Tijm

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van tijm:

 • Synoniemen:     –
 • Latijnse naam:     Thymus vulgaris (+ andere soorten)
 • Engelse naam:     Thyme
 • Duitse naam:     Thymian
 • Franse naam:     Thym

 

Tijm is wat mij betreft zowel in de tuin als in de keuken onmisbaar. Ze is bekend in de mediterrane keuken, vooral in Frankrijk wordt het in heel veel gerechten gebruikt. Heerlijk in sauzen, bij aardappelgerechten en vleesgerechten, stoofschotels, etc.. De smaak is zeer kruidig en zonnig en zit in dezelfde hoek als de smaak van rozemarijn, salie, oregano, etc.. Niet alleen de geur en smaak zit in dezelfde hoek, maar ook qua verzorging zijn er overeenkomsten.

 

PLANT

Tijm is een klein heestertje, ze is helaas matig winterhard. Om die reden heb ik tijm al wel eens verloren in een koude en/of natte winter. Als ze een winter niet overleefd heeft dat vaak te maken met de combinatie van vocht en vorst. Om die reden teel ik haar graag in een verhoogde bak of in pot. Een verhoogde bak is wat minder nat dan onze vette klei, een pot is handig omdat je haar in de winter al dan niet tijdelijk in de koude kas of schuur of garage kunt zetten.

Bovendien houdt tijm van een vrij arme, zeker niet te natte grond. Hier mengen we de grond in pot of bak met een deel grof brekerzand en wat vermiculiet, daarmee maak je de grond minder rijk en bevorder je de drainage.

Bedenk: tijm kan niet tegen kletsnatte grond maar ook zeker niet tegen langdurige droogte. Ik heb ook wel eens tijm in een pot gehad die ik in een droge zomer verloor doordat ik haar ruim een week geen water had gegeven.

Zoals gezegd is tijm een heestertje; het onderste gedeelte verhout en daarboven maakt de plant kleine takjes met donkergroene blaadjes (hoewel er ook nog wel wat soorten en rassen zijn die qua kleur, smaak en vorm afwijken, zie bij de alinea over rassen). Voor het gebruik in de keuken oogst je de kleine takjes; de kleine blaadjes ris je van de takjes, of je gebruikt het hele takje in een gerecht waarbij je aan het einde van de (stoof)tijd het takje weer verwijdert.

In het late voorjaar bloeit tijm ze met kleine witte, lilawitte, lilaroze of soms zelfs paarse bloempjes (afhankelijk van soort en ras). De bloempjes lokken heel veel bestuivers, vooral (solitaire) bijen.

Grote bossen bloeiende tijm in een verhoogde bak

 

TEELT

Tijm is, zoals al eerder gezegd, een matig winterhard klein heestertje, door die eigenschappen zeer geschikt voor de teelt in potten en bakken. Je oogst de blaadjes zodra dat kan (afhankelijk van de temperatuur lopen de takjes vanaf ongeveer maart/april voorzichtig weer uit). En je kunt de blaadjes oogsten tot ze rond oktober/november haar winterrust in gaat.

Tijm kun je zaaien, maar dat heeft wel een lange tijd nodig. Ik heb dat zelf twee keer geprobeerd en het gaat prima, maar de zaden kiemen langzaam en de zaailingen groeien langzaam (zie verder bij ‘Opkweek’) . Vervolgens duurt het lang voordat een plant volwassen is, haar eerste winter zul je haar waarschijnlijk nog extra moeten beschermen.

Om die reden koop ik liever een plantje (tenzij het zaden zijn van een bijzonder soort of ras). Of ik ruil met iemand een stekje; je kunt vaak net onder de grond met een mesje een stukje tijm afsnijden waar voldoende wortels aan zitten. Pot zo’n gedeeld stukje tijm direct op in goede potgrond met wat brekerzand erdoor gemengd, en zet haar warm en licht en vorstvrij tot ze aanslaat en gaat groeien. De beste tijd voor het afsnijden van zo’n stukje is de lente of vroege zomer.

Jonge tijm in pot

 

SOORTEN / RASSEN

Er bestaan een groot aantal soorten en rassen, die kun je overigens bijna altijd alleen als plant kopen. De meest gangbare tijm kun je prima in een tuincentrum kopen. Voor meer bijzondere soorten en rassen zul je naar een gespecialiseerde kweker moeten gaan. Bastin bijvoorbeeld heeft een aantal mooie en bijzondere soorten en rassen. Denk daarbij aan kruiptijm (Thymus serpyllum – die slechts 5 centimeter hoog wordt), of rassen met een rijkere bloei, of met een sterkere smaak. En dan is er bijvoorbeeld nog:

 • Citroentijm (Thymus citriodorus)
 • Sinaasappeltijm (Thymus vulgaris Fragrantissimus)
 • Wilde tijm (Thymus pulegioïdes)
 • Karwijtijm (Thymus herba-barona)
 • Lavendeltijm (Thymus thracicus)
 • en er zijn soorten en rassen met een andere bloemkleur, of meer of juist minder winterhard, een sterkere of mildere of heel andere geur, etc.).
Woltijm (Thymus pseudolanuginosus)

 

STANDPLAATS / BEMESTING

Tijm houdt van een zonnige en warme standplaats, vrij droge grond, en niet teveel voeding.

Zelf hebben we een gewone maar heerlijke tijm dichtbij huis (en dus dichtbij de keuken) in een verhoogde bak staan. En daarnaast hebben we op de volkstuin nog wat tijmsoorten in potten en in een verhoogde bak (in een verhoogde bak heb je er net iets minder omkijken naar dan in een pot). Ik heb ze voor het mooi, voor het lekker, voor alle bijen en hommels die erop af komen – en misschien nog wel het meest omdat ik het zo heerlijk vind om over de planten te wrijven en aan de blaadjes te ruiken, zoveel verschil in geur!

Hier groeien de planten, op een zonovergoten plekje. Ik geef niet veel voeding, meestal kies ik voor een (klein) handje groene Culterra of ‘kruidenmest’ of een andere samengestelde organische meststof. Tijm groeit van nature in gebieden waar er weinig voeding in de zanderige grond zit. Geef dus vooral niet teveel voeding (maar niets geven is ook geen optie; als je toch regelmatig takjes en blaadjes oogst voor in de keuken zul je ook moeten zorgen dat de planten genoeg takjes en blaadjes kunnen maken).

De teelt in een pot is ook een aanrader omdat een pot sneller opwarmt (het nadeel is dat ze in de winter wel ook sneller afkoelt en kan bevriezen). En in een pot kun je een grondmengsel gebruiken waarvan je weet dat tijm het prettig vindt (5 delen potgrond gemengd met 1 deel brekerzand en wat vermiculiet, of speciale mediterrane grond). Bovendien kun je water geven wanneer de plant het nodig heeft, en dat is dus buiten de zomer om vaak minder vaak dan dat het in Nederland in de volle grond regent.

Helaas is er dus wel dat ene nadeel: in de winter is de kans op bevriezing groter. Maar het voordeel van een pot is dat je pot met tijm onder een afdak kunt zetten zodat de grond droog blijft. Bij vorst kun je de pot wellicht omwikkelen met bijvoorbeeld jute, of één of een paar nachtjes in een schuur of garage zetten.

Zo kun je dus ook op een balkon of dakterras tijm houden. Gebruik een pot met een diameter van minimaal 15 tot 20 centimeter, maar persoonlijk zet ik liever 2 of 3 planten in een wat grotere pot; dat staat leuker, is minder gevoelig voor extreme droogte, vorst, etc..

Citroentijm in een verhoogde loopt in het voorjaar weer uit

 

OPKWEEK

Zoals ik eerder al schreef is zaaien een langdurige kwestie, en kun je beter een plant in pot kopen (elk tuincentrum verkoopt in het voorjaar en de zomer wel tijmplanten in pot), soms kun je zelfs ook nog wel kiezen tussen gewone tijm en kruiptijm en citroentijm, voor meer bijzondere soorten en rassen kun je beter naar een gespecialiseerde kweker gaan.

En er is nog de mogelijkheid om haar dus te delen; daarvoor zoek je een mooie gezonde plant die goed groeit. Tussen de houtige takjes onderin de plant zoek je de plekjes waar de plant de grond in gaat. Met een scherp mes snijd je tot diep in de grond de takjes en worteltjes door. Het is wel belangrijk dat je direct na het snijden het plantje oppot in goede potgrond die je mengt met wat brekerzand. En zet het plantje dan zeker de eerste 2 weken niet te zonnig en geef regelmatig water. Tot je duidelijk kunt zien dat ze aanslaat, en gaat  groeien. Wacht met het uitplanten van de nieuwe plant zeker nog een maand, ze moet eerst voldoende nieuwe wortels maken.

Mocht je toch liever tijm willen zaaien, doe dat dan vooral in het vroege voorjaar (februari). Zaai de kleine zaden in zaai- en stekgrond, of in potgrond die je flink hebt verluchtigd met minimaal 1/5e deel brekerzand. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken. Zaai vooral gelijk een paar zaden in een potje, de zaailingen zijn heel klein en lastig te verspenen – het is beter als ze gewoon weken in het potje kunnen blijven waarin ze zijn gezaaid.

De zaailingen mogen rond april in een grotere pot worden overgeplant en begin mei mag ze als potplant naar buiten. Afhankelijk van de soort, het ras, de groei en het weer in de zomer kun je de jonge plant de eerste winter binnen overwinteren, of in een koude kas of platte bak. De kans dat de plant in de zomer of nazomer al zo groot is dat ze buiten uitgeplant kan worden is vrij klein. Maar na een koele overwintering kan ze in het voorjaar (rond april/mei) uiteindelijk naar haar definitieve standplaats.

Eventueel kun je ook tijm nog proberen te stekken door in het voorjaar een groeiend maar niet bloeiend, en nog niet verhoutend takje af te snijden, de onderste blaadjes te verwijderen en ze dan bij kamertemperatuur voorzichtig in potjes met potgrond-gemengd-met-1/4e deel brekerzand te steken. gebruik eventueel wat stekpoeder, en zet de stekjes in een propagator of plaats een doorzichtig plastic zakje over de stek (daardoor verhoog je de luchtvochtigheid). Na een week of 2 zie je of en welke stekjes het hebben overleefd, kan het plastic worden verwijderd en kun je de stekjes verder op een lichte, zonnige plaats bij een temperatuur van rond de 15 tot 18 graden verder opkweken.

 

VERZORGING

Geef jonge planten met een nog klein wortelgestel natuurlijk nog wel regelmatig wat water, maar zeker niet teveel, en zorg dat overtollig water goed weg kan lopen.

Heel belangrijk is het beschermen van de planten in de winter. Bij tijmplanten in pot kun je die pot in de wintermaanden onder een afdakje zetten, of tegen het relatief warme huis aan. Je kunt de pot omwikkelen met bijvoorbeeld jute, of een vuilniszak die je opvult met stro, zo kan de pot niet bevriezen. Bij strenge vorst kun je de pot verzetten (in de schuur bijvoorbeeld), maar je kunt bij planten in volle grond of in een verhoogde bak bijvoorbeeld ook denken aan het draperen van een vliesdoek over de plant (aan het begin van de middag zodat onder het vliesdoek de warmte van de zon nog lang kan blijven hangen).

Zo kun je in een periode met strenge vorst de temperatuur net een paar graden hoger houden. Geef uiteraard in zo’n periode geen water (in de winter geef je sowieso geen of weinig water). En zorg dat je planten of potten niet helemaal afdekt met plastic want dan kunnen de planten verstikken.

 

OOGST / BEWAREN

Pluk takjes of blaadjes wanneer je wilt, zo kort mogelijk voor je haar gaat gebruiken in de keuken. Je kunt de takjes nog wel een paar dagen fris houden, door ze losjes in wat licht vochtig keukenpapier te rollen en zo in de groentelade van de koelkast te bewaren.

Drogen is een optie voor een langere bewaarbaarheid. In een droogapparaat gaat dat heel gemakkelijk (gebruik dan wel een lage temperatuur, rond de 30 tot 35 graden, bij hoge temperaturen verlies je veel van het aroma en de smaak.

Heb je geen droogapparaat, oogst dan de groene takjes en leg je ze op keukenpapier, en leg dat op de verwarming. Of in een oven die je op 35 graden zet, laat de deur op een kier staan. Het drogen in oven of droogapparaat kan enkele uren duren, afhankelijk van de soort, ras, hoeveelheid, etc., en het drogen op de verwarming duurt een aantal dagen, afhankelijk van de temperatuur. Zorg er bij het drogen op de verwarming voor dat de blaadjes niet stoffig kunnen worden.

De kleine blaadjes van tijm groeien in takjes boven het verhoutte gedeelte

 

22 reacties op Tijm

Yvette 8 juni 2019 om 19:27

Hoi Diana,
Dank voor de uitgebreide info!
Hoe kun je tijm het beste oogsten als die in bloei staat? De bloemetjes kun je gewoon eten/verwerken? (Ik ben echt een moestuin beginner hoor!)
Groet,
Yvette

Ruud & Diana 9 juni 2019 om 09:49

Hallo Yvette,
Ja hoor, de bloempjes van tijm kun je ook eten, ze smaken ongeveer hetzelfde als de blaadjes maar dan wat milder (in smaaksterkte).
Ik knip voor het gebruik gewoon een takje af, de blaadjes gaan dan in het gerecht en de bloempjes strooi ik er later overheen want dat staat ook nog eens leuk.
groetjes,
Diana

inge 8 mei 2020 om 17:13

Tijm en citroentijm vinden die het vervelend als ze vlak bij elkaar staan?

Ria 9 mei 2020 om 10:59

Inge, nee hoor dat kan heel goed.

Ria

Annie Visser 2 juli 2020 om 18:32

Dank voor de goede informatie! Mijn tijm doet/deed het geweldig maar inmiddels heb ik veel rupsen in de tijm… De oregano (die er naast staat) is al helemaal kaal gegeten… Wat kan ik doen? Ik gebruik tijm heel vaak en ik baal enorm… Heb je tips??

Lieve groet,

Annie

Ruud & Diana 2 juli 2020 om 23:11

Hallo Annie,
Oei, dat is vervelend. En vreemd, ik heb nog nooit rupsen in tijm gezien, zou het kunnen zijn dat ze zijn overgelopen van een plant die ernaast staat? In dat geval zou je in ieder geval die andere plant weg kunnen halen. Je kunt rupsen vangen, dat lijkt me altijd de beste optie. Als dat niet helpt kun je ook overwegen om de tijm inclusief rupsen terug te knippen. Het uiterste redmiddel kan een huismiddeltje zijn zoals je dat op deze pagina vindt (ik heb met de olie-/groene zeepoplossing op die pagina al eens met succes de rupsen van de spinselmot bestreden die een complete appelboom ‘opvraten’): Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen
Weet je ook heel zeker dat het rupsen zijn en geen slakken? Want slakken kun je gemakkelijk vangen (ook daarvan vind je een ‘recept’ op die pagina).
groetjes,
Diana

Jos 23 januari 2021 om 09:32

Diana, wanneer raad jij aan tijm te snoeien? Ik mis heel dit (belangrijke) aspect in jouw beschrijving hierboven en ben benieuwd wat jij adviseert. Wij hebben 2 flinke planten staan, hebben deze vorige jaar meende ik ergens in april gesnoeid en is wederom super groot geworden. Ik lees verschillende berichten waarbij de 1 zegt 1 keer snoeien (rond april), en de ander zegt 2 keer (in april en na de bloei in de zomer). Ben erg benieuwd naar jouw mening.

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 10:21

Hallo Jos,
Dankjewel voor de tip! Ik heb het gelijk even genoteerd, dat ik daar op deze pagina eens wat over moet schrijven.
Het hangt ook een beetje af van de soort. Hier knip ik de Thymus vulgaris in het voorjaar terug (eind maart/begin april), als het warmer wordt en de planten makkelijker weer uitlopen. Maar ik heb ook een citroentijm die zo compact is dat ik haar nooit snoei/knip. En ik heb ook kruiptijm gehad (helaas in een natte winter verloren), en die hoefde dus ook niet gesnoeid of geknipt te worden. Wat terugsnoeien na de bloei in de zomer kan, als je het lelijk vindt, maar het is niet noodzakelijk voor meer ‘oogst’. Als ik al knip als de bloemen zijn uitgebloeid dan zijn het vooral alleen de uitgebloeide bloeiaartjes met wat kale takjes maar dan knip ik haar zeker niet helemaal terug.
Voor wie er interesse in heeft: er bestaan heel veel soorten tijm, bij Bastin verkopen ze een heel mooi assortiment en je kunt daar dus ook zien hoe groot de verschillen (in groei, smaak, kleur, bloei, etc.) kunnen zijn: Tijm bij Bastin
groetjes,
Diana

Jacqueline Ligtvoet 27 maart 2021 om 08:15

Hallo Diana,

Wat een handig stukje heb je geschreven over het kweken van tijm !

Ik heb een vraag over het grondmengsel waarover je het hebt :
5 delen potgrond en 1 deel breekerzand en vermiculiet ……

Ga je hier uit van kg. of liter ? In verband met het verschil in soortelijk gewicht….ik ben niet bepaald een rekenwonder en ik ben bang dat ik , in het omrekenen een fout maak.
En zou je misschien ook de verhouding van de vermiculiet kunnen geven ?

Alvast heel erg bedankt ( ook voor ds leuke en informatieve stukjes die je schrijft!

Met vriendelijke groet,
Jacqueline

Ruud & Diana 27 maart 2021 om 09:06

Hallo Jacqueline,
Ik doe dat zelf een beetje op mijn gevoel. Ik zet een grote bak neer waar ik het mengsel in maak. Dan pak ik met 2 handen 5 dubbele handen potgrond en vervolgens 1 dubbele hand brekerzand. En daar gaat tot slot dan 1 kleine hand vermiculiet door. Dat meng ik en naar gelang de hoeveelheid die ik nog heb herhaal ik dat nog 1 of meerdere keren. Het luistert niet heel nauw hoor; na het mengen zie (en vooral voel) je een potgrond die losser van structuur is geworden, niet meer aan elkaar plakt. Ik heb zelf toevallig vorige week wat tijm, salie en oreganoplanten geplant en ik had nog een zak perliet op zolder staan. Ik heb de helft van het brekerzand vervangen door perliet en dat gaf ook een mooie losse grond.
Ik hoop dat je er zo verder mee kunt!
groetjes,
Diana

Jacqueline Ligtvoet 27 maart 2021 om 13:10

Hoi Diana,

Bedankt voor je reactie….

Ik had inderdaad ook gelezen dat perliet een goed middel is om de grond luchtiger te krijgen.
En met die andere hoeveelheden zal ik ook maar een beetje op mijn gevoel doen

Beerens 5 april 2021 om 17:19

Dag Diana, wij willen graag ons gazon vervangen door kruiptijm. We hebben arme zandgrond, veel zon en last van larven van de junikever. ( 4 are) Is dit realistisch. Of zijn er betere alternatieven. We willen alleszins zaaien.
Warme groet, Tony en Katrien

Ruud & Diana 5 april 2021 om 22:43

Hallo Tony en Katrien,
Ik vrees dat ik jullie niet goed kan helpen. Ik heb nooit een gazon gehad en geen ervaring met kruitijm (behalve dan in een verhoogde bak en in een pot maar zeker niet op een groot oppervlak en ook niet om op te lopen). Ik denk dat je het het beste kunt vragen aan een goede gespecialiseerde kweker. Er bestaat natuurlijk ook loopkamille, Leptinella, etc.
Ik heb even voor jullie gegoogeld, op “bodembedekker waar je op kunt lopen” en dan vind ik bijvoorbeeld hier de informatie dat kruiptijm er minder geschikt voor is: Appeltern. Maar je vindt er wel andere opties en uitleg, en als je zelf nog even googelt vinden jullie wellicht nog meer informatie, opties, tips.
Ik hoop dat jullie hier verder mee kunnen…
groetjes,
Diana

Simone 17 juli 2021 om 11:58

Hoi Diana, hier, op arme, droge zandgrond, heeft de kruiptijm het erg naar de zin (is de spontane bodembedekker van de kruidentuin geworden). Het ziet er op het moment prachtig uit met paarse bloemetjes. Alleen… waar er vorige week nog veel bijen op af kwamen, is het nu echt een zéé van van die vieze groenblauwglimmende vliegen (vorig jaar zelfde patroon). Ze komen echt specifiek op de tijm af (en de wilde marjolein die er her en der doorheen groeit)… Het gekke is, dat ik er op internet verder niets over vind :s. Ik overweeg nu toch maar de tijm in volle bloei te kortwieken met de heggeschaar. Heb jij of heeft iemand hier ook ervaring mee? En is er misschien nog een alternatief om de vliegen te verleiden hun ding elders te doen?

Ruud & Diana 18 juli 2021 om 08:38

Hallo Simone,
Ik durf het bijna niet te zeggen maar vliegen mogen toch ook leven :-)?
Ik herken het niet maar ik heb dan ook geen kruiptijm maar andere soorten (wel gehad maar ze gaat hier dood in een pot en in de volle kleigrond groeit ze niet goed en overleeft dan de winter niet). Ik vind vliegen in huis ook niet fijn maar buiten ben ik er blij mee want ze ruimen op, en ze zijn vooral voedsel voor vogels, kikkers, padden, spinnen en heel veel andere dieren waar we in de tuin vaak juist blij mee zijn. Ik las ergens dat vliegen (maar volgens mij bestaan er heel veel soorten vliegen en ik weet niet om welke soorten het gaat) niet van de geur van citroen houden. Misschien zou je een pot met bijvoorbeeld citroenmelisse of citroenverbena, etc. naar de kruiptuim kunnen zetten. Of misschien zelf gewoon wat citroensap in bakjes tussen de planten zetten. Ik ben benieuwd of het het werkt en hoop dat je het hier nog eens wilt laten weten!
groetjes,
Diana

Simone 18 juli 2021 om 10:47

Hoi Diana,

Haha, ja je betrapt me op onverholen insectendiscriminatie ;). Ik weet ook eigenlijk wel wat hiervan de oorzaak is, heb ooit een schaap met myasis gehad. Dat zijn basically de maden van deze vliegen (Lucilia sericata die… nouja, smerig verhaal. We waren er net op tijd bij, maar het is geen pretty sight. Vrij slecht voor het imago van de vlieg in elk geval.

Naast dat ik dus alert ben wanneer ik deze vliegen zie, zijn het er gewoon echt heel veel, dat je gaat denken dat er ergens een dood dier onder de tijm verstopt zit zeg maar… en dat ik inderdaad nieuwsgierig word naar soortgelijke ervaringen:)

Neemt niet weg dat je opmerking me doet overwegen het maar eens gewoon te laten bestaan (citroenmelisse e.d. staan er al bij, zijn ze niet van onder de indruk ;))

Ruud & Diana 19 juli 2021 om 08:30

Hallo Simone,
Ik snap het. Wij hadden vorig jaar een explosie van vliegen doordat de groene kliko vol met maden zat, zo smerig. Midas Dekkers zei eens: “Ons toilet is hun keuken, en onze keuken is hun toilet” :-). Hier zitten ze in de tuin vooral op de bloemen van engelwortel. Dankjewel voor het filmpje dat je mailde! Ik kan het helaas niet in een reactie plaatsen (daar kan ik wel een foto plaatsen maar geen film) maar ik zal het op de pagina van tijm zetten zodra ik er tijd voor heb. Wat een grote bos tijm heb je!!
Jammer dat citroen blijkbaar niet helpt!
groetjes,
Diana

Simone 19 juli 2021 om 17:08

Hmm groene kliko (lokale benaming hier Otto of ton), maden… denk dat je het mysterie toch hebt opgelost! Ik had ze ook, maar, met de gedachte “morgen gaatie toch aan de straat” niet verder bij stilgestaan …

Inmiddels hier nog steeds vliegen maar ook weer steeds meer bijen en hommels. De tijm mag nog even blijven ;). P.s. ja arme zandgrond doet wonderen voor veel kruiden. Kruiptijm, wilde marjolein, bonenkruid, citroenmelisse en bieslook verspreiden zich hier vanzelf. Gek genoeg krijg ik de dille dan weer niet aan de praat (ik verdenk gedierte dat zaailingen graag lust)…

Overigens is die arme zandgrond denk ik best te simuleren in een soort verhoogde bak of border. Eigenlijk heb ik dat hier ook. Zorgt voor goede afwatering en lekker opwarmen:)

marie-therese blondeel 5 september 2021 om 10:46

hallo ben blij dat ik dat weet van de tym maar mijn tym gaat zeer traag zelf bijna niet maar nu ik weet dat er wat zant in de pot mag ga ik dat wel eens proberen bedankt g r

Marieke Brehm 26 september 2021 om 14:02

Hallo Diana, wij hebben een zeer grote rozemarijnstruik, ik kan nergens info vinden wanneer we die het beste kunnen verplaatsen? Heb jij advies voor ons?

Petra 26 september 2021 om 15:19

Hoi Marieke,
Ik denk dat dit nu wel kan, maar ze is ook gemakkelijk te stekken en ik zou er dan sowieso ook eerst enkele stekjes van nemen. Heb je altijd reserve. Ik heb n maand geleden 6 stekjes genomen van onze grote struik en die hebben het allemaal overleefd en zijn nu goed aan het groeien.
Succes,
Petra

Ruud & Diana 27 september 2021 om 08:48

Hallo Marieke,
En Petra hartelijk dank voor het antwoorden, helemaal mee eens!! Ook ik heb 2 weken geleden wat stekjes genomen van mijn nieuwste aanwinst (rozemarijn ‘Foxtail’), als een soort back-up, voor het geval de moederplant de winter niet overleeft.
Over het verplanten: graaf de plant met een zo groot mogelijke kluit uit, graaf een nog groter gat waar de plant komt te staan en vul dat gat met een flinke hoeveelheid potgrond (dat zorgt voor een goede start doordat die grond mooi los is maar wel vocht vasthoudt en een goede samenstelling van voedingsstoffen bevat). Plant de uitgegraven rozemarijnplant met zoveel mogelijk wortels in het gat met potgrond, duw goed rond de wortels aan en geef overvloedig water (zodat grondddeeltjes rond de wortels worden gespoeld. Zorg de komende weken dat de grond niet uitdroogt.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief