Kropsla

Voor sla heb je altijd wel ergens een plekje over; ze kiemt snel, groeit snel dus je kunt haar vrij snel oogsten. Mede daarom is ze bijna bekender als voor- en nateelt van andere groenten dan als hoofdteelt.

En dat komt ook omdat de meeste slasoorten het niet zo goed doen rond juni-juli; sla is daglengtegevoelig, dat betekent dat ze rond de langste dagen van het jaar snel doorschiet (trouwens net als andijvie, Chinese kool, paksoi, etc.). Er worden wel steeds meer rassen gekweekt die minder gevoelig zijn voor doorschieten.

Kropsla is erg lekker (eigenlijk zijn alle slasoorten erg lekker 🙂 , onmisbaar in salades, maar ook lekker als “gewoon sla….met een gekookt eitje”, zelfs gestoofd, stamppot, en als eetbare garnering voor heel veel gerechten.

Naast kropsla zijn er nog een aantal zeer verwante soorten die qua teelt (en ook gebruik/smaak) gelijkwaardig zijn, zie daarvoor een stukje naar onderen op deze pagina bij ‘Andere soorten Sla’.

Sla is tegenwoordig niet alleen maar meer lekker, er worden steeds vaker mooie rassen gekweekt en geteeld. Waar we in de supermarkt nog steeds vooral groene kropsla en Lollo Rosso kunnen kopen (en vergeet al die al gemixte gewassen blaadjes in een kant-en-klare zak niet), zo is de keuze aan zaden voor de hobbytuinder enorm. In heel veel kleuren, vormen, knapperig of zacht, noem maar op (zie de foto’s op deze pagina).

Kropsla Jacobine, heel mals en zacht en boterig van structuur
Kropsla Jacobine, heel mals en zacht en boterig van structuur

 

TEELTDUUR / OPKWEEK

Sla kan binnen 8 tot 12 weken, gerekend  vanaf het zaaien, al klaar zijn om te oogsten (in voor- en najaar duurt het iets langer dan in de zomer). Je kunt haar bijna overal zaaien, afhankelijk ook van de periode/temperatuur waarin je haar zaait.

Binnen voorzaaien heeft onze minste voorkeur: zeker in het vroege voorjaar is het nog te donker en te warm in huis; je krijgt dan iele lange dunne sprieten die zwak zijn en lastig over te planten zijn. Op deze pagina heb ik daar eens iets over geschreven: zaailingen lang en dun

Een bonte mengeling slazaailingen van verschillende rassen
Een bonte mengeling slazaailingen van verschillende rassen

 

We zaaien ze in het voorjaar (afhankelijk van het ras al vanaf begin maart voor de buitenteelt) graag voor in de koude kas. Nu eens niet in tray’s maar gewoon breedwerpig dun gezaaid op potgrond met wat grof zand erdoor, we gebruiken er meestal bakjes uit de supermarkt voor (waar bijvoorbeeld vlees, of ijs of zo in heeft gezeten – wat gaatjes in de bodem voor de afwatering).

Bedek de zaden slechts heel dun, met wat zand of vermiculiet, slazaden hebben graag wat licht bij de kieming. Binnen 1 tot 2 weken kiemen de zaden en een week of 2 later kun je de zaailingen al uitplanten. Door de grond goed vochtig te maken kun je de zaailingen met worteltjes en al voorzichtig uit het bakje scheppen (met een koffielepeltje bijvoorbeeld), en ze op hun definitieve plaats uitplanten.

Sla Australian Yellow, met bijna geelgroen blad dat krullerig en extra zacht en mals is
Sla Australian Yellow, met bijna geelgroen blad dat krullerig en extra zacht en mals is

 

Wat later in het voorjaar kun je ook buiten zaaien, hoewel ook dan in een bakje zaaien wel nog steeds onze voorkeur heeft. In de volle grond gezaaid is het lastiger om de zaailingen weer te verspenen en elders uit te planten. Bovendien groeit het onkruid altijd sneller dan welke groente dan ook, die moet je dan weer voorzichtig tussen de slazaailingen uit vissen. En last but not least; slakken lusten heel graag jonge malse slablaadjes, Met voorzaaien in een bakje kun je het bakje met zaailingen strategisch plaatsen zodat slakken er niet of moeilijk bij kunnen.

Slazaden kiemen bij 20 graden binnen een week, bij koelere temperaturen duurt het een paar dagen tot een weekje langer. Pas bij het uitplanten ook weer op voor slakken, in een jong stadium kunnen ze in 1 nacht een heel rijtje uitgeplante slazaailingen tot op de grond toe afvreten. Hoe groter de zaailingen, des te meer kans is er op overleven. Bij een flinke slakkenplaag helpen helaas alleen nog maar rigoureuze maatregelen als in de schemeravond zoveel mogelijk slakken vangen, biologische slakkenkorrels (Escargo van Ecostyle), etc..

 

ZAAITABEL

Kropsla tabel

 

RASSEN

Er zijn heel veel rassen. Zorg dat je altijd het juiste ras voor de juiste periode gebruikt: er zijn rassen die dus wel of niet snel doorschieten in de zomer, soorten die geschikt zijn voor vroege kasteelt, voor zomer- en herfstteelt, etc.: lees vooral de beschrijving van een ras goed voor je een keus maakt.

Een paar rassen:

  • Emerald (erg lekkere frisgroene (bijna mintgroene) kleine kropsla, die echter wel snel doorschiet in de volle zomer, maar heerlijk voor voorjaar en najaar.
  • Arctic King (de naam zegt het al; deze kropsla kan zeer lage temperaturen verdragen en juist daardoor zeer geschikt voor extra vroege- en extra late teelt (onder koud glas kun je haar zelfs in een zachte winter nog blijven oogsten).
  • Jacobine (een sla die groen met veel rood is, glanzend en een zeer zachte structuur en smaak heeft, bijna “boterig”, erg lekker)
  • Australian Yellow (felgekleurd, bijna geelgroen van kleur, met open blaadjes die gekruld zijn, extra mals en zacht)
  • Mottistone (ook een looseleaf type, waarbij de blaadjes eerder los in het hart van de plant groeien en niet zozeer een kropje vormen, geweldig mooi door het sterkte contrast van groen, rood en opvallende vlekken)
  • Flame (een heel zachte, boterige kropsla in groen met wat rood)
Sla Mottistone, geweldige kleurencombinatie
Sla Mottistone, geweldige kleurencombinatie

 

Maar er zijn enorm veel rassen, kijk ook even naar de foto’s op deze pagina voor verschillende rassen, kleuren en vormen. En er zijn nog tientallen rassen die we nog nooit gezaaid hebben. We vinden het zelf erg leuk om zoveel mogelijk verschillende rassen te zetten, voor verschillende kleuren en structuren, lekker voor gemengde salades, de bijzonderste vormen mooi als eetbare garnering.

 

ANDERE SOORTEN SLA

Dit hoofdstuk gaat eigenlijk over kropsla, maar er zijn nog heel veel aanverwante slasoorten. Een aantal daarvan zijn duidelijk anders en hebben ook een andere manier van opkweken, verzorgen of bereiden. Die soorten hebben daarom een eigen pagina:

De andere soorten, die dus qua zaaien, verzorgen, oogsten, bereiden, etc. identiek is aan de kropsla vind je nog in het lijstje hieronder:

Eikenbladsla:

Deze sla maakt geen krop maar de bladeren zijn wat karakteristiek ingesneden en liggen losjes vanuit de plant in een waaier naar buiten. De smaak is prima, idem als kropsla, de structuur is wat minder zacht (simpelweg omdat de gesloten krop van kropsla beschermd wordt tegen weersinvloeden, eikenbladslabladeren liggen bloot en dus blootgesteld aan regen, wind, zon, etc.). We vinden het zelf een lekkere sla om te mengen met verschillende andere soorten. Lekker rassen vinden wij: Bronze Arrow (met donkerroodbruin aangelopen blad), Radichetta (met frisgroen blad en de eigenschap dat ze niet zo snel doorschiet in de zomer).

Eikenbladsla Bronze Arrow
Eikenbladsla Bronze Arrow

 

Lollo-achtige rassen:

Deze soorten (de Lollo Rossa is wel bekend in de winkel) hebben ook geen krop, maar losse bladeren die qua structuur een beetje ijsbergachtig lijken in het hart maar aan de buitenzijde heel gefranjerd worden. Ze zijn er in geelgroen (Lollo Bionda), en verschillende tinten groen of rood. Onmisbaar als de mooiste eetbare decoratie op een bord met een salade.

Op de foto zie je de Lollo Rossa Soltero (een verbeterde Lollo Rossa met extra donker blad), in een rijtje tussen bonen aan staken (altijd handig, zolang de bonen nog klein zijn is het een zonnige loze langwerpige ruimte die je zo optimaal kunt gebruiken, op het moment dat de bonenplanten vol en groot zijn en het licht gaan wegnemen zijn de slaplanten groot genoeg om te worden geoogst.

Sla Lollo Rosso Soltero rij

 

De andere soorten;

In het Engels hebben ze er een algemene term voor: ‘Loose Leaf’ genoemd. Ook deze soorten maken geen krop maar meer losse bladeren, er zijn vrij veel verschillende vormen, en hierin vind je ook de gespikkelde slasoorten. Onze favorieten: Australian Yellow (geelgroen), Mascara (met een mooie rode kleur), Rubin (met een nog intensere rode kleur).

En zo kan ik er nog heel veel noemen. Er bestaan tegenwoordig zoveel rassen dat het soms lastig is ze nog in te delen bij een groep. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze geweldige sla:

Sla Red Triangle

 

Dit is het ras Red Triangle; één van onze favorieten (omdat ze niet zo snel doorschiet, en prachtige diepdonkerpaarse bladeren heeft). Bijna niet meer te zien welke soort sla dit nu is, geen krop, bijna driehoekige bladeren in een ‘loose leaf’ vorm, maar lijkt bijna ook wel wat op bindsla, maar maakt geen gesloten krop in het hart.

Geeft ook allemaal niks, we noemen het maar een tussenvorm maar dan wel een heel welkome, want makkelijk te telen, neemt niet veel plaats in en levert heel veel grote malse donker bladeren.

 

BODEM

Sla stelt hoge eisen: om te voorkomen dat ze doorschiet moet eigenlijk alles zo in orde en stabiel mogelijk zijn; niet te warm, niet te koud, niet te nat maar zeker ook niet te droog, etc. Op kleigrond heeft ze wat langer nodig om te groeien maar krijgt de kropsla wel een mooie krop, op zandgrond is de krop losser en kleiner, maar ze groeit daar wel sneller.

 

BEMESTING

Sla heeft redelijk veel voedingsstoffen nodig (zoals alle bladgewassen). Compost of stalmest onderspitten in de winter is het begin, voor een goede luchtigheid en veel humus. En we geven dan in het voorjaar wat organische mest in de vorm van korrels (zoals bijvoorbeeld Culterra of Pokon Biologische moestuinmest),  of een klein handje bloedmeel. Pas wel op met bloedmeel of een andere stikstofhoudende meststof: teveel daarvan vergroot het nitraatgehalte in het blad (hetgeen omgezet wordt in nitriet, hetgeen in grotere hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid).

Een rijtje sla, van Hyper Red Crumble en De Morges Braun, daarachter nog een klein kropje kropsla en tot slot Sucrine (een bindsla)
Een rijtje sla, van Hyper Red Crumble en De Morges Braun, daarachter nog een klein kropje kropsla en tot slot Sucrine (een bindsla)

 

OOGST

Sla kun je niet bewaren, oogst haar op de dag van eten. Als het eens zo uitkomt dat we de sla niet dezelfde dag kunnen eten oogsten we haar niet door haar af te snijden, maar door het hele kluitje wortels uit de grond te trekken, je hebt nu de hele krop sla met wortels en een restje grond eraan. Als je dit even in een emmer water zet, kunnen de wortels nog wat drinken en dan bewaren we de sla met vochtige wortels in een krant/papier op een koele plaats wel ruim 2 dagen. Of beter nog, we zetten de hele emmer met laagje water en de krop sla met wortels erin in een koele schuur. Even in ijskoud water leggen voor het bereiden frist haar dan ook nog wat op.

Ik vraag me eerlijk gezegd altijd af hoe dat gaat in de beroepsteelt. Als je in de supermarkt een krop sla koopt (die dan al een aardige weg, van kweker in vrachtwagens via verpakker naar winkel heeft af moeten leggen), ligt die daar misschien al 2 dagen, en ook in mijn koelkast blijft ze nog wel 3 dagen goed. Geen idee hoe dat kan, want dat lukt met zelfgeteelde sla echt niet, hoor. Het liefst dezelfde dag eten, en vooral niet op een warme plaats leggen.

 

ZAADTEELT

Sla Red Triangle is doorgeschoten en bloeit
Sla Red Triangle is doorgeschoten en bloeit

 

Uit kropsla kun je zelf zaad winnen; ze is éénjarig en ze is een zelfbestuiver (hoewel kruisbestuiving uiteraard wel mogelijk blijft, houd voldoende afstand tussen 2 rassen voor zaadteelt). De bloeistengel van sla wordt 1 tot 1,5 meter hoog, zet er een stok bij. 3 – 4 weken na de bloei is het zaad rijp. Het enige wat hier wel eens fout gaat (en eerlijk gezegd ook geregeld en gemakkelijk fout gaat) is regen: als het regent tijdens de ontwikkeling van het zaad is de kans heel groot dat er geen zaden komen maar dat de zaden klonteren en schimmelen in de hoesjes.

Na de bloei worden de zaden gevormd, ze zitten met pluisjes en met meerdere zaden bij elkaar in het hoesje
Na de bloei worden de zaden gevormd, ze zitten met pluisjes en met meerdere zaden bij elkaar in het hoesje

 

Als de zaadpluizen zijn gevormd, kun je de hele bloemstengel afsnijden en ondersteboven boven een krant of doek laten drogen tot de zaden oogstbaar zijn. Slazaden blijven minimaal 3 jaar kiemkrachtig (mits koel, droog en donker bewaard).

 

 

20 reacties op Kropsla

Theo Wilmsen 30 juli 2019 om 11:27

Goeden morgen
Zeg een vraagje mijn kropsla vormt geen knop en hij groeit alleen in de hoogte ik heb dit jaar compleet planten gezet maar dat help niet ik heb 1 plant in emmers staat 12 ltr
hebben jullie een idee waar dat aan kan liggen ????
Th Wilmsen
graag antwoord

Ria 30 juli 2019 om 12:57

Theo, ik denk dat je sla is doorgeschoten. Komt waarschijnlijk door de hoge temperaturen.

Groet,
Ria

"No-Dig" Hobby kweker 22 maart 2020 om 08:28

Beste,

Ik oogst van de meeste sla (geen kropsla) alleen de onderste bladeren.
Zo heb je ongeveer 8 weken plezier van 1 sla plant.
En natuurlijk minder last van slakken, het Word op den duur een klein stammetje.

Groeten van een “No-Dig” hobby kweker

Ruud & Diana 23 maart 2020 om 08:48

Hallo,
Dankjewel voor de tip! Ik kan me voorstellen dat het inderdaad met kropsla en ijsbergsla niet werkt maar met bindsla juist heel goed kan.
Ik ga dat dit jaar zeker eens bij een plant proberen. En verder bestaat er natuurlijk al wel stengelsla, die vind ik ook altijd leuk omdat je na het oogsten van bladeren aan het eind ook de stengel nog kunt oogsten-eten.
groetjes,
Diana

Hall Fernand 24 april 2020 om 16:45

Ik heb bij de aveve slaplantjes gekocht in april. Mijn vraag mag ik deze buiten nu reeds in volle grond planten?
Met vriendelijke dank.
Fernand Hall

Wijnie 24 april 2020 om 19:27

Hoi Fernand,
Ja hoor, die kun je gerust uit planten. Sla kan best wel veel kou verdragen.
Groetjes Wijnie

Tania 26 april 2020 om 08:52

Ik kocht kleine slapkantjes, plant ik deze best met enkel de kluit in de grond of steek je deze best wat dieper zodat het fragiele’steeltje’ niet breek?

Ria 26 april 2020 om 11:13

Tania, ik zou ze niet dieper planten want dan kan het hart van het slaplantje gaan rotten.

Ria

Marco 17 mei 2020 om 08:44

Beste Diana, ik heb enkele plantjes Lollo Rosso staan. Ze zien er mooi uit maar nog wel klein. Hoe kan ik zien dat ze klaar voor consumptie zijn?

Ruud & Diana 17 mei 2020 om 09:00

Hallo Marco,
Sla is altijd klaar voor consumptie, je mag haar oogsten en eten wanneer je zelf wilt. Voor de grootste oogst wacht je uiteraard tot ze ongeveer 25 x 25 centimeter groot is (zo groot als dat je ze in de winkel ziet liggen) maar wij planten vaak zoveel sla dat als we het willen eten, we soms ook gewoon 2 of 3 kleinere kropjes oogsten.
groetjes,
Diana

Lisa 17 juni 2020 om 22:15

Hoi Diana,
Met veel plezier lees ik je website, wat een genot om je foto’s te zien.
Als beginnende moes-balkonner was ik begonnen met mini sla plantjes en een kant en klare moestuin aarde.
Na verloop van tijd had ik een witte waas op sommige blaadjes. Wat had dat kunnen zijn?
Was dat dan meeldauw en had ik dat kunnen voorkomen door iets nog aan de bodem te veranderen?
Ik was zuinig met water en ze stonden redelijk in de zon. Ik heb voor de koude dagen en regen achtige dagen een kas die ik dicht kan ritsen. Verder staat deze zo veel mogelijk open om door te luchten.

Groeten
Lisa

Ruud & Diana 18 juni 2020 om 08:56

Hallo Lisa,
Dankjewel voor je aardige woorden.
Ik durf niet te zeggen wat de witte waas op je blaadjes was, het kan inderdaad meeldauw zijn maar misschien ook spint (zie daarvoor mijn vorige blog: Spint dus
Ik heb zelf in één van de verhoogde bakken die ik heb ‘mix voor je moestuinbak’ en dat vind ik wel heel fijn spul; het is heel luchtig, geen klontjes, rul, vochtvasthoudend door het vermiculiet dat erin zit. Voor potten meng ik zelf potgrond met ongeveer 1/6e deel grof brekerzand en wat vermiculiet.
Een witte waas op sommige blaadjes kan ook duiden op verbranding van het blad. Ik heb even in mijn foto’s gezocht en vond een oude foto van een tomatenzaailing waarvan het blad verbrand was:

Tomaat blad verbrand

Verbranding van blad zie je vaak bij in huis gezaaide en opgekweekte plantjes die bij het naar buiten of naar de kas gaan niet tegen de overgang naar het felle zonlicht kunnen.
Ik hoop dat je iets aan bovenstaande opties hebt!
Diana

Robert 9 augustus 2020 om 11:44

Hoi Diana, ik mis wat zaai info over winter sla.
Heb je wat tips, wanneer zaaien etc?
Ik heb 2 soorten wintersla voor het eerst, en misschien moeten ze in de winter onder een folie tunneltje ofzo.

Ruud & Diana 9 augustus 2020 om 17:09

Hallo Robert,
Ik zal eens een blog of pagina over de winterassen van sla schrijven. Ik heb zelf rassen als Winter Density en Arctic King en zaai die standaard eind augustus. Ik plant ze in de kas, soms ook buiten (als ik zaailingen over heb). Buiten gaat ook prima maar daar ben je wel afhankelijk van het weer (denk aan overvloedige regen in een natte herfst bijvoorbeeld). Folie of iets dergelijks kan ze daar inderdaad ook prima tegen beschermen.
groetjes,
Diana
p.s.: denk ook eens aan pluksla en snijsla, zijn 2 prima soorten voor herfst- en winterteelt, kijk daarvoor ook even naar de blogs in de categorie ‘winterkas’.

Henk Janssen 30 november 2020 om 23:03

Ik heb 18 september in de koude kas (kasje) nog slaplantjes geplant.
Vorige week nog gegeten. Hoe lang mag sla eigenlijk in de grond staan van zaai tot oogst? Ik heb nu nog 6 slaplantjes in het kasje staan , van 18 september dus; Kan ik die in december nog eten?

Ruud & Diana 1 december 2020 om 09:27

Hallo Henk,
Er komt pas een eind aan het leven van een slaplantje als ze dat zelf aangeeft (en in de winter verlept of in de zomer doorschiet) of wordt geoogst. Ik heb zelf in september sla in de kas geplant en dat zijn nu kleine kropjes. Ik kan 2 kropjes oogsten voor een maaltijd maar ga ook een deel laten staan. In de winter groeien de plantjes meestal niet maar wachten op iets meer bodemwarmte. We zien vaak dat ze eind januari/begin februari weer wat gaan groeien, al hangt dat uiteraard af van het weer (temperatuur maar vooral ook zon die de kas kan opwarmen). Het is wel belangrijk dat je een ras hebt dat goed tegen de kou kan (zoals een Arctic King kropsla en geen gewone groene ijsbergsla) maar dan kun je dus tot in het voorjaar oogsten/eten.
groetjes,
Diana

Henk Janssen 1 december 2020 om 21:50

Hartstikke bedankt voor jullie antwoord, klasse.
Ik laat ze dus gewoon staan en wacht af wat ze gaan doen. ze zijn niet verlept maar staan er nog fris groen bij; nog geen krop. Het is overigens “Appia” sla.

Lizan 17 april 2021 om 09:52

Hoi,

Op een andere pagina (over bladgewassen) zag ik een foto van een hele mooie rode slasoort: Dixter. Deze heb ik online niet kunnen vinden, weet jij toevallig nog waar je die zaden hebt gekocht?

Groet,
Lizan

Ruud & Diana 17 april 2021 om 09:59

Hallo Lizan,
Ik kocht die zaden hier: Nicky’s Nursery maar ik vrees dat zij sinds de brexit niet meer naar Nederland versturen.
Ik kan er in Nederland ook geen zaden van vinden, maar wel heel leuk zijn deze rassen en mengsels van De Nieuwe Tuin, misschien vind je daar nog een leuk en bijzonder ras.
groetjes,
Diana

Lizan 17 april 2021 om 10:16

Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga eens op die website kijken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief