Kropsla

Voor sla kun je altijd wel ergens een plekje vrijmaken; ze kiemt snel en groeit snel dus je kunt haar ook vrij snel oogsten en meerdere keren per jaar telen. Ze is dan ook bijna bekender als voor- en nateelt dan als hoofdteelt.

Dat komt ook doordat de meeste slasoorten het niet zo goed doen rond de langste dag (eind juni); sla is daglengtegevoelig, dat betekent dat ze rond 21 juni snel doorschiet (net als andijvie, Chinese kool, paksoi, etc.). Er worden wel steeds meer rassen gekweekt die minder gevoelig zijn voor doorschieten, maar sla die je vanaf mei zaait heeft meer kans op in een jong stadium doorschieten en kan dus een bloeistengel vormen.

Kropsla is erg lekker (eigenlijk zijn alle slasoorten erg lekker :-)), onmisbaar in salades, maar ook lekker als ‘gewoon sla….met een dressing’. Je kut haar ook stoven, in een stamppot gebruiken, en ze is natuurlijk een mooie en lekkere garnering voor heel veel salades en andere gerechten.

Naast kropsla zijn er nog een aantal zeer verwante soorten die qua teelt (en ook gebruik/smaak) gelijkwaardig zijn, zie daarvoor een stukje naar onderen op deze pagina bij ‘Andere soorten Sla’.

Sla is tegenwoordig niet alleen maar meer lekker, er worden steeds vaker mooie rassen gekweekt en geteeld. Waar we in de supermarkt nog steeds vooral groene kropsla en Lollo Rosso kunnen kopen (en vergeet al die al gemixte gewassen blaadjes in een kant-en-klare zak niet waar vaak ook blaadjes van bieten, rucola, etc. in zitten), zo is de keuze aan zaden voor de hobbytuinder enorm. In heel veel kleuren, vormen, knapperig of zacht, noem maar op (zie de foto’s op deze pagina).

Kropsla Jacobine, heel mals en zacht en boterig van structuur
Kropsla Jacobine, heel mals en zacht en boterig van structuur

TEELTDUUR / OPKWEEK

Sla kan 8 tot 12 weken na het zaaien al klaar zijn om te oogsten (in koele seizoenen duurt het uiteraard iets langer dan in de warmere maanden). Je kunt haar bijna overal zaaien, ook dat is mede afhankelijk van de periode/temperatuur waarin je haar zaait en het ras.

Binnen voorzaaien heeft eigenlijk nooit onze voorkeur: zeker in het vroege voorjaar is het nog te donker en te warm in huis; je krijgt dan iele lange dunne sprieten die zwak zijn en lastig over te planten zijn (als 2 slablaadjes op een wiebelend steeltje terwijl een gezonde slazaailing een kort en gedrongen rozetje op de grond vormt). Op deze pagina heb ik daar eens iets over geschreven: zaailingen lang en dun

Een bonte mix van iets te dicht op elkaar gezaaide slarassen (door de grond in het bakje kletsnat te maken kan ik de zaailingen trouwens zeker nog wel van elkaar scheiden, uitplanten en direct water geven)

We zaaien sla in het voorjaar vaak voor in de koude kas, platte bak of in een tunneltje p(afhankelijk van het ras al vanaf begin maart voor de buitenteelt). Soms zaai ik zaadje voor zaadje in een tray (dat doe ik vooral bij dure/weinig zaden per zakje. Of ik zaai ze breedwerpig in een bakje met potgrond met wat grof zand erdoor (we hergebruiken er meestal bakjes uit de supermarkt voor waar bijvoorbeeld vlees, of ijs of zo in heeft gezeten – met wat gaatjes in de bodem voor de afwatering).

Bedek de zaden slechts heel dun, met wat zand of vermiculiet, slazaden hebben graag wat licht bij de kieming. Binnen 1 tot 2 weken kiemen de zaden en een paar weken later kun je de zaailingen al uitplanten. Door de grond goed nat te maken kun je de zaailingen met worteltjes en al voorzichtig van elkaar scheiden, en ze op hun definitieve plaats uitplanten. Wacht vooral tot de zaailingen een paar blaadjes hebben, dan hebben ze wat meer worteltjes zijn ze sterker en is de kans op overleven groter. Pas altijd op voor slakken, die vinden jonge slablaadjes erg lekker. En als er in maart nog niet veel in de tuin staat zien we hier ook wel eens eenden die in één hap een jonge slazaailing opeten :-). Alleen al om die reden planten we vaak meer sla uit (en ook op meerdere plaatsen) dan dat we nodig hebben.

Sla Australian Yellow, met bijna geelgroen blad dat krullerig en extra zacht en mals is
Sla Australian Yellow, met bijna geelgroen blad dat krullerig en extra zacht en mals is

Vanaf eind maart kun je ook buiten zaaien, hoewel ook dan in een bakje of tray zaaien nog steeds onze voorkeur heeft. In de volle grond gezaaid is het lastiger om de zaailingen weer te verspenen en elders uit te planten. Bovendien groeit het onkruid altijd sneller dan welke groente dan ook, en dat moet je dan weer voorzichtig tussen de slazaailingen uit vissen. En dan zijn er nog de slakken die een minuscuul slazaailingetje tot op de grond kunnen opvreten. Met het voorzaaien in een bakje of tray kun je dat strategisch op bijvoorbeeld een tafel zetten zodat slakken er niet of moeilijk bij kunnen.

Slazaden kiemen bij 20 graden binnen een week, bij koelere temperaturen duurt het een paar dagen tot een weekje langer. Bedenk dat niet alleen de luchttemperatuur belangrijk is maar vooral ook de grondtemperatuur: in een koud voorjaar blijft de grond langer koud en dat zorgt ervoor dat zaden minder snel kiemen (nog een reden om in een bakje of tray voor te zaaien want de grond daarin warmt op een zonnige dag veel sneller op dan de volle grond).

Pas bij het uitplanten weer op voor slakken, in een jong stadium kunnen ze in 1 nacht een heel rijtje uitgeplante slazaailingen opvreten. Hoe groter de zaailingen (en hoe groter het aantal verspreid over je tuin), des te groter is de kans dat een aantal slazaailingen het overleeft. Bij een flinke slakkenplaag helpen helaas alleen nog maar rigoureuze maatregelen (zoals in de schemeravond zoveel mogelijk slakken vangen, een bordje met droge kattenbrokjes of paneermeel lokt ze waardoor je niet hoeft te zoeken).

ZAAITABEL

Kropsla tabel

RASSEN

Er bestaan héél veel slarassen. Zorg dat je altijd het juiste ras voor de juiste periode gebruikt: er zijn rassen die wel of niet snel doorschieten in de zomer, soorten die juist geschikt zijn voor vroege kasteelt, voor zomer- en herfstteelt, etc.: lees vooral de beschrijving op het zakje en van een ras.

Een paar rassen:

  • Emerald (erg lekkere frisgroene (bijna mintgroene) kleine kropsla, die echter wel snel doorschiet in de volle zomer, maar heerlijk voor voorjaar en najaar.
  • Arctic King (de naam zegt het al; deze kropsla kan zeer lage temperaturen verdragen en is zeer geschikt voor extra vroege- en extra late teelt (onder koud glas kun je haar zelfs in de winter nog blijven oogsten).
  • Jacobine (een sla die groen met veel rood is, glanzend en een zeer zachte structuur en smaak heeft, bijna ‘boterig’, erg lekker)
  • Australian Yellow (felgekleurd, bijna geelgroen van kleur, met open blaadjes die gekruld zijn, extra mals en zacht)
  • Mottistone (ook een looseleaf type, waarbij de blaadjes eerder los in het hart van de plant groeien en niet zozeer een kropje vormen, geweldig mooi door het sterkte contrast van groen, rood en opvallende vlekken)
  • Flame (een heel zachte, boterige kropsla in groen met wat rood)
Sla Mottistone, geweldige kleurencombinatie
Sla Mottistone, geweldige kleurencombinatie

Maar er zijn dus enorm veel rassen. Er zijn nog tientallen rassen die we nog nooit gezaaid hebben. We vinden het zelf erg leuk om zoveel mogelijk verschillende rassen te zetten en letten dan niet echt meer op het soort sla, juist die verschillende kleuren en structuren van kropsla, krulsla, eikenbladsla, etc. zijn mooi en lekker in gemengde salades.

Een rijtje met verschillende soorten sla in een verhoogde bak

ANDERE SOORTEN SLA

Dit hoofdstuk gaat over kropsla, maar er zijn dus nog heel veel aanverwante slasoorten. Een aantal daarvan zijn duidelijk anders en hebben ook een andere manier van opkweken of verzorgen. Die soorten hebben daarom een eigen pagina:

  • ijsbergsla
  • pluksla
  • bindsla
  • veldsla (eigenlijk ook helemaal geen familie van kropsla)
  • stengelsla (een pagina die ik nog moet schrijven, het is een slaras dat driehoekig blad maakt langs een eetbare stengel (geschild kun je het ‘merg’ eten)

De andere soorten, die dus qua zaaien, verzorgen, oogsten, bereiden, etc. identiek is aan de kropsla vind je nog in het lijstje hieronder:

Eikenbladsla:

Deze sla maakt geen krop maar de bladeren zijn wat karakteristiek ingesneden en liggen losjes vanuit de plant in een waaier naar buiten. De smaak is prima, idem als kropsla, de structuur is wat minder zacht (simpelweg omdat de gesloten krop van kropsla beschermd wordt tegen weersinvloeden, eikenbladslabladeren liggen open en zijn dus blootgesteld aan regen, wind, zon, etc.). We vinden het zelf een lekkere sla om te mengen met verschillende andere soorten. Lekker rassen vinden wij: Bronze Arrow (met donkerroodbruin aangelopen blad), Radichetta (met frisgroen blad en de eigenschap dat ze niet zo snel doorschiet in de zomer).

Eikenbladsla Bronze Arrow
Eikenbladsla Bronze Arrow

Lollo-achtige rassen:

Deze rassen (Lollo Rossa is nog wel bekend in de winkel) hebben ook geen krop, maar losse bladeren die in het hart qua structuur een beetje ijsbergachtig lijken maar aan de buitenkant heel gefranjerd zijn. Ze zijn er in geelgroen (Lollo Bionda), en verschillende tinten groen of rood.

Op de foto hieronder zie je het ras Lollo Rossa Soltero (een verbeterde Lollo Rossa met extra donker blad), in een rijtje tussen stokbonen (altijd handig, zolang de bonen nog klein zijn is het een zonnige loze langwerpige ruimte die je zo optimaal kunt gebruiken, op het moment dat de bonenplanten vol en groot zijn en het licht gaan wegnemen zijn de slaplanten groot genoeg om te worden geoogst).

Sla Lollo Rosso Soltero rij

Overige slasoorten;

In het Engels hebben ze er een algemene term voor: ‘loose leaf’ genoemd. Ook deze soorten maken geen krop maar meer losse bladeren, er zijn vrij veel verschillende vormen, en hierin vind je ook de gespikkelde slasoorten. Onze favorieten: Australian Yellow (geelgroen), Mascara (met een mooie rode kleur), Rubin (met een nog intensere rode kleur).

En zo kan ik er nog heel veel noemen. Er bestaan tegenwoordig zoveel rassen dat het soms lastig is ze nog in te delen bij een groep. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze geweldige sla:

Sla Red Triangle

Dit is het ras Red Triangle; één van onze favorieten (omdat ze niet zo snel doorschiet, en prachtige diepdonkerpaarse bladeren heeft). Bijna niet meer te zien welke soort sla dit nu is, geen krop, bijna driehoekige bladeren in een ‘loose leaf’ vorm, maar lijkt bijna ook wel wat op bindsla, maar maakt geen gesloten krop in het hart.

Geeft ook allemaal niks, we noemen het maar een tussenvorm maar dan wel een heel welkome, want makkelijk te telen, neemt niet veel plaats in en levert heel veel grote malse donker bladeren.

Ik schreef ook eens een blog over al die verschillende soorten sla en wanneer je ze kunt telen, met foto’s ter illustratie: Het hele jaar door sla

BODEM

Sla stelt hoge eisen: om te voorkomen dat ze doorschiet moet eigenlijk alles zo gematigd en stabiel mogelijk zijn; niet te warm, niet te koud, niet te nat maar zeker ook niet te droog, ze wil graag gestaag en zonder onderbrekingen groeien. In de zomer staat ze graag niet te zonnig (want de grond droogt dan sneller uit en ze schiet sneller door), in de andere seizoenen staat ze juist wel zonnig (zodat ze genoeg licht krijgt om te groeien, omdat het dan minder warm is en vaker regent is de kans op groeistoornissen en daardoor doorschieten kleiner.).

In onze kleigrond heeft ze vaak wat langer nodig om te groeien (doordat de grond in het voorjaar vaak nog lang koud blijft) maar krijgt kropsla wel een mooie krop. Op zandgrond groeit ze vaak sneller, omdat de grond sneller opwarmt, en dan wordt de krop vaak wat losser en kleiner. Uiteraard zijn er rassen en weersomstandigheden die voor uitzonderingen zorgen.

BEMESTING

Sla heeft redelijk veel voedingsstoffen nodig (zoals alle bladgewassen). Compost of stalmest onderwerken of toevoegen in de winter is het begin, het zorgt voor een luchtigheid en veel humus. En we geven dan in het voorjaar wat organische mest in de vorm van korrels (zoals bijvoorbeeld Culterra. koemestkorrels of Pokon biologische moestuinmest). Pas op met stikstofhoudende meststoffen: teveel daarvan zorgt voor een verhoging van het nitraatgehalte in het blad (wat vervolgens wordt omgezet in nitriet, en dat is in grotere hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid).

Een rijtje sla, van Hyper Red Crumble en De Morges Braun, daarachter nog een klein kropje kropsla en tot slot Sucrine (een bindsla)
Een rijtje sla, van Hyper Red Crumble en De Morges Braun, daarachter nog een klein kropje kropsla en tot slot Sucrine (een bindsla)

OOGST

Sla kun je niet lang bewaren, oogst haar op de dag van eten. Als we de sla niet dezelfde dag kunnen eten oogsten we haar door het hele kluitje wortels uit de grond te trekken: ik zet de hele krop sla met wortels en een restje grond eraan in een koele schuur in een emmer met een bodempje water. Zo kunnen de wortels nog wat blijven drinken en blijven de blaadjes dus langer eetbaar.

Ik vraag me eerlijk gezegd altijd af hoe dat gaat in de beroepsteelt. Als je in de supermarkt een krop sla koopt (die dan al een aardige weg, van kweker in vrachtwagens via verpakker naar winkel heeft af moeten leggen), ligt die daar misschien al 2 dagen, en ook in mijn koelkast blijft ze nog wel 3 dagen goed. Geen idee hoe dat kan, want dat lukt met zelf geteelde sla echt niet, hoor, ook niet als je haar al in de vroege ochtend oogst (officieel de beste tijd).

De laatste jaren oogsten we eigenlijk nog maar zelden een hele krop sla. Vaak plant ik meerdere rassen naast elkaar (voor vrolijke kleurencombinaties en meerdere structuren). En dan oogsten we elke week van de verschillende kropjes alleen de buitenste bladeren. Het hart van de plant blijft dan dus intact en de plant blijft ook doorgroeien. Op die manier oogsten we niet 1 krop sla en moeten we elke 3 weken weer nieuwe zaaien maar kunnen we (afhankelijk van het ras en het weer) wel 4 tot 8 weken lang blijven oogsten.

Ik doe de geoogste bladeren gelijk in een plastic zak en bind dat dicht, dan blijven ze op een koele plaats (het liefst in de koelkast) ook altijd nog wel enkele uren stevig. Je kunt blaadjes trouwens ook altijd nog wel wat opfrissen door ze een poosje in ijskoud water te leggen voor je ze wast en er een salade mee maakt.

Op de foto hierboven zie je verschillende slarassen in een heel grote kuip. Door telkens van meerdere planten alleen de buitenste bladeren ‘af te pellen’ houd je dus slanke planten over die telkens weer nieuwe binnenbladeren maken. Uiteindelijk kan zo’n plant er bijna als een ‘palmboom’ uitzien, waarbij er een toef bladeren op een stammetje staat.

Het blad van andijvie wordt bitterder als de plant doorschiet, je kunt de bladeren dan nog wel eten maar ze zijn minder lekker. Dat geldt niet voor sla. Als sla doorschiet kun je nog steeds de bladeren langs de uitschietende bloeistengel oogsten en eten, de smaak is dan nog steeds goed. Als de plant daadwerkelijk gaat bloeien (zie de foto’s hieronder) wordt de kwaliteit van het blad uiteindelijk wel slechter, omdat alle energie naar de bloei en vorming en rijping van zaden gaat wordt het blad geel en slap en het sterft tenslotte ook af.

ZAADTEELT

Je kunt zelf prima zaden winnen uit kropsla; ze is eenjarig en ze is een zelfbestuiver (hoewel kruisbestuiving uiteraard wel mogelijk blijft, dus houd voor de zaadteelt altijd voldoende afstand tussen 2 rassen). De bloeistengel van sla wordt wel ongeveer 1,5 meter hoog, zet er een stok bij zodat ze niet om kan waaien/vallen. Ongeveer 4 weken na de bloei zijn de zaden rijp. Er is 1 mogelijk probleem: regen. De planten bloeien in de late zomer en de rijpen rijpen dus in de herfst, Als het juist in die periode veel regent is de kans groot dat de uitgebloeide bloemen en zich ontwikkelende zaden in hun hoesjes klonteren en schimmelen. Maar in een mooie en niet te natte herfst kan de opbrengst van 1 bloeiende slaplant wel enkele honderden zaden zijn.

Sla Red Triangle is doorgeschoten en bloeit
Doorgeschoten en bloeiende sla van het ras Red Triangle

Als de zaadpluizen zijn gevormd, kun je de hele bloemstengel afsnijden en ondersteboven boven een krant of doek laten drogen tot de zaden droog zijn en je ze uit de hoesjes kunt ‘wrijven’ (waarbij de lichtbeige of donkerbruine langwerpige zaden ook vanzelf van hun ‘parapluutjes’ loslaten. Slazaden blijven minimaal 3 jaar kiemkrachtig (mits koel, droog en donker bewaard).

Slazaden rijpen aan de plant

29 reacties op Kropsla

Theo Wilmsen 30 juli 2019 om 11:27

Goeden morgen
Zeg een vraagje mijn kropsla vormt geen knop en hij groeit alleen in de hoogte ik heb dit jaar compleet planten gezet maar dat help niet ik heb 1 plant in emmers staat 12 ltr
hebben jullie een idee waar dat aan kan liggen ????
Th Wilmsen
graag antwoord

Ria 30 juli 2019 om 12:57

Theo, ik denk dat je sla is doorgeschoten. Komt waarschijnlijk door de hoge temperaturen.

Groet,
Ria

"No-Dig" Hobby kweker 22 maart 2020 om 08:28

Beste,

Ik oogst van de meeste sla (geen kropsla) alleen de onderste bladeren.
Zo heb je ongeveer 8 weken plezier van 1 sla plant.
En natuurlijk minder last van slakken, het Word op den duur een klein stammetje.

Groeten van een “No-Dig” hobby kweker

Ruud & Diana 23 maart 2020 om 08:48

Hallo,
Dankjewel voor de tip! Ik kan me voorstellen dat het inderdaad met kropsla en ijsbergsla niet werkt maar met bindsla juist heel goed kan.
Ik ga dat dit jaar zeker eens bij een plant proberen. En verder bestaat er natuurlijk al wel stengelsla, die vind ik ook altijd leuk omdat je na het oogsten van bladeren aan het eind ook de stengel nog kunt oogsten-eten.
groetjes,
Diana

Hall Fernand 24 april 2020 om 16:45

Ik heb bij de aveve slaplantjes gekocht in april. Mijn vraag mag ik deze buiten nu reeds in volle grond planten?
Met vriendelijke dank.
Fernand Hall

Wijnie 24 april 2020 om 19:27

Hoi Fernand,
Ja hoor, die kun je gerust uit planten. Sla kan best wel veel kou verdragen.
Groetjes Wijnie

Tania 26 april 2020 om 08:52

Ik kocht kleine slapkantjes, plant ik deze best met enkel de kluit in de grond of steek je deze best wat dieper zodat het fragiele’steeltje’ niet breek?

Ria 26 april 2020 om 11:13

Tania, ik zou ze niet dieper planten want dan kan het hart van het slaplantje gaan rotten.

Ria

Marco 17 mei 2020 om 08:44

Beste Diana, ik heb enkele plantjes Lollo Rosso staan. Ze zien er mooi uit maar nog wel klein. Hoe kan ik zien dat ze klaar voor consumptie zijn?

Ruud & Diana 17 mei 2020 om 09:00

Hallo Marco,
Sla is altijd klaar voor consumptie, je mag haar oogsten en eten wanneer je zelf wilt. Voor de grootste oogst wacht je uiteraard tot ze ongeveer 25 x 25 centimeter groot is (zo groot als dat je ze in de winkel ziet liggen) maar wij planten vaak zoveel sla dat als we het willen eten, we soms ook gewoon 2 of 3 kleinere kropjes oogsten.
groetjes,
Diana

Lisa 17 juni 2020 om 22:15

Hoi Diana,
Met veel plezier lees ik je website, wat een genot om je foto’s te zien.
Als beginnende moes-balkonner was ik begonnen met mini sla plantjes en een kant en klare moestuin aarde.
Na verloop van tijd had ik een witte waas op sommige blaadjes. Wat had dat kunnen zijn?
Was dat dan meeldauw en had ik dat kunnen voorkomen door iets nog aan de bodem te veranderen?
Ik was zuinig met water en ze stonden redelijk in de zon. Ik heb voor de koude dagen en regen achtige dagen een kas die ik dicht kan ritsen. Verder staat deze zo veel mogelijk open om door te luchten.

Groeten
Lisa

Ruud & Diana 18 juni 2020 om 08:56

Hallo Lisa,
Dankjewel voor je aardige woorden.
Ik durf niet te zeggen wat de witte waas op je blaadjes was, het kan inderdaad meeldauw zijn maar misschien ook spint (zie daarvoor mijn vorige blog: Spint dus
Ik heb zelf in één van de verhoogde bakken die ik heb ‘mix voor je moestuinbak’ en dat vind ik wel heel fijn spul; het is heel luchtig, geen klontjes, rul, vochtvasthoudend door het vermiculiet dat erin zit. Voor potten meng ik zelf potgrond met ongeveer 1/6e deel grof brekerzand en wat vermiculiet.
Een witte waas op sommige blaadjes kan ook duiden op verbranding van het blad. Ik heb even in mijn foto’s gezocht en vond een oude foto van een tomatenzaailing waarvan het blad verbrand was:

Tomaat blad verbrand

Verbranding van blad zie je vaak bij in huis gezaaide en opgekweekte plantjes die bij het naar buiten of naar de kas gaan niet tegen de overgang naar het felle zonlicht kunnen.
Ik hoop dat je iets aan bovenstaande opties hebt!
Diana

Robert 9 augustus 2020 om 11:44

Hoi Diana, ik mis wat zaai info over winter sla.
Heb je wat tips, wanneer zaaien etc?
Ik heb 2 soorten wintersla voor het eerst, en misschien moeten ze in de winter onder een folie tunneltje ofzo.

Ruud & Diana 9 augustus 2020 om 17:09

Hallo Robert,
Ik zal eens een blog of pagina over de winterassen van sla schrijven. Ik heb zelf rassen als Winter Density en Arctic King en zaai die standaard eind augustus. Ik plant ze in de kas, soms ook buiten (als ik zaailingen over heb). Buiten gaat ook prima maar daar ben je wel afhankelijk van het weer (denk aan overvloedige regen in een natte herfst bijvoorbeeld). Folie of iets dergelijks kan ze daar inderdaad ook prima tegen beschermen.
groetjes,
Diana
p.s.: denk ook eens aan pluksla en snijsla, zijn 2 prima soorten voor herfst- en winterteelt, kijk daarvoor ook even naar de blogs in de categorie ‘winterkas’.

Henk Janssen 30 november 2020 om 23:03

Ik heb 18 september in de koude kas (kasje) nog slaplantjes geplant.
Vorige week nog gegeten. Hoe lang mag sla eigenlijk in de grond staan van zaai tot oogst? Ik heb nu nog 6 slaplantjes in het kasje staan , van 18 september dus; Kan ik die in december nog eten?

Ruud & Diana 1 december 2020 om 09:27

Hallo Henk,
Er komt pas een eind aan het leven van een slaplantje als ze dat zelf aangeeft (en in de winter verlept of in de zomer doorschiet) of wordt geoogst. Ik heb zelf in september sla in de kas geplant en dat zijn nu kleine kropjes. Ik kan 2 kropjes oogsten voor een maaltijd maar ga ook een deel laten staan. In de winter groeien de plantjes meestal niet maar wachten op iets meer bodemwarmte. We zien vaak dat ze eind januari/begin februari weer wat gaan groeien, al hangt dat uiteraard af van het weer (temperatuur maar vooral ook zon die de kas kan opwarmen). Het is wel belangrijk dat je een ras hebt dat goed tegen de kou kan (zoals een Arctic King kropsla en geen gewone groene ijsbergsla) maar dan kun je dus tot in het voorjaar oogsten/eten.
groetjes,
Diana

Henk Janssen 1 december 2020 om 21:50

Hartstikke bedankt voor jullie antwoord, klasse.
Ik laat ze dus gewoon staan en wacht af wat ze gaan doen. ze zijn niet verlept maar staan er nog fris groen bij; nog geen krop. Het is overigens “Appia” sla.

Lizan 17 april 2021 om 09:52

Hoi,

Op een andere pagina (over bladgewassen) zag ik een foto van een hele mooie rode slasoort: Dixter. Deze heb ik online niet kunnen vinden, weet jij toevallig nog waar je die zaden hebt gekocht?

Groet,
Lizan

Ruud & Diana 17 april 2021 om 09:59

Hallo Lizan,
Ik kocht die zaden hier: Nicky’s Nursery maar ik vrees dat zij sinds de brexit niet meer naar Nederland versturen.
Ik kan er in Nederland ook geen zaden van vinden, maar wel heel leuk zijn deze rassen en mengsels van De Nieuwe Tuin, misschien vind je daar nog een leuk en bijzonder ras.
groetjes,
Diana

Lizan 17 april 2021 om 10:16

Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga eens op die website kijken.

Martien 2 juni 2021 om 10:03

Nu de sla gereed is voor de oogst zijn de kroppen, afwisselend, van de één op de andere dag helemaal slap en lijkt de wortel van de plant net boven de grond aangetast. Wat kan dit zijn en hoe los ik het op?

Ruud & Diana 2 juni 2021 om 16:53

Hallo Martien,
Er zijn verschillende plaagdieren die het op sla gemunt kunnen hebben (denk aan eenden, slakken, emelten, etc.). Ik denk dat het het beste is als je bij avondschemer bij de planten gaat kijken, dan kun je wellicht slakken uitsluiten. Emelten leven onder de grond, het zijn centimeters grote grijzige rupsachtige opgerolde larven die de wortels van sla opvreten/doorvreten waardoor je plantje in 1 nacht verwelkt (en de emelt naar de volgende slaplant gaat). Als je een dode slaplant vindt is het dus altijd handig om gelijk even rond die plek onder de grond te zoeken. Ze zijn zo groot dat je zo’n emelt makkelijk op kunt rapen en weg kunt brengen. Slakken kun je in de avond met bijvoorbeeld wat droge kattenbrokjes of paneermeel lokken en vangen.
Ik hoop dat je erachter komt welk dier het op je slaplantjes heeft voorzien!
groetjes,
Diana

Dymph 12 juni 2021 om 19:46

Hoi Diana, ik heb al geruime tijd een joekel van een wittevlieg-plaag in de koude kas. Begonnen bij de mooie, lekker kropsla, m.i. als gevolg van hoge temperatuursverschillen nacht/dag de voorbije maanden. Slaplanten (muv 1 exemplaar) verwijderd uit de kas… look geplaatst, tagetes, stukken banaan gelegd, kortweg bijna alle ‘voodoo’ toegepast 😉 Gier nog niet geprobeerd. Heb jij nog expert- tips die het proberen waard zijn? Ondertussen zitten de luizen ook al op de paksoi, komkommer. Tomaten en poezenmeloenen nog (even) niet, maar zit nu toch even met de handen in de haren. groetjes, Dymph

Ruud & Diana 13 juni 2021 om 09:26

Hallo Dymph,
Als het alleen maar erger wordt en het je uiteindelijke oogst gaat kosten wordt het helaas wellicht wel tijd om ze bestrijden. Kijk vooral op de pagina met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, je vindt daar in ieder geval 3 recepten tegen witte vlieg. Voor alle drie de recepten geldt: wacht er nog heel even mee, het wordt zonnig en heel warm, de middeltjes waar ook wat olie in wordt gebruikt kunnen voor het verbranden van blad zorgen. Donderdag schijnt een bewolkte en regenachtig dag te worden, je zou het dan woensdag kunnen maken en vernevelen. Maar houd vooral zelf de weerberichten in de gaten.
groetjes,
Diana

Dymph 19 juni 2021 om 09:14

Bedankt alvast, Diana, voor jouw advies. Gisteren bespoten, en ga nu nog eens spuiten. Hardnekkige plaag is me dit !

Angelique 19 juni 2021 om 14:14

Hallo Diana,

Ik ben na de melding van deze pagina meteen naar mijn (krop)sla gaan kijken. Ze doen het goed na de regenbuien van afgelopen week. Ik ben benieuwd of de slaplanten dan nog een krop vormen als er geregeld buitenste bladeren van worden geplukt én als ze dicht op elkaar zijn geplant. Natuurlijk kan ik het zelf uitproberen, maar misschien weet je dat toevallig 😉 Ook ben ik benieuwd naar ervaringen met het wegsnijden van de sla net boven de grond. Groeit het opnieuw terug?

Groeten,
Angelique

Ruud & Diana 20 juni 2021 om 09:19

Hallo Angelique,
Het wordt uiteindelijk wel weer een kleine krop, maar alleen als je stopt met het oogsten van de buitenbladeren, dan krijgen de planten weer voldoende blad om in het hart van de plant te gaan ophopen en een krop te vormen. Zo lang je blijft oogsten maakt ze vooral bladeren die voldoende ruimte hebben om te groeien als losse bladeren.
Over het wegsnijden van sla net boven de grond: Ik heb er wel eens over gehoord en het dus wel eens geprobeerd maar hier gingen de planten/wortels schimmelen. Dat kan ook met het weer te maken hebben gehad. Maar planten groeien als ze voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen, en dat doen ze via fotosynthese en daar is blad voor nodig. En dus is het niet logisch om de krop net boven de grond af te snijden als je wilt dat ze verder groeit maar om juist bladeren weg te halen en voldoende bladeren te laten zitten zodat ze een basis heeft waardoor ze verder kan groeien. Je zou het wellicht wel kunnen proberen, maar dan door nog voldoende blad aan de plant te laten (maar dat is lastig want oogst je dus een halve krop en valt die uiteen zodra je die op wilt pakken).
groetjes,
Diana

Annelies van Steen 11 juli 2021 om 13:56

Hoi Diana,
Wat fijn al die tips !! Ik ben dit jaar begonnen met een moestuin, heb 2 bakken van 1.20×1.20 en 60cm hoog. Bovenste 30cm inderdaad gevuld met makkelijke moestuinmix. Alles wat ik plant groeit fantastisch, maar ik denk dat het zo fantastisch en snel gegroeid is dat ik nu te laat ben voor oogsten van mijn pluksla. Hij is zo’n 40cm hoog en staat in bloei(!!) Ik heb in de tussentijd inderdaad af en toe een blad of wat geoogst , maar is het nu nog eetbaar? Heb bloemetjes eraf gebroken en er komt wit sap uit de stengel nu…
Alvast bedankt voor een reactie,groet, Annelies, “moestuingroentje”

Ruud & Diana 12 juli 2021 om 09:23

Hallo Annelies,
Ja hoor, je kunt de bladeren blijven plukken en eten tot de bladeren geel worden.
Ik zou nu alvast nieuwe pluksla zaaien zodat je daar over enkele weken van kunt gaan oogsten want de doorgeschoten plant gaat uiteindelijk wel dood.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief