IJsbergsla

Zie voor alle algemene informatie over sla, het zaaien, verzorgen, oogsten, etc. op de pagina van Kropsla. Hieronder vind je alleen de aanvullende informatie m.b.t. ijsbergsla en haar zaaitabel.

IJsbergsla is een heel bekende en ook geliefde slasoort, ze heeft niet bijzonder veel ‘slasmaak’ maar is gewoon lekker fris en knapperig, het meest knapperig van alle slasoorten. Ook wij vinden deze sla lekker (al kunnen we ook erg genieten van de bijna boterige textuur en volle smaak van kropsla en bindsla).

Het is helaas altijd wel één van de moeilijkere slasoorten om zelf te telen (terwijl sla in het algemeen wel heel makkelijk te telen is), zie verder hieronder.

Door haar knapperigheid wordt ze vooral gebruikt in frisse salades, koude gerechten en als frisse tegenhanger bij warme gerechten (denk aan shoarma, etc.).

De krop van zelf geteelde ijsbergsla is net zo knapperig als die in de winkel, maar meestal wel iets minder dicht opeengepakt. Dat geeft ook niks, je hebt er iets meer van nodig dan de grote dikke ijsbergsla-kroppen van de winkel. Nadeel is wel dat de wat lossere holten tussen de lagen knapperige slabladeren van zelfgeteelde ijsbergsla een lekker plekje zijn voor slakjes en andere beestjes. Hier moeten we ijsbergsla altijd dubbel goed wassen (maar als ik heel eerlijk ben moet elke slasoort uit eigen tuin minstens 2 keer gewassen worden 🙂

Soms krijgt een ijsbergsla geen krop. Het is me niet helemaal duidelijk waarom maar zo 2 op de 10 ijsbergslaplanten draait wel wat maar het kropje blijft klein of half onvolgroeid. Ongetwijfeld is dat ook deels rasafhankelijk. Ik vind het zelf niet zo erg (ook niet elke sluitkool vormt hier een goede kool), ik zaai altijd een paar extra planten van ijsbergsla zodat we toch ruim voldoende oogst hebben.

IJsbergsla kan duidelijk minder goed tegen kou dan kropsla en sommige andere soorten, er zijn heel weinig rassen voor de late herfstteelt of vroege voorjaarsteelt. Zelf hebben we “Hivert de Tremont” eens gezaaid; een groene met wat rode waas ijsbergsla die wel goed bestand was tegen koudere temperaturen.

Sla Hivert de Tremont
IJsbergsla Hivert de Tremont

 

Andere leuke rassen zijn:

  • Sioux (mooie rode ijsbergsla, maakt goede krop, echte zomerijsbergsla, schiet niet snel door)
  • Webbs Wonderful (groene ijsbergsla, maakt mooie kroppen, ook geschikt voor extra vroege teelt)
  • Rouge Grenobloise (mooie rode ijsbergsla voor zomerteelt)
  • Crispino (groene ijsbergsla met extra knapperig blad)
  • en soms worden er zaden verkocht onder de soortnaam ‘Iceberg’ of ‘Red Iceberg’

De rassen die er zijn zijn vooral voor lente-, zomer- en vroege herfstteelt, en om die reden zijn juist in deze groep slasoorten een aantal rassen gekweekt die best goed bestand zijn tegen doorschieten.

 

ZAAITABEL

IJsbergsla tabel

 

IJsbergsla is wat langer bewaarbaar doordat je de krop eet (de buitenste bladeren gooi je weg bij het oogsten – maakt goede compost 🙂 . In de koelkast kan ze wel 1 of 2 dagen langer worden bewaard dan kropsla, maar altijd blijft de verse, net van het land gesneden ijsbergsla uiteraard het allerlekkerst. Als sla een beetje slap is kun je haar vaak wel opfrissen door ze een kwartiertje in ijskoud water te leggen.

IJsbergsla Sioux
IJsbergsla Sioux

 

ZADENTEELT

Als je zelf zaden wilt oogsten van ijsbergsla kan het wel gebeuren dat de bloeistengel niet door de krop heen kan komen (omdat die zo dicht opeengepakt is). Je kunt dan een kruis snijden in de krop, de bloeistengel kan dan wat gemakkelijker uit de krop komen.

 

2 reacties op IJsbergsla

Griet 19 mei 2020 om 22:00

Beste Diana

Wij kochten 6 ijsbergslaplantjes bij Aveve en hebben deze reeds een maand geleden uitgeplant in de moestuin. De plantjes zijn goed gegroeid, maar ik vraag me af hoe ik nu weet wanneer ik de sla kan oogsten. Moet ik me aan een ijsbergsla zoals in de supermarkt verwachten? Hoeveel sla kan ik verwachten van deze 6 plantjes? 1 krop per plantje?

Bedankt voor de informatie!

Ruud & Diana 19 mei 2020 om 23:02

Hallo Griet,
1 slaplantje wordt inderdaad 1 krop ijsbergsla (met nog wat losse bladeren eromheen die ook eetbaar zijn).
Je mag zelf bepalen wanneer je de sla oogst maar in het geval van ijsbergsla wacht je normaal gesproken wel tot ze groot genoeg is. Mijn ervaring is dat ijsbergsla van eigen tuin wat kleiner blijft en vooral iets losser is, niet zo’n vaste en gevulde krop als dat je in de winkel koopt. IJsbergsla is daardoor wat lastiger te telen dan andere soorten sla (zoals kropsla, eikenbladsla, lollo rossa, etc.).
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!