Voorbeeldjaar Mooie Moestuin 1

Dit wordt een jaarverslag van alles wat er in een verhoogde mooie moestuinbak gebeurt. Als we bij het begin beginnen dan kan ik melden dat we in de wintermaanden deze verhoogde bak hebben gemaakt en geplaatst, en gevuld met een mengsel van tuingrond, compost en bemeste tuinaarde.

Op 30 maart 2018:

 

Dit is het vak/de bak; ruim 2,50 x 2,50 meter groot. Links van het vak staan nog wat kleine verhoogde bakken en daarachter ligt de tuin van de buurman. Rechts ligt nog een grote verhoogde bak en daarna een strook grond met een blauw hek. Ervoor ligt de verhoogde bak met aardbeien en daarvoor het terras. En achter de bak zie je 2 hopen met mest voor de courgettes en pompoenen en daarachter de fruitbomen en de sloot langs de tuin. De bak ligt in de volle zon. En aangezien we vanaf het terras graag uitzicht op de bak willen hebben we besloten het hoge gedeelte (klimrekken) aan de achterkant te plaatsen. Daardoor wordt er nog wat meer zon en warmte gevangen en zitten we op ons terras ook een heel klein beetje beschut tegen ‘inkijk’ vanaf het fietspad achter de sloot.

De plannen voor deze bak: omdat ze zo in de volle zon ligt lijkt het ons mooi om er een ‘zonovergoten’ bak in de bloemkleuren geel, rood en oranje van te maken, met groen en paars blad. En daarmee plannen we hier soorten als Melothria scabra (Mexican Sour Gherkin of ook wel muismeloen genoemd), heel veel soorten sla en rucola, groene koolsoorten als spitskool en savooikool. Maar ook roodbloeiende Eschscholzia californica Cherry Swirl, rode Tagetes Fireball, de zonnebloem Helianthus Magic Orange, misschien nog een tomaat, een mengsel van verschillende soorten rode bieten (in wit, geel rood, Chioggia en zeer donkerrood), geelgroene snijbiet Lucullus, etc..

Ik ga hier in de komende maanden laten zien en vertellen wat er in de bak wordt gezaaid, geplant, wat er groeit en bloeit en wat we eruit kunnen oogsten.


18 april:

 

Er is nog niet heel veel te zien maar er is wel degelijk al veel gebeurd. En dat is dan vooral het uitplanten van zaailingen. Zoals ik hierboven aangaf probeer ik een kleurencombinatie te maken van groen met donkerpaars, met bloemkleuren in geel, oranje en rood. Op deze foto kun je in ieder geval zien dat de bak in de volle zon ligt, van ongeveer 10 uur in de ochtend tot de zon ondergaat. Vooraan (maar dat is lastig te zien omdat daar de opstaande rand van de verhoogde bak het zicht wat wegneemt) hebben we afwisselend Calendula Neo-zaailingen en Tagetes Fireball-zaailingen uitgeplant. Achterin, bij het hekwerk, zijn zaailingen uitgeplant van Melothria scabra (muismeloen of Mexican Sour Gherkin), en van de eenjarige klimmers Ipomoea x multifida en Mina lobata.

Ik had nog 2 donkerpaarse aubergines die niet meer in de kas pasten en die hebben we hier ook uitgeplant (het ras Astrakom dat het ook goed in het koele Nederlandse weer zou moeten doen). Daarnaast nog groen en paarse sla en paars mosterdblad. Een kort rijtje dille rechts (hopen dat dat werkt want dille houdt eigenlijk meer van halfschaduw en vochtige grond), rucola met groen blad en een lichtpaars nerf (het ras Fireworks). Daarnaast nog bloedzuring, en wat zaailingen van de fel geelgroene snijbiet Lucullus. En 6 zaailingen van de zonnebloem Helianthus annuus Magic Orange.

Over een maand hoop ik te laten zien dat het allemaal is gegroeid en dat er nog veel meer is uitgeplant!


10 mei:

Zucht, het is een nogal vreemd voorjaar. Eerst was het behoorlijk koud, met zelfs in april nog wat nachten met wel -5 graden. Daarna heeft het nog flink geregend. En vervolgens kwam al dat geweld tot stilstand en nu is het al 2 weken droog, met temperaturen die in juli niet vreemd zouden zijn. Dus droog en warm. Dat klinkt heerlijk (en dat is het ook) maar hete betekent wel dat nog voor mei over de helft is er al soorten door gaan schieten, zoals sla en rucola, mosterdblad en andijvie. Dat neemt niet weg dat je nog wel kunt zien hoe mooie de kleurencombinatie is tussen het donkerpaarse mosterdblad en de felgroene sla:

 

Vooraan zie je de geelgroene sla, erachter donkerpaars mosterdblad en daarachter groen rucola. En op de foto hieronder zie je dat de planten (door warmte en droogte) al door gaan schieten.

Op deze foto zie je mooie kleurencombinatie tussen de lichtgroene rucola Sweet Oakleaf en het donkerpaarse mosterdblad.

 

Op de foto hieronder zie je de mooie moestuin op 10 mei, de foto nu vanaf de achterkant gemaakt:

 

Er worden meer en meer zaailingen uitgeplant, van sla en andijvie tot vrolijke rode, gele en oranje eenjarige bloemen. Ik vond nog 2 potten, die pasten er ook nog wel leuk in. En langs de achterkant zijn rood bloeiende eenjarige klimmers geplant, alsmede een Melothria scabra (Mexican Sour Gherkin of ook wel muismeloen genoemd). Alles dus in kleuren van groen tot paars, en met bloemen in zomers geel, oranje en rood. Ik hoop dat het een mooie combinatie wordt!!


 

Een groei-explosie: deze foto is op 14 mei gemaakt, 4 dagen na de vorige foto:

 

Wat een goede bui en 4 dagen met ruim 25 graden niet kan doen voor je tuin 🙂 . In de groene plastic pot heb ik een rood bloeiende Salvia Royal Bumble gezaaid, en verder zie je dat het paarse mosterdblad nu serieus door gaat schieten. Voor de kruik staat een rij met Calendula off. Neon die binnen een week of 2 tot 3 zal gaan bloeien (donker oranje).


 

Op 1 juni is de metamorfose bijna compleet:

 

Alles wordt iets groter dan ik had ingeschat. En we oogsten/eten elke dag wel wat uit deze verhoogde bak; sla, andijvie, mosterdblad, melde, bloedzuring, rucola; alles wat nog niet volledig is doorgeschoten. En we hebben de eerste (gele) courgette geoogst.

Oh ja, de Calendula officinalis Neon die in een rand vooraan de bak staan bloeien ondertussen volop:

 

Op deze foto zie je ze nogmaals, maar dan naast de ondertussen manshoge donkerpaarse melde:

 

In de verte zie je vaag het uienvak (met daartussen ook worteltjes, sjalotten, winterpeen en pastinaken) en dat maakt een mooie rustgevende groene achtergrond.

 

 

 

 

Kijk ook even in de andere mooie moestuinbak, in de halfschaduw, in wit, lila en roze met grijs en blauwgroen en paars blad: Voorbeeldjaar Mooie Moestuin 2

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief