Champagneblad

Latijnse naam: Acmella oleracea, synoniem: Spilanthes oleraceae. De Nederlandse naam voor deze plant is Champagneblad of ABC-kruid, in het Engels heet ze toothache-plant.

Dat laatste is misschien wel de leukste en meest toepasselijke naam want na het eten van een bloempje verdooft het je mond enkele minuten, en je krijgt ook wat speekselvloed. Dat is grappig om eens te proberen, de bloempjes zijn niet lekker maar zeker ook niet vies.

Het blad heeft ongeveer dezelfde werking maar dan in een heel milde vorm, ik kan het dan het best omschrijven als een lekkere groene smaak (als in sla) met in de verte iets pittigs, of een ‘prikkeltje’. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven. Dat laatste heb ik zelf nog nooit gedaan, ik pluk hier altijd wat blaadjes die ik in stukjes scheur en door de sla of een salade meng en dat geeft de sla net een lekkere frisse en iets pittige oppepper.

Verder is ze ook gewoon een heel erg leuke plant. Ik zaai haar zelf altijd in april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen ongeveer 2 weken. Ik plant de zaailingen rond begin mei uit (pas in het begin op voor slakken, die vinden de jonge zaailingen ook erg lekker). Ze heeft een voorkeur voor een zonnige tot half beschaduwde standplaats, en ze doet het hier goed in de volle grond maar ik heb haar ook wel in een verhoogde bak geteeld (waarin het behoorlijk droog was) en daarin deed ze het ook prima.

De planten worden uiteindelijk ongeveer 35 centimeter hoog (en ongeveer 50 centimeter breed). De bladeren zijn groen met een vleugje olijfgroen (en vooral bij de nog wat jongere planten in zomer en nazomer wat bruinpaars in stelen en blad, zie de foto’s). De vrolijke eetbare bloempjes zijn gele ‘kegeltjes’ met een rode vlek in het midden.

De planten bloeien van eind juni tot ver in de herfst. De laatste foto in de rij maakte ik in de herfst. Zelfs als je haar niet zou willen eten is ze een leuke plant voor de siertuin. Ik heb geen verstand van homeopathie maar ik las dat deze plant ook wordt gebruikt in middelen tegen schimmelinfecties, ontstekingen, aften en zelfs ook in middelen tegen droge ogen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Julian

Het blad was oké maar de bloem was te sterk.
Maar ik heb een tegengif voor de smaak, en dat is water.
Het blad was een beetje bitter maar lekker.
Julian 9 jaar

Meld je aan voor de nieuwsbrief