Waarom een Volkstuin

Waarom zou je een moestuin huren? Sommige mensen denken en twijfelen er wel eens over, sommige mensen overschatten het en eerlijk gezegd wordt het nog veel vaker door mensen onderschat.

Ik zou hier één lange lofrede over de moestuin en in het bijzonder een volkstuin kunnen schrijven, dat zou niet moeilijk zijn want ze is mijn grote liefde 🙂 Maar ik wil hieronder eerlijk en hopelijk ook duidelijk uitleggen wat de voor- maar ook nadelen zijn van het huren van een moestuin/volkstuin.

En onderaan deze pagina vind je dan in de toekomst een lijst met alle provincies van Nederland met daarin de links naar websites van volkstuinverenigingen. Zodat je eens kunt kijken wat er in je buurt beschikbaar is. Mocht je een website van een leuke een aanbevelenswaardige volkstuinvereniging toe willen voegen, meld het dan vooral hieronder in reactie – dan komt die in de lijst erbij.

Bedenk daarbij dan wel dat het dan wel om echte volkstuinen gaat: dus voor een leuke prijs een stukje grond voor de eigen teelt van groenten, fruit, kruiden en bloemen. Het is niet de bedoeling om hier de (vaak veel duurdere) tuinverenigingen te vermelden waar huisjes op staan, je kunt blijven slapen, met alle gemakken voorzien (ook leuk, maar heel anders qua prijs en instelling, niet de bedoeling hier).

Dus nogmaals………. waarom een volkstuin?

Nou, eigenlijk is het antwoord heel simpel; waarom eigenlijk niet?

Waarom, als je twijfelt, het niet gewoon eens een jaar proberen? Je betaalt per jaar, vind je het niets, dan kun je aan het einde van het jaar je tuin gewoon weer opzeggen en is er niets verloren; maar ben je een ervaring rijker en hoef je niet meer te verzinnen of te twijfelen. Het was het waard, of het was het niet waard. Dus mocht je twijfelen, lees dan vooral het stuk hieronder en probeer het gewoon eens!

Persoonlijk vind ik dat een volkstuin vooral heel veel voordelen heeft en slechts een paar nadelen (waarvan 2 die wel erg bepalend zijn). Voor andere mensen zullen sommige zaken die ik een voordeel noem misschien juist een nadeel zijn, het is maar net wat je wilt.

De voordelen van een moestuin:

Je bent niet alleen. Dat betekent dat je leuke contacten met andere mensen kunt hebben. Vaak zie ik op onze volkstuin dat mensen zaden, zaailingen en planten uitwisselen, maar ook recepten, etc. Altijd leuk om gewoon een gezellig praatje te maken met mensen die dezelfde hobby hebben. En mocht je ergens hulp bij nodig hebben (zoals het versjouwen van een watervat, het snoeien van een hoge fruitboom of het verzetten van een hek) kun je altijd vragen of mensen je even willen helpen.

Hier wordt op zaterdag voor een klein prijsje een kopje koffie en in de middag een pilsje en glaasje wijn geschonken, gezellig nog even nakletsen na het werken in de tuin. Soms maakt er iemand iets lekkers (van rabarbertaart tot tomatensoep, in ieder geval bijna altijd met groenten uit eigen tuin). Op andere volkstuinverenigingen is dat niet altijd zo maar soms wel; of er is een soort van koffie-uurtje, etc. Elke vereniging probeert wel zijn best te doen mensen samen te brengen in het tuinieren, maar uiteraard is elk lid vrij om daar wel of niet aan mee te doen. Mocht je liever op jezelf is dat ook prima.

Er zijn alleen maar vrolijke mensen. Dat is natuurlijk niet zo; ik heb zelf jarenlang een tuinbuurman uit Sri Lanka gehad die nooit wat zei, zelfs geen gedag. Het maakte mij niets uit hoor, graag of niet :-). Maar dat was dan ook wel een uitzondering. Ik bedoel met ‘alleen maar vrolijke mensen’ eigenlijk te zeggen dat iedereen naar de volkstuin komt voor zijn of haar hobby, niemand komt er met tegenzin, het is voor iedereen in mindere of meerdere mate ‘lekker buiten zijn en in de grond wroeten’.

Je kunt je tuin thuis voor alleen siertuin bewaren. Alle groenten, fruit en kruiden kunnen op de moestuin worden geteeld (tenzij je natuurlijk ook een deel thuis wilt telen, zeker voor kruiden kan dat handig zijn).

Je leert er andere mensen kennen. En mensen leren kennen kun je natuurlijk overal maar ook het publiek op een volkstuin kan zeer divers zijn. Onze buren zijn een ICT-manager, een oud-lerares, een stratenmaker, een huisvrouw, een echtpaar uit Suriname, een gepensioneerd architect, een havenarbeider, een vluchteling uit Iran, etc.. Leuk om te zien dat mensen uit alle lagen van de bevolking en van alle nationaliteiten en leeftijden er tuinieren, het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar helpen waar nodig.

‘Vroeger’ stond de moestuin/volkstuin ook bekend als plaats en hobby voor oudere gepensioneerde mannen die hun tijd in ‘moesten’ vullen. Dat is allang niet meer zo; er zijn gepensioneerden die een nieuwe hobby hebben gevonden, maar ook jongere mensen die graag biologisch willen eten, mensen die met hun kinderen graag iets met tuinieren en de natuur willen doen en leren. Alleenstaande vrouwen, echtparen, mensen die het eten uit de supermarkt niet lekker vinden, of te duur, etc., etc., iedereen op onze volkstuin heeft zo zijn redenen om een tuintje te huren. Ons jongste lid is nog geen 20 jaar, ons oudste lid is bijna 80.

Je eet zo biologisch als je zelf wilt. Je kunt zelf bepalen wat je wel of niet aan meststoffen, bestrijdingsmiddelen, etc. gebruikt. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt trouwens vaak wel door verenigingen wel enigszins ontmoedigd; je mag zeker geen middelen gebruiken die niet in Nederland zijn toegestaan en je mag ook geen schade berokkenen aan de gewassen van je buurman of buurvrouw. Op onze volkstuinvereniging wordt overigens, voor zover ik kan zien, heel weinig aan chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, juist moestuinders kunnen de gevolgen van overbemesting, gebruik van gif, etc. op het leven in de tuin en de oogst die ze zelf later opeten goed inschatten.

Je kunt je tuin zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. De prijzen per vierkante meter is heel verschillend. Wij betalen euro 0,45 per vierkante meter + euro 12,50 contributie per jaar. Dat komt voor een tuin van 100 vierkante meter (je kunt daar gemakkelijk met 4 personen van eten) neer op zo’n 60 euro per jaar. En wij tuinieren op een volkstuin midden in de Randstad en dan ook nog midden in de stad. In dorpen en andere provincies is de prijs per vierkante meter vaak goedkoper. Soms zijn het stukjes grond zonder vereniging, soms met vereniging.

Sommige volkstuinverenigingen hebben vaste stukjes grond van een bepaalde afmeting. Zelf heeft onze vereniging daar geen limiet in. Wil je 50 vierkante meter, is prima. Wil je 250 vierkante meter, is ook prima (hoewel je in dat laatste geval wel eerst een soort van proeftijd hebt, of je zo’n grote tuin ook een beetje kunt onderhouden).

Je volkstuin is van jezelf (als je de huur betaalt :-)). Ook al zijn er regels op een volkstuincomplex (vaak over zaken als kasjes, maximale hoogte van een afscheiding, etc.), voor 90% kun je zelf bepalen wat je wilt op je eigen volkstuin. Wil je groenten, fruit, kruiden, bloemen of allemaal. Hoe wil je het indelen, invullen, aankleden; je kunt al je creativiteit kwijt in het ontwerpen en creëren van je eigen moestuin. Je kunt er tuinieren op de manier zoals jij wilt, zo lang je buren geen last van je hebben.

Je kunt, als je wilt en als je het allemaal teelt, bijna jaarrond van eigen tuin eten. Het is goedkoop (al hangt dat uiteraard af van de huur van je tuin en de gereedschappen / zaden / planten / grond / etc. die je aanschaft). En veel lekkerder dan uit de winkel: al is het maar omdat je het zelf hebt gezaaid en opgekweekt, maar wel degelijk ook voor de smaak. Als je een beetje goede planning maakt kun je van april tot februari van de tuin eten. En daarnaast kun je natuurlijk ook invriezen, drogen, inmaken……

Onderschat de oogst niet, die kan soms behoorlijk van omvang zijn (en verdwijnt niet vanzelf in pot, fles, diepvries of maaltijd :-))

Het is een gezonde hobby: je bent fysiek bezig, in de buitenlucht, je eet je zelfgeteelde groenten en fruit. En het nodigt uit tot een andere hobby: koken. Want niets zo leuk als koken met je zelfgeteelde en geoogste groenten. Op ons volkstuincomplex worden heel veel recepten uitgewisseld, nationaal en internationaal. En dat nodigt dan vervolgens weer uit om ook eens andere soorten groenten te telen dan gewend.

Zo hebben wij begin jaren ’90 voor het eerst courgettes gegeten omdat een Spaanse meneer op de volkstuin die aan ons liet zien en proeven. In die dagen hadden we ook nog nooit gehoord van tayerblad, amsoi, bittermeloen, kailaan, kangkung, etc. En misschien dat wij juist andere mensen eens kennis hebben kunnen laten maken met ouderwetse Hollandse groenten als pastinaak, koolraap en spekbonen. Je doet dus altijd inspiratie op, zowel tijdens het tuinieren als tijdens het koken.

Ik vind het zelf heel rustgevend om in mijn eigen tuin bezig te zijn. Soms is het zwaar werk, soms inspannend, soms ontspannend. Het is heerlijk om alle gedoe even te vergeten en je hoofd leeg te maken.

En ik leer zelf ook veel van de tuin en het leven daar; als je logisch denkt en je ogen en oren open houdt zie je van alles gebeuren; vogels die nestjes bouwen, je hoort het paniekerige geluid van meesjes als er een ekster in de buurt komt, groenten die op de ene plaats beter groeien dan op een andere plaats, eenden die een nest in je tuin willen maken, hoe makkelijk en natuurlijk het eigenlijk is om zelf compost te maken en wat een leven en bedrijvigheid er in zo’n composthoop is, hoe planten zien te overleven ondanks droogte of juist storm, welke bloemen welke insecten aantrekken, etc., etc..

Er valt voor ons veel te leren, maar natuurlijk ook voor kinderen; ze vinden het vaak heel leuk om mee te gaan naar de volkstuin; aardbeien plukken, cherrytomaatjes proeven, leren dat aardappelen onder de grond groeien en walnoten aan een boom, slakkenhuisjes verzamelen, insecten die in de waterton zijn gevallen redden, helpen met water geven, Lathyrussen plukken voor in een vaasje, etc.

De nadelen van een volkstuin:

Nou, nummer 1 dan maar gelijk; onkruid. Denk niet dat een volkstuin net zo eenvoudig is als een achtertuin. Achtertuinen zijn beschut en er waait niet zo veel onkruid naar binnen (tenzij je een heel grote tuin buiten de stad hebt). Volkstuinen liggen vaak aan de rand van een stad, in de buurt van een park of braakliggend grond. Geen idee hoeveel meer onkruid er op onze volkstuin groeit ten opzicht van onze rijtjesachtertuin ; iets als x 500.000 denk ik :-). Maar zonder grapjes; het onkruid wieden is vaak iets dat ik van nieuwe volkstuinders hoor als iets waar ze zich ernstig in hadden vergist. Nieuwe leden zaaien wel eens wat in april en komen dan 3 weken niet – dan is het onkruid al 3 x keer groot als het groentezaailingetje (dat ook niet verder groeit want het onkruid eet en drinkt alle voeding en vocht dat er is). Onderschat het werk en de tijd dat noodzakelijk onkruid wieden kost niet (al kun je uiteraard onkruidgroei flink verminderen door bijvoorbeeld mulchen).

Tijd. Bedenk dat tuinieren veel tijd kost. Hierboven schreef ik al dat er mensen zijn die wat zaaien en dan 3 weken niet komen. Prima natuurlijk, dat mag iedereen zelf weten, maar bedenk dat dat niet leidt tot veel succes en een goede oogst. Volkstuinieren/moestuinieren is vooral veel zaaien, verspenen, planten, wieden en water geven, dat zijn de belangrijkste handelingen en die moeten regelmatig uitgevoerd worden om een goede oogst te krijgen. Ik ken wel mensen die naast tuinieren ook nog sporten, in een kaartclub zitten, 40 uur per week werken en jonge kinderen hebben; het wordt dan rennen en vliegen om alles te doen wat je wilt. Kwaliteit voor kwantiteit vind ik zelf, maar er zijn ook mensen die het op die manier prima vinden gaan……..het is maar waar je voor kiest.

Om een kleine richtlijn te geven (en dat is maar een beetje een wilde greep hoor, het hangt allemaal af van van je wilt, wat je zaait, waar je volkstuin gelegen is, etc., etc.), zou je kunnen zeggen dat voor een tuintje van 100 vierkante meter je per week minimaal 5 uur nodig hebt om in ieder geval alles goed te kunnen verzorgen. Bedenk dat als je jonge zaailingen hebt uitgeplant en het een week niet regent, je wel om de 2 dagen even water zult moeten geven. En bedenk dat de zomer de hoogtijdagen zijn op de tuin (het zaaien, planten, wieden, etc. heb je in het voorjaar gedaan), de oogst valt over het algemeen van juli tot eind oktober.

Ik heb genoeg mensen gezien die niet vrolijk werden als ze na 4 weken vakantie thuis kwamen en even op de volkstuin gingen kijken; heel veel onkruid, bonen die te dik waren om nog te eten, doorgeschoten sla, door vogels opgevreten peultjes, leeggevreten bessenstruiken, en noem maar op. Zonde van al het werk. Een mens moet wel op vakantie kunnen natuurlijk maar zorg dat de tuin in orde is als je weggaat, regel met iemand op de volkstuin dat hij/zij water voor je geeft als het nodig is (en doe dat vooral dan ook terug). Soms zie ik mensen die een vriend of buurvrouw vragen om de tuin een klein beetje bij te houden, al is het maar het hoognodige – en dat in ruil voor het plukken van verse groenten.

Werk aan de winkel :-).

Regels. Op een volkstuin waar je lid van een vereniging wordt zijn altijd wel regels. Niet veel en om ze als nadeel te beschouwen is eigenlijk wel overdreven. Maar wel iets om rekening mee te houden als je een tuin huurt. Er zijn volkstuinen waar geen kasjes mogen worden gebouwd, of waar geen (hogere) fruitbomen mogen worden geplant. Lees bij het inschrijven gewoon goed het reglement en stel vragen, dat bespaart je misschien later veel werk of ergernissen. Op onze volkstuinvereniging mogen we kassen plaatsen, maar de gemeente Spijkenisse heeft wel een limiet gesteld (er is een maximaal formaat en alle kasjes moeten op rij staan en mogen dus niet in alle richtingen worden geplaatst en op alle plaatsen). Verder zijn hier fruitbomen uiteraard ook toegestaan maar wel minimaal 1 meter van de afscheiding met de buren zodat zij geen last hebben van overhangende takken, etc.

Nou, meer nadelen kan ik zelf niet verzinnen, maar zoals gezegd; ik ben misschien wat bevooroordeeld. Het belangrijkste is dat je je niet verkijkt op het werk en de tijd die het kost om er wat leuks van te maken (geldt dat trouwens niet voor elke hobby?). En zoals gezegd; wat let je om het gewoon eens een jaar te proberen? Opzeggen kan altijd, maar voor hetzelfde geld word je ‘gegrepen’ door het volkstuin-tuinieren en heb je spijt dat je niet eerder de stap hebt gezet (heb ik van andere mensen meerdere keren gehoord).

Zelf hebben wij al sinds 1991 een volkstuin. In de jaren 90 waren volkstuinen blijkbaar “uit de mode”, we hadden toen bijna elk jaar een leegstand van wel 15 tot 20 niet verhuurde tuinen (op een totaal van ruim 65 tuinen). Op dit moment is echter elke tuin op ons volkstuincomplex verhuurd, en er is zelfs een kleine wachtlijst. Misschien met als oorzaak zaken die ik al eerder noemde; betere smaak van groenten en fruit, onbespoten, gezonde hobby, iets met je kinderen willen doen, meer bewustzijn m.b.t. gezond voedsel, buiten zijn, etc.

In ieder geval zijn we er blij mee want in de tijden dat er veel leegstand was zijn er wel overwegingen geweest om volkstuinen op te heffen. De revival van de volkstuinen is dus een feit :-)!!

Er zijn ongeveer 250.000 volkstuinen in Nederland (volgens VROM). Het schijnt een behoorlijk Nederlands fenomeen te zijn, in de ons omringende landen als België, Duitsland, Frankrijk, etc. zie je eigenlijk heel weinig volkstuinen. Engeland is echter ook een volkstuinrijk land (een volkstuin wordt daar ‘allotment’ genoemd, misschien leuk om eens op die term te googelen voor leuke foto’s, inspiratie voor wat je er allemaal mee kunt doen, etc.).

Hoe dan ook, ik kan hier natuurlijk niet een volledige lijst met volkstuinen maken, maar ik probeer in ieder geval een lijst met websites van volkstuinverenigingen bij te houden. Als je interesse hebt, kijk dan hieronder dan eens welke tuinbouwverenigingen er zijn, misschien wel bij je in de buurt…….

Nogmaals, mocht je enthousiast zijn over je eigen volkstuinvereniging, hebben zij een website en wil je die in de lijst laten plaatsen, meldt het dan vooral hieronder even in reactie (en vermeldt dan even duidelijk de naam van de vereniging, de plaats, provincie, en het websiteadres).

Voor alle duidelijkheid, de afkortingen ATV, VTV, etc. die je soms voor een maan ziet zijn vaak de afkortingen voor VolksTuinVereniging, AmateurTuindersVereniging, etc.)

DRENTHE

VTV Ons Domein   (Hoogeveen)

FRIESLAND

VTV Nocht en Wille   (Dokkum)

Volkstuinen Leeuwarden   (Leeuwarden)

VTV Heerenveen   (Heerenveen)

VTV Grouw   (Grouw)

GELDERLAND

VTV De Berkelhoek (Lochem)

VTV Vorden   (Vorden, gemeente Bronckhorst)

Ecologische Tuinvereniging Zesweg    (Nijmegen)

GRONINGEN

ATV Piccardthof   (Groningen)

Tuinvereniging het Noorden (Groningen)

Vereniging Tuinrecreatie De Toene   (Veendam)

VTV Vinkhuizen   (Groningen)

LIMBURG

VTV Sittard   (Sittard)

Volkstuinen in de Lemmender   (Brunssum)

NOORD-BRABANT

Bredase Amateurtuinders   (Breda)

NOORD-HOLLAND

De Meerweg   (Alkmaar)

ATV Hilversum (Hilversum)

ATV Rijksweg   (Den Helder)

ATV Zandlaan   (Bennebroek)

Duinlandjesvereniging De Noord (Egmond aan Zee)

Het Westen   (Wormerveer)

VTV Hoorn (Hoorn en omstreken)

VTV Krommenie (Krommenie)

TV Lang de Akker (Amstelveen)

VTV Lisse (Lisse)

VTV ZWN (Haarlem)

De Boogerd (Hoorn)

De Kromme Elleboog   (Hoorn)

Achter de vuurlijn   (De Kwakel)

VTV Naarden (Naarden)

OVERIJSSEL

‘t Boeskoolhöfke   (Oldenzaal)

UTRECHT

Galecop (Nieuwegein)

Flora’s Hof (Utrecht)

De Doordouwers (Utrecht)

ATV De Pioniers    (Utrecht)

Ons Genot (Utrecht)

ZEELAND

VTV Terneuzen   (Terneuzen)

ZUID-HOLLAND

De Uithof   (Den Haag)

De Noort Bonnen   (Hoek van Holland)

Klein Grond Bezit Dirksland   (Dirksland)

TBV Baljuw   (Spijkenisse)

Berkelhof   (Berkel en Rodenrijs)

De Amateurtuinder   (Zwijndrecht)

De Geer   (Lexmond)

Elsgeest (Voorhout)

Eurohof Rozenburg   (Rozenburg)

Groenewoud   (Spijkenisse)

Hellevoet   (Hellevoetsluis)

Ons Belang (Hoogvliet)

Ridderspoor   (Alphen aan de Rijn)

Abonneer
Laat het weten als er
guest

60 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert Vanhuyse

Hoi Diana,
volkstuinen zijn ook al ruim 100 jaar populair in België hoor.
De meeste (maar niet allemaal) werden vanaf 1896 opgericht door Tuin Hier (vroeger Ligue du Coin de Terre et du Foyer / Het Werk van den akker).
De geschiedenis vind je hier: http://www.tuinhier.be/nl/over-ons/118/geschiedenis#:~:text=In%201930%20werd%20onder%20stimulans,volkstuin'%20voor%20het%20eerst%20gepubliceerd.&text=De%20eerste%20veranderde%20van%20naam,naam%20officieel%20naar%20'Tuinhier
Er is ook een Europese federatie van volkstuinverenigingen. Staan ook heel interessante dingen op: http://jardins-familiaux.org/

Tinie van Veelen

Leuke site!
Zelf heb ik sinds 2017 een volkstuin van zo’n 250 m2, maar dan wel één met een simpel huisje erop op volkstuinvereniging Ons Belang in Hoogvliet. Ben ik wel ca. €750,- per jaar aan huur aan kwijt, dus heel wat meer dan voor alleen een stukje moestuingrond, maar ik vind het dat meer dan waard omdat ik hier ook mag blijven slapen. ‘sAvonds de bosuil in de tuin naast me uit zien vliegen voor de jacht, vleermuizen bij een avondwandeling over het complex, nachtelijke concerten van de kikkers, kortom voor mij een stukje paradijs op aarde en ik kan het als je van het buitenleven houdt zeker aanbevelen!
Zelf vind ik maar één nadeel aan mijn tuin, nl. het moment dat ik weer naar huis moet

Hans van Dijk

Dag Diana,

Ik ben sinds 2006 lid van de volkstuindersvereniging ZWN in Haarlem-Noord. Ter aanvulling van je lijstje hierbij de url van de website: http://www.zwn-volkstuinen.nl/
De huur bedraagt momenteel € 325,= per jaar voor een tuin van 300m2 en er is een wachtlijst voor nieuwe inschrijvers. Daar komen nog de eenmalige overname kosten bij voor een huisje en/of een kas. De prijs hiervoor is afhankelijk van de kwaliteit en max. € 3660 voor een huisje en € 1380 voor een kas. Er liggen geen elektrakabels of gasleidingen. Dus voor energie ben je afhankelijk van zonnepanelen, een generator of gasflessen. Het complex ligt in een polder en op het complex staat een gemaaltje welke de waterhuishouding in de slootjes op het complex regelt. Het complex staat al ruim 80 jaar op deze locatie. De teelgrond is van origine zeeklei, met daaronder lagen veen en zand. En is goed te bewerken.

Met vriendelijke groet,

Astrid Mathot

Hallo Diana,
Ter aanvulling op wat Hans eerder schreef: Deze tuinvereniging heeft het natuurlijk tuinieren ook hoog in het vaandel. En er zijn allerlei gemeenschappelijke initiatieven. Zoals een natuurspeeltuin en een bijen- en vlindertuin. Ik tuinier inmiddels al weer een aantal jaar met veel plezier bij ZWN.
Groeten van Astrid

Carina

In mijn woonplaats waren twee volkstuinverenigingen die beide in de afgelopen 15 jaar zijn onteigend ivm woningbouw en waarvoor nooit iets is gecompenseerd. De besturen hebben de gemeente de eerste jaren nog regelmatig aangesproken maar meer dan vage beloftes kregen ze niet. Een vriendelijke boer heeft nog wat land beschikbaar gesteld en dat wordt tot nu toe ‘gedoogd’ door de gemeente. Sommige volkstuiniers zijn naar naburige gemeenten gegaan of hebben het maar helemaal opgegeven…

Christine Koetsier-Baumans

Dag Diana, ik zal de website van onze tuinvereniging ook even noemen: VTV de Berkelhoek te Lochem. Een actieve vereniging met ongeveer 80 leden. Een mooi terrein gelegen aan de rand van Lochem. Er is een clubgebouw met een kleine winkel voor o.a. (biologische) meststoffen en tonkinstokken. Deze is op zaterdagochtend geopend. De kantine is hier ook te vinden. Buiten de coronatijd om wordt er op zaterdagen koffie en thee geschonken. Kasjes zijn toegestaan en er zijn diverse handpompen op het terrein aanwezig, tevens is er elektriciteit aangelegd waardoor er gemakkelijk beregend kan worden. In het voorjaar wordt er centraal mest ingekocht. Het terrein ligt aan de sloot de Vennegotte. Het is een mooie zavelgrond. Website: https://www.volkstuinvereniginglochem.nl

Marjolein

https://tuinvereniginghilversum.nl/ in Hilversum, officieel, maar eigenlijk meer Loosdrecht en https://www.vtvnaarden.nl/test/index.html in Naarden

Leo van Berkel (Vz.)

In het dorp Voorhout, Gemeente Teylingen (ZH), is de Volkstuinvereniging Elsgeest gevestigd. Deze vereniging bestaat inmiddels meer dan 50 jaar en heeft een mooie geschiedenis, ook cultuur heeft een aandachtspunt. We hebben een mooie en professionele website.

Christina

Leuke site! Ook in Duitsland heb je eindeloos veel volkstuintjes. Ze heten hier “Schrebergarten” of “Kleingarten” en zijn weer zeer populair. In Duitsland zijn de verenigingen van de volkstuintjes soms berucht voor hun strict en vaak onflexibel beleid en de nogal kleinburgerlijke sfeer, maar ik denk dat dit door een generatiewisseling net aan het verschuiven is. Als je in D met de trein onderweg bent zie je vaak strookjes volkstuintjes langs het spoor liggen. Inmiddels zijn er ook andere bewegingen, Berlijn vliegveld Tempelhof met de tijdelijke tuinen is er een heel bekende van, of initiatieven waarbij stukken akkerland met wateraansluiting verpacht worden tbv aanplant. Niet te vergeten de vormalige DDR, Oost-Duitsland, waar het hebben van een “Datsche” (buitenhuisje met tuin) zeer gebruikelijk was, die huisjes bestaan natuurlijk nog steeds.

Monique Bollen

Hoi Diana,

Mooie site, mooi verhaal en mooie foto’s! Inspirerend.
Een overzicht van volkstuinverenigingen is ook te vinden op https://www.avvn.nl/ledenkaart
Hier staan wel alleen de Volkstuinverenigingen op die zijn aangesloten bij de landelijke organisatie AVVN samen natuurlijk tuinieren.

Kevin Broekhuizen

Hoi Diana,

Dankjewel voor dit prachtige artikel het heeft mij geinspireerd om aankomende zaterdag de stap te zetten tot het inschrijven bij de volkstuin vereniging. Ik ben hier zelf al een paar keer langs geweest en al eens wezen kijken op uitnodiging van de opzichter maar hier moet je minimaal 100 vierkante meter huren de kosten zijn maar 25 euro per jaar voor contributie geld + huur voor een jaar maar het werk leek mij wat overweldigend daarom besloten het gewoon te doen een paar vakken maken waarin ik ga moestuinieren en de rest gewoon zo goed als onkruid vrij houden. En in de achtertuin houw ik dan de aarbei stellage van 40 bato bakken, wat frambozen struiken die opgebonden zijn en binnenkort blauwebessen. Dit zodat ik sochtends lekker vers fruit met de kids kan eten door de yogurt 🙂

Kevin Broekhuizen

Het klopt inderdaad dat ik maar een deel van de tuin wil gaan gebruiken en dan elk jaar of seizoen hier weer aan toevoegen zodat het niet in een keer overweldigend gaat worden. Helaas gaat het complex wel over ongeveer 5 jaar verhuizen dus zal ik rekening moeten houden met fruit bomen, struiken die ik langer dan 5 jaar zou willen houden dat deze pas op het volgende complex gezet kunnen gaan worden. Bedankt voor de tip van de bodembedekking wellicht dat ik daar tussen de looppaden dan toch iets van groen materiaal doe en dan wat bladeren uit het bos eroverheen om de grond te verbeteren. Harstikke bedankt voor de reactie en uw fantastische site.

Aly Meeske

Hallo Diana,

Weet je ook hoe het volkstuinencomplex in Spijkenisse Noord (Botlek) heet? Kan er online niks over vinden, ook niet op de website van de gemeente. Op het hek kan ik ook geen naam of andere gegevens vinden.
Wil graag een moestuintje omdat mijn achtertuin echt te klein is om groente te verbouwen, maar liever wel een beetje in de buurt.

Aly Meeske

Mijn man had al het idee dat het complex daar een beetje vreemd was, ook omdat je er niks over kunt vinden. Als ik het verhaal van jou zo hoor heb ik wel zo mijn twijfels of het slim is om daar een plekje te gaan zoeken.
Is het raar dat ik met bij een aantal volkstuinverenigingen in ga schrijven? Dan kijken waar het snelste plek is? Heb er 3 gevonden hier in Spijkenisse, de een spreekt me wel meer aan dan de ander. Vind permaculture wel interessant…

Aly Meeske

Dank je voor het advies, ga me dan maar overal inschrijven
Laat nog wel even weten hoe het gegaan is.

Aly

Hallo Diana,

Heb een moestuin bij vtv Ons belang, klein complex, grote tuinen. Ik ben vorige jaar ook bij jullie wezen kijken maar daar kon ik een hele kleine tuin krijgen. Dus dat heb ik niet gedaan, had toen al een bijna halve tuin bij Ons belang en vond het daar wel leuk. Sinds dit jaar heb ik een hele tuin voor mij alleen  😃 

Met vriendelijke groeten,
Aly

Tinie van Veelen

Hoi, ook ik zit al 8 jaar met veel plezier bij vtv Ons Belang. Mooi complex in Hoogvliet. Er zijn momenteel tuinen vrij,met een huisje er op wat je over moet nemen van de vorige eigenaar. Je moet hiervoor wel in Rotterdam wonen.

Tinie van Veelen

O, ik kom er nu net achter dat mijn vtv Ons belang een andere is dan die waar Aly zit. Die van Aly ligt bij Spijkenisse en die waar ik zit dus in Hoogvliet. Maar heten beiden vtv Ons Belang…

Ad Rombouts

Dag Diana, dank voor je mooi onderhouden site. Onze volkstuin mag ook wel genoemd in Noord Holland. VTVKrommenie.com

Wim

Hoi Diana,

Wil je misschien onze site ook toevoegen?
https://volkstuindersvereniginglisse.nl/over-ons
Groeten,

Wim

Jandaan Westhof

Hoi Diana, Geweldige blog heb je! Ik heb zelf een hele mooie en fijne moestuin bij Tuinvereniging het Noorden in Groningen. Ik zag dat onze tuinvereniging niet tussen de namen in Groningen vermeld staat. Zou je die willen toevoegen? Zie onze site https://www.tuinvereniginghetnoorden.nl/ Alvast Dank! Met vriendelijke groet Jandaan

Inge Dekker

Uniek, prachtig en heerlijk in de natuur.
350 m2. Kosten €50,- per jaar.
Duinlandjesvereniging de Noord
Noord Holland
Egmond aan Zee

Angelique

Hi Diana,
Wij missen nog!
https://florashof.com/ Volkstuinvereniging Flora’s Hof in Utrecht.
Met vele tuinders lezen we met plezier je tuintips!

Naast ons ligt Ons Genot
https://ons-genot.nl/

http://www.vtvdedoordouwers.nl/
Volkstuinvereniging De Doordouwers

En nog veel meer in Utrecht.

Moestuintruus

En als er geen volkstuin in de buurt is, of ze zijn vol, dan kun je gewoon op zoek naar een stukje grond en kijk op kadaster.nl wie de eigenaar is. De gemeente kan je daar eventueel bij helpen, die hebben volledige inzage in het kadaster. Dan kun je altijd nog vragen of je daar een tuintje kunt beginnen. Zo heb ik met ProRail een dealtje gedaan, samen met mijn buren. Er zijn ook particulieren die wel een stuk tuin over hebben. Vraag het gewoon, nee heb je en ja kun je krijgen. Wel even de afspraken goed op papier vastleggen: opslag van gereedschap of niet, wanneer wel of geen toegang, hoe zit dat met water, hoe laat je het achter als je er mee ophoudt, wel of geen honden/kippen etc.

Kevin Broekhuizen

Wat ben ik blij dat de gehele volkstuin stuk van mijzelf dan eindelijk klaar is, enige nadeel ik kreeg zojuist de lokale krant binnen staat daar in vermeld dat de volkstuin grond opgekocht zal gaan worden en ze nu gaan kijken waar ze ons naartoe kunnen verhuizen. Komt een nieuwbouw wijk voor in de plaats :O Nu maar extra genieten van de tijd die ik hier nog heb en dan hopen als wij straks over gaan dat de blauwebessen struiken en aalbessen goed over te verhuizen zijn scheelt wel dat deze in grote gaten geplaatst zijn van 50x50x50 of groter dus dat moet lukken :p

Kevin Broekhuizen

Danku het laatste nieuws wat ik nu te horen heb gekregen na wat navraag is dat de verhuizing af zal gaan spelen binnen 2 jaar, wij krijgen het 1 jaar van te voren te horen dus dat is heel prettig, en dan krijgt de vereniging een nieuw stuk grond om te huren en kan je rustig je spullen oververhuizen, ze willen dan meteen proberen om op een iets lichtere grond terecht te komen i.p.v. op de zware klei waar wij nu op zitten. Ergens is het jammer maar er komen zoveel mooie nieuwe mogelijkheden voor terug, wellicht een makkelijker te bewerken grond, helemaal kaal beginnen en zelf kunnen inrichten inclusief een strook fruitbomen naar eigen keuzen soorten, rassen, groeieigenschappen, de paden een stuk breder aanleggen waardoor er toegang is voor autos en aanhangers zou heel fijn zijn enzv. Oowhjah een een mega voordeel veel ouderen gaan dan stoppen en waar mensen stoppen zijn spullen te vragen(overnemen) waaronder proffesionele tunnelkassen 🙂

Wel heel prettig overigens dat het bij jullie toen niet is doorgegeaan.

PienW

Ik las het verhaal van Kevin gisteravond en wilde er “met een gestrekt been” op reageren. Want ik voel met echt héél mijn hart mee met de mensen die de boel achter moeten laten. Misschien moet de appelboom van oma achterblijven terwijl die al 15 jaar zo prachtig bloeit, heerlijke vruchten geeft en niet is te verplaatsen. Hebben ze jarenlang hun best gedaan op hun “TuinThuis” en kunnen ze weer opnieuw beginnen.
Kevin wist toen hij hier ging huren dat de tuin over een paar jaar zou moeten stoppen maar generaties voor hem wisten dat waarschijnlijk niet en stopten hun ziel en zaligheid daar in, maakten vrienden etc.

Maar daarnaast lijkt het mij zelf een megavoordeel om samen mèt juist ouderen te kunnen moestuinieren. Ik heb het voorrecht een grote moestuin te hebben in onze eigen tuin. Maar soms ben ik stiekem jaloers op mensen met een volkstuin. Gezellig met buurman Piet kletsen of zaailingen ruilen met Marie. Of die heerlijke rabarbertaart van Jan, naar recept van zijn overleden vrouw, etc.etc.
Maar bovenal de kennis van juist die oudere generatie. Juist dat soort dingen lijken mij onbetaalbaar.

En dus Diana, wederom ben ik jaloers op de manier waarop jij eenzelfde gevoel hebt verwoord maar dan met jouw diplomatieke manier van schrijven. Ik ben ouder dan jij maar blijf van je leren!!
Zo, ik ben het kwijt en ja, dat lucht toch op!

groeten, Pien

Con

Hallo Pien, ik sluit mij aan bij jouw reactie. Ook ik behoor tot de oudere generatie, helaas (in geest nog jong maar de energie laat vaak te wensen over). Onze moestuin ligt achter ons huis. Vroeger toen we nog in Nederland woonde, heb ik vaak nagedacht over een volkstuintje, maar ik had er de tijd niet voor naast kinderen, werk, huis, tuin, honden en noem maar op. Een volkstuin is er nooit van gekomen. En dat vind ik nog altijd jammer om de reden die jij ook aangeeft, de kennis die je kan delen, raad vragen en de sociale contacten etc. We hebben in verschillende landen gewoond en elk land heeft zijn eigen klimaat  en dat betekent steeds weer van voor beginnen. We wonen nu in het zuiden van Oostenrijk op het land, en daar heeft praktisch iedereen een moestuin. De beste tips krijg ik van de mensen om mij heen die hun leven lang hun groenten e.d. hier aanbouwen en deze lieve mensen zijn een goed stuk ouder als wij, maar niet te beroerd om hun kennis te delen of planten af te staan, als het bij mij mis gaat.

Kevin als je mee leest, waardeer de ouderen op het tuincomplex, luister naar hun kennis die ze jaren lang hebben verzameld en de tips die ze kunnen geven.

“Oowhjah een een mega voordeel veel ouderen gaan dan stoppen”, voor deze opmerking moet je je schamen!

Sorry Pien dat gestrekte been van mij moest er ook even uit.

Diana en Carine, jullie waren zeer diplomatisch.

Kevin Broekhuizen

Danku Diana voor de reactie die U gaf, het bracht mij ook even terug naar de realiteit het gevaar soms van geschreven woorden is dat iedereen ze anders interperteert. Zelf heb ik enkele jaren in de oudere zorg gewerkt met veel liefde, en om maar even brutaal te zijn was ik daar nog goed in ook omdat ik het deed met respect en een luisterend oor maar ik heb binnen deze zorgtak veel ellende en verdriet gezien en veel daarvan zie ik terug op de volkstuin door gesprekken met kinderen / kleinkinderen of partners van toch behoorlijk wat van de oudere generatie, omdat deze generatie niet van ophouden weet en dat heeft Nederland ook gemaakt tot wat het nu is deze generatie was wellicht de sterkste generatie die wij ooit hebben gekend, het zijn mensen die nooit opgeven ongeacht wat hun eigen lichaam aangeeft maar wat brengt dit wel terweeg ouderen die neervallen en in het ziekenhuis belanden en vanuit daar naar het revildatie centrum moeten, ouderen die regelmatig een hartstilstand krijgen terwijl ze aan het werk zijn op de volkstuin met familie en partner die erg ongerust zijn dat hun man/vader/opa ineens niet thuis komt, ouderen die een herseninfarct krijgen op de tuin, de verhalen die ik wekelijks te horen krijg zijn schikbarend en als ik dan in gesprek ga met de oudere in kwestie komt vaak toch het antwoord naar boven wij kunnen niet stoppen want onze ouders deden dat ook nooit, wij gaan door tot ons licht gedoofd wordt of als wij als vereniging gaan verhuizen. En dan ben ik voor sommige families toch wel heel blij dat hun straks met een gerust gevoel thuis kunnen genieten van de tijd met hun partner/vader/opa en dat hij dan thuis nog lekker aan de slag kan. En voor degene die wel mee verhuizen die zullen van mij alle hulp krijgen die hun maar nodig hebben, ze zijn altijd welkom voor een praatje of gewoon eens in mijn tuin te kijken of wat oogst mee naat huis te nemen.

En ik maak gerust mijn excuses voor iedereen die de reactie niet prettig vondt om te lezen, want op deze manier was de reactie niet bedoeld.

Kevin Broekhuizen

Om maar wel netjes en beleeft te antwoorden hoef ik mij voor geen enkele opmerking te schamen, zolang U niet weet waarop deze opmerking gebasseerd is en dat ligt nog een heel stuk dieper dan alleen het kunnen vegaren van enkele materialen die voor mij nuttig kunnen zijn. Maar omdat het een reactie is op een post had U dat ook niet kunnen weten natuurlijk i.p.v. dan met een gestrekt been naar voren te gaan had U wellicht kunnen vragen hoe het komt dat ik het een mega voordeel vindt en dat had ik daar netjes antwoord op kunnen geven en ik weet zeker dat het antwoord tot nieuwe inzichten zou leiden maar bij deze maak ik dan mijn excuses voor ieder die zich op een negatieve manier aangesproken voelt door mijn reactie.

Con

Hallo Kevin, ik heb over reageert. Ik behoor tot de oudere generatie maar ik leer nog steeds van mensen die nog ouder zijn en mij hun liefde voor de natuur overbrengen. Jou opmerking schoot mij even in het verkeerde gat, om het maar spreekwoordelijke te zeggen.
Het geschreven woord kan soms door de een zo gelezen worden als door een ander. Mijn excuus dat ik het anders interpreteert heb als jij hebt willen overbrengen.
Ik wens jou veel tuin plezier en hoop dat het een vruchtbaar jaar in je moestuin wordt. Veel succes.
Misschien kan Diana deze hele discussie wissen als jij het daar ook mee eens bent, voordat het nog verder gaat.

Kevin Broekhuizen

Wat is er nu mooier dan het gesprek met elkaar aan te gaan, wij hebben het allebij anders bedoeld en daar spelen emoties een rol in. Dan is het in mijn ogen juist mooi dat eventueel mensen dat terug kunnen lezen en zien dat wij dat op een volwassen manier hebben kunnen oplossen door begrip te hebben voor elkaar als persoon. Van mij mag de discussie gewist worden maar ook blijven staan zodat andere ervan kunnen leren.

Kevin Broekhuizen

Hoi Pien, het klopt inderdaad dat ik al op de hoogste was van een eventuele verhuizing maar van wat ik mag geloven gingen deze verhalen al 40 jaar rond dus elke generatie die op de tuin zit wist dat er een moment zou komen dat de tuincomplex plaatst zou moeten gaan maken voor een woonwijk alleen wist niemand dat nu dat moment ook daar is en het binnen nu en 2 jaar zal gaan gebeuren.

Wij kunnen zeker een hoop leren van deze generatie maar hun net zo goed van onze generatie en de tussen generatie. Maar voor degene die wel overgaan verhuizen maak ik altijd extra tijd vrij want ik help weekelijks enkele ouderen met de werkzaamheden die te zwaar voor hun lichaam zijn geworden.

Pien W

Dag Kevin! Ik vind het ronduit TOP dat je reageert op alle ophef. Je hebt gelijk dat mensen vaak oordelen zonder achtergrondinformatie te kennen. Maar jij hebt helemaal gelijk, van elkaar leren heeft niets met leeftijd te maken. Iedereen zijn bijdrage. Wat zullen de mensen die jij helpt met zware klussen blij met je zijn! Jij gaat over een tijdje naar een nieuw complex en ik hoop dat je ons allemaal meeneemt in alle plannen! Ik geniet enorm van je enthousiasme en als je tzt Open Dag houdt en ons uitnodigt (!!!) kom ik in ieder geval, waar het ook is, kijken!!! Groeten, Pien

Kevin Broekhuizen

Ik vindt persoonlijk als je iets schrijft moet je ook de verantwoording durven te nemen voor die worden en in dit geval vielen die even verkeerd omdat mijn woordkeuze niet helemaal juist waren zonder meer achtergrond betekenis te geven, minste wat ik dan kan doen is hier mijn verantwoording in nemen. Bedankt voor uw positieve reactie dat doet mij goed 🙂

Carine p

Dag Kevin,
Ik las net jouw bericht. Positief dat je zoveel moed en ideeën hebt. Maar eerlijk gezegd deed de zin van de ouderen mij wel pijn. Ik behoor dus bij deze groep (al denk ik dat ik nog 40 ben), maar ik leer nog elke dag bij. De ouderen opzij schuiven om dan op goedkope manier materiaal te bekomen, vind ik niet zo sneu…..
Eens over nadenken
groetjes
carine

Kevin Broekhuizen

Dankjewel Carine, mijn excuses voor deze reactie zie antwoord op Diana en wellicht dat U dan kan begrijpen dat het niet zozeer gaat om de spullen want dat is een bijzaak maar het mij ook gaat om het welzijn van de ouderen in kwestie.

Carine p

Dag Kevin,
👍👍👍👍
groetjes
carine

Ragna

Grappig, al interrailend door centraal Europa valt het mij juist op dat volkstuinen kennelijk heel universeel zijn. Ik zag ze tnt in Polen, Duitsland, Slowakije en Hongarije.

Meld je aan voor de nieuwsbrief