Moestuin

In dit gedeelte van mijn website wil ik graag wat vertellen over algemene zaken rond het moestuinieren (en eigenlijk is dat de basis).

Groente & Fruitencyclopedie van Luc Dedeene en Guy de Kinder

Het Moestuinboek van Richard Bird (ISBN 9789059201187)

Millieubewust Tuinieren van Geoff Hamilton (al wat ouder, uit 1990, maar nog steeds relevant, niet meer te koop in de winkel, maar tweedehands via internet soms nog wel, ISBN 9051121059)

Alle boekjes van Peter Bauwens, onder andere “Een tuin om van te smullen”, “Tomaten op smaak, tomaten op kleur”, etc., te bestellen vie de website van De Nieuwe Tuin

Als je een moestuin begint kan ik je van harte aanbevelen om met de basis te beginnen (dat bespaart je later veel werk, ergernis en wellicht zelfs teleurstelling. Mensen denken soms dat moestuinieren niet moeilijk is en je zo kunt beginnen. En dat is ook zo! Maar net als elke hobby is het leuk en leerzaam om je te verdiepen in die hobby; om maar wat te noemen; als je gaat voetballen leer je ook eerst wat buitenspel is en hoe je een hoekschop neemt :-). En moestuinieren is wel de overtreffende trap van hobby, omdat het niet iets is wat je zelf maar waarbij je altijd afhankelijk bent van de ‘omstandigheden’ zoals het klimaat, het weer, de grond die je tot je beschikking hebt, de tijd die je tot je beschikking hebt, de grondsoort, de soorten die je wilt telen, de dieren (nuttige maar ook plaagdieren), ziekten, groenterassen, etc.). Met een goede start en een goede verzorging werkt de tuin met je mee (of misschien is het beter te zeggen ‘werk jij zoals de tuin aangeeft nodig te hebben :-)).

Hieronder vind je de links naar pagina’s die naar mijn mening in dit hoofdstuk horen:

De Bodem

Temperatuur

Bemesting

Bemesting II, over bloed- en beendermeel

Bodembedekking

Groenbemesting

Groentezaaikalender

Zelf compost maken

Millieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

Vruchtwisseling

Bodembedekking

De Mooie Moestuin

Waarom een volkstuin

Over een kas – de aanschaf

Over een kas – gebruik

Meld je aan voor de nieuwsbrief