Moestuin

In dit gedeelte van mijn website wil ik graag wat vertellen over het (biologisch) moestuinieren.

Nog even voor alle duidelijkheid: biologisch tuinieren kent een aantal ideeën en uitgangspunten die ook voor de siertuin heel handig en bruikbaar zijn, en niet alleen voor de moestuin! Dus ook niet-groentetelers kunnen hier misschien leuke, nuttige of interessante informatie vinden.

Ik wil over onze ervaringen vertellen met betrekking tot het biologisch tuinieren, maar ook wel behoorlijk wat relevante “feitenkennis” geven. Anders heb je er volgens mij niets aan. Biologisch tuinieren is trouwens helemaal geen wazige idealistische droom, maar juist een wetenschappelijk ondersteunde, natuurlijke, en eigenlijk ook heel logische manier van tuinieren.

En uiteindelijk probeer ik dat dan in een makkelijk te lezen (en hopelijk ook leuk om te lezen) verhaal te gieten, in begrijpelijke taal voor iedereen. Daarbij wil ik vermelden dat voor het feitenkennisgedeelte ik onder andere veel heb geleerd van Velt, en hun boek (het Handboek Ecologisch Tuinieren)  ook een beetje als uitgangspunt heb gebruikt voor mijn verhaal. Andere leerzame (al dan niet biologische) moestuinboeken zijn:

  • Groente & Fruitencyclopedie van Luc Dedeene en Guy de Kinder
  • Het Moestuinboek van Richard Bird (ISBN 9789059201187)
  • Millieubewust Tuinieren van Geoff Hamilton (al wat ouder, uit 1990, maar nog steeds relevant, niet meer te koop in de winkel, maar tweedehands via internet soms nog wel, ISBN 9051121059)
  • Alle boekjes van Peter Bauwens, onder andere “Een tuin om van te smullen”, “Tomaten op smaak, tomaten op kleur”, etc., te bestellen vie de website van De Nieuwe Tuin
  • De Mooie Moestuin van Julia Voskuyl (uit 2002, ook niet meer te koop in de winkel, maar lang leve de tweedehandsmarkt, ISBN 9789062559886)

Ik heb zelf deze boeken allemaal (en nog wel wat meer, internet is leuk en je kunt er veel informatie vinden…..maar niets leuker dan op de bank met een mooi tuinboek en een glas wijn bij de open haard de winter doorkomen 🙂 

En ik weet heus wel dat “De mooie moestuin” leuker klinkt om te lezen dan “Bodem” of “Bemesting” maar ik kan je wel adviseren bij het begin te beginnen of in ieder geval alles te lezen, want juist ook de basiszaken als bodem, bemesting, etc. bevatte nuttige informatie.

Hieronder dan de links naar de betreffende pagina’s:

De Bodem

Temperatuur

Bemesting

Bemesting II, over bloed- en beendermeel

Groenbemesting

Groentezaaikalender

Zelf compost maken

Millieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

Vruchtwisseling

Bodembedekking

De Mooie Moestuin

Waarom een volkstuin

Over een kas – de aanschaf

Over een kas – gebruik

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief