Zaaiagenda

Op 24 januari 2019 is de Zaaiagenda voor de Moestuin die Laura Beijn en ik hebben gemaakt uitgekomen. De eerste oplage is ondertussen al uitverkocht maar er was ondertussen een tweede druk! En sinds de lente van 2020 zelfs een derde, en voor het eerst herziene druk.

De zaaiagenda voor de moestuin is als een groentezaaikalender, met het grote verschil dat je niet op soort maar op periode zoekt. En dat is heel handig want je kunt de agenda openslaan op de periode die je wilt en ziet dan welke soorten je dan kunt zaaien, en door middel van iconen kun je ook gelijk zien wat de plantafstand is, waar je zaait, wat haar plaats in de vruchtwisseling is, etc.

De agenda is onder andere om logistieke redenen niet via mijn website te koop maar via de webshop van Laura. Je kunt de agenda hier vinden:

Ik heb een pagina met een soort blog bijgehouden over de eerste plannen, keuzes en beslissingen zoals papiersoort, formaat, etc.. Mocht je het leuk vinden om het te lezen, kijk dan even hier: De totstandkoming van de zaaiagenda

De eerste druk van de zaaiagenda
En dit is ondertussen alweer de vierde druk!!

En nu?

Nu hopen we vooral dat de mensen die de agenda hebben gekocht deze ook gaan gebruiken. En hieronder laten weten wat ze er van vinden. Ik ga niet op elke reactie reageren, maar alle opmerkingen zijn welkom, positief en kritisch: wat handig is, wat wordt gemist, verbeterpunten, foutjes (al hopen we die in de 3e druk wel allemaal te hebben verbeterd maar je weet maar nooit).

Tot slot nog even wat links. De agenda is dus niet in de reguliere boekhandels te koop. Naast de webwinkel van Laura kun je de agenda in een zeer klein aantal winkels vinden, te weten:

Mocht je interesse hebben om de agenda bij één van bovenstaande winkels aan te schaffen is het wellicht handig om vooraf even contact op te nemen met de betreffende winkel, zoals gezegd is de voorraad beperkt.

En via deze link kun je naar een interview met Laura over de totstandkoming van de agenda luisteren: Discutafel podcasts over ecologisch tuinieren permacultuur   

En in het voorjaar van 2021 heeft Laura een korte film gemaakt van de agenda, waarbij je in een een ruime minuut kunt zien wat de agenda is en waar ze voor bedoeld is:

En dan vind je hieronder nog wat zaken met betrekking tot de voortgang…….

08 januari 2020:

Ik heb  in 2019 het hele jaar met de eerste druk van de zaaiagenda gewerkt, ik ben er zelf echt heel blij mee :-). En in de winter van 2019/2020 heb ik eindelijk tijd gehad om de hele agenda te controleren, soort voor soort en icoon voor icoon. Ik heb wat foutjes gevonden die meer of minder belangrijk zijn. Ik had het al een beetje voorspeld; het is vrijwel onmogelijk om geen enkele fout te maken in een agenda met honderden schema’s en duizenden iconen. Die foutjes kun je hieronder vinden. Als je dus een zaaiagenda van de 1e of 2e druk hebt kun je wellicht de foutjes die erin staan zelf even verbeteren. In de zaaiagenda van de 3e en de 4e druk zijn de fouten dus al verbeterd, daar hebben we geen fouten meer in kunnen vinden.

Minder belangrijke fouten (in de zaaiagenda van de 1e en 2e druk):

Rankspinazie: In de hele zaaiagenda staat rankspinazie zonder vruchtwisselingsicoon erachter. Dat komt omdat ik haar als vaste plant, net als bijvoorbeeld de rabarber, eerst bij de ‘overige soorten’ indeelde. Maar eigenlijk is ze een bladgewas en mag ze dus het bijbehorende icoon achter haar naam krijgen.

Zoete aardappel: ook die staat in de hele zaaiagenda zonder vruchtwisselingsicoon. Maar nu ik weer een ervaring rijker ben en weet dat ze niet teveel stikstof wil en juist wel wat extra kali nodig heeft, mag ze een wortelgewasicoon achter haar naam krijgen.

Witlof: als tussenweg koos ik in de agenda voor het trekken van witlof in de kas (niet zo warm als in huis en minder koud dan buiten). Maar je kunt witlof zowel in huis (bij een temperatuur van ongeveer 13 tot 16 graden), in de kas, alsook buiten ‘intafelen/trekken’. In de derde druk heeft ze 3 iconen gekregen, voor een bolletje in huis, een bolletje in de kas en een bolletje buiten.

Salie: ik koos ervoor om er geen icoon van insect en bestek bij te zetten, simpelweg omdat de gewone keukensalie hier nog nooit heeft gebloeid (en dan wordt ze dus ook niet bezocht en kun je de bloemen ook niet eten). Maar ondertussen heb ik Salvia officinalis Nazareth, en die bloeit wel. En dus zijn die 2 iconen toch van toepassing. Want als je een salie hebt die wel bloeit, dan zijn die bloemen zeker eetbaar en zullen ze ook zeker druk worden bezocht door bijen en hommels.

Tatsoi: bij tatsoi staan wel iconen voor insecten en eetbare bloemen. En als ze bloeit zijn die zeker van toepassing, maar het duurt heel lang voor tatsoi doorschiet en ook daadwerkelijk bloeit. Zo lang dat het beter is als de iconen van bestek en insect eruit worden gehaald.

Dragonlavendel: onder de Nederlandse naam staat de Latijnse naam Lavendula multifida en dat moet natuurlijk Lavandula multifida zijn. Ik heb daar blijkbaar 60 keer gewoon overheen gelezen (als ik hier een icoontje van een hoofdje met 2 rollende ogen zou kunnen plaatsen zou ik dat doen).

Belangrijke fouten (in de zaaiagenda van de 1e en 2e druk):

Tuinkers: in de hele agenda krijgt tuinkers het vruchtwisselingsicoon voor bladgewas maar eigenlijk is ze een kruisbloemige en dus een koolgewas. Je hoeft er qua vruchtwisseling niet heel secuur in te zijn omdat de teelt maar kort duurt. Maar toch: tuinkers is officieel dus geen bladgewas maar een koolgewas.

Andijvie: op pagina 24 staat een plantafstand van 40 x 60 cm en dat moet zijn: 30 x 35 cm

Knoflook: op pagina 29 staat een plantafstand van 15 x 25 centimeter en dat moet 12 x 25 centimeter zijn

Kervel: Oei, overal staat netjes een bladgewasicoon bij de naam behalve op pagina 64, daar staat een wortelgewasicoon (moet dus veranderd worden in een bladgewasicoon)

Anijs: op pagina 98 staat een plantafstand van 16 x 30 cm en dat moet zijn: 15 x 30 cm (een foutje van 1 centimeter maar toch :-)).

Asperge-erwt: op pagina 98 staat een plantafstand van 15 x 30 cm en dat moet zijn: 30 x 30 cm

Hertshoornweegbree: op pagina 99 staat een plantafstand van 10 x 30 cm en dan moet 15 x 30 cm zijn

Stoksperzieboon / Stoksnijboon / Stokdroogboon: in de agenda wordt een plantafstand van 50 x 50 centimeter vermeld, maar we hebben afgelopen zomer de stokken gezet en nog eens goed opgemeten: een afstand van 50 x 60 centimeter is echt beter (en dan 50 centimeter tussen 2 stokken en 60 centimeter voor de tegenovergestelde stok).

Stokpronkboon: hiervoor geldt hetzelfde  als bij de andere stokbonen hierboven. Stokspronkbonen hebben wat meer ruimte nodig omdat ze meer en groter blad maken, ze staat in de agenda al wat ruimer (op 60 x 60 centimeter) maar het is toch beter om daar een plantafstand van 60 x 70 centimeter van te maken.

Postelein: op pagina 121 staat het icoon voor buiten zaaien en dat moet natuurlijk het icoon voor buiten ter plaatse in een rijtje zaaien zijn.

Bloemkool (winter): de plantafstand die op pagina 144 staat vermeld is 50 x 60 centimeter en dat moet 60 x 70 centimeter zijn.

Koolraap: op pagina 148 moet de plantafstand van 40 x 50 centimeter worden veranderd naar 30 x 40 centimeter.

Kousenband: dit is meer voortschrijdend inzicht dan een fout. De eerste keren dat ik kousenband zaaide zette ik de stokken met gaas ertussen en plantte ik de zaailingen een beetje zoals erwten, vrij dicht bij elkaar, omdat het zulke dunne lange planten zijn. Maar ondertussen heb ik geleerd dat kousenband minder opbrengst geeft als de planten bovenin in elkaar verstrengelen, in de hele agenda moet de plantafstand worden aangepast van 5 x 30 centimeter naar 20 x 40 centimeter want ik zag vorig jaar bij onze tuinbuurman dat die ruimere plantafstand de opbrengst juist vergroot in plaats van verkleint. P.s: In de agenda’s van de 1e, 2e en 3e druk staat kouseband nog zonder N maar dat blijkt nog oude spelling te zijn. In de agenda van de 4e druk staat ondertussen kousenband met N (en dat is dan ook de enige aanpassing in de 4e druk ten opzichte van de 3e druk).

En dit zijn na al die keren nauwgezet controleren de fouten die we hebben kunnen vinden. Ik hoop dat ik er geen over het hoofd heb gezien. Als dat wel zo is, dan hoor ik het heel graag!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

83 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ingrid

Hallo Laura en Diana, wat een prachtig werk hebben julie verzet!
Ik ben misschien wel de eerste persoon die de agenda in handen heeft, nadat jullie er dagelijks mee bezig zijn geweest. Het is zo, dat de vriendin van Laura zojuist de agenda heeft afgeleverd. Lucky my! Simpelweg vanwege het feit dan ik zo lekker in de buurt woon van de vriendin van Laura, die heeft geholpen vandaag de verzending waar te maken. Ik zit zomaar lekker dicht bij het vuur . Eerlijk gezegd voelt het als een hele eer!
De eerste indruk van de agenda is verheugend. Prachtige vormgeving en een fijne indeling. Ik kijk er naar uit te werken met jullie agenda. Ik ben een beginnende moestuinierster en ik hoop heel veel hulp te vinden in de agenda.
Ik heb bewondering voor jullie energie en doorzettingsvermogen!
Ik stuur jullie en een hartelijke groet!
Ingrid van Slobbe

Nanda

Ha Laura en Diana,
Wat een prachtige agenda is het geworden!!
Vandaag de gewonnen agenda op mijn deurmat gevonden, ik ben er heel erg blij mee. Heel overzichtelijk en prima mee te werken lijkt me.
Bedankt hoor en nog veel succes met inpakken en versturen. Jullie mogen heel trots zijn op het resultaat, dikke pluim van mij!

Ria Snijders

Hallo Diana, Ruud en Laura,

Ook hier is de agenda goed aangekomen.
Hij ziet er geweldig uit en het zal fijn zijn om er mee te werken!
En bedankt voor de zaadjes, die er als verrassing bij zaten, erg leuk!
Alles is zeer goed verzorgd, tot en met de verpakking! Nu al zeker een succes!

Nu ga ik hem helemaal doorbladeren en -lezen, mij hoor je vanmiddag niet meer ;)!

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Karin

Hallo Diana,
Een paar dagen geleden was er al een mailtje van Laura binnengekomen dat mijn bestelling verwerkt was, kon ook het pakket volgen, en was vol verwachting. Vanmiddag hoorde ik de agenda in dan eindelijk in de buitenbrievenbus vallen. Gauw een sjaal om en mijn ‘cadeautje’ pakken. De doos netjes opengesneden en mijn zaaiagenda geurde mij meteen al tegemoet. Wat een mooi papier! Hij is groter dan ik verwachtte en ziet er echt prachtig uit. De kleur is mooier dan op de foto’s. Ik ben heel blij met de duidelijke uitleg van alle iconen want daar zag ik een beetje tegenop na het bekijken van de voorbeelden die op de blog te zien waren. De lettergrootte is goed, ook voor bijziende ogen 🙂 en na een eerste inspectie is de indeling overzichtelijk en zeer uitgebreid.
Er is ruimschoots gelegenheid om je eigen notities en aantekeningen te maken. Omdat ik de zaaiagenda eenmalig aanschaf is het plan om een ander notitieboek te gaan gebruiken naast de zaaiagenda, dus voor elk tuinjaar een soort schaduwboek, want ik schrijf echt van alles op, observaties, plannen, zomaar gedachtes tijdens het tuinwerk, wat, wanneer, hoeveel, waar en ga zo maar door. Zo blijft mijn mooie nieuwe zaaiagenda netjes. Hoe het in de praktijk gaat weet ik niet, het voornemen is er in ieder geval.
Omdat de zaaiagenda een ringband heeft zal hij altijd bovenop de stapel tuinboeken en bladen liggen, dan kan de ringband niet verbuigen. Dat was eigenlijk het enige nadeel waarvan ik dacht, wat jammer een ringband, maar nu heb ik bedacht dat dit nadeel (voor mij dan) als voordeel gezien kan worden, nu ligt hij bovenop in zicht. Nooit zoeken, meteen paraat.
De tekst is heel herkenbaar op z’n Diana’s en dat geeft de zaaiagenda een extra bijzondere charme.
Dank je wel voor de kleine bijgesloten verrassingen, wat leuk!
Ik hoop, weet eigenlijk wel zeker, dat ik er ontzettend veel plezier aan ga beleven.
Gefeliciteerd, Diana en Laura, met het volbrengen en uitbrengen van dit project.

Karin

Graag gedaan Diana, ik ben blij dat je mijn ‘recensie’ waardeert (hopeloos pietluttig en kritisch zijn komt gelukkig soms wel van pas) en zal zeker over een paar maanden een update schrijven.

Ellie Lagendijk

Ik ben zó benieuwd… maar helaas heb ik hem nog niet ontvangen….. het kan ook vast niet allemaal tegelijk…..

Joke

Binnen! Prachtig, dat wordt (is) genieten!

Joke

En dank voor de tomatenzaadjes en het handgeschreven briefje, wat attent! Moest gelijk aan mijn manshoge tomatenplanten denken van vorig seizoen. Met bovenin dan toch eindelijk tomaten, als een kind zo blij……. Tja die moestuiniers heb je ook en daar ben ik er één van ☺️ en dan desondanks toch zo genieten.
Groet, Joke

Joke

Gelukkie dus

Betsy Broersen

Hoi Diana en Laura,
Gisteren-woensdag-in Spijkenisse de “agenda” mogen ontvangen. Keurig verpakt en met zoveel liefde gemaakt en met kleine kadootjes er ook nog bij! Wat een pracht boek! De kleuren zijn prachtig, beetje aquarelachtig. De letter en het papier: niets dan lof voor alles.
Een heerlijk werkboek volgens mij. Ik ben eigenlijk bang hem vies te maken 😉
Uit alles spreekt liefde, zorgvuldigheid, geduld en professionaliteit.Mijn complimenten voor jullie hoor.!
Groetjesssss Betsy

Annelies

Hallo Diana en Laura, De agenda’s zijn net bij ons afgeleverd, en oh wat is het geweldig geworden. Mooi papier, duidelijke symbolen en hele fijne indeling, perfect lettertype, mooie tekeningen en heel praktisch in een ringband. Leuk dat er ook teksten in staan van Diana en er ook ruimte is voor eigen aantekeningen.
Wat zal ik hier veel plezier van hebben!
Bedankt voor alle werk die jullie hebben verzet en een hele dikke pluim voor jullie!

Groetjes, Annelies

Diny

Ze is binnen; wat een feest!
Mooi gemaakt en super handig, ik ben er heel blij mee 🙂
Veel dank voor het bedenken en het dan ook nog maken!
Groeten en nog meer tuinplezier gewenst,
Diny.

Ineke

Jippie! Hij is binnen. En ik ben er als een kind zo blij mee !
Wat een mooie agenda, lekker groot en overichtelijk.
Heel erg bedankt Diana en Laura, voor al het harde werk. Zo leuk ook met de verrassingen en het grappige briefje.
Hartelijke groetjes, Ineke

Caroline

Fantastisch! Wat een prachtig(e) boek/agenda! Nog mooier dan ik me had voorgesteld, gewoon helemaal perfect. Veel dank Diana en Laura voor jullie vele en goede werk!
Hartelijke groet van Caroline

Anoniem

Ook ik heb de agenda net ontvangen, echt super, wat ben ik hier blij mee, hij ziet er prachtig uit, veel te mooi om mee te nemen naar de moestuin:)) Jullie hebben er echt veel werk aan gehad, bedankt voor alles, ook voor de zaadjes en het leuke briefje!

Annette

……en dan nog m’n naam:)

tineke dassen

Hallo Diana en Laura,
Wat een kadootje viel vandaag op de deurmat. Zó leuk met kleine attenties erbij. Vooral t handgeschreven bedankje. En ó zo’n meerwaarde Diana, wetend dat t uit jouw jarenlange ervaring komt, super! En, bloem, kruid of zaad, zelfs stekken komt erin voor. Mooie vorm, leuke tekeningen en ook het gezicht van Diana. Hartstikke bedankt in t kwadraat voor al julie inspanningen. Het wordt genieten, hoe dan ook.

Liefs, Tineke Dassen

Jan en Josine

Lieve mensen,
Ook wij behoren tot de gelukkigen die vandaag de agenda bij de post vonden. We zijn bofferds, met zaadjes en bedankbriefje! Dank jullie wel, we genieten nu al. Het ziet er prachtig uit, we blijven bladeren, zin om te beginnen met zaaien, dan gaan we er ook in schrijven…. kortom, jullie hebben het allemaal heel mooi verzorgd en persoonlijk gemaakt met die lieve kleine gebaren. We weten hoeveel werk, tijd en moeite dit kost en waarderen het allemaal.
We gaan er zeker nog meer bestellen, want wat is dit een leuk (gelegenheids)kado voor vrienden met dezelfde passie als wij…de moestuin.

Esther

Hoera, hoera, hoera

Ook bij mij kwam(en) vandaag de agenda(s) binnen. Wat een ontzettend leuk briefje erbij. Maak ik én een stukje van het proces mee én geen verspilling.
Ik ben heel blij met deze agenda.
Nu kan ik ook aan de slag met het indelen van de zaadjes in bakjes (zoals jouw indeling is Diana). Ik krijg er denk ik een bakje bij (vanuit interesse) met 2-jarigen en/of vaste planten.

Vorig jaar gebruikte ik enveloppen in mapjes per deel van de maand zoals ik bij Diana ook zag. Maar raakte totaal het overzicht kwijt. Waar zit nu wat in en wanneer. En nu heb ik geen mapje meer nodig. 🙂
Jullie hebben geweldig werk verzet.

Heel hartelijk bedankt,
Esther

Rob de Jager

Beste kanjers,
Wat een plezier vandaag toen ik jullie zaaikalender mocht ontvangen. Wat een werk om dit te maken! Wat ik zo leuk vind, is dat volkstuinkennis en kennis van design/ontwerp hierbij zo mooi samenkomen. Ongelofelijk hoe jullie elkaar hebben gevonden en tot zo’n mooi resultaat zijn gekomen.
Ik ben behoorlijk nieuw op volkstuingebied. Na mijn pensionering ben ik vorig jaar juni begonnen met een volkstuin in de kas in Almere Buiten. Begonnen met Spaanse pepers en wat kruiden en slaplantjes. Dat lukte best goed.
Dit jaar ga ik aan de hand van jullie kalender deze teelt uitbreiden met paprika’s en tomaten en wat leuke suggesties vanuit jullie kalender.
In Almere Buiten hebben we 350 volkstuinders in de kas. Ik ga daar zeker jullie zaaikalender promoten. Ik voorspel dat dit de komende jaren het standaardwerk gaat worden voor alle moestuinders in België en Nederland!
Groetjes, Rob

Carla Boskma

Vandaag heb ik ook de agenda ontvangen. Hij ziet er geweldig uit! De ringband vind ik fijn, heel praktisch. Jullie hebben een echt naslagwerk gemaakt.
Groetjes, Carla

Sjaak

Geweldige agenda, uitermate praktisch!
Legenda als boekenlegger is wellicht nog te patenteren 😉 , het werkt als een trein!

Rita Schriek

Wat een monnikenwerk ! En wat ontzettend handig! En ook zo mooi.
Echt geweldig gedaan.

Joke

Vandaag de agenda ontvangen. Wat een mooi formaat. De inhoud is heel overzichtelijk en praktisch ingedeeld. Voor mij heel fijn om te zien wat je kunt zaaien na de langste dag want dat vind ik altijd lastig. Het persoonlijke briefje, zo lief….

Kim

Ook ik hoorde de brievenbus klepperen en ja hoor daar was hij! En wat een schoonheid. Bijna te mooi om te gebruiken, maar toch is hij daar in mijn ogen voor bedoeld en zal er dus driftig in worden geschreven en mee gewerkt. Ben er heel erg blij mee. Bedankt Diana, Laura, Ruud en alle anderen die hun steentje hebben bijgedragen. Ook bedankt voor de leuke extra attenties.

Kim

Milly

He Diana en Ruud,
Bij mij viel er n plat pakketje op de mat, gelijk opengemaakt natuurlijk! Oh wat is de agenda mooi.. Ben er gewoon stil van, nu heb ik um in huis:) Het is gewoon n cadeautje met de bijpassende kaart, lief briefje en zakje zaadjes! Ook hoe de zaadjes verpakt waren, zo passen☺️
Lieve mensen, hartelijk bedankt voor al t werk, het is enorm geweest en het resultaat mag er dubbel en dwars zijn!!
Lieve groet Milly

Dufraing Marc

Agenda goed aangekomen – ga er dit weekend mee aan de slag om het een beetje om te zetten naar de Z-FR omgeving. Half maart vertrek ik naar ginder en duikt er onmiddellijk tuinwerk op. De ajuin, de sjalot, de look en de tuinbonen zaten er in december al in. Benieuwd hoe alles eruit zal zien – toch weer opletten dat ik me niet laat verrassen door eventuele vrieskou want dat durft het toch wel eens doen in de vroege lente ondanks de zon die toch al krachtig schijnt.
PS link van de post werkte niet om afleveringsprocedure te volgen maar dat was op zich niet erg.

Ria

Bij mij werkte de link prima. De eerste dagen na het e-mailbericht van Laura was de zending nog niet bij PostNL, maar donderdagavond stond er dat het pakje vrijdag in de brievenbus zou komen. Woon je in Belgie? Dat zou misschien een verschil kunnen maken.

Dufraing Marc

Ik had een Nederlands adres doorgegeven, wel vlak bij de Belgische grens maar nog steeds Nederland. Ik keek zo uit naar de agenda dat ik iedere dag keek naar de track&trace code van PostNL maar er kwam maar geen beweging in. Alhoewel de NL post gewoonlijk steeds prima werk levert! Een electronisch probleempje waarschijnlijk ….

Milly

Diana, wat leest en werkt t handig met de agenda! Blij te lezen dat jij, na zoveel jaren tuinieren, ook nog onzeker kan zijn over je zaaisels;) Dat is bij mij toch elk jaar terugkerend, dat gevoel ‘er komt niks van’.. Het zal ook wel te maken hebben met onze onmacht om daadwerkelijk plantjes te maken uit zaadjes.. Vol verwachting zie ik uit naar die groene lusjes van opkomende zaadjes!
Lieve groet Milly

Nadi

Hi Diana,

Gister de agenda ontvangen!
Ik ben er nu al heel blij mee. De ringband is al gelijk de eerste voordeel!! Je kunt het zo makkelijk ‘plat’ openklappen, maar wat ik ook handig vind is dat je het dus om kan klappen en makkelijk in 1 hand vast kan houden terwijl je andere hand in een bak potgrond zit.
Het boek is ook veel dikker dan ik verwacht had!! Ik verheug me op alle informatie en schemaatjes!
Fijn dat je zelf ook notities kunt maken. Als jullie de agenda blijven verkopen vind ik het misschien wel leuk jaarlijks eentje te kopen. De prijs is ongeveer dat van andere (tuin) agenda’s dus waarom niet eigenlijk.
De illustraties zijn super mooi. En de stukjes tekst tussendoor en aan het begin van een maand maakt het extra leuk en voelt vertrouwd.

En dan nog tot slot. De verpakking waarin de agenda werd bezorgd. Het viel me op dat de tape van papier is i.p.v. plastic. Ik las ergens ook dat het gerecyclede pakketjes waren. Super goed en fijn voor de milieu!

Al in al ben ik er heel blij mee.
Ik laat nog een keer verder in het seizoen mijn ervaringen weten.

Groetjes en veel plezier met het begin van een nieuwe tuinjaar!!

Groetjes!
Nadin

Nadi

Bijna vergeten te zeggen: de uitleg van icoontjes etc heb ik aan het begin doorgenomen en ik was verbaast hoe makkelijk en intuïtief de iconen in gebruik zijn. Heb de legenda nog niet nodig gehad. Maar ik vind het wel een fijne gedachte dat die er iets is!! Heel goed van Laura dat ze streng was met de aantal verschillend icoontjes dat houdt het duidelijk en makkelijk onthouden. Al wat ik iets lastiger vind te onthouden is welk kleur bij welk gewas past. Maar dan kijk ik naar de inhoud van het schemaatje en dan is het meteen duidelijk. Waarschijnlijk leer ik snel genoeg de associatie met kleur bij gewas.

Angelique

Ook ik heb hem ontvangen. Ziet er geweldig uit. Iets om eens lekker mee te gaan zitten van het weekend en plannen te gaan maken. Dank voor al jullie moeite!!

Marijke

Hoi Diana,

Wat een toffe agenda. Hartelijk dank. Mag ik na alle lovende woorden ook een foutje doorgeven. Je hebt ze vast zelf al ontdekt. Op pagina 16 staan bij sommige bladgewassen het tekentje voor een koolgewas. Verder ben ik er zeer tevreden mee en ga er vast nog een hoop uit leren.
Groet
Marijke

Annelies

@Marijke, Dat is geen foutje. Rucola en raapsteeltjes zijn kruisbloemigen en dus familie van koolsoorten.

Marijke

@Annelies, dank voor je reactie. Ik weet maar op haar website staan ze ook onder blad, vandaar.

Annelies

Ja, het kan wel voor verwarring zorgen, want het zijn weliswaar bladgroenten maar dan uit het genus Brassica, koolsoorten dus. In verband met vruchtwisseling ben ik blij met het kolenicoontje. Wat had je dat trouwens snel gezien in de agenda Marijke 🙂

Annelies

Hoi Diana, En jij ook bedankt voor de verdere info. Ook ik koos voor bladgewassen want je eet de bladeren. Waarschijnlijk nogal simpel gedacht, maar op vraat van aardvlooien na is het altijd goed gegaan. Daarna een paar keer gekozen voor het ‘kolenvak’ en dat ging ook prima. Vorig jaar zijn we naar een veel kleinere tuin gegaan en heb ik raapstelen en rucola in potten geteeld om zo nog een verloren hoekje op te vullen.
Gr. Annelies

Wybe

Ha Diana (en Laura :-)),

De agenda ontvangen en net zoals iedereen hier boven erg enthousiast over hoe handzaam en eenvoudig de agenda oogt. Ben benieuwd of het me gaat helpen wat structuur te kunnen brengen (als beginnend tuinierder).
Heel leuk ook de persoonlijke touch op het stukje papier en het zadenzakje!
En zoals ook hierboven opgemerkt top dat jullie gekozen hebben voor duurzame verpakkingamaterialen.

Kortom enthousiast, dank voor alle tijd en energie die jullie hierin hebben gestopt!

Hartelijke groet,

Wybe

Wilma

Hoi Diana,

De agenda’s zijn binnen! 1 als kado voor mijn nichtje Niki en natuurlijk 1 voor mezelf.
De agenda is prachtig! Heel overzichtelijk! Ik ben er reuze blij mee!
Op naar een fantastisch tuinseizoen!
Groetjes wilma

Ellen

Hoi Diana,

Ook hier goed aangekomen en niets toe te voegen aan alle enthousiaste reactie hierboven!
Wat ik zelf altijd handig vind bij een agenda is een insteekvakje voor losse papieren e.d..
Misschien is dat nog een idee?

Groet, Ellen

Sofie

Dag Diana,

Ik heb de agenda net in huis en er al heerlijk in zitten struinen. Toen ik daarnet zat na te denken over mijn reactie schoot dit me te binnen. Zou er geen ‘dummie’ versie van kunnen komen? Iets om te kunnen gebruiken met beginners/in de klas? Met een soort van ‘foolproof’ gewassen? Iets eenvoudigs en bruikbaars voor in de klas, daar ben ik nog naar op zoek : ) .

Groetjes,
Sofie

Christine

Dag Diana,

Daar is hij dan eindelijk, maar het wachten meer dan waard.
Er zijn honderden tuinboeken, maar jouw tuinagenda steekt er met vlag en wimpel bovenuit.

Groetjes
Christine

Micky

Agenda is goed aangekomen, ziet er goed uit. Ook hier flink bezig aan het zaaien, de handen jeuken en zaai ook graag (te) veel. Is het mogelijk erbij te zetten voor een vervolg exemplaar, waar de planten van houden kalk/zuregrond.

Janneke

Hallo,

Ik heb 13-01-2019 de zaaiagenda besteld en betaald, maar tot nu toe niet ontvangen.

Hartelijke groet, Janneke.

Sonja

Zo naar uitgekeken en daar is mijn tuinagenda dan.Wat ziet het er prachtig uit zeg,zonde om in te schrijven..
Een zakje tomatenzaad en n persoonlijke note erbij.Bedankt!

Gerhardus

Dag Diana,

Ik heb vandaag de zaaiagenda van de tweede druk ontvangen. Ik wou even laten weten dat ik er heel erg blij en tevreden mee ben. Een heel handig en leuk hulpmiddel. Niet te groot, maar ook niet te klein, perfect om mee te nemen naar de kas. En dan kan nu het zaaien voor mij echt beginnen!

Bedankt!

Bernard Cremer

Waar ik naar zoek is de of een “combinatietabel”, die laat zien welke groente wel gunstig naast andere groeien en welke je beter niet naast kunt zaaien.
Een paar dingen zijn wel algemeen bekend, zoals wortels tussen de uien.
Maar, koolsoorten naast tuinbonen ? Of rode biet het beste naast . . . ?
In mijn vorige moestuin hing die op het terrein, maar ik kan daar nu niet meer bij.
De tabel nam 1 DINA-4 in beslag., voor wel 20 soorten groente.

Gay Walen

Dag Diana en Laura, hartelijk dank voor het snelle opsturen van de agenda, en wat is-ie mooi! Jullie vragen om het doorgeven van eventuele foutjes. Ik zag er maar één: op blz. 87 staat
het woordje want tweemaal achter elkaar in de tekst. Verder een heel heldere uitleg en prettige stijl! Wel heb ik nog een tip: ik zocht info over roodlof/radicchio, maar die wordt nergens genoemd. Tenslotte zocht ik op de website en daar las ik dat Diana de roodlof bespreekt onder de noemer cichorei. Kan in de index van de agenda de roodlof dan misschien toch wel genoemd worden en verwijzen naar cichorei? Groenlof en witlof worden immers wel bij name genoemd terwijl ze evengoed cichorei zijn. Hartelijke groet, Gay

Annette en Nico Vlaanderen

Hoi Ruud & Diana,

Komt er met het nieuwe zaai seizoen nog een hernieuwde uitgave van de agenda?
Wij zijn erg geïnteresseerd om deze aan te schaffen.

Groet,

Annette en Nico

Annette en Nico Vlaanderen

Dankjewel voor het antwoord , we hebben hem inmiddels aangeschaft op de terug rit van onze vakantie kwamen we langs Ermelo dus even aangeschoten bij de boekhandel. Wat een fijne agenda heerlijk duidelijk en blij met de extra ruimte om zelf nog te wat te noteren , Groetjes Annette en Nico

[…] Zaaiagenda […]

Suzanne de Riet

Beste Diana,

Ik heb jullie agenda gekocht in februari en ben er heel erg blij mee. Nooit meer googlen wat ik wanneer kan zaaien. Heel erg fijn. Het enige wat ik mis is een ‘goede buren’ overzicht. Als relatief startende moestuinier weet ik niet precies wat elkaar aanvult en wat beter wat verder uit elkaar kan. En dus ook niet wanneer iets in de grond mag, daarom ben ik zo blij met je agenda ;-). Ik heb nu een klein schema uitgeprint en opgeplakt op een aantekeningen pagina. Probleem ook opgelost. Maar mocht je ooit nog voor een nieuwe druk gaan, zou dat mijn aanvulling zijn!

Groetjes, Suzanne

Ylaise Herwig

De 3e druk alweer zojuist besteld. Ik heb al veel aan je website, ik zal vast ook veel hebben aan de zaaiagenda. Bedankt voor jullie werk hierin!

Carine Crijns

Ik ga die zaaiagenda beslist bestellen. Ik heb nog nooit zo’n rampjaar als dit jaar gehad met mijn tomaten en komkommers. De sla daarentegen deed het buitengewoon goed.

Maar ik heb een vraagje, ik kan de Zadenlijst nergens vinden. Komt die er nog en wanneer kan er besteld worden?

Groetjes,

Carine

Angelique

Hallo Diana,

De zaaiagenda wordt in deze maand volop gebruikt, het is voor mij erg handig als ik het even niet meer weet door alle drukte op de tuin. Ik heb een vraag over de zaaiperiode: in een landelijk dagblad las ik afgelopen week een bijdrage van een moestuinier. Volgens haar is op 21 juni de zaaiperiode afgelopen (langste dag). Het advies was om voor die dag zoveel mogelijk te zaaien. Weet jij toevallig wat hiermee wordt bedoeld als het om zaaien gaat?
Groeten,
Angelique

Angelique

Goedemorgen Diana,

Dankjewel voor het antwoord. Hieronder plaats ik de link naar het bewuste artikel (als het niet werkt dan kopiëren en plakken).
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/het-zaaiseizoen-is-bijna-afgelopen-dus-hup-aan-de-slag~bff3e922/

Ria

Hallo Angelique en Diana,

Ik heb het artikel gelezen, maar het gaat hier alleen om het zaaien van bloemen. Het zaaien van allerlei soorten groente komt in het bewuste verhaal niet aan de orde.
Dat kan zeer zeker ook na 21 juni.

Ria

[…] Zaaiagenda […]

[…] Overigens is een heel handig hulpmiddel de ‘Zaaiagenda voor de moestuin’ van ‘Diana’s mooie moestuin‘. […]

Meld je aan voor de nieuwsbrief