Zaaiagenda

 

Op 24 januari 2019 is de Zaaiagenda voor de Moestuin die Laura Beijn en ik hebben gemaakt uitgekomen. De eerste oplage is ondertussen al uitverkocht maar er is ondertussen een tweede druk!

De zaaiagenda voor de moestuin is als een groentezaaikalender, met het grote verschil dat je niet op soort maar op periode zoekt. En dat is heel handig want je kunt de agenda openslaan op de periode die je wilt en ziet dan welke soorten je dan kunt zaaien, en door middel van iconen kun je ook gelijk zien wat de plantafstand is, waar je zaait, wat haar plaats in de vruchtwisseling is, etc.

 

De agenda is onder andere om logistieke redenen niet via mijn website te koop maar via de webshop van Laura. Je kunt de agenda hier vinden:

Ik heb een pagina met een soort blog bijgehouden over de eerste plannen, keuzes en beslissingen zoals papiersoort, formaat, etc.. Mocht je het leuk vinden om het te lezen, kijk dan even hier: De totstandkoming van de zaaiagenda

 

En nu?

Nu hopen we vooral dat de mensen die de agenda hebben gekocht deze ook gaan gebruiken. En hieronder laten weten wat ze er van vinden. Ik ga niet op elke reactie reageren, maar alle opmerkingen zijn welkom, positief en kritisch: wat handig is, wat wordt gemist, verbeterpunten, foutjes (want die zullen er vast in zitten).

Tot slot nog even wat links. De agenda is dus (vooralsnog) niet in de reguliere boekhandels te koop. Naast de webwinkel van Laura kun je de agenda in een zeer klein aantal ‘winkels’ vinden, te weten:

Mocht je interesse hebben om de agenda bij één van bovenstaande winkels aan te schaffen is het wellicht handig om vooraf even contact op te nemen met de betreffende winkel, zoals gezegd is de voorraad beperkt.

En via deze link kun je naar een interview met Laura over de totstandkoming van de agenda luisteren: Discutafel podcasts over ecologisch tuinieren permacultuur   

 


14-03-19:

Hier komt hier een nieuw hoofdstuk over de zaaiagenda. Want ik werk nu zelf met de agenda. En ik probeer regelmatig een uurtje soort voor soort na te kijken, de hele agenda te volgen en te controleren op alle gegevens.

En dan zijn er natuurlijk altijd wel wat dingen die me opvallen, die beter zouden kunnen. Zoals: moeten er ook zaaiaardbeien bij? Maar die zouden apart moeten komen te staan en dus een eigen schema krijgen, anders zouden mensen kunnen denken dat je aardbeien die je in februari zaait al in maart kunt uitplanten. En dat is zeker niet het geval. En wellicht kunnen eind april de middelllate en late aardappelen worden samengevoegd en de middelvroege aardappelen eruit worden gehaald.

Dat zijn overwegingen en aanpassingen die in principe weinig of geen impact hebben op de agenda zoals die nu is, maar die ik wel zelf noteer en die wellicht later worden aangepast.

Voor nu wil ik hier alleen de foutjes noemen die ik in de agenda heb gevonden. Ik heb het in januari ook al een keer voorspeld; het is vrijwel onmogelijk om geen enkele fout te maken in een agenda met een honderden schema’s en duizenden iconen. Als ik een fout vind ga ik die in een rij hieronder noemen. Dan kan iedereen die de zaaiagenda heeft dat wellicht zelf in het eigen exemplaar aanpassen.

Voor alle duidelijkheid: ik ben dus nog niet klaar met controleren, maar begin gewoon met de foutjes die ik heb gevonden, op alfabetische volgorde. Kijk af en toe op deze pagina even of ik nog wat nieuwe foutjes heb gevonden die aangepast kunnen worden.

 

Foutjes in de Zaaiagenda voor de moestuin (1e en 2e druk):

Andijvie: op pagina 24 staat een plantafstand van 40 x 60 cm en dat moet zijn: 30 x 35 cm

Anijs: op pagina 98 staat een plantafstand van 16 x 30 cm en dat moet zijn: 15 x 30 cm (een foutje van slechts 1 centimeter maar toch 🙂 ).

Asperge-erwt: op pagina 98 staat een plantafstand van 15 x 30 cm en dat moet zijn: 30 x 30 cm

Hertshoornweegbree: op pagina 99 staat een plantafstand van 10 x 30 cm en dan moet 15 x 30 cm zijn

Kervel: Oei, overal staat netjes een bladgewasicoon bij de naam behalve op pagina 64, daar staat een wortelgewasicoon (moet dus veranderd worden in een bladgewasicoon)

Knoflook: op pagina 29 staat een plantafstand van 15 x 25 centimeter en dat moet 12 x 25 centimeter zijn

 

64 gedachten over “Zaaiagenda”

 1. Hallo Laura en Diana, wat een prachtig werk hebben julie verzet!
  Ik ben misschien wel de eerste persoon die de agenda in handen heeft, nadat jullie er dagelijks mee bezig zijn geweest. Het is zo, dat de vriendin van Laura zojuist de agenda heeft afgeleverd. Lucky my! Simpelweg vanwege het feit dan ik zo lekker in de buurt woon van de vriendin van Laura, die heeft geholpen vandaag de verzending waar te maken. Ik zit zomaar lekker dicht bij het vuur . Eerlijk gezegd voelt het als een hele eer!
  De eerste indruk van de agenda is verheugend. Prachtige vormgeving en een fijne indeling. Ik kijk er naar uit te werken met jullie agenda. Ik ben een beginnende moestuinierster en ik hoop heel veel hulp te vinden in de agenda.
  Ik heb bewondering voor jullie energie en doorzettingsvermogen!
  Ik stuur jullie en een hartelijke groet!
  Ingrid van Slobbe

  1. Hallo Ingrid,
   Dankjewel voor je reactie!
   Wat leuk dat je met dank aan de vriendin en hulp van Laura de agenda al in huis hebt!
   En heel erg fijn om te horen dat je de agenda mooi vindt en kan inschatten dat ze een goede hulp in de moestuin kan worden!!
   Heel veel plezier met het eerste gebruik van de agenda!
   Diana

 2. Ha Laura en Diana,
  Wat een prachtige agenda is het geworden!!
  Vandaag de gewonnen agenda op mijn deurmat gevonden, ik ben er heel erg blij mee. Heel overzichtelijk en prima mee te werken lijkt me.
  Bedankt hoor en nog veel succes met inpakken en versturen. Jullie mogen heel trots zijn op het resultaat, dikke pluim van mij!

  1. Hallo Nanda,
   Goed om te horen dat de agenda goed is aangekomen! Laura en ik vonden het nog wel spannend of het verzenddoosje wel dik genoeg zou zijn en er niets zou worden beschadigd.
   En fijn om te horen dat je er blij mee bent! Ik hoop dat je er in je planning en in de moestuin veel plezier van krijgt!
   groetjes,
   Diana

 3. Hallo Diana, Ruud en Laura,

  Ook hier is de agenda goed aangekomen.
  Hij ziet er geweldig uit en het zal fijn zijn om er mee te werken!
  En bedankt voor de zaadjes, die er als verrassing bij zaten, erg leuk!
  Alles is zeer goed verzorgd, tot en met de verpakking! Nu al zeker een succes!

  Nu ga ik hem helemaal doorbladeren en -lezen, mij hoor je vanmiddag niet meer ;)!

  Met vriendelijke groet,
  Ria Snijders

 4. Hallo Diana,
  Een paar dagen geleden was er al een mailtje van Laura binnengekomen dat mijn bestelling verwerkt was, kon ook het pakket volgen, en was vol verwachting. Vanmiddag hoorde ik de agenda in dan eindelijk in de buitenbrievenbus vallen. Gauw een sjaal om en mijn ‘cadeautje’ pakken. De doos netjes opengesneden en mijn zaaiagenda geurde mij meteen al tegemoet. Wat een mooi papier! Hij is groter dan ik verwachtte en ziet er echt prachtig uit. De kleur is mooier dan op de foto’s. Ik ben heel blij met de duidelijke uitleg van alle iconen want daar zag ik een beetje tegenop na het bekijken van de voorbeelden die op de blog te zien waren. De lettergrootte is goed, ook voor bijziende ogen 🙂 en na een eerste inspectie is de indeling overzichtelijk en zeer uitgebreid.
  Er is ruimschoots gelegenheid om je eigen notities en aantekeningen te maken. Omdat ik de zaaiagenda eenmalig aanschaf is het plan om een ander notitieboek te gaan gebruiken naast de zaaiagenda, dus voor elk tuinjaar een soort schaduwboek, want ik schrijf echt van alles op, observaties, plannen, zomaar gedachtes tijdens het tuinwerk, wat, wanneer, hoeveel, waar en ga zo maar door. Zo blijft mijn mooie nieuwe zaaiagenda netjes. Hoe het in de praktijk gaat weet ik niet, het voornemen is er in ieder geval.
  Omdat de zaaiagenda een ringband heeft zal hij altijd bovenop de stapel tuinboeken en bladen liggen, dan kan de ringband niet verbuigen. Dat was eigenlijk het enige nadeel waarvan ik dacht, wat jammer een ringband, maar nu heb ik bedacht dat dit nadeel (voor mij dan) als voordeel gezien kan worden, nu ligt hij bovenop in zicht. Nooit zoeken, meteen paraat.
  De tekst is heel herkenbaar op z’n Diana’s en dat geeft de zaaiagenda een extra bijzondere charme.
  Dank je wel voor de kleine bijgesloten verrassingen, wat leuk!
  Ik hoop, weet eigenlijk wel zeker, dat ik er ontzettend veel plezier aan ga beleven.
  Gefeliciteerd, Diana en Laura, met het volbrengen en uitbrengen van dit project.

  1. Hallo Karin,
   Dankjewel voor je uitgebreide reactie, daar ben ik erg blij mee!!
   Toen ik net begon met het controleren en aanpassen van alle iconen moest ik daar wel aan wennen hoor. En soms kwam ik een buitengewone situatie tegen (zoals het zaaien van uien iets anders is dan het planten van plantuien) en als het niet anders kon moest er dan toch weer een nieuw icoon komen (en dat maakte Laura dan direct voor me, op bestelling 🙂 ). En soms vielen er weer iconen af (bijvoorbeeld een heel leuk neusje om aan te geven dat een bloem of plant geurig is, maar er was nu eenmaal een beperkte ruimte voor iconen, en Laura was daar best streng in, omdat het anders te vol, druk, klein of rommelig zou worden 🙂 ).
   Ik heb in ieder geval zelf ervaren dat door het werken met de iconen ik die behoorlijk snel uit mijn hoofd wist, ik lees de schema’s nu heel makkelijk en heb de legenda zelf niet meer nodig (maar gebruik die wel fijn als boekenlegger en ligt nu op de pagina van eind januari).
   Ik vind zelf gebonden ook wel wat luxer dan een ringband, maar ik ga er vanuit dat de meeste mensen er wel in gaan schrijven en dan kan de agenda in de ringband dubbel geklapt worden en dat schrijft veel prettiger dan wanneer je een gebonden boek open moet vouwen.
   Hartelijk dank voor je recensie!! Ik hoop dat je misschien over een paar maanden nog eens wilt laten weten wat je er van vindt; hoe gebruik je de agenda, zijn er iconen die dan nog onduidelijk zijn, of mis je informatie, of zie je iets wat niet klopt of wat dan ook.
   Voor nu heel veel plezier met de ingebruikname van de agenda in dit nieuwe tuinjaar!
   Diana

   1. Graag gedaan Diana, ik ben blij dat je mijn ‘recensie’ waardeert (hopeloos pietluttig en kritisch zijn komt gelukkig soms wel van pas) en zal zeker over een paar maanden een update schrijven.

  1. Hallo Ellie,
   Laura heeft wel wat agenda’s gepost maar pas morgen (donderdag en vrijdag) worden er echt postzakken vol agenda’s opgehaald.
   Ik hoop dus van harte dat je de agenda wellicht vrijdag of zaterdag in huis hebt (mits je een agenda uit de eerste oplage had besteld hè), ik ken de volgorde niet maar Laura verpakt op volgorde van binnenkomst en heeft echt enorm hard gewerkt (zie het laatste blog).
   Ik ben benieuwd wat je er van vindt!!
   Diana

   1. En dank voor de tomatenzaadjes en het handgeschreven briefje, wat attent! Moest gelijk aan mijn manshoge tomatenplanten denken van vorig seizoen. Met bovenin dan toch eindelijk tomaten, als een kind zo blij……. Tja die moestuiniers heb je ook en daar ben ik er één van ☺️ en dan desondanks toch zo genieten.
    Groet, Joke

    1. Hallo Joke,

     Leuk!! Ja, de eerste bestellers krijgen wat tomatenzaadjes die ik zelf oogstte. Helaas kon ik niet voor iedere besteller tomatenzaden oogsten (omdat ik simpelweg niet zulke enorme aantallen tomatenzaden kon oogsten, en omdat we in de verste verte niet hadden kunnen bedenken dat alle agenda’s al in het eerste jaar zouden zijn uitverkocht.
     Laura is begonnen met het schrijven van de briefjes bij elke bestelling, maar ergens halverwege heeft ze me geappt dat ze er mee moest stoppen omdat het teveel tijd kostte, en we perse de agenda’s voor het weekend wilden versturen. We vonden het een erg leuk idee om voor die briefjes mijn kladpapier te gebruiken, daar waar ik eindeloos naar heb zitten kijken, over heb verzonnen en op heb gekrast, gekrabbeld, verbeterd, etc.. En zo werden de papiertjes ook nog gerecycled, en we vonden het ook het meest persoonlijke bedankbriefje dat we konden bedenken. Voor de mensen die dit lezen en zelf niet zo’n briefje krijgen; natuurlijk danken we iedereen heel hartelijk voor de bestelling! Laura had een heel goede reden om te stoppen met schrijven van de briefjes; we hopen dat in ieder geval in Nederland iedereen die de agenda van de eerste oplage bestelde die agenda dus ook voor of in het weekend in huis heeft.

     groetjes,
     Diana

 5. Hoi Diana en Laura,
  Gisteren-woensdag-in Spijkenisse de “agenda” mogen ontvangen. Keurig verpakt en met zoveel liefde gemaakt en met kleine kadootjes er ook nog bij! Wat een pracht boek! De kleuren zijn prachtig, beetje aquarelachtig. De letter en het papier: niets dan lof voor alles.
  Een heerlijk werkboek volgens mij. Ik ben eigenlijk bang hem vies te maken 😉
  Uit alles spreekt liefde, zorgvuldigheid, geduld en professionaliteit.Mijn complimenten voor jullie hoor.!
  Groetjesssss Betsy

 6. Hallo Diana en Laura, De agenda’s zijn net bij ons afgeleverd, en oh wat is het geweldig geworden. Mooi papier, duidelijke symbolen en hele fijne indeling, perfect lettertype, mooie tekeningen en heel praktisch in een ringband. Leuk dat er ook teksten in staan van Diana en er ook ruimte is voor eigen aantekeningen.
  Wat zal ik hier veel plezier van hebben!
  Bedankt voor alle werk die jullie hebben verzet en een hele dikke pluim voor jullie!

  Groetjes, Annelies

 7. Ze is binnen; wat een feest!
  Mooi gemaakt en super handig, ik ben er heel blij mee 🙂
  Veel dank voor het bedenken en het dan ook nog maken!
  Groeten en nog meer tuinplezier gewenst,
  Diny.

 8. Jippie! Hij is binnen. En ik ben er als een kind zo blij mee !
  Wat een mooie agenda, lekker groot en overichtelijk.
  Heel erg bedankt Diana en Laura, voor al het harde werk. Zo leuk ook met de verrassingen en het grappige briefje.
  Hartelijke groetjes, Ineke

 9. Fantastisch! Wat een prachtig(e) boek/agenda! Nog mooier dan ik me had voorgesteld, gewoon helemaal perfect. Veel dank Diana en Laura voor jullie vele en goede werk!
  Hartelijke groet van Caroline

 10. Ook ik heb de agenda net ontvangen, echt super, wat ben ik hier blij mee, hij ziet er prachtig uit, veel te mooi om mee te nemen naar de moestuin:)) Jullie hebben er echt veel werk aan gehad, bedankt voor alles, ook voor de zaadjes en het leuke briefje!

 11. Hallo Diana en Laura,
  Wat een kadootje viel vandaag op de deurmat. Zó leuk met kleine attenties erbij. Vooral t handgeschreven bedankje. En ó zo’n meerwaarde Diana, wetend dat t uit jouw jarenlange ervaring komt, super! En, bloem, kruid of zaad, zelfs stekken komt erin voor. Mooie vorm, leuke tekeningen en ook het gezicht van Diana. Hartstikke bedankt in t kwadraat voor al julie inspanningen. Het wordt genieten, hoe dan ook.

  Liefs, Tineke Dassen

 12. Lieve mensen,
  Ook wij behoren tot de gelukkigen die vandaag de agenda bij de post vonden. We zijn bofferds, met zaadjes en bedankbriefje! Dank jullie wel, we genieten nu al. Het ziet er prachtig uit, we blijven bladeren, zin om te beginnen met zaaien, dan gaan we er ook in schrijven…. kortom, jullie hebben het allemaal heel mooi verzorgd en persoonlijk gemaakt met die lieve kleine gebaren. We weten hoeveel werk, tijd en moeite dit kost en waarderen het allemaal.
  We gaan er zeker nog meer bestellen, want wat is dit een leuk (gelegenheids)kado voor vrienden met dezelfde passie als wij…de moestuin.

 13. Hoera, hoera, hoera

  Ook bij mij kwam(en) vandaag de agenda(s) binnen. Wat een ontzettend leuk briefje erbij. Maak ik én een stukje van het proces mee én geen verspilling.
  Ik ben heel blij met deze agenda.
  Nu kan ik ook aan de slag met het indelen van de zaadjes in bakjes (zoals jouw indeling is Diana). Ik krijg er denk ik een bakje bij (vanuit interesse) met 2-jarigen en/of vaste planten.

  Vorig jaar gebruikte ik enveloppen in mapjes per deel van de maand zoals ik bij Diana ook zag. Maar raakte totaal het overzicht kwijt. Waar zit nu wat in en wanneer. En nu heb ik geen mapje meer nodig. 🙂
  Jullie hebben geweldig werk verzet.

  Heel hartelijk bedankt,
  Esther

 14. Beste kanjers,
  Wat een plezier vandaag toen ik jullie zaaikalender mocht ontvangen. Wat een werk om dit te maken! Wat ik zo leuk vind, is dat volkstuinkennis en kennis van design/ontwerp hierbij zo mooi samenkomen. Ongelofelijk hoe jullie elkaar hebben gevonden en tot zo’n mooi resultaat zijn gekomen.
  Ik ben behoorlijk nieuw op volkstuingebied. Na mijn pensionering ben ik vorig jaar juni begonnen met een volkstuin in de kas in Almere Buiten. Begonnen met Spaanse pepers en wat kruiden en slaplantjes. Dat lukte best goed.
  Dit jaar ga ik aan de hand van jullie kalender deze teelt uitbreiden met paprika’s en tomaten en wat leuke suggesties vanuit jullie kalender.
  In Almere Buiten hebben we 350 volkstuinders in de kas. Ik ga daar zeker jullie zaaikalender promoten. Ik voorspel dat dit de komende jaren het standaardwerk gaat worden voor alle moestuinders in België en Nederland!
  Groetjes, Rob

 15. Vandaag heb ik ook de agenda ontvangen. Hij ziet er geweldig uit! De ringband vind ik fijn, heel praktisch. Jullie hebben een echt naslagwerk gemaakt.
  Groetjes, Carla

 16. Vandaag de agenda ontvangen. Wat een mooi formaat. De inhoud is heel overzichtelijk en praktisch ingedeeld. Voor mij heel fijn om te zien wat je kunt zaaien na de langste dag want dat vind ik altijd lastig. Het persoonlijke briefje, zo lief….

 17. Ook ik hoorde de brievenbus klepperen en ja hoor daar was hij! En wat een schoonheid. Bijna te mooi om te gebruiken, maar toch is hij daar in mijn ogen voor bedoeld en zal er dus driftig in worden geschreven en mee gewerkt. Ben er heel erg blij mee. Bedankt Diana, Laura, Ruud en alle anderen die hun steentje hebben bijgedragen. Ook bedankt voor de leuke extra attenties.

  Kim

 18. He Diana en Ruud,
  Bij mij viel er n plat pakketje op de mat, gelijk opengemaakt natuurlijk! Oh wat is de agenda mooi.. Ben er gewoon stil van, nu heb ik um in huis:) Het is gewoon n cadeautje met de bijpassende kaart, lief briefje en zakje zaadjes! Ook hoe de zaadjes verpakt waren, zo passen☺️
  Lieve mensen, hartelijk bedankt voor al t werk, het is enorm geweest en het resultaat mag er dubbel en dwars zijn!!
  Lieve groet Milly

 19. Agenda goed aangekomen – ga er dit weekend mee aan de slag om het een beetje om te zetten naar de Z-FR omgeving. Half maart vertrek ik naar ginder en duikt er onmiddellijk tuinwerk op. De ajuin, de sjalot, de look en de tuinbonen zaten er in december al in. Benieuwd hoe alles eruit zal zien – toch weer opletten dat ik me niet laat verrassen door eventuele vrieskou want dat durft het toch wel eens doen in de vroege lente ondanks de zon die toch al krachtig schijnt.
  PS link van de post werkte niet om afleveringsprocedure te volgen maar dat was op zich niet erg.

  1. Bij mij werkte de link prima. De eerste dagen na het e-mailbericht van Laura was de zending nog niet bij PostNL, maar donderdagavond stond er dat het pakje vrijdag in de brievenbus zou komen. Woon je in Belgie? Dat zou misschien een verschil kunnen maken.

  2. Hallo Marc,
   Sorry voor de onduidelijkheid! Ik ga er vanavond ook in een blogje wat over schrijven. Er konden donderdag niet meer pakketten mee met PostNL, Laura heeft toen af kunnen spreken dat ze de pakketten voor België de dag erop naar een postkantoor in Rotterdam mocht brengen. Ondertussen kregen we van een prijswinnaar in België het bericht dat het pakket ruim een week onderweg is geweest. En nu heeft Laura bedacht dat als ze vandaag de pakketten naar het postkantoor brengt die dus pas volgende week zaterdag geleverd worden, en ze in plaats daarvan aanstaande woensdag zelf een dagje naar België gaat en de pakketten daar bij het postkantoor aflevert, dan zouden de pakketten dus op donderdag in huis kunnen zijn. Dat betekent dus ook dat de track & trace niet gebruikt zal worden. Ik hoop het vanavond in het blog wat duidelijker uit te kunnen leggen, ik moet het ook nog even helemaal goed afstemmen met Laura.
   groetjes,
   Diana

   1. Ik had een Nederlands adres doorgegeven, wel vlak bij de Belgische grens maar nog steeds Nederland. Ik keek zo uit naar de agenda dat ik iedere dag keek naar de track&trace code van PostNL maar er kwam maar geen beweging in. Alhoewel de NL post gewoonlijk steeds prima werk levert! Een electronisch probleempje waarschijnlijk ….

 20. Diana, wat leest en werkt t handig met de agenda! Blij te lezen dat jij, na zoveel jaren tuinieren, ook nog onzeker kan zijn over je zaaisels;) Dat is bij mij toch elk jaar terugkerend, dat gevoel ‘er komt niks van’.. Het zal ook wel te maken hebben met onze onmacht om daadwerkelijk plantjes te maken uit zaadjes.. Vol verwachting zie ik uit naar die groene lusjes van opkomende zaadjes!
  Lieve groet Milly

 21. Hi Diana,

  Gister de agenda ontvangen!
  Ik ben er nu al heel blij mee. De ringband is al gelijk de eerste voordeel!! Je kunt het zo makkelijk ‘plat’ openklappen, maar wat ik ook handig vind is dat je het dus om kan klappen en makkelijk in 1 hand vast kan houden terwijl je andere hand in een bak potgrond zit.
  Het boek is ook veel dikker dan ik verwacht had!! Ik verheug me op alle informatie en schemaatjes!
  Fijn dat je zelf ook notities kunt maken. Als jullie de agenda blijven verkopen vind ik het misschien wel leuk jaarlijks eentje te kopen. De prijs is ongeveer dat van andere (tuin) agenda’s dus waarom niet eigenlijk.
  De illustraties zijn super mooi. En de stukjes tekst tussendoor en aan het begin van een maand maakt het extra leuk en voelt vertrouwd.

  En dan nog tot slot. De verpakking waarin de agenda werd bezorgd. Het viel me op dat de tape van papier is i.p.v. plastic. Ik las ergens ook dat het gerecyclede pakketjes waren. Super goed en fijn voor de milieu!

  Al in al ben ik er heel blij mee.
  Ik laat nog een keer verder in het seizoen mijn ervaringen weten.

  Groetjes en veel plezier met het begin van een nieuwe tuinjaar!!

  Groetjes!
  Nadin

  1. Bijna vergeten te zeggen: de uitleg van icoontjes etc heb ik aan het begin doorgenomen en ik was verbaast hoe makkelijk en intuïtief de iconen in gebruik zijn. Heb de legenda nog niet nodig gehad. Maar ik vind het wel een fijne gedachte dat die er iets is!! Heel goed van Laura dat ze streng was met de aantal verschillend icoontjes dat houdt het duidelijk en makkelijk onthouden. Al wat ik iets lastiger vind te onthouden is welk kleur bij welk gewas past. Maar dan kijk ik naar de inhoud van het schemaatje en dan is het meteen duidelijk. Waarschijnlijk leer ik snel genoeg de associatie met kleur bij gewas.

 22. Ook ik heb hem ontvangen. Ziet er geweldig uit. Iets om eens lekker mee te gaan zitten van het weekend en plannen te gaan maken. Dank voor al jullie moeite!!

 23. Hoi Diana,

  Wat een toffe agenda. Hartelijk dank. Mag ik na alle lovende woorden ook een foutje doorgeven. Je hebt ze vast zelf al ontdekt. Op pagina 16 staan bij sommige bladgewassen het tekentje voor een koolgewas. Verder ben ik er zeer tevreden mee en ga er vast nog een hoop uit leren.
  Groet
  Marijke

   1. Ja, het kan wel voor verwarring zorgen, want het zijn weliswaar bladgroenten maar dan uit het genus Brassica, koolsoorten dus. In verband met vruchtwisseling ben ik blij met het kolenicoontje. Wat had je dat trouwens snel gezien in de agenda Marijke 🙂

   2. Hallo Marijke en Annelies,
    Het is best een ingewikkeld vraagstuk 🙂 .
    Zelfs in het boek van Velt (Ecocolgisch moestuinieren) wordt het lastig genoemd. Daar staan deze soorten bij de koolgewassen, omdat het kruisbloemigen zijn. Maar er wordt wel bij vermeld dat je deze soorten eventueel, omdat de teelt relatief kort is, ook wel in het vak van de bladgewassen kunt zaaien. Op mijn website heb ik blijkbaar ooit de keuze gemaakt voor de indeling bij de bladgewassen. Maar voor de agenda heb ik het wel zo officieel mogelijk willen houden en de indeling bij koolgewassen aangehouden. Als ik zelf zou moeten kiezen, kies ik nu voor het laatste, ook al is dat wellicht wat lastig voor mensen die informatie over die soorten op mijn website zoeken. En dat betekent dat ik dus op de website de indeling aan ga passen, maar daar heb ik even tijd voor nodig want ik moet dan ook links aan gaan passen op andere pagina’s zodat die niet ‘dood lopen’.
    In ieder geval allebei hartelijk dank voor jullie reacties!
    Diana

    1. Hoi Diana, En jij ook bedankt voor de verdere info. Ook ik koos voor bladgewassen want je eet de bladeren. Waarschijnlijk nogal simpel gedacht, maar op vraat van aardvlooien na is het altijd goed gegaan. Daarna een paar keer gekozen voor het ‘kolenvak’ en dat ging ook prima. Vorig jaar zijn we naar een veel kleinere tuin gegaan en heb ik raapstelen en rucola in potten geteeld om zo nog een verloren hoekje op te vullen.
     Gr. Annelies

     1. Hallo Annelies,
      Uiteindelijk gaat het bij de koolgewassen altijd om de gevreesde knolvoet. Om die reden is het altijd handig om er op z’n minst rekening mee te houden (er wordt vaak gezegd dat deze soorten zelf niet zo snel knolvoet zullen krijgen maar het natuurlijk wel krijgen als je deze soorten zaait in een door knolvoet aangetast vak).
      groetjes,
      Diana

 24. Ha Diana (en Laura :-)),

  De agenda ontvangen en net zoals iedereen hier boven erg enthousiast over hoe handzaam en eenvoudig de agenda oogt. Ben benieuwd of het me gaat helpen wat structuur te kunnen brengen (als beginnend tuinierder).
  Heel leuk ook de persoonlijke touch op het stukje papier en het zadenzakje!
  En zoals ook hierboven opgemerkt top dat jullie gekozen hebben voor duurzame verpakkingamaterialen.

  Kortom enthousiast, dank voor alle tijd en energie die jullie hierin hebben gestopt!

  Hartelijke groet,

  Wybe

 25. Hoi Diana,

  De agenda’s zijn binnen! 1 als kado voor mijn nichtje Niki en natuurlijk 1 voor mezelf.
  De agenda is prachtig! Heel overzichtelijk! Ik ben er reuze blij mee!
  Op naar een fantastisch tuinseizoen!
  Groetjes wilma

 26. Hoi Diana,

  Ook hier goed aangekomen en niets toe te voegen aan alle enthousiaste reactie hierboven!
  Wat ik zelf altijd handig vind bij een agenda is een insteekvakje voor losse papieren e.d..
  Misschien is dat nog een idee?

  Groet, Ellen

 27. Dag Diana,

  Ik heb de agenda net in huis en er al heerlijk in zitten struinen. Toen ik daarnet zat na te denken over mijn reactie schoot dit me te binnen. Zou er geen ‘dummie’ versie van kunnen komen? Iets om te kunnen gebruiken met beginners/in de klas? Met een soort van ‘foolproof’ gewassen? Iets eenvoudigs en bruikbaars voor in de klas, daar ben ik nog naar op zoek : ) .

  Groetjes,
  Sofie

  1. Hallo Sofie,
   Fijn dat de agenda goed is aangekomen!
   En dankjewel voor de tip!
   Ik schrijf alle tips en opmerkingen die we hebben gekregen op, en mochten we later nog eens overwegen iets te gaan doen, een herziene uitgave of iets nieuws, dan zullen we al die tips zeker meenemen.
   groetjes,
   Diana

 28. Dag Diana,

  Daar is hij dan eindelijk, maar het wachten meer dan waard.
  Er zijn honderden tuinboeken, maar jouw tuinagenda steekt er met vlag en wimpel bovenuit.

  Groetjes
  Christine

 29. Agenda is goed aangekomen, ziet er goed uit. Ook hier flink bezig aan het zaaien, de handen jeuken en zaai ook graag (te) veel. Is het mogelijk erbij te zetten voor een vervolg exemplaar, waar de planten van houden kalk/zuregrond.

  1. Hallo Micky,
   Fijn dat de agenda goed is aangekomen! En dankjewel voor de tip. We zouden kunnen overwegen om bij elke soort de voorkeur voor zure-neutrale-kalkrijke grond aan te geven, maar het zou betekenen dat alle iconen kleiner zouden worden (om allemaal in dezelfde rij te passen want er zijn soorten (zoals stokroos en goudsbloem) die al de hele rij van 6 iconen vol hebben.
   Er zijn fruitsoorten die in meerdere of mindere mate van zure grond houden (zoals blauwe bes van zure grond houdt en framboos van lichtzure grond) maar eigenlijk houden vrijwel alle groenten van een neutrale tot kalkrijke grond, er zijn eigenlijk geen groenten die echt van zure grond houden.
   groetjes,
   Diana

  1. Hallo Janneke,
   Wat vervelend!
   Maar ik heb even met Laura overlegd, zij heeft gekeken en je hebt een agenda van de tweede druk besteld. En die wordt dus op dit moment gedrukt en wordt eind volgende week verwacht.
   Vanaf dat moment gaat Laura dan ook verzenden, maar omdat dat nog een paar honderd agenda’s zijn verpakt en verzendt op volgorde van datum van bestelling kan het zijn dat het dan nog een paar dagen duurt voor de agenda’s ook daadwerkelijk worden verzonden. Ik heb het uitgelegd in mijn laatste blog: https://www.mooiemoestuin.nl/tweede-druk-en-verloting/
   groetjes,
   Diana

 30. Zo naar uitgekeken en daar is mijn tuinagenda dan.Wat ziet het er prachtig uit zeg,zonde om in te schrijven..
  Een zakje tomatenzaad en n persoonlijke note erbij.Bedankt!

 31. Dag Diana,

  Ik heb vandaag de zaaiagenda van de tweede druk ontvangen. Ik wou even laten weten dat ik er heel erg blij en tevreden mee ben. Een heel handig en leuk hulpmiddel. Niet te groot, maar ook niet te klein, perfect om mee te nemen naar de kas. En dan kan nu het zaaien voor mij echt beginnen!

  Bedankt!

 32. Waar ik naar zoek is de of een “combinatietabel”, die laat zien welke groente wel gunstig naast andere groeien en welke je beter niet naast kunt zaaien.
  Een paar dingen zijn wel algemeen bekend, zoals wortels tussen de uien.
  Maar, koolsoorten naast tuinbonen ? Of rode biet het beste naast . . . ?
  In mijn vorige moestuin hing die op het terrein, maar ik kan daar nu niet meer bij.
  De tabel nam 1 DINA-4 in beslag., voor wel 20 soorten groente.

  1. Hallo Bernard,
   Ik heb geen tabel met combinatieteelt. Ik heb dat wel vaker uitgelegd; omdat ik niet geloof in zo’n hele tabel. Ik geloof dat sommige soorten heel goed naast elkaar passen of juist helemaal niet, maar dan met een reden, en niet een lange lijst met soorten die om onduidelijke redenen niet bij elkaar passen. Maar die tabel is heel makkelijk op internet te vinden hoor, als je googelt op combinatieteelt vind je websites zoals deze: https://www.tuinadvies.be/artikels/combinatieteelt_groenten_planten en deze https://rauwdouwers.nl/combinatieteelt/
   groetjes,
   Diana

 33. Dag Diana en Laura, hartelijk dank voor het snelle opsturen van de agenda, en wat is-ie mooi! Jullie vragen om het doorgeven van eventuele foutjes. Ik zag er maar één: op blz. 87 staat
  het woordje want tweemaal achter elkaar in de tekst. Verder een heel heldere uitleg en prettige stijl! Wel heb ik nog een tip: ik zocht info over roodlof/radicchio, maar die wordt nergens genoemd. Tenslotte zocht ik op de website en daar las ik dat Diana de roodlof bespreekt onder de noemer cichorei. Kan in de index van de agenda de roodlof dan misschien toch wel genoemd worden en verwijzen naar cichorei? Groenlof en witlof worden immers wel bij name genoemd terwijl ze evengoed cichorei zijn. Hartelijke groet, Gay

  1. Hallo Gay,
   Leuk om te horen dat je de zaaiagenda hebt besteld en in huis hebt!!
   En dankjewel voor de feedback! Ik heb de ‘want want’ gelijk even opgezocht, we hebben de agenda allebei afzonderlijk wel 10 keer gelezen en toch zitten er dan nog foutjes in, zucht.
   Ik heb ook roodlof/cichorei/radicchio genoteerd, mocht er ooit nog een volgende druk komen (die kans is vrij klein want er is geen uitgeverij, we hebben alles in eigen beheer gehouden en als de tweede druk uitverkocht is denk ik dat iedereen wel is voorzien 🙂 ) zal ik zeker bedenken hoe ik dat iets duidelijker zou kunnen maken, wellicht de andere naam onder de naam cichorei, of achterin bij de inhoudsopgave vermelden dat roodlof onder cichorei staat.
   Ik heb het in ieder geval in mijn controle/aanpas/kladagenda vermeld!
   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.