Zaaiagenda

Ik ga op deze pagina de komende weken de voortgang beschrijven (en laten zien) van de ´Zaaiagenda voor de Moestuin´. Telkens wanneer ik iets nieuws te melden heb zal ik dat met datum onder het vorige stukje schrijven.

We beginnen maar bij het begin 🙂


21 november 2018: DE START

Deze agenda was er bijna niet gekomen. Ik ben niet zo’n held. Op mijn website schrijven en foto’s plaatsen, oké, maar een boek schrijven? Ik heb wel eens een mailtje en een telefoontje gehad van iemand van een uitgeverij. Of ik een boek wilde schrijven. “Maar ik kan helemaal niet schrijven, ik klets maar wat over tuinieren”, zei ik tegen de mevrouw aan de andere kant van de lijn. “Dat zeggen bijna alle mensen die kunnen schrijven”, zei ze. Ik mompelde nog dat alles wat ik te vertellen had al op de website stond. De uitgeversmevrouw gaf daarna nog een antwoord dat ik me niet meer kan herinneren, stuurde nog wat boeken en ik heb niets meer van haar gehoord (en eerlijk is eerlijk, ik heb zelf ook nooit meer contact gezocht).

Ik heb blijkbaar iemand nodig die me iets meer vertrouwen geeft. Of ik had zelf met wat meer enthousiasme op haar aanbod in moeten gaan. Of ik had gewoon iemand nodig met een geweldig idee 🙂 .

En toen mailde Laura me. Met dat geweldig idee. Het idee om de groentezaaikalender op mijn website in een verjaardagskalender te gieten; dus niet op soort groente maar op moment. Voor eigen gebruik, of misschien ook voor wat vrienden en familie.

We hebben elkaar telefonisch gesproken en elkaar al snel daarna ontmoet. En we dachten hetzelfde; dat het zo lastig kan zijn om te bedenken wat je nog kunt zaaien als je een rijtje bieten hebt geoogst, of wanneer de kolen zijn opgevreten, of de aardappelen zijn gerooid. Of dat je in mei een vergeten zakje preizaden tegen komt (en dan is het ondertussen te laat om ze nog te zaaien).

Het plan voor een verjaardagskalender veranderde al snel in een agenda. Maar met hetzelfde gegeven: dat je niet op groente zoekt maar in een periode kijkt wat er dan gezaaid of geplant kan worden. Het was zo leuk dat het idee niet alleen was geboren maar we ook al plannen maakten. En het zou ook niet alleen voor onszelf zijn, daar zouden meer mensen interesse in kunnen hebben.

En soms gaan dingen zo: het klopt en het voelt goed. Ik kan niet eens een poppetje tekenen. Maar ik weet uit ervaring wel wat ik wanneer en waar zou kunnen zaaien. En Laura heeft professionele ervaring in ontwerpen en een flinke dosis creativiteit. En dat komt samen in deze agenda.

En er was nog iets waar we het vrij snel over eens waren: we zouden met ons idee niet naar een uitgeverij gaan. Want we wilden geen concessies doen aan de inhoud en vormgeving. We wilden het zelf bepalen en maken zoals wij het voor ons zagen. We  maakten we een planning en bedachten we wat er allemaal in de agenda zou moeten staan: de meest bekende groenten natuurlijk. Maar ook wat minder bekende groenten. En kruiden. Maar eigenlijk ook bloemen die vaak in de moestuin gezaaid worden.

De hoeveelheid informatie groeide en daarmee ook de agenda. En er moesten keuzes worden gemaakt; welke drukker, pagina-indelingen, proefdrukjes, schetsen, en noem maar op.

Het is een heel bijzondere ervaring, en geweldig leuk om te maken! En het begint nu ook letterlijk vorm te krijgen. Het wordt zo tastbaar dat we er graag al iets van willen laten zien, of uitleggen hoe we tot bepaalde keuzes zijn gekomen.

En dus zie je hier de eerste serieuze schets van de voorkant van de agenda, gemaakt en getekend door Laura, van planten uit mijn moestuin (zoals de Tomaat Blush rechts en de Salvia coccinea Forest Fire van dit jaar links onder). Laura heeft me verzocht er wel duidelijk bij te vermelden dat het een schets is; plaats, hoeveelheid en indeling van de tekeningen kunnen nog veranderen. De geschilderde gele achtergrond vinden we allebei erg vrolijk, zonnig en zomers, de kans is groot dat die blijft 🙂

 

Dit wordt dus de stijl waarin de agenda wordt gemaakt, alles met de hand getekend. Ik zorg voor de inhoud en Laura zorgt voor het ontwerp en de indeling. Naast de tekeningen komen er ook nog wat van mijn foto’s in, en ik schrijf wat korte stukjes of tips, om het geheel wat persoonlijker te maken.

Laura doet de zakelijke kant, dat is handig want zij heeft een eigen bedrijfje. En dat betekent dat de agenda via haar website besteld kan gaan worden. De website van Laura kun je hier vinden: Laura Beijn. Onder het kopje ‘Laura’ kun je wat meer over haar persoonlijk lezen. En onder het kopje ‘Ontwerp’ vind je de pagina Zaaiagenda en daar kun je Laura’s verhaal over de totstandkoming van de agenda lezen, en ook foto’s van schetsen vinden. En op haar website vind je onder ‘Contact’ ook haar mailadres, voor vragen, opmerkingen, reserveringen, etc..

Over de planning: 24 hebben we uitgeroepen tot geluksgetal: op 24 november starten we met deze pagina en de pagina op Laura’s website, en laten we dus iedereen kennismaken met de agenda. Op 24 december start de voorverkoop. En op 24 januari is de agenda officieel te koop (uiteraard onder voorbehoud van drukkerij, etc.).

Tot slot nog 2 schetsen zoals ze in de agenda komen te staan:

De uitleg: elke groente (geel), kruid (blauw) en bloem (rozerood) krijgt een eigen kleur. Het icoontje achter het woord TOMAAT geeft aan dat het een vruchtgewas is. Dit is het plaatje dat we willen gebruiken voor midden april. Het icoontje linksonder geeft aan dat ze dan nog binnenshuis kan worden voorgezaaid (midden april dus). Het 2 icoontje geeft aan dat als je haar al eerder had gezaaid (en dat staat dan dus ook in maart aangegeven) je de zaailingen nu kunt uitplanten in de kas. Het 3e icoontje geeft de plantafstand in plantafstand x rijafstand aan.

Let vooral nu nog even niet op de juistheid van de gegevens, want na het invoeren van alle planten gaan we dat allemaal controleren en aanpassen waar nodig.

Nog een voorbeeld. En deze komt in de hele periode van eind april tot midden juli terug in de agenda:

Een bloem. En dus een andere kleur, rozerood. Bloemen krijgen onder hun Nederlandse naam ook de Latijnse naam. En de icoontjes: de eerste betekent buiten zaaien (in de periode tussen eind april tot half juli). En als je haar al eerder binnen of onder glas had gezaaid (zoals dat in de agenda in maart vermeld staat), dan kun je haar nu dus buiten uitplanten. Icoontje 3 is wederom de plantafstand. Icoontje 4 betekent dat de plant veel bestuivende insecten aantrekt. En het laatste icoontje betekent dat de bloem eetbaar is.

Ook hier kunnen trouwens nog veranderingen in schets of indeling komen. Maar het geeft in ieder geval alvast een inkijkje in de opbouw van de agenda.

Ik ben benieuwd naar eventuele reacties, het is voor ons ook erg spannend!

 


24 november 2018: HET PAPIER

We dachten een dilemma te hebben. Het papier. Het ene papier is het andere niet. En papier is kostbaar. En dus liet Laura bij de drukker wat proefpagina’s drukken. We dachten wellicht te kunnen schipperen. Maar dat doen we niet. Want het ‘gewone’ witte papier was dun, scherp, glad, bijna glibberig. In tegenstelling tot dit duurdere papier: gerecycled, milieubewust, dik, levendig, zwaar, vol, en met structuur:

 

Misschien is het op de foto niet heel goed te zien. Maar na het zien en voelen was er geen discussie; dit wordt het papier want dit past bij de agenda en bij ons. Misschien een beetje een vreemde vergelijking: maar denk aan de keuze tussen een gewone supermarkttomaat en een heerlijke, zelf geteelde, sappige zoete, vol smakende tomaat uit eigen tuin. Dat is ook geen wedstrijd 🙂 .

En nu dat vaststaat kunnen we ook de verkoopprijs bepalen. Die is uiteraard nog onder voorbehoud van het aantal pagina’s, drukkerijkosten, etc. maar voor nu gaan we uit van een verkoopprijs van euro 24,95

We zijn weer een stapje dichterbij. Het volgende in de planning is het vullen van de agenda met alle soorten. En die vervolgens controleren en nog een keer controleren. Dat gaat wel een paar weken in beslag nemen.


25 november: DE VOORTGANG

Naar aanleiding van de grote hoeveelheid reacties en mailtjes hebben we besloten om een intekening te starten. Dat betekent dat je, mocht je nu al bedenken dat je interesse hebt in de zaaiagenda, je een mailtje kunt sturen naar [email protected]  met vermelding van je naam en mailadres. En uiteraard dat je wilt intekenen voor de zaaiagenda (of als je er ook gelijk nog één voor iemand anders wil reserveren het aantal erbij).

Uiteraard is dit allemaal onder voorbehoud, je krijgt dan voor 24 december een mailtje met herinnering en een link met de mogelijkheid tot reserveren en betalen. Je kunt dan dus altijd nog besluiten om van gedachten te veranderen.

We hopen hiermee het wat makkelijker te maken om te bestellen. En zoals iemand ook als tip meegaf in een mail is het voor ons ook handig om te bedenken hoeveel mensen er interesse hebben en we er willen laten drukken.

We zijn hoe dan ook nu al erg blij met de interesse en alle leuke reacties, hartelijk dank daarvoor!!

Laura & Diana


26 november: FORMAAT EN VERZENDEN

Naar aanleiding van wat vragen via de mail en van Frouwke hieronder in reactie, iets over formaat, kaft en verzendkosten van de agenda.

Het formaat is wat gegroeid 🙂 . We hadden het plan om het in ongeveer A5-formaat te maken maar dan zou de agenda door de grote hoeveelheid schema’s heel veel pagina’s bevatten. En dus hebben we uiteindelijk gekozen voor het formaat 17 x 24 centimeter. Dan past er iets meer op een pagina en is het toch nog handzaam. Maar het wordt  dus zeker geen zakagenda, het is best een flink formaat voor een agenda.

De pagina’s worden dik (120-grams) papier, de kaft wordt  driedubbeldik papier. En die kaft krijgt een ‘geplastificeerd’ laagje (zodat ze enigszins wordt beschermd tegen vocht en vuil). En we hebben gekozen voor een ringband (zodat je de agenda op elke gewenste pagina open/dubbel kunt klappen om neer te leggen of erin te schrijven).

Over de verzendkosten; dat is ons nog niet helemaal duidelijk; het hangt af van het aantal pagina’s. Dat kunnen we ongeveer inschatten maar nog niet precies. Zodra het aantal pagina’s definitief bekend is kunnen we gaan bedenken hoe dik en zwaar de agenda wordt en de verzendkosten gaan berekenen. Dat is iets wat we in ieder geval voor 24 december moeten weten. En zodra ik dat weet ga ik het ook hier melden. We hopen dat we de agenda in een brievenbuspakket (ter waarde van euro 3,50) kunnen versturen, maar dat weten we dus pas wanneer duidelijk is hoe dik die wordt. Mochten mensen de verzendkosten uiteindelijk te hoog vinden kunnen ze overwegen om te wachten tot de agenda vanaf eind januari of iets later ook (hopelijk) in winkels te koop of te bestellen is. En dat hangt dus volledig af van hoeveel mensen er interesse in hebben, hoeveel we er laten drukken, en welke winkels interesse hebben om onze agenda in hun assortiment op te nemen.

Het is best een ingewikkelde puzzel 🙂 .


30 november: WEER EEN STUKJE VERDER

We hebben het er druk mee. Laura is bijna klaar met het invoeren van de gegevens van januari. En dan kan ik volgende week die gegevens heel nauwkeurig gaan controleren. En dat geeft wel wat dilemma’s. Bijvoorbeeld: Noemen we radijs een wortelgewas (omdat het die voedingsstoffen nodig heeft en je het knolletje eet)? Of noemen we het een koolgewas omdat ze daar familie van is, voor dezelfde ziekten en plagen vatbaar is, en dus in de vruchtwisseling bij koolgewassen past? We kiezen voor dat laatste, maar het zijn allemaal overwegingen.

En wat we over welk vraagstuk dan ook beslissen, dan moet het vervolgens consequent worden doorgevoerd voor alle gewassen. Het is puzzelen, wikken en wegen, opzoeken en nadenken over hoe ik het zelf doe (maar wel rekening houdend met mensen die in net iets koudere delen van Nederland, België, etc. wonen). Laura buigt zich ondertussen over het formaat van blokjes en icoontjes zodat het net iets makkelijk op een pagina past, en denkt na over lijnen, kleuren, lettertype, etc..

Maar er zijn al wat beslissingen gevallen! Het papier is besteld: het mooie, dikke, gerecycled papier. En daarmee is de keuze voor de drukker ook definitief, en daar zijn we heel blij mee. En we hebben besloten dat er een boekenlegger komt, zodat die makkelijk tussen de goede pagina’s kan worden gelegd. En op die boekenlegger staat de legenda zodat je ook gelijk kunt zien wat welke icoontje betekent. En net als de kaft van de agenda komt ook hier een ‘geplastificeerd’ laagje over zodat het niet snel vuil en vies wordt. Ook die zijn al besteld.

Het wordt ondertussen echt heel serieus en spannend en leuk!


06-12-18: EEN NIEUWE DEADLINE, DILEMMA’S, EN HARD WERKEN

De deadline voor Laura en mij staat op 7 januari, dat is de uiterste inleverdatum voor de drukker. En dan zouden de agenda’s dus op 24 januari klaar in stapels bij ons thuis moeten liggen. Spannend!

En we moeten nog belachelijk veel doen! Laura is alle gegevens aan het invoeren en ik controleer die daarna. En ik kom erachter dat ik het met heel veel gegevens zoals die in groentezaaikalenders en  moestuinboeken staan helemaal niet eens ben. En dat is wel een dilemma. Want houd ik de ‘officiële’ informatie aan of volg ik mijn gevoel en ervaring aan en noteer ik de plantafstand of zaaiperiode, etc. zoals ik die aanhoud? Of kies ik een gulden middenweg? Voorbeelden:

Volgens de boeken/kalenders kun je half februari al zilveruitjes buiten zaaien.  Dat heeft toch geen nut? Grond veel te koud, het gaat niet dood maar het gaat ook niet kiemen. Ik zou zeggen; 2 weekjes opschuiven naar begin maart. En nog een voorbeeld: Winterprei in april en mei zaaien? Dat doen wij altijd tegelijkertijd met de zomerprei in februari, en dat gaat hier altijd goed. De keren dat ik vrij laat winterprei zaaide merkte ik dat de preien in de nazomer niet genoeg tijd hadden om te groeien en in oktober nog vrij dun waren.

Oftewel; ik wik en ik weeg en soms twijfel ik ook. Dan biedt Ruud uitkomst of discussieer ik met Laura wat het beste zou zijn.

Zo ziet de tafel er hier al ruim een week uit:

 

Laptop, stapels boeken, de pagina’s zoals Laura ze maakt en mailt, pen en papier. En een hele pot kruidenthee voor een helder hoofd. Ik vergelijk de zaaitabellen uit de Groente- & Fruitencyclopedie en Velt’s Handboek voor de ecologische moestuin met andere tuinboeken, boeken over kruiden, eenjarigen, etc.. Elke dag groeit de stapel en elke dag wordt de puzzel ingewikkelder (want begin januari is nog wel redelijk te behappen maar eind februari bevat ondertussen al drie keer zo veel soorten die gezaaid kunnen worden. En dan moeten de 4 drukste maanden maart/april/mei/juni nog komen (de hoogtijdagen van het zaaien en planten). En vervolgens moet Laura die veranderingen dan weer doorvoeren. En dat moet dan nog een keer gecontroleerd worden.

Een aubergine op 65 x 65 centimeter? Hier doen ze het prima op 40 x 60. IJsbergsla in januari in huis voorzaaien? Lijkt mij echt niet handig, de kans is dan heel groot dat de zaailingen lang en dun worden en een flinke terugslag krijgen als ze 3 weken later naar de kas moeten.

Ik ga er wel uitkomen, maar een cryptogram is er makkelijk bij. En nog iets; als ik mijn eigen ervaring aanhoud (en dat lijkt me toch logisch en wellicht ook een meerwaarde voor de agenda), dan kan ik volgend jaar bijna elke zaaitabel op bijna elke groentepagina op mijn website aan gaan passen 🙂 .

Afijn, als je op de foto hierboven inzoomt kun je de pagina zoals ze wordt al vaag zien. Dan kan ik net zo goed al een foto van een stukje van de pagina maken:

 

Zo gaat de agenda er dus uitzien, in elke periode staan zoveel mogelijk soorten die gezaaid of geplant kunnen worden, met een icoon voor de soort plant in de vruchtwisseling (koolgewas, wortelgewas, etc.). Geel is voor groenten, blauw voor kruiden, rozerood voor bloemen. Bloemen krijgen ook een Latijnse naam, kruiden en groenten niet. Er zijn icoontjes voor binnen, onder glas en buiten voorzaaien, icoontjes voor onder glas en buiten uitplanten, voor bijenplanten, voor eetbare bloemen en voor plukbloemen. En de plantafstand wordt natuurlijk vermeld.

Als je de agenda openslaat op de juiste periode kun je in alfabetische volgorde zien wat je in die periode kunt zaaien of planten. We hebben besloten om het oogsten niet te vermelden, omdat dat de agenda nog veel dikker zou maken. En het zou ook verwarrend werken want je kunt bijvoorbeeld tussen mei en november snijbiet oogsten die je in maart hebt gezaaid, dat blokje ‘oogsten’ moet dan dus 8 maanden lang elke periode opnieuw in de agenda worden gezet. En dat is dan één van de 175 soorten die erin komen te staan. We vinden oogsten vrij logisch; gewoon wanneer iets jong is (voor courgettes, peultjes, etc.) of juist rijp is (voor pompoen, tomaat, etc.). We vinden het in ieder geval te logisch om er heel veel (dure) pagina’s mee vol te zetten.

Ik ga snel verder, ben nu bij de D van doperwt in de periode eind februari. Nog 4 weken voor alles af moet zijn, we willen het perse halen!!


 

 

 

 

71 gedachten over “Zaaiagenda”

 1. Eigenlijk is het enige wat ik kan zeggen: WOW !!!
  En ik heb gelijk de genoemde data in mijn agenda gezet.

  Nog veel succes jullie beiden.

  Groetjes,
  Ria

 2. Ja, nu kan ik wel doorlinken! Oh, wat leuk, netjes en passend bij jou style Diana!! Denk dat als ik straks die felbegeerde agenda in handen krijgen heel hard YES ga roepen en t gewoon al heel vertrouwd is☺️
  Mooi te lezen hoe je jou plannetje hebt ‘gebroed’, het proces van gedachte tot product.. En hoe jij en Laura elkaar tegengekomen zijn, het moest gewoon zo zijn he…
  Heel erg bedankt voor t delen van dit alles en ik zet 24 december ook in mn agenda! Lieve groet Milly!

  1. Hallo Milly,
   Fijn, en dankjewel voor het melden!
   En dankjewel voor je lieve woorden! Het is misschien nog wel meer Laura’s stijl, in ieder geval in de uitvoering, en ik ben daar heel blij mee!
   Mijn stijl zit vooral in de informatie en de stukjes of tips die ik er nog bij ga schrijven.
   Het moest inderdaad zo zijn 🙂
   groetjes,
   Diana

 3. Wat een geweldig plan! Ik ben heel benieuwd hoe het geheel eruit komt te zien en heb de start van de voorverkoop in mijn agenda gezet. Veel plezier nog met het afmaken van de agenda.

  1. Hallo Ingrid,
   Dankjewel voor je leuke reactie!
   Ik ben eerlijk gezegd ook heel benieuwd, ik zie pagina’s, overzichten, printjes, tekeningen, maar uiteindelijk heeft Laura het als geheel al zo goed als klaar in haar hoofd.
   Ik heb helaas dat inzicht niet en ga ongeduldig wachten tot ik de eerste proefdruk in mijn handen krijg 🙂
   groetjes,
   Diana

 4. Wat ziet dit er al gaaf uit! 24 december in de elektrische agenda gezet, om dan, na jaaaaaaaaren, weer één van papier te bemachtigen 😉
  Heel veel plezier met het verder broeden!

 5. Oh ik ben verliefd! Wat een mooie tekeningen op de voorkant en fijne, duidelijke pictogrammen. En ook de prijs is prima. Eén bestelling heb je al binnen :-).

 6. Is de agenda echt een jaaragenda, dus alleen voor 2019? Of is de agenda eigenlijk tijdsloos en kan je hem dus elk jaar opnieuw gebruiken?

  (ik bedoel dus vooral: staan er dingen zoals ‘maandag 11 maart’ in of is het alleen ’11 maart’?

  1. Hallo Tamara,
   De agenda wordt verdeeld in 12 maanden, en binnen die maanden in begin, midden en eind. Oftewel: begin januari, midden januari en eind januari. En vervolgens begin februari, midden februari, en eind februari, etc..
   Ze is dus tijdloos en kan jaar na jaar worden gebruikt (tenzij je heel veel eigen aantekeningen hebt gemaakt en toe bent aan een nieuwe).
   groetjes,
   Diana

 7. Dat ziet er goed uit ! Ook ik heb 24 december in mijn agenda gezet, met een dikke vette streep eronder. En ga dan gelijk meerdere stuks bestellen, want het is ook een leuk cadeau voor familie en/of vrienden.
  Succes nog,
  Petra

 8. Superleuk!! En heel handig. Ben begonnen met een notitieboekje afgelopen jaar, maar daar zit geen enkele logica in. En dus moet je steeds alles doorbladeren om te zoeken wanneer je ook alweer wat gezaaid had. Dan klinkt zo’n agenda toch een heel stuk makkelijker!

 9. Wat een onwijs goed idee!!! Ben nu al super enthousiast, kan niet wachten tot ik de agenda kan bestellen!!! En wat een leuke tekeningen, word er helemaal blij van 🙂

 10. Jaaaa, ik heb ingetekend voor de kalender/agenda. Dank je wel Diana en Laura. En wat maak je het ons makkelijk! ‘Gewoon’ even intekenen en we krijgen voor de kerst een mail. Fantastisch! Dank voor al jullie werk en daar betrek ik ook August in! Groet, yvonne

 11. Hallo Diana,
  Dit is een prachtig initiatief! Ik ga meteen ook voor deze agenda. Wat een enthousiasme en wat een werklust hebben jullie toch! Ik had ook nog iets in gedachte voor deze agenda ( indien jullie dit ook leuk zouden vinden): onder elke maand een oude weerspreuk?
  Groe(n)tjes

  1. Hoi Diana,

   Puur uit nieuwsgierigheid en n.a.v. de laatste tip betreffende het vermelden van een oude weerspreuk in de zaaiagenda:
   Hou jij bij het plannen van je tuinwerkzaamheden rekening met de stand van de maan ?
   Zelf weet ik hier heel weinig van, maar lees hier zo nu en dan iets over op internet.

   1. Hallo Petra,
    Ik heb 8 jaar lang getuinierd met de zaaiagenda van Maria Thun. In die tijd maakte ik zelf zelfs een kalender met uitleg.
    Ik ben er mee gestopt, niet omdat ik er helemaal niet in geloof; ik heb ervaren dat sommige elementen uit het tuinieren met de maanstanden heel goed werkten maar dat het uiteindelijk maar een klein radartje was in succesvol moestuinieren (het weer, grondbewerking/verzorging, keuze in rassen, et c. waren minsten zo belangrijk). En het tuinieren met de maanstanden gaf ook wat beperkingen (moeten wachten met zaaien tot de juiste constellaties en dat duurde soms wel 2 weken, etc.). Misschien kan ik mijn ervaringen nog eens beschrijven, dat heb ik op de oude website wel gedaan maar daar ben ik mee gestopt toen ik stopte met het tuinieren met de maanstanden (en dat vond ik in het begin een vreemde combinatie van verontrustend (gaat het nu wel goed, nu ik niet perse op een goede dag zaaien) en bevrijdend (lekker zaaien wanneer ik wil en tijd heb).
    groetjes,
    Diana

  2. Hallo Carine,
   Dankjewel voor je leuke reactie!
   En dankjewel voor de tip! Er komen geen weerspreuken in, omdat ik die zelf wel graag lees maar niet zelf ken, dus dan zou ik gewon zinnen van internet moeten kopiëren. Er bestaat zelfs een website over en met weerspreuken: https://www.weer-spreuken.nl/. Maar we gaan zeker proberen om er een persoonlijke agenda van te maken, Laura door middel van haar illustraties en en ik door middel van tekst en foto’s.
   Onze tuinbuurman Rens (een Zeeuw) heeft me trouwens een verder niet heel bekende ‘weerspreuk’ geleerd: “Je wordt het meest bedonderd door fijne mensen en fijne regen”. Daar moet ik zelf altijd erg om lachten 🙂
   groetjes,
   Diana

 12. Ha Diana, hoe kun jij beweren dat je geen schrijver bent. Je bent een kampioen in het opbouwen van spanning – getuige alle gulzige reacties hier – en je bent ook een van de weinigen die de naam van dat hardnekkige plakband goed spelt: duct tape.
  Ja, zeker, ik heb me aangemeld bij Laura voor twee van je agenda’s. De ene is een verjaardagscadeautje voor me zelf: 24 december.
  En over verjaardagen gesproken: nog niet zo lang geleden liet je los dat je op 21 november jarig was. Destijds dacht ik nog: Ga Diana dan feliciteren. Maar op de dag zelf had ik de focus ergens anders.
  Alsnog Diana: vele jaren, vele jaren van tuinplezier en tuingeluk die je maakt voor jezelf, voor Ruud en voor ons.
  Carola

  1. Hallo Carola,
   Dankjewel voor je lieve woorden!
   En voor je felicitaties!
   Ik was inderdaad woensdag jarig. Hoe ouder je wordt, des te minder belangrijk worden verjaardagen – of laten we ze graag geruisloos voorbij gaan – en lijken ze sneller op elkaar te komen. Iets in die richting 🙂
   Ik blijf het zeggen; ik klets maar wat over tuinieren. Ik geef toe dat ik nogal Calvinistisch ben opgevoed. Maar ik ben erg blij en vind het nog steeds heel bijzonder dat jij en zo veel andere mensen mijn schrijfsels graag lezen! Het zorgt ervoor dat ik graag schrijf, dat is dan toch eigenlijk een prachtige wisselwerking!
   groetjes,
   Diana

   1. Nou nee, Diana, ik vind niet dat je zomaar wat kletst over tuinieren. Ten eerste: alles wat je schrijft is gestoeld op je eigen jarenlange ervaring, en als je ergens geen ervaring hebt, dan geef je dat ruiterlijk toe. Dat geeft vertrouwen. Ten tweede: je schrijft gewoon goed Nederlands, zonder fouten in de spelling en de grammatica. Je schrijft helder en duidelijk. Ook dat geeft vertrouwen. En ten derde: ja, de dagelijkse ellende: hoe ga je om met overvloed of rampspoed. Je kunt het als geen ander verwoorden en het spannend maken, door Ruud op de achtergrond soms te laten zwijgen, soms te laten spreken. Zelfs je twijfels geven ons vertrouwen.

    En ja: het verschil tussen 39 worden en 49, of 49 en 59. Het maakt niet zoveel uit. Een nieuw tuinjaar is zoveel leuker dan je eigen verjaring. Dus: Ga door met alles wat je nog wilt doen en wat je nog met ons wilt delen. Je bent een voor velen een schat:

    Doe, Carola

 13. Wat leuk!!
  Ik zat al een tijdje te piekeren over een boekje waar ik het zaaien kon bijhouden. Dus zelf een indeling maken voor de maanden en dan notities er bij.. maar ij kon maar niet bedenken hoe ik dat netjes en werkbaar voor elkaar zou krijgen..
  En nu.. Ik vraag en u levert! 😀
  Ik ben zo benieuwd en schrijf mezelf alvast in.

 14. Een heel praktische vraag waarop ik hert antwoord nog niet heb kunnen vinden: wat gaat het formaat van de agenda worden?
  Boek- of zakagenda en wellicht heel anders.
  En hebben jullie al een idee van de hoogte van de verzendkosten?

  Vast bedankt voor de reactie en heel veel plezier bij het samenstellen,

  1. Hallo Frouwke,
   Dankjewel voor je vragen!
   Omdat ze zo belangrijk zijn geef ik er antwoord op onder de vorige stukjes die ik op deze pagina schreef, zodat iedereen wat makkelijker het antwoord kan lezen.
   groetjes,
   Diana

 15. Ha Diana en Laura,

  Heerlijk een fysiek hulpmiddel bij het moestuinieren. Ik weet zeker dat het genieten word, want dat genieten is bij mij al begonnen.
  Ik zie het al……mooie sfeervolle tekeningen en layout en dan nog jouw optimistische spreektaal erbij Diana…..TOP.

  Succes en ook lol gewenst bij het samen maken van de zaaiagenda!

  Groet, Manon

 16. Hoi Diana,
  15 jaar geleden ronde ik mijn BD tuinbouw opleiding af en sinds deze week ben ik na al die tijd de trotse eigenaar van een volkstuin! Op zoek naar leuke info op dit grote web, bij voorkeur van een tuin op de vette klei, kwam ik jou blog tegen. Wat een plezier, wat een leuk geschreven, wat herkenbaar! Je enthousiasme is aanstekelijk, al mijn geleerde kennis komt weer boven drijven.
  Je zaaikalender is precies wat ik zoek, ik zat ook te broeden op een praktische kalender om te zaaien. Gevonden! En wat mooi wordt die!
  Ondanks het nu druilerige en (eindelijk) natte weer, met handen die jeuken om de tuin aan te pakken die nu nog vol onkruid staat, ben ik weer helemaal enthousiast.
  Dank je wel, je hebt er een fan bij 🙂

  Groetjes
  Annemiek

  1. Hallo Annemiek,
   Allereerst van harte gefeliciteerd met je volkstuin!
   En wat een mooie tijd om mee te beginnen, met een hele winter voor je, voor een planning, bedenken waar je wat wilt gaan zetten, paden maken, bomen en struiken planten of verzetten, etc..
   En fijn om te horen dat jij ook interesse hebt in de zaaiagenda! Het loopt storm 🙂
   groetjes,
   Diana

 17. Dag Diana,
  Heel veel succes gewenst met je zaaikalender! Een heel mooi project en ik sluit me volledig aan bij de vorige reacties. Op internet lees je zoveel taalfouten, daar kan ik mij erg aan storen. Jij schrijft heel aangenaam, vlot en correct nederlands. Ook geniet ik van jouw foto’s. Zo te lezen zal dit een succes worden. Misschien ook de moeite waard om dit aan Peter Bauwens van de nieuwe tuin voor te stellen?
  Zelf heb ik veel zin om de kalender aan te schaffen, maar ga het helaas toch niet doen. Ik hoop dat je dit niet kwalijk neemt, maar de verschillen in zaaiperiodes, binnen en buiten, rechtstreeks of voorzaaien zijn zo verschillend hier in Frankrijk. Zelfs nu na jaren, maak ik nog fouten en denk ik soms teveel aan belgische of nederlandse temperaturen.
  In elk geval een goede verkoop gewenst en alvast bedankt voor de stukjes tekst en het geduld van Ruud.

  1. Hallo Carine,
   Dankjewel! En je hoeft zeker niet uit te leggen waarom je wel of geen agenda wilt hoor, dat mag iedereen helemaal zelf weten. Maar ik snap heel goed dat jij niet veel aan de agenda kunt hebben want ik maak die wel op basis van gegevens en mijn ervaringen in Nederland. In de omringende landen zijn die gegevens zeker ook heel goed toepasbaar maar het klimaat in Zuid-Frankrijk is zo anders dat jij vast op andere momenten zaait of buiten zaait wanneer wij nog binnen zaaien, etc..
   Ik laat het zakelijke deel volledig aan Laura over, ik zal haar wel even attenderen op De Nieuwe Tuin, maar volgens mij verkoopt Peter Bauwens vooral zijn eigen boeken (en dat weet ik omdat ik er een flink aantal heb 🙂 ).
   groetjes,
   Diana

 18. Ik kon het niet laten en heb voor de tweede keer zaden besteld. En deze zijn vandaag, weer netjes ingepakt aangekomen, bedankt !
  En wat de zaaiagenda betreft, volgens mij wordt ie zo perfect dat ik m straks niet wil gebruiken (bang dat ie vies en kreukelig wordt…)

  1. Hallo Petra,
   Fijn om te horen dat deze zaden ook goed zijn aangekomen!
   Ik had het er deze week nog met Laura over: de beste kookboeken hebben vlekken en vegen, ezelsoren en krabbels.
   En een mooie agenda is prachtig maar stiekem hoop ik over een jaar op foto’s van agenda’s met moddervegen, opgedroogde regendruppels en persoonlijke aantekeningen 🙂
   Maar ik ga er zelf ook zuinig op zijn hoor, zeker in het begin.
   groetjes,
   Diana

 19. Hallo Diana
  Jullie wonen dus in Zeeland?
  Ik in breda, om te zaaien en planten dus vergelijkbaar qua temperatuur, denk ik!?
  Super hoor, jullie agenda, deze zal voor mij ook een uitkomst zijn. het overzicht wordt hierdoor makkelijker. Dankjulliewel!
  Paula.

  1. Hallo Paula,
   Nee, wij wonen in Zuid-Holland, zo ongeveer tussen Rotterdam en Brielle in, dus jij woont iets zuidelijker dan wij (maar wij wonen dan weer wat dichter bij het water).
   In ieder geval is het zaaien zeker vergelijkbaar, maar dat geldt ook nog wel voor Drenthe, België, etc.. hoor. In de agenda geef ik aan binnen welke periode je kunt zaaien en afhankelijk van waar je woont kun je dan zelf bedenken of je misschien één of twee weken vroeger of later binnen die periode zaait dan ik.
   Leuk om te horen dat je de agenda ook als een handig hulpmiddel voor het zaaien in de moestuin ziet!
   Diana

 20. Wat een geweldige agenda wordt het Diana, leuk met de tekeningetjes en de duidelijke symbolen! De zaaikalender die ik heb gebruik ik wel maar niet met bijster veel plezier, het is het allemaal net niet.
  Deze agenda is eigenlijk precies wat ik zoek.
  Groetjes, Annelies

  1. Hallo Annelies,
   Ik had altijd precies hetzelfde, de groentezaaikalender op 3 pagina’s geprint in mijn tas en dan met een vinger denkbeeldige lijntjes trekken op datum om te kijken wat er wanneer gezaaid kan worden. En de gesealde pagina’s werden vies en kreukten en lieten los. Dus dan maar weer een nieuwe printen. 🙂
   Ik hoop dat je het net zo handig vind als ik nu al!
   Diana

 21. Hey Diana,

  Goed bezig! Het ziet er naar uit dat dit een zalig hebbedingetje gaat worden. Ik wil er sowieso ééntje voor persoonlijk gebruik.

  Ik heb (zoals je weet) ook een zadenwebshop http://www.detuinschuur.be waarbij ik zaden van De Bolster verkoop voor 1 euro per zakje. Naar mijn mening gaat jouw agenda zeer interessant zijn voor mijn klanten. Ik stuur Laura een mailtje voor bijkomende info.

  Ik kijk al uit naar de afgewerkte versie.

  Groetjes,
  Kristof

  1. Hallo Kristof,

   Dankjewel voor je leuke reactie!
   Het is een behoorlijke puzzel om alle soorten erin te zetten en te controleren, en het wordt dus vooral een agenda met lange lijsten van wat je wanneer in de moestuin kunt zaaien en planten (veel dus 🙂 ).
   Dankjewel voor je mailtje aan Laura!

   groetjes en succes met je zadenwebshop!!
   Diana

 22. Super gaaf! Ik ga er zeker 1 bestellen. Als ik moestuin vragen heb, dan kijk ik als eerste op jouw site. Daar krijg ik heel veel informatie. Ik verwacht daarom dat de agenda bij mij zeker in de smaak zal vallen!

 23. Een gekreukte loslatende zaaikalender is zo herkenbaar, en ook het lijntje met de vinger trekken, dus ik weet wel zeker dat ik de agenda veel handiger zal vinden Diana. Helemaal fijn dat het gewoon in een tas past want die kan ik aan een kapstokje hangen waar de hond niet bij kan komen.
  Afgelopen seizoen begonnen we met een vers gesealde kalender en had ik het op de oppottafel in de kas gelegd. Helaas had Hond kans gezien de kas in te sneaken en toen ik hem betrapte was hij zielsgelukkig bezig de zaaikalender in zo klein mogelijke stukjes te scheuren. Is vast nog leuker dan stiekem plantenstekertjes gappen, of naar eigen inzicht snoeien. 🙁

 24. Hallo Diana en co,

  Oei, dat ziet er al heel professioneel uit! Mooi!!! Nu kijk ik er nog meer naar uit .

  Als je er iets aan hebt: jij hebt al zo heel veel jaren ervaring, hou je eigen zaaitijden aan, het is tenslotte ook jouw agenda! En die boeken zijn misschien al iets ouder en de temperaturen zijn tegenwoordig toch iets anders. Daarbij is er zelfs binnen Nederland ook verschil. Zelf zaai ik ongeveer twee weken later dan jij, hier in Groningen is het toch kouder dan in Zuid-Holland. Dus jouw agenda, jouw ervaring.

  Veel succes jullie!!

  Met vriendelijke groet,
  Ria Snijders

  1. Hallo Ria,
   Dankjewel voor je reactie! Ik vind het fijn om te horen dat je mijn eigen ervaring in het zaaien belangrijker vindt dan wat de officiële boeken en lijstjes er over melden.
   Ik ga vandaag beginnen met het controleren en aanpassen van maart. En maart is enorm groot, de hele maand maart (elke maand verdelen we in begin / midden / eind) is een 21 pagina’s lange lijst van alles watje kunt zaaien of uitplanten. Dus dat is best veel 🙂
   groetjes,
   Diana

 25. Diana, zie dat er al meer mensen over gereageerd hebben.. Doe t toch ook Zou t zo fijn vinden om jou ervaringen terug te vinden in de zaaiagenda! Ga af op jou gevoel zou ik zeggen, dat maakt t juist zo wat wij graag willen hebben!! Is t ms een idee om helemaal niet te kijken in andere tuinboeken? Als ik t mag zeggen hoor… Het kost jou veel tijd en twijfel als je jou manier van zaaien/plannen gaat vergelijken. Ook begrijp ik dat je t perfect wil afleveren.. Moeilijk!!
  Ik laat t uiteraard aan jezelf over maar vertrouw erop dat je na al die jaren tuinieren veel ervaring hebt opgedaan.
  Lieve groet Milly

  1. Hallo Milly,
   Dankjewel voor je reactie!
   Ik ga zeker mijn eigen ervaring met het zaaien van de soorten zwaar mee laten wegen in de agenda. M
   aar ik ben blij met de bevestiging van dat idee!
   groetjes,
   Diana

 26. Ha Diana, wat een mooi plan, ben heel benieuwd!
  Over je dilemma: natuurlijk moet je je eigen ervaring volgen. Daar gaat het juist om! De ‘standaard’ momenten, afstanden enz. vinden we ergens anders wel (op het zaadpakje b.v., of in de zaaikalender die ik van jouw site heb geplukt). Maar dit is jouw product, en het gaat ons lezers nu juist om jouw ervaring. Als dat anders is dan de standaard, des te beter eigenlijk; zo zie je ook dat er verschillende mogelijkheden zijn, en geen wetten van Meden en Perzen. Veel succes verder!

  1. Hallo Linda,
   Dankjewel voor je reactie!
   Het wordt me steeds duidelijker dat vooral mijn ervaring met het zaaien van de soorten op prijs wordt gesteld (hoewel ik natuurlijk ook wel alle informatie opzoek, nadenk over de mogelijkheden en beperkingen van mensen die zuidelijker of juist noordelijker tuinieren dan wij).
   Ik ga snel verder, Laura heeft me net begin april ter controle en aanpassing gemaild 🙂
   groetjes,
   Diana

 27. Hallo Diana,
  Wat een heerlijk plan, jullie agenda. Ik ben afgelopen voorjaar voor het eerst begonnen met een moestuin, in Portugal. En ik wist niets van groenten verbouwen!!! Ik heb dan ook de hele winter gesnuffeld op het internet en kwam vaak jouw informatie geven. Wat mij het meest geholpen heeft, waren vooral jouw teksten over wat er ‘voorgeschreven’ wordt en hoe je dat aanpast aan je eigen inzichten, gezond verstand en de omstandigheden buiten. Niet bang zijn om te proberen, van je missers let je alleen maar. Daar kon ik mee werken. De omstandigheden hier zijn natuurlijk heel anders dan bij jullie, maar met her en der wat aanpassingen en een boel gezond verstand heb ik nu lekker wel een vriezer vol eten .
  Uiteraard heb ik ook een map vol geprinte informatie, en agenda vol krabbels en adviezen voor mezelf voor volgend jaar en een schoenendoos vol kladjes met niet te vergeten aanpassingen …… Jouw agenda lijkt me dan een hele goede aanvulling daarop. Of beter gezegd: een goede start om al mijn eigen aantekeningen over moestuinieren in Portugal in te ordenen en toe te voegen. Wat een heerlijk vooruitzicht dat ik de basis dan niet met zelf hoef te maken .
  Geen sinterklaas hier, maar met het vooruitzicht van jouw agenda klopt mijn hart toch vol verwachting .
  Veel succes de komende maand!!!
  Groetjes, Greetje

  1. Hallo Greetje,
   Dankjewel voor je reactie!
   Je zult zeker wat rekening moeten houden met je eigen (lekker warme) omstandigheden bij het gebruik van de agenda. Maar dat gat vaak lukken want uiteindelijk schrijf ik nergens wanneer een soort precies moet worden gezaaid maar geef ik de periode (van soms 2 of 3 weken maar soms ook veel langer) waarbinnen die soort gezaaid kan worden. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen om vroeg of juist nog laat binnen die periode te zaaien voor extra vroeg of juist extra late oogst in Portugal.
   We doen erg ons best om er iets moois en bruikbaars van te maken!
   Diana

 28. Hallo Diana, wat een waanzinnige klus en nog zo’n korte tijd om het te realiseren. Ik lees dat je veel zit te wikken en te wegen tussen jouw ervaringen en “officiële” tabellen. Alsjeblieft, kies zoveel mogelijk voor je eigen ervaringen. Want het zijn juist jouw praktijkervaringen waarom ik je blog lees. Veel standaard boeken en zaadinfo sluit niet voldoende aan bij de Nederlandse omstandigheden van de moestuinier. Dus laat het vooral jouw agenda zijn gebaseerd op jouw zo waardevolle ervaringen. En, maak het niet te gek voor jezelf. Lekker ontspannen tijdens de kerstdagen is ook heel waardevol. Bovendien zijn deadlines toch ook uitgevonden om verschoven te worden, toch? Als we januari dit jaar niet meer kunnen gebruiken, dan wel volgend jaar. Er komt altijd weer een nieuw seizoen.

  1. Hallo Janine,
   Ja, het is een klus, maar wel een leuke klus. En ook een klus waar ik zelf weer van leer (doordat ik informatie opzoek of over een soort systematisch nadenk kom ik zelf weer op ideeën 🙂 ).
   Dankjewel voor je mening! Goed om te horen dat ook jij mijn eigen ervaring op prijs stelt bij het maken van de agenda! Dat neem ik zeker mee in de overwegingen wat er wanneer gezaaid kan worden.
   groetjes,
   Diana
   (die net als Laura weet dat we het eventueel uit kunnen stellen maar allebei zo heel erg graag willen dat iedereen (inclusief wij zelf 🙂 ) er komende februari al mee aan de slag kan)

 29. Hallo Diana
  Wat geweldig, deze zaaiagenda! Ik heb hem meteen “besteld” en kijk ernaar uit.
  Als beginnende moestuinierster (dit jaar voor het eerst een heus volkstuintje) heb ik al enorm veel gehad aan alle informatie op je website. Mijn tuinboekenstapel groeit gestaag, maar ‘Diana’s mooie moestuin’ is voor mij toch wel de ultieme moestuinbijbel. Dank voor alle duidelijke en vrolijke uitleg, mooie foto’s, interessante blog en dan nu je eerste heuse boek/zaaiagenda. Veel succes nog daarmee!
  Groetjes, Caroline

  1. Hallo Caroline,
   Dankjewel voor je ‘reservering’!
   En dankjewel voor je aardige woorden! Leuk om te horen dat mijn website een pietsie heeft geholpen je eerste volkstuinjaar tot een succes te maken!
   groetjes,
   Diana

 30. Hoi Diana, ik heb je (jullie) zaai agenda ook al besteld voor het dagelijks/wekelijks gebruik hier in Zuid Frankrijk. Ik heb hier nu al 4j een moestuin die openstaat voor de huurders van het vakantiehuis. Ik doe het werk en de huurders kunnen/mogen de vruchten plukken… Er moet niet gewerkt worden, alleen bij warm weer(en als het enkele dagen niet geregend heeft) de druppelinstallatie een tijd laten lopen. Toen ik nog in B woonde heb ik vele jaren een grote moestuin gehad – nu in FR is het nog wat zoeken naar aangepaste werkwijze aan temperatuur en grondsoort. Ik zal niet alles klakkeloos kunnen overnemen aan jouw agenda maar ik ben er zeker van(gebaseerd op het al langere tijd volgen van je blog) dat ik er een aantal praktische tips in zal kunnen terugvinden.

  1. Hallo Marc,
   Dat klinkt geweldig! Uiteindelijk (ik geef het ruiterlijk toe) zoek ik tijdens vakanties altijd naar volks- en groentetuintjes, even kijken wat er in andere landen wordt geteeld, welke grondsoort ze er hebben, hoe ze water geven, welke bloemen er bloeien, etc., etc.. Het klinkt heerlijk om in een vakantiehuisje ook even naar buiten te stappen en middenin een moestuin te staan. Niet eens om van te oogsten maar gewoon om er even aan te ruiken en kijken hoe andere mensen moestuinieren 🙂
   De informatie in de agenda zul je zeker een beetje moeten aanpassen aan je eigen omstandigheden, maar misschien is dat juist zo leuk; je kunt dankzij het warmere klimaat de randen van de zaai- en plantperiode opzoeken en er wellicht ook een stukje overheen gaan.
   groetjes,
   Diana

 31. Goede morgen deze morgen,en alle morgens die nog mogen komen, Diana en Laura en ook Ruud.
  Wat ben ik blíj dat deze agenda er komt! Heb er meteen 2 besteld,! Dank voor je heldere en nuchtere kijk op het zaaien en oogsten en alles wat daar tussendoor leeft! Kan eigenlijk niet meer zonder jou inzichten en bevindingen. Mijn dank is groot! Mijn man is soms net zo éígen wijs ,en superhandig,als de jouwe en soms ook wel fijn haha. Is zó herkenbaar jou manier van schrijven en bevindingen:ik smul er dubbel van;)) ps.we hebben weer een nieuwe kas na vorige storm! Wens je goede dagen en nieuw jaar 2019! Lieve groet Yvonne

  1. Hallo Yvonne,
   Laura en ik gaan zelf ook een paar agenda’s houden (voor het geval de agenda op een gegeven moment vies, gescheurd, natgeregend en volgeschreven is, maar dat is makkelijk als we ze zelf hebben gemaakt 🙂 ).
   Het papier is besteld (moet uit Italië komen) dus het aantal staat vast. Ik heb geen idee of we ze allemaal verkopen en op welke termijn, of we met hele stapels blijven zitten. Maar mocht het een succes worden en de agenda’s uitverkocht raken en er dan nog vraag naar zijn, dan kunnen we een 2e druk overwegen. Maar daar durf ik nog lang niet aan te denken en op te hopen 🙂 .
   groetjes en ook jij heel fijne feestdagen gewenst!!
   Diana

 32. Ha Diana,
  Ik vind ook dat je absoluut op je eigen ervaring moet afgaan. Daar vertrouw ik het meeste op.
  En verder denk ik dat ik twee agenda’s ga bestellen. Één om mooi te houden en de ander om te gebruiken. Veel succes verder weer. Esther

 33. Hallo Diana en Laura:
  Allereerst heel veel succes en voorspoed bij het voltooien van de agenda. Pff wat een klus, maar door zoveel enthousiaste reacties blijven jullie hopelijk op schema werken.

  Op 6 december schreef Diana dit:
  “En ik kom erachter dat ik het met heel veel gegevens zoals die in groentezaaikalenders en moestuinboeken staan helemaal niet eens ben. En dat is wel een dilemma. Want houd ik de ‘officiële’ informatie aan of volg ik mijn gevoel en ervaring aan en noteer ik de plantafstand of zaaiperiode, etc. zoals ik die aanhoud? Of kies ik een gulden middenweg?”

  Volg alsjeblieft je eigen gevoel en ervaring, en wees het oneens met de inhoud van de boeken! Hier heb ik ook een meter tuinboek staan, maar het inspireert me niet meer; het is te benepen. Uit de tijd. Hier lopen rondom de tuin Wijze Oude Mannen met advies over zaaitijden – uit 1950 – terwijl ze niet weten wat paksoi of ananaskers is. Advies op zakjes zaad? Ik lees liever hoe Diana er over denkt – die ook wel weet dat het klimaat verandert.

  Het succes van je website en je werkwijze is juist dat je buiten de lijntjes durft te kleuren. Of beter: je verlegt hier en daar de lijntjes en daarbinnen geef je nieuwe kleuren. Je initiatief en durf om van de traditionele paden af te wijken, en om er over te schrijven, is wat heel veel mensen inspireert. Mij zeker.

  Kannie wachten tot 24 januari
  Carola

  1. Hallo Carola,
   Ook jij hartelijk dank voor je mening! Ik ben al aardig buiten de lijntjes aan het kleuren, sterker nog, ik schuif met zaaiperiodes en plantafstanden 🙂
   Maar ik probeer dat wel met beleid te doen en heel goed na te denken over bijvoorbeeld weersomstandigheden in andere gebieden binnen en rond Nederland.
   Maart is af, ik ben begonnen met het controleren en aanpassen van alle gegevens die Laura heeft gemaakt van april. Dus we gaan nog op schema 🙂
   groetjes,
   Diana

 34. Hoi tuinders,

  Stak plan met een tuinverjaardagskalender!!!
  Ik was al bezig om een tuinkalender op A0 te verbouwen naar A3….
  Zelfs als dtp-er (redactioneel voor krantenbedrijf) is dat al een hele klus!

  Succes!
  T

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.