Bloemen!!

We oogsten volop. Sterker nog, het eerste vak komt al weer leeg want vanmiddag hebben we de laatste tuinbonen en doperwten geoogst, Ik had onderstaande 2 emmers op de fiets, en Ruud had nog een volle emmer tuinbonen en een volle emmer doperwten.

 

Wij vervelen ons vanavond dus niet. En morgen zijn de kapucijners aan de beurt. Je kunt zien dat het blad al geel wordt, hoog tijd voor de laatste pluk:

 

Maar afijn, dit blog heeft de titel Bloemen!! en die wil ik dus vooral laten zien. Ik kan zelf elk jaar zo enorm uitkijken naar de bloemen die ik voor dat jaar heb gezaaid. Weken, soms zelfs maanden lang kijk ik hoe de zaden kiemen, de zaailingen en later de planten groeien. Met argusogen kijk ik naar het weer, mogelijke aanvallen door slakken, teveel of te weinig water, ik houd alles in de gaten. Daar zit wel een klein gevaar in; soms kan het uiteindelijke resultaat wel iets tegenvallen. Dat kan dit jaar met sommige soorten ook nog gebeuren, maar vooralsnog niet.

Vorige week liet ik de Tagetes patula Strawberry Blonde al zien, en dat is hier zeker een blijver. Maar ook de Calendula officinalis Neon, die ik al eens eerder teelde, stelt weer niet teleur:

 

Vorig jaar kocht ik zaden van de Eschscholzia californica Cherry Swirl. De bloemen bleken echter niet rood te zijn, maar kleiner dan normaal en een beetje onbetekenend witgelig van kleur. Allemaal. Wat een teleurstelling! Iets kan tegen vallen en dat is prima, maar als alle zaden van een duur gekochte soort niet kloppen ben ik echt niet vrolijk, er komt plotseling een heel andere Diana tevoorschijn. Ruud kent die Diana wel en zegt wijselijk niks als ik rücksichtslos de planten uit de grond trek en er pissig krootjes voor in de plaats plant. Dus dit jaar extra spannend; nieuwe Cherry Swirl-zaden, van een andere zaadhandel. Zou ze kloppen? Jawel, de knoppen zijn al prachtig rozerood:

 

Ook erg vrolijk word ik van Oost-Indische Kers. Ik word vrolijk van alle kleuren hoor, maar deze Caribean Crush is wel extra mooi:

 

En dit is wat er afgelopen week is gaan bloeien. Er ligt deze zomer nog een heleboel is het vooruitzicht, van een Gaillardia die ik nog nooit heb gehad tot Ipomoea’s in bijzondere kleuren, van een Zinnia in een (hopelijk) mooie geeloranje kleur tot een flink aantal Dahlia’s.

En dit is al weer het einde van dit korte blog. Ik heb gewoon geen tijd, we lopen flink achter en er moeten vanavond ruim 3,5 emmers tuinbonen en doperwten worden gedopt, alsmede 3 grote bakken aardbeien worden schoongemaakt en ingevroren (dat wat niet ondertussen wordt opgegeten). Morgen van alles zaaien voor in het leeggekomen vak. En nieuwe sla zaaien. En de herfstprei uitplanten. En wieden. Tomaten tikken natuurlijk, we kunnen al wat komkommers oogsten. De potten moeten nodig water hebben. En zo kan ik nog wel 10 dingen opnoemen.

Ik wil graag nog even reclame maken voor de kwekerijdagen van Bingerden, die zijn volgende week vrijdag, zaterdag en zondag. Wij gaan zelf niet maar we hebben het meerdere jaren met heel veel plezier bezocht. Kijk even op de website: Bingerden 

Nog 1 foto: geen zomer zonder een Papaver somniferum. We nemen de korte bloei voor lief, dit is de Pink Fizz:

 

We hopen op een paar dagen regen volgende week. En op de eerste bloeiende Salvia coccinea Forest Fire. En op de eerste oogstbare courgettes. En zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen. Samengevat: dit is zowel de drukte tijd als de mooiste tijd in de tuin. We gaan er vanavond eens gewoon een uurtje in zitten en niks doen; alleen maar genieten, en morgen weer aan het werk.

 

29 reacties op Bloemen!!

Anoniem 9 juni 2018 om 11:45

Wat een mooie tuinbonen….bij mij zwart van de luis!

Carine 9 juni 2018 om 13:58

Dag, wat ik persoonlijk doe met de tuinbonen tegen die vervelende luizen waar tuinbonen zo gevoelig aan zijn… ik plant ze vroeger (november), een tuinboon kan best wat vorst verdragen en tussen de tuinbonen zaai ik dille waar luizen een hekel aan hebben. Dit jaar (wij hebben ontzettend veel regen gehad, nog trouwens en nu warme temperaturen, ideaal voor alles wat je niet wenst) was dit niet voldoende. Dan heb ik behandeld met aftreksel van groene zeep. Mijn oogst is hierdoor gered en heb aardig wat tuinbonen. Misschien eens uitproberen.
Groetjes
Carine

Anoniem 10 juni 2018 om 08:38

Dankjewel..ga ik proberen de volgende keer. Gr Alie

Bas Domburg 9 juni 2018 om 17:00

Ja je moet er op tijd bij zijn dan heb je geen luis. Dus op tijd toppen.

Rob 11 juni 2018 om 22:25

Hallo Diana.
Ik probeer in contact te komen met je maar ik krijg het niet voor elkaar.
Ik weet ook niet naar wie deze reactie gaat.
In ieder geval na veel teleurstelling begin van het jaar eindelijk oogst.
De bloemkolen klein maar wel mooi en veel aalbessen aardbeien . En peulen en erwten liggen in de vriezer.
Dan deze week de laatste peulen. En de laatste tuinbonen.
Ben volop aan het zaaien met andere groenten en bonen.
Maar zoals gezegd ik probeer er achter te komen wat ik het beste als na teeld kan zetten zonder de wissel teelt in gevaar te brengen.
Groet Rob

Carine 9 juni 2018 om 14:14

Dag Diana,
Mooie foto’s van al die mooie bloemen, stiekem ben ik positief jaloers op het eenjarig goed. Hier is het meeste opgevreten door die vreselijke slakken (eetbare escargot). Ik heb de indruk dat het stilaan mindert na de avondlijke uistappen op escargotjacht . Zo spijtig want ik had zoveel van jou gezaaid. Heb net de overblijvende persicaria uitgeplant, in de hoop….
Ook heb ik net de amarantus dreadlocks uitgeplant, wat laat maar hopelijk lukt dit nog.
Langs de andere kant is een slak een ongelofelijk nuttig beest, maar liefst niet bij mij .
Tuingroeten
Carine

Marjan 9 juni 2018 om 16:57

Oh, al komkommers klaar! Wat snel! Die zijn bij mij (ook in de kas) nog maar 1,5cm! Welk krachtvoer geef jij ;-)? Maar de eerste 4 courgettes hebben wij gisteren kunnen oogsten, die gaan opeens zo hard! Even een vraagje: zo’n meegekomen vak, wat doe je daar nu mee? Zaai je direct daarin, of toch eerst in trays? En welke groente zaai je dan nu voor dat vak?

Ruud & Diana 12 juni 2018 om 10:12

Hallo Marjan,
Hier krijgen alle planten in de kas de groene Culterra als voeding.
Ook hier gisteren 4 courgettes kunnen oogsten, ze waren heerlijk 🙂
Wij zaaien en planten zoveel mogelijk het vak weer dat leeg komt weer vol, we geven dan wel weer opnieuw wat voeding want de geoogste groenten hebben de voeding van die eerste ronde grotendeels verbruikt. Wat je nog wilt of kunt zaaien hangt vooral af van wat er nog mogelijk is en wat je wilt (want je kunt nog heel veel zaaien). Kijk vooral even in mijn groentezaaikalender, daar kun je in een tabel zien wat je nu nog kunt zaaien: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/
groetjes,
Diana

Marjan 9 juni 2018 om 16:58

Leeggekomen ipv meegekomen (die autocorrectie ook altijd!)

Saskia 9 juni 2018 om 17:26

Erg mooi een combi tussen bloemen en moestuin. Ook ik heb veel bloemen aan de randen van mn tuin en ook in sommige vakken tussen de groenten, dit staat erg vrolijk. Het nadeel ervan is dat de muizen ook veel beschutting hebben en ook weelderig tieren. Ze eten aan de aarbeien, de bovenkant van de kroten enz. Op de traditionele kalere tuinen hebben ze hier veel minder last van.
Hebben jullie dit ook? En wat ertegen te doen? Ik begin al te denken om volgend jaar maar minder/geen bloemen meer te doen, wel een saaie tuin en veel minder bijen!

Ruud & Diana 12 juni 2018 om 10:20

Hallo Saskia,
Ook hier muizen, en ratten, en duiven, en slakken (en die laatste hebben voor de tweede keer alle lage Zinnia’s opgevreten).
Het is altijd lastig om te bedenken wat te doen tegen al die beestjes en er is dan ook geen pasklaar antwoord. De volhouder wint (meestal, helaas niet altijd). En het helpt hier (naar mijn idee) wel om zaailingen niet te snel uit te planten maar ze eerst verder op te kweken in P9-potjes en pas uit te planten wanneer ze al wat groter en sterker zijn (hier helpt dat bijvoorbeeld wel tegen slakkenvraat bij Calendula en Nicotiana, maar dan weer niet bij Tagetes). De muizen en ratten vreten hier nu al aan de (onrijpe) zonnepitten maar dat vind ik dan weer niet zo erg.
groetjes en sterkte met alle belagers!!
Diana

Paula Bos 9 juni 2018 om 17:28

Prachtig al die bloemen. Volgend jaar zal ik jouw site zeker raadplegen voor zaden.

Anneke van Rijn 9 juni 2018 om 17:57

Alles groeit zo mooi en snel…..komkommers zijn al oogstbaar en ook de tuinbonen, normaal gesproken oogst ik de knoflook eind juli, kan het zijn dat het dit jaar bijna een maand eerder klaar is? Bij mij worden de stengels al bijna geel en dor.
Groetjes Anneke

Ruud & Diana 12 juni 2018 om 10:25

Hallo Anneke,
Hier zijn de knofloken nog redelijk groen maar er begint al voorzichtig een bol in te komen.
Het hangt wellicht ook af van het ras, het moment van poten, en het voorjaar (er is hier in meer dan een maand nog geen 10 millimeter regen gevallen en dan zie je ook vaak dat knofloken, uien en sjalotten eerder stoppen met groeien en langzaam gaan afsterven). Gewoon een bol oogsten en kijken hoe ver ze is (en lekker opeten, in welk stadium ze dan ook is), en daarna beslissen wat er met de rest moet gebeuren (oogsten, laten gaan of water geven 🙂 ).
groetjes,
Diana

Els Peeters 10 juni 2018 om 00:04

Dag Diana,
Dit jaar heb ik weer tomaten zelf gezaaid.Mijn 4e jaar op een rij. Allemaal verschillende zaadjes die ik van Velt gekregen heb deze lente in Leuven. Ik was zo blij hiermee en had van elk zaadpakje 2 zaadjes gezaaid, die allen mooi uitgekomen waren en schitterend door hun kindertijd geraakt zijn..maar nu… De ene plant na de andere is aan ’t ziek worden. Het heeft hier in Edegem zelfs maar 2 keer goed geregend overlaatst, waardoor ik elke avond met een grote gieter moet rond gaan.
Dit is wel heel teleurstellend ! Mijn tomatenplanten moeten wel buiten staan, maar hebben het warmste plekje van mijn hele tuin, met de hele dag zon…Wat willen ze nog meer …
Moet ik elke plant die aangetast is zo snel mogelijk uit trekken ? Of kan ik ze nog laten staan en misschien krijg ik dan toch nog wat tomaten . Of steekt de ene plant de andere aan ?Gelukkig heb ik nog enkele planten op een stukje grond bij mijn buurvrouw kunnen zetten. Voorlopig zie ik nog geen bruine plekken op de stengels of in de oksels of op de bladeren… Ik hoop dat deze enkelen zullen gespaard blijven van deze ziekte. Volgend jaar zet ik op de “zieke” plaats boontjes of iets anders. Ik heb zoveel moeite geÏnvesteerd en had zoveel hoop…. Dit is heel teleurstellend, de groene kleine tomaten vol bruine lelijke plekken te zien komen en die mooie planten te zien wegkwijnen ….
Vriendelijke groetjes,
Els

Anoniem 10 juni 2018 om 00:30

Dag Els,
Zou het kunnen dat je teveel water geeft? Tomaten hebben echt niet teveel water nodig, zodat de wortels verticaal groeien en hun vocht dieper gaan halen. Geef je teveel water, zullen de wortels oppervlakkig blijven en krijg je volgens mij sneller ziekten. Dit is althans mijn ervaring. Zelf plant ik ook elke tomatenplant samen met versneden netels zodat de plant beter bestand is tegen ziekten.
Groetjes carine

Els Peeters 10 juni 2018 om 18:39

Dag Ria,
Mijn tomaten staan inderdaad voor de 4e keer op dezelfde plaats, maar deze lente heb ik mijn hele bloementuin, inclusief tomatenplaats vernieuwd…d.w.z. Alles er uit (ik ben begonnen op 3 januari) en de hele tuin omgespit, mijn zelfgemaakte compost er op en daarna nog eens meer dan een kuub compost van de gemeente er onder en ook nog koemestkorrels. Een “hels” werk, dat ik volledig alleen heb uitgevoerd, want ik alleen weet wat er staat en weet ook al mijn bloembollen zitten, die voor deze gelegenheid ook uit de grond zijn gelicht. Ik ben dit werk zo vroeg begonnen omdat ik dan zeker was dat alles nog in winterrust was.
Om een lang verhaal kort te houden, alles staat terug in de tuin te groeien en bloeien dat het een lieve lust is nu. Ik heb inderdaad nog enkele vergeten aardappelen, in een perk zitten , zéker 9 meter verder… Die planten lijken mij gelukkig en nog steeds ziektevrij…
Het kan “wel” zijn dat ik in mijn ijver mijn tomatenplanten te veel water heb gegeven.
Ik weet niet of dàt de reden is van de ziekte.
Ik had bladeren verwijderd (een tip van Diana), zodanig dat de tomatenbloemetjes in de zon staan én de onderkant van mijn planten bladvrij gemaakt en steeds vrij vanonder gegoten, zodanig dat de planten zelf nooit nat werden.
Meer kan ik er ook niet van vertellen.
Ik hoop ook op een reactie van Diana, want zij is zéker een hele ervaren deskundige persoon.
Bedankt Ria voor je reactie, ik moet dit blijkbaar ondergaan…
Al goed dat mijn bloemenplanten wel “héél” gelukkig zijn…
Volgend jaar zet ik zowiezo op deze plaats “géén” tomaten meer…
Het worden “ying en yang” boontjes en andere leuke en lekkere groenten, die niet zo moeilijk doen !
Vriendelijke groetjes,
Els
Bedankt Carine voor de goede raad, ik zal die versneden netels ook onthouden !
Groetjes,
Els

Anoniem 10 juni 2018 om 22:18

Dag Els, Als je aardappelen 9 meter verder staan, is dit zeker niet het probleem. In de buurt van tomaten kan je best geen boontjes, aardappelen, venkel, kolen en komkommers zetten; dat bevordert zeker niet de groei. Daarentegen als je voldoende plaats hebt, plant bijvoorbeeld tussen de tomaten stinkers, zinnia, basilicum, look, peterselie en leg geregeld versneden netels rond de plant.
Als het phytophoria is, dan heeft het dikwijls te maken met de vochtigheid. Idd, zoals Ria schreef, best niet op dezelfde plaats als dit voor jou haalbaar is, zeker niet als je voordien ziekten had. Ik wacht persoonlijk 4 jaar alvorens opnieuw op dezelfde plaats tomaten te zetten. Dit moet natuurlijk haalbaar zijn qua plaats.
Bij phytophoria kan je best alle zieke bladeren en tomaten verwijderen, de plant aansterken met netels en smeerwortel. Dit kan nog lukken als je er vroeg genoeg bij bent. Zie je reeds delen van de stengels aangetast, kan je het volgens mij vergeten. Dan ben je te laat. Veel succes carine

Ria 10 juni 2018 om 10:03

Het lijkt uit je beschrijving op Phytophtora. Helaas is daar niets aan te doen. De besmetting gaat door de lucht dus ik ben bang dat al je tomatenplanten aangetast zullen worden. Je schrijft dat dit het 4e jaar is dat je tomaten teelt. Staan die altijd op dezelfde plaats in je tuin? En staan er aardappels in de buurt?

Ria 11 juni 2018 om 08:17

Hallo Els,
Je hebt hard gewerkt als ik dat zo lees. Dan is het dubbel sneu dat het niet goed gaat met de tomatenplanten. Gelukkig kun je wel genieten van al je bloemen die het wel goed doen.
Misschien is het een idee om volgend jaar je tomaten in grote potten te kweken i.p.v. in de volle grond.
Groeten,
Ria

Ruud & Diana 12 juni 2018 om 10:41

Hallo Els,
Allereerst iedereen hartelijk dank voor het meedenken!!
Phytophthora is een pseudoschimmel die via oud plantmateriaal en door de wind wordt verspreid. Eigenlijk is het nog te vroeg voor phytophthora, meestal komt ze pas ergens tussen half juni en half juli ‘aangewaaid’. Maar het is wel mogelijk, al zouden dan eerst de plantdelen als blad en stengels bruine plekken krijgen en daarna pas de tomaatjes. Kijk vooral even op de pagina over phytophthora of je iets in de foto’s herkent: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaat-ziekten-en-plagen/. Te weinig water is niet goed (denk aan neusrot) maar teveel water is nog veel erger want dat kan ervoor zorgen dat het wortelgestel gaat rotten en de plant daaraan dood gaat. Bekijk een dode tomatenplant vooral goed wanneer je die uit de grond haalt; hoe zien de wortels eruit, hoe ziet het onderste gedeelte van de stam eruit, is er aan gevreten, is het rot, etc., je kunt veel informatie uit zo’n dode plant halen. Elk jaar tomaten op dezelfde plaats zetten is niet goed wanneer ze eenmaal ziek is of is geweest, kies volgend jaar vooral een nieuwe standplaats of zet ze in potten. Maar probeer eerst te achterhalen wat het probleem is en laat de dode plant dat vooral aan je vertellen door wat ze laat zien. Google vervolgens in afbeeldingen ook op ‘tomato diseases’ voor heel veel foto’s van verschillende ziekten en gebreken en zoek naar iets van herkenning. En dan kun je de Latijnse naam van die ziekte of gebrek vinden en als je dat eenmaal hebt kun je verder in het Nederlands gaan zoeken naar oorzaken, oplossingen, etc..
Ik hoop dat het je lukt om uit te vinden wat er mis is met je tomaten!!
Diana

manon van wijk 10 juni 2018 om 10:59

Ha Diana,

Prachtige plaatjes…ga in Bingerden zeker deze zaden zoeken en kopen….vast voor volgend jaar…..ook al meteen voorpret ervan….. zo werkt het inderdaad.
En een kweker verkoopt daar ook heerlijke geur ?. ( geranium heet officieel anders).

Geniet van jullie tuin en Ruud jij extra van de bonen!

groet, Manon

Joke 11 juni 2018 om 09:20

Ik wilde onder het oude topic vlierbloesem reageren maar deze is helaas gesloten. Ik vraag mij af of je de vlier ook in een grote pot kunt planten?

Ruud & Diana 12 juni 2018 om 10:46

Hallo Joke,
Ik sluit het geven van reacties automatisch na een aantal weken (anders reageren mensen nog maanden of zelfs jaren op alles wat ik ooit heb geschreven en dat zijn ondertussen al meer dan 1500 pagina’s en raak ik zelf helemaal in de war van wie wat waar op welke moment en op welke pagina nog iets vraagt of opmerkt 🙂 ).
Je kunt een vlier zeker ook in een pot telen (want vlieren doen het overal, het is net onkruid 🙂 ). Ik zou het zelf niet zo snel doen (want ze is een grote struik, niet erg mooi in mijn ogen, bloeit maar kort en vooral; je komt haar overal in de natuur tegen en daar geniet ik gratis van haar). Als je het wilt dan is ze denk ik ook erg makkelijke te stekken, en omdat ze zo groot wordt heeft ze wel een flink formaat pot nodig en dus ook wat extra voeding.
groetjes,
Diana

Ine 11 juni 2018 om 13:35

Oh, oh, mijn planten zijn allemaal door de slakken opgegeten. Geen koolplanten, geen bloemen. Nogmaals proberen. Ik heb kilo’s slakken gevangen. De huisjesslakken zet ik elders weer uit. De naaktslakken in de koelkast en dan diepvries. In de hoop op een zachte dood…

Marjolein 15 juni 2018 om 15:34

Hoi Diana (of iemand anders die het antwoord weet),

Ik vroeg me af of het kwaad kan om meststoffen die bedoeld zijn voor balkon-, terras- en potplanten, ook te gebruiken voor eetbare gewassen? Of komen daar dan stoffen in terecht die je liever niet opeet?

Groene groet,
Marjolein.

Ruud & Diana 15 juni 2018 om 20:39

Hallo Marjolein,
Je kunt meststoffen voor sierplanten zeker ook wel voor eetbare gewassen gebruiken. Meestal zijn meststoffen voor sierplanten niet biologisch en meststoffen voor eetbare gewassen wel, dat moet je even controleren en bedenken of je dat een probleem vindt. En de meststoffen voor sierplanten bevatten vaak een redelijk evenredige hoeveelheid NPK en dat is prima voor vruchtgewassen, etc., maar is vaak in de gewone dosering iets te weinig voor bijvoorbeeld kool en prei.
groetjes,
Diana

Marjolein 15 juni 2018 om 22:11

Dank je wel Diana, tof dat je antwoordt! Dan ga ik die mestkorrels ook gebruiken voor de kleine ananaskers en de Solanum Villosum Golden Pearls, overigens allemaal planten die ik ooit met zaden van jou ben gestart, en sindsdien zelf ook steeds weer zaden van oogst.

Fijn weekend!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!