Augurk

De augurk is eigenlijk hetzelfde als een komkommer, beiden behoren tot de soort Cucumis sativus. In de afgelopen tientallen jaren hebben kwekers ervoor gezorgd dat de komkommer steeds groter is geworden (hoewel de snackkomkommer nu weer helemaal ‘in’ is).

Maar de komkommer is ook zachter van smaak en structuur en sappiger dan de augurk. Om die reden is de komkommer lekker om “zo” te eten, de augurk heeft altijd een bereiding nodig en is vooral geschikt voor de inmaak in zout, zuur of zoetzuur. Rauw gegeten is de augurk hard en niet erg lekker.

Het is leuk om eens augurken te telen, maar zelf doen we dat niet zo vaak meer als vroeger. Het is best arbeidsintensief om de augurken in te maken, op een moment dat je niet zelf kunt kiezen, want de augurk bepaalt zelf wanneer hij wil groeien en geplukt wil worden. Dat moment komt dus niet altijd even goed uit, soms hadden we dus geen augurken maar eerder “nog niet ingemaakte zurebommen” want augurken groeien, als ze er eenmaal zijn, heel snel.

Neemt niet weg dat je het eigenlijk toch eens moet proberen, want de smaak is uiteraard wel heel anders dan de augurken uit pot uit de winkel. Ik maak de laatste jaren geen grote hoeveelheden meer in, maar elk jaar nog wel 4 of 5 potten, want het blijft erg lekker, je kunt het kruiden zoals je zelf wilt, en ik meng ook nog wel eens als het zo uitkomt wat komkommer bij de augurken in de pot, voor verschillende structuren.

 

 

TEELTWIJZEN / RASSEN

Augurken zijn éénjarige planten en ze houden erg van warm weer (net als de komkommer). Kies daarom dan ook een warm en beschut plekje voor de teelt ervan. Er zijn nog wel wat verschillende rassen maar de vorm en grootte zijn ongeveer gelijk. De verschillen zitten vooral in de mogelijkheden om ook in een koel klimaat een leuke oogst te geven, de resistentie tegen ziekten en allerbelangrijkste “bittervrije augurken”. Let bij de koop van zaden altijd op die term bittervrij, niets zo vies als een bittere augurk (ik geloof ook niet dat er nog worden geteeld, maar door kruisingen kunnen ze wel ontstaan – dus ook wanneer je er zelf zaden van oogst!).

Daarnaast is er ook nog de term “parthenocarp”, je vindt die term ook in het hoofdstuk van de komkommers; het betekent dat de augurkenplanten alleen maar vrouwelijk bloemen en dus vruchten bevatten, die ook geen mannelijke bloemen nodig hebben voor de bestuiving. Dat garandeert natuurlijk al een grotere opbrengst. Dit zijn altijd hybriderassen.

 

Ik ben zelf normaal gesproken niet zo’n voorstander van F1-hybriderassen maar in dit geval (en ook in geval van komkommers) is de kwaliteit, opbrengst en ziekteresistentie wel duidelijk beter dan die van veel “heirloom-augurken” (uitzonderingen daargelaten). Uiteraard hangt daar dan ook een prijskaartje aan. In het engels worden augurken “Pickling Cucumbers” genoemd, wellicht handig om te weten als je eens op zoek wilt gaan naar zaden in het buitenland. Bekende rassen:

  • Cornichons de Paris
  • Boston Pickling
  • Baribon F1
  • Diamant F1
  • Northern Pickling
  • Kleine scherpe groene
  • Hokus

 

ZAAITABEL, PLANTEN EN OOGSTEN:

Augurk tabel

 

TEELT IN DE VOLLE GROND:

Kies dus eerst een ras dat geschikt is voor de volle grond/koele klimaten. Zaai vooral binnenshuis bij kamertemperatuur voor in potjes, liefst rond half tot eind april. Vanaf half mei (IJsheiligen)mogen de zaailingen buiten worden uitgeplant. Let bij het uitplanten wel op slakken, de jonge zaailingen worden hier door slakken erg smakelijk gevonden, na een paar weken zijn de planten niet interessant meer voor slakken. Kies uiteraard een warm en beschut plekje.

Je kunt kiezen of je de planten wilt laten kruipen over de grond of wilt laten klimmen langs bijvoorbeeld gaas. Dat laatste had bij ons vaak de voorkeur: omdat ze sneller opdroogt na regen, en omdat ze zo minder ruimte inneemt en toch een goede oogst geeft. Geef haar dan wel een beschut plekje, want hier aan de kust kon ze dan wel last hebben van de wind, plant de planten met de klimrekken gewoon in de beschutting van een muur of rij bonenstaken met bonen, achter de kas, of iets dergelijks.

 

TEELT IN DE KAS:

In de kas worden augurken sowieso langs een klimrek geteeld (net als komkommers), anders zou ze veel kostbare ruimte innemen. De opbrengst in de kas is 5 tot 10 keer hoger dan de buitenteelt (afhankelijk van het ras). Je kunt dan ook een weekje vroeger zaaien, maar niet al te veel vroeger, want ook in de kas kan het nog lang koud zijn in de nacht, dus ook in de kas kan ze pas begin mei worden uitgeplant.

 

BODEM / BEMESTING

Augurken groeien op alle gronden, maar hebben graag wel een vochtvasthoudende en toch doorlatende grond. Ze drinken dus veel (het worden ook behoorlijk grote planten) maar te lang in natte grond staan bevordert wel de ziektegevoeligheid.

Doordat het forse planten worden lusten ze ook wel wat voeding. Spit vooral wat stalmest onder, geef wat compost en voor het planten ook wat algemene al dan niet biologische moestuinmest.

 

TEELTZORGEN

Vroeger werd er nog wel beweerd dat augurken gesnoeid moeten worden maar die informatie is ondertussen wel achterhaald. Zorg wel bij de liggende teelt dat je de ranken van de plant goed over de grond leidt en verspreidt, zodat er lucht, licht en vooral bestuivers bij kunnen.

Bij de klimmende teelt moet je de ranken wel regelmatig aanbinden, ook afhankelijk van het soort klimrek dat je gebruikt (te fijn gaas lukt niet, maar langs stokken kan ze ook niet klimmen; een wat grover gaas of hekwerk gaat eigenlijk het beste).

Geef regelmatig water, zeker in droge tijden, augurken bestaan voor een groot gedeelte uit water en de grote planten lusten wel wat, pas wel op dat de wortels niet in het water blijven staan.

 

OOGST

Bij ons het enige euvel: je moet regelmatig plukken (soms wel elke dag of om de dag). Uiteraard zijn jonge augurken lekkerder dan de te ver doorgegroeide grote augurken. Met regelmatig plukken stimuleer je de plant ook gelijk weer nieuwe bloemen en vruchten te maken.

 

BEWAREN

Oogst elke dag of om de dag augurken en bewaar deze het liefst koel maar niet in de koelkast (want dan heb je een wat grotere kans op schimmel). Na een dag of 4 of 5 heb je dan normaal gesproken voldoende augurken om in te maken.

 

ZAADTEELT

Van zaadvaste rassen kun je een paar vruchten laten doorgroeien tot ze bijna zacht worden. Snijd de augurken doormidden, haal de zaden eruit, was ze, en droog ze een paar dagen op een warme plaats. Ik heb zelf slechte ervaringen met het zelf oogsten van augurkenzaden; ze kruist heel gemakkelijk met komkommers en andere rassen  augurken: de kwaliteit kan dan (hoeft niet) erg teruglopen. De enige keer dat ik het probeerde had ik het jaar erop augurken die zo verschrikkelijk bitter waren dat ik ze gelijk uitspuugde. Als je dus zelf zaden oogst en het jaar erop zaait: proef eerst je augurken voor je ze inmaakt; het zou erg zonde van al het werk zijn als later bleek dat je ingemaakte augurken te bitter om te eten zijn. Een lekker recept voor ingemaakte zoetzure augurkjes kun je hier vinden: Inmaak – zoetzuur van augurkjes

 

 

47 reacties op Augurk

R. Mielard 22 juli 2019 om 11:40

Er zit erg veel blad aan de augurken struiken, mag ik de overtollige bladeren verwijderen ?

Ruud & Diana 23 juli 2019 om 12:32

Je mag wel wat blad verwijderen maar zeker niet teveel. Augurken (net als komkommers) houden van een zonnige plaat maar ze houden niet van felle zon op de stengels en vruchten (in de kas moeten we ze zelfs als één van de eerste groenten beschermen tegen te felle zon). Het blad beschermt dus ook, tegen zon, regen, hagel, storm, etc. Maar de planten kunnen er heel goed tegen als je blad verwijdert hoor. Als je dat doet verwijder dan vooral blad dat al lelijk, kapot, dubbel hangt (en daardoor langer nat blijft na regen), op die manier kun je bijvoorbeeld meeldauw voorkomen (of in ieder geval uitstellen).
groetjes,
Diana

Marjolein 4 april 2020 om 14:16

Hallo,
Met veel interesse lees ik deze website af nu wij een stuk tuin mogen bewerken en wat zaadjes ingeslagen hebben. Bedankt voor de praktische info. Ik vroeg me af hoe hoog de augurken kunnen groeien? We hebben lange, stevige takken uit het bos gehaald om ze in een tipi vorm te zetten en touw erlangs te binden/spannen om een hek idee te maken waar ze makkelijk aan/langs kunnen groeien. En dat de kinderen ook fijn kunnen spelen erin 😉
De takken zijn zo ’n 3 m lang. Groeien augurken ook zo lang?

Hartelijke groet, Marjolein van Drogen-de Rooij

Ruud & Diana 5 april 2020 om 08:29

Hallo Marjolein,
De hoogte van augurkenplanten is enigszins vergelijkbaar met die van komkommers. Die hoogte kan per ras verschillen en het maakt ook nog uit of ze buiten of in de kas staat. Maar een rek van ongeveer 160 centimeter hoog is in principe voldoende.
De augurken zullen dus prima in de tipi kunnen groeien, halen alleen waarschijnlijk de bovenkant niet helemaal. En bedenk wel wat augurken, komkommers, pompoenen (ook leuk voor een tipi, kijk even hier: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/pompoen/) niet makkelijk langs takken klimmen, door hun rankjes groeien ze beter in/door/langs gaas. Het lukt wel, maar je zult de planten wel regelmatig moeten helpen met klimmen (door ze met touwtjes of bindertjes aan de takken vast te maken), tot ze in elkaar ranken en zo makkelijker naar boven klimmen.
groetjes,
Diana

Marjolein van Drogen-de Rooij 5 april 2020 om 14:08

Hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg! Hier kan ik wat mee 🙂

Gery 5 mei 2020 om 10:06

Beste
wij willen graag een aankoop doen bij u van zaden voor tomaat Big Beef en komkommer Stella soorten
of gelijkaardig soorten
is het mogelijk aankoop te doen bij u voor Export, wij zijn zelf van Belgien
het gaat om paar kilo’s voor groot bedrijf
kunt u ons meer informatie van inlichten aub
dank u
Gery van Belgien

Ruud & Diana 5 mei 2020 om 21:28

Hallo Gery,
Ik ben gewoon een hobbyist met een website over tuinieren hoor, ik kan je helaas niet helpen aan zaden van de soorten die je noemt.
En ik kan je verder ook niet helpen, ik ken wel adressen voor zaden maar dan voor hobbyisten en niet in grote hoeveelheden voor bedrijven.
Veel succes met je zoektocht naar een bedrijf dat zaden aan bedrijven levert!
Diana

Sonja valkenburg 13 mei 2020 om 14:25

Heb 4 weken terug gezaaid in een pot , hoe hoog worden de komkommer had zakjes bij lidll gepoot groeien goed
En tomaten doen het ook goed
Voor de eerste keer.

Gr Sonja

Ruud & Diana 13 mei 2020 om 21:02

Hallo Sonja,
Je kunt dat het beste op het zakje augurkenzaden lezen, op de achterkant van het zakje staat altijd aangegeven wanneer je kunt zaaien, hoe hoog de plant wordt en hoe breed. Augurken zijn er in verschillende plantformaten, van ongeveer 60 centimeter voor de mini’s tot wel ruim 160 centimeter voor gewone augurken. Je hebt het ook over komkommer, ook dat moet op het zakje staan, ook die zijn er in verschillende maten, kunnen soms zelfs nog wat groter worden. Je kunt ze laten kruipen of laten klimmen, en als ze te groot worden kun je ze wat terugknippen. Als je ze laat klimmen en ze worden te hoog, dan tuimelen ze vanzelf weer naar beneden, maar ook dan kun je wat knippen als je dat wilt.
groetjes,
Diana

Veysel 21 mei 2020 om 10:14

Hallo,

Ik heb eind februari tomatenzaden gezaait. Maar ze zijn pas 2 weken geleden naar boven gekomen? Wat heb ik fout gedaan? Ik zaai elk jaar en lukt ook altijd. Is het goed dat ik in potgrond zaai? ( ook al lukt het zaaien wel?). Ik heb kleigrond die vermeng ik met wat potgrond en koeien mest. Is dit goed? En laatste vraag welke mestsoort is beter? Koeienmest of kippenmest? Alvast dank voor je reactie

Ruud & Diana 22 mei 2020 om 08:46

Hallo,
Je stelt deze vraag over tomaten op de pagina van de augurk.
Ik ga je vraag verplaatsen naar de tomatenpagina want als ik hier antwoord geef wordt het verwarrend omdat er verschillen zijn tussen de teelt van augurken en tomaten.
groetjes, Diana

Marc Hendrickx 21 mei 2020 om 11:20

Hoi,
Bij mij in de tuin komen veel wilde komkommers/augurken. Hoe kan ik het verschil zien voordat er vruchten aanhangen? Als er vruchten aanhangen met stekels zijn het augurken, maar daarvoor???
Thx

Ruud & Diana 22 mei 2020 om 09:10

Hallo Marc,
In principe kun je het verschil niet zien want het zijn nu eenmaal eigenlijk dezelfde plant, soms zijn de bladeren van komkommers groter dan die van augurken (afhankelijk van het ras) maar dat kun je in een jong stadium vaak nog niet zien.
Daarnaast raad ik je aan om even op de pagina van de komkommer onderaan bij ‘zaadteelt’ te kijken, daar staat wat meer uitgebreid beschreven wat de gevolgen van het kruisen van komkommers en augurken kunnen zijn (het levert planten op met vruchten die zeer bitter, en dan ook licht giftig kunnen zijn).
groetjes,
Diana

Jos van der zwet 2 juni 2020 om 16:54

Halo, ik heb een probleem
Ik heb in maart augurkenzaad ineen kweek bakje gedaan de zaaltjes kwamen vlug uit degrond.,
Half mei in een kastjebuiten gepoot
Ze groeien als kool, aan een van de planten kwamen al gauw
Bloemetjes de anderen planten zijn nu al een meter hoog maar Er zitten nog geen bloemetjes aan wat is er aan de hand ?
Alle zaaltjes komen uit het zelfde pakje.
Ik heb de man die ze verkocht heb om raad gevraagd maar hij er ook geen antwoord op.

Ruud & Diana 3 juni 2020 om 09:07

Hallo Jos,
Elke plant bepaalt zelf wanneer ze bloempjes (en dus kinderen) wil maken, daarvoor moet de plant groot genoeg zijn en voldoende wortels hebben. Het kan ook onder stress gebeuren, als een plant bijvoorbeeld wordt aangetast door ziekte of een plaag of te weinig/te veel water of voeding krijgt kan ze ook zich nog snel voort willen planten (voor ze wellicht dood gaat). Het bloeien gebeurt zeker niet tegelijkertijd en dat is niet vreemd. Het is wellicht een rare vergelijking maar er zijn mensen die op hun 16e hun eerste kind krijgen en mensen die op hun 36e hun eerste kind krijgen. Dat is niks raars, een plant maakt bloemen (en dus potentiële nakomelingen door de zaden in de vruchten) wanneer die plant daaraan toe is. En als de plant niet ziek is heeft ze dus gewoon nog wat meer tijd nodig.
groetjes,
Diana

Josvan derzwet 3 juni 2020 om 21:00

Bedankt voor de duidelijke uitleg ,het is dus nu een kwestie van geduld hebben.

Geert 15 juni 2020 om 14:55

Beste Diana,

Ten eerste complimenten voor je mooie en overzichtelijke website, je informatie is goud waard voor velen.
Dan over de augurk, ik heb dit jaar sinds april al tal van plantjes gekweekt, maar elke keer na het uitplanten worden ze opgegeten (ik neem aan door slakken, want die zitten ook op de pompoen). Vannacht is er weer een opgegeten die al 2 paar echte bladeren had. Heb je tips om hiermee om te gaan? Alvast bedankt! Groeten Geert

Wijnie 15 juni 2020 om 18:23

Hoi Geert,
Wat vervelend dat je planten steeds worden opgegeten! Tegen slakken gebruikt Diana bier of kattenbrokjes (paneermeel werkt hetzelfde), zie https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/. Mocht je verhoogde bakken hebben en erg veel last van slakken hebben, kun je overwegen om met koperdraad en een batterij ze buiten je bak te houden. Als je googled kun je vinden hoe je dat zelf kunt maken.
Mocht je slakkenkorrels willen gebruiken: Escar Go is het meest milieuvriendelijk zo ver ik weet.
Ik weet niet of je daar de mogelijkheid voor hebt, maar ik laat het liefst zaailingen als courgette e.d. in een wat grotere pot met potgrond eerst een poosje groeien op een slakvrije plaats (mijn tuintafel ;)) , ik plant ze dan pas uit als ze het liefst al 6 echte bladeren hebben, dan is de kans op vraat bij mij meestal minder (heftig).
Ik hoop dat je hier iets mee kunt.
Groetjes Wijnie

Geert 15 juni 2020 om 19:15

Dank je Wijnie, hier kan ik zeker wat mee!

Lien van Ballegooij 20 juni 2020 om 11:46

Beste Diana
Mijn voor de allereerste keer geplante augurken groeien goed en zijn nu al bijna een meter hoog, maar ik heb op dit moment veel last van zwarte
bladluizen, Ik heb al gespoten met groene zeep en een beetje spiritus
{weet niet of dit mag } maar dit helpt niet. Graag uw advies.
En nog een vraagje, hoeveel planten moet je zetten om een pot of 5 augurken in te kunnen maken . Bij voorbaat dank
.Met vriendelijke groet. Lien

Ruud & Diana 21 juni 2020 om 08:42

Hallo Lien,
Het hangt van de omstandigheden (standplaats, weer, vocht en voeding) en van het ras af hoeveel augurken je kunt oogsten. Ik zou zeggen dat je met 2 planten behoorlijk wat augurken kunt oogsten, mits de omstandigheden dus goed zijn (en ik plant altijd liever 2 planten dan 1, voor het geval 1 van de 2 wordt belaagd door ziekten of plagen).
Ik ben geen fan van spiritus, gebruik het zelf nooit. Kijk vooral op deze pagina naar een recept dat hier bewezen goed werkt tegen luizen (met een knoflookextract of op basis van zeep en wat olie):
Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

groetjes,
Diana

Lien van Ballegooij 22 juni 2020 om 14:32

Dank je wel Diana. Ik heb je tip voor de luizen bestrijding al toegepast.
heb de zeep met olie gemaakt, Als augurken heb ik de Profi F1 gezaaid.
En had werkelijk geen idee of ik daar een paar potten mee zou kunnen vullen. ik heb 10 planten gezet.
Ben dus erg blij met je antwoord, Sinds kort heb ik jullie mooie en duidelijke site ontdekt en heb er al veel van opgestoken.
Nogmaals hartelijk dank voor je advies .

Groetjes Lien.

Lieselotte 18 juli 2020 om 00:30

Ik heb komkommers van de soort “Marketmore” en de smaak van de komkommers ongeacht de grootte is best bitter en gewoon teleurstellend. Hoe groter ik ze oogst, hoe taaier en dikker de schil, maar ook klein vind ik ze niet erg lekker.

Nu heeft iemand mij onlangs verteld dat deze soort bedoeld is om in te maken/augurken van te maken. Klopt dit? Of doe ik gewoon iets verkeerd in de verzorging van deze soort denkt u?

Ruud & Diana 18 juli 2020 om 09:24

Hallo Lieselotte,
Ik heb zelf het ras Martketmore nog nooit geteeld maar als ik voor je googel vind ik dat ze een prima komkommer zonder bitter moet zijn, geschikt voor inmaak maar zeker ook voor gewone consumptie.
Ik weet niet waar je de zaden hebt gekocht maar als ze is gekruist kan dat zeer bittere en licht giftige komkommers opleveren. Op de pagina over komkommers heb ik daar meer over geschreven. Komkommers kunnen ook licht bitter worden door stress, door bijvoorbeeld voeding- en vochtgebrek, maar dat is minder bitter dan bij gekruiste komkommers.
groetjes,
Diana

Ria 18 juli 2020 om 14:05

Hallo Lieselotte en Diana,

Verschillende jaren heb ik het ras Marketmore in de volle grond geteeld. En altijd tot volle tevredenheid. Ik kan me herinneren dat de schil inderdaad wat hard was, in ieder geval steviger dan andere rassen komkommers die ik in de kas had staan, maar van bitterheid was geen sprake, zowel klein als groot geoogst was het een lekkere komkommer.
Heb je nieuw gekocht zaad gebruikt of heb je van iemand misschien zelf gewonnen zaden gekregen?
Groetjes,
Ria

Wilhelmina 27 juli 2020 om 09:07

Weer een zeer duidelijk verhaal,dank je wel hiervoor.Ik vind het erg lastig om te bepalen wanneer ik de augurkjes kan oogsten,soms schiet er 1 door,terwijl de andere inimini zijn.Is er een soort standaard regel hiervoor ? Bij een komkommerplant haal ik de meeste bloemen weg, is dat ook nodig bij augurken ?

Ruud & Diana 27 juli 2020 om 10:42

Hallo Wilhelmina,
Hoe groot je augurkjes oogst hangt af van het ras, de omstandigheden (als vocht en voeding en temperatuur) en van je eigen wensen. Ik pluk ze graag jong en klein (net als courgettes) maar soms kom ik 2 dagen niet op de tuin en heb ik flinke exemplaren die ik natuurlijk ook gewoon gebruik (soms snijd ik ze dan in plakken). Er is dus geen standaard regel, in de winkel koop je augurken in 1 formaat maar dat komt simpelweg omdat die enorme oogst wordt verdeel over verschillende formaten. Ik haal nooit komkommerbloempjes weg, waarom zou ik dat willen doen (ik heb vaak moderne rassen en die hebben geen bevruchting nodig om vruchten te vormen)? Haal je vrouwelijke of mannelijke bloemen weg en waarom, als ik vragen mag?
groetjes,
Diana

Brechje 27 juli 2020 om 23:09

Mijn augurken plant in geel aan t worden waar kan dit door komen? ik heb ze in een kas staan die ik met mooi weer zo veel mogelijk open zet zo als ik lees hier boven heb ik misschien wel te veel blad weg geknipt want de plant staat met mooi weer de hele dag in de zon of komt het omdat de plant te weinig voeding of water krijgt? Al geef ik mijn moestuin met mooi weer elke dag water

Ruud & Diana 28 juli 2020 om 08:12

Hallo Brechje,
Ik kan je helaas niet goed helpen want ik ken je omstandigheden niet (zoals wanneer en welke voeding, grondsoort, ras, plantafstand, etc.) maar ik verwijder van komkommers en augurken alleen bladeren wanneer die bruin en verschrompeld of ziek door bijvoorbeeld meeldauw zijn. En ik geef zeker niet elke dag water in de kas (2 tot 3 keer per week, als je elke dag flink water geeft kunnen uiteindelijk wortels gaan schimmelen/rotten). Misschien dat minder vaak water en stoppen met blad verwijderen kan helpen. Komkommers en augurken houden ook zeker niet van heel veel zon in de kas (buiten wel maar in de kas werkt de zon bijna als een vergrootglas, zonder blad kunnen de plant zich ook niet beschermen tegen die felle zon, wellicht helpt het als je de plant zelf ook wat helpt door bijvoorbeeld vliesdoek of vitrage ervoor te hangen tot de plant hersteld is.
groetjes,
Diana

Wilhelmina 28 juli 2020 om 10:44

Dank je wel voor je reactie.Ik weet eigenlijk niet meer welk soort (zakje weggegooid,hmz…beter te bewaren ) Ik ga voor de kleintjes, en probeer het gewoon. Mijn augurkenplanten hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen,en bij de komkommers haal ik de meeste weg zodat de rest goed kunnen groeien.Misschien moet ik daar ook eens mee stoppen en kijken wat er gebeurd !

Joep Haanraats 29 juli 2020 om 12:38

mijn augurkenplanten in moes tuin buiten hebben gele en beschimmelde bladeren en gele oorzaak

Ruud & Diana 30 juli 2020 om 08:04

Hallo Joep,
Lees vooral de reacties op deze pagina, en ook de reacties op de pagina van haar zusje, de komkommer, want vragen over geel wordende bladeren bij augurken en bij komkommers zijn al vaak gesteld en beantwoord. Googel ook even op meeldauw in komkommer want beschimmelde bladeren klinkt een beetje alsof de planten daar last van krijgen.
groetjes,
Diana

Winny 2 augustus 2020 om 19:10

Beste,wij hebben augurken staan(hele grote)Die zou ik wiĺen inmaken,maar nu hoor ik dat er ook giftige augurken bestaan.Hoe herken je een giftige augurk?

Ruud & Diana 3 augustus 2020 om 09:17

Hallo Winny,
Augurken kunnen bitter zijn maar dat zijn dan augurken die van planten komen die uit gekruiste zaden komen. Als je zorgt dat je goede augurkenplanten hebt (van in de reguliere handel gekochte zaden en geen gekregen zaailingen of van zelf geoogste zaden) dan is de kans op giftige augurken vrijwel nihil. Giftige augurken zijn ook zo enorm bitter dat ze nagenoeg oneetbaar zijn en je, als je een stukje proeft, je het gelijk uit wilt spugen. Mocht je toch twijfelen, dan kun je 1 augurk doormidden snijden en het snijvlak tegen je tong drukken; als dat heel bitter proeft, dan is de augurk min of meer giftig en kun je er vanuit gaan dat alle andere augurken van dezelfde plant dat ook zijn. Maar zoals gezegd hoef je daar bij gekochte zaden (en zeker bij F1-hybriden) niet bang voor te zijn.
groetjes,
Diana

Dupont Winny 7 augustus 2020 om 22:02

Hallo Ruud en Diana ,
Hartelijk bedankt voor uw reactie.De augurken zijn vanzelf in onze moestuin gekomen,via het compost in onze compostbak.Ze smaken niet bitter ,eerder smaken ze naar niets,dus ik ga ervan uit dat ze niet giftig zijn..

Groetjes,
Winny

Caroline 2 augustus 2020 om 22:17

Ik heb van een collega-tuinder twee grote augurken (20 cm) gekregen. Ik ga ervan uit dat ik die niet meer kan inmaken. Hoe kan ik deze toch verwerken in een gerecht? Zijn er recepten met grote augurken? Hoe bereid ik ze het beste?

Ruud & Diana 3 augustus 2020 om 09:25

Hallo Caroline,
Je kunt heel grote augurken ook gewoon inmaken hoor. In de winkel kun je die ook wel kopen (in de vorm van die staafjes of grote plakken (lekker op een hamburger :-)). De hele augurken inmaken is lastig omdat ze langer moeten koken en ze niet goed in een pot passen maar je kunt ze prima in plakken snijden en dan inmaken. Je vindt hier een recept: Augurken in zoetzuur. Als je ze niet wilt inmaken kun je er ook vers zoetzuur van maken maar dan zul je wel stap 1 van het inmaakrecept moeten volgen (en ze dus een nacht in zout water moeten leggen en koken want anders zijn ze te hard om te eten).
groetjes,
Diana

Frank 6 augustus 2020 om 09:12

Hoeveel cm laat ik de augurken groeien ongeveer voor dat ik ze oogst?
Klein zijn ze lekkerst maar wat is klein en tot hoe groot zijn ze eetbaar?

Ruud & Diana 6 augustus 2020 om 17:06

Hallo Frank,
Zo groot of klein als dat je in de supermarkt in potjes ziet :-). Als je in de supermarkt naar potten augurken kijkt zijn er cornichons die amper 3 centimeter lang zijn, en er worden ook schijven en staafjes verkocht die van heel grote augurken worden gemaakt. Ze zijn dus tot heel groot eetbaar (al krijgen ze wel steeds meer zaden binnenin en dat vinden wij zelf niet zo lekker). Hoe groot hangt dus van je eigen smaak, van het ras en de omstandigheden af, pas als de zaden gaan rijpen is ze echt niet lekker meer (dan wordt de schil ook geel).
groetjes,
Diana

Ilona Heerkens 15 augustus 2020 om 19:48

Mijn augurkplant heeft door te weinig water gele dode bladeren.
Het was heel erg warm en dacht om de dag is wel genoeg om water te geven.
Knip ik deze bladeren bij de stam af of net achter het blad?
Of is er een link hoe ik kan zien hoe het gedaan wordt?
En hoe zorg ik ervoor dat er nieuwe bladeren aan komen of is deze niet meer te redden?
Bedankt

Ruud & Diana 16 augustus 2020 om 13:59

Hallo Ilona,
Als je bladeren verwijdert doe je dat zo dicht mogelijk bij de stengel (dus het hele blad plus het steeltje waar ze aan vast zit).
Neem nog niet alle bladeren weg, knip er regelmatig wat weg terwijl er ondertussen nieuwe bladeren groeien. Er zullen nog nieuwe bladeren verschijnen wanneer de plant voldoende vocht en voeding krijgt (en verder gezond is).
groetjes,
Diana

Ilona Heerkens 16 augustus 2020 om 19:54

Erg bedankt voor uw antwoord! Hopelijk komt het snel goed

chris 30 augustus 2020 om 16:13

ik heb mijn augurken door laten groeien ! die zijn nu geel -oranje !kun je die nog eten ?

Ruud & Diana 30 augustus 2020 om 16:33

Hallo Chris,
Ik heb toevallig ongeveer dezelfde vraag vanmorgen beantwoord op de pagina van de komkommer,dit is wel de tijd waarin wel eens een augurk of een komkommer wordt vergeten :-).
Een geeloranje augurk is ‘rijp’, er zitten nu rijpe zaden in, en dat betekent dat ze ondertussen droog en taai en met grote harde zaden en wellicht ook wat bitter is.
Ze is dus nog wel eetbaar maar niet lekker meer.
groetjes,
Diana

Ellen 28 september 2020 om 18:32

Hallo Diana,
Wat heb je een mooie website! Ik raadpleeg hem regelmatig.
Nu heb ik voor het eerst augurken ingemaakt, volgens jouw recept. Bij het openen van de pot zat er een grijze waas over de augurken. Weet jij waardoor dit komt? We hebben de augurken wel geproefd en ze smaken prima. Maar ik ben er niet helemaal gerust op. De deksel van de pot zat nog goed dicht en kon ik ook niet indrukken. Wat denk jij?
Groet, Ellen

Ruud & Diana 29 september 2020 om 08:19

Hallo Ellen,
Een grijze waas klinkt niet goed. Het hoeft niet direct iets slechts te zijn, troebelheid kan bijvoorbeeld ook komen door bepaalde (poederachtige) kruiden. Het belangrijkste is dat je zeker weet dat de kokendhete augurken en azijnmengsel in hete potten zijn gegaan. En dat het deksel niet is beschadigd (waardoor de inmaak kan oxideren). En je zou kunnen kijken naar de andere potten augurken die je op dezelfde dag hebt ingemaakt, hebben ze allemaal die troebele waas? En je zou ook nog aan de augurken zelf kunnen denken, bijvoorbeeld het ras, de kooktijd, etc.
Je hebt je bericht gisteravond gepost en je schrijft dat je de augurken wel hebt geproefd en dat ze goed smaakten. Als zich een schimmel in de potjes ontwikkelt zou je daar dus nu wel last van moeten hebben gehad (als in misselijkheid en/of diarree). Als dat niet het geval is kun je de augurken dus blijkbaar eten, maar ik zou dat nu dan wel snel doen, het potje binnen enkele dagen op maken (en uiteraard in de koelkast bewaren).
Het is voor mij lastig om je vraag te beantwoorden want ik heb niet gezien hoe je hebt ingemaakt en hoe het potje met augurken er nu uitziet, maar ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt!
groetjes,
Diana

Ellen 21 oktober 2020 om 18:12

Hallo Diana,
Dank voor je uitgebreide reactie. We zijn gelukkig niet ziek geworden van de augurken…
De potten moeten heet genoeg zijn geweest en deksel zat muurvast. We denken dat het misschien de kruiden in combinatie met de kooktijd is geweest. De volgende pot had het namelijk ook, maar daar zag je beter dat het om een vliesje gaat wat makkelijk los laat. Volgend jaar proberen we het nog een keer met andere kruiden.
Dank voor al je leuke adviezen op de site!
Groet, Ellen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief