Augurk

De augurk is eigenlijk hetzelfde als een komkommer, beiden behoren tot de soort Cucumis sativus. In de afgelopen tientallen jaren hebben kwekers ervoor gezorgd dat de komkommer steeds groter is geworden (hoewel de snackkomkommer nu weer helemaal ‘in’ is).

Maar de komkommer is ook zachter van smaak en structuur en sappiger dan de augurk. Om die reden is de komkommer lekker om “zo” te eten, de augurk heeft altijd een bereiding nodig en is vooral geschikt voor de inmaak in zout, zuur of zoetzuur. Rauw gegeten is de augurk hard en niet erg lekker.

Het is leuk om eens augurken te telen, maar zelf doen we dat niet zo vaak meer als vroeger. Het is best arbeidsintensief om de augurken in te maken, op een moment dat je niet zelf kunt kiezen, want de augurk bepaalt zelf wanneer hij wil groeien en geplukt wil worden. Dat moment komt dus niet altijd even goed uit, soms hadden we dus geen augurken maar eerder “nog niet ingemaakte zurebommen” want augurken groeien, als ze er eenmaal zijn, heel snel.

Neemt niet weg dat je het eigenlijk toch eens moet proberen, want de smaak is uiteraard wel heel anders dan de augurken uit pot uit de winkel. Ik maak de laatste jaren geen grote hoeveelheden meer in, maar elk jaar nog wel 4 of 5 potten, want het blijft erg lekker, je kunt het kruiden zoals je zelf wilt, en ik meng ook nog wel eens als het zo uitkomt wat komkommer bij de augurken in de pot, voor verschillende structuren.

 

 

TEELTWIJZEN / RASSEN

Augurken zijn éénjarige planten en ze houden erg van warm weer (net als de komkommer). Kies daarom dan ook een warm en beschut plekje voor de teelt ervan. Er zijn nog wel wat verschillende rassen maar de vorm en grootte zijn ongeveer gelijk. De verschillen zitten vooral in de mogelijkheden om ook in een koel klimaat een leuke oogst te geven, de resistentie tegen ziekten en allerbelangrijkste “bittervrije augurken”. Let bij de koop van zaden altijd op die term bittervrij, niets zo vies als een bittere augurk (ik geloof ook niet dat er nog worden geteeld, maar door kruisingen kunnen ze wel ontstaan – dus ook wanneer je er zelf zaden van oogst!).

Daarnaast is er ook nog de term “parthenocarp”, je vindt die term ook in het hoofdstuk van de komkommers; het betekent dat de augurkenplanten alleen maar vrouwelijk bloemen en dus vruchten bevatten, die ook geen mannelijke bloemen nodig hebben voor de bestuiving. Dat garandeert natuurlijk al een grotere opbrengst. Dit zijn altijd hybriderassen.

 

Ik ben zelf normaal gesproken niet zo’n voorstander van F1-hybriderassen maar in dit geval (en ook in geval van komkommers) is de kwaliteit, opbrengst en ziekteresistentie wel duidelijk beter dan die van veel “heirloom-augurken” (uitzonderingen daargelaten). Uiteraard hangt daar dan ook een prijskaartje aan. In het engels worden augurken “Pickling Cucumbers” genoemd, wellicht handig om te weten als je eens op zoek wilt gaan naar zaden in het buitenland. Bekende rassen:

  • Cornichons de Paris
  • Boston Pickling
  • Baribon F1
  • Diamant F1
  • Northern Pickling
  • Kleine scherpe groene
  • Hokus

 

ZAAITABEL, PLANTEN EN OOGSTEN:

Augurk tabel

 

TEELT IN DE VOLLE GROND:

Kies dus eerst een ras dat geschikt is voor de volle grond/koele klimaten. Zaai vooral binnenshuis bij kamertemperatuur voor in potjes, liefst rond half tot eind april. Vanaf half mei (IJsheiligen)mogen de zaailingen buiten worden uitgeplant. Let bij het uitplanten wel op slakken, de jonge zaailingen worden hier door slakken erg smakelijk gevonden, na een paar weken zijn de planten niet interessant meer voor slakken. Kies uiteraard een warm en beschut plekje.

Je kunt kiezen of je de planten wilt laten kruipen over de grond of wilt laten klimmen langs bijvoorbeeld gaas. Dat laatste had bij ons vaak de voorkeur: omdat ze sneller opdroogt na regen, en omdat ze zo minder ruimte inneemt en toch een goede oogst geeft. Geef haar dan wel een beschut plekje, want hier aan de kust kon ze dan wel last hebben van de wind, plant de planten met de klimrekken gewoon in de beschutting van een muur of rij bonenstaken met bonen, achter de kas, of iets dergelijks.

 

TEELT IN DE KAS:

In de kas worden augurken sowieso langs een klimrek geteeld (net als komkommers), anders zou ze veel kostbare ruimte innemen. De opbrengst in de kas is 5 tot 10 keer hoger dan de buitenteelt (afhankelijk van het ras). Je kunt dan ook een weekje vroeger zaaien, maar niet al te veel vroeger, want ook in de kas kan het nog lang koud zijn in de nacht, dus ook in de kas kan ze pas begin mei worden uitgeplant.

 

BODEM / BEMESTING

Augurken groeien op alle gronden, maar hebben graag wel een vochtvasthoudende en toch doorlatende grond. Ze drinken dus veel (het worden ook behoorlijk grote planten) maar te lang in natte grond staan bevordert wel de ziektegevoeligheid.

Doordat het forse planten worden lusten ze ook wel wat voeding. Spit vooral wat stalmest onder, geef wat compost en voor het planten ook wat algemene al dan niet biologische moestuinmest.

 

TEELTZORGEN

Vroeger werd er nog wel beweerd dat augurken gesnoeid moeten worden maar die informatie is ondertussen wel achterhaald. Zorg wel bij de liggende teelt dat je de ranken van de plant goed over de grond leidt en verspreidt, zodat er lucht, licht en vooral bestuivers bij kunnen.

Bij de klimmende teelt moet je de ranken wel regelmatig aanbinden, ook afhankelijk van het soort klimrek dat je gebruikt (te fijn gaas lukt niet, maar langs stokken kan ze ook niet klimmen; een wat grover gaas of hekwerk gaat eigenlijk het beste).

Geef regelmatig water, zeker in droge tijden, augurken bestaan voor een groot gedeelte uit water en de grote planten lusten wel wat, pas wel op dat de wortels niet in het water blijven staan.

 

OOGST

Bij ons het enige euvel: je moet regelmatig plukken (soms wel elke dag of om de dag). Uiteraard zijn jonge augurken lekkerder dan de te ver doorgegroeide grote augurken. Met regelmatig plukken stimuleer je de plant ook gelijk weer nieuwe bloemen en vruchten te maken.

 

BEWAREN

Oogst elke dag of om de dag augurken en bewaar deze het liefst koel maar niet in de koelkast (want dan heb je een wat grotere kans op schimmel). Na een dag of 4 of 5 heb je dan normaal gesproken voldoende augurken om in te maken.

 

ZAADTEELT

Van zaadvaste rassen kun je een paar vruchten laten doorgroeien tot ze bijna zacht worden. Snijd de augurken doormidden, haal de zaden eruit, was ze, en droog ze een paar dagen op een warme plaats. Ik heb zelf slechte ervaringen met het zelf oogsten van augurkenzaden; ze kruist heel gemakkelijk met komkommers en andere rassen  augurken: de kwaliteit kan dan (hoeft niet) erg teruglopen. De enige keer dat ik het probeerde had ik het jaar erop augurken die zo verschrikkelijk bitter waren dat ik ze gelijk uitspuugde. Als je dus zelf zaden oogst en het jaar erop zaait: proef eerst je augurken voor je ze inmaakt; het zou erg zonde van al het werk zijn als later bleek dat je ingemaakte augurken te bitter om te eten zijn. Een lekker recept voor ingemaakte zoetzure augurkjes kun je hier vinden: Inmaak – zoetzuur van augurkjes

 

 

13 reacties op Augurk

R. Mielard 22 juli 2019 om 11:40

Er zit erg veel blad aan de augurken struiken, mag ik de overtollige bladeren verwijderen ?

Ruud & Diana 23 juli 2019 om 12:32

Je mag wel wat blad verwijderen maar zeker niet teveel. Augurken (net als komkommers) houden van een zonnige plaat maar ze houden niet van felle zon op de stengels en vruchten (in de kas moeten we ze zelfs als één van de eerste groenten beschermen tegen te felle zon). Het blad beschermt dus ook, tegen zon, regen, hagel, storm, etc. Maar de planten kunnen er heel goed tegen als je blad verwijdert hoor. Als je dat doet verwijder dan vooral blad dat al lelijk, kapot, dubbel hangt (en daardoor langer nat blijft na regen), op die manier kun je bijvoorbeeld meeldauw voorkomen (of in ieder geval uitstellen).
groetjes,
Diana

Marjolein 4 april 2020 om 14:16

Hallo,
Met veel interesse lees ik deze website af nu wij een stuk tuin mogen bewerken en wat zaadjes ingeslagen hebben. Bedankt voor de praktische info. Ik vroeg me af hoe hoog de augurken kunnen groeien? We hebben lange, stevige takken uit het bos gehaald om ze in een tipi vorm te zetten en touw erlangs te binden/spannen om een hek idee te maken waar ze makkelijk aan/langs kunnen groeien. En dat de kinderen ook fijn kunnen spelen erin 😉
De takken zijn zo ’n 3 m lang. Groeien augurken ook zo lang?

Hartelijke groet, Marjolein van Drogen-de Rooij

Ruud & Diana 5 april 2020 om 08:29

Hallo Marjolein,
De hoogte van augurkenplanten is enigszins vergelijkbaar met die van komkommers. Die hoogte kan per ras verschillen en het maakt ook nog uit of ze buiten of in de kas staat. Maar een rek van ongeveer 160 centimeter hoog is in principe voldoende.
De augurken zullen dus prima in de tipi kunnen groeien, halen alleen waarschijnlijk de bovenkant niet helemaal. En bedenk wel wat augurken, komkommers, pompoenen (ook leuk voor een tipi, kijk even hier: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/pompoen/) niet makkelijk langs takken klimmen, door hun rankjes groeien ze beter in/door/langs gaas. Het lukt wel, maar je zult de planten wel regelmatig moeten helpen met klimmen (door ze met touwtjes of bindertjes aan de takken vast te maken), tot ze in elkaar ranken en zo makkelijker naar boven klimmen.
groetjes,
Diana

Marjolein van Drogen-de Rooij 5 april 2020 om 14:08

Hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg! Hier kan ik wat mee 🙂

Gery 5 mei 2020 om 10:06

Beste
wij willen graag een aankoop doen bij u van zaden voor tomaat Big Beef en komkommer Stella soorten
of gelijkaardig soorten
is het mogelijk aankoop te doen bij u voor Export, wij zijn zelf van Belgien
het gaat om paar kilo’s voor groot bedrijf
kunt u ons meer informatie van inlichten aub
dank u
Gery van Belgien

Ruud & Diana 5 mei 2020 om 21:28

Hallo Gery,
Ik ben gewoon een hobbyist met een website over tuinieren hoor, ik kan je helaas niet helpen aan zaden van de soorten die je noemt.
En ik kan je verder ook niet helpen, ik ken wel adressen voor zaden maar dan voor hobbyisten en niet in grote hoeveelheden voor bedrijven.
Veel succes met je zoektocht naar een bedrijf dat zaden aan bedrijven levert!
Diana

Sonja valkenburg 13 mei 2020 om 14:25

Heb 4 weken terug gezaaid in een pot , hoe hoog worden de komkommer had zakjes bij lidll gepoot groeien goed
En tomaten doen het ook goed
Voor de eerste keer.

Gr Sonja

Ruud & Diana 13 mei 2020 om 21:02

Hallo Sonja,
Je kunt dat het beste op het zakje augurkenzaden lezen, op de achterkant van het zakje staat altijd aangegeven wanneer je kunt zaaien, hoe hoog de plant wordt en hoe breed. Augurken zijn er in verschillende plantformaten, van ongeveer 60 centimeter voor de mini’s tot wel ruim 160 centimeter voor gewone augurken. Je hebt het ook over komkommer, ook dat moet op het zakje staan, ook die zijn er in verschillende maten, kunnen soms zelfs nog wat groter worden. Je kunt ze laten kruipen of laten klimmen, en als ze te groot worden kun je ze wat terugknippen. Als je ze laat klimmen en ze worden te hoog, dan tuimelen ze vanzelf weer naar beneden, maar ook dan kun je wat knippen als je dat wilt.
groetjes,
Diana

Veysel 21 mei 2020 om 10:14

Hallo,

Ik heb eind februari tomatenzaden gezaait. Maar ze zijn pas 2 weken geleden naar boven gekomen? Wat heb ik fout gedaan? Ik zaai elk jaar en lukt ook altijd. Is het goed dat ik in potgrond zaai? ( ook al lukt het zaaien wel?). Ik heb kleigrond die vermeng ik met wat potgrond en koeien mest. Is dit goed? En laatste vraag welke mestsoort is beter? Koeienmest of kippenmest? Alvast dank voor je reactie

Ruud & Diana 22 mei 2020 om 08:46

Hallo,
Je stelt deze vraag over tomaten op de pagina van de augurk.
Ik ga je vraag verplaatsen naar de tomatenpagina want als ik hier antwoord geef wordt het verwarrend omdat er verschillen zijn tussen de teelt van augurken en tomaten.
groetjes, Diana

Marc Hendrickx 21 mei 2020 om 11:20

Hoi,
Bij mij in de tuin komen veel wilde komkommers/augurken. Hoe kan ik het verschil zien voordat er vruchten aanhangen? Als er vruchten aanhangen met stekels zijn het augurken, maar daarvoor???
Thx

Ruud & Diana 22 mei 2020 om 09:10

Hallo Marc,
In principe kun je het verschil niet zien want het zijn nu eenmaal eigenlijk dezelfde plant, soms zijn de bladeren van komkommers groter dan die van augurken (afhankelijk van het ras) maar dat kun je in een jong stadium vaak nog niet zien.
Daarnaast raad ik je aan om even op de pagina van de komkommer onderaan bij ‘zaadteelt’ te kijken, daar staat wat meer uitgebreid beschreven wat de gevolgen van het kruisen van komkommers en augurken kunnen zijn (het levert planten op met vruchten die zeer bitter, en dan ook licht giftig kunnen zijn).
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!