Herfst

Ipomoea quamoclitTerwijl ik dit schrijf stortregent het, misschien vanmiddag nog even naar de tuin, maar nu zeker geen tuinweer. Zo langzamerhand sijpelen we de herfst in, letterlijk. Het eerste blad valt, de groentetuin wordt steeds leger.

En de beste barometer ben ik zelf: als ik de neiging krijg om planningen en lijstjes te maken voor 2013, al op websites speur naar leuke soorten zaden, etc. (terwijl ik heus wel weet dat dat nog veel te vroeg is), dan wordt het herfst 🙂

Tomaat Renas Turban tros septemberZal ik in 2013 eens een soort van favorieten-jaar maken? Met alle soorten tomaten die ik in de afgelopen jaren de beste vond? Of toch ook nog maar een aantal nieuwe soorten waar ik goede verhalen over lees? En eens een andere indeling in de kas misschien? En wat minder pepers maar wat meer paprika’s? Nu al aan het verzinnen over volgend jaar, wat, wanneer, etc. De kosmosagenda voor 2013 straks even bestellen.

Toch valt er nog genoeg te genieten in de tuin hoor, als het maar droog is. Er staan nog éénjarigen en vaste planten te bloeien, Salvia uliginosa, Lepechinia, Centaurea americana, Solanum aviculare, Cuphea blepharophylla tot Asarina scandens, Aconitum, Althaea, Nicotiana, noem maar op. De felrode éénjarige klimplant Ipomoea quamoclit staat volop te bloeien in pot (foto boven), en datzelfde geldt voor Thunbergia alata Blushing Susie en Asarina wislizensis Red Dragon.

Maar de Hosta’s worden lelijk, beetje snotterig al, de sieruien vallen om, de Papaver orientale is zelfs al volledig teruggetrokken in de grond. Een al 2 jaar ziekelijke pruimenboom heeft Ruud gerooid, de plaats is nu kaal en leeg maar gaat volgende maand opgevuld worden door een Kruisbes. Een nieuwe pruimenboom (Reine Victoria want dat vinden wij nu eenmaal nog steeds de allerlekkerste) is al gekocht en krijgt een ander plekje (waar nu nog wat groenten staan).

Boerenkool Redbor bladDe boerenkool gaat nu groeien (foto van het blad van Redbor F1, een paarsbladige boerenkool), Spruiten, Chinese kool, Savooien, winterandijvie en wintersla, rucola. Maar de zomerprei gaat binnenkort gerooid worden, alsook de laatste worteltjes, snijbonen, etc. De vriezer zit straks weer tot de nok toe vol. In elke kas staan nog 1 of twee tomatenplanten met vruchten. Voor soep en saus genoeg ingevroren en ingemaakt maar voor verse tomaatjes voor door de sla, etc. proberen we nog wat planten een maandje te laten staan.

En ondertussen dus zeer druk met het oogsten van zaden. Sommige soorten zijn gelukt, sommige soorten niet.

Sla Red Triangle in bloeiDeze sla Red Triangle is te laat, gaat nu bloeien en zal gaan rotten en schimmelen voor er zaden in komen, maar voor nu is het dan in ieder geval wel een geweldig mooi gezicht, zulk donker blad en fel gele bloempjes.

We vermaken ons nu nog met oogsten, zaden, opruimen, maar ook planten, als we een maand verder zijn gaan we al verzinnen over spitten, mesten, etc.

En waar moet de knoflook ook alweer komen? Want die mogen over een week of 3 geplant worden.

10 reacties op Herfst

Zem 20 september 2012 om 16:06

Diana, ik had tomatenzaad van jou. Tiny Tim, Ida Gold en Siberian Egg. Alles buiten in potten gehad vanaf het voorjaar. De minste problemen met schimmel hadden de Siberian Egg en het kerstomaatje Tiny Tim. En het was een slecht tomatenjaar: weinig zon en een koud en nat voorjaar + zomer.
De Tiny Tim vond ik lekker zoet, de Siberian Egg geeft tot op vandaag royaal goede tomaten, maar wat minder zoet. De Ida Gold geeft veel minder opbrengst, wat meer schimmel op het blad en de tomaatjes zijn ook wat zurig.
Als buitentomaten in ongunstige omstandigheden krijgen de eerste twee dus drie sterren.
Maar veel meer benieuwd ben ik naar jouw buiten-top vijf. Criteria: ziekteresistentie, opbrengst en minimaal zurig.
Hartelijke groet, Zem.

Diana 21 september 2012 om 09:47

Hallo Zem,

Goed om te horen dat je in ieder geval nog een leuke oogst hebt in dit jaar met kou en regen in voorjaar en vroege zomer!
Hier de tomaten in juli al moeten ruimen in verband met wortelrot door onder water staan en Phytophtora.
Zelf vind ik juist de Ida Gold wel lekker, ik hou voor salades wel van een tomaat met extra zuurtje, liever dat dan gewoon weinig smaak (maar die gaan dan weer in de soep :-)).
Ik vrees dat ik geen top 5 heb van soorten voor de buitenteelt, alles hangt af van de standplaats, het weer, of er aardappelen in de buurt staan, en of er al vroeg Phytophtora heerst. Ik had een paar jaar geleden de ‘Besser’ in de buitenteelt, toen een erg leuk en lekker tomaatje, lang van kunnen plukken. Dit jaar weer gezet maar nu dus al in juli moeten ruimen. Vorig jaar de Window Box Roma buiten, deed het prima. Dit jaar had mijn buurman de Window Box Roma en heeft die ook eind juli moeten ruimen.

Over het algemeen kun je zeggen dat de rassen met een korte teeltduur het het beste doet in de buitenteelt, mits je geluk hebt met het weer en er goed voor zorgt (dieven, voeding, etc.). Maar ik vrees dat ik nog geen ras ben tegengekomen dat echt Phytophtora-resistent is. Soorten die het hier in de buitenteelt goed hebben gedaan zijn wel rassen als Yellow Tax, Sophie’s Choice, Kimberly, Nadja, Tumbling Tom, Latah, Kondine en Schmatzefein, maar daar zullen het weer, etc. dus in positieve zin aan mee hebben geholpen.

groetjes,
Diana

Marco 21 september 2012 om 10:10

ik spuit de tomaten altijd tegen Phytophtora net als de aardappels, net zo makkelijk, ik stop met spuiten zodra de vruchten zichtbaar worden.

Diana 21 september 2012 om 10:19

Ja, uiteraard kun je spuiten tegen Phytophtora, zowel de aardappelen als de tomaten (je moet dat dan wel elke +/- 8 dagen doen).
Maar dat wil ik niet, dan koop ik liever tomaten (en ook aardappelen) in de winkel.

groetjes,
Diana

Zem 21 september 2012 om 17:02

Bedankt voor je uitvoerige reactie! Kennelijk zijn er veel omstandigheden, die bepalen of de gevreesde ziekte al dan niet optreedt. Spuiten is voor mij geen optie. Het gaat mij om milieuvriendelijk kweken en dat vind ik erg leuk.

Moestuin 29 september 2012 om 23:12

Ook veel problemen gehad met de tomaten dit jaar. Kan zekers wat met bovenstaande. Ach ja.. volgend jaar weer een poging 😉

Marco 21 september 2012 om 09:22

Hoi Diana,

Een vraag: ik heb bieten gezaaid in augustus maar oogsten gaat hem dit jaar niet meer worden. Kan je bieten overhouden tot volgend jaar, zoja is het een optie om ze te verplanten (met een ruim verplantpakket) ze staan nu op de plek waar volgend jaar de aardappels komen. Ik dacht misschien kan ik ze verzetten en laten overwinter, hebben we volgend extra vroeg oogst. Ik hoor het graag van je.

Diana 21 september 2012 om 09:56

Hallo Marco,

Augustus is wel erg laat om nog bietjes te zaaien. Ik overwinter zelf bietjes voor de teelt van zaden (want bietjes zijn tweejarig). Niet alle bietjes zullen de winter overleven, zelf heb ik ze wel eens verplant, met veel grond (want krootjes maken diepe haarwortels), een deel verloren in de winter, maar een deel ook goed gebleven. Maar ze worden begin maart dan wel heel donker van kleur en al wat zacht. En in mei schieten ze door, omdat de dagen langer en lichter worden, omdat ze tweejarig is.

Zelf verplanten en hopen op een leuke oogst zou ik niet doen. Kleine bietjes zijn leuk en lekker in zoetzuur, dat doe ik zelf altijd met late, kleine bietjes. In februari kun je wel onder glas bietjes zaaien, voor oogst in april/mei, die zijn wel erg lekker (en voor hen is het het eerste jaar dus ze schieten ook niet door).

groetjes,
DianaAC

Marco 21 september 2012 om 10:08

Okay, dan laat ik dat plan maar varen, wanneer zou jij ze dan uiterlijk oogsten, deze maand nog? Heb 2 weken geleden veldsla gezaaid, ben benieuwd. Wanneer kan je weer spinazie zaaien (scherpzaad)?

Diana 21 september 2012 om 10:13

Ik oogst ze wanneer het kpoud wordt, dat kan over een week al zijn maar er zijn ook jaren dat ik ze eind november pas oogst, gewoon de weerberichten in de gaten houden en oogsten wanneer de temperaturen echt flink dalen. Ik zaai Spinazie eind januari weer (onder glas).

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties