Herfstig

We zijn deze week niet vaak op de volkstuin geweest. Meestal konden we niet veel anders dan tussen de buien door en met windkracht 7 tegenwind even naar de tuin fietsen om wat bietjes of een paar venkelknollen en de allerlaatste courgettes te halen. Jammer, want we hebben er nog genoeg te doen: de aardbeistekken staan nog steeds niet in de nieuwe potten en op hun nieuwe plek, ik moet nog snoeien, overal staat onkruid, en zo kan ik nog wel 50 dingen bedenken. Maar hoera!, eindelijk zitten de voorjaarsbollen in de grond. En ik heb al wat gestekt (Salvia’s, Brugmansia’s, de Cleome waar ik eerder over schreef, etc.), en morgen ga ik daar nog even mee verder. Allemaal als ‘back-up’ voor het geval de moederplanten de winter niet overleven.

En met het slechte weer van de afgelopen week in het vooruitzicht zijn we vorige week begonnen met het overwinteren van de matig winterharde potplanten. Ik zoek ze uit; welke moeten waar komen te staan, ik haal ze alvast uit hun onderbak (zodat ze al iets minder kletsnat en daardoor ook iets minder zwaar zijn). De Salvia patens die thuis staat gaat naar de kas op de volkstuin, de rozemarijn op de volkstuin blijft vooralsnog buiten (tot het echt flink gaat vriezen, dan ga ik heroverwegen). De Aeoniums en Echeveria’s op de volkstuin gaan de kas in, thuis laat ik ze buiten maar zet ik wel een kunststof ‘cloche’ over ze heen (zodat ze wat minder nat regenen en hopelijk ook iets warmer blijven). Wat ga ik doen met de Begonia’s? En met de Sidiritis (Griekse bergthee) in pot? Ik moet over elke pot/plant even nadenken. En er zo nodig een plekje voor zoeken. En dat valt niet mee.

Ik schreef al eerder over het reddingsplan in de kas. Ook nu is het weer kletsnat in de kassen. Maar deel 1 van het reddingsplan gaat goed: de Japanse haver groeit als kool. Mede daardoor staat er geen water in de kassen (het is er kletsnat maar er staan geen plassen en de grond is geen modder). Japanse haver zou heel diep kunnen wortelen, ze drinkt in ieder geval goed, en groeit ook goed. Op de foto bovenaan dit blog zie je hoe ze er vorig maand uitzag. Nu ziet ze er zo uit:

Ik twijfel een beetje, zal ik het binnenkort gaan afknippen, of het laten groeien en er mest op gooien? Dat overweeg ik omdat ik de ruimte in de kas nodig heb om planten te overwinteren. Maar uiteindelijk beslis ik dat ze nog een tijdje mag blijven groeien en we een tafel in de kas kunnen zetten, op een paar tegels, dan kan de haver haar goede werk blijven doen (mineralen en sporenelementen uit de grond opnemen en die later weer aan de bovenlaag van de grond afstaan (waardoor de zaailingen en planten die we er in het vroege voorjaar hopelijk weer kunnen gaan zaaien er profijt van hebben). En voor de matig winterharde planten is het fijn als ze komende winter niet op de ijskoude en natte grond staan maar de potten wat hoger (en droger) overwinteren. Dit jaar dus helaas geen ‘winterkas’ (met allerlei groenten als rucola, winterpostelein, spinazie, mosterdblad, weeuwenteelt kolen, etc.) maar de stappen in dit reddingsplan uitvoeren en de resultaten volgen vind ik ook heel leerzaam.

Afijn, de stekken en planten staan ondertussen erg in de weg, in het middenpad van kas 1:

Salvia, Colocasia-stekken, Cleome, Begonia evansiana, etc. staan in het middenpad van de kas erg in de weg en daar rond omheen tiert de Japanse haver welig 🙂

Er moet dus iets gebeuren. Ondertussen staan er in de andere kas tafels en krukjes tussen de haver. Op een krukje staat de peper Madre Vieja in pot:

De haver begint zelfs al wat om te vallen, ertussen staan nog wat Borago-planten en op de kale plekken (ik heb deze week de laatste paprikaplanten uit de kas gehaald) heb ik snel nog even wat nieuwe haver-zaden gezaaid.

Ruud is begonnen met het schoonmaken van de ruiten, je ziet op de foto hierboven dat de ‘Temperzon’ er nog grotendeels op zit en veel licht uit de kas weghoudt. Dat willen we dit weekend klaar hebben zodat de haver en de planten die in de kas gaan overwinteren zoveel mogelijk licht en zon = warmte krijgen.

Op een krukje aan de andere kant staan een Cosmos atrosanguineus en een Agapanthus in pot. En tenslotte staat de ‘grote terrastafel’ ondertussen ook afgeladen vol:

Aeonium, Salvia elegans, Echeveria’s, Tibouchina, Lepechinia, etc. hebben hier allemaal een plekje gekregen. Het lijkt wel een orangerie!! (maar dan zonder enige voorzieningen :-)).

En nu? Nu staan er buiten nog 2 Brugmansia’s, een oregano in pot, een zwartbladige Pennisetum, de moederplanten van Colocasia, nog meer Echeveria’s, een Thunbergia, het mandarijnstruikje, Begonia’s, een Salvia guaranitica, een bontbladige Canna en zo nog wat soorten. Waar gaan we ze in vredesnaam allemaal laten? Ik heb geen flauw idee. Maar ik zou ze wel allemaal willen houden, dus ik ga voor allemaal mijn best doen :-). Ik wil ze nu graag zo snel mogelijk in de kas zetten zodat de grond in de potten (die nu nog kletsnat is) op mooie dagen nog op kan drogen, in droge grond is de kans op overleven altijd veel groter dan in natte grond. En zoals gezegd, er gaan ook nog soorten mee naar huis voor een volledig vorstvrije overwintering.

Tot slot van dit blog wil ik iedereen die op het vorige blog heeft gereageerd heel hartelijk danken voor de aardige woorden en tips!! Ik ben ondertussen verder gegaan met het schonen en verpakken van zaden, dus komt er toch nog een ‘kleine’ zadenlijst :-). Wat later dan normaal, maar als dat voor de mensen die er interesse in hebben geen probleem is, dan voor mij ook niet. Tot slot daarom dan nog een kleine collagefoto, want ik ben nu druk met het uitzoeken van foto’s van soorten en rassen van tomaten, pepers, paprika’s, etc.. Ik vind het zelf heerlijk om ze te weer even te bekijken, ondanks het ‘slechte’ jaar hebben we blijkbaar toch nog best een leuke oogst gehad 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
greet

Beste Diana,
wel wat laat maar ik geniet elke keer weer van je vrolijke,leuke,verhalen.
Helaas geen moestuin meer,en mis het nog heel erg.
Succes met al je plannen.Komt vast wel goed.:-)greet
,

Pearlsofpassion

Hey Diana,

Wat goed dat het reddingsplan lijkt te werken. Ik vind het knus ogen, die tafeltjes in het gras (ale haver, ik weet het ;-)) met daarop bloemen en planten. Het heeft wel iets.

Ik heb ook interesse in de zadenlijst voor wat vroege paprika’s als je die dit jaar zou hebben. En evt een leuk vroeg tomatenrasje, maar daar heb je er niet veel van, dit jaar zeker?
Ik heb nog nooit mee gedaan, dus benieuwd hoe het in zijn werk zal gaan. 🙂

Groetjes
Valerie

Esther

Woohoo! Toch nog een zadenlijst! En wat fijn dat het reddingsplan lijkt te werken! Het ziet er op één of andere manier ook nog wel gezellig uit zo. Je zou op een zonnige winterdag als de temperatuur in de kas een beetje oploopt zelfs op je rug in het haver kunnen gaan liggen en je voorstellen dat het alweer lente is 😉 Veel plezier op de tuin dit weekend!

Sylvia Bol

Ook ik zou wel zaad willen bestellen bij je. Ik heb dit ook nooit gedaan maar ik ben gestimuleerd door je inspirerende verhalen om ook wat te gaan proberen. Ik weet niet of dit de juiste manier is hiervoor maar anders hoor ik dat graag nog. Ik zal ook werk gaan maken om de potten binnen te gaan zetten. Daar ben ik altijd wat laks mee en ineens is het te laat! Dank voor je mooie verhalen.

JOKE

HEEL LEUK IK WACHT AF.

wil fransen

Dag Diana,
Wij gaan een beetje moestuinieren in twee bakken op sta hoogte. Mijn man is bezig ze te maken en we hebben een stukje tuin ervoor “opgeofferd”. Dat was alleen in het voorjaar een plaatje met Schijnpapavers en wat heesters, maar de rest van het seizoen een wildernis. Jouw enthousiasme heeft geholpen het te proberen. Top, groet, Wil.

Thérèse Zwaard

Waarom willen we altijd planten in onze tuin zetten die eigenlijk niet echt in ons klimaat thuishoren en dus “voor de veiligheid” droog of vorstvrij gehouden moeten worden in de winter….? Ja, gewoon omdat ze apart zijn, mooi blad of mooie kleurrijke bloemen hebben, maar helaas zit daar veel werk aan vast. Ik doe het zelf ook hoor en elke keer als ik ermee bezig ben denk ik: volgend jaar ietsje minder. Lukken doet dat tot nu toe nog niet en ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om ze buiten te laten staan. Het risico van teveel regen en erna toch ineens vorst blijft hier in het westen duidelijk aanwezig en dan is het paniek.

Wendy Frehé

Diana, dit jaar heb ik de pallets van de zonnepanelen gebruikt om in de kas te leggen, zodat de planten van de grond staan.
Aan de onderkant van de kas een strook bubbeltjes folie. Op deze manier hou ik de vorst net iets langer tegen.. Tzt komt er dan een kaars met stenen potten erover in staan.
Als ‘t meer dan 5graden vriest fleece erover.
20graden vorst blijft funest…. Maar over ‘t algemeen is, ‘t voldoende.

Wendy Frehé

Aanvulling.. en emmers water natturlijk.

Maaike

Goedemorgen Diana,
Wat ziet jullie kas er gezellig uit met al dat groen! En wat zitten er nog veel bloemen in de planten zeg!
Ik heb begin dit jaar een kleine kas gekocht waar ik al veel plezier van heb gehad. lekker beschut in het vroege voorjaar rommelen en verpotten. Ik had er voornamelijk tomaten in staan en komkommers.
Nu las ik over weeuwenteelt en ook over winterteelt. Daar ben ik nieuwsgierig van geworden, maar snap het verschil niet. Ik heb groenten gezaaid. Die doen het al hartstikke goed in de kas, maar wat is nu de bedoeling? Moeten ze in de kas blijven? Moeten ze in grotere potten dan? Of mogen ze de tuin in? Weet jij raad??
Ik heb wintererwt ‘Voorlopers’ die zijn echt al zeker 10 cm hoog, Wilde spinazie en spinazie winterreuzen, Spitskool, Baby Pak Soi en Bloemkool ‘Alpha’.
Ik heb zelf een speciaal kacheltje gekocht om de vorst uit de kas te halen..
Ik hoop dat je advies hebt voor mij. En ik wacht met smart op de zadenlijst hoor.
En oh ja, bedankt voor de tip over de zaaitrays van The Farm Dream. Die zijn echt fantastisch!
Groetjes, Maaike

Maaike

Dank je wel voor de uitleg. Dat kan ik wat mee!
Groetjes, Maaike

wietske

na alle regen en kou toch nog een redelijke oogst gehad. nu nog wat paksoi en andyvie ne winterreuzen in de kas naast de pot met zoete aardappels. Wanneer kan ik die oogsten. Mijn man zegt steeds dat ik het wel kan doen maar dan hoor ik ergens Ruurd zeggen: niet doen Diana je moet geduld hebben. Dus denk ik wachten

Lukt het nog om een zadenlijst te maken Diana of heeft de natte zomer al je extra zaden opgeist?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties