Pluksla

Zie voor alle algemene informatie over sla, het zaaien, verzorgen, oogsten, etc. op de pagina van Kropsla. Hieronder vind je alleen de aanvullende informatie en de zaaitabel m.b.t. Pluksla.

Pluksla is echt duidelijk anders dan de overbekende kropsla, en ook heel leuk en lekker; ruim de moeite waard om eens te zaaien. Ze heeft een aantal prettige eigenschappen:

Pluksla is een apart soort sla, ze vormt geen echte krop maar kleine plantjes met losse bladeren die je jong plukt. De blaadjes zijn zacht van smaak en extra zacht van structuur, geschikt voor alle bereidingen en gerechten waar je ook ‘gewone’ kropsla in kunt gebruiken.

Er zijn slechts 2 rassen, al jaren, er komt ook (voor zover ik weet) niets bij aan rassen:

  • Amerikaanse roodrand (groene blaadjes met een vleugje rood, foto onder)
  • Australische gele (met fel geelgroen blad, foto boven)

Beiden hebben dezelfde vorm, structuur, etc., het enige verschil is de kleur (en zoals je op de foto ziet is de Amerikaanse Roodrand niet echt rood, het gaat echt om niet veel meer dan een vleugje rood langs de randen).

Pluksla schiet niet zo snel door; daarom is ze geschikt voor zomerteelt. En er is nog een positieve eigenschap: je oogst en eet de blaadjes maar je laat het hart van de plant intact. En op die manier blijft deze sla een aantal keren opnieuw blaadjes maken en kun je dus meerdere keren en over een langere periode van de planten oogsten.

Pluksla Amerikaanse Roodrand
Pluksla Amerikaanse Roodrand

 

Pluksla kan ook best goed tegen kou; daardoor kun je haar bijvoorbeeld in februari al in een paar rijtjes onder koud glas zaaien. Ik doe dat zelf elk jaar, half tot eind februari onder glas gezaaid kun je de blaadjes al eind maart oogsten (en dus een paar keer oogsten, wanneer je het hart intact laat, tot ze plaats moet gaan maken voor tomaten, etc.). Vanaf begin maart kun je pluksla al buiten zaaien.

Pluksla kun je dan helaas wel slecht bewaren (het slechtst van alle slasoorten), de blaadjes worden heel snel slap: eet ze vooral dezelfde dag of bewaar ze maximaal een dag in de koelkast of koel in wat krantenpapier gewikkeld.

 

ZAAITABEL

Pluksla tabel

 

 

3 reacties op Pluksla

Priscilla 25 maart 2020 om 21:05

Beste Diana, ik heb pluksla ‘Catalogna’ gekocht (Bolster biologisch zaad). Is dat een van de soorten die jij ook noemt? Kan ik die nu ook al buiten in de volle grond zaaien? Hoever moeten de zaden uit elkaar geplant worden? Is het aan te raden om met tussenpozen van een paar weken te zaaien zodat er langer geoogst kan worden?

Ruud & Diana 26 maart 2020 om 08:35

Hallo Priscilla,
Ik heb even op de naam gezocht en vond op meerdere pagina’s informatie. Het is geen pluksla zoals dit pluksla is, ik weet ook niet waarom het wel zo wordt genoemd want ze lijkt op de foto’s toch echt een soort kropje te vormen (als las ik dat je haar ook dichter op elkaar kunt zaaien en ze dan als pluksla geoogst kan worden. Echte pluksla maakt losse blaadjes die vanuit de grond komen. De Catalogna maakt een kropje, ze lijkt wel; wat op eikenbladla (maar dan dieper ingesneden). Echte pluksla is heel zacht van structuur en ik lees overal dat Catalogna juist stevige blaadjes geeft.

Ik zie op de website van De Bolster staan:
“Pluksla ‘Catalogna’ heeft lange, ingesneden en donker-groene bladeren. Wordt ook wel hertshoornbladsla genoemd. Dit ras is vroeg en schiet niet snel door. Ruim zaaien of planten, op 30 x 30 cm.
Oogst: Regelmatig plukken bevordert de doorgroei. TIP: ook geschikt als babyleaf (zaaiperiode: mei-augustus)!

Je kunt haar nu dus zaaien en als je dicht op elkaar in een rijtje zaait kun je het afknippen en als een soort pluksla/snijsla oogsten/eten
Maar je kunt haar ook nu zaaien, uitplanten op 30 x 30 cm en dan telkens de grootste bladeren oogsten en de rest door laten groeien, of de hele krop oogsten wanneer ze groot genoeg is.

groetjes,
Diana

Priscilla Van Veldhoven 27 maart 2020 om 17:48

Bedankt, wat jammer, ik dacht echte pluksla te hebben gekocht vanwege de naam op het zakje. Ik ga ze eerst voorzaaien onder koud hlas en plant daarna uit. Bedankt voor het advies!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.