Pluksla

Pluksla
Pluksla Australische Gele

 

Zie voor alle algemene informatie over sla, het zaaien, verzorgen, oogsten, etc. op de pagina van Kropsla. Hieronder vind je alleen de aanvullende informatie en de zaaitabel m.b.t. Pluksla.

Pluksla is echt duidelijk anders dan de overbekende kropsla, en ook heel leuk en lekker; ruim de moeite waard om eens te zaaien. Ze heeft een aantal prettige eigenschappen:

Pluksla is een apart soort sla, ze vormt geen echte krop maar kleine plantjes met losse bladeren die je jong plukt. De blaadjes zijn zacht van smaak en extra zacht van structuur, geschikt voor alle bereidingen en gerechten waar je ook ‘gewone’ kropsla in kunt gebruiken.

Er zijn slechts 2 rassen, al jaren, er komt ook (voor zover ik weet) niets bij aan rassen:

  • Amerikaanse roodrand (groene blaadjes met een vleugje rood, foto onder)
  • Australische gele (met fel geelgroen blad, foto boven)

Beiden hebben dezelfde vorm, structuur, etc., het enige verschil is de kleur (en zoals je op de foto ziet is de Amerikaanse Roodrand niet echt rood, het gaat echt om niet veel meer dan een vleugje rood langs de randen).

Pluksla schiet niet zo snel door; daarom is ze geschikt voor zomerteelt. En er is nog een positieve eigenschap: je oogst en eet de blaadjes maar je laat het hart van de plant intact. En op die manier blijft deze sla een aantal keren opnieuw blaadjes maken en kun je dus meerdere keren en over een langere periode van de planten oogsten.

Pluksla Amerikaanse Roodrand
Pluksla Amerikaanse Roodrand

 

Pluksla kan ook best goed tegen kou; daardoor kun je haar bijvoorbeeld in februari al in een paar rijtjes onder koud glas zaaien. Ik doe dat zelf elk jaar, half tot eind februari onder glas gezaaid kun je de blaadjes al eind maart oogsten (en dus een paar keer oogsten, wanneer je het hart intact laat, tot ze plaats moet gaan maken voor tomaten, etc.). Vanaf begin maart kun je pluksla al buiten zaaien.

Pluksla kun je dan helaas wel slecht bewaren (het slechtst van alle slasoorten), de blaadjes worden heel snel slap: eet ze vooral dezelfde dag of bewaar ze maximaal een dag in de koelkast of koel in wat krantenpapier gewikkeld.

 

ZAAITABEL

Pluksla tabel

 


Recepten met pluksla:

     

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.