Pluksla

Zie voor alle algemene informatie over sla, het zaaien, verzorgen, oogsten, etc. op de pagina van Kropsla. Hieronder vind je alleen de aanvullende informatie en de zaaitabel m.b.t. Pluksla.

Pluksla is echt duidelijk anders dan de overbekende kropsla, en ook heel leuk en lekker; ruim de moeite waard om eens te zaaien. Ze heeft een aantal prettige eigenschappen:

Pluksla is een apart soort sla, ze vormt geen echte krop maar kleine plantjes met losse bladeren die je jong plukt. De blaadjes zijn zacht van smaak en extra zacht van structuur, geschikt voor alle bereidingen en gerechten waar je ook ‘gewone’ kropsla in kunt gebruiken.

Er zijn slechts 2 rassen, al jaren, er komt ook (voor zover ik weet) niets bij aan rassen:

  • Amerikaanse roodrand (groene blaadjes met een vleugje rood, foto onder)
  • Australische gele (met fel geelgroen blad, foto boven)

Beiden hebben dezelfde vorm, structuur, etc., het enige verschil is de kleur (en zoals je op de foto ziet is de Amerikaanse Roodrand niet echt rood, het gaat echt om niet veel meer dan een vleugje rood langs de randen).

Pluksla schiet niet zo snel door; daarom is ze geschikt voor zomerteelt. En er is nog een positieve eigenschap: je oogst en eet de blaadjes maar je laat het hart van de plant intact. En op die manier blijft deze sla een aantal keren opnieuw blaadjes maken en kun je dus meerdere keren en over een langere periode van de planten oogsten.

Pluksla Amerikaanse Roodrand
Pluksla Amerikaanse Roodrand

 

Pluksla kan ook best goed tegen kou; daardoor kun je haar bijvoorbeeld in februari al in een paar rijtjes onder koud glas zaaien. Ik doe dat zelf elk jaar, half tot eind februari onder glas gezaaid kun je de blaadjes al eind maart oogsten (en dus een paar keer oogsten, wanneer je het hart intact laat, tot ze plaats moet gaan maken voor tomaten, etc.). Vanaf begin maart kun je pluksla al buiten zaaien.

Pluksla kun je dan helaas wel slecht bewaren (het slechtst van alle slasoorten), de blaadjes worden heel snel slap: eet ze vooral dezelfde dag of bewaar ze maximaal een dag in de koelkast of koel in wat krantenpapier gewikkeld.

 

ZAAITABEL

Pluksla tabel

 

 

13 reacties op Pluksla

Priscilla 25 maart 2020 om 21:05

Beste Diana, ik heb pluksla ‘Catalogna’ gekocht (Bolster biologisch zaad). Is dat een van de soorten die jij ook noemt? Kan ik die nu ook al buiten in de volle grond zaaien? Hoever moeten de zaden uit elkaar geplant worden? Is het aan te raden om met tussenpozen van een paar weken te zaaien zodat er langer geoogst kan worden?

Ruud & Diana 26 maart 2020 om 08:35

Hallo Priscilla,
Ik heb even op de naam gezocht en vond op meerdere pagina’s informatie. Het is geen pluksla zoals dit pluksla is, ik weet ook niet waarom het wel zo wordt genoemd want ze lijkt op de foto’s toch echt een soort kropje te vormen (als las ik dat je haar ook dichter op elkaar kunt zaaien en ze dan als pluksla geoogst kan worden. Echte pluksla maakt losse blaadjes die vanuit de grond komen. De Catalogna maakt een kropje, ze lijkt wel; wat op eikenbladla (maar dan dieper ingesneden). Echte pluksla is heel zacht van structuur en ik lees overal dat Catalogna juist stevige blaadjes geeft.

Ik zie op de website van De Bolster staan:
“Pluksla ‘Catalogna’ heeft lange, ingesneden en donker-groene bladeren. Wordt ook wel hertshoornbladsla genoemd. Dit ras is vroeg en schiet niet snel door. Ruim zaaien of planten, op 30 x 30 cm.
Oogst: Regelmatig plukken bevordert de doorgroei. TIP: ook geschikt als babyleaf (zaaiperiode: mei-augustus)!

Je kunt haar nu dus zaaien en als je dicht op elkaar in een rijtje zaait kun je het afknippen en als een soort pluksla/snijsla oogsten/eten
Maar je kunt haar ook nu zaaien, uitplanten op 30 x 30 cm en dan telkens de grootste bladeren oogsten en de rest door laten groeien, of de hele krop oogsten wanneer ze groot genoeg is.

groetjes,
Diana

Priscilla Van Veldhoven 27 maart 2020 om 17:48

Bedankt, wat jammer, ik dacht echte pluksla te hebben gekocht vanwege de naam op het zakje. Ik ga ze eerst voorzaaien onder koud hlas en plant daarna uit. Bedankt voor het advies!

Isabella 17 april 2020 om 08:23

Hallo,

Wat is de beste plaats om pluksla te planten?

Groetjes Isabella

P.S. wat een geweldige pagina!

Ruud & Diana 18 april 2020 om 08:37

Hallo Isabella,
In het voor/ en najaar is de beste plaats een zonnig plekje, maar vanaf nu tot in de zomer is een plekje in de halfschaduw wat beter (omdat ze in de warmste maanden in de halfschaduw wat minder snel doorschiet dan in de volle zon). En uiteraard is een luchtige maar vooral vocht vasthoudende grond ook belangrijk.
groetjes,
Diana

Christ'l 27 april 2020 om 17:09

Moet ik de plantjes dicht bij mekaar in volle grond planten of beetje plaats tussen laten? Ik heb kleine gezaaide scheutjes gekregen en wil ze nu in volle grond planten, vandaar mijn vraag.

Ruud & Diana 28 april 2020 om 09:10

Hallo Christel,
Je mag ze heel dicht bij elkaar zetten, op een afstand van ongeveer 2 centimeter van elkaar (ik zie dat het hierboven in de zaaitabel verkeerd staat).
Tussen 2 rijen hou ik een afstand van ongeveer 25 centimeter aan.
groetjes,
Diana

Marco 17 mei 2020 om 08:40

Beste Diana, hoe groot moeten de blaadjes van pluksla ongeveer zijn om ze te kunnen eten?

Ruud & Diana 17 mei 2020 om 09:04

Hallo Marco,
Je kunt pluksla oogsten wanneer je wilt. De blaadjes worden uiteindelijk wel ongeveer 20 x 5 centimeter hoog/breed, maar daar hoef je niet op te wachten. Je kunt in principe de blaadjes die je groot genoeg vindt oogsten, pluksla groeit daarna weer aan.
groetjes,
Diana

Dewitte nadia 5 juli 2020 om 09:10

Kan je pluksla ook in bakken in de serre plaatsen?
En met welke grond het best?

Ruud & Diana 5 juli 2020 om 09:55

Hallo Nadia,
Ja hoor, pluksla kan ook in een kas worden geteeld. Maar dat is nu niet een heel goede tijd, het is juli, we kunnen nog wel flink wat warmte verwachten en pluksla houdt juist van koel weer (in de hitte van de kas kan ze snel doorschieten, blad kan verbranden en ze kaan gaan smetten). Zaai haar vooral nu nog buiten en komend najaar in de kas, dan kun je er in de herfst en winter uit de kas van oogsten. Gewone tuingrond is prima voor pluksla en als je zo’n geprepareerde bak hebt kun je er moestuingrond of mix voor je moestuinbak of zo voor gebruiken, hier groeit ze in een verhoogde bak die we elk jaar aanvullen met compost en tuingrond.
groetjes,
Diana

Chi 5 juli 2020 om 12:32

Mijn sla groeit heel hard hoe kan ik het na het plukken het beste bewaren?

Ria 5 juli 2020 om 14:25

Hallo Chi,

Eigenlijk moet je pluksla op de dag dat je ze oogst gaan eten.
Maar misschien kun je de pluksla in een vochtig plastic zakje in de koelkast enkele dagen goed houden.

Succes ermee,
Ria


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief