Tuinboon

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van tuinbonen:

  • Synoniemen:     Labboon, Veldboon, Roomse boon
  • Latijnse naam:     Vicia faba
  • Engelse naam:     Broad bean, Fava bean
  • Duitse naam:     Ackerbohne, Saubohne
  • Franse naam:     Fèves, Féveroles

Een tuinboon is een vroege peulvrucht, je eet de verse dopboon. Het looizuur in de boon zorgt voor de iets weeïge/bittere smaak. Bij jonge tuinboontjes is daar minder van te merken dan bij oudere/grotere tuinbonen: bij grotere bonen is de smaak ook niet alleen meer bitter/weeïg maar ook melig.

Een delicatesse is de ‘dubbelgedopte tuinboon’; je haalt eerst de tuinbonen uit hun peul en vervolgens maak je het tuinboontje open; in de tuinboon zie je dan 2 balletjes (ook leuk en leerzaam om te zien, want daaraan kun je zien dat een tuinboon ‘tweezaadlobbig’ is). En je eet dan dus alleen die ‘binnenballetjes’ uit de tuinboon.

Dubbelgedopte tuinboontjes zijn heel erg lekker, maar je houdt natuurlijk wel een kleinere opbrengst over. En sommige mensen vinden juist ook dat mintgroene-bruinige buitenvelletje zo lekker. Maar misschien wel handig om te onthouden, want wij hebben tuinbonen wel eens dubbelgedopt, toen we ze door omstandigheden veel te groot hadden laten worden – en dat was toch nog erg lekker.

Even een tip tussendoor: als je jonge tuinboontjes wel lekker vindt, maar wat grotere tuinbonen te bitter/weeïg vindt, probeer dan vooral de kapucijner eens (die de meeste mensen alleen in gedroogde donkerbruine vorm kennen maar vers lijken ze wel een beetje op een kruising tussen doperwt en tuinboon (maar minder zoet dan de doperwt en minder bitter/weeïg dan de tuinboon): Kapucijner).

Tuinboon De Monica bloei

Tuinbonen en kapucijners zijn ook geschikt voor zo ongeveer dezelfde bereidingen (zoals een paar minuten koken en vervolgens  mengen met bijvoorbeeld uitgebakken spekjes of ham, gebakken uien en/of champignons).

Tuinboontjes eet je dus hoe dan ook bij voorkeur jong!

PLANT

Een tuinboon is eenjarig, ze maakt een rechtopgaande plant met 1 tot 4 vertakkingen onderin de plant. Ze wordt 30 tot wel 125 centimeter hoog (afhankelijk van het ras en de omstandigheden). In de bladoksels vind je de bloemen in trosjes, na deze lipbloemen worden later de de grote/lange peulen gevormd (die wel 8 tot 20 centimeter lang kunnen zijn). Die peulen zijn dik en van binnen nattig en sponzig. En je eet dus de bonen die je uit die peulen haalt, de bonen zijn 1 tot 3 centimeter groot, plat en meestal mintgroen van kleur (maar dat is ook weer afhankelijk van het ras want er bestaan ook bruin kokende tuinbonen en bijvoorbeeld roodbruine tuinbonen).

TEELTWIJZEN

Net als doperwten, peulen en kapucijners willen tuinbonen een koele lente; je kunt ze al vroeg zaaien (vanaf ongeveer februari, lichte tot matige vorst deert de zaailingen niet, alleen bij strengere vorst is het raadzaam om de zaailingen te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek, zie ook bij de teeltzorgen).

Vroeg zaaien is ook heel handig voor later in het seizoen want je kunt zo al oogsten voordat de tijd van de zwarte bonenluis begint. En zwarte bonenluis is bijna onvermijdelijk en de grootste belager van tuinbonen dus.

De 3 manieren om tuinbonen te telen:

  • vanaf ongeveer eind januari voorzaaien onder glas en dan in februari-maart buiten uitplanten
  • vanaf half tot eind februari buiten ter plaatse zaaien
  • en de derde minder bekende mogelijkheid (ooit gezien in het programma Gardener’s World en zelf 1 keer geprobeerd met prima resultaat): zaaien in oktober. De jonge kiemplantjes kunnen aardig wat vorst verdragen en zullen, als het in februari iets warmer wordt, snel verder groeien en een extra vroege oogst geven. Er blijft natuurlijk wel altijd een risico bij strenge vorst, en het ene ras is er meer geschikt voor dan het andere ras. Kies uiteraard een zonnige standplaats en dus een goed winterhard ras.

Onze tuinbuurman zaait ze trouwens ook in oktober al maar hij plant de zaailingen vervolgens na het kiemen uit in de kas. Hij kan dan tuinbonen rond april/mei oogsten (afhankelijk van het weer in winter en lente, het ras en overige omstandigheden als voeding, vocht, etc.). Dit levert extra vroege en malse tuinboontjes op. Bedenk bij deze teelt wel dat tuinbonen zelfbestuivend zijn maar er in de kas in het voorjaar geen wind waait en er vaak nog niet voldoende insecten zijn voor de bestuiving; je zult dus elke dag even tegen de planten moeten tikken om te zorgen dat de bloemen worden bevrucht en er peulen kunnen worden gevormd.

Tuinboon Stereo bloei

RASSEN

Er zijn bruin kokende- en blank kokende rassen. De bruin kokende rassen bezitten de typische bittere weeïge tuinbonensmaak. Deze tuinbonen hebben de bekende wit met zwarte bloemen. Voorbeelden van rassen: Witkiem, Express, Suprifin, Leidse Hangers, Aquadulce (zeer geschikt om al voor de winter te zaaien),Manita.

De blank kokende rassen hebben een wat mildere smaak, zij hebben zuiver witte bloemen. Voorbeelden van rassen zijn Driemaal Wit, Stereo, Vectra.

Naast de wit bloeiende tuinboon zijn er ook nog wat rode vormen (in bloei en/of boon) zoals de Crimson Flowered Broad Bean (rode bloei) en Karmazyn (rode boon).

Onze favorieten? Aquadulce voor extra vroege zaai, Suprifin of De Monica (verbeterde Suprifin) geeft een zeer goede opbrengst. En de allerlekkerste vinden we Stereo (lage planten – leuk en handig in een verhoogde bak – geven een matige opbrengst maar wel heel erg lekkere kleine tuinboontjes).

Tuinboon Crimson Flowered bloei

BODEM / BEMESTING

Tuinbonen groeien op alle grondsoorten. Ze behoort tot de peulgewassen. En peulgewassen hebben over het algemeen maar weinig voeding nodig. Maar een tuinboon heeft wel wat meer voeding nodig (ze maakt tenslotte ook flinke planten met grote peulen). Naast het onderwerken van rijpe compost in de winter geven we een week of 2 tot 3 voor het uitplanten van de zaailingen een gemiddelde hoeveelheid organische moestuinvoeding (volgens de aanwijzingen op de verpakking).

STANDPLAATS

Zoals gezegd horen tuinbonen in het vak van de peulgewassen, met een vruchtwisseling van 1 op 4 tot 6 jaar. De vruchtwisseling zal echter normaal gesproken weinig problemen opleveren ten opzichte van de andere peulvruchten want de tuinboon (in het Latijn Vicia faba) is geen nauw familielid van de boon (Phaseolus), of erwt (Pisum sativum).

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND:

ZAAIEN / PLANTEN

We zaaien tuinbonen het liefst voor in de koude kas, zo’n 2 keer hun eigen dikte diep in potgrond die we wat luchtiger hebben gemaakt door er een vijfde deel brekerzand en/of vermiculiet door te mengen. Ik zaai ze graag in potjes voor, je krijgt dan mooie forse zaailingen die nog wat kunnen groeien tot ze uitgeplant kunnen worden. In trays zijn de vakjes vaak gewoon te klein en/of te ondiep voor de grote zaden.

Oh, toch een keer gezaaid in een tray, maar dit is dan wel een tray met grote vakjes van 4,5 bij 4,5 centimeter

De kiemduur bedraagt 1 tot 3 weken, afhankelijk van temperatuur en omstandigheden. Plant de zaailingen uit als ze ruim groot genoeg zijn (minimaal 4 blaadjes hebben) om zonder problemen en vraat van de kas naar het de koude grond te kunnen. Uiteraard plant je niet uit wanneer er op korte termijn matige tot strenge vorst wordt verwacht.

Als je geen kas of platte bak hebt kun je natuurlijk ook binnenshuis zaaien maar de overgang van het warme huis naar de koude buitenlucht in februari is erg groot. Je voorkomt problemen door in huis zo koel mogelijk te zaaien (bijvoorbeeld op een onverwarmde zolder in het volle licht, een zonnig raamkozijn). En voor het uitplanten is het dan ook handig om de zaailingen af te harden, door ze in de nacht in huis te zetten en overdag buiten – zo kunnen de zaailingen wennen aan kou, regen, wind, en vervolgens in de koude nacht toch beschermd overnachten. Zaden die je zo vroeg bij kamertemperatuur zaait kunnen lang en dun en ziekelijk opgroeien en vervolgens veel schade oplopen als ze naar buiten gaan. Koel en licht zaaien is het advies!

Tuinbonen zaailingen

Tot slot kun je natuurlijk ook nog buiten ter plaatse zaaien: dek direct na het zaaien de zaaisels af met een vliesdoek want vooral voor duiven zijn de zetmeelhoudende zaden zo vroeg in het voorjaar erg voedzaam en lekker. Het vliesdoek geeft ook iets meer beschutting en warmte, hetgeen de kieming net een paar dagen kan vervroegen. Als de zaailingen het vliesdoek goed omhoog duwen (als ze zo’n 8-10 centimeter hoog zijn) mag het vliesdoek eraf.

TEELTZORGEN

Uiteraard is het al eerder genoemde beschermen van de zaailingen tegen vraat door vogels en muizen belangrijk (tot de zaailingen groot genoeg zijn).

Daarnaast is het toppen van de planten aan te raden: knip of nijp na maximaal 8 bloemtrosjes de top uit de plant. De planten wordt dan minder aantrekkelijk voor luizen. En daarnaast kunnen alle bloemen dan nog uitgroeien tot volwassen peulen. En ook Leuk: gooi de toppen vooral niet weg want ze zijn eetbaar en erg lekker (en dat geldt ook voor de jonge bladeren van tuinbonenplanten). Ze smaken zacht, fris, groen en kruidig, naar tuinbonen maar dan minder sterk. Je kunt de toppen of blaadjes roerbakken, gebruiken in quiche, soep, pasta en ik las zelfs eens over ‘pesto’ van jonge tuinbonenblaadjes. De toppen verwijder je toch dus is het makkelijk om die in de keuken te gebruiken, als je bladeren wilt gebruiken bedenk dan wel dat het blad nodig is voor de opname van voedingsstoffen: pluk gerust wat blaadjes maar laat dus wel ook voldoende bladeren aan de plant voor een goede groei, bloei en tuinbonenoogst.

Aan de zwarte bonenluis valt niet zoveel te doen: zorg dat je ruim op tijd zaait en hoop op een niet te warm en vochtig voorjaar (warmte + vocht = luizen die zich razendsnel ontwikkelen en vermenigvuldigen).

Je kunt de peulen trouwens ook met luizen nog oogsten want de luis dringt niet door de peul heen tot bij de tuinboon zelf, ze zorgen vooral voor een slechte bevruchting van de bloemen en verzwakken de plant. En het oogsten en doppen wordt een vies werkje.

Mocht je geen bezwaar hebben tegen chemische middelen kun je er wel spuitmiddeltjes voor kopen. Zelf slaan we dat liever over en zaaien we vroeg en toppen en oogsten we op tijd. Wij vinden dat ook wel zo prettig, want de planten halen we na de oogst uit de grond en dan zaaien we nog graag iets anders op de plaats die vrij komt. Ik heb echter ook wel eens bij tuinburen gezien dat hun tuinbonen door de luizenplaag heen groeiden en in augustus ruim 150 centimeter hoog waren, gezond en met nog steeds oogstbare peulen. Toeval of kan het echt? Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.

Door de top uit tuinbonen te verwijderen zorg je dat luizen niet goed meer op de planten kunnen landen en daarmee kun je de aantasting dus wat beperken (mits je dat doet wanneer ze nog niet een echte plaag is). Die jonge toppen zijn trouwens eetbaar, je kunt ze stoven of bakken.

OOGST / BEWAREN

Je oogst bij voorkeur jonge peulen (want dan zijn de tuinboontjes ook nog klein, jong en het lekkerst), rond juni. Je kunt ze wel een paar dagen bewaren (in de peul uiteraard). Je kunt ze ook prima rauw invriezen (als je ze wilt koken kook je eerst water en je gooit de bevroren boontjes in het kokende water).

Tuinbonen maken net als peulen en kapucijners wortelknobbeltjes aan hun wortels waarmee ze stikstof uit de lucht kunnen vastleggen. Als je tuinbonen oogst kun je de planten afknippen zodat de wortels aanwezig blijven en de stikstof uit die wortelknobbeltjes ten gunste komt aan de groenten die je de tuinbonen teelt. Maar dat afknippen is bij tuinbonen best lastig (omdat het zulke grote planten met dikke stelen zijn). Denk er in ieder geval over na, wij laten ze zelf nooit in de grond zitten maar we gooien ze zeker ook niet weg, hier gaan alle planten die uit de grond komen met wortels en al op de composthoop.

Op deze foto zie je de wortels van een tuinbonenplant na de oogst; op de wortels zie je de kleine lichtgekleurde knobbeltjes die stikstof bevatten en dat in de grond of op de composthoop alsnog beschikbaar kunnen stellen aan andere planten of kan worden gebruikt voor de compostering.

ZAADTEELT

De tuinboon is een zelfbestuiver maar kan wel kruisbestuiven; om zaden te oogsten is het dus belangrijk dat je niet twee rassen dicht bij elkaar zet. Je laat je de planten staan en de peulen doorgroeien tot je in augustus dorre en droge peulen kunt oogsten. Haal de zaden uit de peulen en laat die nog minstens een week nadrogen. De zaden blijven wel 5 tot 6 jaar kiemkrachtig (mits koel, droog en donker bewaard).


Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met tuinbonen (of andere groenten, fruit of kruiden).

Voorjaarsmaaltijd: tuinboontjes met kapucijners en erwtjes, met gebakken spekreepjes, gebakken uien en mosterd
Abonneer
Laat het weten als er
guest

77 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yolanda

Welke grootte hebben de jonge peulen? Ofwel, wanneer oogst je voor de lekkerste smaak als ze 8 tot 20 cm groot worden zoals de tekst aageeft?
De mijne zijn nu 10-12 cm en vraag me af of dat jonge peulen genoemd worden.

Yolanda

Hallo Diana,
Dank voor jouw antwoord. Ik ga vandaag eens een tuinboon oogsten om te testen. Heerlijk tuinweertje. De eersten die ik midden februari in de volle grond gezaaid heb zijn nu zo’n 12 cm en behoorlijk gerond. Een sappige smaak spreekt mij ook meer aan dan een melige. Ben benieuwd. Ik heb de ‘Ratio’, een eigen ras van de Bolster.
Hartelijke groet,
Yolanda

Carine p

Dag Yolanda,
Ik begin een tuinboonoogst vrij vroeg zoas Diana met fris groene tuinbonen die je 2x peult en gewoon kan opstoven. Heerlijk! Al naargelang het seizoen vordert en de tuinbonen meliger worden, gebruik ik dit als purée van tuinbonen en nadien als tunbonensoep. Alles heeft zijn seizoen…
Groetjes
Carine

Yolanda

Dank Carina!

Carine p

Dag Diana,
Heb net per toeval jouw tekst gelezen ivm tuinbonen. Helaas ben ik niet echt akkoord dat je tegen de zwarte bonenluis niet veel kunt doen. Elk jaar heb ik hier ook de zwarte bonenluis, maar op tijd behandelen, verdwijnen deze volledig. Ofwel een gier van de heermoes ( maar deze heb ik niet) ofwel een gier van look, nadien gemengd met wat zuivere bruine zeep en wat natuurlijke olie erbij. Al jaren pas ik dit toe en de zwarte bonenluis is volledig weg. Al jaren oogst ik de tuinbonen zonder luis. Ik zaai ook geen tuinbonen in maart, want dat is luizen verzekerd (althans bij mij).
Vele groetjes Carine

Laura

Dille helpt tegen Luis. Gewoon tussen de tuinbouw zaaien niet al teveel. Werkt heel goed.

Carine p

Inderdaad, dille helpt ook goed tegen de luizen. Dit jaar was ik te laat om dit tussen de rijen te planten. Maar echt Diana, aftreksel van look met groene zeep en olie erin werkt schitterend als je toch luizen hebt.
Groetjes Carine

Carine

Dag Diana,
Helaas voor de knoflookbollen, maar dat moet je gebruiken voor de aftreksels en niet het blad (dit mag er natuurlijk bij) maar je hebt echt de look nodig voor aftreksels. Ik vind het ook altijd zonde, maar plant er overal rond de fruitbomen die ik ofwel vroegtijdig oogst of voor het maken van aftreksels. Groetjes
Carine

Carine p

Tussen haakjes, ik bewaar bussen van de wasmiddelen voor de aftreksels

Ina Hartgers

Wij stoven de tuinbonen in stukjes gesneden met schil en al. Daarvoor moeten de peulen niet te laat geoogst worden,want dan worden ze te hard en zijn ze minder lekker. Het is een arabisch gerecht en heet fool akhdar bzeit( groene bonen in olie) . Hier een recept voor de libanese variant,maar in het hele midden oosten eten ze deze variant. https://homemade-recipes.blogspot.com/2014/05/foul-akhdar-bzeit-fresh-fava-beans-in.html

Sietske

Hoi Diana,
Dit jaar heb ik de luizen van de tuinbonen gespoten met een redelijk harde waterstraal. Dit heb ik 3 keer gedaan (1 keer per week). Daarna kwamen die flinke regenbuien. Er zit nu geen luis meer op en de planten konden er tegen. Het water komt uit de sloot.

Groetjes Sietske

Ien Segers

Hoe poot je de tuinbonen? 1 boon per potje of 3 bonen in een potje?

Henk hogervorst

Hallo Diana.

Heb je bericht gelezen.
Hier eigelijk het zelfde verhaal. Bladluis.
Bladluis lijkt wel resisted tegen heermoes haha.
Toevoeging van bv groenezeep lijkt mij dat het alleen op de groenezeep reageer. Het plan dat we dit jaar hadden is het proberen met 2 soorten bonenkruid. Dit lijkt tot nu toe te helpen. Een tip die we kregen van een tuin winkel was lieveheersbeestjes . Dit lijkt als enige te helpen tegen bladluis. De hoeveelheid die we dan moeten kopen moeten we nog uitzoeken. Maar gaan dit zeker proberen.

Marthe

Hallo Diana,

Een paar vragen:
1. Ik heb wel eens gelezen dat je jonge toppen van bonenplanten in de salade kunt eten. Doe jij dat ook met de tuinbonentoppen?
2. Ik heb een vak met tuinbonen en kapucijners. Beide verwacht ik in juni/juli te oogsten. Wat plant jij na de tuinbonen? Ik denk aan pompoenen, bieten of boerenkool. Wat werkt het best, in jouw ervaring? Dit is mijn eerste moestuinjaar.
3. In de tekst zeg je dat een tuinboon een enkele stok vormt, maar op de foto met het wortelgestel zie je drie stammen. Is dat het resultaat van drie dicht op elkaar geplante bonen, of is dat een plant?

Tot slot: ik besproei mijn luizengevoelige planten met enkel een zeepverdunning. Werkt prima, mits je het regelmatig herhaalt. De stam wordt simpelweg te glibberig voor de beestjes. Ik heb ook wel eens een afkooksel van munt en knoflook gemaakt, maar dat stonk zo erg dat ik me afvroeg of ik het er wel voor over had om dat te moeten doorstaan.

Bedankt voor alle info!

Kim

Hoi hoi, het is mij niet echt duidelijk wat nu beter is.
1. Snoeien en wortel laten zitten – groeit het dan volgend seizoen nog een keer?
2. Plant met wortel en al eruit te halen

Ik krijg overigens buikpijn van tuinbonen, maar het staat in de groentetuin die we hebben overgenomen. Iemand hier nog tips tegen? Bijv. Een ander specifiek ingrediënt toevoegen? Ik dacht misschien helpt het om er een puree van te maken, dat ik in de reacties zag staan.

Groetjes,
Kim

Marianne Tuyn

Diana, hoe kun je het makkelijkst een recept zoeken zonder dat ik alles door moet scrollen? Ik zocht iets met tuinbonen maar heb het niet kunnen vinden.

Dymph

Hoi Diana,
Wat mij betreft ben jij de dierbaarste tuinschat van de Benelux elk jaar weer is jouw website mijn steun en toeverlaat in min of meer succesvolle tuinprobeersels. Ik heb van jouw tuinverslagen in ieder geval al enorm veel opgestoken.
Sinds een 3-tal jaren zaai ik steevast tuinbonen. De oogst was zeker OK.. het gevecht met de zwarte bonenluis net iets minder Dit jaar ook weer tuinbonen binnen voorgezaaid (begin maart); mooie opkomst… begin april buiten uitgplant, forse planten, mooie bloemtrossen, maar… amper een vruchtbeginsel te bespeuren (6 mei). Help !! Wat is er aan de hand?!
zonnige tuingroet, Dymph

Dymph

dag Diana,
Bedankt voor jouw feedback.
Ja, bizar toch ! Zo’n flinke planten vol bloempjes en dan nog luisvrij Mss. heeft het idd. met de grote temperatuurverschillen te maken. Het is hier al weken overdag vrij warm, maar s nachts in de boerenpolders koelt het meestal net iets meer af. We zien wel, Ik kijk nog altijd met veel plezier uit naar een lekkere dubbelgedopte tuinboon… hopelijk meer dan 3 . De erwten doen het hier dan weer uitzonderlijk goed. groetjes, Dymph

Carine p

Dag Dymph,
Bij mij dragen de tuinbonen ook veel minder dan andere jaren. Volgens mij met de weersomstandigheden te maken. Ik ben hier (ZW Fr) al wel volop bezig met het oogsten en idd dubbeldoppen zoals jullie het noemen. Ik merk dit jaar dat vooral de tuinbonen minder bonen dragen. Het stond vol met bloemen, ook ernaast borago officinale om het aantal bijen aan te trekken en het zat vol. Toch minder bonen…. ook periode van veel te warm, periode van harde wind en een week harde regen. Voor mij is het gewoon weersomstandigheden. Ik zie het ook aan onze fruitbomen, hier amper perzik, amper abrikoos, amper peer, opengebarsten kersen.
Ivm de zwarte bonenluis… dit is makkelijk op te lossen. 1. Als de planten volgroeid zijn, kan je het bovenste afknippen. Dit geeft toch geen tuinbonen meer. Ik doe dit ook niet hoor… 2. Spuiten met lookaftreksel gemengd met natuurlijke groene zeep geschikt voor tuin (bv marius Fabre). Dit werkt perfect. Dit jaar heb ik ook meer zwarte luis dan andere jaren, ook op de artichok. Het is geen winter geweest……3. Bonenluis heeft een hekel aan dille. Zaai dit tussen de tuinbonen.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Dymph,
Nog eens jouw berichtje gelezen en ik merk dat je gezaaid hebt begin maart, dit vind ik al aardig laat. Meer kans op zwarte bonenluis en april was dit jaar te warm. Verder moet je niet zoeken denk ik. Ik zaai in november. De winters zijn veel minder streng dan vroeger. Tuinboon kan -8 graden verdragen, t.t.z dat het niet hele dagen -8 vriest. Het houdt een risico in, maar ook minder kans op zwarte bonenluis. Grt carine

Dymph

dag Carine,
Nog steeds een enkele armetierige tuinboon hier Ja, idd. het weer is gek. De planten staan prachtig, veel bloemen… en GEEN zw. bonenluis (tov vorige jaren… zelfs bonenkruid kon ze toen niet weghouden, maar toen woonden we wel elders). Ik tracht ze dit jaar idd mss wel eens in de herfst te zaaien in de kas… die hopelijk het stormweer dan overleeft . Bedankt voor de tip. Groetjes, Dymph

Marjoleine Stuy

ha Diana,
ik heb 4 soorten tuinbonen geplant, ze reageren allemaal anders in groei en opbrengst. De Aquadulce gaat het snelst. Er was zwarte luis en die heb ik bestreden met een mengsel van 2 eetl zwarte zeep op 1 ltr lauw water. Ik ben al aardig aan het oogsten. Maar nu opeens verwelken een paar planten, binnen een dag zijn ze gelig geworden, de blaadjes vallen er zomaar af. Gisteren stonden ze er nog prima bij. Wat zou dat kunnen zijn?

Marjoleine Stuy

dank voor uw reactie. In deze moestuin zijn gelukkig geen woelratjes of mollen.
Wel heb ik de planten meermaals bespoten met hte zwarte zeep mengsel, maar ze zijn allemaal bespoten. Het lijkt of ze opeens verdrogen. Ik hou het in de gaten hoe het verder gaat en geef dan een update

Carine p

Dag Marjoleine,
Zwarte luis op tuinbonen….. je hebt zwarte zeep met lauw water gebruikt. Volgens mij ligt het misschien daaraan. Water te warm voor de planten. Zwarte luis is heel makkelijk te bestrijden met lookaftreksel (zet gewoon voldoende gesneden look (Met gemak 2 @ 3 bollen look) minstens 2 dagen in koud regenwater (geen kraanwater! ), filteren en onverdund gebruiken. Ik doe daar ook zuivere zwarte zeep bij die geschikt is voor de tuin (merk Fabre marius). Filteren en onverdund gebruiken, spuit geregeld de plaatsen met zwarte bonenluis en hoepsekee ze zijn weg 🙂
Lauw water zou ik niet direct op de planten spuiten. Het is maar een gedachte…
Grt Carine

Marjoleine Stuy

Ha Carine, ja, ik gebruik ook savon noir van Fabre. De zwarte zeep lost beter op in lauw water dan in koud water.
In het mengsel zit kraanwater (ik woon in Frankrijk, en er komt hier Volvic (een soort Spa zonder bruis) uit de kraan, geen chloor of wat dan ook erin), verder besproei ik met grondwater.
De luizen zijn direct weg na het spuiten, maar na een week zijn er weer nieuwe.
Omdat luizen niet van sterke geuren houden, heb ik ook afrikaantjes en dille in de plantrijen geplant.
Lookaftreksel is fijngesneden knoflook op water? Ga ik ook proberen! Dank

Carine p

Dag Marjoleine,
Gebruik best nooit kraantjeswater als Je aftreksels maakt. Er worden teveel nuttige zaken gedood in kraantjeswater. Maak altijd gebruik van bij voorkeur regenwater of ander niet gefilterd water.
Daarnaast kan ik je ook zeggen dat Fabre speciaal vloeibare zeep verkoopt die je gewoon kan mengen met het lookaftreksel. Je hoeft dit niet op te lossen. Je koopt die bij een “ Quincallerie” In Frankrijk.
Qua aftreksels kan je dit best zo’n 2 á 3 keer gebruiken (Niet in volle zon hé, maar best ‘s avonds).
Je woont in Frankrijk… afhankelijk waar, maar bij mij ZW Fr zijn tuinbonen al voorbij, te warm. Wanneer plant je deze? Om luizen te voorkomen, best in het najaar planten (afhankelijk waar je woont), maar tuinbonen kan -8 verdragen. Grt carine

Marjoleine

Ha Carine, zoals ik al schreef, er is hier niet eens gewoon kraanwater. Het water dat uit de kraan komt is meneraalwater, natuurlijk bronwater, beter is er niet, toch?
Ik zaai zowel in het najaar als in het voorjaar, het voordeel van het najaar is dat je geen last van die zwarte luizen hebt.
Maar mijn vraag ging over de geel wordende planten, zomaar 3 in een rijtje van 20, in de andere rijtjes komt het niet voor.

Carine p

Hey marjoleine,
Misschien moet je dan eerder denken aan engerlingen? De larven van vele soorten kevers eten wortels van planten…. groetjes carine

Nijs

Sommige tuinboonplantjes worden eerst bruin en zwart…daarna verwelken ze.(RIP). Is dat een schimmel ?? Help !

Yvonne

Hoi diana, hier ondertussen de tuintjes in volle bloei… Zonder luizen! Mijn wondermiddel: drupje wasbenzine met groene zeep mengen met water en sprayen maar!

Carine p

Dag Yvonne,
Goed dat je je eigen middel gevonden hebt tegen de luizen, maar ik raad het niemand aan. Alles hangt af hoe en met welke middelen je wilt spuiten en vernevelen. Wasbenzine dat gebruikt wordt voor het verdunnen van verf en om te ontvlekken, daar wil ik persoonlijk toch geen groenten van eten.
Er zijn natuurlijke middelen die heel efficiënt zijn tegen de luizen. Maar nogmaals, wat vind je voor jezelf belangrijk? Grt Carine

Jara

Dag Diana,
Allereerst zeer veel dank voor al het delen van je kennis. Ik lees altijd gretig je ervaringen.
Mijn vraag gaat over wat je na het oogsten (en verwijderen van de planten) van de tuinboon op dezelfde plek zet in t zelfde seizoen. Ik heb een flink veldje tuinbonen staan dit jaar en voorzie dat ik ze volgende week kan oogsten. Nu overweeg ik om op dezelfde plek oa Cavolo Nero (palmboerenkool) te zaaien, maar geen idee of dit een goed plan is. Als ik online zoek zie ik vooral wat t beste wel of niet na elkaar in dezelfde grond kan jaar na jaar (t wisselteelt verhaal). Benieuwd wat jij na t oogsten van de tuinbonen in de grond gezet hebt, want dat doe je wel las ik;).
Dank alvast!
Hartelijke groet,
Jara
PS tegen de luis ervaar ik nu voor t 3e jaar dat tijdig toppen heel erg goed werkt!

Mieke Schroduer

Hallo Diana , aan mijn tuinbonen komen witte met wat zwarte bloemen , deze vallen eraf maar ik zie geen enkele vorm van een boontje . De discussie hier is gewoon laten staan het komt wel , maar ik denk precies het tegenovergestelde dat er niets komt.
Ben ik ongeduldig of is er iets anders aan de hand ?
Dank alvast groetjes Mieke

Mieke

Diana hartelijk bedank voor je antwoord , stuk duidelijker geworden voor me , weet nu waar ik de fout ben ingegaan. Jammer maar een belangrijke les voor volgend jaar .

Nogmaals dank groetjes Mieke

Henk

De top van een brandnetel gebruiken ongeveer 10 cm, in een emmer met grondwater gooien 24 uur laten staan het nadertijd even zeefen met een theedoek en het water spuiten op de tuinboon, misschien een keer herhalen dit werkt prima en is biologisch . Wat ook werkt is groene zeep met spiritus en water.

baukje

hoi diana, ik heb mijn tuinboonpeulen geplukt, mijn vraag is, als dit nog niet gedroogd is, kan ik ze dan laten drogen om te telen voor volgend jaar. En zo ja, hoe kan ik ze dan het beste drogen? Dank je wederom Baukje

baukje

Dankje Diana voor je antwoord en ja ik was te snel met het oogsten; weer een les geleerd. Ga kijken wat er wel gebruikt kan worden en de komende tijd wordt het wellicht meer tuinbonen eten dan ik had gedacht. Baukje

Mjm

Hoe hoog worden aquadulce tuinbonen en.hoeveel is de plantafstand?

ATV

Wat heeft iedereen toch met het bestrijden van die bonenluis. Dit voorjaar kwam de tuinboon vol met bonenluis. 1 week gewacht, en zoals te verwachten zat er nog meer bonenluis. Nog 1 week gewacht, en de tuinbonen zaten vol met lieveheersbeestjes. De rest van het seizoen amper last gehad van luizen (ook op andere bonen). Op het moment dat er ergens een luizenplaagje opkwam was dit binnen dagen verholpen door mijn gratis helpers.

Moraal van het verhaal: laat de natuur lekker het werk doen! Als je last hebt van luizen heb je niet te veel luis, maar te weinig lieveheersbeestjes.

Bart

Hallo Diana,
Welke ervaring heb jij met tuinbonen in oktober buiten zaaien?
Gebruik je daarvoor een speciaal ras (Aquadulce?) of is elk ras bruikbaar en is het hopen dat de winter niet te streng wordt?

Bart

Heel erg bedankt voor je reactie.
Ik ga het dit jaar ook eens proberen!

Mjm

Ik woon op een subtropisch eiland waar de temperatuur gemiddeld niet lager komt dan een graad of 10 in de wintermaanden. Het is nu december. Mijn tuinbonen zitten onder de witte bloemen waar af en toe een tuinboon verschijnt. Komen er nog meer bonen aan en kan ik de planten laten staan?

Gerard

Het vriendelijkste tegen bonenluis is gewoon zeker 3x in de week de tuinbonen nauwkeurig op luis inspecteren en meteen afspuiten met, jawel, gewoon regenwater.
Verleden jaar werkte dit goed op mijn tuintje.j

Sven

Hallo Diana, kan je wat meer tips geven voor je gerechtje tuinboontjes met kapucijners en erwtjes, met gebakken ham- en spekblokjes, gebakken uien en mosterd. Klinkt eenvoudig en lekker, ik vond het ook niet terug op de receptenpagina.

Daniëlle Mulder

Hoi.
Heb dit voorjaar heel veel bloemen gehad maar er zitten erg weinig bonen aan nu. Is de ontwikkeling van de bonen afhankelijk van het weer? Ik teel momenteel in Zweden en we hebben al weken warm en droog weer

Richard

Hallo Diana,

Ik teelde altijd het witkokend ras Listra. Mooie stevige plant met veel opbrengst en gelijkmatige peulzetting, een voordeel als ik ze weck. Maar vorig jaar probeerde ik een bruinkokend ras en wat een verschil. De plant wordt hoger, de bonen zijn groter en ze smaken ook veel beter, lekker sappig en niet melig. Ook al plukte ik de witkokende bonen vroeg, ze werden sneller melig. Om de luizen aan te pakken gebruik ik tabak. Ik teel twee soorten, de normale en de Russische. De Russische (Machorka) heeft heel veel nicotine. Ik maak daar een aftreksel van met groene zeep en wat alcohol. Ik spuit in de schemering als de bijen niet meer actief zijn.

Groet, Richard

Ans

Weet gebeurt er met een tuinbonenplant als je hem laat staan na de oogst in juni. Sterft hij af? Bloeit ie nog een keer opnieuw? Overwintert hij?

Jasper

Hoi Diana, ik heb een vraag over de plantafstand. In je tabel staat 60cm tussen de rijen, maar als ik de foto op deze pagina zie lijken de planten dichter op elkaar te staan? Ik heb een verhoogde bak van 80x120cm die ik maximaal met tuinbonen wil vullen (ben er dol op!). Denk je dat ik het aan kan durven om in de lengte 2 rijen te maken met dus zeg 40cm er tussen)? Dan moet ik toch zeker 16 plantjes kwijt kunnen. Dankjewel!
P.S. geniet erg van je boek!

Diècquie

Een Marokkaan heb ik ooit jonge tuinbonen zien oogsten, vervolgens ongedopt in stukken van ongeveer een cm zien snijden, koken en eten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief