Paksoi

 

 

Paksoi heeft een exotische (Aziatische) reputatie maar uiteindelijk is het kool. En kool is heel Nederlands, en doet het ook heel goed in Nederland. Paksoi groeit snel, het is een langwerpige, open bladkool met grote groene lepelvormige bladeren en witte nerven. Opvallend zijn de (afhankelijk van het ras) lange vlezige bladstelen die ook wit zijn. Beiden zijn eetbaar en lekker; de witte nerven kun je roerbakken of stoven, het blad kun je roerbakken, stoven of rauw eten.

 

TEELTWIJZEN / RASSEN

Paksoi is een ‘langedagplant’, dat betekent dat ze rond de langste dagen (juni/juli) snel doorschiet. Je kunt haar dus beter niet rond die tijd telen (want ze schiet al door wanneer de zaailingen amper groot genoeg zijn om uit te planten). De afgelopen jaren zijn er wel steeds meer rassen ontwikkeld die minder snel dooraschieten.

Er blijven gelukkig nog genoeg periodes over waarin je paksoi wel met succes kunt telen, en dat is handig want juist in het voor- en naseizoen zijn er minder andere groenten te oogsten. Zaai de zaden bij voorkeur na half juli, ik zaai de zaden buiten in potjes of in een tray voor. De zaden kiemen binnen één tot anderhalve week.

Verschillende soorten kool zaailingen in juli, waaronder boerenkool, paksoi Chinese kool en spitskool.

 

Op de foto hierboven zie je links de paksoizaailingen; opvallend rond blad (en in dit geval nog opvallender omdat het om het ras Red Pac gaat, met donkerpaars blad en groene stelen en nerven).

Deze planten groeien snel (want het is nog zomer, de grond en lucht i is warm), en kunnen vaak een week of 6 tot 8 na het zaaien al worden geoogst. Houd daar ook rekening mee in je planning, want je kunt dus tussen half juli en begin september wellicht een paar keer een paar zaden zaaien zodat je over een wat langere periode kunt oogsten.

Zelf zaai ik ook graag paksoi in de kas: in het vroege najaar (eind augustus-begin september) voor oogst in de late herfst en begin winter. En ik zaai ze ook graag in januari voor oogst in april (afhankelijk van de temperatuur). Je kunt voor de vroege buitenteelt bijvoorbeeld ook in februari paksoi zaaien, bij een graad of 12 (koude zolder in een licht raamkozijn). De zaailingen kun je dan in maart uitplanten. Als het voorjaar verder niet te warm verloopt kun je in in mei dan oogsten. Deze laatste teelt heeft wel iets meer risico; als april wat warmer is dan ‘normaal, is er toch ook nog kans dat de jonge planten doorschieten.

 

Goede rassen zijn:

 • Taisai (met dikke witte bladstelen)
 • Baby Choi (met meer blad en in een rozet groeiend)
 • Joi Choi F (grote planten, wat beter bestand tegen doorschieten)
 • Green Pac (donkergroen blad en groene bladstelen)
 • Red Pac (donkerpaars blad en groene bladstelen)
 • Black Summer (donkergroen blad met lichtgroene stelen)
 • Toy Choi (mini-paksoi)
 • Canton Dwarf (kleine paksoi)
Baby Choi, forse planten met veel maar kleinere bladeren die bijna in een rozet groeien

 

BODEM / BEMESTING

Paksoi is een koolsoort en vraagt dus veel voeding, zeker omdat ze ook nog snel groeit. Zelf werken we een flinke hoeveelheid oude stalmest en/of rijpe compost door de grond, en verder krijgt ze tijdens de groei nog een flinke hand samengestelde organische NPK-voeding. Wat extra stikstof (de N in NPK) bevordert de bladgroei.

Paksoi staat graag zonnig, en ze draait uiteraard mee in de vruchtwisseling van de koolsoorten. Paksoi houdt niet van zure grond, op wat zuurdere gronden is het dus raadzaam kalk te geven.

 

ZAAITABEL

Klik op de tabel om die in groot formaat in een nieuw tabblad te zien

Paksoi tabel

 

OPKWEEK

Paksoi is niet goed te verplanten omdat dit een groeistilstand veroorzaakt met daardoor een grotere kans op doorschieten; daarom zaai ik ze voor in 9 x 9 centimeter potjes. Je kunt de zaailingen dan laten staan tot ze groot genoeg zijn, het uitplanten zal ze dan weinig deren. Laat de zaailingen niet al te groot worden want te krap in een potje staan bevordert ook weer de kans op doorschieten.

 

Op de foto een zaailing van Paksoi, je ziet goed dat de 2 kiemblaadjes bijna hartvormig zijn, en de 2 eerste echte blaadjes al een dikker steeltje en een nerf in het blad hebben.

 

TEELTZORGEN

Paksoi maakt oppervlakkige wortels. Dat betekent dat je regelmatig water moet geven zodat ze voldoende water op kan nemen voor de snelle groei van de sappige stengels en het grote blad. Bovendien geven grote verschillen in vocht (droogte afgewisseld door natte grond) weer meer kans op doorschieten. Geef nooit water op de plant maar altijd bij de voet van de plant (om schimmelziekten en verbrand blad te voorkomen).

Paksoi Purple F1

 

OOGST / BEWAREN

Paksoi snij je net boven de grond af, of je trekt haar voorzichtig met wortel en al uit de grond (dan is ze iets langer houdbaar). Vreemd dat de paksoi uit de winkel nog wel een paar dagen mooi blijft, want als je zelf geteelde paksoi een paar uur laat liggen wordt ze al snel slap. Oogst haar dus zo kort mogelijk voor de bereiding. Veel langer dan een dag is ze niet houdbaar, maar als je de hele plant met wortel en al uit de grond trekt en in de schaduw in een emmer met een laagje water zet kun je haar wel een dag langer bewaren.

 


Recepten met paksoi:

   

  2 gedachten over “Paksoi”

  1. Hallo Diana, ik heb nu al een paar maal (5) enkele grote planten geoogst en daarbij de kluit geheel uitgenomen.
   Mijn vraag is of en wanneer ik de plant afsnijd en de kluit intact laat deze weer uitgroeit ?
   Het gaat om de ” normale groene pak soy ” .

   Mvgr Rene

  2. beste Rene. ik heb al jaren paksoi in mijn moestuin staan ,ik oogst meestal de buitenste bladeren van de plant door ze gewoon af te snijden ,ik oogst wat ik nodg heb drie,vier vijf bladeren ,de plant groeit gewoon door , zo kun met een beperkt aantal planten tot aan de winter oogsten.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.