Paksoi

Paksoi heeft een exotische (Aziatische) reputatie maar uiteindelijk is het kool. En kool is heel Nederlands, en doet het ook heel goed in Nederland. Paksoi groeit snel, het is een langwerpige, open bladkool met grote groene lepelvormige bladeren en witte nerven. Opvallend zijn de (afhankelijk van het ras) lange vlezige bladstelen die ook wit zijn. Beiden zijn eetbaar en lekker; de witte nerven kun je roerbakken of stoven, het blad kun je roerbakken, stoven of rauw eten.

 

TEELTWIJZEN / RASSEN

Paksoi is een ‘langedagplant’, dat betekent dat ze rond de langste dagen (juni/juli) snel doorschiet. Je kunt haar dus beter niet rond die tijd telen (want ze schiet al door wanneer de zaailingen amper groot genoeg zijn om uit te planten). De afgelopen jaren zijn er wel steeds meer rassen ontwikkeld die minder snel dooraschieten.

Er blijven gelukkig nog genoeg periodes over waarin je paksoi wel met succes kunt telen, en dat is handig want juist in het voor- en naseizoen zijn er minder andere groenten te oogsten. Zaai de zaden bij voorkeur na half juli, ik zaai de zaden buiten in potjes of in een tray voor. De zaden kiemen binnen één tot anderhalve week.

Verschillende soorten kool zaailingen in juli, waaronder boerenkool, paksoi Chinese kool en spitskool.

 

Op de foto hierboven zie je links de paksoizaailingen; opvallend rond blad (en in dit geval nog opvallender omdat het om het ras Red Pac gaat, met donkerpaars blad en groene stelen en nerven).

Deze planten groeien snel (want het is nog zomer, de grond en lucht i is warm), en kunnen vaak een week of 6 tot 8 na het zaaien al worden geoogst. Houd daar ook rekening mee in je planning, want je kunt dus tussen half juli en begin september wellicht een paar keer een paar zaden zaaien zodat je over een wat langere periode kunt oogsten.

Zelf zaai ik ook graag paksoi in de kas: in het vroege najaar (eind augustus-begin september) voor oogst in de late herfst en begin winter. En ik zaai ze ook graag in januari voor oogst in april (afhankelijk van de temperatuur). Je kunt voor de vroege buitenteelt bijvoorbeeld ook in februari paksoi zaaien, bij een graad of 12 (koude zolder in een licht raamkozijn). De zaailingen kun je dan in maart uitplanten. Als het voorjaar verder niet te warm verloopt kun je in in mei dan oogsten. Deze laatste teelt heeft wel iets meer risico; als april wat warmer is dan ‘normaal, is er toch ook nog kans dat de jonge planten doorschieten.

 

Goede rassen zijn:

  • Taisai (met dikke witte bladstelen)
  • Baby Choi (met meer blad en in een rozet groeiend)
  • Joi Choi F (grote planten, wat beter bestand tegen doorschieten)
  • Green Pac (donkergroen blad en groene bladstelen)
  • Red Pac (donkerpaars blad en groene bladstelen)
  • Black Summer (donkergroen blad met lichtgroene stelen)
  • Toy Choi (mini-paksoi)
  • Canton Dwarf (kleine paksoi)
Baby Choi, forse planten met veel maar kleinere bladeren die bijna in een rozet groeien

 

BODEM / BEMESTING

Paksoi is een koolsoort en vraagt dus veel voeding, zeker omdat ze ook nog snel groeit. Zelf werken we een flinke hoeveelheid oude stalmest en/of rijpe compost door de grond, en verder krijgt ze tijdens de groei nog een flinke hand samengestelde organische NPK-voeding. Wat extra stikstof (de N in NPK) bevordert de bladgroei.

Paksoi staat graag zonnig, en ze draait uiteraard mee in de vruchtwisseling van de koolsoorten. Paksoi houdt niet van zure grond, op wat zuurdere gronden is het dus raadzaam kalk te geven.

 

ZAAITABEL

Klik op de tabel om die in groot formaat in een nieuw tabblad te zien

Paksoi tabel

 

OPKWEEK

Paksoi is niet goed te verplanten omdat dit een groeistilstand veroorzaakt met daardoor een grotere kans op doorschieten; daarom zaai ik ze voor in 9 x 9 centimeter potjes. Je kunt de zaailingen dan laten staan tot ze groot genoeg zijn, het uitplanten zal ze dan weinig deren. Laat de zaailingen niet al te groot worden want te krap in een potje staan bevordert ook weer de kans op doorschieten.

 

Op de foto een zaailing van Paksoi, je ziet goed dat de 2 kiemblaadjes bijna hartvormig zijn, en de 2 eerste echte blaadjes al een dikker steeltje en een nerf in het blad hebben.

 

TEELTZORGEN

Paksoi maakt oppervlakkige wortels. Dat betekent dat je regelmatig water moet geven zodat ze voldoende water op kan nemen voor de snelle groei van de sappige stengels en het grote blad. Bovendien geven grote verschillen in vocht (droogte afgewisseld door natte grond) weer meer kans op doorschieten. Geef nooit water op de plant maar altijd bij de voet van de plant (om schimmelziekten en verbrand blad te voorkomen).

Paksoi Purple F1

 

OOGST / BEWAREN

Paksoi snij je net boven de grond af, of je trekt haar voorzichtig met wortel en al uit de grond (dan is ze iets langer houdbaar). Vreemd dat de paksoi uit de winkel nog wel een paar dagen mooi blijft, want als je zelf geteelde paksoi een paar uur laat liggen wordt ze al snel slap. Oogst haar dus zo kort mogelijk voor de bereiding. Veel langer dan een dag is ze niet houdbaar, maar als je de hele plant met wortel en al uit de grond trekt en in de schaduw in een emmer met een laagje water zet kun je haar wel een dag langer bewaren.

 

 

 

14 reacties op Paksoi

Rene Schubert 2 augustus 2019 om 13:27

Hallo Diana, ik heb nu al een paar maal (5) enkele grote planten geoogst en daarbij de kluit geheel uitgenomen.
Mijn vraag is of en wanneer ik de plant afsnijd en de kluit intact laat deze weer uitgroeit ?
Het gaat om de ” normale groene pak soy ” .

Mvgr Rene

Gerard van Loon 2 augustus 2019 om 14:39

beste Rene. ik heb al jaren paksoi in mijn moestuin staan ,ik oogst meestal de buitenste bladeren van de plant door ze gewoon af te snijden ,ik oogst wat ik nodg heb drie,vier vijf bladeren ,de plant groeit gewoon door , zo kun met een beperkt aantal planten tot aan de winter oogsten.

Rosa 12 juni 2020 om 17:16

Hoi,
Ik heb een vraag over een doorgeschoten paksoi, die ik heb laten staan, omdat ik het wel decoratief vind.
Na de bloei lijken er een soort boontjes aan te komen. Enig idee?

Ruud & Diana 13 juni 2020 om 09:09

Hallo Rosa,
Ja, altijd mooi, en de doorgeschoten planten lokken heel veel bijen en hommels.
Ik denk dat je met de ‘boontjes’ de zaadpeultjes bedoelt. Als je die laat hangen tot ze bruin en droog worden kun je er zelf zaden uit oogsten (mits ze niet heeft kunnen kruisen en bij voorkeur wanneer het geen F1-hybride is want dan zijn de eigenschappen in de volgende generatie niet hetzelfde meer).
Als je niets doet vallen de zaden vanzelf op de grond en zul je komende zomer en herfst flink wat zaailingen vinden, ook leuk :-).
groetjes,
Diana

Mathilde 17 juni 2020 om 21:55

beste Diana kan je doorgeschoten, in bloei staande paksoi nog oogsten en eten?
Vr gr. Mathilde

Ruud & Diana 18 juni 2020 om 08:38

Hallo Mathilde,
Ja hoor, dat kan nog. Je moet wel even goed proeven voor je het gebruikt, meestal wordt het wat sterker van smaak maar soms kan het ook ietwat bitter worden. Je moet wel binnenkort oogsten want uiteindelijk gaat nu alle energie naar de bloei en daarna naar het vormen van de zaden, in dat proces wordt het blad steeds geler en slapper en uiteindelijk zal de planten na het vormen van zaden afsterven. De bloempjes zijn trouwens ook eetbaar.
groetjes,
Diana

Mathilde 23 juni 2020 om 22:36

heel hartelijk bedankt Diana, voor de reactie. Zo fijn! Dit is mijn eerste moestuin jaar. Ik heb zoveel aan jou site en blogs. Groetjes

Pip 3 juli 2020 om 12:18

Hallo,mijn paksoi heeft kleine stekeltjes op de bladeren. Gaan die eraf als ik het ga berijden in de pan?
Of zijn hier andere tips voor?
Dankuuwel

Ruud & Diana 4 juli 2020 om 08:25

Hallo Pip,
Ik ken geen paksoi met stekeltjes op de bladeren, misschien een ras dat ik niet ken. Ik ken het wel van Chinese kool, die kan wel wat stekeltjes op de bladeren hebben, en is dan gewoon eetbaar. Maar hoe stekelig jouw paksoi is en hoe lang je het moet koken, stoven of roerbakken voor die stekeltjes zacht worden durf ik niet te zeggen, ik kan je alleen maar aanraden om eerst een half blad te snijden en te wokken zodat je het eerst kunt proeven voor je de rest van de plant wil gaan eten.
groetjes,
Diana

Nienke 21 juli 2020 om 16:00

Hi Diana, ik weet niet of jij me hiermee kunt helpen, maar ik kijk zo graag op je website! Ik probeer een paksoi die ik reeds gebruikt heb opnieuw te laten groeien, en hij begint nu lekker te groeien en ik wil hem graag overzetten in de grond of in een pot, maar hoeveel ruimte heeft zo’n plantje dan nodig? En is dat uberhaupt wel een verstandig idee? Ik vind het zo leuk, al die verder groeiende plantjes in de keuken, maar misschien is het qua voedingswaarde een minder goed idee? Hoor het graag! Ik probeer nu vooral de groenten die we vaak eten zelf te kweken, dat is meteen zo voldoeningsgevend! Dank je wel voor al je fantastische advies op deze website!

Ruud & Diana 21 juli 2020 om 21:53

Hallo Nienke,
Ik heb niet veel verstand van ‘tweedehands groenten’ maar het moet niet veel uitmaken voor de voedingswaarde, het hangt natuurlijk wel af of en welke voeding je zelf geeft.
Een paksoiplant heeft ongeveer 30 x 30 centimeter nodig en zou je dus ook in een pot (bijvoorbeeld met een inhoud van 10 of 12 liter) kunnen telen. In potgrond zit gelijk voeding voor 6 tot 8 weken ern hoef je dus de eerste weken niet over voeding na te denken.
Ik ben benieuwd of het lukt om de paksoi ‘te recyclen’!!
Diana

Tina 1 september 2020 om 12:20

Heerlijk om je vraag te lezen. Ben hier thuis net hetzelfde aan het doen. Hoe vlot het met jouw plant? Ik zet die van mij vandaag in de aarde. Wat een toffe blog hier!

Koen van der Mey 15 augustus 2020 om 13:14

Dag Diana

Ik heb van het voorjaar paksoi plantjes gekocht (begin maart) en deze in de kas uitgeplant. In begin-midden mei kon ik mooie kroppen (ik weet niet of ik het een krop mag noemen, maar weet nu even geen andere naam) oogsten, wat handig was, omdat ik na ijsheilige meteen de tomatenplanten in de kas kon zetten. Deze paksoykroppen waren stevig (goed vochthoudend) en zacht (niet draderig), in tegenstelling met de teelt in de zomer, waarbij mijn ervaring is dat de kroppen niet vol en draderig zijn.
Nu wilde ik dezelfde teeltmethode volgend jaar toepassen, maar dan met zelf voorzaaien ipv als plantje kopen. Weet u wanneer dat dan gezaaid kan worden en of dit binnen moet, of meteen in de kas kan?

Groetjes,
Koen

Ruud & Diana 16 augustus 2020 om 13:43

Hallo Koen,
Ja hoor, dat kan, ik heb zelf ook wel eens plantje in het vroege voorjaar gekocht en in de kas uitgeplant en ook wel eens vroeg gezaaid.
Lees vooral even de laatste alinea onder het kopje Teeltwijzen en rassen, daar kun je vinden wanneer je kunt zaaien voor welke periode.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief