Paksoi

Paksoi

Paksoi is een behoorlijk snelgroeiend gewas. Het type Paksoi dat in Nederland geteeld wordt is een langwerpige, open bladkool met grote groene lepelvormige bladeren en spierwitte nerven. Opvallend zijn de (afhankelijk van het ras) ongeveer 25 – 35 centimeter lange vlezige bladstelen die ook spierwit zijn. Beiden zijn eetbaar en lekker; de witte nerven kun je roerbakken of stoven, het blad kun je roerbakken, stoven of rauw eten.

Teeltwijze en rassen

Paksoi is een ‘langedagplant’, dat betekent dat ze rond de langste dagen (juni/juli) snel doorschiet. Je kunt haar dus niet rond die tijd telen, maar er blijven dan nog voldoende andere teelten over, juist handig omdat die vallen in periodes dat er wat minder te oogsten is. Zaai haar pas na half juli. Ik zaai haar buiten in potjes voor en ze kiemt dan binnen 1 tot anderhalve week. Uitgeplant wanneer ze groot genoeg is groeien de planten zo snel dat je ze vaak al na een week of 6 al kunt eten!!

Houd daar ook rekening mee in je planning, want je kunt dus tussen half juli en begin september dus beter een paar keer een paar zaden zaaien zodat je over een wat langere periode kunt oogsten.

Paksoi Purple

Er zijn tegenwoordig ook steeds meer hybriderassen verkrijgbaar die niet zo snel door zouden schieten. Mijn ervaring is dat je ook dan niet in de vroege zomer moet zaaien want ook met hybriderassen is de kans op schieten in de zomer nog steeds best hoog.

Op de foto boven zie je de donkerpaarse Paksoi ‘Purple’ (ik meen een F1-hybride, zaden van Thompson & Morgan). Net zo lekker maar extra decoratief.

Zelf zaai ik ook graag Paksoi in de kas: in het vroege najaar voor oogst in de late herfst, en in januari voor oogst in maart. Je kunt ook in het vroege voorjaar (februari) nog Paksoi zaaien, bij een graad of 16 (koude slaapkamer) die in maart uitgeplant kan worden. Als het voorjaar dan niet warm verloopt kun je in in april-mei ook nog Paksoi oogsten. Zelf wel ervaren dat wanneer april warm is, en dat is het tegenwoordig vrij vaak, de jonge planten toch ook al snel gaan schieten.

Bodem en bemesting

Paksoi is een kool soort en vraagt dus veel voeding, zeker omdat ze ook nog snel groeit. Zelf spitten we een flinke hoeveelheid stalmest/compost onder, en verder krijgt ze nog wat koemestkorrels. Eens in de 3 jaar strooien we ook nog bloedmeel (bevat veel stikstof en dat bevordert de bladgroei). Ze staat graag zonnig, en ze draait uiteraard mee in de vruchtwisseling met de koolsoorten. Paksoi houdt niet van zure grond, op wat zuurdere gronden is het dus raadzaam wat kalk te geven.

Zaaitabel, planten, oogsten en plantafstand:

Paksoi tabel

Opkweek

Paksoi is niet goed te verplanten omdat dit een groeistilstand veroorzaakt met daardoor een grotere kans op doorschieten; daarom zaai ik ze voor in 6×6 centimeter potjes. Je kunt de zaailingen dan laten staan tot ze groot genoeg zijn en het uitplanten zal ze weinig deren. Laat de zaailingen niet al te groot worden want te krap in een potje staan bevordert ook weer de kans op doorschieten. Op de foto een zaailing van Paksoi, je ziet goed dat de 2 kiemblaadjes bijna hartvormig zijn, en de 2 eerste echte blaadjes al een dikker steeltje en een nerf in het blad hebben.

Paksoi zaailing

Teeltzorgen

Paksoi maakt oppervlakkige wortels. Dat betekent dat je regelmatig water moet geven zodat ze voldoende water op kan nemen voor de snelle groei, de sappige stengels en het blad. Bovendien geven grote verschillen in droogte – natte grond weer meer kans op doorschieten. Geef nooit water op de plant maar altijd bij de voet om schimmelziekten te voorkomen.

Oogst en bewaren

Paksoi snij je net boven de grond af. Vreemd dat de Paksoi uit de winkel nog wel een paar dagen mooi blijft, want als je zelfgeteelde Paksoi een paar uur laat liggen wordt ze al heel snel slap. Oogst haar dus zo kort mogelijk voor de bereiding. Het helpt wel als je de Paksoi in een krant rolt en dan in de koelkast legt, maar veel langer dan een dag is ze niet houdbaar (zeker niet voor roerbak).

 


Recepten met paksoi: