Groenlof

Ik vind groenlof eerlijk gezegd niet lekker (ik zeg het maar eerlijk), het is dan ook al weer een jaar of 10 geleden dat ik ze voor het laatst geteeld heb. Groenlof is een bladgroente, ze is familie van de witlof en de cichorei. Vandaar waarschijnlijk mijn afkeer; ik houd alleen van bittere smaken in koude gerechten en salades, en dus het liefst knapperig en rauw.

Groenlof is bitter (in mijn herinnering ook nog echt heel veel bitterder dan witlof), en niet knapperig, het blad is zacht en vooral geschikt voor stoven. Dus denk bij de smaak aan gekookte andijvie maar dan met een extra bittere smaak. Ongetwijfeld zijn er liefhebbers voor, maar ze is zeker niet aan iedereen besteed.

Ik heb er dan ook geen foto van, en wel eens links en rechts op het volkstuincomplex gevraagd of ik dan bij iemand anders een foto mocht maken, maar niemand heeft groenlof in de tuin staan. Ik wil je zeker niet ontmoedigen, maar er zijn blijkbaar niet heel veel mensen die haar echt lekker vinden. Toch hoor ik nog wel eens van mensen die het wel lekker vinden en het jammer vinden dat ze niet in supermarkten wordt verkocht. Vooral zelf proefondervindelijk ondervinden dus!

Groenlof

 

Vandaar maar een foto van een zakje zaden, je kunt er in ieder geval op zien dat ze zachtgroen is, lang van vorm, en je kunt inschatten dat ze heel mals is, gezien de opeengepakte bladeren. Lijkt in uiterlijk bijna wel iets op Chinese Kool (maar dus niet in smaak). Voor alle duidelijkheid, Zuckerhut is het ras.

Ze wordt ook wel Suikerij of Suikerbrood genoemd (wie dat heeft verzonnen….. 🙂 ).

Cichorei

 

TEELTWIJZE / STANDPLAATS

Groenlof is wel een gemakkelijk te telen groente, maar je zaait haar alleen in de zomer omdat ze bij in het voorjaar snel doorschiet. Je zaait haar dus later in het voorjaar en in de zomer. Je zaait haar bij voorkeur voor in bijvoorbeeld trays, liefst onder glas of binnenshuis. Je kunt ook in de zomer buiten breedwerpig op een zaaibedje zaaien. Ze kiemt bij een graad of 20 binnen 1 tot 2 weken. Plant de zaailingen uit op het veldje voor de bladgewassen, liefst in zon of halfschaduw.

 

GROND /BEMESTING

Groenlof doet het op alle grondsoorten goed, ze is niet erg veeleisend. Na de basisbehandeling van ondergespitte stalmest en een gift compost heeft ze niet veel nodig; wellicht een handje koemestkorrels, maar liefst niet te veel stikstof.

 

ZAAITABEL:

Groenlof tabel

 

TEELTZORGEN

Er zijn niet veel bijzonderheden. Naast de algemene zorgen als wieden en water geven bij droogte zijn er geen extra maatregelen te nemen. De teelt gaat vrij snel, ongeveer 10 weken na het zaaien kun je al groenlof oogsten. Groenlof verdraagt lichte vorst, daardoor kan het handig zijn om in de nazomer nog wat te zaaien voor een late oogst (uiteraard ook mogelijk onder glas).

 

ZAADTEELT

Voor de zaadteelt zaai je in de nazomer onder koud glas. De planten mogen daar overwinteren, en in maart plant je haar buiten. Plaats een stok bij de plant want de bloeistengels worden vrij hoog (en breed). De oogst van de zaden valt in augustus. De zaden zijn ongeveer 3 jaar kiemkrachtig.

 

9 reacties op Groenlof

Marijke Drewes 28 februari 2020 om 11:06

Mijn ervaring met groenlof is, dat je het fijngesneden rauw eet. Als een salade met een appeltje erdoor bv. en wat mayo of dressing naar keuze. Ook kun je groenlof stamppot maken. Op de manier zoals je andijvie stamppot maakt.

Jan drewes 28 februari 2020 om 12:14

En daar kan ik het volledig mee eens zijn, want zoals zij het maakt is het verduveld lekker

Ruud & Diana 28 februari 2020 om 16:04

Hallo Marijke,
Nou, dat is ook toevallig! Ik heb juist een week of 4 een zakje groenlof-zaden gekocht. Om het ruim 20 jaar na mijn laatste ervaring toch weer eens te proberen. Omdat smaken uiteindelijk ook wel iets veranderen, ik lustte toen ook geen gorgonzola en nu wel 🙂 . Dankjewel voor de tips wat er mee te doen, ik ga ze komende zomer zaaien en zeker eens experimenteren met recepten. En mocht ik groenlof nog steeds veel te bitter vinden om te eten, dan lust Ruud het in ieder geval wel (maar hij was dus gewend om het gestoofd/gekookt te eten). Rauw klinkt veel lekkerder, zeker met spekjes erdoor in een stamppot of met bijvoorbeeld een appeltje erdoor in een salade.
groetjes,
Diana

Marijke 29 februari 2020 om 11:00

Hallo Diana,
Ja dat is heel toevallig. Leuk dat je het weer gaat proberen. De losse bladeren eten we niet, alleen de compacte binnen kant. Dat wordt stevig , en dan is het pas goed. Zo als een kool vouwen de bladeren om elkaar, en is dan licht geel, groen, dicht bij wortel wit van kleur. Groenlof laat ik lang in de tuin staan. Zelfs na een nachtvorst blijft het goed. Voor ons dus een lekkere winter rauwkost .
Groetjes Marijke

Ruud & Diana 1 maart 2020 om 09:42

Hallo Marijke,
Dankjewel voor de aanvullende informatie. Zie je, daar ging het 20 jaar geleden al mis want wij aten de hele groenlof, dus ook de buitenste bladeren 🙂 .
Ik had voor alle zekerheid al zaden van het ras Virtus F1 gekocht, omdat die hopelijk goed sluitende kroppen maakt. En mochten we het nu wel lekker vinden, dan ga ik ook zeker overwegen om er wellicht ook een paar in de kas te zaaien/planten voor late herfst- en winterteelt.
groetjes,
Diana

John Lambrichts 18 april 2020 om 12:54

Groenlof……heerlijk. Inderdaad als stampot zoals van andijvie met spekjes. Wel doe ik er behalve 2/3 aardappelpuree en 1/3 pastinaak/knolselderie. Mijn favoriete groenlof-gerecht is echter:

GROENLOF/SUIKERBROOD MET ROOM EN PARMAZAANSE KAAS
Neem een of twee kroppen groenlof (het slinkt bij bereiden enorm).

Snij een stukje van de onderkant af en pluk alle bladeren los van de krop. Daarna wassen, laten uitlekken en drogen in de slacentrifuge of in een theedoek.
Snij de bladeren 1x in de lengte door of snij ze helemaal grof in reepjes.

Doe een flinke klont roomboter en scheut olijfolie in een grote koekenpan of nog beter een wok en roerbak de groenlof. Voeg alleen een beetje peper toe.
Doe alles in een ovenschaal. Waarschijnlijk dit in 2 of 3 keer doen, het volume is aanvankelijk groot maar slinkt enorm. Indien nodig nog wat extra roomboter en olijfolie toevoegen.

Warm de oven alvast op tot 200 graden.

Fruit in het restant gesmolten roomboter/olijfolie een of twee gesnipperde teentjes knoflook. Blus daarna af met een kopje slagroom en verdeel dit over de groenlof in de ovenschaal. Rasp er een flink laagje Parmazaanse kaas over heen. Zout is overbodig, Parmazaanse kaas is al zout.
Optioneel: klein beetje geraspte nootmuskaat en zwarte olijven.

Plaats de ovenschaal zo’n 15 tot 20 minuten in de oven totdat de bovenkant beetje bruin kleurt en karameliseert.

Optioneel: Strooi er voor opdienen een handje geroosterde pijnboompitten over heen en een beetje verse basilicum.

Heerlijk bij pasta.

Dit gerecht kan ook met witlof gemaakt worden, maar groenlof heeft meer smaak en behoudt een bite.

Ruud & Diana 19 april 2020 om 08:49

Hallo John,
Dankjewel voor het recept, klinkt makkelijk en toch erg lekker!
Ik ga dit zeker komende zomer/herfst eens proberen (mits de groenlof in onze tuin goed wil groeien, ik wacht nog 2 maandjes voor ik haar ga zaaien).
groetjes,
Diana

Monique vermeulen 25 augustus 2020 om 14:51

Hallo
Ik heb elk jaar groenlof in de tuin staan waar we zeker tot januari en februari van eten,mijn ervaring is als je het fijn snijd(het binnenste) en dan efkes 30 min in koud water zet,de meeste bitterheid eruit is,ik hou ook niet van die bittere smaak,maar zo is hij superlekker als slaatje,grts Monique.

Ruud & Diana 25 augustus 2020 om 17:40

Hallo Maonique,
Dankjewel voor de tip!! Er groeien hier nu 8 kroppen groenlof in de tuin, dus ik ga het weer eens proberen, ik ben erg benieuwd!
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!