Groenlof

Groenlof

Ik vind groenlof eerlijk gezegd niet lekker (ik zeg het maar eerlijk), het is dan ook al weer een jaar of 10 geleden dat ik ze voor het laatst geteeld heb. Groenlof is een bladgroente, ze is familie van de witlof en de cichorei. Vandaar waarschijnlijk mijn afkeer; ik houd alleen van bittere smaken in koude gerechten en salades, en dus het liefst knapperig en rauw.

Groenlof is bitter (in mijn herinnering ook nog echt heel veel bitterder dan witlof), en niet knapperig, het blad is zacht en vooral geschikt voor stoven. Dus denk bij de smaak aan gekookte andijvie maar dan met een extra bittere smaak. Ongetwijfeld zijn er liefhebbers voor, maar ze is zeker niet aan iedereen besteed.

Ik heb er dan ook geen foto van, en wel eens links en rechts op het volkstuincomplex gevraagd of ik dan bij iemand anders een foto mocht maken, maar niemand heeft groenlof in de tuin staan. Ik wil je zeker niet ontmoedigen, maar er zijn blijkbaar niet heel veel mensen die haar echt lekker vinden. Toch hoor ik nog wel eens van mensen die het wel lekker vinden en het jammer vinden dat ze niet in supermarkten wordt vekocht. Vooral zelf proefondervindelijk ondervinden dus!

Vandaar maar een foto van een zakje zaden, je kunt er in ieder geval op zien dat ze zachtgroen is, lang van vorm, en je kunt inschatten dat ze heel mals is, gezien de opeengepakte bladeren. Lijkt in uiterlijk bijna wel iets op Chinese Kool (maar dus niet in smaak). Voor alle duidelijkheid, Zuckerhut is het ras.

Ze wordt ook wel Suikerij of Suikerbrood genoemd (wie dat heeft verzonnen….. 🙂 ).

Cichorei

 

TEELTWIJZE / STANDPLAATS

Groenlof is wel een gemakkelijk te telen groente, maar je zaait haar alleen in de zomer omdat ze bij in het voorjaar snel doorschiet. Je zaait haar dus later in het voorjaar en in de zomer. Je zaait haar bij voorkeur voor in bijvoorbeeld trays, liefst onder glas of binnenshuis. Je kunt ook in de zomer buiten breedwerpig op een zaaibedje zaaien. Ze kiemt bij een graad of 20 binnen 1 tot 2 weken. Plant de zaailingen uit op het veldje voor de bladgewassen, liefst in zon of halfschaduw.

 

GROND /BEMESTING

Groenlof doet het op alle grondsoorten goed, ze is niet erg veeleisend. Na de basisbehandeling van ondergespitte stalmest en een gift compost heeft ze niet veel nodig; wellicht een handje koemestkorrels, maar liefst niet te veel stikstof.

 

ZAAITABEL:

Groenlof tabel

 

TEELTZORGEN

Er zijn niet veel bijzonderheden. Naast de algemene zorgen als wieden en water geven bij droogte zijn er geen extra maatregelen te nemen. De teelt gaat vrij snel, ongeveer 10 weken na het zaaien kun je al groenlof oogsten. Groenlof verdraagt lichte vorst, daardoor kan het handig zijn om in de nazomer nog wat te zaaien voor een late oogst (uiteraard ook mogelijk onder glas).

 

ZAADTEELT

Voor de zaadteelt zaai je in de nazomer onder koud glas. De planten mogen daar overwinteren, en in maart plant je haar buiten. Plaats een stok bij de plant want de bloeistengels worden vrij hoog (en breed). De oogst van de zaden valt in augustus. De zaden zijn ongeveer 3 jaar kiemkrachtig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.