Witte Kool
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van witte kool in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:
- Latijnse naam: Brassica oleracea var. capitata alba
- Engelse naam: Cabbage, White cabbage
- Duitse naam: Weißkohl
- Franse naam: Chou cabus, Chou blanc
Witte kool behoort (samen met rode kool, savooiekool en spitskool) tot de sluitkolen. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie het hoofdstuk Sluitkool.
Hier vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. witte kool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.
OVERIGE BIJZONDERHEDEN WITTE KOOL
De kleur van witte kool is eigenlijk niet wit maar lichtgroen, hoe dichter je in het hart van de plant komt des te lichter van kleur ze wordt.
Witte kool is de best bewaarbare kool. Als je het goede (winterharde) ras gebruikt, op het juiste moment oogst en op de juiste plaats bewaart kunnen witte kolen heel lang bewaard worden (tot zelfs wel 4 maanden!!). Bewaar ze daarvoor op een koele donkere maar vorstvrije plaats.
Wij zelf planten nog maar weinig witte kool. Vroeger hadden we ze wel vaker, maakten er zuurkool van. Maar eigenlijk vinden we spitskool en savooiekool lekkerder (wat malser en zachter). Sinds we weert zuurkool maken zetten we weert enkele planten per jaar (en we maken zuurkool van een mengsel van witte kool en spitskool).
De beste rassen: ook bij witte kool vind je weer een aantal F1-hybriderassen, en eerlijk is eerlijk, vaak zijn dat ook wel de grootste en mooiste kolen. En ook bij de witte kolen vind je weer verschillende teeltmanieren (voor zomerteelt, herfstteelt, bewaarsoorten, weeuwenteelt, de grootste soorten, etc.). Kijk vooral in catalogi/op zakjes zaden welke soort je wilt en nodig hebt voor welke teelt.
“Langedijker Bewaar” is een oud ras dat heel goed bewaarbaar is (de naam zegt het al). Voor zuurkool gebruikten wij vaak de “Roem van Enkhuizen” omdat die extra grote kolen maakt (wellicht minder lekker voor gewone consumptie maar ideaal voor inmaak). Voor “gewone” consumptie zijn de soorten die kleiner blijven het lekkerst. Voorbeelden daarvan zijn:
- Delicatesse F1 (platrond)
- Kilaton F1 (knolvoetresistent)
- Krautkaiser F1 (extra groot)
- Tendersweet F1
- Robinsons Champion
- Tiara F1
- Golden Acre
- Valita F1
Misschien vraag je je af waar in deze rij van sluitkolen de Groene kool blijft. Groene kool is een andere naam voor savooiekool maar ook witte kool wordt wel groene kool genoemd. Verwarrend, ik houd dus witte kool en savooiekool aan en de term groen kool gebruik ik niet.
Ik liet het op de algemene pagina van de sluitkolen al zien: bij overmatig vocht na een droge periode kunnen sluitkolen barsten/scheuren. Spitskool barst het snelst en makkelijkst, savooiekool barst juist het minst makkelijk. Zie op de pagina van de sluitkolen voor wat meer informatie.
ZAAITABEL / PLANTAFSTAND:
Ik ben nog maar een beginneling daarom vraag ik het nu alvast voor het voorjaar.
Hoe kan ik het beste kool kweken en bemesten , ter voorbereiding op het voorjaar.
Hallo Harry,
Wat leuk om te horen dat je wilt gaan moestuinieren!
Over je vraag: op mijn hele website kun je van bijna elke bestaande groente meer informatie over het zaaien, planten, bodem en bemesting, verzorging, rassen en oogst.
Ik kan je van harte aanraden om via deze pagina de groente waar je meer van wilt weten op te zoeken: https://www.mooiemoestuin.nl/index/
Je kunt er dus ook de meest bekende koolsoorten vinden.
groetjes en veel succes met je aanstaande eerste moestuinjaar!
Diana
Als de sluitkool een krop aan het vormen is en er valt een bui dan scheurt die kool vaak.
advies van oude professionele tuinder:
Als je ziet dat er een bui aankomt en de kool moet al bijna geoogst worden dan moet je de koolplanten 90 graden draaien, dan beschadig je de wortels waardoor de plant minder water kan opnemen maar de plant blijft nog gewoon leven. In mijn tuin (zeeklei) werkt dat goed
Hallo Johan,
Je hebt helemaal gelijk! Ik kreeg zelf deze tip (ook van een oude tuinder) en die werkt hier heel goed: steek met een spade aan 2 kanten de wortels tot tegen de stronk van de sluitkool door(witte kool, rode kool, spitskool, savooikool).
Doordat de kool nu nog maar de helft aan wortels heeft en dus ook maar de helft van het water op kan nemen is de kans op scheuren/barsten ook kleiner. Ik ga jouw manier dit jaar ook eens proberen!
groetjes, Diana
Ik kreeg bij de aankoop v zaad en plantgoed een paar wittekool plantjes van het tuincenter cadeau
Ik heb die geplant en ik kan zeggen, de kool groeit als kool
Het probleem is dat de kool zich niet sluit.
Ik heb ze in de serre gezet omdat daar een hoekje over was, zou dit de reden kunnen zijn, dat ze meer de hoogte in gaat en eo geen krop vormt?
Hallo Marc,
In de kas is het nu zo warm dat kool daardoor inderdaad kan reageren met veel groei en blad maar geen kool. Maar dat is ook afhankelijk van het ras, en ook van bijvoorbeeld de hoeveelheid voeding en vocht. De meeste koolsoorten houden van een koele en vochtige en niet te zonnige plek, daarom zijn het zulke fijne groenten voor lente, herfst en winter.
Ik hoop dat je witte kolen alsnog een sluitkool maken, maar ik twijfel daar wel een beetje aan als ik zo je verhaal lees. Misschien een troost: het blad kun je ook eten, als je de te dikke nerven eruit snijdt.
groetjes, Diana
Hallo,
Ik wil weten hoe je de zaad oogsten van een witte kool.
Hallo Fatma,
Dat antwoord kun je op de hoofdpagina van de sluitkolen, waar witte kool er dus één van is, vinden, onderaan die pagina: Sluitkool
groetjes,
Diana