Witte Kool

Witte Kool

Witte kool behoort (samen met rode kool, savooikool en spitskool) tot de sluitkolen. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie het hoofdstuk Sluitkool.

Hier vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. witte kool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

Overige bijzonderheden witte kool 

De kleur van witte kool is eigenlijk niet wit maar lichtgroen, hoe dichter je in het hart van de plant komt des te lichter van kleur wordt ze.

Witte kool is de best bewaarbare kool. Als je het goede ras gebruikt, op het juiste moment oogst en op de juiste plaats bewaart kunnen witte kolen heel lang bewaard worden (tot zelfs wel 4 maanden!!). Bewaar ze daarvoor op een koele donkere maar vorstvrije plaats.

Wij zelf planten nog maar weinig witte kool. Vroeger hadden we ze wel vaker, maakten er zuurkool van. Maar sinds we dat niet meer doen gebruiken we witte kool eigenlijk alleen nog voor door de nasi of bami, en voor dat doeleinde is ook de spitskool prima geschikt. Voor stoven en ovenschotels vinden we zelf de savooi dan weer lekkerder.

Laat dit je echter vooral niet weerhouden om zelf eens witte kool te telen hoor, alleen al voor de bewaarbaarheid is ze al de moeite waard!! Zaaien en plant gewoon eens alle 4 de sluitkolen en kijk wat het beste groeit en lukt, en wat je het lekkerste vindt!

De beste rassen: ook bij witte kool vind je weer een aantal F1-hybriderassen, en eerlijk is eerlijk, vaak zijn dat ook wel de grootste mooiste egale kolen. En ook bij de witte kolen vind je weer verschillende teeltmanieren (voor zomerteelt, herfstteelt, bewaarsoorten, weeuwenteelt, de grootste soorten, etc.). Kijk vooral in catalogi/op zakjes zaden welke soort je wilt en welk ras je daarvoor moet hebben.

“Langedijker Bewaar” is een oud ras dat heel goed bewaarbaar is (de naam zegt het al). Voor zuurkool gebruikten wij vaak de “Roem van Enkhuizen” omdat die extra grote kolen maakt (wellicht minder lekker voor gewone consumptie maar ideaal voor inmaak). Voor “gewone” consumptie zijn uiteraard de soorten die kleiner blijven het lekkerst. Vivaldi, Primo en Matsumo zijn bekende F1-hybriderassen.

Misschien vraag je je af waar in deze rij van sluitkolen de Groene Kool blijft. De groene kool is een andere naam voor witte kool (groene kool zou dus eigenlijk een betere naam zijn omdat witte kool toch ook lichtgroen is 🙂 Op internet zie je zelfs wel de naam groene kool voor savooikool gebruikt worden.

Verwarrend allemaal misschien, maar bedenk dat er dus 4 sluitkolen bestaan; witte kool (ook zo genoemd in catalogi), rode kool, savooikool (ook wel eens als savoyekool geschreven) en spitskool.

Zaaitabel en Plantafstand:

Witte kool tabel


Recepten met witte kool: