Witte Kool

Witte kool

 

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van witte kool in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

 • Latijnse naam:   Brassica oleracea var. capitata alba
 • Engelse naam:   Cabbage, White cabbage
 • Duitse naam:     Weißkohl
 • Franse naam:     Chou cabus, Chou blanc

 

Witte kool behoort (samen met rode kool, savooiekool en spitskool) tot de sluitkolen. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie het hoofdstuk Sluitkool.

Hier vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. witte kool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

 

OVERIGE BIJZONDERHEDEN WITTE KOOL 

De kleur van witte kool is eigenlijk niet wit maar lichtgroen, hoe dichter je in het hart van de plant komt des te lichter van kleur ze wordt.

Witte kool is de best bewaarbare kool. Als je het goede (winterharde) ras gebruikt, op het juiste moment oogst en op de juiste plaats bewaart kunnen witte kolen heel lang bewaard worden (tot zelfs wel 4 maanden!!). Bewaar ze daarvoor op een koele donkere maar vorstvrije plaats.

Wij zelf planten nog maar weinig witte kool. Vroeger hadden we ze wel vaker, maakten er zuurkool van. Maar eigenlijk vinden we spitskool en savooiekool lekkerder (wat malser en zachter). Sinds we weert zuurkool maken zetten we weert enkele planten per jaar (en we maken zuurkool van een mengsel van witte kool en spitskool).

 

De beste rassen: ook bij witte kool vind je weer een aantal F1-hybriderassen, en eerlijk is eerlijk, vaak zijn dat ook wel de grootste en mooiste kolen. En ook bij de witte kolen vind je weer verschillende teeltmanieren (voor zomerteelt, herfstteelt, bewaarsoorten, weeuwenteelt, de grootste soorten, etc.). Kijk vooral in catalogi/op zakjes zaden welke soort je wilt en nodig hebt voor welke teelt.

“Langedijker Bewaar” is een oud ras dat heel goed bewaarbaar is (de naam zegt het al). Voor zuurkool gebruikten wij vaak de “Roem van Enkhuizen” omdat die extra grote kolen maakt (wellicht minder lekker voor gewone consumptie maar ideaal voor inmaak). Voor “gewone” consumptie zijn de soorten die kleiner blijven het lekkerst. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Delicatesse F1 (platrond)
 • Kilaton F1 (knolvoetresistent)
 • Krautkaiser F1 (extra groot)
 • Tendersweet F1
 • Robinsons Champion
 • Tiara F1
 • Golden Acre
 • Valita F1

Misschien vraag je je af waar in deze rij van sluitkolen de Groene kool blijft. Groene kool is een andere naam voor savooiekool maar ook witte kool wordt wel groene kool genoemd. Verwarrend, ik houd dus witte kool en savooiekool aan en de term groen kool gebruik ik niet.

Ik liet het op de algemene pagina van de sluitkolen al zien: bij overmatig vocht na een droge periode kunnen sluitkolen barsten/scheuren. Spitskool barst het snelst en makkelijkst, savooiekool barst juist het minst makkelijk. Zie op de pagina van de sluitkolen voor wat meer informatie.

 

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND:

Witte kool tabel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.