Citroengras

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/foto’s/tips over citroengras zoeken:

  • Synoniemen:     Sereh, Serai
  • Latijnse naam:     Cymbopogon citratus
  • Engelse naam:     Lemon grass, Citronella, Citron grass
  • Duitse naam:     Zitronengras
  • Franse naam:     Citronelle, Vervein des Indes

 

In Nederland is citroengras bijna nog bekender onder de naam sereh. Ik zal vanaf nu ook de naam sereh aanhouden. Op de bovenste foto zie je eigen oogst sereh, gewonnen van 3 stengels gekochte sereh.

Sereh is een zeer geurig en smaakvol grasachtig kruid en geeft een sterke citrusgeur en – smaak af. Ze is een tropisch gewas, komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië maar wordt ondertussen ook in landen als India, Afrika en Australië verbouwd. Dat ze in die landen wordt geteeld geeft al aan dat ze van veel warmte houdt. En de herkomst verraadt haar gebruik; onmisbaar in Thaise curry’s, heerlijk in Indonesische stoofschotels, erg lekker in Vietnamese gerechten, etc.. Maar er wordt ook in Europa ondertussen flink mee geëxperimenteerd; ze wordt gebruikt in sauzen, marinades en dressings, zelfs in desserts (ik heb zelf wel eens sereh-ijs gemaakt) en ook siroop van citroengras is erg lekker. Ook een zelfgemaakte en houdbare currypasta is een aanrader. En natuurlijk heerlijk in thee (als een vervanger van verveine/citroenverbena). Mijn ervaring is dat de smaak van zelf geteelde serehstengels nog sterker van geur en smaak is dan die van gekochte stengels.

Sereh is geen gemakkelijke teelt en geeft niet automatisch een goede oogst: ze is nu eenmaal een tropisch gewas. En dat betekent dat de buitenteelt in Nederland wat onzeker is (je bent zonder kas altijd afhankelijk van het weer). Maar met wat aanwijzingen is het zeker de moeite waard om eens te proberen. Al is het maar omdat de plant in een pot zeker decoratief is, en omdat de smaak veel sterker is dan van gekochte sereh). Met de teelt onder glas is de oogst zekerder maar ook dan moet je nog wel bedenken dat je bijvoorbeeld vroeg genoeg moet beginnen.

Citroengras is trouwens niet alleen heel erg lekker: de geur van het blad kan helpen om ongewenste insecten als muggen op afstand te houden (in bijvoorbeeld etherische oliën). Daarnaast is het een gezond kruid (op internet kun je veel informatie vinden over het gebruik bij verkoudheid, de antibacteriële werking, positieve invloed op maag-darmstelsel, etc.).

Ik vind de teelt zelf gewoon heel erg leuk; om al vroeg in het jaar met (binnen)tuinieren te beginnen. Daarnaast vind ik sereh heel erg lekker (maar ik vind dan ook alles met citroen en limoen lekker 🙂 ).

Gekochte serehstengels om te stekken

 

PLANT

Sereh is een meerjarig, tropisch en dus niet winterhard gras. De planten worden onder ideale omstandigheden zo’n 50 tot wel ruim 1 meter hoog. De breedte hangt af van de groei van het gewas want de wortels (en dus stengels) breiden zich rondom de plant uit. In haar natuurlijke omgeving kan sereh nog wel twee keer zo hoog en breed worden, in Nederland (in de kas) heb ik haar nog nooit veel breder dan zo’n 60 centimeter zien worden (en dan gaat het over de breedte van de overhangende grasachtige bladeren).

Zoals gezegd houdt sereh van veel warmte, zowel bij de opkweek als tijdens de groei. Ik heb zelf 2 keer in mijn leven sereh gezaaid, beide keren kiemden de zaden rond februari-maart bij 20 tot 25 graden binnen een week of 3. Maar in september waren het nog steeds vrij kleine plantjes. Leuk om eens te doen maar bedenk de oogst in het najaar hoogstwaarschijnlijk kleiner is dan wanneer je vanuit stekken start. Want sereh wortelt gemakkelijk in water en daarmee win je dus heel veel tijd, en dat maakt de kans op een leuke oogst veel groter. Lees vooral onderaan deze pagina ook nog even de reacties van mensen, daar staan wat ervaringen met betrekking tot het zaaien van sereh.

Omdat sereh een niet winterharde vaste plant is kun je overwegen om haar in pot te telen. Een pot biedt niet alleen meer controle over voeding en vocht, en warmt sneller op maar het biedt ook nog eens de kans om de pot in de herfst naar binnen te halen en als kuipplant of zelfs kamerplant te laten overwinteren.

 

OPKWEEK

Zoals eerder gezegd is het heel veel makkelijker en sneller om sereh vanuit een stengel op te kweken dan vanuit zaden. En omdat sereh een tropisch gewas is en een lang seizoen nodig heeft begin je dus al vroeg.

Zelf start ik vaak eind januari al maar de hele maand februari of begin maart kan ook nog prima. Ga eerst op zoek naar goede kwaliteit serehstengels. En dat zijn stengels die vers zijn, waar nog veel leven in zit. Dat leven kun je herkennen aan het feit dat het blad nog groen is, sterk geurt en terug veert als je er voorzichtig in drukt. Oude sereh begint bovenin al lichtbruin te worden, geurt minder en is ook niet sappig meer, voelt droog en hard aan. Tegenwoordig kun je sereh op veel plaatsen kopen; markten, toko’s maar ze zit ook in het  standaard assortiment van de meeste supermarkten. Allemaal goed, als ze maar vers zijn.

 

Als je mooie, verse stengels hebt gevonden en gekocht, vul dan glazen met zo’n 8 centimeter water. Ik vind het zelf prettig om elke stengel een eigen glas te geven zodat eventuele schimmels of ziektekiemen niet over kunnen gaan van de ene stengel naar de andere.

Als je naar de onderkant van de serehstengel kijkt zie je dat ze van de plant is afgesneden en dat dat snijvlak verdroogd is. Zelf vind ik het heel nuttig om van dat onderkantje een heel dun plakje af te snijden, met een scherp mesje, een plakje van 1 tot 3 millimeter eraf. Zeker niet teveel want dan zit je al boven de plaats waar ze wortels moet gaan maken. Het doel is dat het verdroogde snijvlak weer een vers snijvlak is, meer niet – ze loopt daar makkelijker op uit dan op een verdroogde onderkant.

Op deze foto zie je het verschil tussen de gekochte stengel met de onderkant intact (links) en met een plakje van het bruin eraf gesneden (rechts).

 

Zorg dat je voldoende overhoudt van het gedeelte onder de stengel, want juist van daaruit loopt de stengel uit:

Met een zwarte pijl heb ik het gedeelte aangegeven waar de plant heeft vast gezeten aan de wortel van de plant. Zorg bij het afsnijden van een plakje van het bruine en verdorde deel dat er nog genoeg van dat stukje onder de stengel overblijft.

 

Zet de serehstengel in het glas water (ik stek er altijd een stuk of 5, in de hoop dat een stuk of 3 of 4 wortels gaan maken en overleven). En geef het glas of de glazen vervolgens een plaats bij kamertemperatuur. Ze hoeft nu nog niet licht te staan, mag wel, maar ze moet eerst wortels maken. En omdat ze in een glas of pot of vaasje staat is ze heel gemakkelijk te verzetten, bijvoorbeeld overdag in een zonnig raamkozijn, in de avond wat dichter bij de verwarming.

Ververs het water in het glas elke 2 dagen. Doe dat wel trouw, want het ietwat lauwe water (van zon of verwarming) is een bron van bacteriën en schimmels, beide gedijen er prima in en kunnen de stengel dus aantasten.

 

Binnen 1 tot 2 weken (afhankelijk van de temperatuur) zie je de eerste kleine worteltjes of uitstulpingen aan de onderkant van de stengels verschijnen.

Op de foto hieronder zie je dat er al flink wat worteltjes zijn gemaakt. En die worteltjes komen dus altijd uit het onderste deel van de stengel rond de inkeping.

 

Blijf het water elke 2 dagen verversen tot er een moment komt dat je vindt dat er genoeg worteltjes aan de stengels zitten. Hoeveel wortel dat moet zijn kun je natuurlijk zelf ook een beetje bepalen, maar op de foto hieronder kun je zien wat ik voldoende wortels vind om de stengels op te gaan potten.

Iets eerder had ook gekund, maar nog veel langer wachten heeft in ieder geval niet heel veel nut. De stengel heeft een beperkte hoeveelheid voeding in zich, dat wat ze kan gebruiken om wortels en blad te maken. Er komt altijd een moment dat de voeding in de stengel op is, dan zal de stengel nog niet direct dood gaan maar ze zal ook geen energie meer hebben om nog meer wortels te maken. Ze heeft nu gewoon voeding nodig. En dus mogen de stengels uit het water worden gehaald en in potgrond worden opgepot.

Citroengras genoeg wortels

 

Heel soms maken de stengels naast wortels ook al een zijscheut. Je kunt nu al zien hoe ze groeit, in de komende maanden zullen er steeds meer zijscheuten worden gemaakt die zullen groeien en in de herfst als serehstengel kan worden afgesneden/geoogst:

 

VERDERE OPKWEEK

Ondertussen is het al half februari tot misschien wel half maart. De planten zul je nog tot 12 mei (IJsheiligen) in huis moeten houden, maar mogen nu wel zo groot mogelijk worden. En dus gebruik ik daar een potje voor dat een maatje groter is (12 centimeter doorsnede vind ik zelf een prettig formaat) . Sereh houdt van een vruchtbare vochtige bodem. En dus vul ik potjes met goede potgrond die ik heb gemengd met ongeveer 1/6e deel brekerzand/vermiculiet (voor luchtigheid en de mogelijkheid om vocht vast te houden en tegelijkertijd teveel vocht weg te laten lopen).

Plant de stengels nu in het potgrondmengsel, 1 stengel per potje. Zorg er uiteraard voor dat de wortels niet kunnen breken bij het overplanten, plant de stengels niet te diep (niet veel meer dan de onderkant van de stengel – het afgesneden snijvlak – zo’n 3 centimeter onder de grond zit). En geef uiteraard direct water. En nu is het wel belangrijk dat de opgepotte serehstengel in het volle licht wordt gezet, want nu mag de stek gaan groeien. Zorg wel nog steeds voor een warme standplaats. Een plekje in een zonnig raamkozijn is fijn, helemaal als de kamer in de avond ook nog verwarmd wordt.

De foto hieronder is van begin maart. Je kunt zien dat de buitenbladeren verkleuren en verdrogen maar dat erboven fris groen nieuw blad wordt gemaakt. Oud blad verwijder ik altijd pas wanneer het helemaal los zit/hangt, ik pel er zelf niets vanaf. Je ziet ook dat 3 van 5 stekken al zijscheuten hebben gemaakt.

 

Bedenk dat er in potgrond voldoende voeding zit voor ongeveer 6 tot 7 weken. Er van uitgaand dat het nu begin maart is kun je dus uitrekenen dat planten tot het moment van naar buiten gaan in deze potjes mogen blijven maar wellicht tegen het einde van april wat voeding nodig hebben tot ze in mei kunnen worden uitgeplant of naar een grotere pot kunnen. Zelf geven we rond half april wat organische samengestelde meststof voor de moestuin. Wees voorzichtig met voeding en geef niet teveel, het is om slechts enkele weken te overbruggen, maar geen voeding geven zorgt voor het geel worden van bladeren, de groei stopt en de planten kwijnen dan heel langzaam weg. Wij geven zelf gewoon wat korrels groene Culterra of koemestkorrels of iets vergelijkbaars (die korrels leggen we gewoon op de potgrond, de voeding wordt dan vanzelf opgenomen wanneer we water geven).

En dan zien de stekken (ondertussen zijn het jonge planten) er half tot eind april al zo uit:

 

VANAF MEI

Vanaf 12 mei (IJsheiligen) mogen de planten naar buiten. Als je een kas hebt kunnen ze al een weekje eerder daar naartoe, voor de buitenteelt zou ik juist nog een week langer wachten tot de nachten duidelijker minder koud zijn.

Het kan voor sereh niet warm genoeg zijn. In de kas kun je ze dan ook in de volle grond planten (maar in pot mag natuurlijk ook). Hier staan ze vaak onder de werktafel, het maakt sereh niet zoveel uit wanneer ze niet vol in de zon staan, en omdat ze maar zo’n 60 tot 80 centimeter hoog worden passen ze daar mooi onder, nemen weinig plaats in.

Heb je geen kas, dan zul je de planten in pot moeten houden. Zoals ik eerder al schreef is de grond in een pot is altijd warmer, je kunt de pot verzetten bij slechts weer, je hebt meer controle over vocht en voeding, etc.

De hoeveelheid stengels per pot kun je zelf bepalen. Persoonlijk vind ik 1 grote pot (bijvoorbeeld een speciekuip) met daarin een stuk of 5 stengels op gelijk afstand van  elkaar en van de rand geplant handiger en mooier dan meerdere kleinere potten met 1 stengel (droogt ook minder snel uit) maar dat kun je natuurlijk zelf bepalen. Houd aan dat 1 stengel wel een potmaat van ongeveer 7,5 liter (25 centimeter doorsnede) kan gebruiken.

Sereh maakt veel blad en heeft daardoor graag wat extra stikstof. Als je haar in pot houdt kun je het beste ook weer een mengsel maken van verse potgrond en 1/6e deel grof zand/vermiculiet voor de luchtigheid en afwatering. En daar zit dan ook gelijk weer voor 8 weken voeding in. Na die 8 weken, of bij het uitplanten in de vollegrond in de kas kun je wat voeding geven. Wat stikstof en wat kali zijn 2 elementen die voor citroengras belangrijk zijn (voor voldoende blad en groei in de korte zomer, en voor goede wortels). Zelf planten we citroengras in de kas in de grond en wij geven voor het planten wat groene Culterra.

In oktober zijn de planten ondertussen ruim een meter hoog:

 

Omdat citroengras niet veel zon nodig heeft krijgt ze hier vaak een plekje onder de werktafel.

 

VERZORGING

Naast de noodzakelijke voeding zijn er weinig zorgen. Het allerbelangrijkste zijn voldoende warmte en voldoende vocht (maar niet kletsnat). Geef regelmatig water maar zorg dat een teveel aan water wel goed weg kan lopen. Er hoeft niet gesnoeid, geknipt of gediefd te worden.

 

OOGST / BEWAREN

In de volle grond in de kas oogst je de stengels wanneer het in de herfst koud wordt. Hoe langer je ze laat staan, des te groter en dikker worden de stengels. Maar ze kunnen geen vorst verdragen en je wilt dat na al je goede zorgen ook zeker niet gokken. Hier oogsten we de stengels zo rond half oktober, als de nachten nog niet te koud zijn. Maar in een mooie warme herfst kan dat dus ook begin november worden.

De stengels in oktober in de kas:

 

In pot is het anders, je kunt er voor kiezen om de planten zo lang mogelijk buiten te laten (let goed op het weerbericht en de eerste nachtvorst) maar je kunt er ook voor kiezen de pot binnen te zetten. En daar kan ze op een warm plekje bij het raam nog heel lang door blijven leven en groeien, ze is tenslotte een vaste plant. En dat betekent dan ook dat als je wat sereh in de keuken nodig hebt je voorzichtig die stengel los kunt snijden in de grond maar de rest van de plant intact laat en verder laat leven en groeien. Tot ze in mei van het jaar daarop weer naar buiten mag.

Je kunt uiteraard met een scherp mesje een stengel van de pol afsnijden voor direct gebruik. Voor de ´grote oogst´ halen wij in de herfst de hele pol uit de grond:

 

Als je deze pol in een emmer water zet kun je ze na een paar keer dompelen voorzichtig uit elkaar trekken. Je krijgt dan losse stengels met wortels:

 

Voor een extra vroege start kun je overwegen om een paar van deze ‘segmenten’ afzonderlijk op te potten voor een vorstvrije overwintering. Je mag daarbij het blad terug knippen, later zal dat vanzelf weer uit gaan lopen. Bij de teelt in pot kun je dus overwegen om met een mesje alleen te oogsten wat je wilt gebruiken en de rest van de pol in de plant intact te laten en zo te overwinteren.

Zelf delen wij zelf altijd alles op, verwijderen wortels en het blad. Dit was in 2019 de opbrengst van 4 stekken die ik in januari nam:

 

In totaal 37 dikke stengels (de meeste dikker en ook langer dan dat je ze in de winkel kunt kopen). De stengels zijn ook veel sterker van smaak dan die uit de winkel. Na het wassen heb ik deze stengels in een diepvrieszak bewaard, het is makkelijk om een stengel te pakken wanneer ik die nodig heb, ze vriezen niet aan elkaar vast.

Het blad dat ik heb afgesneden hoeft zeker niet weggegooid te worden. Het is hard (en scherp, je kunt er je vingers lelijk aan snijden, pas er vooral mee op), en droog. Je kunt het eerst vers gebruiken, het smaakt hetzelfde als de citroengrasstengel maar iets minder sterk. En je kun het bijvoorbeeld in stukjes knippen en invriezen of juist drogen; je kunt het (vers, uit de vriezer of gedroogd) gebruiken in thee, marinades, siroop, stoofschotels, etc.

 

ZADEN OOGSTEN

Je kunt wel zaden kopen van sereh maar zelf heb ik nog nooit bloeiende serehplanten gehad, daar zullen de planten veel groter en ouder voor moeten zijn. Dat lukt wellicht wel als je ze dus in pot hebt en als kuipplant behandelt. Maar dan nog is het oogsten van eigen zaden een langdurige kwestie en onzeker (want de planten moeten niet alleen oud genoeg zijn maar ook het weer moet nog meezitten om de planten te laten bloeien en dan ook nog voor de herfst/winter zaden te laten maken. Het stekken van gekochte of zelfgekweekte stengels gaat wat dat betreft veel sneller en makkelijker.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

71 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jan smits

heel mooie en uitgebreide beschrijving,ik ga meteen aan de slag!

Luc Deckers

Fijn artikel.

Hark

Dank voor dit mooie artikel. Nu 3 jaar op rij sereh in de kas. Overigens begon ik pas een maand later met stekken, maar omdat ik gemiddeld 4 planten zet heb ik toch nog genoeg om te oogsten. Dit jaar heb ik er 1 in pot laten staan, die groeit beduidend minder hard, maar mag overwinteren op de vensterbank. Dus ik ben benieuwd!

Willie

Hoi Diana,

Wat heb je een ontzettend mooie site gemaakt. Heel veel nuttige, fijne, goede informatie.
Dank je wel hiervoor. Ik zal hier zeker nog vaak te vinden zijn.

Elvine

Ik ben meteen begonnen met de stengels in water te zetten hopelijk zijn ze nog vitaal

Anne

Hoi Diana,
Ik ben dit jaar ook begonnen met een moestuin & als ik met vragen zit dan check ik altijd het Internet even. Jou site geeft altijd super veel info, dankjewel :D!
Ik ga dit ook zeker proberen, ik ben dol op citroengras, dus ik ben benieuwd!
Groetjes Anne

Ria

In het voorjaar heb ik citroengras gezaaid, maar ook opgekweekt zoals Diana hierboven beschrijft. Het kiemen ging langzaam en ook de groei daarna bleef achter bij de gewortelde stengels. Ik had geen plaats meer in de kas dus ik heb beide probeersels op een zonnig plekje in de volle grond gezet. De gezaaide planten hadden door de mooie zomer opeens een groeispurt. Er was na een tijdje nauwelijks verschil te zien tussen de gezaaide en de geplante exemplaren.
Vandaag heb ik alle planten geoogst, maar nu zie ik toch wel enig verschil. Van de gezaaide planten heb ik wel een iets kleinere opbrengst.
Conclusie: Volgend jaar doe ik al die moeite niet meer, ik zet gewoon weer stengels in een glas water.

Groetjes,
Ria

Carine p

Dag Diana,
Ik heb voor het eerst dit jaar citroengras gezaaid omdat ik hier geen citroengras kan vinden, tenzij opgedroogde stokjes. De planten heb ik in de koude kast staan en zijn rond de 75 cm hoog, Ik moet de dikte van de stengels nog bekijken. Moet ik de hele plant oogsten of kan ik geregeld een stukje afhalen?
Groetjes carine

Carine p

Dag Diana,
Tja, met het weer weet ik het niet goed meer. De laatste jaren vriest het hier amper en de koudste temperaturen zijn rond 05 u s’morgens. Nadien warmt het vrij snel op. Een verschil van 20 graden tussen s’morgens en s’middags is echt niet abnormaal. Of het dan in de koude kas vriest, weet ik niet goed. Ik heb slechts deze lente een tunnel geplaatst, we zullen zien. Ik zal trachten een volledige plant eruit te halen (ergens November) en de andere planten laat ik zitten. Zo kan ik zelf stekken nemen ipv opnieuw te moeten zaaien. Leuk experiment.
Deze morgend heb ik geprobeerd sluimerwten te zaaien in de koude kas. Ik ben benieuwd of dit zal lukken. Elk jaar buiten gezaaid in februari/maart krijg ik af te rekenen met de hitte. Groetjes
Carine

Wijnande

Hoi Diana

Ik heb dit jaar ook sereh geplant. Ik heb stengels bij de jumbo gekocht en zoals jij hebt beschreven, het onderste stuk voorzichtig weg gesneden en in glaasjes water gezet. Na een aantal weken had ik al mooie worteltjes er aan en zijn ze verpot na twee grote potten. In mei heb ik 1 pot naar mijn kas verhuist en in de volle grond gezet en de andere heb ik thuis in het raamkozijn laten staan, als proef. Ik kan je zeggen dat de sereh in volle grond het super heeft gedaan. Veel nieuwe dikke scheuten gekregen en ze werden ook erg lang. Het is een volle plant geworden. De stengels in de pot hebben het veel minder gedaan. Ze hebben veel zon, genoeg water en voeding gekregen maar toch hele ielige scheuten. Volgend jaar gaan ze gewoon allemaal in de kas! Dit jaar toch een mooie oogst gehad. Bedankt voor je site en je mooie overzichtelijk agenda!
Groetjes Wijnande

Linda Dales

Beste Diana,

Ik heb de methode van het opkweken van sereh volgens jou gedaan en met veel succes.

Heb de serehplanten binnen gehouden. Zal ik alles oogsten of alleen een stengel eraf snijden wanneer ik er één nodig heb.

Dus dan houd ik steeds een leuke kamerplant

Anne Vyncke

Dag Diana,

Heel erg bedankt voor dit uitgebreid en duidelijk artikel. Heel fijn hoe je met zoveel zorg info doorgeeft. Het helpt!
Ik probeer al een hele tijd om citroengras zo groot te laten worden als wat ik bij jou op de fotos zie en dat lukt slecht. We hebben hier een koude lente in La Manche en een frisser zomer. Zou het daar kunnen aan liggen? Of aan de wind?
Ik vroeg me ook af of je een groeivoorsprong hebt als je de planten binnenhaalt in de winter en terug opnieuw voeding geeft? Blijven ze dan groen en groeien ze dan door? En kan je ze dan gewoon terug buiten zetten als het weer het toelaat?
Een fijne herfst voor jou!
Anne

Carine p

Dag Diana of andere tuinliefhebbers,
Een klein vraagje over citroengras. Ik ga de komende dagen citroengras uit de koude serre halen, gezien ze maandagnacht vorst voorspellen. Diana sprak over citroengras in vriezer te steken. Ik heb tot hiertoe nog nooit citroengras gebruikt en ik lees op internet dat je dit nadien uit je gerechten moet halen omdat dit taai is. Dus, steek ik dit in lange stengels in de vriezer? Tja, ik heb zo’n heel pakje gezaaid en heb nu 4 grote planten. Veel te veel voor een leek qua citroengras . Heb al kruidenthee gemaakt in combinatie met gember, lekker.
Wie mij wat wil bijleren qua gebruik citroengras, heeeeel graag.
1 plant laat ik in de koude kast staan om te experimenteren, en een aantal stengels zal ik zoals Diana schrijft in water zetten. Groetjes
Carine

Carine p

Bedankt Diana, ik zal zo een aantal in de vriezer steken. Ik laat 1 grote bos in de koude kas staan en zie wel wat er gebeurt. De andere ga ik verpotten en trachten binnenshuis te laten overwinteren, een deel in water laten wortelen en een deel in diepvries. Ik zal de groene pasta maken, maar waarbij gebruik je dit? Ik ben niet zo een kenner van vreemde keukens. De rode pasta zie ik vooral terug in Thaise gerechten,niet?
Groetjes
Carine

Fenneke

Hoi Diana,
Leuk artikel, en leuk idee om ze te laten wortelen! Dat heb ik ook geprobeerd, en 1 stengel begon enthousiast met worteltjes maken, maar die blijven nu al een paar weken maar 1 cm groot en de puntjes zijn allemaal bruin ipv wit. Heb je misschien een idee wat er mis is? Hij staat in een glas water op de vensterbank (noord), boven de verwarming maar die staat alleen ‘s avonds en in het weekend aan. Te koud? Ik ververs het water om de paar dagen.

Ellen

Hallo Diana,
Ik google heel veel over mijn zaden en planten en kom dan steevast ook bij jou terecht. Heb veel aan je informatie, bedankt dat je dit doet! Ik ben van het platteland naar de stad verhuisd en doe mijn best om met wat ik voor en achter aan tuin heb en binnen zo veel mogelijk groente, fruit en kruiden te verbouwen. Citroengras had ik nog nooit gedaan maar staat nu dank jou al 3 weken in glas en maakt prachtige wortels aan! En schieten boven al flink uit, bijna tijd om ze in potten te doen dus. Paar dagen aankijken nog. Even denken nog over welke kuip en welke plek, voorlopig nog binnen. Ik lees in de reacties over citroengras die taai blijft en dus beter na het koken weer verwijderd kan worden, maar zo ken ik het niet, ik snijd het altijd julienne, echt zo dun mogelijk, en laat het dan in de pan. Nooit gemerkt in het gerecht dat het moeilijk weg te krijgen was.
Groeten, Ellen

Rikie

Hallo Diana,

Ik heb vorige week sereh gezaaid en er staan nu al een paar sprietjes boven de grond. De bakjes staan voor het raam en ‘s avonds zet ik ze op de grond. Ik heb vloerverwarming als hoofdverwarming. Zou het kunnen, dat ze daardoor zo snel gekiemd zijn??? Het zaad kon alleen dit jaar nog gebruikt worden. Als dit mislukt, ga ik proberen om ze in glas te kweken, maar voor nu even niet.

Rikie

Ik heb nog niet gezocht naar sereh stengels, ben met dit mooie weer druk in de tuin bezig geweest, maar ga het zeker proberen. Mocht ik in het najaar mooie stengels hebben, laat ik je dat wel weten. Nu houd ik ze vochtig en ze groeien niet hard meer, maar ze zien er wel goed uit, vind ik.

Rikie

Ben ik weer, het zijn onderhand hele planten geworden met in het midden een iets dikkere stengel. Echt een grassoort, ze zijn al meer dan een meter hoog. Hoe moet ik ze straks oogsten??? Af laten sterven en de dikste delen bewaren of per plant alleen het dikste deel??? Het is voor mij de eerste keer, dat ik dit doe en meteen al een berg planten, dat wil je niet weten.

Rikie

Sorry, daar heb ik nog niet gekeken, ga ik meteen doen!!!

Ton schoenmakers

Hallo Diana.
Ik heb een aantal jaren geleden vanuit een klein plantje een forse plant gekweekt. Ieder voorjaar haal ik de plant uit de pot en zaag hem dan met een oude handzaag door midden. Ik oogst de los gekomen stengels. De gefatsoeneerde kluiten plant ik opnieuw in goede potgrond. En de verjongde planten groeien weer vrolijk verder.

Groeten Ton.

Marijke

Kijk, deze informatie zocht ik – zowel de blog als de reacties en ervaringen van anderen!
Ik woon op een Kaapverdisch (dus tropisch) eiland en wilde vandaag mijn vier enorme pollen citroengras eens gaan ‘verjongen’ en het droge blad vanavond aan de geiten voeren. Mijn partner stelde voor om te wachten tot het zaad uit de bloeistengels allemaal gevallen is, voor het geval dat de verjongingsactie mislukt en we dan zonder citroengras (hier: belgatti) zitten. Dankzij deze blog durf ik voortvarend aan de slag, ga ik frisse stengels nog invriezen, stop ik een paar in een glas water voor nieuwe planten, trek een aantal pollen uiteen, ga wat bemesten (ach arme zielen, wat heb ik slecht voor ze gezorgd de afgelopen jaren – geen wonder dat ze er zo wanhopig bij staan…), en maak een heerlijke portie geitenvoer.

Pierre Berende

Vriendelijk bedankt voor deze geweldige uitleg!
Ik heb nu al stengels in een glas staan

Yor

Beste Diana,
Mijn eerste 6 sereh stengels staan te wortelen in het water met een score van zes uit zes!
Ik zou de sereh graag als (grote) potplant op het terras willen gaan houden en op koudere dagen binnen. Welke kant en klare voeding zou ik dan kunnen gebruiken? Is de groene Culterra geschikt voor gebruik in pot?

Wilma

Ik heb 2 potten met sereh buiten staan. Het tweede jaar. De winter overgehouden gewoon buiten en met vorst of dreiging daarvan binnen gezet.
Tot mijn schrik zie schrik zie ik nu bladeren met roestbruine streepjes, wat poeder blijkt te zijn. Ik vrees een schimmel. Heeft iemand een tip om dit te bestrijden. Of is de oplossing: onaangetaste stengels afsnijden en vriezen. En de rest weggooien.

Flora

Hoi Diana,

Allereest wil ik zeggen dat ik jou site echt super mooi en handig vind, altijd hele duidelijke uitleg! Dank je wel hiervoor.

Ik heb heel handig eerst zaden van citroengras gekocht en daarna gekeken of het wel kan in nederland. 🙂 ik vind het zo lekker in de thee.

Maar denk je dat het scheelt als ik de zaden in december / januari al binnen ga kweken?
ik heb op de moestuin een kas, daar kan ik ze dan in mei naar verplaatsen, en denk dat ik er ook wat buiten in de volle grond ga zetten om te kijken wat aanslaat.
ben heel benieuwd komend jaar.

Maryse Vanderstraeten

Dag Diana, dank je wel voor je mooi gedocumenteerde citroengras-teelt! Toch heb ik nog een klein vraagje: gebruik je dan ingevroren stengels om in januari opnieuw te beginnen of laat je er zelf ook een paar vorstvrij overwinteren?

Carine p

Hallo, voor al diegenen die in Frankrijk wonen, waar we geen mooie citroengras stengels kunnen kopen.. ik was per toeval vrijdag in auchan en tot mijn grote verbazing frisse, groene citroengras stengels. Dit allicht omwille van Chinees nieuwjaar. Natuurlijk onmiddelijk gekocht en in vaasjes water gezet. Ik had ondertussen alweer gezaaid, maar voelde mij toch blij met deze stengels zodat ik toch een stap verder sta dan het zaaisel. Dus, ja in auchan….Groetjes

Eric

Het blad van de sereh kan ook gebruikt worden om soepen en sauzen smaak te geven. Het kan itt de steel echter niet gegeten worden.
Knip het blad af van de stelen en vries de bladeren.

zie:comment image

Kathleen

Dankjewel, hele leuke tip!

Carine p

Dag Eric,
bedankt voor de tip. Ik heb dit jaar zoveel citroengras dat ik niet weet wat mee te doen. Ik maak reeds elke dag dag een tisane van citroengras. Ik heb vele stengels ten droge gelegd om in de winter verder kruidenthee te maken, maar jouw methode is ook best practisch en beperkt qua ruimte. Ik ga nu eens experimenteren met de stengels. Een deel vries ik in, een deel voorzichtig met worteltjes gerecupereerd plant ik nu reeds in p9 potjes, een deel ga ik in potten trachten te overwinteren in de koude kast en een deel potten zet ik in het koude huis zonder verwarming. Ik ben benieuwd wie het gaat halen.
groetjes
carine

Christien

Dag Carine,
Ik heb vandaag de citroengrasplant uit de kas geoogst vanwege de verwachte vorst. Ik heb de eetbare stukken van de stengel afgesneden om te verwerken in currypasta. Kun je me vertellen hoe ik de rest van de stengels het beste kan drogen om er thee van te zetten?

Carine p

Dag Christien, Ik heb al het groene gedeelte in stukjes gesneden en ligt gewoon te drogen op kamertemperatuur. Daar ga ikregelmatig door met mijn handen tot alles goed droog is. Nadien steek ik dit in papieren zakken. Gelijkaardig doe ik dit bv.met de lindebloesem voor het maken van lindekruidenthee. Je zou dit ook met een voedseldroger kunnen drogen, maar dit vind ik verloren energie.
grt carine

Christien

Dankjewel, ik ga er gelijk mee aan de slag!

kathleen

Dag Diana,

ik zocht gisteren een manier om mijn citroengras weer in de tuin te krijgen, die van vorig jaar is blijkbaar weg (bevroren?) maar ik had wel stengels in de ijskast liggen. Door te googelen op ‘ citroengras kweken ‘ kwam ik op jouw site terecht. Duidelijk en fijn om te lezen, waarvoor dank. Ze staan momenteel in een glas (ik heb regenwater gebruikt?) op kamertemperatuur dat ik om de twee dagen ga verversen.

Dankjewel en proficiat met je mooie en interessante site!

Kathleen

Renske

Waar ik nog niets over lees is over de zaadjes. Wij kregen vorig jaar wat uitgebloeide sereh-bloemen aan stengel en hoewel ik een vrij slecht reukvermogen heb, is het de goddelijkste geur die je je kunt voorstellen. Het zou niet misstaan in een etherische olie of parfum. Citroengras zelf is natuurlijk al heerlijk maar haalt het niet bij de geur van het bloeiend spul.
Of, want hier ligt mijn twijfel aangezien bloeien hier amper besproken wordt, ben ik in de bonen en heb ik zaad gekregen van een andere plant? Iemand anders bekend met de geur van bloeiende sereh?
Hoe dan ook, het is nu april en ik had waarschijnlijk die zaden allang moeten zaaien. Dus dat wordt stengels kopen (komen die bij de groenteboer niet ook gewoon uit de vriezer lijkt mij?)…

Roley

Ik weet dat dit een oud bericht is, maar als je nog een foto als aanvulling zoekt van een bloem van de citroengras, ik had toevallig eentje met meerdere bloeiende stelen. Ik kan die aan je sturen. Ik heb en van de winkel en van zaad opgekweekt. Ik zet ze zodra het mooi weer is in de zomer gewoon buiten in de volle grond en haal ze in de winter naar binnen..

Roel

Ha Diana, wat heb je toch een fenomenaal goede website! Ik zag een uitloper (wortel?) aan een citroengrasstengel in m’n voorraadkast, dacht: kan ik hier iets mee, en ja hoor: Diana weet raad! Hartelijk bedankt voor dit artikel, en al het vele andere dat ik van je geleerd heb in de loop der jaren!

Ineke

wat een mooie uitleg, dank je wel

Carine p

Dag Diana,
Ook mijn ervaring met citroengras even doorgeven. Het eerste jaar gezaaid, maar ik had niet per zaadje alles verspeend, met als resultaat immense bossen die ik niet heb kunnen overwinteren. Het in water plaatsen van citroen stengels uit de winkel, lukt hier niet. Waarschijnlijk zijn de stengels te oud om deze methode nog te doen.
Vorig jaar heb ik in mei citroengras gewoon buiten in de tuin gezet, in november netjes uit de grond gehaald, deze op ong 20 cm afgesneden en voorzichtig uit elkaar gehaald. Waar ik in slaagde om worteltjes mee te hebben, heb ik onmiddellijk opnieuw in p9 potjes geplant en tijdens de winter in huis gezet en diegenen waar de worteltjes afbraken, heb ik in de keuken gebruikt. Dit werkte heel goed, want ondertussen zijn deze opnieuw buiten uitgeplant. Het afgeknipte gras heb ik allemaal gedroogd en daarmee kruidenthee gemaakt in de winter periode. Een aanrader!
Ondertussen had ik nog wat zaad over van mijn pakje 3 jaar geleden en dit heb ik dan ook maar gezaaid , maar deze keer stuk voor stuk verspeend. Deze zijn ook buiten geplant en ik moet eerlijk toegeven dat deze planten er mooier bijstaan dan de overige. Wel hebben we dit jaar aardige temperaturen (vandaag 38 graden pffff), maar naast de afgrijselijke slakken ervaring dit jaar, is dit wel een serieuze meevaller. Dus, moraal van het verhaal, voor mij gaat het zaaien heel goed en ook het uit elkaar halen van scheuten zonder al het werk om dit in glaasjes water te laten wortelen, met alle risico van schimmel en constant het water te moeten verversen. Ik geef het maar door. De tijd die ik hierin bespaar, kan ik weeral in iets nieuws steken 🙂
alvast bedankt voor alle info. Citroengras heb ik via deze website leren kennen !
groetjes
carine

Robert

chapoo, voor je geduld en duidelijkheid.

Heb gewortelde scheuten, ga nu (verder)wortelen volgens jouw methodiek.
Wordt vervolg.

Groet en chapoo

Robert

Adriaan

Hoi Diana,
Bij ons in Belgie kun je in maart gezaaide sereh kopen bij tuincentrum Aveve in potten van 9 cm. Daar zitten dan zo’n 50 sprieterige plantjes in van 12 cm lang. Die verspeen ik allemaal in potjes van 7cm, telkens met 5 of 6 bijeen (anders raakt de vensterbank zo vol). Half april gaan ze naar de tunnel-serre waar ik ze nog eens verspeen zodat ze allemaal een eigen potje van 7 cm hebben. Ze groeien hard en vooral ontwikkelen ze veel wortels zodat ze 2e helft mei in de volle grond worden uitgeplant vlak langs de plastiek (aan de noordkant), elk oorspronkelijk sprietje stoelt uit tot 10 a 15 stengels. Ze zijn nu zo’n 40/50 cm hoog maar nog aan de dunne kant. Wel hebben we er vandaag voor het eerst van geoogst (voor in de Bok-Choy soep).
Tot mijn verbazing zag ik ook een bloeiende sereh-stengel, een primeur…

Tessa

Wat een leuk idee! Ik zou wel iedere dag een nieuwe blogpost willen lezen, altijd leuk en leerzaam. Voorlopig kan ik gelukkig vooruit door nieuwe commentaren te bekijken (en oude posts te lezen).

Ververs het water in het glas elke 2 dagen. Doe dat wel trouw, want het ietwat lauwe water (van zon of verwarming) is een bron van bacteriën en schimmels, beide gedijen er prima in en kunnen de stengel dus aantasten.

Ik denk dat het een goed idee is om eens ‘wilgwater’ te proberen i.p.v. gewoon water. Theetje trekken van bast en/of blad of gewoon een vers afgesneden wilgentakje in het glas erbij plaatsen. Verse wilg heeft stofjes die anti bacterieel en anti schimmel zijn. Dat geeft waarschijnlijk wat makkelijker kans op succes. En dan zit er ook nog eens een stofje in dat wortelen bevorderd. Hoe kan t nog mooier 🙂

Sjourd Janssen

Bloeit een sereh plant, zo ja, hoe ziet de bloem er uit?

Pien W

In het artikel schrijft Diana ook over het zaaien van sereh. Eerst bloemen, dan zaden, dan zaaien…..!
En bij de reacties die hieronder staan heeft Diana zelfs een foto van een bloem geplaatst. Zie de link bij de reactie op de vraag van Renske. Zo zie je, er is veel meer te vinden op deze site dan je denkt! Maar als je meer foto’s wilt zien zou je zelf ook kunnen googelen….sereh bloem ->afbeeldingen.

Eveline

In een pakketje van zadenenzo van vorig jaar zaten zaadjes voor citroengras. Na de informatie op je site gelezen te hebben, had ik er een hard hoofd in, maar… ik heb ze toch begin februari in de propagator gestopt, samen met de paprika’s en pepers. Ze kwamen goed op. Verder opgekweekt binnenhuis, gewoon samen in een flinke pot. Eind april in de koude kas geplant en nu heb ik een enorme bos citroengras. Ik moet de oogst nog afwachten. Ik laat ze nog even staan, maar ben er nu al trots op.

Eveline

Net de citroengras opgegraven. Fantastische opbrengst en heerlijke geur. Ik ga een paar kleine stekjes laten overwinteren, heb ik straks wat meer ruimte in de propagator😉

Carine p

Dag Eveline,
ik overwinter ook het citroengras. Ik snoei een volledige plant, haal deze uit de grond en haal deze helemaal uit elkaar en maak er opnieuw nieuwe plantjes van. Deze bakjes zet ik binnen in de meest frisse ruimte van het huis. Voor alle veiligheid haal ik ook een volledige plant uit de grond en zet deze volledig in een grote bloempot. Dit lukt ook heel goed. Ik ben ongeveer 4 jaar geleden begonnen met 1 zakje zaad. Nu moet ik hopen weggooien!
groetjes en succes
carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief