Citroengras

 

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/foto’s/tips over citroengras zoeken:

 • Synoniemen:     Sereh, Serai
 • Latijnse naam:     Cymbopogon citratus
 • Engelse naam:     Lemon grass, Citronella, Citron grass
 • Duitse naam:     Zitronengras
 • Franse naam:     Citronelle, Vervein des Indes

 

In Nederland is citroengras bijna nog bekender onder de naam sereh. Ik zal vanaf nu ook de naam sereh aanhouden. Op de bovenste foto zie je eigen oogst sereh, gewonnen van 3 stengels gekochte sereh.

Sereh is een zeer geurig en smaakvol grasachtig kruid en geeft een sterke citrusgeur en – smaak af. Ze is een tropisch gewas, ze komt uit Zuidoost Azië maar wordt ondertussen ook in landen als India, Afrika en Australië verbouwd. Dat geeft al aan dat ze van veel warmte houdt. En de herkomst verraadt haar gebruik; onmisbaar in Thaise curry’s, heerlijk in Indonesische stoofschotels, erg lekker in Vietnamese gerechten, etc.. Maar er wordt ook in Europa ondertussen flink mee geëxperimenteerd; ze wordt gebruikt in sauzen, marinades en dressings, zelfs in desserts (ik heb zelf wel eens sereh-ijs gemaakt) en ook siroop van citroengras is erg lekker. En natuurlijk heerlijk in thee (als een vervanger van verveine/citroenverbena). Mijn ervaring is dat de smaak van zelf geteelde serehstengels nog sterker van geur en smaak is dan die van gekochte stengels.

Sereh is geen makkelijke teelt en geeft geen makkelijke oogst: ze is nu eenmaal een tropisch gewas. En dat betekent dat de buitenteelt in Nederland wat onzeker is (je bent zonder kas altijd afhankelijk van het weer). Maar met wat aanwijzingen is het zeker de moeite waard om eens te proberen. Al is het maar omdat de plant in een pot zeker decoratief is, en omdat de smaak veel sterkers is dan van gekochte sereh). Met de teelt onder glas is de oogst zekerder maar ook dan moet je nog wel bedenken dat je bijvoorbeeld vroeg genoeg moet beginnen.

Citroengras is trouwens niet alleen heel erg lekker: de geur van het blad kan helpen om ongewenste insecten als muggen op afstand te houden (in bijvoorbeeld etherische oliën). Daarnaast is het een gezond kruid (op internet kun je veel informatie vinden over het gebruik bij verkoudheid, de antibacteriële werking, positieve invloed op maag-darmstelsel, etc.).

Ik vind de teelt zelf gewoon heel erg leuk; om al vroeg in het jaar met (binnen)tuinieren te beginnen. Daarnaast vind ik sereh heel erg lekker (ik vind alles met citroen en limoen lekker).

Gekochte serehstengels om te stekken

 

PLANT

Sereh is een meerjarig, tropisch en dus niet winterhard gras. De planten worden onder ideale omstandigheden zo’n 50 tot wel ruim 1 meter hoog. De breedte hangt af van de groei van het gewas want de wortels (en dus stengels) breiden zich rondom de plant uit. In haar natuurlijke omgeving kan sereh nog wel twee keer zo hoog en breed worden, in Nederland (in de kas) heb ik haar nog nooit veel breder dan zo’n 60 centimeter zien worden (en dan gaat het over de breedte van de overhangende grasachtige bladeren).

Zoals gezegd houdt sereh van veel warmte, zowel bij de opkweek als tijdens de groei. Ik heb zelf 2 keer in mijn leven sereh gezaaid, beide keren kiemden de zaden rond februari-maart bij 20 tot 25 graden binnen een week of 3. Maar in september waren het nog steeds vrij kleine plantjes. Leuk om eens te doen maar bedenk dat de kans op een goede oogst in hetzelfde jaar vrij klein is. Daarentegen wortelt sereh gemakkelijk in water en daarmee win je dus heel veel tijd, en dat maakt de kans op een leuke oogst veel groter.

Omdat sereh een niet winterharde vaste plant is kun je overwegen om haar in pot te telen. En pot biedt niet alleen meer controle over voeding en vocht, en warmte sneller op maar het biedt ook nog eens de kans om de pot in de herfst naar binnen te halen en als kuipplant of zelfs kamerplant te laten overwinteren.

 

OPKWEEK

Zoals eerder gezegd is het heel veel gemakkelijker (en vooral sneller) om sereh vanuit een stengel op te kweken dan vanuit zaden. En omdat sereh een tropisch gewas en een lang seizoen nodig heeft begin je dus al vroeg.

Zelf start ik vaak al eind januari maar de hele maand februari kan ook nog prima. Ga eerst op zoek naar goede kwaliteit serehstengels. En dat zijn stengels die vers zijn, waar nog veel leven in zit. Dat leven kun je herkennen aan het feit dat het blad nog groen is, sterk geurt en terugveert als je er voorzichtig in drukt. Oude sereh begint bovenin al lichtbruin te worden, geurt minder en is ook niet sappig meer, voelt droog en hard aan. Tegenwoordig kun je sereh op veel plaatsen kopen; markten, toko’s maar ook in het  standaard assortiment van de meeste supermarkten. Allemaal goed, als ze nog maar ‘leven’.

 

Als je mooie, verse stengels hebt gevonden en gekocht, vul dan glazen met zo’n 8 centimeter water. Ik vind het zelf prettig om elke stengel een eigen glas te geven zodat eventuele schimmels of ziektekiemen niet over kunnen gaan van de ene stengel naar de andere.

Als je naar de onderkant van de serehstengel kijkt zie je dat ze van de plant is afgesneden en dat dat snijvlak verdroogd is. Zelf vind ik het heel nuttig om van dat onderkantje een heel dun plakje af te snijden, met een scherp mesje, een plakje van 1 tot 3 millimeter eraf. Zeker niet teveel want dan zit je al boven de plaats waar ze wortels moet gaan maken. Het doel is dat het verdroogde snijvlak weer een vers snijvlak is, meer niet – ze loopt daar makkelijker op uit dan op een verdroogde onderkant.

Op deze foto zie je het verschil tussen de gekochte stengel met de onderkant intact (links) en met een plakje van het bruin eraf gesneden (rechts).

 

Zorg dat je voldoende overhoudt van het gedeelte onder de stengel, want juist van daaruit loopt de stengel uit:

Met een zwarte pijl heb ik het gedeelte aangegeven waar de plant heeft vast gezeten aan de wortel van de plant. Zorg bij het afsnijden van een plakje van het bruine en verdorde deel dat er nog genoeg van dat stukje onder de stengel overblijft.

 

Zet de serehstengel in het glas water (ik stek er altijd een stuk of 5, in de hoop dat een stuk of 3 of 4 wortels gaan maken en overleven). En geef het glas of de glazen vervolgens een plaats bij kamertemperatuur. Ze hoeft nu nog niet licht te staan, mag wel, maar ze moet eerst wortels maken. En omdat ze in een glas of pot of vaasje staat is ze heel gemakkelijk te verzetten, bijvoorbeeld overdag in een zonnig raamkozijn, in de avond wat dichter bij de verwarming.

Ververs het water in het glas elke 2 dagen. Doe dat wel trouw, want het lauwige water (van zon of verwarming) is een bron van bacteriën en schimmels, beide gedijen er prima in en kunnen de stengel dus aantasten.

 

Binnen 1 tot 2 weken (afhankelijk van de temperatuur) zie je de eerste kleine worteltjes of uitstulpingen aan de onderkant van de stengels verschijnen.

Op de foto hieronder zie je dat er al flink wat worteltjes zijn gemaakt. En die worteltjes komen dus altijd uit het onderste deel van de stengel rond de inkeping.

 

Blijf het water elke 2 dagen verversen tot er een moment komt dat je vindt dat er genoeg worteltjes aan de stengels zitten. Hoeveel wortel dat moet zijn kun je natuurlijk zelf ook een beetje bepalen, maar op de foto hieronder kun je zien wat ik voldoende wortels vind om de stengels op te gaan potten.

Iets eerder had ook gekund, maar nog veel langer wachten heeft niet heel veel nut. De stengel heeft een beperkte hoeveelheid voeding in zich, dat wat ze kan gebruiken om wortels en blad te maken. Er komt altijd een moment dat de voeding in de stengel op is, dan zal de stengel nog niet direct dood gaan maar ze zal ook geen energie meer hebben om nog meer wortels te maken. Ze heeft nu gewoon voeding nodig. En dus mogen de stengels uit het water worden gehaald en worden opgepot.

Citroengras genoeg wortels

 

Heel soms maken de stengels naast wortels ook al een zijscheut. Je kunt nu al zien hoe ze groeit, in de komende maanden zullen er steeds meer zijscheuten worden gemaakt die zullen groeien en in de herfst als serehstengel kan worden afgesneden/geoogst:

 

VERDERE OPKWEEK

Ondertussen is het al half februari tot misschien wel half maart. De planten zul je nog tot 12 mei (IJsheiligen) in huis moeten houden, maar mogen nu wel zo groot mogelijk worden. En dus gebruik ik daar een potje voor dat een maatje groter is (12 centimeter doorsnede vind ik zelf een prettig formaat) . Sereh houdt van een vruchtbare vochtige bodem. En dus vul ik potjes met goede potgrond die ik heb gemengd met ongeveer 1/6e deel brekerzand/vermiculiet (voor luchtigheid en de mogelijkheid om vocht vast te houden en tegelijkertijd teveel vocht weg te laten lopen).

Plant de stengels nu in het potgrondmengsel, 1 stengel per potje. Zorg er uiteraard voor dat de wortels niet kunnen breken bij het overplanten, plant de stengels niet te diep (niet veel meer dan de onderkant van de stengel – het afgesneden snijvlak – zo’n 3 centimeter onder de grond zit). En geef uiteraard direct water. En nu is het wel belangrijk dat de opgepotte serehstengel in het volle licht wordt gezet, want nu mag de stek gaan groeien. Zorg wel nog steeds voor een warme standplaats. Een plekje in een zonnig raamkozijn is fijn, helemaal als de kamer in de avond ook nog verarmd wordt.

De foto hieronder is van begin maart. Je kunt zien dat de buitenbladeren verkleuren en verdrogen maar dat erboven fris groen nieuw blad wordt gemaakt. Oud blad verwijder ik altijd pas wanneer het helemaal los zit/hangt, ik pel er zelf niets vanaf. Je ziet ook dat 3 van 5 stekken al zijscheuten hebben gemaakt.

 

Bedenk dat er in potgrond voldoende voeding zit voor ongeveer 6 tot 7 weken. Er van uitgaand dat het nu begin maart is kun je dus uitrekenen dat planten tot het moment van naar buiten gaan in deze potjes mogen blijven maar wellicht tegen het einde van april wat voeding nodig hebben tot ze in mei kunnen worden uitgeplant of naar een grotere pot kunnen. Zelf geven we rond half april wat organische samengestelde meststof voor de moestuin. Wees voorzichtig met voeding en geef niet teveel, het is om slechts enkele weken te overbruggen, maar geen voeding geven zorgt voor het geel worden van bladeren, de groei stopt en de planten kwijnen dan heel langzaam weg. Wij geven zelf gewoon wat korrels groene Culterra of koemestkorrels of iets vergelijkbaars (die korrels leggen we gewoon op de potgrond, de voeding wordt dan vanzelf opgenomen wanneer we water geven).

En dan zien de stekken (ondertussen zijn het jonge planten) er half tot eind april al zo uit:

 

VANAF MEI

Vanaf 12 mei (IJsheiligen) mogen de planten naar buiten. Als je een kas hebt kunnen ze al een weekje eerder daar naartoe, voor de buitenteelt zou ik juist nog een week langer wachten tot de nachten duidelijker minder koud zijn.

Het kan voor sereh niet warm genoeg zijn. In de kas kun je ze dan ook in de volle grond planten (maar in pot mag natuurlijk ook). Hier staan ze vaak onder de werktafel, het maakt sereh niet zoveel uit wanneer ze niet vol in de zon staan, en omdat ze maar zo’n 60 tot 80 centimeter hoog worden passen ze daar mooi onder, nemen weinig plaats in.

Heb je geen kas, dan zul je de planten in pot moeten houden. Want de grond in een pot is altijd warmer dan grond in de tuin. Bovendien kun je haar verzetten wanneer het bijvoorbeeld een paar dagen stormt of regent, naar een beschut plekje tegen het huis aan. En bij mooi weer zet je haar natuurlijk op het zonnigst en meest beschutte plekje in tuin of op terras.

De hoeveelheid stengels per pot kun je zelf bepalen. Persoonlijk vind ik 1 grote pot (bijvoorbeeld een speciekuip) met daarin een stuk of 5 stengels op gelijk afstand van  elkaar en van de rand geplant handiger en mooier dan meerdere kleinere potten met 1 stengel (droogt ook minder snel uit) maar dat kun je natuurlijk zelf bepalen. Houd aan dat 1 stengel wel een potmaat van ongeveer 7,5 liter (25 centimeter doorsnede) kan gebruiken.

Sereh maakt veel blad en heeft daardoor graag wat extra stikstof. Als je haar in pot houdt kun je het beste ook weer een mengsel maken van verse potgrond en 1/6e deel grof zand/vermiculiet voor de luchtigheid en afwatering. En daar zit dan ook gelijk weer voor 8 weken voeding in. Na die 8 weken, of bij het uitplanten in de vollegrond in de kas kun je wat voeding geven. Wat stikstof en wat kali zijn 2 elementen die voor citroengras belangrijk zijn (voor voldoende blad en groei in de korte zomer, en voor goede wortels). Zelf planten we citroengras in de kas in de grond en wij geven voor het planten wat groene Culterra.

In oktober zijn de planten ondertussen ruim een meter hoog:

 

Omdat citroengras niet veel zon nodig heeft krijgt ze hier vaak een plekje onder de werktafel.

 

VERZORGING

Naast de noodzakelijke voeding zijn er weinig zorgen. Het allerbelangrijkste zijn voldoende warmte en voldoende vocht (maar niet kletsnat). Geef regelmatig water maar zorg dat een teveel aan water wel goed weg kan lopen. Er hoeft niet gesnoeid, geknipt of gediefd te worden.

 

OOGST / BEWAREN

In de volle grond in de kas oogst je de stengels wanneer het in de herfst koud wordt. Hoe langer je ze laat staan, des te groter en dikker worden de stengels. Maar ze kunnen geen vorst verdragen en je wilt dat na al je goede zorgen ook zeker niet gokken. Hier oogsten we de stengels zo rond half oktober, als de nachten nog niet te koud zijn. Maar in een mooie warme herfst kan dat dus ook begin november worden.

De stengels in oktober in de kas:

 

In pot is het anders, je kunt er voor kiezen om de planten zo lang mogelijk buiten te laten (let goed op het weerbericht en de eerste nachtvorst) maar je kunt er ook voor kiezen de pot binnen te zetten. En daar kan ze op een warm plekje bij het raam nog heel lang door blijven leven en groeien, ze is tenslotte een vaste plant. En dat betekent dan ook dat als je wat sereh in de keuken nodig hebt je voorzichtig die stengel los kunt snijden in de grond maar de rest van de plant intact laat en verder laat leven en groeien. Tot ze in mei van het jaar daarop weer naar buiten mag.

Je kunt uiteraard met een scherp mesje een stengel van de pol afsnijden voor direct gebruik. Voor de ´grote oogst´ halen wij in de herfst de hele pol uit de grond:

 

Als je deze pol in een emmer water zet kun je ze na een paar keer dompelen voorzichtig uit elkaar trekken. Je krijgt dan losse stengels met wortels:

 

Voor een extra vroege start kun je overwegen om een paar van deze ‘segmenten’ afzonderlijk op te potten voor een vorstvrije overwintering. Je mag daarbij het blad terug knippen, later zal dat vanzelf weer uit gaan lopen. Bij de teelt in pot kun je dus overwegen om met een mesje alleen te oogsten wat je wilt gebruiken en de rest van de pol in de plant intact te laten en zo te overwinteren.

Zelf delen wij zelf altijd alles op, verwijderen wortels en het blad. Dit was in 2019 de opbrengst van 4 stekken die ik in januari nam:

 

In totaal 37 dikke stengels (de meeste dikker en ook langer dan dat je ze in de winkel kunt kopen). De stengels zijn ook veel sterker van smaak dan die uit de winkel. Na het wassen heb ik deze stengels in een diepvrieszak bewaard, het is makkelijk om een stengel te pakken wanneer ik die nodig heb, ze vriezen niet aan elkaar vast.

Het blad dat ik heb afgesneden hoeft zeker niet weggegooid te worden. Het is hard (en scherp, je kunt er je vingers lelijk aan snijden, pas er vooral mee op), en droog. Je kunt het eerst vers gebruiken, het smaakt hetzelfde als de citroengrasstengel maar iets minder sterk. En je kun het bijvoorbeeld in stukjes knippen en invriezen of juist drogen; je kunt het (vers, uit de vriezer of gedroogd) gebruiken in thee, marinades, siroop, stoofschotels, etc.

 

ZADEN OOGSTEN

Je kunt wel zaden kopen van sereh maar zelf heb ik nog nooit bloeiende serehplanten gehad, daar zullen de planten veel groter en ouder voor moeten zijn. Dat lukt wellicht wel als je ze dus in pot hebt en als kuipplant behandelt. Maar dan nog is het oogsten van eigen zaden een langdurige kwestie en onzeker (want de planten moeten niet alleen oud genoeg zijn maar ook het weer moet nog meezitten om de planten te laten bloeien en dan ook nog voor de herfst/winter zaden te laten maken. Het stekken van gekochte of zelfgekweekte stengels gaat wat dat betreft veel sneller en makkelijker.

 

17 gedachten over “Citroengras”

 1. Dank voor dit mooie artikel. Nu 3 jaar op rij sereh in de kas. Overigens begon ik pas een maand later met stekken, maar omdat ik gemiddeld 4 planten zet heb ik toch nog genoeg om te oogsten. Dit jaar heb ik er 1 in pot laten staan, die groeit beduidend minder hard, maar mag overwinteren op de vensterbank. Dus ik ben benieuwd!

 2. Hoi Diana,

  Wat heb je een ontzettend mooie site gemaakt. Heel veel nuttige, fijne, goede informatie.
  Dank je wel hiervoor. Ik zal hier zeker nog vaak te vinden zijn.

  1. Hallo Elvine,
   Dan ben je voor de buitenteelt wel vroeg hoor (ik zet de stengels altijd pas in januari in water). Maar misschien wil je het citroengras in de winter als kamerplant houden.
   In dat geval heel veel plezier en succes ermee!! Ik ga zelf aan het einde van deze maand mijn stengels oogsten, en misschien ook wel gelijk weer beginnen met een volgende ronde 🙂
   groetjes,
   Diana

 3. Hoi Diana,
  Ik ben dit jaar ook begonnen met een moestuin & als ik met vragen zit dan check ik altijd het Internet even. Jou site geeft altijd super veel info, dankjewel :D!
  Ik ga dit ook zeker proberen, ik ben dol op citroengras, dus ik ben benieuwd!
  Groetjes Anne

 4. In het voorjaar heb ik citroengras gezaaid, maar ook opgekweekt zoals Diana hierboven beschrijft. Het kiemen ging langzaam en ook de groei daarna bleef achter bij de gewortelde stengels. Ik had geen plaats meer in de kas dus ik heb beide probeersels op een zonnig plekje in de volle grond gezet. De gezaaide planten hadden door de mooie zomer opeens een groeispurt. Er was na een tijdje nauwelijks verschil te zien tussen de gezaaide en de geplante exemplaren.
  Vandaag heb ik alle planten geoogst, maar nu zie ik toch wel enig verschil. Van de gezaaide planten heb ik wel een iets kleinere opbrengst.
  Conclusie: Volgend jaar doe ik al die moeite niet meer, ik zet gewoon weer stengels in een glas water.

  Groetjes,
  Ria

  1. Hallo Ria,
   Dankjewel voor het delen van je ervaring met citroengras uit zaden en citroengras uit stek.
   Het is in ieder geval beter gegaan dan bij mij, ik had bij de twee keer dat ik haar probeerde uit zaden te telen een ronduit slechte opbrengst. Maar dat is wel 10 jaar geleden, ik kan het me niet meer herinneren maar dat zouden zomaar 2 slechte jaren kunnen zijn geweest (bijvoorbeeld een koude en/of natte zomer, of ik deed zelf misschien iets verkeerd, bijvoorbeeld qua voeding).
   Ik zal deze pagina ergens in de komende weken eens updaten en laten zien hoe de planten er hier deze zomer uitzagen, hoe en wanneer ik ze heb geoogst, etc..
   Ook hier blijf ik dus vooral stekken nu ik van jou hoor dat dat toch een betere opbrengst oplevert!
   groetjes, Diana

 5. Dag Diana,
  Ik heb voor het eerst dit jaar citroengras gezaaid omdat ik hier geen citroengras kan vinden, tenzij opgedroogde stokjes. De planten heb ik in de koude kast staan en zijn rond de 75 cm hoog, Ik moet de dikte van de stengels nog bekijken. Moet ik de hele plant oogsten of kan ik geregeld een stukje afhalen?
  Groetjes carine

  1. Hallo Carine,
   Ik weet niet of het bij jou ook kan vriezen in je kas? Ik haal hier de hele pol uit de grond en ik deel die op (je kunt de stengels door ze in water te dompelen weer in losse stukken opdelen. En dan zou je bijvoorbeeld losse stukken weer terug kunnen planten (of oppotten en binnen overwinteren). Ik beloof vandaag even foto’s te plaatsen plus een kleine uitleg over hoe het hier is gegaan….
   groetjes,
   Diana

   1. Dag Diana,
    Tja, met het weer weet ik het niet goed meer. De laatste jaren vriest het hier amper en de koudste temperaturen zijn rond 05 u s’morgens. Nadien warmt het vrij snel op. Een verschil van 20 graden tussen s’morgens en s’middags is echt niet abnormaal. Of het dan in de koude kas vriest, weet ik niet goed. Ik heb slechts deze lente een tunnel geplaatst, we zullen zien. Ik zal trachten een volledige plant eruit te halen (ergens November) en de andere planten laat ik zitten. Zo kan ik zelf stekken nemen ipv opnieuw te moeten zaaien. Leuk experiment.
    Deze morgend heb ik geprobeerd sluimerwten te zaaien in de koude kas. Ik ben benieuwd of dit zal lukken. Elk jaar buiten gezaaid in februari/maart krijg ik af te rekenen met de hitte. Groetjes
    Carine

    1. Hall Carine,
     Ik heb de pagina bijgewerkt en de nieuwe foto’s toegevoegd.
     Misschien is het een optie om een aantal stengels met wortels van de ‘pol’ te scheiden en die op te potten en te overwinteren (in de kas of in huis, afhankelijk van de weersvoorspelling).
     groetjes,
     Diana
     (die vandaag winteruien gaat poten, ben ik erg benieuwd naar)

  2. Hoi Diana

   Ik heb dit jaar ook sereh geplant. Ik heb stengels bij de jumbo gekocht en zoals jij hebt beschreven, het onderste stuk voorzichtig weg gesneden en in glaasjes water gezet. Na een aantal weken had ik al mooie worteltjes er aan en zijn ze verpot na twee grote potten. In mei heb ik 1 pot naar mijn kas verhuist en in de volle grond gezet en de andere heb ik thuis in het raamkozijn laten staan, als proef. Ik kan je zeggen dat de sereh in volle grond het super heeft gedaan. Veel nieuwe dikke scheuten gekregen en ze werden ook erg lang. Het is een volle plant geworden. De stengels in de pot hebben het veel minder gedaan. Ze hebben veel zon, genoeg water en voeding gekregen maar toch hele ielige scheuten. Volgend jaar gaan ze gewoon allemaal in de kas! Dit jaar toch een mooie oogst gehad. Bedankt voor je site en je mooie overzichtelijk agenda!
   Groetjes Wijnande

   1. Hallo Wijnande,
    Dankjewel voor het delen van je ervaring!
    Ik denk dat de omstandigheden in de volle grond in de kas dan wellicht het verschil hebben gemaakt, daar zijn in de zomer minder grote verschillen tussen bijvoorbeeld dag- en nachttemperatuur.
    Ria gaf al aan dat de stek-sereh het beter deed dan de zaai-sereh en ik ben blij dat jij daar nu dit aan toe kan voegen. Ik hoop dat er in de toekomst nog meer mensen hier hun ervaring laten weten zodat de mensen die de reacties lezen er uiteindelijk uit op kunnen maken wat de beste kans op de beste opbrengst geeft.
    Veel plezier met de oogst!
    Diana

 6. Beste Diana,

  Ik heb de methode van het opkweken van sereh volgens jou gedaan en met veel succes.

  Heb de serehplanten binnen gehouden. Zal ik alles oogsten of alleen een stengel eraf snijden wanneer ik er één nodig heb.

  Dus dan houd ik steeds een leuke kamerplant

  1. Hallo Linda,
   Leuk om te horen dat bij jou de sereh ook goed is gelukt!
   Als je de plant wilt behouden kun je inderdaad een stengel wegsnijden wanneer je die nodig hebt. Bedenk dat je de plant wel moet blijven voeden om te zorgen dat ze in de winter ook blijft groeien (maar minder voeding dan in voorjaar en zomer). En snijd de stengel die je wilt gebruiken vooral voorzichtig en zo diep mogelijk weg, je wilt de rest van de plant niet beschadigen maar bovengrondse delen die zijn afgesneden kunnen ziekten en plagen aantrekken of gaan rotten/schimmelen: verticaal met een mesje de buitenste stengel door de wortel afsnijden lijkt mij de beste manier.
   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.