Knolselderij

Knolselderij is niet zo gemakkelijk te telen als wel eens wordt beweerd. Heel vaak hebben we hier al knolselderij geteeld, met als resultaat een klein onregelmatig gevormd knolletje in de herfst.

Toch blijven we het proberen want de smaak van die kleine knollen is wel heel lekker en sterk (bedenk: veel sterker dan de knolselderij uit de winkel!). En de laatste jaren lukt het steeds beter (zie daarvoor het stukje bij teeltwijzen over de standplaats).

Je eet dus de knol, erg lekker in de erwtensoep. Het blad is ook eetbaar (zoals dat van snijselderij), maar bedenk wel dat de planten via het blad voeding opneemt voor de groei van de knol. Liever dus niet teveel van oogsten tijdens de groei, al mag zo af en toe een paar takjes natuurlijk wel. Maar teel voor oogst van het blad liever echte snijselderij (geeft ook veel meer opbrengst van blad).

Teeltwijzen

Knolselderij heeft heel lang nodig om een knol te maken, er zijn dus geen meerdere zaaimomenten per jaar: zaai zo vroeg mogelijk (en oogst zo laat mogelijk).

Knolselderij heeft eigenlijk een lastig plekje in de vruchtwisseling: ze is een schermbloemige, maar maakt ook een knol. De bemesting is echter zwaarder dan van de andere wortelgewassen als worteltjes en bietjes en uien. En sinds een paar jaar komt ze hier vaak terecht op het perceel bij de koolgewassen of bij de bladgewassen. Misschien niet helemaal volgens de regels van de vruchtwisseling maar sinds we haar telen op een zwaarder bemeste grond oogsten we hier in het najaar mooie, dikke knolselderijen met prima smaak.

Rassen

De bekendste rassen zijn Giant Prague (ook wel Prager Reuzen genoemd), Monarch en Brilliant. Zelf hebben we alle drie de rassen wel eens geprobeerd en we merken niet echt heel veel verschil tussen die rassen, we gebruiken nu al een paar jaar Monarch en zijn daar dus prima tevreden over. Er schijnen ook nog wel rassen te bestaan die een kleinere knol geven en meer blad. Let bij de aankoop van zaden dus op wat er in de beschrijving bij staat.

Zaaien

Selderijzaad in het algemeen (dus ook snijselderij en bleekselderij – haar zusjes) kiemt traag (3 tot 4 weken). Ik zaai ze zelf het liefst thuis voor (zo rond maart), dan kiemen de zaden wat sneller dan bij voorzaaien in de kas (maar dat gaat verder ook best goed hoor). Ter plaatse zaaien heb ik nooit geprobeerd maar lijkt me eerlijk gezegd ook geen optie (het zaad is maar heel klein/fijn, te koud, tussen het onkruid vind je de zaailingen na 4 weken niet meer, etc.). Zaai in potjes zodat je niet hoeft te verspenen maar de zaailingen gelijk mooi egaal maar ook al flink kunnen uitgroeien voor het uitplanten.

Pas dan wel op dat bij overbrengen naar de tuin je daar niet de koudste dagen voor kiest, anders is de overgang wel erg groot. Eventueel kun je eerst nog wat afharden door de zaailingen nog een week of 2 in de kas of platte bak te zetten, of overdag buiten zetten en ’s nachts naar binnen halen.

Zaaitabel, planten, oogsten en plantafstand:

Knolselderij tabel

Bodem, bemesting en teeltzorgen

Knolselderij heeft graag zwaardere grond, ze kunnen goed tegen de vette klei en gebruiken relatief veel voeding.

Naast de basisbewerking van het onderspitten van oude stalmest en/of compost geven wij in het voorjaar een flinke hand koemestkorrels. En voor de groei van de knol krijgt ze voor het planten ook nog een een handje patenkali.

Geef tijdens de groei verder geen extra en snelwerkende meststoffen meer: knolselderij kan erg slecht tegen wisselende omstandigheden (ze wil langzaam maar gestaag groeien). Plotseling giften van kunstmest of bijvoorbeeld bloedmeel geeft slechte knollen, die sponzig kunnen zijn of kunnen gaan rotten.

Water geven in droge periodes is erg belangrijk; onderbrekingen in de langzaam-maar-gestage groei van de knolselderij is niet gewenst.

Knolselderij oktober

Oogst en bewaren

De knol kan nog flink doorgroeien in de nazomer en herfst; oogst dus niet te vroeg, wacht het liefst tot eind oktober – begin november (afhankelijk ook van het weer want knolselderij kan niet zo heel goed tegen vorst). Trek bij de oogst de knol uit de grond en knip gelijk het loof eraf (anders wordt de knol zacht). De knollen kun je dan (mits ze gezond zijn en je ze donker, koel maar vorstvrij kunt bewaren) nog een paar weken bewaren.

Hier doen we dat niet meer hoor; wel eens gehad dat de knollen van binnen zwart werden en gingen rotten. Wij oogsten de knollen, maken ze schoon en raspen ze grof of hakselen ze grof in de keukenmachine. Dan gaan ze zo rauw de vriezer in; bij het maken van erwtensoep gooi ik dan een zakje bevroren knolselderij in het kokende water, en dat werkt prima.

Zaadteelt

Selderij is tweejarig en het is moeilijk zaad van te winnen: ze is niet winterhard en je zult dus de planten in pot binnen moeten overwinteren om ze in het voorjaar weer uit te planten. Ze is een kruisbestuiver en je zult dus ook nog meerdere planten van hetzelfde ras moeten planten om zaad te kunnen krijgen. Vervolgens kan ze ook nog kruisen met snijselderij en bleekselderij.

Al met al dus makkelijker om gewoon zaden te kopen. Mocht je het toch willen proberen; na het uitplanten in maart zal ze in mei gaan bloeien; de zaden kun je dan in de zomer oogsten. De zaden blijven wel 5-6 jaar kiemkrachtig.

10 reacties op Knolselderij

Gerrit Nieuwenhuis 19 augustus 2019 om 15:08

Ik heb het dit jaar voor de 3e keer geprobeerd, maar ook dit jaar heb ik de knolselderij er vanmorgen uitgetrokken. Alleen een grote bos dunne wortels aan de plant, maar geen spoor van knolvorming. Het gebruik van compost i.p.v. mest heeft ook niets geholpen.
Heeft iemand goede tips?

Ruud & Diana 20 augustus 2019 om 08:39

Hallo Gerrit,
Knolselderij heeft een forse en uitgebalanceerde voeding nodig, alleen mest of compost is zeker niet voldoende (er zit bijvoorbeeld weinig stikstof in en nog minder kali en dat is juist belangrijk bij deze planten).
Kijk voor meer uitleg op deze pagina: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/. Zelfs op onze vette voedzame klei, en met oude stalmest, compost, groene Culterra en extra patentkali zijn knolselderijen hier nooit zo groot als in de winkel hoor (maar wel veel lekkerder en sterker van smaak)
groetjes,
Diana

Carola 24 augustus 2019 om 21:28

Hallo Gerrit,
Hier op de arme Drentse zandgrond is er al jaren een redelijke oogst van knolselderij, met af en toe een jaar kleintjes, of juist dikkerds, maar zo belabberd als bij jou nog nooit.
De laatste paar jaar strooi ik naast een flinke basisbemesting (zie Diana’s reactie) beendermeel op het bed voor de knolselderij en sindsdien is de oogst altijd goed. De knollen vormen zich eerder en hebben dus een langer groeiseizoen. Wat ook lijkt te helpen is een fikse laag compost bovenop het bed voor de selderij, niet ondergewerkt. Die compostlaag houdt de grond er onder net iets vochtiger als het erg droog is en iets koeler als het erg heet is.
Ik weet niet op wat voor grondsoort jij zit, maar beendermeel zou ik zeker eens proberen.
Succes!
Carola

Richard 23 september 2019 om 19:42

Hallo Gerrit,

Niet te diep planten, want anders vormt hij geen knol.

Bianca 16 april 2020 om 11:32

Hallo Diana,

Omdat je niet van taalfouten in je tekst houdt: in de inleiding staat snijdelderij ipv snijselderij.

Groetjes,
Bianca

Ruud & Diana 16 april 2020 om 21:05

Dankjewel voor de tip, ben ik erg blij mee!
Ik heb het zojuist verbeterd.
groetjes, Diana

jenneke 18 april 2020 om 20:09

Ik was er eentje vergeten uit te halen (geplant half mei 2019). De andere twee in oktober geoogst, vrij kleine knollen inderdaad. Maar die nu (half april 2020) nog in de grond staat, ziet er prachtig uit. Een mooie dikke knol. Met de zachte winters van tegenwoordig, is het best de moeite waard om te proberen.

Ruud & Diana 19 april 2020 om 08:57

Hallo Jenneke,
Dankjewel voor de tip!
Ja, ik ervaar dat zelf bij bietjes, die vroeger voor de winter geoogst moesten worden maar de laatste jaren de mildere winters overleven.
Ik ga het dit jaar zelf eens proberen!
groetjes,
Diana

Richard 21 april 2020 om 13:53

Hallo Jenneke,

Dat zou mooi zijn om de knolselderij langer te laten staan. Ik vraag mij alleen af of de knol ook mals blijft en niet verhout.

Groet, Richard

Wijnie 21 april 2020 om 18:11

Hoi Richard,
Vorig jaar had ik knolselderijplantjes 30 maart uitgeplant, deze afgelopen februari geoogst. Mijn knolselderij was niet verhout. Ik denk dat dat pas gaat gebeuren zodra de knol wil doorschieten en bloeien, dat is tenminste wel zo bij bieten en wortels bijvoorbeeld. Dus ik zou zeggen: probeer het gewoon.
Groetjes Wijnie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief