Bouillonpasta

Met dank aan Anny uit Duitsland die me het recept mailde. In Duitsland wordt het suppengewürz genoemd, en wordt het vaak gemaakt.

Je kunt deze pasta gebruiken in plaats van bouillonblokjes, dus in soepen, sauzen, stoofschotels, pasta’s, en noem maar op. Bedenk dat het zout is, en je dus nooit veel meer gebruikt dat een theelepel of koffielepel van deze pasta, afhankelijk van het gerecht (voor hoeveel personen). Even ter vergelijking; in kant-en-klare bouillonblokjes zit gemiddeld 50 tot 55% zout, deze bouillonpasta bevat 12% zout. En dat is dus zout maar lang niet zo zout als een bouillonblokje.

Deze pasta verhit je niet, het is dus een rauwe pasta die houdbaar blijft door het zout (dat als conserveermiddel werkt), Je bewaart het in schone potjes, donker en koel. Dan is de pasta een jaar houdbaar. Als een potje eenmaal open is bewaar je het in de koelkast. Je gebruikt een schoon lepeltje als je er wat van wilt gebruiken en maak de geopende pot binnen 3 tot 4 maanden leeg.

Inmaak - Groenten voor bouillonpastaDe smaak is als die van een groentebouillonblokje, maar dan heel veel beter; minder zout, zonder verdere toevoegingen, en met ruim 85% groenten, en dat geeft haar een frisse, pittige, lekkere, verse smaak.

Zoals ik het heb gemaakt:

Gebruik groenten die je lekker vindt en die passen in een bouillon. Op de foto ligt ook een spitskool maar die heb ik uiteindelijk niet gebruikt. Ik heb wel gebruikt:

  • 2 venkelknollen
  • 4 preien
  • 3 winterpenen
  • 3 pastinaken
  • 2 kleine selderijknollen
  • 5 peterseliewortels plus het blad ervan

Inmaak - Groenten gewassen voor BouillonpastaAlle groenten gewassen, geschild en in stukken gesneden, dan ziet het er zo uit als op de foto.

Spoel de groenten nog even af en gooi ze dan in een vergiet, zodat ze goed uit kunnen lekken (hoe meer vocht er nog in zit, des te natter wordt de pasta). Weg de stukken groenten nu eerst en reken uit hoeveel zout je moet toevoegen (12%).

Doe de groentestukjes samen met het zout in de keukenmachine (met het mes erin) en pureer de groenten zo fijn als je wilt.

Belangrijk: als het zout niet heel goed door de pasta wordt gemengd bevat dat deel van de pasta minder zout en kan het gaan schimmelen. Je pureert het zout dus direct mee en zelf roer ik vervolgens de pasta ook nog een paar keer goed door.

De pasta ziet er dan zo uit:

Inmaak - Gemalen groenten voor BouillonpastaOp internet wordt gesteld dat 10 gram zout per 100 gram groenten voldoende is om bacteriegroei tegen te gaan en de pasta dus houdbaar te maken. Zorg dus dat je altijd net iets meer dan 10 gram zout per 100 gram groenten gebruikt, dan weet je zeker dat het goed is en blijft (om die reden gebruikt ik de veilige hoeveelheid van 12% zout).

Meng het zout dus zorgvuldig n gelijkmatig door de groentepasta en zet het dan in de koelkast.

Want dan kun je nu de potten schoon gaan maken. Gebruik glazen potten met een metalen, geplastificeerd deksel (zoals bijvoorbeeld appelmoespotjes). Was ze goed af, spoel ze na, en zet daarna de potjes rechtop in de gootsteen, en de deksels ernaast, met de binnenkant naar boven. Kook water in de waterkoker en giet dat in de potjes en de deksels.

Inmaak - Bouillonpasta meerPak de bouillonpasta uit de koelkast. Giet de met kokendheet water gevulde potjes en deksels leeg en vul ze gelijk met de bouillonpasta en sluit ze direct af. Ze zullen niet vacuüm trekken. Je bewaart de potjes zo koel mogelijk (hier is dat in de winter op zolder)

En dan tot slot; dit is bouillonpasta die ik in de herfst heb gemaakt, en dus met knolselderij, pastinaken, etc.. Ik kan me voorstellen dat een bouillonpasta die je in de zomer maakt misschien wat tomaten zou kunnen bevatten, zomerworteltjes in plaats van winterpeen, paprika, ui in plaats van prei. En zo kun je een bouillonpasta maken van de groenten van het seizoen. Het enige wat belangrijk is om te bedenken is dat je niet al te veel heel natte/saprijke groenten (zoals tomaten) gebruikt, zodat het wel een pasta wordt.

Inmaak -Bouillonpasta potjeIk las op internet nog iets over iemand die deze pasta maakte maar dan met veel uien, worteltjes, en dan citroengras en wat chilipepertjes (ongetwijfeld ook lekker in soepen maar ook in curry’s, etc.). Het is dus leuk om wat te experimenteren met verschillende groenten (mits je altijd 10-11 gram zout afweegt per 100 gram groenten).

Zoals in het begin geschreven komt het recept uit Duitsland en wordt het  Suppengewürz genoemd. Op deze pagina vind je nog recepten en varianten, foto’s en ook geven mensen soms nog nuttige tips in reactie op de recepten: Chefkoch.de

Edit oktober 2018: ik bedacht dat je zo ook sambal oelek moet kunnen maken en dat heb ik dus gemaakt (en na 3 maanden is het nog steeds prima, houdbaar en lekker, het recept kun je hier vinden: Sambal Oelek

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!