Zout – bouillonpasta

Met dank aan Anny uit Duitsland! In Duitsland wordt het Suppengewürz genoemd, en wordt het nog vaak gemaakt.

Je kunt deze pasta gebruiken in plaats van bouillonblokjes, dus in soepen, sauzen, stoofschotels, pasta’s, en noem maar op. Bedenk dat ze echt zout is, en je dus nooit veel meer gebruikt dat een theelepel of koffielepel van deze pasta, afhankelijk van het gerecht (voor hoeveel personen).

Deze pasta verhit je niet, het is dus een rauwe pasta die houdbaar blijft doordat je zout toevoegt, en je bewaart het in schone potjes, donker en koel. Dan is de pasta een jaar houdbaar. Als een potje eenmaal open is bewaar je het in de koelkast. Je gebruikt een schoon lepeltje als je er wat van wilt gebruiken en maak de geopende pot binnen 3 tot 4 maanden leeg.

Inmaak - Groenten voor bouillonpastaDe smaak is als die van een groentebouillonblokje, maar dan heel veel beter; zout uiteraard, maar zonder verdere toevoegingen, maar met minimaal 80% groenten, en dat geeft haar een frisse, pittige, lekkere, verse smaak.

Zoals ik het heb gemaakt:

Gebruik groenten die je lekker vindt en die passen in een bouillon. Op de foto ligt ook een spitskool maar die heb ik uiteindelijk niet gebruikt. Ik heb wel gebruikt:

  • 2 venkelknollen
  • 4 preien
  • 3 winterpenen
  • 3 pastinaken
  • 2 kleine selderijknollen
  • 5 peterseliewortels plus het blad ervan

Inmaak - Groenten gewassen voor BouillonpastaAlle groenten gewassen, geschild en in stukken gesneden, dan ziet het er zo uit als op de foto.

Spoel de groenten nog even af en gooi ze dan in een vergiet, zodat ze goed uit kunnen lekken (hoe meer vocht er nog in zit, des te natter wordt de pasta).

Doe alles na het uitlekken in de keukenmachine (met het mes erin), of in een ‘hakselaar’ die bij een staafmixer zit. En pureer de groenten zover als je wilt. Je kunt het wat grover laten maar omdat ik echt pasta wil (voor een mooie menging van smaken en ik wil geen stukjes in gerechten vinden) heb ik de keukenmachine zo lang laten draaien tot de groenten heel fijn gehakt waren.

De pasta ziet er dan zo uit:

Inmaak - Gemalen groenten voor BouillonpastaWeeg nu pasta af. Neem een schone kom en voeg per 100 gram groentepasta 10 tot 11 gram zeezout (of in ieder geval zout dat geen jodium bevat) toe. En meng dit goed.

Ik heb zelf een test gedaan met 15 gram zout per 100 gram groenten en dat is echt heel zout. Op internet wordt gesteld dat 10 gram zout per 100 gram groenten voldoende is om bacteriegroei tegen te gaan en de pasta dus houdbaar te maken. Zorg dus dat je altijd net iets meer dan 10 gram zout per 100 gram groenten gebruikt, dan weet je zeker dat het goed is en blijft.

Meng het zout zorgvuldige door de groentepasta en zet het dan in de koelkast.

Want dan kun je nu de potten schoon gaan maken. Gebruik glazen potten met een metalen, geplastificeerd deksel (zoals bijvoorbeeld appelmoespotjes). Was ze goed af, spoel ze na, en zet daarna de potjes rechtop in de gootsteen, en de deksels ernaast, met de binnenkant naar boven. Kook water in de waterkoker en giet dat in de potjes en de deksels.

Inmaak - Bouillonpasta meerPak de bouillonpasta uit de koelkast. Giet de met kokendheet water gevulde potjes en deksels leeg en vul ze gelijk met de bouillonpasta en sluit ze direct af. Zoals al gezegd, de pasta is in gesloten pot een jaar houdbaar, na opening in koelkast bewaren en binnen 3 maanden op maken.

En dan tot slot; dit is bouillonpasta die ik in de herfst heb gemaakt, en dus met knolselderij, pastinaken, etc.. Ik kan me voorstellen dat een bouillonpasta die je in de zomer maakt misschien wat tomaten zou kunnen bevatten, zomerworteltjes in plaats van winterpeen, paprika, ui in plaats van prei. En zo kun je een bouillonpasta maken van de groenten van het seizoen. Het enige wat belangrijk is om te bedenken is dat je niet al te veel heel natte/saprijke groenten (zoals tomaten) gebruikt, zodat het wel een pasta wordt.

Inmaak -Bouillonpasta potjeIk las op internet nog iets over iemand die deze pasta maakte maar dan met veel uien, worteltjes, en dan citroengras en wat chilipepertjes (ongetwijfeld ook lekker in soepen maar ook in curry’s, etc.). Het is dus leuk om wat te experimenteren met verschillende groenten (mits je altijd 10-11 gram zout afweegt per 100 gram groenten).

Zoals in het begin geschreven komt het recept uit Duitsland en wordt het  Suppengewürz genoemd. Op deze pagina vind je nog recepten en varianten, foto’s en ook geven mensen soms nog nuttige tips in reactie op de recepten: Chefkoch.de