Bouillonpasta

Ingredienten

  • geurige en pittige groenten en kruiden naar smaak (zie vooral de toelichting hieronder)
  • grof zeezout

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Diana Stek (met dank aan Anny)
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Duits

Ik kreeg dit recept jaren geleden in een mailtje van Anny uit Duitsland, daar wordt het suppengewürz genoemd. Sinds ik het recept kreeg maak ik het elk jaar, met heel veel plezier en succes. En elk jaar is het weer een beetje anders, door de gebruikte ingrediënten, maar het is altijd lekker!

Je kunt deze pasta gebruiken in plaats van bouillonblokjes, dus in soepen, sauzen, stoofschotels, pasta’s, en noem maar op. Bedenk dat het zout is, en je dus nooit veel meer gebruikt dat een theelepel of koffielepel van deze pasta, afhankelijk van het gerecht en het aantal personen. Maar even ter vergelijking (en verdediging); in kant-en-klare bouillonblokjes zit gemiddeld 50 tot 55% zout en slechts 5 tot 6% groenten (en de overige 40% zijn dus vetten, conserveringsmiddelen, smaakversterkers, etc.). Deze eenvoudig zelf te maken bouillonpasta bevat 12% zout en 88% groenten en verder niets anders.

Deze pasta verhit je niet, het is dus een rauwe pasta die houdbaar blijft door het conserverende zout. De pasta is minimaal een jaar houdbaar.

De smaak is als die van een groentebouillonblokje, maar wat mij betreft dan heel veel beter; minder zout, zonder toevoegingen, met ruim 85% groenten in een mengsel dat je zelf maakt. Daarom is het wel belangrijk om die ingrediënten goed te kiezen want het is een bouillonblokje en daarvoor gebruik je vooral sterke smaken. Bijvoorbeeld: een spitskool of courgette kunnen er ook in maar die hebben beide niet heel veel smaak, je ‘verdunt’er de smaak van de bouillonpasta mee en dat wil je liever niet. Groenten (maar ook kruiden) die zeer geschikt zijn: venkel, prei, ui, paprika, (winter)peen, selderij, peterselie, chilipeper, dille, etc. Afhankelijk van je smaak en wat je kunt oogsten. En ook leuk: het hoeft niet mooi te zijn, als het maar schoon en gezond is maar je kunt er dus ook afsnijsels, stelen en blad van gebruiken (dus bijvoorbeeld knolvenkel eten en de stengels en het blad voor de bouillonpasta gebruiken).

Edit: ik bedacht later eens dat je zo ook sambal oelek moet kunnen maken en dat heb ik dus gemaakt: Sambal Oelek. En dat geldt ook voor groene currypasta en rode currypasta.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Schil en pel alle geoogste groenten (en kruiden) die je wilt gebruiken, was ze en snijd in stukken. Laat in een vergiet goed uitlekken, dep eventueel droog (hoe meer vocht er nog in zit, des te natter wordt de pasta). Weeg de groenten en reken uit hoeveel zout je moet toevoegen: de hoeveelheid zout moet 12% van de hoeveelheid groenten zijn. Op internet wordt gesteld dat 10 gram zout per 100 gram groenten voldoende is om bacteriegroei tegen te gaan en de pasta dus houdbaar te maken. Zorg dus dat je altijd net iets meer dan 10 gram zout per 100 gram groenten gebruikt, dan weet je zeker dat het goed is en blijft (om die reden gebruikt ik de veilige hoeveelheid van 12% zout).

Stap 2: Mengen

Doe de groentestukjes samen met het zout in de keukenmachine (met het mes erin) en pureer de groenten zo fijn als je wilt. Het is belangrijk om het zout egaal door de groentepasta te mengen: als dat niet het geval is bevat dat deel van de pasta minder zout en kan het gaan schimmelen. Je pureert het zout dus direct met de groenten mee, liever een minuut te lang dan een paar seconden tekort. Verwijder vervolgens het mes uit de kom en roer/schep dan nog een paar keer goed om, zodat je zeker weet dat ook de pasta die langs de wand van de kom en in de randjes zat goed gemengd zijn met het zout.

Stap 3: Inmaken

Zet de bouillonpasta apart en maak nu eerst de potten schoon. Was ze goed af en spoel potten en deksels daarna af met kokendheet water. Vul de potjes met de bouillonpasta en sluit ze direct af. Ze zullen niet vacuüm trekken, de houdbaarheid is gebaseerd op de conserverende werking van het zout. Bewaart de potjes donker en koel (hier is dat in de winter op zolder). Eenmaal geopende potjes bewaar ik in de koelkast (altijd een schoon lepeltje gebruiken om een schepje bouillonpasta uit het potje te nemen).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!