Chinese Kool

Chinese Kool

Misschien een “open deur” maar Chinese kool komt inderdaad uit China 🙂 In Oosterse landen is ze 1 van de meest gegeten koolsoorten. Helaas staat de plant erom bekend dat ze snel doorschiet, dankzij nieuwe rassen is die gevoeligheid voor schieten wel lager geworden, maar toch moet je je bij de teelt van Chinese kool wel aan wat regels houden.

De vorm doet iets denken aan groenlof of bindsla, rechtop groeiend en met de bladeren opeengepakt (zie foto rechts – excuses voor de foto, gemaakt in de natste nazomer sinds jaren, 2011, ik zal komend jaar eens proberen een foto te maken van een wat schonere en drogere Chinese Kool :-).

De smaak is minder “koolachtig” en juist lekker zacht, ook van structuur (een beetje als spitskool maar dan nog wat zachter). Vandaar dat wij haar zelf ook rauw lekker vinden (fijngesneden in een salade met rozijntjes, mayonaise, gesnipperd uitje en een gesnipperd appeltje is ze erg lekker), maar ze is ook bekend en smakelijk in roerbak, stoofschotels en ovenschotels. Zelf maak ik er ook wel eens een pasta van; gestoofd, met zalm in kleine blokjes en gesnipperde ui en wat creme fraiche en dat door pasta mengen (lekker met wat geraspte kaas erover.

Zaaitabel, planten, oogst en plantafstand:

Chinese kool tabel

Plant en opkweek

De plant vormt een vrij losse krop van zo’n 30 – 50 centimeter hoog. Ze maakt niet heel veel wortels en daardoor kan ze vooral op zandgrond snel last krijgen van droogte, hier op onze vette vochthoudende klei hebben we daar eigenlijk zelden last van. Zoals al eerder gezegd, de planten schieten heel snel door, en daardoor kun je haar beter laat telen (na de langste dag, vanaf half of eind juli). Ze groeit wel heel snel dus heb je bij die late zaai toch nog ruim op tijd de oogst van deze kool.

Kies vooral rassen waarbij je bij de beschrijving ziet staan dat ze niet al te snel doorschiet. Zaai dan in potjes voor bij ongeveer 20 graden, ze kiemt binnen 1 tot 2 weken, en de zaailingen kun je dan buiten uitplanten zonder de wortels te beschadigen. Probeer haar zo gelijkmatig mogelijk te behandelen; geen wortelbeschadiging, regelmatig water geven bij droogte, niet te veel temperatuurswisselingen, etc. Dit alles helpt het doorschieten te voorkomen/remmen.

Bodem en bemesting

Omdat Chinese kool snel groeit lust ze ook wel wat voeding; ze hoeft niet zo zwaar bemest te worden als de bekende bloemkool, bewaarkolen, etc., maar een basisbehandeling van oude stalmest ondergespit helpt mee aan een goede vochtvasthoudendheid. En daarnaast een gift koemestkorrels, of wat bloed- en beendermeel een week of 2 voor het planten.

Chinese Kool

Standplaats

Chinese kool is net als alle kolen gevoelig voor knolvoet, misschien nog wel wat meer omdat ze in de nazomer wordt geteeld, wanneer deze schimmel zich op haar best voelt (zorg, ter preventie, in ieder geval voor een ruime vruchtwisseling van 1 op 4 jaar en 1 op 6 jaar op zandgrond). Daarnaast moet je oppassen dat de koolvlieg geen eitjes bij de steel van de plant legt (de larven vreten aan de wortels van plant met alle gevolgen van dien). Knip van rubber of karton vierkantjes van 10 x 10 centimeter en knip dit tot het midden en knip daar een rondje uit. Dit past zo om de voet van de plant en zo bescherm je de planten tegen het leggen van eitjes door de koolvlieg. Bescherm ook de jonge plantjes tegen vogelvraat door er een net overheen te leggen of door ze tussen de al grote kolen van bijvoorbeeld rode kool, witte kool, etc. te planten.

Teeltzorgen

Geef water bij droogte, door het kleine wortelgestel van Chinese kool kan ze snel te droog staan. En droogte zorgt voor doorschieten (zoals eerder gezegd; probeer, vocht, temperatuur, etc. zo gelijk mogelijk te houden).

Oogst en bewaren

Chinese kool kun je niet goed bewaren, eet haar het liefst dezelfde dag, of bewaar haar anders maximaal een paar dagen in de groentelade van de koelkast. Invriezen vinden wij zelf geen succes, niet rauw en niet geblancheerd, het wordt een natte zachte boel als ze uit de vriezer komt. (maar dat is mijn mening). Bovendien kun je Chinese Kool tot in november nog oogsten (ze kan heel goed tegen koude wordende nachten en minder licht per dag), en dan is vers altijd het lekkerst.

Zaadteelt

Teel zelf geen zaad van F1-hybride-rassen, want dat levert normaal gesproken niet dezelfde kwaliteit op als de ouderplant. Als je haar in maart zaait zal ze natuurlijk doorschieten, maar iets later zaaien is beter, want het is goed als ze eerst een beetje plant van formaat wordt voor ze gaat doorschieten (kleine planten kunnen natuurlijk niet heel veel goed zaad maken). Zet een stok bij de doorgeschoten planten en oogst de zaden wanneer die rijp zijn, laat ze een paar dagen drogen.

Als je zelf zaden wilt oogsten: bedenk dat ze kruist met raapjes. Volgens het boek van Velt ook met radijs en rammenas, maar volgens Suzanne Ashworth in het boek Seed to Seed niet – omdat Chinese kool een Brassica is, en radijs en rammenas tot de Raphanus behoort). Zelf nog niet geprobeerd zaad te telen en dus zou ik het zelf niet weten. Wie er persoonlijke ervaring mee heeft, ik hoor het graag! Zaden blijven 4 tot 5 jaar kiemkrachtig.


Recepten met chinese kool:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.