Chinese Kool

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Chinese kool in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

 • Latijnse naam:   Brassica rapa var. pekinensis (synoniem Brassica campestris)
 • Engelse naam:   Chinese cabbage
 • Duitse naam:     Chinakohl
 • Franse naam:     Chou de Chine

 

Het is een ‘open deur’ maar Chinese kool komt inderdaad uit China 🙂 . Het woord ‘pekinensis’ in de Latijnse naam duidt zelfs op Peking (Beijing).

In Aziatische landen is ze één van de meest gegeten koolsoorten. De planten zijn in de zomermaanden helaas wel gevoelig voor doorschieten, al komen er steeds meer rassen die daar wat minder gevoelig voor zijn. Let bij de aankoop van zaden op de periode waarin ze gezaaid kan worden en of ze gevoelig is voor doorschieten.

De vorm van Chinese kool doet iets denken aan groenlof of bindsla, rechtop groeiend en met de bladeren opeengepakt. Verschillende rassen kunnen nog wel tot verschillende types behoren: sommige maken een lage bladrozet met in het midden een verticale ‘gesloten’ kool, andere maken een wat bredere plant met een kool in een wat meer ovale vorm. Ik heb wel eens gehoord dat sommige rassen wat stekelachtig buitenbladeren kunnen hebben en een kool die wat bredere bladnerven bevat. Van de rassen die zachte bladeren hebben en een meer ovale koolvorm kun je ook de buitenbladeren/bladrozet eten.

De smaak van Chinese kool is minder koolachtig dan die van andere koolsoorten, en de structuur is zacht. Om die 2 redenen vergelijk ik haar soms wel wat met spitskool, ze kan bijvoorbeeld even goed rauw worden gegeten. En verder is ze uiteraard lekker in stoofgerechten, roerbak, pasta, door nasi of mihoen, etc.

 

PLANT

Chinese kool vormt dus een vrij vaste tot wat lossere krop van zo’n 30 – 50 centimeter hoog. Ze maakt niet heel veel wortels en daardoor kan ze vooral op zandgrond last krijgen van droogte. Hier hebben we daar in de volle grond (op onze vette vochthoudende klei) wat minder last van, maar in de verhoogde bakken moeten we ook wat meer letten op voldoende vocht.

Zoals al gezegd schieten de planten snel door in warme en droge omstandigheden, om die reden teel je Chinese kool vroeg (rond april) of juist laat (vanaf half tot eind juli).

Chinese kool groeit, mits ze voldoende voeding en vocht krijgt, behoorlijk snel, zo kun je bij de late teelt toch ook nog op tijd oogsten. Chinese kool verdraagt lichte vorst maar wij zien wel dat planten die in november nog niet zijn geoogst lelijk worden (snotterige buitenbladeren krijgen, worden aangevreten door slakken, etc.).

 

BODEM / BEMESTING

Omdat Chinese kool snel groeit lust ze ook wel wat voeding; ze hoeft niet zo zwaar bemest te worden als de bekende kolen als witte kool en rode kool, bloemkool, etc., maar je kunt het een beetje vergelijken met de bemesting van spitskool. Dat betekent dat wij graag in het vroege voorjaar oude stalmest onderwerken en/of compost aan de grond toevoegen.

Vervolgens geven we een weekje voor het uitplanten van de zaailingen een gemiddelde hoeveelheid samengestelde organische meststof voor de moestuin (zoals de groene Culterra of iets vergelijkbaars).

 

STANDPLAATS

Chinese kool houdt van een zonnige standplaats, al doet ze het ook prima in de halfschaduw en zelfs lichte schaduw. Het is vooral belangrijk dat de grond vochtig is en dat ook blijft, zodat de planten gestaag door kunnen groeien. Een niet te warme en vooral vochtige plaats helpt ook om niet te snel door te schieten.

Chinese kool is net als alle andere koolsoorten gevoelig voor knolvoet, misschien nog wel wat meer omdat ze vooral in de nazomer wordt geteeld (en in die warme en vaak al wat vochtigere omstandigheden voelt deze schimmel zich op haar best). Om die reden houd je een ruime vruchtwisseling aan, van 1 op 4 jaar of liever nog 1 op 6 jaar (op zandgrond).

Chinese kool Scarlette F1

 

ZAAITABEL EN PLANTAFSTAND

Chinese kool tabel

 

RASSEN

Let bij de keuze voor een bepaald ras op de gevoeligheid voor doorschieten, en gebruik uiteraard het juiste ras voor de juiste periode. Onze ervaring is dat F1-hybriden over het algemeen wat minder snel doorschieten en ook wat makkelijker/beter een sluitende krop vormen.

Ook leuk: naast de bekende groene rassen zijn er de laatste jaren ook wat rode/paarsroze rassen verkrijgbaar (en die zijn extra mooi wanneer je de Chinese kool rauw in een salade gebruikt).

Voorbeelden van rassen:

 • Granaat
 • Bilko F1
 • Kiseki F1
 • Michihili
 • Questar F1
 • Richi  F1
 • Scarlette F1 (rozepaars)
 • Scarvita F1 (rozerood)
 • Spectrum F1
 • Yuki F1
 • Merlot F1 (paars)

 

ZAAIEN / PLANTEN

Ik zaai graag voor in een zaaitray, 1 zaadje per vakje. Maar je kunt ook gelijk in potjes voorzaaien, of in een bakje waarbij je de zaailingen later verspeent naar potjes. Koolzaden kunnen goed tegen kou, zelfs bij lage temperaturen kiemen de zaden binnen een week of 2. In de zomer (voor de late teelt van Chinese kool) kiemen de zaden vaak al binnen een week.

Na het kiemen van de zaailingen houden wij de zaailingen nog een paar weken in 9 centimeter-potjes met potgrond, daar kunnen de zaailingen in groeien tot ze sterk genoeg zijn (en met een gezond  wortelgestel) om buiten uitgeplant te worden.

Ook bij het zaaien, verspenen en uitplanten is het weer heel belangrijk om te zorgen dat er geen grote wisselingen zijn in temperatuur en vocht, om vroegtijdig doorschieten te voorkomen.

Verschillende koolzaailingen die nog een paar weken in afzonderlijke potjes kunnen groeien (links de paarse Chinese kol Scarlette F1)

 

Zorg bij het uitplanten ook weer voor voldoende vocht zodat de zaailingen snel aanslaan en vroegtijdig doorschieten wordt voorkomen.

Chinese kool zaailing uitgeplant

 

Direct na het uitplanten van de zaailingen zullen ze ook beschermd moeten worden, tegen slakken maar vooral ook vogels als duiven, kauwen, etc.. Zie daarover meer hieronder bij ‘verzorging’.

 

VERZORGING

Geef water bij droogte, door het kleine wortelgestel van Chinese kool kan ze snel te droog staan, met een groeistilstand en/of een grotere kans op doorschieten tot gevolg.

Daarnaast moet je oppassen dat de koolvlieg geen eitjes bij de stronk van de plant legt (de larven vreten aan de wortels van de plant met alle gevolgen van dien). Knip van rubber of karton vierkantjes van 10 x 10 centimeter en knip dit tot het midden en knip daar een rondje uit. Dit past zo om de voet van de plant en zo bescherm je de planten tegen het leggen van eitjes door de koolvlieg. Wij hebben hier op onze vette kleigrond niet zoveel last van (de grond te hard, nat en koud), maar op warme, losse zandgrond kunnen de larven van de koolvlieg voor veel schade zorgen.

En tot slot, maar heel belangrijk: bescherm jonge planten tegen vogelvraat door er een net overheen te draperen.

Verschillende soorten kool in een vak onder een net (en met in dit geval een bodembedekking van repen gronddoek, dat houdt de grond vochtig en houdt onkruid tegen – handig wanneer het een gedoe is om een net te verwijderen om te kunnen weiden)

 

OOGST / BEWAREN

Chinese kool kun je niet goed bewaren, eet haar het liefst dezelfde dag, of bewaar haar anders maximaal een paar dagen in de groentelade van de koelkast.

Invriezen vinden wij zelf geen succes, niet rauw en niet geblancheerd, het wordt een natte zachte boel als ze uit de vriezer komt. (maar dat is mijn mening). Bovendien kun je Chinese Kool tot in november nog oogsten, en dan is vers altijd het lekkerst.

Doordat de winters steeds vaker minder koud worden ben ik in 2020 ook eens van plan om haar in het najaar te zaaien en in de herfst in de koude kas uit te planten. Ik hoop hier later eens te melden hoe dat verloopt.

 

ZAADTEELT

Teel zelf vooral geen zaden van F1-hybriden, want dat levert in principe niet dezelfde kwaliteit op als die van de ouderplant. Bovendien kruisen koolsoorten heel gemakkelijk. Chinese kool kruist in ieder geval net raapjes. Volgens het boek van Velt kruist ze ook met radijs en rammenas, maar volgens Suzanne Ashworth in het boek Seed to Seed niet – omdat Chinese kool een Brassica is, en radijs en rammenas tot de Raphanus behoort). Wie er persoonlijke ervaring mee heeft, ik hoor het graag! Maar om die reden heb ik er zelf nog nooit zaden van geoogst (bovendien zaaien wij van Chinese kool vaak F1-hybridezaden).

Mocht je het zelf toch eens willen proberen: zaai haar dan iets later in het voorjaar, rond april/mei. In de zomer zullen de plant gaan doorschieten. Zet er dan een stok bij want een bloeiende koolplant kan groot en topzwaar worden. Na de bloei verschijnen de zaadpeultjes; laat ze bruin en droog worden alvorens je er de kleine donkerbruine zaden uit oogst. Laat de zaden nog een weekje in huis drogen.

De zaden blijven ongeveer 4 tot 5 jaar kiemkrachtig.

 

Tot slot: kijk vooral nog even op de receptenpagina  voor recepten met Chinese kool (of andere groenten, fruit of kruiden) of op de pagina met inmaakrecepten

Salade met quinoa en 2 kleuren Chinese kool

5 reacties op Chinese Kool

W.R. 14 april 2020 om 15:03

Mooi, en wanneer plant je nu de plantjes?

Ria 15 april 2020 om 07:53

W.R.
Dat staat in het kleurige schema bovenaan op deze pagina.

Ria

ANNELOU EVELEIN 23 juni 2020 om 18:56

Kan je de buitenste bladeren nu wel of niet eten?

Ruud & Diana 24 juni 2020 om 08:18

Hallo Annelou,
Ja, je kunt de buitenste bladeren eten want uiteindelijk bestaat de ‘krop’ ook uit bladeren. Maar die buitenste bladeren zijn vaak stugger en dikker, het is handig om de nerven te verwijderen en om ze bij het koken iets eerder op het vuur te zetten voor je de rest van de Chinese kool toevoegt (zodat alles tegelijkertijd gaar is).
groetjes,
Diana

Anke 7 juli 2020 om 11:49

Tjonge wat een stekelige vragen hierboven. Ik vind het artikel compleet en de foto’s heel mooi. Ik las het omdat ik van een afgesneden Chinese kool de strook op een bakje water zette. Zowaar, hij liep weer uit en we aten er enkele bladen van om de rest door te laten schieten.
Zojuist heb ik de zaden geoogst zo is de cirkel rond


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!