Krullen en de uitslag

De tomaten groeien als kool. We moeten wel flink water geven want het is meer dan een maand geleden dat er een druppel viel. Maar daar krijgen we dan ook wel wat voor terug. Het is elk jaar weer spannend, om te zien hoe vooral de nieuwe rassen zich ontwikkelen, hoe ze groeien, hoeveel bloempjes er in een tros zitten, of er al tomaatjes verschijnen, etc.

Bijna elk jaar hebben een paar planten wel last van een fenomeen dat ´krulkoppen´ wordt genoemd.

Het is geen ziekte en ook geen plaag. En het is ook niet iets blijvends. Het is een symptoom van een gezonde tomatenplant die graag wil groeien maar haar energie niet kwijt kan. We zien het vaak bij tomaten in de kas wanneer ze zo’n 60 tot 70 centimeter hoog zijn. De planten zijn dan groot genoeg om flink wat voedingsstoffen op te nemen maar te klein om dat ook allemaal om te zetten in groei. Die reserves worden opgeslagen en daardoor wordt het blad in de top vaak wat donkerder en daar krullen dan ook de bladeren. Op deze manier welteverstaan (soms kunnen bladeren meer onderin de plant in de lengte ‘oprollen’ maar dat lijkt vooral te maken te hebben met bepaalde rassen).

Eigenlijk is het wel een ingenieus systeem, als de planten eenmaal meer dan een meter hoog zijn en er trossen tomaten groeien gaat het vanzelf over want dan heeft de plant alle opgenomen voedingsstoffen juist hard nodig om zowel te groeien als te bloeien, om tomaten te maken en die ook nog te laten rijpen.

Ik ben maar een hobbyist en heb niet genoeg verstand van fotosynthese om het goed uit te leggen maar op deze website vind je meer informatie: Plantaardig. Ik kan wel vertellen dat we het hier vaak vooral bij vleestomatenplanten zien. En dat is misschien wel logisch want dat zijn meestal wat meer robuuste planten met dikkere stammen en grotere bladeren dan bijvoorbeeld cherrytomaten. En bij romatomatenplanten zien we het ook niet zo vaak, dat zijn juist planten die meestal wat lijken op de bloemtrosjes en de tomaten die er later aan groeien; lang, dun en slungelig:

Oh ja, die kan ik inderdaad alweer opbinden :-). Ik hoop binnenkort eens wat eerste onrijpe tomaten in een blog te laten zien, want het begin is er! En daarmee zullen de krulkoppen dus binnenkort verdwijnen.

Ik meld bij deze ook nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef. Ik ben afgelopen nazomer begonnen met het telen van aardbeien in potten. In dat blog leg ik uit waarom, en de ervaring tot nu toe: Aardbeien in potten

En dan uiteraard de uitslag van de verloting. Laura en ik zijn voor de zoveelste keer verbaasd en verheugd dat zoveel mensen mee wilden doen (we telden uiteindelijk 227 namen)! Om die reden heb ik 3 winnaars voor de agenda geloot maar stuurt Laura een ‘troostprijs’ van een setje ansichtkaarten naar nog 3 andere deelnemers. Om de winnaars te loten heb ik alle namen met een nummer geprint, in even lange repen geknipt, opgevouwen en in een mandje gegooid. Gehusseld en voilà!

Bovenaan de geprinte vellen inschrijvers, links de winnaars van de agenda, rechts de winnaars van de troostprijs/ansichtkaarten, onder de mand met namen van deelnemers

Van harte gefeliciteerd!! Laura heeft jullie ondertussen al gemaild.

Morgen (dinsdag) worden de agenda’s geleverd, Laura heeft dan nog even nodig om alles in orde te maken, de boekenleggers/legenda’s aan de agenda’s te bevestigen, etc. maar hoopt komend weekend de agenda’s in orde te maken voor verzending. Daarom staat de agenda nog tot en met zondag 7 juni met 2 euro korting in Laura’s webwinkel (en nog eens 2 euro voor de mensen die al eerder eerder een zaaiagenda kochten, zie daarvoor de uitleg bij de uitslag op de website van Laura

Foto van Laura (met nog even de Zaaiagenda van de 2e druk want de 3e druk moet dus nog worden geleverd)

Tot slot nog 1 foto, uiteraard weer van een eenjarige moestuinbloem, in dit geval Calendula officinalis Strawberry Blonde. Misschien bloeien er ondertussen al zoveel dat ik wat bloemen in een vaasje kan zetten, maar ik ga in ieder geval ook wat bloemen mee naar huis nemen want de bloemblaadjes (zonder het wittige einde, dichtbij het hartje) zijn eetbaar en leuk en lekker over een salade. En dat komt goed uit want we kunnen de laatste kropsla van de eerste zaai oogsten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sarah

Bij mij gaan de paprikaplanten bovenin krullen. Zou dat hetzelfde zijn?
Groetjes sarah

Wijnie

Hoi Sarah,
Ik zag het vandaag ook bij 2 verschillende papikaplanten, terwijl de andere planten er geen last van hebben. Ik kon geen luis ontdekken aan de onderkant van er bladeren. Ze staan bij mij buiten.
Groetjes Wijnie

Lies

Dak voor weer tomatenwijsheid!
Proficiat winnaars!
Heel mooie/Lekkere afsluiter, Diana.
Lie(f)s.
Lie(f)s.

Judith

Nou! Das toevallig zeg! Vanmorgen liep ik in de kas en bijna alle tomatenplanten hebben gekrulde bladeren bovenaan.
Ze zijn tussen de 40 en 50 cm, maar ik maakte me (terecht dus) niet zoveel zorgen, omdat ze er goed uitzien.
Bedankt voor de informatie!

Judith

marta

Grappig! Ik zocht toevallig precies hetzelfde fenomeen op op Plantaardig vorige week. 🙂

Karin

Bij mij ook, mooie krullen in bijna alle tomatenplanten. Zelfs in een paar die ik buiten in pot heb staan! Wat ik ook vanavond in de kas zag was dat de onderste bloementrossen van de Tarasenko zo zwaar zijn dat de takken flink doorgebogen zijn. Nu staat er een tweede stok naast om wat meer steun te kunnen geven. Bij de beschrijving van dit soort stond al dat er een zeer goede opbrengst te verwachten was maar volgens mij gaat dit meer dan zeer goed worden.
Mijn vraag is: heb je, of iemand anders, ervaring met dermate grote bloementrossen aan een tak die zonder dat er nog maar een aanzet tot een tomaat inzit al gevaarlijk doorbuigt? En hoe pak je dat dan aan? Ik weet dat er dingetjes bestaan die je kunt kopen om wat steun te kunnen geven bij de aanzet van de tak, maar deze bloementrossen zijn zo vertakt dat het niet zoveel zal helpen. Een stuk verwijderen? Dat is wel zonde vind ik. Maar ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als al deze bloemen tomaten worden. En geen cherrytomaatjes.

Daisy

Hallo Diana & Ruud,

Ik heb een vraag over de tomatenplant. Dit jaar ben ik voor het eerst een moestuin begonnen. De tomaten heb ik gezaaid en opgekweekt binnen voor het raam. Ze waren erg goed gelukt, hoog, stevig, groen en de eerste bloemetjes waren al zichtbaar toen ik ze half mei in de kas had gezet. Alleen nu gaat het helemaal niet meer goed met de tomaten. Ik heb een tunnelkas met folie. Die staat eigenlijk de hele dag in de zon dus toen dacht ik dat het blad verbrand was. Ik heb nu een schaduwdoek gespannen over de kas zodat ze gedeeltelijk in de schaduw staan. Ook is het wat te vochtig geweest in het begin dus ben ik bang dat ze misschien een schimmel ziekte hebben gekregen. Maar ik weet het niet zeker. Weet jij misschien wat er met mijn tomaten aan de hand is?

De bladeren zien er wisselend uit, sommige lijken meer verband en anderen krijgen bruine vlekjes en worden geel. Nieuw blad aan de bovenkant is nog wel mooi groen. De eerste bloemetjes zijn verwelkt en daar beginnen al kleine tomaatjes te ontstaan. Ze staan in een moestuin grond mix. En krijgen elke dag water via een buisjes die langs de voet van de plant loopt. Ik heb de tomatenplanten ook gediefd. Moet ik het aangedane blad verwijderen? (bij sommige van de planten is dit best veel voornamelijk de onderste bladeren). Ik weet me echt geen raad.

En dan heb ik ook nog een vraagje over de komkommer, die staat in diezelfde kas, hij is niet mooi groen maar een beetje gelig en de bladeren zijn niet heel vitaal. Wel zitten er al grote komkommers aan maar die blijven licht van kleur, niet echt groen. Moet ik deze al wel gelijk plukken?

Ik hoop dat u misschien een antwoord heeft, alvast bedankt voor de moeite.

Groetjes Daisy

Karin

Hallo Diana, dank voor je antwoord. Die tip van een omgekeerde emmer met bak is misschien nog wel een goede oplossing. Deed je daar stro in?
Bij de opkweek hadden ze veel moeite, van de 12 kwamen er uit-ein-de-lijk vier op waarvan er eentje het na de uitplant in de kas toch niet redde. De twee giganten (eentje had ik al weggegeven) die er nu staan maken alles goed. Het gaat een geweldenaar worden die Tarasenko! Zal over een paar maanden een mooie recensie schrijven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties