Zomer

Bieslook voor kasjeMet deze temperaturen groeit alles geweldig (helaas ook het onkruid). Hier gisteren erg mooi weer, zon, warm, beetje broeierig. Later zag ik op het journaal dat er vooral in het Oosten van het land noodweer was geweest, met onweer, hagel en enorm veel regen.

Ik hoop dat het voor de tuinders daar allemaal een beetje is meegevallen!! Als hier zoveel regen zou vallen als dat ik gisteren op tv de ondergelopen straten zag, dan wist ik zeker dat hier het tuinjaar voor driekwart verloren zou zijn. Het water zou hier nog dagenlang blijven staan, 1 grote moddepoel, en het zou funest zijn voor aardappelen, bonen, buitentomaten, etc. Ik hoop van harte dat op zandgrond het water snel weer weg trekt!!

Zoals gezegd, hier geen druppel gevallen, en dat was ook niet nodig, want de grond is hier nog meer dan nat genoeg van de regen van anderhalve week geleden. Samen met de tempratuur zorgt het voor een bijna groei-explosie. Zowel groenten, vaste planten, éénjarigen, ze lijken allemaal het licht letterlijk te zien en groeien bijna zichtbaar per dag.

Tomaat Dulcia eersteOok in de kas gaat het nu hard, sommige tomatenplanten zijn al zo’n 80 centimeter hoog en beginnen aan de bloei van het tweede trosje. Ik zag zelfs het eerste tomaatje al, bij de struiktomaat Dulcia. Die staat dan wel in de kas. Er staan vooral buiten nog een aantal vroege rassen die nu bloeien, maar in de kas zeker ook al wat tomaatjes hadden laten zien.

Met dit weer en deze groei in de kassen is het natuurlijk extra belangrijk goed te dieven (ik vind er soms al van meer dan 12 centimeter lang, in een paar dagen tijd). En natuurlijk opbinden en tikken voor de bestuiving.

Paprika Mini Bell eersteEr bloeien zelfs al wat paprika’s en pepers, onder andere de peper Beaver Dam en de Numex Espanola Improved lijken hier de vroegste pepers te worden, bij de paprika’s zijn dat de Slovakia en de Mini Bell Red. Bij de Mini Bell Red zijn er zelfs al vruchtjes te zien!

Vandaag eten we asperges (uit de winkel, want die kunnen we helaas hier echt niet in de grond telen), maar verder eten we al volop uit de tuin; sla, andijvie, rucola, de laatste weeuwenteelt bloemkooltjes uit de kas, ik verwacht komend weekend de eerste peultjes, en de eerste raapjes, we oogsten al kruiden als bieslook (foto in bloei bovenaan pagina), Lavas, platte peterselie, knoflookbieslook, etc. Misschien komend weekend eens proberen kruidenzout zonder het droogapparaat te maken (wordt een eerste poging, kijken of het lukt, maar dan lijkt het me heerlijk op een gebakken eitje, of een klein beetje op de tomaatjes die we hopelijk volgende maand kunnen gaan oogsten).

15 reacties op Zomer

Marco 24 mei 2012 om 14:20

Hoi Diana,

Heb jij nog tips voor mij ook wortels en bietjes beter te laten aanslaan met zaaien. Bij mij komt er veelal driekwart niet op. Bietjes maak ik meestal een geultje, zaad erin, nat maken en dicht maken en wat aandrukken. Zomerwortels staan op een bed, zaai ik wat gespreid, toedekken en ligt aandrukken. Heb vorige jaar de bieten zaadjes eerst 24 uur voorgeweekt, voor mij gevoel ging dat beter.

Marco

Diana 25 mei 2012 om 09:32

Hallo Marco,

Ik zaai juist bietjes voor in tray’s; 1 zaadje per vakje, en zo kiemt hier meer dan 90%. Handig ook want later kan ik de plugjes zo uitplanten, dan hebben ze meestal al 5 of 6 blaadjes. Uiteraard hangt het kiempercentage ook af van welk ras je zaait en de kwailteit/leeftijd van de zaden.

En worteltjes zaai ik nooit breedwerpig (ik zaai zowiezo nooit iets breedwerpig). Worteltjes doen wel zo’n 2,5 tot 3 weken over de kieming, ik zaai in rijtjes zodat ik goed kan zien wanneer de worteltjes kiemen en ook het onkruid weg kan halen dat anders de mini-worteltjes-zaailingen zou overwoekeren.

Groetjes,
Diana

Marco 25 mei 2012 om 10:15

Hoi Diana,

Dank voor je reactie, breedwerpig bedoel ik mee 10 cm breed haha valt dus mee. Bietjes heb ik ook binnen deels voorgezaaid dat ging echt goed, daarna de kas in, nu lekker buiten, groeien al goed. Zaad is nieuw gekcoht via vanderwal dus zou goed moeten zijn. Ik zie bij meerdere tuinerds dat er dan opeens een heel stuk niks op komt, bijzonder verschijnsel. Heeft water geven bij wortels en bietjes nog zin om het kiemproces te stimuleren? anders doe ik dat van het weekend.

Gea 24 mei 2012 om 23:49

Dag Diana,
Ik heb wederom een vraag. Bloemkool.
Ik heb 4 plantjes gekocht samen met 8 broccoli, om het toch een keer te proberen, maar het gaat niet lukken. Zielige plantjes, deels al door slakken opgegeten. Ik zie jouw altijd praten over weeuwenteelt bloemkool. Is dat een merk, of een bepaalt soort en waar kan ik dat zaad kopen, ik ben het nog nooit tegengekomen en voor de winter in de kas wil ik het dit jaar proberen,
Groetjes

Diana 25 mei 2012 om 09:42

Hallo Gea,

Vroege voorjaarsteelt en weeuwenteelt zijn de gemakkelijkste teelten voor bloemkool.
Op deze pagina vind je informatie daarover: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/bloemkool/

Het ras dat wij voor de weeuwenteelt zaaien is dus Snowball A, op de pagina die ik noemde zie je ook een foto van haar en onder Teeltwijzen beschrijf ik wanneer je haar dan moet zaaien, etc. Snowball A (maar ook andere rassen die geschikt zijn voor weeuwenteelt) zijn te koop bij onder andere http://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden&start=7#133

Groetjes, Diana

meatfreak 25 mei 2012 om 00:18

Hoi Diana,

Tuin ziet er super uit, leuk om je zo te blijven volgen. Ben benieuwd hoe de andere pepersoorten het doen 😉 Hier doet de Big Jamaican het erg goed en was de eerste waar ik al een rijpe pod vanaf haalde! De rest van m’n tuin staat bomvol onkruid wegens tijdgebrek helaas. Hopelijk dit weekend eens flink aan de slag en dan m’n kas gereed maken voor wat pepers en tomaten.

cokkie 25 mei 2012 om 14:18

Hoi diana ik heb een vraagje over anasmeloen,heb hem ruim 1,5 week geplant in kas,en er komen al bloemen in moet ik die weghalen of niet ?

Diana 25 mei 2012 om 16:31

Hallo,

Ik neem aan dat het mannelijke bloempjes zijn die je nu ziet.
Kijk even op de pagina over meloenen, daar kun je lezen/zien wat vrouwelijke (met vruchtbeginsel) en wat mannelijke bloemen zijn. Je hebt uiteraard beiden nodig om een meloen te kunnen maken en de kans is groot dat je nu nog niet beide soorten bloemen in 1 zaailing hebt. En dan hoef je ook geen bloempjes te verwijderen.

Groetjes,
Diana

Wia Bonte-Leinenga 25 mei 2012 om 20:49

Bietenzaden hebben een natuurlijke kiemremmer. Deze wordt pas opgeheven bij een stevige regenbui. Als die uitblijft zal het zaad dus slecht kiemen. Omdat ik op zandgrond tuinier, laat ik het zaad een paar uur in water weken en spoel het dan in een zeef onder een flinke straal water schoon. Het zaad kan voor het zaaien met wat keukenpapier droog gedept worden, anders plakt het zo aan je vingers. Ook als ik de bietjes thuis voorzaai doe ik het op deze manier. De grote zaden van spinazie kiemen in het voorjaar ook heel vlot als ze zo voorbehandelt worden.
Veel succes,
Wia

Kristien 25 mei 2012 om 23:37

Wortelzaden laat ik ook eerst weken alvorens te zaaien. Omdat ze dan nog moeilijker dun te zaaien zijn dan droog, heb ik het dit jaar geprobeerd met een zelfgemaakt zaailint (wc-papier, water en bloem mengen, druppels van het mengsel op gewenste afstand leggen en daarin de geweekte wortelzaden, wc-papier dichtvouwen en direct aan de grond toevertrouwen, lichtjes bedekken en water geven) en dat ging prima.
Hopelijk is het een beetje duidelijk uitgelegd.

Groetjes,
Kristien

Cecile 26 mei 2012 om 01:24

Hallo Diana,

Allereerst bedankt voor de oppeppende woorden, ook van andere lezers, na mijn “klaagzang” over de steeds weer terugkerende voorjaarsvorst hier langs de oostgrens. Misschien is het niet zo verstandig geweest om in dit gedeelte van Nederland te kiezen voor veel fruit (rode bes, perzik, pruim, appel, stekbes, framboos, japanse wijnbes, druif etc), dan heb je extra last van vorst bij vroegbloeiers….In de herfst maar eens gaan evalueren en misschien het “moeilijke” fruit vervangen voor iets anders…
Inderdaad kreeg ik weer wat moed en zin toen het wat warmer werd. Alles zag er weer wat vriendelijker uit. En zoals je al schreef: in het oosten is het vaak weer wat warmer dan in het westen, en da’s vaak een voordeel. Nadeel is natuurlijk het knetterende onweer van woensdag, de stroom viel er zelfs van uit! Gelukkig zijn de grote hagelstenen ons hier bespaard gebleven. Wel veel, heel veel water. En ook al woon ik langs de oostgrens, toch heb ik hier kleigrond (dichtbij de Maas). Het loof van de rode ui stond tot halverwege in het water…Dus flink wat gaten gegraven, midden in de nacht, om de boel wat weg te laten lopen. Maar dat hoort erbij…..

Inmiddels de eerste rabarber geoogst en gegeten. Al een paar aardbeien gegeten.
Al jaren hebben wij onze eigen sla, en ook nu weer doen ze het fantastisch! Maar…die staan in een potje op de vensterbank. Ik kan er maar niet aan wennen: luizen, slakken e.d. in de sla, voor mij genoeg reden om er niet meer smakelijk van te eten. Sla in een potje, makkelijk en alleen maar wat blauwkorrels en regelmatig water geven, meer niet, echt een aanrader!

De tomatenplanten lijken het goed te doen. Zo’n 4 a 5 trosjes per plant. Ik zie alleen helaas nog geen balletje wat de tomaat moet worden, of ben ik ongeduldig? Moeten daarvoor eerst de gele blaadjes van de bloemetjes afgevallen zijn?

Groe(n)tjes,
Cecile

johan 29 mei 2012 om 22:04

Lees net dat je kruidenzout gaat maken…..
maak je dat op dezelfde manier als bv lavendelsuiker?
Ik hoor graag van je

Diana 30 mei 2012 om 09:00

Hallo Johan,

Ik weet het nog niet 🙂
Ik was van plan het al te maken maar ik wacht nog heel even (ik kan al wel peterselie en maggi oogsten, maar basilicum en selderij zijn bijvoorbeeld nog te klein om van te plukken, ik wacht nog een weekje tot ik uit zoveel mogelijk kruiden kan kiezen om te gebruiken).
Maar dan wil ik het gaan proberen op de manier zoals ik ook peperzout maak: https://mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/conserveren/inmaak-overig-hartig/
Wellicht met kort gebruik van de oven op 50 graden maar dat durf ik nog niet te zeggen. Zodra ik het gemaakt heb (en mits het is gelukt :-)) zal ik het melden in het tuindagboek.
Groetjes, Diana

kitty Fritzsche 16 februari 2014 om 16:38

Ik wil zo graag zelf zaailinten maken van wc papier. Moet ik nu een mengsel van bloem en water gebruiken of zoals een oude tuinder mij adviseerde behanglijm, maar dan moest het wel schimmelvrije behanglijm zijn.Dat vind ik nergens op de verpakking terug!
Gaat bloem en water niet schimmelen, kan ik de linten dan ook nog even bewaren?

Diana 16 februari 2014 om 21:28

Hallo Kitty,

Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen in je keuze. Ik vind het persoonlijk geen handig systeem, heb er ook nog nooit iets goeds over gehoord (kost veel tijd, het is een geklieder, het laat soms voor een deel weer los als het is opgedroogd en dan vallen de zaden er weer uit). Het kost zoveel tijd dat ik het veel handiger vind om die tijd te besteden aan het secuur zaadje voor zaadje in een rijtje in de grond te stoppen, het resultaat is dan hetzelfde :-).

Schimmelvrije behanglijm lijkt mij niet belangrijk, want als je bloem en water gebruikt is dat in principe ook niet schimmelvrij. En je laat na het plakken, welke manier je ook kiest, alles weer opdrogen en in die droge omgeving kunnen geen schimmels gedijen.

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!