Spitskool

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van spitskool in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

 • Latijnse naam:   Brassica oleracea var. capitata alba subvar. conica
 • Engelse naam:   Cabbage, Pointed Cabbage
 • Duitse naam:     Spitskohl
 • Franse naam:     Chou cabus, Chou cabus pointu

Spitskool behoort (samen met witte kool, rode kool en savooikool) tot de sluitkolen. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie het hoofdstuk Sluitkool.

Hier vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. spitskool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

 

OVERIGE BIJZONDERHEDEN M.B.T. SPITSKOOL:

Spitskool is qua smaak en structuur de zachtste kool van de vier sluitkolen, zo zacht dat ze met een leuk recept zelfs rauw te eten is. Maar verder zie je in recepten ook vaak koken, stoven, ovenschotels, roerbak, etc. Een erg lekkere en bekende combinatie van spitskool is die met kerrie. Zelf eten we spitskool vaak ook gestoofd en dan bijvoorbeeld met pasta (met zalm of spekblokjes of vegetarisch met kaas).

Alle spitskolen hebben een vaste sluitkool en een spitse vorm, rondere of plattere spitskolen heb ik nog nooit gezien.

Spitskool is van de vier sluitkolen de zachtste en meest malse (in structuur). In ruil daarvoor is ze dan ook wel de sluitkool die het minst lang te bewaren is. En spitskool is in de teelt wat minder veeleisend dan de andere drie sluitkolen (heeft duidelijk een minder zware bemesting nodig en doet het daardoor vaak ook prima op wat lichtere grondsoorten).

 

Op de foto hierboven: omdat spitskool zachter van blad is dan de andere sluitkolen is ze vaak ook wel wat vatbaarder voor de vraat van slakjes, rupsen, etc.. Wij vinden dat niet zo’n groot probleem, kool met gaten is ook gewoon lekker 🙂  .

En nog een foto: spitskool is ook gevoelig voor barsten, net als vooral witte en rode kool (savooiekool heeft er duidelijk wat minder last van). Zeker bij flinke regenbuien na een droge periode zul je volwassen spitskolen goed in de gaten moeten houden en oogsten wanneer ze dreigen te barsten. Op de foto hieronder zie je het begin van barsten. Als je de spitskool nu niet oogst barst ze binnen 1 of 2 dagen helemaal open. Ook dan kun je de kool trouwens nog eten, maar de uiteinden van de bladeren worden vervolgens binnen een paar dagen bruin en zo wordt de kool uiteindelijk oneetbaar.

 

Als je een kas of platte bak of tunneltje hebt kun je haar heel lang telen; zelf zaaien we haar ook in het najaar in de kas en oogsten dan de kooltjes rond april, nog voor de tomaten de kas in moeten. En vroege spitskool uit de kas is extra zacht van smaak en licht geelgroen van kleur. Voor deze teelt heb je rassen nodig die geschikt zijn voor weeuwenteelt.

Zaailingen van spitskool en savooikool in de winter in de kas

 

Let bij het kopen van een ras dus goed op wat je er mee wilt: er zijn vroege en late rassen, soms beter bewaarbaar, geschikt voor weeuwenteelt, redelijk vorstbestendig, etc.. Net als bij de andere sluitkolen bestaat een groot deel van de rassen uit F1-hybriden.

Voorbeelden van rassen zijn:

 • Hispi F1 (voor vroege voorjaarskool en als lente-/zomerras)
 • Express (ook voor weeuwenteelt)
 • Prospera F1 (kan veel vorst verdragen)
 • Kalibos (een paarse spitskool, iets minder mals dan groene spitskool, ze lijkt in structuur en smaak wel wat op een mengsel van 1/3e rode kool en 2/3e spitskool, lekker en erg mooi, in de tuin en op het bord)
 • Filderkraut (zeer spitse vorm)
 • Cape Horn F1
 • Candy Red (ook paarsroze van kleur)
 • Caraflex F1

Spitskool vinden we zelf niet erg lekker uit de vriezer. We telen zoveel mogelijk spitskool voor de verse teelt (zomer, herfst, weeuwenteelt, etc.). En als je spitskool oogst kun je haar nog wel een week of 2 op een koele donkere plaats bewaren bijvoorbeeld in een schuur of garage).

 

Op de foto hierboven zie je de paarse spitskool Kalibos. De kool is mals, al is echte groene spitskool dus wel iets malser. Zelf ook eens halve rode kool en een halve Kalibos gekookt; dat leverde een extra zachtsmakende ‘rode kool’ op. Voor ons in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar (groeit ook goed, barst niet snel, etc.).

Spitskool is niet alleen lekker om mee te koken maar ook leuk en lekker om in te maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld atjar/zoetzuur maar natuurlijk ook aan fermenteren en dus zelf zuurkool maken. De meeste zuurkool wordt gemaakt van witte kool maar ook wel van half witte kool en half spitskool. Zelf fermenteren we spitskool samen met een appel en wat kerrie tot een ‘zuurkool’ die heerlijk mals en zacht en kruidig is.

Planten van spitskool en savooiekool in het voorjaar in de kas

 

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND:

Spitskool tabel

 

Zie voor lekkere Recepten of Inmaakrecepten even op de betreffende pagina’s.

 

Atjar van spitskool met worteltjes en rode ui

 

5 reacties op Spitskool

John Roos 8 oktober 2019 om 15:48

Waar kan ik zaad kopen van paarse spitskool.

Ruud & Diana 10 oktober 2019 om 10:10

Hallo John (en Ria),
En als je googelt op ‘Kalibos zaden’ vind je 17.000 hits, waaronder een grote hoeveelheid zadenwebshops waar je haar kunt kopen 🙂
groetjes, Diana

Ria 8 oktober 2019 om 17:19

Bijvoorbeeld bij zaadhandel van der Wal.

Gaby 30 augustus 2020 om 11:24

Hoe lang duurt het van zaaiplantje tot kool om te oogsten? Ik heb zaaiplantjes op 19 juni in plantbakken geplant maar ze zien er nog steeds hetzelfde uit, weliswaar met wat grotere blaadjes. Wat gaat er niet goed?

Ruud & Diana 30 augustus 2020 om 16:37

Hallo Gaby,
Dat ligt aan het ras, aan de periode waarin je het zaait en vooral aan de omstandigheden zoals zon, temperatuur, vocht en voeding. En als je op 19 juni hebt gezaaid hebben de jonge planten een hittegolf en wekenlang droogte om de oren gekregen. Je kunt de planten dan helpen door regelmatig water te geven en voor wat schaduw te zorgen maar niets weegt op tegen een goede regenbui en gemiddelde temperaturen. Ik hoop dat je planten, nu het koeler weer wordt met vaker regen, alsnog gaan groeien. Zo niet, dan zul je het in de hoek van voeding kunnen zoeken,
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief