Planning

Tagetes lucida bloeit nog steeds in novemberDe grootste drukte is voorbij. Ik ben de laatste 2 weken erg druk bezig geweest met de zaden, Ruud met spitten, en dat is op 2 vakken na ook klaar.

Niet dat we nu kunnen gaan rusten hoor, maar de storm is wat gaan liggen. En dus kunnen we nu eens verzinnen wat ook belangrijk is. Ik ben al een week niet op de tuin geweest, maar zondag ga ik een dag mee, want er zijn wat planten die ik niet vertrouw voor de winter.

Één daarvan is de Salvia x westerae, afgelopen voorjaar gezaaid en ze is nu een plant van 50 cm hoog en breed maar heeft niet gebloeid, en omdat ze maar matig winterhard is gaan we haar met flinke kluit uitgraven en in de kas ingraven, tot ongeveer begin april, in de hoop dat ze daar de winter overleeft. En zo zijn er nog wat planten, al dan niet in pot, die in de kas wellicht de winter wel overleven (niet omdat het daar minder vriest want dat is niet zo, maar de grond bevriest er minder snel omdat bij zon die grond opwarmt, en er is geen regen, hagel, wind en regen. Het zijn jonge planten/zaailingen van bijvoorbeeld de Erodium Sweetheart, Mimulus cardinalis (die zelfs al staat te bloeien, in juli gezaaid), Lavatera Pakrondell (winterhard maar nog zo klein), etc.

En nu de kassen zijn gespit en stalmest en compost onder gespit is, kunnen er dus wat planten in om te overwinteren. Mooi werkje voor zondag, en dan gelijk nog even genieten van de laatste bloeiers (zoals Lepechinia, Tulbaghia, Salvia uliginosa, maar ook de Amaranthussen staan er nog mooi bij, de Tagetes lucida bloeit nog volop (foto boven), en als je goed op de foto kijkt zie je erachter de Prunella Gruss aus Isernhagen die ook nog steeds bloeit.Tomaat Brown Cherry op 9 november

Andere planten hebben zich al in de grond teruggetrokken, of zijn daar druk mee bezig (zoals de Hosta’s, die als natte vaatdoeken geel tot half bruin op de grond liggen). We eten nog steeds van de tuin, gisteren de laatste bietjes, knolvenkel en spitskool mee naar huis genomen. En het record voor dit jaar voor de tomaten is de Brown Cherry, aanstaande zondag plukken we de laatste tomaten (en dat zijn er zeker nog een stuk of 20) en gaan de planten eruit, op 11 november dus een pizza maken van de laatste eigen tomaten van 2012!

We oogsten ook buiten nog steeds volop pepers van de Rocoto Rio Hualago, maar even geen tijd om er iets mee te doen. Geeft niks, ik heb de pepers in stukjes gesneden en die in een diepvrieszak in de vriezer gedaan, dan kan ik er, wanneer ik er komende winter zin in heb, alsnog sambal van maken.

Zaden voor 2013Zoals gezegd, te druk gehad in de afgelopen 2 weken, maar nu komt er een natte en kille zaterdag aan en voorzie ik dat ik misschien wel eens tijd krijg voor de planning voor 2013. Die heb ik nooit in 1 dag klaar hoor, maar ik zal een pagina aanmaken waarin ik mijn planning voor 2013 in zal maken; welke soorten ik allemaal wil gaan zaaien, en wat ik dan wanneer zaai. Ik heb weer een kosmosagenda gekocht (dit jaar eens niet van Hesperia maar van Guurtje Kieft van http://www.dezonnetuin.org) en aan de hand van de agenda/kalender die ik er van gemaakt hebt ga ik de planning invullen.

Nog niet alle zaden in huis, ik heb nog besteld bij zaadhandel van der Wal en bij Baker Creek, maar wel al de zaden van Thompson & Morgan, Silene en De Nieuwe Tuin in huis, en daar kan ik al erg prettig naar kijken, de beschrijvingen lezen, er wat meer informatie over opzoeken op internet. Winterwerk dus.

En de tijd gaat ook snel (open deur misschien maar hoe ouder je wordt, des te sneller gaat de tijd 🙂 Over 3 weken is het Sinterklaas, 3 weken daarna kerst, en 3 weken daarna ga ik alweer uien, prei, tuinbonen voortrekken.

Dus de zaden vanmiddag maar eens uitspreiden op de tafel en verzinnen welke Lathyrus ik wil zaaien, welke Eschscholzia (want ik heb Purple Gleam, Appleblossum Bush, Jelly Beans en Peach Sorbet). Wordt het Calendula Green Heart, Apricot Twist of Pink Surprise, en zo zijn er nog wel een aantal dilemma’s want dan heb ik het nog niet over de keuze in paprika’s, pepers, tomaten, bonen. Puzzelen wordt het!

Pindakaas voederkastjeTot slot nog even een foto van een uurtje vrij dat Ruud goed besteed heeft; een vogelvoederkastje voor pindakaas. Ze hangt in de Trachycarpus en er wordt al gretig gebruik van gemaakt. Of het heel goed voor de vogels is durf ik niet te zeggen want in pindakaas zit wel zout natuurlijk.

Dus ze mogen er nu van eten en als de pot leeg is ga ik die zelf vullen met een mengsel van ongezouten hard frituurvet dat ik op laag vuur zacht smelt, meng met zonnebloempitten en daar dan de pot mee vul, weer hard laat worden, en dan mogen ze daar lekker van snoepen, vinden ze ook vast lekker.

13 reacties op Planning

Elly Opdam 9 november 2012 om 17:58

Hoi Diana
Je hebt het er maar weer druk mee .
Mooie tomaten hebben jullie nog hangen ,zien er goed uit !
Ja er is een hoop werk nu te doen op de tuin .
Jammer dat er morgen slecht weer voorspeld .
Zou ik weer gebruik mogen maken van je kosmoskalender ?
Een fijn weekend alvast !
Groetjes Elly

johan 9 november 2012 om 18:23

Heel leuk die pindakaaspotten.
Als de mensen nu niet zo handig zijn als Ruud kunnen ze de pindakaaspothouders ook gewoon online bestellen in onze webshop!!
makkelijk en snel in huis
Veel succes met je planning !

Elly Opdam 9 november 2012 om 21:48

Hoi Diana
Hartelijk dank voor de kosmoskalender met uitleg .
Ga er zeker weer veel plezier en succes mee hebben !
Uiteraard geef ik deze niet door !
Groetjes Elly

Wia Bonte 9 november 2012 om 22:36

Hallo Diana
Het lijkt me heerlijk om een man te hebben die handig is met de zaag en de schroevendraaier. Maar ook zonder die handigheid kan je de vogels verwennen met lekkere hapjes.
Al een paar jaar smeren we de pindakaas gewoon op de stam van onze stoofperenboom. Daar komen o.a. boomklevertjes, boomkruipertjes en de grote bonte specht op af. Soms wel twee keer per dag.
De vogels zijn niet kieskeurig. De goedkoopste, van de Aldi of de Liddle vinden ze heerlijk. Onze stoofpeer heeft geen hinder van de pindakaas. Misschien is het zelfs wel in zijn voordeel, want na de happen pindakaas zoeken ze de hele stam af op zoek naar insecten tussen de schors.
Het is een prachtig gezicht vanuit de huiskamer.

Toen ik de pindakaaspothouders voor het eerst zag kreeg ik meteen akelige beelden van een overenthousiaste vogel die “te diep in het glaasje” zou duiken. En met vette veren is het moeilijk om te vliegen. Maar waarschijnlijk valt het in de praktijk wel mee.

Groetjes,
Wia

Diana 10 november 2012 om 11:26

Hallo Johan,

Ik wist niet eens dat je een tuincentrum hebt! Wat leuk!

En hallo Wia,

Dank voor de tip! Ik moet er ook even aan wennen hoor, de koolmeesjes lijken het ook niet prettig te vinden om in het pindakaaspotje te gaan, lijkt me ook wel een soort gevaar in te schuilen (als je er als Koolmees eenmaal half in zit, kun je niet meer vluchten wanneer er plotseling een Vlaamse Gaai achter je zit). En vooralsnog vinden de mezen ook het doodeenvoudige netje met pinda’s lekkerder.

Maar het zag er erg leuk uit in de bladen, en het is in een uurtje in elkaar gezet van restjes hout, een stukje bezemsteel. Dus als we het idee hebben dat het niet werkt of gevaarlijk is, dan kan het zo de kachel in 🙂

Het huisje hangt hier in de palm, dus onder een ‘dak’ van wintergroen blad van 2,5 meter breed (de kleine vogels lijken zich er trouwens wel veilig onder te voelen). Ik kan er geen pindakaas op de stam smeren (omdat die nu eenmaal zo behaard en anders van structuur is), maar we verzinnen er wel wat op als het huisje niet goed werkt.

groetjes, Diana

Janneke 10 november 2012 om 21:00

Hallo Diana
Afgelopen jaar heb ik veel plezier gehad van je kosmoskalender. Het ging bij mij echt niet perfect, want ondanks de planning die ik maakte, vergiste ik me soms in de zaaidag of zelfs in de maand. Maar dat kon de pret niet drukken en daarom zou ik voor volgend jaar weer héél graag de kalender willen hebben. Op dit moment geniet ik met volle teugen van de schitterende herfstkleuren in onze tuin en van alle vogels die weer terugkomen van de zomerverblijven, terug naar hun winterstekkie bij ons voor de ramen van de serre. Ik wens je veel succes met al je plannen en plan af en toe een dagje rust, óók goed voor je!
Met vriendelijke groet, Janneke

ps., pindakaas in/op dennenappels smeren en ze aan draadjes in de bomen hangen, ook lekker! Geeft een beetje “kerstbomengevoel”.

marianne 16 november 2012 om 17:44

wij hebben de potjes pinda kaas met een ijzerdraadje tussen de rozen aan het hek hangen.
ik zag pas op tv dat je als het vriest beter geen pindakaas kon geven aan de vogels

Christa 11 november 2012 om 15:45

Hallo Diana,
Herfst en winter hebben toch ook als voordeel dat je weer meer toekomt aan dingen in huis, die blijven in het tuinseizoen wel heel makkelijk liggen…:-) Vandaag nog op de tuin geweest en alles geinspecteerd. Het goede nieuws is dat de kleine bloemkoolplantjes in de kas de slakkenaanvallen weten te doorstaan en stug doorgroeien. Het slechte nieuws is dat noch de tuinbonen, noch de knofloken enig teken van leven geven. Ik vrees toch echt dat ik iets verkeerd heb gedaan, maar wat? De tuinbonen zijn speciaal voor de winterteelt volgens het zakje, net als de knoflook. Ik heb dit ook nog nooit eerder gedaan, dus als je nog een advies hebt?
Groeten van Christa.

Diana 12 november 2012 om 11:09

Hallo Christa,

Geen idee wat er mis is met je tuinbonen en knofloken (van oud zaad tot opgevreten door muizen/duiven, rotten/schimmelen door te natte grond, er kan uiteindelijk nog vanalles mis gaan). Wellicht kun je eens 1 knoflook en een tuinboon opgraven, dat maakt veel duidelijk. Zijn de bonen er nog wel (anders opgevreten door vogels of muizen, want zonder afdekken met bijvoorbeeld vliesdoek zijn kiemende tuinbonen hier altijd wel erg lekker). En als ze er zijn, leeft het nog (als ze helemaal zacht zijn en je er ‘prut’ uit kunt duwen zijn ze gaan rotten door oud zaad of natte grond). Bij de knofloken kun je als je ze opgraaft zien of ze leven (groeit er al een worteltjes uit de onderkant en komt er al een groen sprietje uit de bovenkant? Zo niet, is ze nog hard? Want dan leeft ze in ieder geval nog wel. Als de knofloken al zacht zijn en onder de grijsgroene schimmel zitten, dan zijn ze helaas dood (maar dat zie ik eigenlijk alleen bij knofloken uit sommige supermarkten die behandeld/gegast zijn tegen uitlopen).

Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt…..
Diana

johan 11 november 2012 om 21:05

Hallo
Graag zou ik ook een link van je krijgen naar de biologische en dynamische zaaikalender, hopelijk heb je hem al .
kan ik alvast beginnen met de planning…. jaja wel erg vroeg he…

petro verschuren 14 november 2012 om 01:04

hoy diana de zaden van de pepers zijn binnen nu maar hopen dat de maanden voorbij vliegen zodat we weer kunnen pepers en paprika,s kunnen zaaien
ik heb nu ongeveer 12 soorten pepers en ieder jaar is het de bedoeling om andere soorten te zaaien
heb je voor mij ook de link voor de zaaikalender lijkt me erg handig

gr petro


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties