Raapstelen

Ik geef eerlijk toe, ik had ze nog nooit geteeld 🙂 Geen idee waarom, het klonk niet zo lekker, ruimtegebrek, ik wist niet of ik het wel lekker vond, excuses genoeg.

Maar onze tuinbuurman is er gek op, zaait ze ook elk jaar, meerdere keren, en zo hebben wij ze ook eens geproefd en ze ook leren waarderen. Eigenlijk zijn raapstelen de jonge plantjes van meirapen/koolrapen/Chinese kool. Doordat je ze dicht op elkaar zaait ontwikkelen ze geen knollen maar oogst je de jonge groene blaadjes.

Raapstelen hebben nog flink wat andere namen; bladmoes, snijmoes, snijkool. Voor de verschillende rassen worden nog wel verschillende samenstellingen van chinese kool, meiraapjes en koolraap gebruikt. Je snijdt de bladeren wanneer ze net groot genoeg zijn (maar dus nog wel jong!), en je kunt ze in salades verwerken, of stoven, of rauw stampen. Rauw stampen heeft onze voorkeur; in de verte smaakt het wel dan wel iets naar een soort zachte boerenkool (het is tenslotte ook kool), lekker met spekjes of met kaas.

Snijmoes

Op de 2e foto zie je de bladmoes zoals we die hebben gekocht/geteeld. Wat grover van blad maar ook lekker.

Plant

Zoals gezegd zijn de plantjes eigenlijk de zaailingen van raapjes en chinese kool. Je knipt ze al af voor ze echt op een kool gaan lijken.

Teeltwijzen en rassen

Je teelt raapsteeltjes eigenlijk alleen in het voorjaar. Je kunt ze al heel vroeg onder koud glas zaaien, vanaf februari, en vanaf begin maart kun je ze buiten zaaien. In de zomermaanden is ze minder goed te telen (o.a. door de kans op ziekten die toch al zo aanwezig is bij koolgewassen). Maar na de zomermaanden kun je haar weer in de kas zaaien (in augustus, wanneer de eerste tomatenplanten daar uit gaan vallen kunnen ze daar dan mooi een plekje innemen). Voor deze herfstteelt gebruik je dan vooral het ras Namenia, dat blijkbaar een iets andere samenstelling heeft. Namenia wordt geen raapstelen genoemd maar bladmoes (om het niet eenvoudiger te maken 🙂 maar staat in catalogi wel bij de raapstelen vermeld.

De rassen

  • Gewone Groene (bestaat vooral uit meiraap, het blad voelt aan de onderkant iets  lichtbehaard (wat je niet meer merkt als het het stooft)
  • Gele (bevat wat meer Chinese kool en is daardoor wat malser)
  • Blauwe Groninger (staat in catalogi vaak niet onder raapstelen maar onder Snijmoes of Bladkool; bevat vooral uit koolraap, heeft een wat pittigere smaak en wordt niet alleen in het voorjaar gezaaid maar ook in het begin van de zomer
  • Namenia; wordt dan weer bladmoes genoemd, wordt in het voorjaar onder glas en buiten gezaaid en daarnaast ook nog in augustus, onder glas. Namenia zaai je iets minder dicht op elkaar en je laat het het blad ietsje groter worden voor de oogst

Standplaats

Raapstelen hebben graag een losse grond (om al die jonge worteltjes en blaadjes in te laten groeien). Geef geen verse mest maar spit wel voor de teelt wat compost onder, om de luchtigheid van de grond wat te bevorderen. Geef wat kalk als je op zuurdere gronden tuiniert want ze houdt niet van zure grond. Op lichtere grond kun je een kleine hoeveelheid stikstof geven (in de vorm van een zeer kleine hoeveelheid bloedmeel, of gewoon een klein handje koemestkorrels als algehele bemesting), de zaailingen moeten tenslotte wel blad maken om te kunnen oogsten.

Zaaitabel, planten, oogsten en plantafstand:

Raapstelen tabel

Opkweek

Je zaait Raapstelen in rijtjes of breedwerpig. Beiden hebben voor- en nadelen; in rijtjes neemt ze wat meer ruimte in beslag maar kun je haar wel goed verzorgen. Breedwerpig geeft per vierkante meter een grotere opbrengst maar is wel lastiger om het onkruid tussenuit te halen. Bovendien heb ik wel 1 keer gezien dat bij een regenachtige lente een deel van de zaailingen gingen rotten omdat ze dicht op elkaar stonden en alles zo lang nat was. Als je breedwerpig zaait is het dus misschien handiger om iets minder dicht op elkaar te zaaien, om dat euvel te voorkomen.

Teeltzorgen

Verwijder onkruid waar dat nodig is. Zorg dat het gewas na een regenbui goed op kan drogen (zaai dus dicht op elkaar maar bij het breedwerpig zaaien niet te dicht op elkaar, en zorg voor een zonnig plekje). Uiteindelijk hebben raapsteeltjes wel een goede hoeveelheid water nodig om te kunnen groeien (de worteltjes zijn en blijven tot de oogst maar klein en oppervlakkig), geef in droge perioden dus wel voldoende water. Maar geef dan water via een gieter zonder broes (om het dicht bij elkaar zittende blad niet teveel te nat te maken).

Oogst en bewaren

Wanneer het blad zo’n 10-15 cm hoog staat knip je met een schaar het blad af. Je kunt het niet lang bewaren, knip het zo kort mogelijk voor de maaltijd af en leg het in koud water om niet slap te laten worden. Je kunt van de afgeknipte steeltjes nog een keer oogsten; zorg voor regelmatig water geven in droge periodes en na een week of 3 kun je nogmaals van de raapsteeltjes knippen. Daarna zijn de zaailingen uitgeput en kun je verwijderen.

Zaadteelt

Dat is niet gemakkelijk en ook niet erg lonend. Het is wel mogelijk maar dan moet je dus zaailingen afzonderlijk gaan uitplanten en wachten tot ze gaan doorschieten (en sommige soorten zullen dat pas in hun tweede jaar doen), oppassen voor kruisen, etc. En dat terwijl je slechts een klein bedragje betaalt voor een flinke hoeveelheid zaden (bij Zaadhandel van der Wal betaal je nog geen euro voor een zakje van 10 gram Gewone Groene (en dat zijn zo’n 3.500 zaden!). In dit geval laat ik de teelt van zaden dan ook heel graag over aan de professionele handel 🙂

 

 

9 reacties op Raapstelen

anneke krol-Stoker 31 mei 2020 om 20:58

Wil zo graag raapstelen eten!!!!! Waar vind ik deze???
Heb ze al 20 jr niet gegeten omdat ik ze niet kon vinden?
Woon in N Holl.

Annemieke De Groot 23 juli 2020 om 14:41

Hoi Anneke,
Ik heb net zaad bij Odin gekocht.
Raapstelen ‘ Namenia’
Het is van de Bolder.
Succes!
Annemieke.

Ria 1 juni 2020 om 07:21

Hallo Anneke,

Ik begrijp niet goed hoe het komt dat je geen raapstelen kunt vinden. Iedere zaadhandel verkoopt raapstelen, zelfs verschillende rassen. Misschien hebben tuincentra de zakjes zaad ook wel in hun assortiment.
Succes met je zoektocht.
Ria

Ruud & Diana 1 juni 2020 om 21:39

Hallo Anneke (en Ria hartelijk dank voor het antwoord!),
Kijk bijvoorbeeld even hier: Zaadhandel van der Wal
groetjes,
Diana

Astrid 22 mei 2021 om 15:20

Hoi Diana,

Net nog wat raapstelen buiten gezet. Wat vinden de vogels eigenlijk van raapstelen?

Groet Astrid

Ruud & Diana 23 mei 2021 om 09:34

Hallo Astrid,
Dat ligt er ook een beetje aan wat je verder in je tuin hebt staan. En vlak de slakken niet uit, want die vinden de jonge blaadjes ook erg lekker. Ik heb hier wel in de nazomer raapstelen die niet werden opgegeten en ik vrijwel ongeschonden kon oogsten. Maar ik heb ze ook wel in het voorjaar gezaaid waarbij alles werd opgegeten (omdat er verder nog niet heel veel eetbaars was). Omdat ze maar klein blijven en je ze jong oogst kun je ze wellicht vrij makkelijk beschermen met bijvoorbeeld een vliesdoek. De zaden kiemen al binnen een week, ik zou tegen die tijd elke dag goed kijken of ze kiemen en wel of niet worden opgegeten en er dan bij aantasting snel toch iets ter bescherming overheen draperen.
groetjes,
Diana

Astrid 23 mei 2021 om 12:31

Goed idee van het vliesdoek!
Deze tijd moet je echt aan alle ‘vijanden’ denken die langs kunnen komen op je net ingezaaide/beplante grond.

van Hagen Diny 6 juni 2021 om 23:20

Hallo, ik heb de knolletjes die aan de raapsteeltjes zaten nogmaals in de grond gezet en nu zijn er weer groene bladeren aangekomen. Zijn deze eetbaar.?
Het blad is wat grover geworden en er zitten haartjes aan de onderkant van het blad.

Ruud & Diana 7 juni 2021 om 09:44

Hallo Diny,
Ja hoor, dat kan zeker. Als de knolletjes groot genoeg zijn en dus voldoende voedingsstoffen in zich hebben om nogmaals uit te lopen zullen ze dat doen, en dan kun je er nog een keer van oogsten. Je hebt de knolletjes nu wellicht iets verder uit elkaar geplant dan wanneer je raapsteeltjes in een rijtje zaait, dat zorgt ervoor dat het blad wat grover is, en de haartjes onderaan het blad is normaal voor een aantal rassen van bijvoorbeeld Chinese kool (vaak een deel van de samenstelling van raapsteeltjes). Je kunt er dus zeker nog een keer oogsten en er een lekker stamppotje mee maken!
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief