Radijs

 

 

Radijsjes

Het leuke van radijsjes is dat je ze al een paar weken na het zaaien kunt oogsten; ze kiemen snel en groeien snel.

Radijsjes uit de winkel smaken een beetje pittig, maar dat is niet te vergelijken met eigen teelt radijsjes; die zijn veel smaakvoller, knapperiger maar vooral pittiger van smaak. Lekker in gemengde sla en in salades, op een boterham met kaas, of zo uit het vuistje.

Ook het jonge blad van radijsjes is eetbaar, je kunt het in salades gebruiken.

Radijsjes eigen oogst

Plant

Radijs is éénjarig, de plantjes blijven klein, ongeveer 15 – 20 centimeter hoog. Het radijsje zelf is een knolletje.

Teeltwijze en opkweek

Bij ons doet radijs het het beste in het vroege voorjaar onder glas, en verder in het voorjaar buiten. In de zomer wordt ze vaak aangevreten of de radijsjes zijn niet lekker (voos). Na de zomer zaaien we nog wekl eens rijtje (zo rond augustus) en dat gaat dan ook weer wat beter.

Radijsjes kun je niet voorzaaien, je zaait ze in rijtjes, niet te dik. Bedek met wat aarde en geef dan regelmatig water. Een beetje afhankelijk van de periode/temperatuur kiemen radijsjes dan binnen 5 tot 14 dagen.

Rassen

Er zijn 2 belangrijk type radijsjes: voor buitenteelt en voor kasteelt. Voor de teelt onder glas zul je rassen met kort loof moeten gebruiken die geschikt zijn voor kasteelt (deze rassen krijgen de term “broei” achter hun naam, of er staat in de beschrijving specifiek bij dat ze voor kasteelt is.

Zelf eens een “buitenras” in de kas gezaaid; het loof werd ruim 50 centimeter hoog, maar het radijsje bleef niets meer dan een klein worteltje zonder verdikking. Ik geloof dat kasrassen buiten gezaaid niet heel veel verschil maakt, maar andersom dus wel, bespaar jezelf de moeite!

In de winkel zie je alleen rode ronde radijsjes maar er zijn best veel leuke kleurtjes/rassen:

  • Ronde Rode Broei (dus de geschikte soort voor kasteelt, rood van kleur)
  • French Breakfast (halflang, rood met witte punt)
  • IJskegel (langwerpig wit – als een klein worteltje)
  • Helios (een rond geel(!) radijsje)
  • Amethyst (lilaroze, rond)
  • etc. Er zijn veel leuke ronde, halflange of lange soortjes in verschillende kleuren, allemaal wat meer of wat minder knapperig en/of pittig van smaak (op de foto zie je mijn zelfgeoogste mengsel van kleurtjes en vormpjes)

Bodem en bemesting

Radijsjes hebben het liefst een wat lichtere grondsoort, op onze vette klei willen ze, zeker in de zomerteelt, nog wel eens voos worden, of een wat vezelige harige onderkant krijgen.

Voldoende en regelmatig vocht is belangrijk, zodat de radijsjes gestaag door kunnen groeien. Veel voeding hebben ze niet nodig; pas op met stikstof want dat geeft veel lof maar weinig radijs. We geven zelf (na uiteraard de gebruikelijke basisbewerking van het onderspitten van oude stalmest of compost), een handje patentkali voor de ontwikkeling van de knolletjes.

Standplaats

Er is altijd wel een klein plaatsje over om een rijtje radijzen te zaaien, eventueel tussen andere groenten in, zoals sla. Eigenlijk hoort ze op het stukje land van de koolgewassen, maar als dat niet lukt kun je haar ook ergens ander zaaien. Houd echter wel in gedachten dat het jaar erop geen koolgewassen mogen komen i.v.m. de vruchtwisseling. En zaai radijsjes het liefst op een zonnige standplaats, dat geeft niet te veel lof en mooie volle radijsjes.

Zaaitabel en plantafstand

Radijs tabel

Teeltzorgen

Naast het algemene wieden is het enige waar je op moet letten dat ze regelmatig water krijgen. Droogte kan aardvlooien trekken, voosheid veroorzaken, en de knolletjes kunnen openbarsten wanneer ze na droogte weer vocht krijgen.

Oogst en bewaren

Radijs in bosje

Oogst de grootste radijsjes uit het rijtje, de rest van de kleinere radijsjes heeft dan gelijk weer meer ruimte om nog te groeien. Trek ze met loof en al uit de grond. Ik neem ze mee zoals op de foto, touwtje erom, even door de waterton slingeren om de grond er een beetje af te spoelen.

Thuis verwijder ik vervolgens gelijk het loof zodat de radijsjes hard blijven (minder verdamping). Geen idee waarom dat met radijsjes in de winkel niet hoeft maar zelfgeoogste radijs wordt al binnen 1 tot 2 uur zacht als je het loof eraan laat zitten!

Radijzen kun je niet lang bewaren, maar ik gooi, wat ik over heb na de maaltijd, in een bakje koud water. Dan kun je ze de andere dag nog prima eten.

Zaadteelt

Oogst de radijsjes wanneer ze groot genoeg zijn, knip de helft van het blad af en plant ze weer uit (in halfschaduw en geef zeer regelmatig water). Zet een stok bij de bloeiende planten en oogst de zaden als ze rijp zijn, laat ze nadrogen. Volgens Suzanne Ashworth (in haar boek Seed tot Seed) kan ze alleen kruisen met andere rassen. Het bijzondere is dat een radijs zichzelf niet kan bevruchten – je hebt er meerdere planten voor nodig (zodat het stuifmeel van plant 1 naar de stamper van plant 2 gebracht kan worden – ze wordt bestoven door insecten).