Rode kool

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van rode kool in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

 • Latijnse naam:   Brassica oleracea var. capitata rubra
 • Engelse naam:   Cabbage, Red cabbage
 • Duitse naam:     Rotkohl
 • Franse naam:     Chou rouge

Rode kool behoort (samen met witte kool, savooikool en spitskool) tot de sluitkolen. Alle sluitkolen hebben min of meer dezelfde eigenschappen, voedingsbehoeften, etc.. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie daarom het hoofdstuk van de Sluitkool.

Hieronder vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. rode kool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

 

OVERIGE BIJZONDERHEDEN M.B.T. RODE KOOL

Bedenk dat er vroege en late rassen zijn. Ik wil niemand iets opdringen maar probeer ook eens een vroeg ras! Wij vinden ze zelf erg lekker, ze zijn veel zachter van smaak en structuur. Zomer-rode kool is veel lichter van kleur, bijna lila tijdens het koken. Ze bewaren wel wat minder goed en ze zijn minder koudebestendig dan de herfst- en winterrassen.

Op de foto hieronder zie je ze even naast elkaar. Links de zomerrodekool maar haal bijna lilapaarse kool. En rechts zie je rode kool in de vroege winter: mede door het weer (maar ook het ras) is de kool diep donkerpaars van kleur geworden.

 

Leuk is ook dat je de rode kool van vroege zomerrassen al in juli/augustus kunt oogsten, dat betekent dat nog voor het einde van de zomer dat stukje grond vrijkomt voor een nateelt.

De latere rode kool (de bewaarsoorten) zijn donkerder, iets stugger van structuur (maar ook heel lekker hoor, moeten vaak iets langer koken). Wij planten van beide soorten een aantal planten; zo kun je van de nazomer tot de winter verse rode kool eten (en ook het verschil proeven tussen zomerkool en bewaarkool 🙂 ).

Voorbeelden van zomerrassen:

 • Langedijker Vroege (oogstbaar vanaf juli-augustus)
 • Red Jewel F1
 • Omero F1
 • Red Express

Onze favoriete bewaarsoort:

 • Langedijker Bewaar
 • Lectro F1
 • Lodero F1 (knolvoetresistent)
 • Ruby Perfection F1

We hebben zelf wel eens rode kool ‘ingekuild’, onder de grond. Vroeger was dat een veelgebruikte bewaarmethode. Hier niet – we hebben de kolen nooit meer teruggevonden op wat paarse blaadjes na 🙂 . Muizen, rot, geen idee…….maar sindsdien bewaren we ze een paar weken op een donkere koele plaats, of ik vries ze in, gesneden en geblancheerd.

Jonge zaailing van rode kool

 

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND

Rode kool tabel

 

 

4 reacties op Rode kool

Anita 17 november 2019 om 14:54

Ik krijg geen koolvorming in mn plant.
Wat doe ik verkeerd

Ruud & Diana 17 november 2019 om 16:34

Hallo Anita,
Als het zo makkelijk was was tuinieren de simpelste hobby ter wereld 🙂
Ik vrees dat ik je zonder informatie niet kan helpen (welk ras, grondsoort, wanneer gezaaid, zon of schaduw, welke voeding en wanneer, vochtig of droogte, etc.).
groetjes,
Diana

Carola 17 november 2019 om 18:05

Hallo Anita, op internet zou je kunnen zoeken op ‘koolgalmug’ en ‘draaihartigheid’, en vergelijk dan de plaatjes met je eigen kolen. Misschien is dat het probleem? De larven van de koolgalmug vernietigen de groeipunten van de kolen en veroorzaken een ‘leeg hart’ en verdraaiingen in de top van de plant. Als je dit hebt, dan komt er echt geen kool meer.
Of: knolvoet in de grond?
Beetje meer info, ook over het uiterlijk van je planten en de wortels ervan, kan echt helpen om een goed antwoord te krijgen.
Groetjes, Carola

José Geurtse en Hans Geurtse 7 juli 2020 om 10:58

ook wij hebben dit jaar geen succes met de rode kool, de planten zijn door de vroege warmte omhoog geschoten, en hebben nu moeite met sluiten, we hopen van de 20 dat er nog een paar gaan sluiten. We hebben dit voor het eerst nooit eerder gehad. De spitskool, witte kool en savooie kool doen het uitstekend. We hebben nu nog wat plantjes gekocht en hopen toch nog op rode kool. Wij telen op zand grond en paardenmest en goed wateren iedere avond bij droogte. Verder zijn we eigenlijk het hele jaar voorzien van groente heerlijk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!