Rode kool

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van rode kool in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Latijnse naam:   Brassica oleracea var. capitata rubra
  • Engelse naam:   Cabbage, Red cabbage
  • Duitse naam:     Rotkohl
  • Franse naam:     Chou rouge

Rode kool behoort (samen met witte kool, savooikool en spitskool) tot de sluitkolen. Alle sluitkolen hebben min of meer dezelfde eigenschappen, voedingsbehoeften, etc.. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie daarom het hoofdstuk van de Sluitkool.

Hieronder vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. rode kool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

 

OVERIGE BIJZONDERHEDEN M.B.T. RODE KOOL

Bedenk dat er vroege en late rassen zijn. Ik wil niemand iets opdringen maar probeer ook eens een vroeg ras! Wij vinden ze zelf erg lekker, ze zijn veel zachter van smaak en structuur. Zomer-rode kool is veel lichter van kleur, bijna lila tijdens het koken. Ze bewaren wel wat minder goed en ze zijn minder koudebestendig dan de herfst- en winterrassen.

Op de foto hieronder zie je ze even naast elkaar. Links de zomerrodekool maar haal bijna lilapaarse kool. En rechts zie je rode kool in de vroege winter: mede door het weer (maar ook het ras) is de kool diep donkerpaars van kleur geworden.

 

Leuk is ook dat je de rode kool van vroege zomerrassen al in juli/augustus kunt oogsten, dat betekent dat nog voor het einde van de zomer dat stukje grond vrijkomt voor een nateelt.

De latere rode kool (de bewaarsoorten) zijn donkerder, iets stugger van structuur (maar ook heel lekker hoor, moeten vaak iets langer koken). Wij planten van beide soorten een aantal planten; zo kun je van de nazomer tot de winter verse rode kool eten (en ook het verschil proeven tussen zomerkool en bewaarkool 🙂 ).

Voorbeelden van zomerrassen:

  • Langedijker Vroege (oogstbaar vanaf juli-augustus)
  • Red Jewel F1
  • Omero F1
  • Red Express

Onze favoriete bewaarsoort:

  • Langedijker Bewaar
  • Lectro F1
  • Lodero F1 (knolvoetresistent)
  • Ruby Perfection F1

We hebben zelf wel eens rode kool ‘ingekuild’, onder de grond. Vroeger was dat een veelgebruikte bewaarmethode. Hier niet – we hebben de kolen nooit meer teruggevonden op wat paarse blaadjes na 🙂 . Muizen, rot, geen idee…….maar sindsdien bewaren we ze een paar weken op een donkere koele plaats, of ik vries ze in, gesneden en geblancheerd.

Jonge zaailing van rode kool

 

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND

Rode kool tabel

 

 

9 reacties op Rode kool

Anita 17 november 2019 om 14:54

Ik krijg geen koolvorming in mn plant.
Wat doe ik verkeerd

Ruud & Diana 17 november 2019 om 16:34

Hallo Anita,
Als het zo makkelijk was was tuinieren de simpelste hobby ter wereld 🙂
Ik vrees dat ik je zonder informatie niet kan helpen (welk ras, grondsoort, wanneer gezaaid, zon of schaduw, welke voeding en wanneer, vochtig of droogte, etc.).
groetjes,
Diana

Carola 17 november 2019 om 18:05

Hallo Anita, op internet zou je kunnen zoeken op ‘koolgalmug’ en ‘draaihartigheid’, en vergelijk dan de plaatjes met je eigen kolen. Misschien is dat het probleem? De larven van de koolgalmug vernietigen de groeipunten van de kolen en veroorzaken een ‘leeg hart’ en verdraaiingen in de top van de plant. Als je dit hebt, dan komt er echt geen kool meer.
Of: knolvoet in de grond?
Beetje meer info, ook over het uiterlijk van je planten en de wortels ervan, kan echt helpen om een goed antwoord te krijgen.
Groetjes, Carola

José Geurtse en Hans Geurtse 7 juli 2020 om 10:58

ook wij hebben dit jaar geen succes met de rode kool, de planten zijn door de vroege warmte omhoog geschoten, en hebben nu moeite met sluiten, we hopen van de 20 dat er nog een paar gaan sluiten. We hebben dit voor het eerst nooit eerder gehad. De spitskool, witte kool en savooie kool doen het uitstekend. We hebben nu nog wat plantjes gekocht en hopen toch nog op rode kool. Wij telen op zand grond en paardenmest en goed wateren iedere avond bij droogte. Verder zijn we eigenlijk het hele jaar voorzien van groente heerlijk.

baukje 16 juli 2020 om 12:06

hoi Diana, wat maakt dat rode kool niet later dan mei gezaaid kan worden? en bv bonen en bieten tot in juli nog wel gezaaid kunnen worden. De reden voor mijn vraag is namelijk als je nu rode kool zaait en je hebt een hele lange nazomer zou dit iets opleveren? en wat is jouw ervaring hiermee. Dankje voor je steun en toeverlaat Baukje

Ruud & Diana 16 juli 2020 om 16:42

Hallo Baukje,
Dat ligt aan de teeltduur. Zoals bijvoorbeeld bonen een teeltduur hebben van ongeveer 60 dagen, zo is de teeltduur van rode kool veel langer. Je zaait dus zo vroeg om te zorgen dat de kool tijd genoeg krijgt om voor het einde van de herfst een sluitkool te maken. Als dat niet op tijd gebeurt staat de plant in de winter stil, en groeit in het voorjaar wel weer verder maar heeft dan, in haar tweede jaar, ook sterk de neiging om door te gaan schieten, nog voor er een goede kool is. Maar tijden veranderen, er zijn ondertussen nieuwe rassen en de winters zijn meestal niet streng meer. En dus is het leuk om met een geschikt eens een poging te wagen. Misschien nog een tip: ik heb vorige week nog spitkool gezaaid en ook de rode variant (Kalibos). Dat is een kruising tussen spitskool (die een kortere teeltduur heeft) en rode kool. Ik vind in het voorjaar gezaaide en in de zomer geoogste Kalibos vooral naar rozerode spitskool smaken, maar later gezaaide Kalibos die ik in de late herfst oogst is donker van kleur en steviger en heeft in de smaak veel meer rode kool in zich.
groetjes,
Diana

baukje 17 juli 2020 om 17:46

Dankje wel Diana voor je ondersteunende reactie. Ik ga de rode kool zaaien en kijk wat het doet. En ook dankje voor de tip van de rode variant. Ook de moeite waard om uit te proberen. Groet Baukje

Piet Bevers 18 juli 2020 om 13:15

Hoi, Diana,
Ik heb dit jaar verschillende kolen staan.
o.a. rode – groene en koolrabi.
Hoe bewaar ik de kolen het beste als ik ze niet direct op kan eten?

Ruud & Diana 19 juli 2020 om 08:14

Hallo Piet,
We bewaren sluitkolen zoals rode kool en groene kool zo koel en donker mogelijk (in de schuur), dan kunnen ze wel een paar weken goed blijven. Koolrabi kun je niet goed bewaren, maximaal een week of zo in de koelkast. Je kunt het oogsten eventueel uitstellen door de wortels aan één kant door te spitten, dan barsten de kolen minder snel na een regenachtige periode en kun je ze dus gewoon in de tuin laten en pas oogsten wanneer je ze wilt eten.
Je kunt sluitkolen ook inkuilen maar daar heb ik geen ervaring mee (wel ervaring, lang geleden maar beide keren geen succes doordat het ene jaar de kolen rotten door de hoge grondwaterstand en het andere jaar werden ze opgevreten door muizen of ratten). Googel even op kool inkuilen voor meer informatie als je daar interesse in zou hebben. Rode kool kun je ook prima invriezen.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!