Rode kool

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van rode kool in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

 • Latijnse naam:   Brassica oleracea var. capitata rubra
 • Engelse naam:   Cabbage, Red cabbage
 • Duitse naam:     Rotkohl
 • Franse naam:     Chou rouge

Rode kool behoort (samen met witte kool, savooikool en spitskool) tot de sluitkolen. Alle sluitkolen hebben min of meer dezelfde eigenschappen, voedingsbehoeften, etc.. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie daarom het hoofdstuk van de Sluitkool.

Hieronder vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. rode kool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

 

OVERIGE BIJZONDERHEDEN M.B.T. RODE KOOL

Bedenk dat er vroege en late rassen zijn. Ik wil niemand iets opdringen maar probeer ook eens een vroeg ras! Wij vinden ze zelf erg lekker, ze zijn veel zachter van smaak en structuur. Zomer-rode kool is veel lichter van kleur, bijna lila tijdens het koken. Ze bewaren wel wat minder goed en ze zijn minder koudebestendig dan de herfst- en winterrassen.

Op de foto hieronder zie je ze even naast elkaar. Links de zomerrodekool maar haal bijna lilapaarse kool. En rechts zie je rode kool in de vroege winter: mede door het weer (maar ook het ras) is de kool diep donkerpaars van kleur geworden.

 

Leuk is ook dat je de rode kool van vroege zomerrassen al in juli/augustus kunt oogsten, dat betekent dat nog voor het einde van de zomer dat stukje grond vrijkomt voor een nateelt.

De latere rode kool (de bewaarsoorten) zijn donkerder, iets stugger van structuur (maar ook heel lekker hoor, moeten vaak iets langer koken). Wij planten van beide soorten een aantal planten; zo kun je van de nazomer tot de winter verse rode kool eten (en ook het verschil proeven tussen zomerkool en bewaarkool 🙂 ).

Voorbeelden van zomerrassen:

 • Langedijker Vroege (oogstbaar vanaf juli-augustus)
 • Red Jewel F1
 • Omero F1
 • Red Express

Onze favoriete bewaarsoort:

 • Langedijker Bewaar
 • Lectro F1
 • Lodero F1 (knolvoetresistent)
 • Ruby Perfection F1

We hebben zelf wel eens rode kool ‘ingekuild’, onder de grond. Vroeger was dat een veelgebruikte bewaarmethode. Hier niet – we hebben de kolen nooit meer teruggevonden op wat paarse blaadjes na 🙂 . Muizen, rot, geen idee…….maar sindsdien bewaren we ze een paar weken op een donkere koele plaats, of ik vries ze in, gesneden en geblancheerd.

Jonge zaailing van rode kool

 

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND

Rode kool tabel

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anita

Ik krijg geen koolvorming in mn plant.
Wat doe ik verkeerd

Carola

Hallo Anita, op internet zou je kunnen zoeken op ‘koolgalmug’ en ‘draaihartigheid’, en vergelijk dan de plaatjes met je eigen kolen. Misschien is dat het probleem? De larven van de koolgalmug vernietigen de groeipunten van de kolen en veroorzaken een ‘leeg hart’ en verdraaiingen in de top van de plant. Als je dit hebt, dan komt er echt geen kool meer.
Of: knolvoet in de grond?
Beetje meer info, ook over het uiterlijk van je planten en de wortels ervan, kan echt helpen om een goed antwoord te krijgen.
Groetjes, Carola

José Geurtse en Hans Geurtse

ook wij hebben dit jaar geen succes met de rode kool, de planten zijn door de vroege warmte omhoog geschoten, en hebben nu moeite met sluiten, we hopen van de 20 dat er nog een paar gaan sluiten. We hebben dit voor het eerst nooit eerder gehad. De spitskool, witte kool en savooie kool doen het uitstekend. We hebben nu nog wat plantjes gekocht en hopen toch nog op rode kool. Wij telen op zand grond en paardenmest en goed wateren iedere avond bij droogte. Verder zijn we eigenlijk het hele jaar voorzien van groente heerlijk.

baukje

hoi Diana, wat maakt dat rode kool niet later dan mei gezaaid kan worden? en bv bonen en bieten tot in juli nog wel gezaaid kunnen worden. De reden voor mijn vraag is namelijk als je nu rode kool zaait en je hebt een hele lange nazomer zou dit iets opleveren? en wat is jouw ervaring hiermee. Dankje voor je steun en toeverlaat Baukje

baukje

Dankje wel Diana voor je ondersteunende reactie. Ik ga de rode kool zaaien en kijk wat het doet. En ook dankje voor de tip van de rode variant. Ook de moeite waard om uit te proberen. Groet Baukje

Piet Bevers

Hoi, Diana,
Ik heb dit jaar verschillende kolen staan.
o.a. rode – groene en koolrabi.
Hoe bewaar ik de kolen het beste als ik ze niet direct op kan eten?

annick

Hallo Diana,
Heb voor het eerst zaailingen geplant een tijdje terug. Ze doen het ok. Vroeg me af of ik nu al hier en daar een blad af kan knippen? Is dit eetbaar? Is dit schadelijk voor de plant? Thx en groeten

Yvonne Zandbergen

Hoi Diana,

Is het bij rode kool net als bij witte kool nodig om onder een net te telen in verband met de koolwitjes of is een koolkraag voldoende bescherming?

Groet,
Yvonne

E. Kommers

Na veel zoeken vond ik een rode kool soort met een FIJNE nerf, die ook bij de door jou aanbevolen soorten staat. Maar ik kan nergens vinden waar ik dat zaad kan bestellen.
Zou je kunnen/willen aangeven waar dat zaad te bestellen is ? Het betreft LECTRO F1.
Misschien zijn ook de zomer rode kolen wat minder grof van nerf ? Hoewel me dat nog niet gebleken is.
Graag zie ik een reactie tegemoet.

Hartelijke groet,
E. Kommers

Gerrit Nieuwenhuis

De rode kool ‘Lodero’ F1 zou knolvoet resistent moeten zijn. Helaas, niets is minder waar. Mijn rode kool planten zijn totaal verziekt door de knolvoet.

IMG_0903.jpg
Doris

Hallo Anita. Ik doe nu iets wat ik nog nooit heb gedaan: ik vind jou en je site geweldig! Goed uitgelegd zonder wazige verhalen eromheen. Chapeau. Ik heb nog wel een vraagje: klopt het dat de zaai- en oogsttijden hier in spanje anders zijn? En dat in Nederland gekochte zaden in spanje niet bruikbaar zijn? Vriendelijke groet

Carine p

Dag Doris,
ik lees per toeval jouw vraag en ga even hiervan gebruik maken met mijn ervaring. Ongeveer 20 jaar geleden zijn wij naar ZW Frankrijk verhuisd en ik kan je ten stelligste bevestigen dat de periodes niet te vergelijken zijn. Er zijn zaken die ik hier in het najaar zaai en vroeger in België in het voorjaar. Mijn vroeger schema is compleet veranderd en dit heb ik volledig veranderd met vallen en opstaan en nog steeds luister ik vooral naar de mensen ter plaatse. Ook hangt het vooral af van de droogte periodes en de hitte waar we de laatste jaren niet van gespaard bleven.
Een klein voorbeeldje… citroengras vind ik hier niet in de winkel, behalve van die uitgedroogde stokjes. Ik dacht het toch eens zelf te zaaien, alhoewel men zegt dat die te klein zouden blijven. Wel, ik kan je verzekeren dat ik elk gekiemd plantje in een p9 potje verspeend heb en in mei buiten geplant heb. Zelfs niet meer in een koude kas (serre in België). Je moet de planten nu zien, ze zijn allemaal 1 meter hoog met aardige verdikkingen. Dit zou niet mogelijk zijn in NL of Be.
Ander voorbeelden, spinazie zaai je hier niet in maart maar wel in het najaar zoals vele andere groenten. Bepaalde tomaten smaken gewoon helemaal anders door de grondsoort en ook de grootte is verschillend. Ik herinner mij green giant van Diana waar ze over een gemiddelde schreef van 200 gram per tomaat. Wel, ik plant ze bijna elk jaar (met dank aan Diana) en heb tomaten van gemiddeld 600 gram zonder het geven van meststoffen
Daartegenover heb ik soorten die bijzonder weinig geven, vooral de langwerpige soorten zoals blush etc. Soorten die gevoelig zijn aan neus rot, de langwerpige tomaten zoals speckled roman, eros etc hebben hier veel last van neus rot alhoewel de druppelbevloeiing voldoende water geeft. Dit heeft allemaal te maken met het grote verschil in temperatuur.
Zo zou ik nog vele voorbeelden kunnen noemen.
Hopelijk heb je iets aan dit antwoord. Misschien een goed idee om eens een kalender op te stellen voor diegenen die zuidelijker wonen 🙂
groetjes
carine

Carine p

Dag Doris,
jouw voorbeeld van kousenband…. Ik heb ze deze week voor de 2de keer gezaaid, buiten. Het is een beetje riskant maar uiteindelijk zitten wij nu nog steeds met 34 graden. De nachten zijn veel kouder en het verschil tussen dag en nacht is ongeveer 20 graden.
De maand september is voor mij bv. het buiten zaaien van spinazie, wintersla of snij sla, paksoi, andijvie soorten, rammenas, winter radijzen, koriander, kervel, dille, rapen. Eigenlijk lijkt dit heel erg op de lijst van Diana, alleen zaai ik rechtstreeks buiten.
Kolen worden hier dan uitgeplant die ik in juli heb gezaaid.
Saffraankrokussen worden in de grond gestopt.
In de koude kas kan ik ook plantjes van voorgaande zetten, maar slechts vanaf oktober. Tomaten/paprika/aubergine blijven tot een stuk van november in de koude kast staan.
Hopelijk’ helpt dit een beetje
groetjes
carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief