Rode kool

Rode Kool

Rode kool behoort (samen met witte kool, savooikool en spitskool) tot de sluitkolen. Alle sluitkolen hebben min of meer dezelfde eigenschappen, voedingsbehoeften, etc.

Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie daarom het hoofdstuk van de Sluitkool.

Hieronder vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. rode kool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

Overige bijzonderheden m.b.t. Rode Kool:

Rode kool plant

Bedenk dat er vroege en late rassen zijn. Ik wil niemand iets opdringen maar probeer ook eens een vroege soort! Wij vinden ze zelf erg lekker, ze zijn veel zachter van smaak en structuur.

Zomer-rode kool is veel lichter van kleur, bijna lila tijdens het koken. Ze bewaren wel wat minder goed.

Leuk is ook dat je de vroege zomerrode kool al in juli/augustus kunt oogsten, dat betekent dat nog voor het einde van de zomer dat stukje grond vrijkomt voor een nateelt.

De latere rode kool (de bewaarsoorten) zijn donkerder, stugger maar ook heel lekker hoor. Wij planten van beide soorten een aantal planten; zo kun je van de nazomer tot de winter verse rode kool eten (en ook het verschil proeven tussen zomerkool en bewaarkool ­čÖé

Onze favoriete zomersoort: Langedijker Vroege (oogstbaar vanaf juli-augustus)

Onze favoriete bewaarsoort: Langedijker Bewaar (oogstbaar oktober/november)

Rode kool planten

Er zijn ook nog wat F1-hybriderassen als Fuego, Lectro, etc., maar onze ervaring is dat die wel 3 of 4 keer zo duur zijn maar nou niet pers├ę heel veel beter dan de 2 ouderwetse “Langedijkers”.

We hebben zelf wel eens rode kool “ingekuild”, onder de grond. Vroeger was dat een veelgebruikte bewaarmethode. Hier niet – we hebben de kolen nooit meer teruggevonden op wat paarse blaadjes na; muizen, rot, geen idee…….maar sindsdien bewaren we ze een paar weken op een donkere koele plaats, of ik vries ze in, gesneden en gaar gekookt.

Ook bij de gekookte diepvries rodekool kun je goed (in kleur) het verschil zien tussen de zomerkool en de bewaarkool.

Zaaitabel en plantafstand

Rode kool tabel