Eindelijk een goede zaaitray

Er is een altijd terugkerende vraag op pagina’s en in blogs op mijn website: waar heb ik de zaaitray’s gekocht die ik gebruik. Ik heb een deel gekregen (of kunnen bemachtigen is misschien een beter woord) toen de volkstuinvereniging nog voor de leden zaailingen inkocht (preiplantjes in polystyreen = piepschuim tray’s). Ik heb er veel plezier van gehad (en nog), heb ze in een goede vorm kunnen snijden waardoor ze bijvoorbeeld in de propagator passen. Ik gebruik ze al ruim 20 jaar en pas nu beginnen er soms stukjes vanaf te breken.

Tomatenzaailingen kiemen in polystyreen tray’s

Helaas zijn deze tray’s niet of nauwelijks meer te koop, geen idee waarom (want het gaat dus lang mee, is licht in gewicht, en blijkbaar wat minder slecht voor het milieu dan gedacht – als ik de berichten op internet mag geloven).

Ik heb zo’n 15 jaar geleden prachtige tray’s bij het Vlaams Zaadhuis gekocht; oersterk, stevig kunststof, handige grote vakjes. En ze gaan nog wel 15 jaar mee.

Ik heb 2 van deze handige en stevige, sterke rode tray’s. En verder gebruik ik vooral mindere kwaliteit tray’s, die vaak maar enkele keren herbruikbaar zijn omdat ze van flodderig plastic zijn gemaakt. En ik hergebruik bakjes uit de supermarkt waar bijvoorbeeld groenten in zaten. Dit soort dingen:

Niet heel goed te zien maar het zijn bakjes waar bijvoorbeeld champignons in hebben gezeten, of een nasigroentepakket

Ik was dus altijd erg blij met mijn 2 mooie rode zaaitray’s met grote vakjes en de polystyreen tray’s met kleine vakjes die nu helaas wel aan het einde van hun lange leven gaan komen. En verder was het dus vooral behelpen met spul dat slechts kort leefde en lastig was om mee te werken (omdat het kan buigen, breken, scheuren en daardoor ook nog hoogst irritant uit je handen kan kiepen).

Er zijn mensen die heel tevreden met deze bakjes en tray’s van flodderig plastic zijn, maar zelf (wellicht verwend door wat ik al had) heb ik me altijd afgevraagd waarom er toch weinig of geen goede stevige zaaitray’s te vinden zijn. Het leek mij een ‘gat in de markt’.

En nu heb ik ze gevonden!! Voor al die mensen die ook op zoek zijn naar kwalitatief goede zaaitray’s:

Ik kreeg de tip van tuinbuurvrouw Laura, zij is voor een deel Engels, heeft ook jaren in Engeland gewoond en zoekt, googelt en leest dus wat meer in die taal en bezoekt vooral Engelse websites. En zij vond dat een bedrijf met de naam Containerwise deze tray’s maakt. En de voorste/eerste tray op de foto maakten ze in samenwerking met Charles Dowding (van het No Dig organic gardening). In Engeland zijn deze tray’s al een groot succes, en nu zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar, vooralsnog op kleine schaal. Tuinbuurvrouw Laura wilde ze bestellen, en ik wilde ze natuurlijk ook proberen, en dus bestelden we samen (konden we fijn de verzendkosten delen).

Zoals je op de foto ziet bestelde ik 3 tray’s, in 3 formaten (uiteindelijk zijn er 7). Ze zijn gemaakt van gerecycled (ook een fijn idee!) hard plastic. En ze zouden 15 jaar mee kunnen gaan. Dat geloof ik zomaar want de tray’s zijn stevig, amper buigbaar, sterk en compact. Het formaat is ongeveer 35 x 20 centimeter en dat is lekker handzaam en niet te zwaar als ze gevuld zijn. Ik heb deze uiteindelijk uitgekozen: vooral op de foto zie je tray zoals die in samenwerking met Charles Dowding is gemaakt en dat is deze: Module Tray CD 60. De tweede op de foto is de Kweekmodule met 77 vakjes. Die lijken eigenlijk wel heel veel op elkaar. De laatste is iets groter, heeft wat meer vakjes en elk vakje is iets groter (vooral wat dieper waardoor die handig is voor soorten die wat meer worteltjes maken). De achterste op de foto is de ‘Diepkweekmodule’ met 28 vakken. De vakken zijn groot en opvallend diep.

Uiteraard heb ik er gelijk in gezaaid. Het voordeel is dat ze onderin grote gaatjes hebben, zodat je de pluggen er later gewoon met een vinger uit kunt duwen. Dat heeft dan wel als aandachtspunt dat je de tray even goed op een vaste ondergrond of in een onderbak moet zetten wanneer je ze vult (anders valt de grond er aan de onderkant zo weer uit :-)). De grond valt er trouwens niet meer uit als je de tray hebt gevuld en gezaaid en water gegeven.

De vakjes zijn extra diep zodat zaailingen er goed in kunnen groeien voor ze uitgeplant worden (je kunt dat misschien nog het beste zien op de foto bovenaan deze pagina). Er gaat dus wat meer grond in de tray’s maar dat betekent ook dat die grond iets minder snel uitdroogt en dat er voldoende voeding in de grond zit om zaailingen iets langer in de trays te laten staan/groeien.

Ik voelde me net Monty Don van Gardener’s World toen ik de trays’s vulde :-): ik verdeelde de luchtige potgrond over de tray’s, tikte een paar keer met de tray op de werktafel zoals hij dat ook altijd doet, en toen was het klaar en kon ik al gaan zaaien (in de 2 rode tray’s die ik al jaren heb moet ik altijd grond over de tray’s verdelen en die grond vervolgens zelf een paar keer met mijn vingers wat dieper in alle vakjes duwen).

Ik beloof hier de komende weken nog te laten zien hoe het gaat met het kiemen, groeien en uitplanten van de zaailingen, en wat de voor- en nadelen zijn die ik ondervind. Ik zou normaal gesproken dan ook hebben gewacht met een blog tot ik daar ook al wat over zou kunnen melden, maar het is nu mei, en er zijn misschien nog mensen op zoek naar goede tray’s want er is nog meer dan genoeg te zaaien.

Vooralsnog ben ik er erg tevreden over. Ik heb in de voorste/kleinste/laagste tray onder andere snijbiet en krulandijvie gezaaid. In de middelste tray (die nog iets dieper is) zaaide ik knolvenkel. En de grote tray die ‘diepkweekmodule’ heet, met 28 vakjes, kocht ik eigenlijk omdat het me wel handig leek voor het stekken (van Salvia’s, Dahlia’s, rozen, etc.). Maar toen ik de tray zag bedacht ik gelijk dat ze ook heel handig zou kunnen zijn voor het zaaien van grote zaden en soorten die diep wortelen. En dus zaaide ik er nu maïs en nog 2 pompoenen in, maar ik zou ook kunnen denken aan soorten die ik normaal gesproken direct per zaadje in een 9-centimeterpotje zaai, zoals tuinbonen en courgettes. En misschien kan ik er zelf ook wel 5 stamboontjes bij elkaar in 1 vak zaaien. Leuk om er deze zomer eens mee te experimenteren!

Edit 25 mei: ondertussen zijn de maiszaailingen prima in de diekweekmodule gekiemd, ze mogen eerst nog groeien voor ik ze uit ga planten

Ondertussen heb ik ook al flink wat reacties van mensen gekregen die zelf een tip voor een goede stevige tray hebben, mocht je er interesse in hebben, lees dan dus vooral ook de reacties voor wellicht andere tray’s en adressen maar ook wat mensen die deze tray’s gekocht hebben er van vinden.

De diepkweekmodule net na het zaaien van de mais, 2 pompoenen en een patisson

Op dit moment worden de tray’s in Nederland (voor zover ik weet) dus alleen bij The Farm Dream verkocht. Ik bestelde de tray’s dinsdagochtend en kreeg ze woensdagmiddag via postnl in huis, goed en stevig in een kartonnen doos verpakt.

Tot slot van dit blog (of deze reclameboodschap :-)) nog 1 foto, van de vrolijke bloeiende Barbarea praecox (landkers), de eerste bloemenfoto van dit jaar!

63 reacties op Eindelijk een goede zaaitray

Johan 13 mei 2021 om 10:09

Bedankt voor de tip, deze tray’s zocht ik ook al enige tijd.
Gelijk proberen te bestellen maar helaas pakt de site mijn adres niet.
Zal het later nog eens proberen.

Johan 13 mei 2021 om 10:13

Ah, fout ontdekt.
Eerst huisnummer invullen en daarna de straat.

Ruud & Diana 13 mei 2021 om 10:21

Hallo Johan,
Leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Wil je dat hier nog even laten weten?
Ja, ik moest bij het bestellen ook wel iets meer mijn best doen, gelukkig staat er dan gelijk een melding wat nog niet of niet goed staat ingevuld. Het bestelformulier is, denk ik, nog in het Engels gemaakt en daarna vertaald want ik zag nog ergens zipcode in plaats van postcode staan 🙂
groetjes,
Diana

Jolande 13 mei 2021 om 11:37

Er is ook een heel verantwoorde rubber versie. Zie rubber zaaitray Kudzu.be. Dat zijn flexibele trays met 30 gaten. Makkelijk er uit te halen doordat je ze kunt duwen. Voor vask verplaatsen heb je onderbakken nodig.

Ruud & Diana 13 mei 2021 om 21:27

Hallo Jolande,
Ik heb gelijk even gezocht op de website die je noemt, want het klinkt heel bijzonder en interessant, maar ik kan nu helaas geen zaaitray van rubber meer vinden. Misschien was het iets tijdelijks?
groetjes,
Diana

Petra 13 mei 2021 om 23:38

Hoi Diana,
Ze staan op de website als 3de artikel onder tuingereedschap !
Petra

Ruud & Diana 14 mei 2021 om 10:46

Hallo Petra,
Dankjewel!! Haast en kippigheid zijn geen vrienden 🙂
Ik heb even gekeken, voor wie er interesse in heeft hier de directe link: Kudzu – rubberen zaaitray
groetjes,
Diana

Jan-Willem 13 mei 2021 om 11:40

Ziet er mooi uit! Ik heb inderdaad van die goedkope van slap plastic en probeer ze zo lang mogelijk te gebruiken. Maar ze lopen nu wel op hun laatste benen.
Spoel je de aarde er niet uit met zulke grote gaten? Of staan ze op een vlakke ondergrond?

Ruud & Diana 13 mei 2021 om 21:22

Hallo Jan-Willem,
Ze staan hier inderdaad in een onderbak. De eerste keer optillen en in de onderbak zetten zorgt ervoor dat er per tray bij elkaar een paar theelepels grond uit spoelt, daarna niet meer omdat door het water geven de grond aan elkaar hecht.
groetjes,
Diana

Chris janssens 13 mei 2021 om 19:52

Ik heb toevallig ook deze trays ! Gevonden in een zaak in de buurt, die meldde dat ze helaas niet meer te krijgen waren bij hen !
Ondertussen heb ik ze al vaak, met succes , gebruikt !
Waarom stopt men toch altijd met het maken van goede dingen, en vervangt men ze door flutdingen ? Onze consumptiemaatschappij ? Zo jammer !

Petra 13 mei 2021 om 20:04

Hoi Diana,
Die trays zien er idd stevig uit. Ook ik gebruik de goedkopere, plastic trays, maar ondanks de mindere kwaliteit toch al zo’n vier jaar. Maar ik ga er toch enkele bestellen.
Bedankt voor de tip !
Petra

Linda 13 mei 2021 om 21:40

Wat jammer dat ik deze info niet eerder heb gekregen. Ik had zgn roottrainers gekocht. Best duur. Maar wat een waardeloos plastic, bleek dit. Meteen al scheuren terwijl ik heel voorzichtig deed. De manier van openen, ipv omhoogdrukken, leek mij handig. Maar met zulk inferieur materiaal zo zonde van het geld. Ik geef deze reactie om anderen te waarschuwen.
Bedankt voor de tip van goede kweekpotjes!

Eke Lindner 13 mei 2021 om 22:25

HALLELUJA! En dat riep ik hardop achter mijn scherm ja. Wauw Diana, wat fijn dat jij dit blogt. Ik ben onwijs benieuwd naar je ervaringen ermee in de aankomende periode.

En die grote gaten onderin, wat top zeg! Grote blij. 🙂

Richard 13 mei 2021 om 22:48

Hallo Diana,

Dat zijn mooie trays. Ik gebruik meestal P9 potjes voor kolen, bonen, pompoenen etc. Doe jij dat ook nog steeds, of verdringen deze trays de P9 potjes? Ik ben bang om kleiner te gaan dan P9, ik heb het gevoel dat planten die opgroeien in P9 het beter doen.

Groet, Richard

Ruud & Diana 14 mei 2021 om 08:53

Hallo Richard,
Ik gebruikte tot nu toe ook altijd P9-potjes voor de soorten die je noemt. Of de vakjes in deze tray groot genoeg zijn moet nog blijken. Ik ga er de komende weken en maanden flink mee experimenteren. Voor nu heb ik er vertrouwen want de vakjes zijn niet heel breed maar wel heel diep, waardoor vooral mais, pompoenen en courgettes een goed wortelgestel kunnen maken. Maar het zou wel kunnen dat de bladeren van meerdere naast elkaar gezaaide plantjes elkaar in de weg gaan zitten. Als ik er wat meer soorten in heb gezaaid zal ik er zeker foto’s van maken en beschrijven welke soorten het er goed en welke minder goed in doen.
groetjes,
Diana

Sven 13 mei 2021 om 22:50

Hallo Diana en co moestuinders. Je kan ook eens kijken op de webshop van moestuinweetjes, je moet wel erop letten dat de tray van harde plastic is. Ik heb er zowel de deeproottray van als die met 104 gaten. Degelijk als je het mij vraagt en zonder sluikreclame te willen maken.

Ruud & Diana 14 mei 2021 om 08:39

Hallo Sven (en Petra, Karin en alle anderen die hebben gereageerd),
Hartelijk dank voor de tips! Ik kan zelf natuurlijk alleen maar de kwaliteit inschatten van de tray’s die ik zelf heb maar ik heb nu onderaan het blog even geschreven dat er reacties zijn met tips voor andere goede tray’s en adressen en mensen die dus in de reacties kunnen vinden.
groetjes,
Diana

Marja 14 mei 2021 om 10:37

Hoi Sven, ik heb ook deze trays van moestuinweetjes plus onderbakken. Bevalt prima

Yvonne 14 mei 2021 om 22:47

Ik heb ook de trays van moestuinweetjes. Die zijn er stevig en er zijn verschillende formaten.. maar nog handiger… er zijn passende onderzetters en deksels! Echt super!

Eveline 15 mei 2021 om 16:10

Ik ben ook zeer tevreden over de trays, onderbakken en doorzichtige overzetkappen van moestuinweetjes!

Maria 15 mei 2021 om 18:11

Tig planten naar de hymalaya met die deep root trays

Ruud & Diana 16 mei 2021 om 08:39

Hallo Maria,
Ik denk dat je met deep root trainers rekening moet houden met het feit dat het vocht naar beneden zakt. En dan kan de grond bovenin de vakjes misschien al wat opdrogen maar is die onderin de vakken nog nat genoeg. De kans op te vaak of teveel water geven is daardoor wat hoger. En de grond goed verluchtigen (met grof brekerzand en/of perliet) lijkt me daarom ook extra handig.
groetjes,
Diana

Maria 16 mei 2021 om 09:53

Hallo Diana,
Ik refereerde naar de deep root trays van moestuinweetjes.
Je krijgt daar met geen mogelijkheid je plantjes heelhuids uit. De helft tot 3 kwart van de grond blijft daarin achter , nat of droog. Niet met een lepel, vork of wat dan ook. Het gaatje in het midden onderin zou je de steel van een houten lepel of bamboestokje in kunnen steken maar dat gaat dan dwars door je wortels én plantje heen.Of je moet je grond volledig laten uitdrogen , hetgeen ook weer slecht voor je zaailing is. De ellende met deze trays is dat de worteltjes aan de randen blijven plakken waardoor je ze kapot trekt.
Máár inderdaad de kweektrays van Charles Dowding schijnen super te zijn, mooi ruim en door het grote drainage gat zijn de plantjes er super simpel uit te halen.
Ik ga me in ieder geval daar wat kweek trays van aanschaffen.
Ik volg Charles al héél lang , een super vent met ongekende kennis van zaken.

Ruud & Diana 17 mei 2021 om 08:54

Hallo Maria,
Dankjewel voor de aanvulling!
Ik ben benieuwd hoe dat bij de deep root tray gaat die ik nu heb gekocht en gebruik. Zodra de mais is gekiemd en groot genoeg is om uitgeplant te worden zal ik dat nog melden.
groetjes,
Diana

Karin 14 mei 2021 om 00:46

Wat een geweldige tip Diana! Zie dat niet alles meer verkrijgbaar is dus zal even moeten wachten met aankopen. Deze tray heb ik onlangs gekocht: Fair Zone seed tray bij eco-logisch. Ik was verrast door de kwaliteit dat ik de tray in mijn handen had, zwaar en degelijk. Dit kan volgens mij heel lang mee. Mooi handig formaat ook. Helaas nog maar een soort verkrijgbaar.

Anne 14 mei 2021 om 17:48

Goede avond Diana,

Ik ben zo blij met deze tip!! Ik was al zo lang op zoek naar degelijk, praktisch en handzaam materiaal. Direct besteld! Ik kijk er naar uit om er mee aan de slag te gaan!
Een fijn weekend,
Anne

Anne Vyncke 19 mei 2021 om 17:40

Goede avond,

Hier ook in La Manche (Frankrijk) het prachtig materiaal toe gekregen!
Ik ben er heel blij mee. Zo stevig en degelijk.Twee trays te samen, kunnen op een halve centimeter na niet in onze onderbakken. Hoe spijtig…
Als iemand suggesties heeft?

Anne

Ruud & Diana 20 mei 2021 om 09:02

Hallo Anne,
Leuk om te horen dat je ze ook hebt besteld en er tevreden over bent!!
Jammer dat er niet 2 in 1 onderbak passen, ik heb hier nog 1 oude grote tray die in geen enkele onderbak past en daardoor moet ik die, als ik die gebruik, altijd elke dag water geven. Heb je de andere reacties op dit blog gelezen? Een aantal mensen geven tips voor onderbakken, waar nodig heb ik er op geantwoord door er de link bij op te zoeken en te vermelden. Ik hoop dat je daar passende tray’s vindt! En ik zag dat The Farm Dream nu ook onderschotels voor de tray’s verkopen. Ik weet niet welke kwaliteit dat is, ik zag het gisteravond even snel staan.
groetjes,
Diana

Anne Vyncke 24 mei 2021 om 16:13

Dag Diana,

Nogmaals dank om door te geven dat er nu ook onderbakken op de site zijn.
Ik bestelde ze vandaag in de hoop dat de kwaliteit ook op niveau is. Ik heb nog wat gekeken op de andere sites maar het zijn toch telkens andere afmetingen. Ik had niet veel zin om te blijven sukkelen omdat ik geen goede onderbakken heb.
Een fijne dag nog.

Ruud & Diana 24 mei 2021 om 17:19

Hallo Anne,
Ik ben wel heel benieuwd wat je van de onderbakjes vindt!
Ik hoop dat je hier nog eens laten weten of de kwaliteit goed is en ze even stevig zijn als de tray’s!
groetjes,
Diana

Anne Vyncke 24 mei 2021 om 18:53

Van zodra ik ze wat gebruikt heb, laat ik je iets weten. Ik hou je op de hoogte!

Anne 30 mei 2021 om 14:12

Dag Diana,

De onderbakken zijn toegekomen… en al in gebruik.
Ze hebben een andere kleur doch is het een andere plastiek? Ze zijn in ieder geval heel erg degelijk.
Aan de binnenkant zijn er plastieken “uitstulpingen”. Ik dacht dat dat was om de trays goed op hun plaats te houden maar het is om ze wat hoger te zetten. Ik vermoed om de wortels uit het water te houden? Daardoor komt er uit de grote gaten onderaan wat compost maar de hoeveelheid is niet om je zorgen over te maken.
Het is een gemak om ze te hebben. Ze hebben een boord waar je ze goed mee kan vasthouden en de trays zijn er mooi in verankerd. Ik ben blij met deze nieuwe aanwinst. Een fijne dag nog, Anne

Ruud & Diana 31 mei 2021 om 09:03

Hallo Anne,
Dankjewel dat je nog even laat weten wat je van de onderbakken vindt!
Klinkt goed! Ik heb gelijk nog even op de website en ik zie er nu ook bij staan ‘lekbak’, handig dat de tray en dus zaailingen niet in het water kunnen blijven staan. Als ik er zelf nog een tray bestel zal ik er zeker ook gelijk eens 1 of 2 onderbakken bij kopen.
Nogmaals dank!
Diana

Bert 14 mei 2021 om 23:00

Hallo Diana,
zeer bedankt voor de tip – direct de hele serie (die in voorraad is) besteld!

saskia B 15 mei 2021 om 08:12

Ik heb eigenlijk dan veel behoefte aan dit soort trays met minder gaten. Vaak zaai ik van een bepaalde soort (noem eens: knolvenkel, ananaskers, kolen) maar tien tegelijk. En ook dan zijn stevige handige trays erg handig.
Als je dan zo’n grote hebt, moet je verschillende soorten in 1 tray zaaien. En dan is de ene soort al klaar om afgehard te worden, terwijl de andere dat nog niet is. Of zo. De prachtige trays die jullie noemen hebben allemaal zoveel gaten…..

Yvonne 15 mei 2021 om 11:31

Ik heb een aantal stevige trays door midden geknipt. Nou zijn deze niet van hard plastic, kwam er echt net doorheen met een schaar.

Dezelfde soorten bij elkaar zaaien (kolen bij kolen, prei en ui etc.) In dezelfde tray zaaien… Deze kiemen ongeveer even snel.

Ruud & Diana 15 mei 2021 om 16:36

Hallo Saskia,
Eigenlijk is de reden dat er tray’s bestaan juist omdat je dan heel veel kunt zaaien op een klein oppervlak :-).
Bij The Farm Dream hebben ze trouwens ook een traytje met 15 vakken. Ik vind het zelf trouwens nooit een probleem, ik haal eruit wat verspeend of uitgeplant kan worden en zet de tray dan gewoon terug in zijn onderbak tot er weer andere soorten uit kunnen worden gehaald. Maar het is maar wat iemand zelf wel of niet prettig vindt: een tray, potjes, wc-rolletjes, turfpotje, breedwerpig in een zaaibakje, in een eierdoos, in een dicht doosje met vermiculiet, etc.: in dit geval leiden en heel veel wegen naar Rome :-).
groetjes,
Diana

Mascha 15 mei 2021 om 09:06

Ik heb sinds een paar maanden zowel de CD zaaitrays via the farm dream en ook een aantal van stevig plastic via moestuinweetjes incl de onderbakken. Ze werken allemaal heel prettig. Je kunt gemakkelijk de zaailing omhoog duwen via het brede gat, maar De aarde lekt er niet uit wanneer je het vakje goed vult. Heel blij met deze trays!

Piet Bevers 15 mei 2021 om 13:24

Diana,
Bij zeedo zaden in Tilburg kun je kiezen tussen een 15 tal stektrays.
verschillend in grootte en diepte.
Verder zijn ze gespecialiseerd in exotische zaden.
De webside is seedo.nl.

Suzanne 15 mei 2021 om 21:50

Over de laatste foto: wat is het verschil tussen deze en koolzaad dat overal langs de snelweg bloeit? Of is dat geen koolzaad ;)?

Mvg Suzanne

Ruud & Diana 16 mei 2021 om 09:03

Hallo Suzanne,
Het verschil is de plant. Maar koolzaad is ook gewoon een koolsoort (en alle koolsoorten zijn uiteraard familie van elkaar). Kool bloeit altijd met gele of witte bloempjes. Dat geldt voor koolzaad, spitskool, rucola, broccoli, waterkers en noem ze allemaal maar op :-).
groetjes,
Diana

Gery 15 mei 2021 om 22:48

Om te voorkomen dat er grond uit de zaaitray of het potje valt leg ik onderin altijd een klein stukje krantenpapier. tegen de tijd dat je het plantje gaat verpotten of uitpoot is het papier al bijna verteerd.
voor mij al jaren een prima oplossing.

Richard 16 mei 2021 om 09:51

Als onderbak gebruik ik kotwannen van Breker.de. Dat is officieel voor konijnenhokken, waar ik ze trouwens ook voor gebruik. Stevige bakken en niet te duur. En in allerlei maten.

Groet, Richard

Ruud & Diana 17 mei 2021 om 08:34

Hallo Richard,

Dat zijn ook mooi onderbakken! Zelf gebruik ik onderbakken van de Ikea (met de naam Slugis) maar helaas worden die niet meer verkocht.
Ik plaats gelijk even de link naar de bakken: Breker.de

En ik kreeg ook nog een mailtje van Belia die graag deze onderbakken gebruikt: Moestuinweetjes

Van Adja kreeg ik trouwens nog een mailtje met de link naar diepe zaaitray’s op deze pagina van de website van Vreeken

groetjes,
Diana

Carine p 17 mei 2021 om 15:08

Hey,
Wat ik gebruik als onderbakken om de potjes in te zetten, zijn vierkante metsers bakken. Ik vond dit in een soort Brice de afdeling metserij en koste slechts 3,95 euro. Hierin kan ik 12 p9 potjes kwijt. Heel stevig materiaal.
Doei
Carine

Carine p 17 mei 2021 om 15:10

Brice is Brico , sorry autocorrect functie

Richard 16 mei 2021 om 15:02

Hallo Diana,

Ik heb de trays van Farm Dream binnen. Ik heb nog nooit zulke stevige trays gezien, ook die van moestuinweetjes zijn niet zo robuust. Ik zit eraan te denken om alles te vervangen voor deze trays. Ik heb de deeproot en de tray met 28 vakken. Die van 28 vakken komt in de buurt van P9 potjes en lijken mij erg geschikt voor de kolen enzo.

Groet, Richard

Johan 16 mei 2021 om 19:08

Hallo Diana en Richard,

Ik heb de trays ook binnen.
Heel tevreden mee.
Kwaliteit veel beter dan de trays die ik tot nu toe heb gezien/gehad.
Ik was al blij met de “piepschuimen trays (plug), maar die van mij waren toch wel zwak.
Als ze gevuld waren en je wil de bak optillen, breekt er snel een stuk uit.
Direct een heleboel losse potjes weggegooid.

Groet Johan

Ruud & Diana 17 mei 2021 om 09:38

Hallo Johan,
Goed om te horen dat je er tevreden over bent!!
Ik ben benieuwd hoe ze ver in gebruik zijn, ik heb erin gezaaid en nu is het wachten op het kiemen zodat ik kan kijken hoe de zaailingen er in groeien en hoe ik ze kan verspenen/uitplanten.
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 17 mei 2021 om 08:57

Hallo Richard,
Goed om te horen dat je er net zo tevreden over bent als ik!
Ik heb zelf in de deep root tray met 28 vakken mais en pompoenen gezaaid. Ik ben heel benieuwd hoe ze daarin kiemen en groeien en of ik ze vervolgens makkelijk uit de tray kan duwen om uit te planten.
groetjes,
Diana

Harold 17 mei 2021 om 13:16

Bedankt voor de tip en link voor de zaaitrays van The Farm Dream. Ze zijn besteld!

Ruud & Diana 17 mei 2021 om 21:49

Hallo Harold,
Leuk! Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt!
groetjes,
Diana

Harold 7 juni 2021 om 10:52

De trays gevuld met zaaigrond zoals uitgelegd in het YouTube filmpje van de Farm Dream en sperziebonen gezaaid. Resultaat mag er zijn!
Hartelijke groeten, Harold

Ruud & Diana 8 juni 2021 om 08:39

Hallo Harold,
Fijn om te horen, ik ga ook even op zoek naar het filmpje. Hier lukte het prima om in de zaaitray met grote vakken mais en pompoenen en patissons te zaaien en ze eruit te halen en te verplanten.

De mais heb ik al uitgeplant (vergeten foto te maken), maar dit zijn nog een patisson en pompoen:

pompoen en patisoon in zaaitray grote vakken

Ik was weer eens iets ongeduldig :-). Aan de onderkant zag ik worteltjes onderuit de tray komen:

Zaaitray grote vakken worteltjes onderuit

Ik had dus beter nog even enkele dagen kunnen wachten tot er wat meer worteltjes onderuit de tray zouden komen. Toch kreeg ik de pluggen makkelijk eruit (met mijn duim onderin de grote gaten naar boven geduwd, de grond vochtig (niet te nat want dan is het wat moeilijker om de plug er in geheel uit te halen):

Zaaitray grote vakken plug met pompoen en patisson

Je ziet al een mooi netwerk van gezonde witte worteltjes. Ik had vooral bij de linkse zaailing misschien beter nog iets langer kunnen wachten maar toch ging het eigenlijk al best goed om de pluggen uit de tray te duwen, en na voorzichtig transporteren en uitplanten staan de zaailingen er in de volle grond na een paar dagen prima bij.

groetjes,
Diana

Harold 21 juni 2021 om 11:51

Bedankt voor de tip om met een vinger de zaailing eruit te drukken. De bonen waren bij mij ook goed geworteld, alleen de slakken vinden ze helaas ook aantrekkelijk. Helaas kan ik de foto’s niet toevoegen. Probeer het een andere keer.
Nu boerenkool zaaien in de tray, heb er zin in. Groeten Harold

Laura 19 mei 2021 om 20:03

Mooie tip! Ik heb dit jaar voor het eerst ook zaaitrays gekocht want was de bakjes van de afhaal (te groot) of de eindeloos hergebruikte potjes van het tuincentrum wel zat. Die van jou zien er nog mooier uit maar mijne zijn ook echt stevig en hebben ook een groot gat onderin. Ben benieuwd hoe oud ze worden.

Ruud & Diana 20 mei 2021 om 09:50

Hoi Laura,
Gefeliciteerd! Een goede tray is zoveel fijner dan bakjes en potjes, omdat je er in alle opzichten zuiniger in kan zaaien (zaadje voor zaadje per vakje, minder potgrond, en het neemt minder ruimte in beslag). Ik ben benieuwd of je het fijner vindt dan in potjes zaaien!
groetjes,
Diana

Maria 22 mei 2021 om 07:13

Een aantal dagen geleden de bestelling binnen gekregen van Farm Dreams. Impressed!
Diverse maten en aantallen besteld. Mooi groot gat onderin, dat zal 100% schelen als zaailingen eruit gehaald moeten worden.
Gelijk het kleine “bloemen schaartje “ erbij gekocht.
Niet alleen fijn bij het knippen van de bloemen maar ook ideaal voor het knippen van alle kruiden.

Ruud & Diana 22 mei 2021 om 09:43

Hallo Maria,
Leuk om te horen!!
Ik kan zelf morgen de eerste snijbietzaailingen uitplanten, ik ben benieuwd hoe makkelijk (of niet) ik de zaailingen uit de tray’s kan halen.
groetjes,
Diana

Nol le Blanc 24 mei 2021 om 13:10

Bedankt voor de tip. Ik heb ze besteld en een week later al binnen. Mooie stevige trays 🙂

Ruud & Diana 24 mei 2021 om 17:00

Hallo Nol,
Leuk! Ik ben blij dat je er tevreden over bent!
Ik heb zelf zaterdag wat snijbietzaailingen uit de kleine tray uitgeplant, ik vond dat het heel makkelijk ging, mooie dikke pluggen met voldoende wortels, een goede start in de volle grond.
Veel plezier met de tray’s!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties