Eindelijk een goede zaaitray
Er is een altijd terugkerende vraag op pagina’s en in blogs op mijn website: waar heb ik de zaaitray’s gekocht die ik gebruik. Ik heb een deel gekregen (of kunnen bemachtigen is misschien een beter woord) toen de volkstuinvereniging nog voor de leden zaailingen inkocht (preiplantjes in polystyreen = piepschuim tray’s). Ik heb er veel plezier van gehad (en nog), heb ze in een goede vorm kunnen snijden waardoor ze bijvoorbeeld in de propagator passen. Ik gebruik ze al ruim 20 jaar en pas nu beginnen er soms stukjes vanaf te breken.
Helaas zijn deze tray’s niet of nauwelijks meer te koop, geen idee waarom (want het gaat dus lang mee, is licht in gewicht, en blijkbaar wat minder slecht voor het milieu dan gedacht – als ik de berichten op internet mag geloven).
Ik heb zo’n 15 jaar geleden prachtige tray’s bij het Vlaams Zaadhuis gekocht; oersterk, stevig kunststof, handige grote vakjes. En ze gaan nog wel 15 jaar mee.
Ik heb 2 van deze handige en stevige, sterke rode tray’s. En verder gebruik ik vooral mindere kwaliteit tray’s, die vaak maar enkele keren herbruikbaar zijn omdat ze van flodderig plastic zijn gemaakt. En ik hergebruik bakjes uit de supermarkt waar bijvoorbeeld groenten in zaten. Dit soort dingen:
Ik was dus altijd erg blij met mijn 2 mooie rode zaaitray’s met grote vakjes en de polystyreen tray’s met kleine vakjes die nu helaas wel aan het einde van hun lange leven gaan komen. En verder was het dus vooral behelpen met spul dat slechts kort leefde en lastig was om mee te werken (omdat het kan buigen, breken, scheuren en daardoor ook nog hoogst irritant uit je handen kan kiepen).
Er zijn mensen die heel tevreden met deze bakjes en tray’s van flodderig plastic zijn, maar zelf (wellicht verwend door wat ik al had) heb ik me altijd afgevraagd waarom er toch weinig of geen goede stevige zaaitray’s te vinden zijn. Het leek mij een ‘gat in de markt’.
En nu heb ik ze gevonden!! Voor al die mensen die ook op zoek zijn naar kwalitatief goede zaaitray’s:
Ik kreeg de tip van tuinbuurvrouw Laura, zij is voor een deel Engels, heeft ook jaren in Engeland gewoond en zoekt, googelt en leest dus wat meer in die taal en bezoekt vooral Engelse websites. En zij vond dat een bedrijf met de naam Containerwise deze tray’s maakt. En de voorste/eerste tray op de foto maakten ze in samenwerking met Charles Dowding (van het No Dig organic gardening). In Engeland zijn deze tray’s al een groot succes, en nu zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar, vooralsnog op kleine schaal. Tuinbuurvrouw Laura wilde ze bestellen, en ik wilde ze natuurlijk ook proberen, en dus bestelden we samen (konden we fijn de verzendkosten delen).
Zoals je op de foto ziet bestelde ik 3 tray’s, in 3 formaten (uiteindelijk zijn er 7). Ze zijn gemaakt van gerecycled (ook een fijn idee!) hard plastic. En ze zouden 15 jaar mee kunnen gaan. Dat geloof ik zomaar want de tray’s zijn stevig, amper buigbaar, sterk en compact. Het formaat is ongeveer 35 x 20 centimeter en dat is lekker handzaam en niet te zwaar als ze gevuld zijn. Ik heb deze uiteindelijk uitgekozen: vooral op de foto zie je tray zoals die in samenwerking met Charles Dowding is gemaakt en dat is deze: Module Tray CD 60. De tweede op de foto is de Kweekmodule met 77 vakjes. Die lijken eigenlijk wel heel veel op elkaar. De laatste is iets groter, heeft wat meer vakjes en elk vakje is iets groter (vooral wat dieper waardoor die handig is voor soorten die wat meer worteltjes maken). De achterste op de foto is de ‘Diepkweekmodule’ met 28 vakken. De vakken zijn groot en opvallend diep.
Uiteraard heb ik er gelijk in gezaaid. Het voordeel is dat ze onderin grote gaatjes hebben, zodat je de pluggen er later gewoon met een vinger uit kunt duwen. Dat heeft dan wel als aandachtspunt dat je de tray even goed op een vaste ondergrond of in een onderbak moet zetten wanneer je ze vult (anders valt de grond er aan de onderkant zo weer uit :-)). De grond valt er trouwens niet meer uit als je de tray hebt gevuld en gezaaid en water gegeven.
De vakjes zijn extra diep zodat zaailingen er goed in kunnen groeien voor ze uitgeplant worden (je kunt dat misschien nog het beste zien op de foto bovenaan deze pagina). Er gaat dus wat meer grond in de tray’s maar dat betekent ook dat die grond iets minder snel uitdroogt en dat er voldoende voeding in de grond zit om zaailingen iets langer in de trays te laten staan/groeien.
Ik voelde me net Monty Don van Gardener’s World toen ik de trays’s vulde :-): ik verdeelde de luchtige potgrond over de tray’s, tikte een paar keer met de tray op de werktafel zoals hij dat ook altijd doet, en toen was het klaar en kon ik al gaan zaaien (in de 2 rode tray’s die ik al jaren heb moet ik altijd grond over de tray’s verdelen en die grond vervolgens zelf een paar keer met mijn vingers wat dieper in alle vakjes duwen).
Ik beloof hier de komende weken nog te laten zien hoe het gaat met het kiemen, groeien en uitplanten van de zaailingen, en wat de voor- en nadelen zijn die ik ondervind. Ik zou normaal gesproken dan ook hebben gewacht met een blog tot ik daar ook al wat over zou kunnen melden, maar het is nu mei, en er zijn misschien nog mensen op zoek naar goede tray’s want er is nog meer dan genoeg te zaaien.
Vooralsnog ben ik er erg tevreden over. Ik heb in de voorste/kleinste/laagste tray onder andere snijbiet en krulandijvie gezaaid. In de middelste tray (die nog iets dieper is) zaaide ik knolvenkel. En de grote tray die ‘diepkweekmodule’ heet, met 28 vakjes, kocht ik eigenlijk omdat het me wel handig leek voor het stekken (van Salvia’s, Dahlia’s, rozen, etc.). Maar toen ik de tray zag bedacht ik gelijk dat ze ook heel handig zou kunnen zijn voor het zaaien van grote zaden en soorten die diep wortelen. En dus zaaide ik er nu maïs en nog 2 pompoenen in, maar ik zou ook kunnen denken aan soorten die ik normaal gesproken direct per zaadje in een 9-centimeterpotje zaai, zoals tuinbonen en courgettes. En misschien kan ik er zelf ook wel 5 stamboontjes bij elkaar in 1 vak zaaien. Leuk om er deze zomer eens mee te experimenteren!
Ondertussen heb ik ook al flink wat reacties van mensen gekregen die zelf een tip voor een goede stevige tray hebben, mocht je er interesse in hebben, lees dan dus vooral ook de reacties voor wellicht andere tray’s en adressen maar ook wat mensen die deze tray’s gekocht hebben er van vinden.
Op dit moment worden de tray’s in Nederland (voor zover ik weet) dus alleen bij The Farm Dream verkocht. Ik bestelde de tray’s dinsdagochtend en kreeg ze woensdagmiddag via postnl in huis, goed en stevig in een kartonnen doos verpakt.
Tot slot van dit blog (of deze reclameboodschap :-)) nog 1 foto, van de vrolijke bloeiende Barbarea praecox (landkers), de eerste bloemenfoto van dit jaar!
Bedankt voor de tip, deze tray’s zocht ik ook al enige tijd.
Gelijk proberen te bestellen maar helaas pakt de site mijn adres niet.
Zal het later nog eens proberen.
Ah, fout ontdekt.
Eerst huisnummer invullen en daarna de straat.
Hallo Johan,
Leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Wil je dat hier nog even laten weten?
Ja, ik moest bij het bestellen ook wel iets meer mijn best doen, gelukkig staat er dan gelijk een melding wat nog niet of niet goed staat ingevuld. Het bestelformulier is, denk ik, nog in het Engels gemaakt en daarna vertaald want ik zag nog ergens zipcode in plaats van postcode staan 🙂
groetjes,
Diana
Er is ook een heel verantwoorde rubber versie. Zie rubber zaaitray Kudzu.be. Dat zijn flexibele trays met 30 gaten. Makkelijk er uit te halen doordat je ze kunt duwen. Voor vask verplaatsen heb je onderbakken nodig.
Hallo Jolande,
Ik heb gelijk even gezocht op de website die je noemt, want het klinkt heel bijzonder en interessant, maar ik kan nu helaas geen zaaitray van rubber meer vinden. Misschien was het iets tijdelijks?
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ze staan op de website als 3de artikel onder tuingereedschap !
Petra
Hallo Petra,
Dankjewel!! Haast en kippigheid zijn geen vrienden 🙂
Ik heb even gekeken, voor wie er interesse in heeft hier de directe link: Kudzu – rubberen zaaitray
groetjes,
Diana
Ziet er mooi uit! Ik heb inderdaad van die goedkope van slap plastic en probeer ze zo lang mogelijk te gebruiken. Maar ze lopen nu wel op hun laatste benen.
Spoel je de aarde er niet uit met zulke grote gaten? Of staan ze op een vlakke ondergrond?
Hallo Jan-Willem,
Ze staan hier inderdaad in een onderbak. De eerste keer optillen en in de onderbak zetten zorgt ervoor dat er per tray bij elkaar een paar theelepels grond uit spoelt, daarna niet meer omdat door het water geven de grond aan elkaar hecht.
groetjes,
Diana
https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/21248/zaaiplaat-met-38-kweekcellen-om-in-te-zaaien-of-te-stekken
Deze heb ik, best stevig, gebruik ze nu al drie jaar zonder schade. We zijn verschillende dieptes en breedtes. Ze passen ook in een vensterbank.
hai, ik las wel op tuinadvies dat de onderbak niet erg van goede kwaliteit is, heb jij die ook?
Ik heb toevallig ook deze trays ! Gevonden in een zaak in de buurt, die meldde dat ze helaas niet meer te krijgen waren bij hen !
Ondertussen heb ik ze al vaak, met succes , gebruikt !
Waarom stopt men toch altijd met het maken van goede dingen, en vervangt men ze door flutdingen ? Onze consumptiemaatschappij ? Zo jammer !
Hoi Diana,
Die trays zien er idd stevig uit. Ook ik gebruik de goedkopere, plastic trays, maar ondanks de mindere kwaliteit toch al zo’n vier jaar. Maar ik ga er toch enkele bestellen.
Bedankt voor de tip !
Petra
Wat jammer dat ik deze info niet eerder heb gekregen. Ik had zgn roottrainers gekocht. Best duur. Maar wat een waardeloos plastic, bleek dit. Meteen al scheuren terwijl ik heel voorzichtig deed. De manier van openen, ipv omhoogdrukken, leek mij handig. Maar met zulk inferieur materiaal zo zonde van het geld. Ik geef deze reactie om anderen te waarschuwen.
Bedankt voor de tip van goede kweekpotjes!
HALLELUJA! En dat riep ik hardop achter mijn scherm ja. Wauw Diana, wat fijn dat jij dit blogt. Ik ben onwijs benieuwd naar je ervaringen ermee in de aankomende periode.
En die grote gaten onderin, wat top zeg! Grote blij. 🙂
Hallo Diana,
Dat zijn mooie trays. Ik gebruik meestal P9 potjes voor kolen, bonen, pompoenen etc. Doe jij dat ook nog steeds, of verdringen deze trays de P9 potjes? Ik ben bang om kleiner te gaan dan P9, ik heb het gevoel dat planten die opgroeien in P9 het beter doen.
Groet, Richard
Hallo Richard,
Ik gebruikte tot nu toe ook altijd P9-potjes voor de soorten die je noemt. Of de vakjes in deze tray groot genoeg zijn moet nog blijken. Ik ga er de komende weken en maanden flink mee experimenteren. Voor nu heb ik er vertrouwen want de vakjes zijn niet heel breed maar wel heel diep, waardoor vooral mais, pompoenen en courgettes een goed wortelgestel kunnen maken. Maar het zou wel kunnen dat de bladeren van meerdere naast elkaar gezaaide plantjes elkaar in de weg gaan zitten. Als ik er wat meer soorten in heb gezaaid zal ik er zeker foto’s van maken en beschrijven welke soorten het er goed en welke minder goed in doen.
groetjes,
Diana
Inmiddels 2024 en ik lees je blog, ik ben opzoek naar goede pluggen. Kun je ze nog steeds aanraden? Ik zal ze voornamelijk gebruiken voor het kweken van inheemse planten en wellicht groente.
Hallo Diana en co moestuinders. Je kan ook eens kijken op de webshop van moestuinweetjes, je moet wel erop letten dat de tray van harde plastic is. Ik heb er zowel de deeproottray van als die met 104 gaten. Degelijk als je het mij vraagt en zonder sluikreclame te willen maken.
Hallo Sven (en Petra, Karin en alle anderen die hebben gereageerd),
Hartelijk dank voor de tips! Ik kan zelf natuurlijk alleen maar de kwaliteit inschatten van de tray’s die ik zelf heb maar ik heb nu onderaan het blog even geschreven dat er reacties zijn met tips voor andere goede tray’s en adressen en mensen die dus in de reacties kunnen vinden.
groetjes,
Diana
Hoi Sven, ik heb ook deze trays van moestuinweetjes plus onderbakken. Bevalt prima
Ik heb ook de trays van moestuinweetjes. Die zijn er stevig en er zijn verschillende formaten.. maar nog handiger… er zijn passende onderzetters en deksels! Echt super!
Ik ben ook zeer tevreden over de trays, onderbakken en doorzichtige overzetkappen van moestuinweetjes!
Tig planten naar de hymalaya met die deep root trays
Hallo Maria,
Ik denk dat je met deep root trainers rekening moet houden met het feit dat het vocht naar beneden zakt. En dan kan de grond bovenin de vakjes misschien al wat opdrogen maar is die onderin de vakken nog nat genoeg. De kans op te vaak of teveel water geven is daardoor wat hoger. En de grond goed verluchtigen (met grof brekerzand en/of perliet) lijkt me daarom ook extra handig.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik refereerde naar de deep root trays van moestuinweetjes.
Je krijgt daar met geen mogelijkheid je plantjes heelhuids uit. De helft tot 3 kwart van de grond blijft daarin achter , nat of droog. Niet met een lepel, vork of wat dan ook. Het gaatje in het midden onderin zou je de steel van een houten lepel of bamboestokje in kunnen steken maar dat gaat dan dwars door je wortels én plantje heen.Of je moet je grond volledig laten uitdrogen , hetgeen ook weer slecht voor je zaailing is. De ellende met deze trays is dat de worteltjes aan de randen blijven plakken waardoor je ze kapot trekt.
Máár inderdaad de kweektrays van Charles Dowding schijnen super te zijn, mooi ruim en door het grote drainage gat zijn de plantjes er super simpel uit te halen.
Ik ga me in ieder geval daar wat kweek trays van aanschaffen.
Ik volg Charles al héél lang , een super vent met ongekende kennis van zaken.
Hallo Maria,
Dankjewel voor de aanvulling!
Ik ben benieuwd hoe dat bij de deep root tray gaat die ik nu heb gekocht en gebruik. Zodra de mais is gekiemd en groot genoeg is om uitgeplant te worden zal ik dat nog melden.
groetjes,
Diana
Wat een geweldige tip Diana! Zie dat niet alles meer verkrijgbaar is dus zal even moeten wachten met aankopen. Deze tray heb ik onlangs gekocht: Fair Zone seed tray bij eco-logisch. Ik was verrast door de kwaliteit dat ik de tray in mijn handen had, zwaar en degelijk. Dit kan volgens mij heel lang mee. Mooi handig formaat ook. Helaas nog maar een soort verkrijgbaar.
Goede avond Diana,
Ik ben zo blij met deze tip!! Ik was al zo lang op zoek naar degelijk, praktisch en handzaam materiaal. Direct besteld! Ik kijk er naar uit om er mee aan de slag te gaan!
Een fijn weekend,
Anne
Goede avond,
Hier ook in La Manche (Frankrijk) het prachtig materiaal toe gekregen!
Ik ben er heel blij mee. Zo stevig en degelijk.Twee trays te samen, kunnen op een halve centimeter na niet in onze onderbakken. Hoe spijtig…
Als iemand suggesties heeft?
Anne
Hallo Anne,
Leuk om te horen dat je ze ook hebt besteld en er tevreden over bent!!
Jammer dat er niet 2 in 1 onderbak passen, ik heb hier nog 1 oude grote tray die in geen enkele onderbak past en daardoor moet ik die, als ik die gebruik, altijd elke dag water geven. Heb je de andere reacties op dit blog gelezen? Een aantal mensen geven tips voor onderbakken, waar nodig heb ik er op geantwoord door er de link bij op te zoeken en te vermelden. Ik hoop dat je daar passende tray’s vindt! En ik zag dat The Farm Dream nu ook onderschotels voor de tray’s verkopen. Ik weet niet welke kwaliteit dat is, ik zag het gisteravond even snel staan.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Nogmaals dank om door te geven dat er nu ook onderbakken op de site zijn.
Ik bestelde ze vandaag in de hoop dat de kwaliteit ook op niveau is. Ik heb nog wat gekeken op de andere sites maar het zijn toch telkens andere afmetingen. Ik had niet veel zin om te blijven sukkelen omdat ik geen goede onderbakken heb.
Een fijne dag nog.
Hallo Anne,
Ik ben wel heel benieuwd wat je van de onderbakjes vindt!
Ik hoop dat je hier nog eens laten weten of de kwaliteit goed is en ze even stevig zijn als de tray’s!
groetjes,
Diana
Van zodra ik ze wat gebruikt heb, laat ik je iets weten. Ik hou je op de hoogte!
Dag Diana,
De onderbakken zijn toegekomen… en al in gebruik.
Ze hebben een andere kleur doch is het een andere plastiek? Ze zijn in ieder geval heel erg degelijk.
Aan de binnenkant zijn er plastieken “uitstulpingen”. Ik dacht dat dat was om de trays goed op hun plaats te houden maar het is om ze wat hoger te zetten. Ik vermoed om de wortels uit het water te houden? Daardoor komt er uit de grote gaten onderaan wat compost maar de hoeveelheid is niet om je zorgen over te maken.
Het is een gemak om ze te hebben. Ze hebben een boord waar je ze goed mee kan vasthouden en de trays zijn er mooi in verankerd. Ik ben blij met deze nieuwe aanwinst. Een fijne dag nog, Anne
Hallo Anne,
Dankjewel dat je nog even laat weten wat je van de onderbakken vindt!
Klinkt goed! Ik heb gelijk nog even op de website en ik zie er nu ook bij staan ‘lekbak’, handig dat de tray en dus zaailingen niet in het water kunnen blijven staan. Als ik er zelf nog een tray bestel zal ik er zeker ook gelijk eens 1 of 2 onderbakken bij kopen.
Nogmaals dank!
Diana
Ik heb na het lezen van deze blog enkele trays en onderbakken aangeschaft. Van de trays ben ik heel tevreden, maar ik vind de onderbakken minder handig als je van onderuit wil gieten. Bovendien vraag me af waarom ze groen zijn. Telkens als ik er op kijk in de serre springt die lelijk, onnatuurlijke groentint in mijn oog. Zwart zou stukken mooier zijn. Helaas verkopen ze nog steeds alleen maar groene onderbakken. Combineren met onderbakken van andere merken is ook geen optie want die hebben natuurlijk weer nét iets andere maten.
Hoi Hilde, wat jammer dat je niet enthousiast bent over de lekbakken. Die kleur, tsja…blijft persoonlijk. Ik vind het juist heel fijn dat de planten alleen in het water staan als je dat zelf wilt. Nooit rotten. Giet je van bovenaf dan lekt het mooi uit. Als je wilt dat de zaailingen het opzuigen kan je misschien een smal trechtertje gebruiken. Trechtertje in lekbak, met gieter water in trechter doen, werkt bij mij perfect!! Oerdegelijk spul! En toevallig heb ik vorige week weer flink wat gestekt (rozemarijn, sedum, hortensia’s) maar het is nu zomer dus alles buiten. Zaaitray een uurtje in langwerpige speciekuip met water gezet…daarna in lekbak, perfect!! Maar dat is binnen inderdaad misschien niet handig. Groeten, Pien
Hallo Hilde, ik gebruik trays van quickpot,(zelfde systeem ander merk) en laat altijd 1 vakje aan de rand vrij om water te geven, zo heb je geen geknoei.
Hallo Diana,
zeer bedankt voor de tip – direct de hele serie (die in voorraad is) besteld!
Ik heb eigenlijk dan veel behoefte aan dit soort trays met minder gaten. Vaak zaai ik van een bepaalde soort (noem eens: knolvenkel, ananaskers, kolen) maar tien tegelijk. En ook dan zijn stevige handige trays erg handig.
Als je dan zo’n grote hebt, moet je verschillende soorten in 1 tray zaaien. En dan is de ene soort al klaar om afgehard te worden, terwijl de andere dat nog niet is. Of zo. De prachtige trays die jullie noemen hebben allemaal zoveel gaten…..
Ik heb een aantal stevige trays door midden geknipt. Nou zijn deze niet van hard plastic, kwam er echt net doorheen met een schaar.
Dezelfde soorten bij elkaar zaaien (kolen bij kolen, prei en ui etc.) In dezelfde tray zaaien… Deze kiemen ongeveer even snel.
Hallo Saskia,
Eigenlijk is de reden dat er tray’s bestaan juist omdat je dan heel veel kunt zaaien op een klein oppervlak :-).
Bij The Farm Dream hebben ze trouwens ook een traytje met 15 vakken. Ik vind het zelf trouwens nooit een probleem, ik haal eruit wat verspeend of uitgeplant kan worden en zet de tray dan gewoon terug in zijn onderbak tot er weer andere soorten uit kunnen worden gehaald. Maar het is maar wat iemand zelf wel of niet prettig vindt: een tray, potjes, wc-rolletjes, turfpotje, breedwerpig in een zaaibakje, in een eierdoos, in een dicht doosje met vermiculiet, etc.: in dit geval leiden en heel veel wegen naar Rome :-).
groetjes,
Diana
Ik heb sinds een paar maanden zowel de CD zaaitrays via the farm dream en ook een aantal van stevig plastic via moestuinweetjes incl de onderbakken. Ze werken allemaal heel prettig. Je kunt gemakkelijk de zaailing omhoog duwen via het brede gat, maar De aarde lekt er niet uit wanneer je het vakje goed vult. Heel blij met deze trays!
Diana,
Bij zeedo zaden in Tilburg kun je kiezen tussen een 15 tal stektrays.
verschillend in grootte en diepte.
Verder zijn ze gespecialiseerd in exotische zaden.
De webside is seedo.nl.
Over de laatste foto: wat is het verschil tussen deze en koolzaad dat overal langs de snelweg bloeit? Of is dat geen koolzaad ;)?
Mvg Suzanne
Hallo Suzanne,
Het verschil is de plant. Maar koolzaad is ook gewoon een koolsoort (en alle koolsoorten zijn uiteraard familie van elkaar). Kool bloeit altijd met gele of witte bloempjes. Dat geldt voor koolzaad, spitskool, rucola, broccoli, waterkers en noem ze allemaal maar op :-).
groetjes,
Diana
Om te voorkomen dat er grond uit de zaaitray of het potje valt leg ik onderin altijd een klein stukje krantenpapier. tegen de tijd dat je het plantje gaat verpotten of uitpoot is het papier al bijna verteerd.
voor mij al jaren een prima oplossing.
Als onderbak gebruik ik kotwannen van Breker.de. Dat is officieel voor konijnenhokken, waar ik ze trouwens ook voor gebruik. Stevige bakken en niet te duur. En in allerlei maten.
Groet, Richard
Hallo Richard,
Dat zijn ook mooi onderbakken! Zelf gebruik ik onderbakken van de Ikea (met de naam Slugis) maar helaas worden die niet meer verkocht.
Ik plaats gelijk even de link naar de bakken: Breker.de
En ik kreeg ook nog een mailtje van Belia die graag deze onderbakken gebruikt: Moestuinweetjes
Van Adja kreeg ik trouwens nog een mailtje met de link naar diepe zaaitray’s op deze pagina van de website van Vreeken
groetjes,
Diana
Hey,
Wat ik gebruik als onderbakken om de potjes in te zetten, zijn vierkante metsers bakken. Ik vond dit in een soort Brice de afdeling metserij en koste slechts 3,95 euro. Hierin kan ik 12 p9 potjes kwijt. Heel stevig materiaal.
Doei
Carine
Brice is Brico , sorry autocorrect functie
Ha Diana,
Voor tray’s, zie ook Yvonne, kun je prima terecht bij:
https://www.moestuinweetjes.com/welkom/winkel/materiaal/zaaitray-stektray/tray-zaai-stek-30-x-51cm-33cm-diameter-150-gaatjes á € 2,95
Meerdere uitvoeringen, passen prima in de propagator. Gevuld met vermiculiet oa pepers en paprika’s laten ontkiemen.
Hart groet,
Bert
PS Ik heb geen aandelen bij Moestuinweetjes.
hoi
zijn deze ook duurzaam dan? heb je ze al meerdere jaren?
Hallo Diana,
Ik heb de trays van Farm Dream binnen. Ik heb nog nooit zulke stevige trays gezien, ook die van moestuinweetjes zijn niet zo robuust. Ik zit eraan te denken om alles te vervangen voor deze trays. Ik heb de deeproot en de tray met 28 vakken. Die van 28 vakken komt in de buurt van P9 potjes en lijken mij erg geschikt voor de kolen enzo.
Groet, Richard
Hallo Diana en Richard,
Ik heb de trays ook binnen.
Heel tevreden mee.
Kwaliteit veel beter dan de trays die ik tot nu toe heb gezien/gehad.
Ik was al blij met de “piepschuimen trays (plug), maar die van mij waren toch wel zwak.
Als ze gevuld waren en je wil de bak optillen, breekt er snel een stuk uit.
Direct een heleboel losse potjes weggegooid.
Groet Johan
Hallo Johan,
Goed om te horen dat je er tevreden over bent!!
Ik ben benieuwd hoe ze ver in gebruik zijn, ik heb erin gezaaid en nu is het wachten op het kiemen zodat ik kan kijken hoe de zaailingen er in groeien en hoe ik ze kan verspenen/uitplanten.
groetjes,
Diana
Hallo Richard,
Goed om te horen dat je er net zo tevreden over bent als ik!
Ik heb zelf in de deep root tray met 28 vakken mais en pompoenen gezaaid. Ik ben heel benieuwd hoe ze daarin kiemen en groeien en of ik ze vervolgens makkelijk uit de tray kan duwen om uit te planten.
groetjes,
Diana
Bedankt voor de tip en link voor de zaaitrays van The Farm Dream. Ze zijn besteld!
Hallo Harold,
Leuk! Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt!
groetjes,
Diana
De trays gevuld met zaaigrond zoals uitgelegd in het YouTube filmpje van de Farm Dream en sperziebonen gezaaid. Resultaat mag er zijn!
Hartelijke groeten, Harold
Hallo Harold,
Fijn om te horen, ik ga ook even op zoek naar het filmpje. Hier lukte het prima om in de zaaitray met grote vakken mais en pompoenen en patissons te zaaien en ze eruit te halen en te verplanten.
De mais heb ik al uitgeplant (vergeten foto te maken), maar dit zijn nog een patisson en pompoen:
Ik was weer eens iets ongeduldig :-). Aan de onderkant zag ik worteltjes onderuit de tray komen:
Ik had dus beter nog even enkele dagen kunnen wachten tot er wat meer worteltjes onderuit de tray zouden komen. Toch kreeg ik de pluggen makkelijk eruit (met mijn duim onderin de grote gaten naar boven geduwd, de grond vochtig (niet te nat want dan is het wat moeilijker om de plug er in geheel uit te halen):
Je ziet al een mooi netwerk van gezonde witte worteltjes. Ik had vooral bij de linkse zaailing misschien beter nog iets langer kunnen wachten maar toch ging het eigenlijk al best goed om de pluggen uit de tray te duwen, en na voorzichtig transporteren en uitplanten staan de zaailingen er in de volle grond na een paar dagen prima bij.
groetjes,
Diana
Bedankt voor de tip om met een vinger de zaailing eruit te drukken. De bonen waren bij mij ook goed geworteld, alleen de slakken vinden ze helaas ook aantrekkelijk. Helaas kan ik de foto’s niet toevoegen. Probeer het een andere keer.
Nu boerenkool zaaien in de tray, heb er zin in. Groeten Harold
Mooie tip! Ik heb dit jaar voor het eerst ook zaaitrays gekocht want was de bakjes van de afhaal (te groot) of de eindeloos hergebruikte potjes van het tuincentrum wel zat. Die van jou zien er nog mooier uit maar mijne zijn ook echt stevig en hebben ook een groot gat onderin. Ben benieuwd hoe oud ze worden.
Hoi Laura,
Gefeliciteerd! Een goede tray is zoveel fijner dan bakjes en potjes, omdat je er in alle opzichten zuiniger in kan zaaien (zaadje voor zaadje per vakje, minder potgrond, en het neemt minder ruimte in beslag). Ik ben benieuwd of je het fijner vindt dan in potjes zaaien!
groetjes,
Diana
Een aantal dagen geleden de bestelling binnen gekregen van Farm Dreams. Impressed!
Diverse maten en aantallen besteld. Mooi groot gat onderin, dat zal 100% schelen als zaailingen eruit gehaald moeten worden.
Gelijk het kleine “bloemen schaartje “ erbij gekocht.
Niet alleen fijn bij het knippen van de bloemen maar ook ideaal voor het knippen van alle kruiden.
Hallo Maria,
Leuk om te horen!!
Ik kan zelf morgen de eerste snijbietzaailingen uitplanten, ik ben benieuwd hoe makkelijk (of niet) ik de zaailingen uit de tray’s kan halen.
groetjes,
Diana
Bedankt voor de tip. Ik heb ze besteld en een week later al binnen. Mooie stevige trays 🙂
Hallo Nol,
Leuk! Ik ben blij dat je er tevreden over bent!
Ik heb zelf zaterdag wat snijbietzaailingen uit de kleine tray uitgeplant, ik vond dat het heel makkelijk ging, mooie dikke pluggen met voldoende wortels, een goede start in de volle grond.
Veel plezier met de tray’s!
Diana
super bedankt voor de tip, ik had ze al gevonden via google maar door jou tip ben ik nu wel overtuigd. 🙂
Hallo Diana,
Eén vraag Waar kan ik een machine kopen die de zaaitrays maakt?
Hallo Johana,
Ik denk dat je een apparaatje bedoelt waarmee je mechanisch blokjes grond om in te zaaien kunt maaien. Zoiets heet een pottenpers. Als je googelt op perspotjes maken of op pottenpers vind je heel veel verschillende uitvoeren, van goedkoop plastic tot duurder gegalvaniseerd, van apparaatjes waarmee je 1 zo´n blokje tegelijk maakt tot grotere apparaten waar je er wel 20 tegelijk mee kunt maken, en dus ook in allerlei prijsklassen.
groetjes,
Diana
Mooie zaaitrays! Wat gebruiken jullie als onderbak voor de zaaitrays? Hebben jullie deze gekocht? Het liefst zou ik een milieubewuste oplossing willen, dus door het hergebruiken van verpakkingsmaterialen die anders weggegooid zouden worden. Maar van die grootte, kan ik me niks bedenken.
Hallo Cindy,
Ik kocht meer dan 10 jaar geleden onderbakken met de naam Slugis bij Ikea en die gebruik ik nog steeds (maar die bakken worden helaas niet meer verkocht). Ik heb ook eens wat kunststof dienbladen met een opstaand randje bij de kringloopwinkel gekocht, die vind ik voor de kleine zaaitray’s ook nog steeds heel handig. Ik ga zelf nog 2 nieuwe tray’s kopen (zodat ik de grote 20 jaar oude en half kapotte tray’s van piepschuim eindelijk weg kan doen :-)), en dan ga ik er gelijk op dezelfde website de bijbehorende onderbakjes bij kopen, die zijn van gerecycled materiaal gemaakt en handig (denk ik) door de opstaande randjes waardoor de zaailingen niet in het water kunnen blijven staan).
groetjes,
Diana
Ah dat is inderdaad ook een goed idee! Had wel al aan dienbladen gedacht, maar nog niet in combinatie met de kringloopwinkel. Ga ik daar ‘s kijken, dank je wel! En anders als dat niet lukt, kan ik ze nog altijd van gerecycled materiaal bestellen. Groet, Cindy
Dank je wel voor de tip! Ik was al even op zoek naar degelijke trays maar durfde er geen te bestellen zonder ze “in het echt” gezien te hebben. Jammer wel dat er zoveel verzendkosten in rekening worden gebracht. Heb dus even getwijfeld maar kon me uiteindelijk niet houden en heb er een aantal besteld. M’n zaailingen (en ikzelf) zitten al ongeduldig te wachten om overgebracht te worden naar de trays 😉
Hoi! Ik kwam bij toeval op je website met dit artikel over de zaaitrays. Toevallig heb ik twee weken terug ook de trays van Charles Dowding gekocht nadat ik het spuugzat was dat ik de trays van het tuincentrum nog niet eens een keer meegingen zonder het per ongeluk kapot te maken of helemaal te verfrommelen. Heel erg zonde. Ik heb de trays van CD met 30 gaten en overweg er nog enkele bij te kopen en een of twee van 60. Ook heb ik een piepschuim tray gekocht met bijna 300 gaten voor de uien/prei. Deze kocht ik weliswaar in Spanje bij Agrocampo in de winkel (https://www.agrocampocantabria.es/es/#) maar het bestaat nog! Sterker nog, het is daar voor zo ver ik weet de meest gebruikelijke tray. Deze heb ik nog niet gebruikt maar ik ben benieuwd hoe dat zal gaan.
Hallo Rowena,
Ik weet het niet zeker maar ik geloof dat tray´s van piepschuim in Nederland niet meer worden gemaakt/gebruikt. Ik heb er nog 2 en die zijn zeker 20 tot 25 jaar oud (we kochten ze vroeger met 270 preiplantjes erin). Als je er een beetje voorzichtig mee omgaat kunnen ze dus heel lang meegaan. Ik heb er nog 1 die helemaal heel is, de ander heb ik in stukken gesneden (dat gaat heel makkelijk met een kartelmes), handig want zo passen ze precies in mijn elektrische propagator :-)). In stukken gesneden zijn ze natuurlijk wel iets minder stevig en brokkelt er af en toe een klein beetje van het piepschuim af maar ik kan er nog steeds mijn paprika’s en pepers in de propagator in zaaien.
groetjes en veel plezier met je nieuwe zaaitray’s!
Diana
Hoi Diana,
Ik ben heel erg benieuwd hoe de trays bevallen zijn, nu een jaar later en wat experimenten verder. Vooral naar de trays waarin U 5 stam bonen gezaaid heeft. Ergens wil ik voor de duurzame optie gaan, maar bij vreeken waar ik morgen heen gaan hebben ze ook veel tray opties waarvan ik vermoed dat het zaaien succesvoller zal zijn meer wortel ruimte. Om maar even 2 voorbeelden te geven los van duurzaamheid puur op inhoudt van de bakjes, the farm dream 28 vakjes is 4,9×4,9×6,5cm vreeken 28 vakjes zijn 7×8,6×8,6 je krijgt dus veel meer inhoudt. Voor de diepe die ik wil gebruiken voor stambonen per 5 vanuit uw artikel heeft the farm dream Diepe 40 plaat afmeting is 4,2×4,2×8,5cm lijkt mij wat krap voor 5 stambonen vreeken heeft diepe 40 plaat met de afmeting, 6×5,3x16cm deze lijkt mij dan vele male geschikter. Maar wellicht dat U wel succes heeft kunnen behalen met de stekplaten van thefarmdream, en dan vooral met multicroppen en of tomaten naast elkaar.
Hallo Kevin,
Ik ben zelf heel tevreden over de zaaitray’s en heb nog wat verschillende soorten/vormen gekocht. Uiteindelijk vind ik het materiaal en de stevigheid het allerbelangrijkst en dat is helemaal goed bij deze tray’s. En verbolgens ind ik het formaat handig, niet meer die heel grote trays’s maar meerdere kleiner tray’s (minder sjouwen, makkelijker in gebruik, om te vullen, etc., ook als je wat minder in hoeveelheid wilt zaaien, etc.). En tot slot vind ik het fijn om verschillende soorten in vakformaat te hebben. Ik gebruik wat ik heb en wil voor de verschillende soorten groenten. Voor de bloemen de tray met wat grotere vakjes omdat die daarin na het kiemen nog wat kunnen groeien, voor kool de tray met kleine vakjes omdat ik toch altijd nog verspeen, etc. Met alles wat ik zaai kan ik nu even bedenken welke tray met welke vakjes ik daar het best voor geschikt vind op dat moment.
Ik heb dit jaar bonen in P9-potjes gezaaid (5 per potje) en dat ging ook prima. De tray met grootste vakken gebruik ik daarom eigenlijk alleen nog voor mais, pompoenen, courgettes, etc. en is zeker niet mijn belangrijkste tray. Mij tuinbuurvrouw heeft ze trouwens ook en zaait er de tomaten in (en laat ze er dus ook in staan tot ze in mei uitgeplant kunnen worden. Als je zaailingen iets te vroeg uit de deeproottrainer wilt halen (van welk merk dan ook) is het wortelgestel nog niet volledig en zijnde zaailingen lastiger uit de tray te halen. Die gebruik ik dus echt alleen voor soorten die lang in de tray mogen blijven staan.
groetjes,
Diana
Harstikke bedankt voor het verhelderende antwoord hier kan ik op verder bouwen. Dan haal ik alleen de deeproot variant voor de stambonen, ik gebruikte p9 potjes voor tomaten, courgette, poempoen, komkommer enzv dit werkte opzich al super, zoek nu een goede tray voor vooral sla soorten, uitjes voor te zaaien, en eventueel toch komkommer/pompoen/courget in een tray, tomaten en paprikas blijf ik of in p9 zaaien maar volgend seizoen heb ik ook lampen en warmte matten dus dan ga ik ook wat tomaten en paprikas in p11 zaaien om zo hopelijk wat grotere planten te krijgen leek mij vooral praktisch voor de buiten teelt of het ook echt helpt moeten ik nog ervaren 😉 in iedergeval harstikke bedankt voor alle hulp en fantastische site / blogs.
Hoi Diana,
Ik wilde net de zaaitrays kopen maar kwam er helaas bij de kassa achter dat ze niet meer naar Europa verzenden. Jammer hè?
Goedemorgen Elvie, we leveren zeker nog aan Nederland! En ook heel Europa wat dat betreft. Zat je wel op de juiste website en niet de engelse? Mochten er problemen zijn met het afrekenen stuur dan even een mailtje naar [email protected] dan kijk ik met je mee!
Hoi Elvie,
Dat is zeker jammer!!
Toch zie ik op de website wel staan ‘Verzending binnen de EU’. Misschien kun je contact opnemen met de klantenservice om te vragen waarom ze niet naar ‘jouw land’ versturen?
Telefoonnummer, mailadres, etc. staan hier vermeld: The Farm Dream – verzending
groetjes,
Diana
p.s.: ik zie net ook een reactie van The Farm Dream zelf op je bericht, dat is helemaal fijn, neem vooral even contact met ze op.
Ik zie in diverse webwinkels biologisch afbreekbare kweekpotjes. Leek mij wel handig, maar geen idee of dit ook echt zo is. Kan me zo ook voorstellen dat het wel een beetje zonde van het geld is als je iedere keer de potjes “kwijt” bent omdat je ze met plantje en al in de grond zet.
Enige ervaring hiermee?
Hoi Kristian! De mooiste biologische afbreekbare potjes om met plant en al in de grond te zetten zijn volgens mij wcrollen en doorgeknipte keukenrollen. Niks kopen, gewoon sparen. Gratis èn leuk om zelf te recyclen!! Ik zette die vroeger in doorzichtige vooraadbakken (die ik bij Ikea kocht met deksel). Soort minikasje en het werkte prima. Maar als ze nat worden scheuren ze en vond ik het gedoe. Dus die wc en keukenrollen gaan nu in de wormencompostbak en mijn zaailingen zitten naar volle tevredenheid in trays van de Farmdream. Nog een ongevraagde recycletip: wij drinken met regelmaar melk uit die twee literflessen. Als je daar de bodem van af snijdt kan je dat als een soort cloche gebruiken voor courgettezaailingen etc. Deksel er af, een week of twee/drie over het te beschermen plantje zetten met een stokje tegen het omvallen. Geen vogels, geen slakken, wat extra warmte, makkelijk water geven, ik vind het ideaal! Groeten, Pien W
Ik heb begin dit jaar deze trays gekocht bij Farmdream. Helaas ben ik niet tevreden maar misschien weet iemand hier de oplossing. De gaten onderin de cellen zijn nogal groot en bij water geven zakt een groot deel van de grond uit de cellen, weg zaadje… ik heb van alles geprobeerd: zaai en stekgrond, natter, droger, aandrukken. De zaaitrays staan op de bijbehorende lekbakken. Het probleem doet zich het meest voor bij de trays met veel kleine cellen. Die kleine cellen bevielen niet zo omdat ze snel uitdrogen, of juist lang nat bleven. Ik had ook nog wat weggooi trays waar ik al een paar jaar mee doe en daarmee heb ik dit probleem niet. Ik was heel bij met deze stevige trays en zou ze graag aanbevelen maar ik heb er echt mee getobd dit voorjaar en overweeg om de bakken nu maar op Marktplaats te zetten.
Dag Priscilla! Niet te snel de moed opgeven, niks Marktplaats hoor!, de zaaitrays zijn echt perfect! Als je je tray in een gewone plastic bak zet, dan vult met de stekgrond, even schudt, ja er valt van alles uit. Maar dat valt in die opvangbak, niks aan de hand. Daarna weer bijvullen en dan (zo is mijn ervaring) valt er al minder uit. Net zo lang doorgaan tot er niks meer uitkomt (soms 2 keer bijvullen) het komt goed! En als de zaadjes gekiemd zijn en je de zaailingen gaat verpotten dan ben je heel blij met die ogenschijnlijk grote gaten. En dat uitdrogen, natuurlijk drogen die kleintjes (77 cellen)) sneller uit dan de grotere. Dat vind ik eigenlijk wel prettig aan die richeltjes van de echte lekbakken, gewoon bijvullen tot de onderkant een beetje in het water staat. Geef ze nog een seizoen een kans! Groeten, Pien
Hallo Priscilla, een bekend probleem. Ik heb zelf quickpots en daar ben ik super tevreden mee. Die hele kleine platen met 77 heb ik niet omdat ik die niet handig vind. Ze drogen snel uit en je bent voortdurend aan het ompotten.
Ik snij eierdozen open, het vakje waar een ei in ligt, leg ik een vakje.
De aarde kan daardoor niet uitlopen en het is makkelijk om het plantje er uit te halen zonder te beschadigen. Met je vinger het eierkarton naar boven duwen. Ik plant dan de plantjes met eierkarton in de grond want dat verteerd.
Ik koop ook wel eens kleine turfpotjes, dat is dan wel dubbel op, maar werkt ook goed.
Een vriend van mij maakt met een stanzer uit karton kleine plaatjes die precies onderin passen. Daarvoor moet je meten welke grote je nodig hebt. Dat werkt ook maar is mij te veel werk.
https://www.amazon.de/Motivstanzer-Gezahnt-Stanzer-Motivlocher-Ausstanzung/dp/B00IMLAO4Q/ref=sr_1_1_sspa?crid=351C31K9LKHCP&keywords=motivlocher%2Brund&qid=1695978753&sprefix=Motivlocher%2Br%2Caps%2C214&sr=8-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&th=1
Ik vind de eierdoos methode het meest praktisch.
Misschien heb je hier wat aan.
Hoi Priscilla,
We kregen je reactie doorgestuurd door een trouwe mooie moestuin lezer.
Als je absoluut niet tevreden bent mag je ze altijd terugsturen!
Wat betreft de gaten. Heb je al geprobeerd de compost aan te drukken? Wat ik sterk kan aanbevelen is de tray vullen, dan met je vingers de compost in elke cel aandrukken, en dan nog een keer afvullen.
Ik moet wel bekennen dat we nooit kant en klare zaai en stekgrond gebruiken, maar biologische compost van de welkoop, die we dan zeven. We mengen er dan wat vermiculiet doorheen voor het reguleren van het vocht. Hoe meer zand er in de mix zit, hoe sneller het uitdroogt.
Je kan ons altijd even mailen of bellen als je graag wil retouren of advies wil. Onze contact gegevens kan je op de website vinden.
Bedankt! Ik ga het nog een keer proberen. De retourtermijn is ruim verlopen hoor dus dat wil ik jullie niet aandoen. Ik draag Farmdream een warm hart toe. Biologische zaden en duurzaamheid zijn zo enorm belangrijk. Dus dank dat jullie je hiervoor inzetten!
Hoi Priscilla en alle andere die hier gereageerd hebben (dank daarvoor!!),
Wat jammer! Ook ik denk dat je de tray’s wellicht op een andere manier kunt vullen. En ook ik gebruik nooit zaai- en stekgrond maar dat is een keuze. In zaai- en stekgrond kunnen zaden heel makkelijk kiemen doordat de grond heel los is (zanderig) maar daar houdt het wat mij betreft dan ook wel een beetje mee op; het is veel duurder en er zitten minder voedingsstoffen in die ook minder lang werken zodat je sneller/vaker moet verpotten. Ik meng hier altijd zelf potgrond met ongeveer 1/6e deel grof zand maar dan is het nog steeds veel minder zanderig dan zaai- en stekgrond. En het is goedkoper, je hoeft pas na 4 weken te verspenen, en je kunt er naar believen wat meer zand (bijvoorbeeld bij bonen) of juist minder (bijvoorbeeld bij kool) door mengen. De grond is los maar toch vast genoeg om wat te kunnen ‘persen’. Ik zet de tray altijd in een onderbak, vul de tray voor de helft met het potgrondmengsel, duw met mijn vingers aan en haal de tray even uit de onderbak zodat ik de grond die ernaast en eruit is gevallen bij elkaar kan schudden en weer in de potgrondzak kan gooien. Ik giet dan ook gelijk met de broes een keer water over de halfgevulde tray’s, zo zet de grond zich al in de vakjes van de tray. Dan vul ik de tray verder met het potgrondmengsel en duw het dan nog maar lichtjes aan en zorg daarbij dat de vakjes goed gevuld zijn en met mijn vinger duw ik in elk vakje een ondiep kuiltje waar ik een zaadje in kan leggen. Op deze manier verlies ik echt nooit grond uit tray’s (van welk merk en welke vakjesgrootte dan ook).
Ik vind de grootte van de gaatjes onderin heel handig bij deze tray’s want bij de grote vormen kan ik de zaailingen met mijn wijsvinger uitduwen en bij de kleintjes altijd nog met mijn pink (ik heb heel veel verschillende zaaitray’s verzameld en gebruik ze nog steeds allemaal en sommige hebben zulke kleine gaatjes onderin dat ik er een op maat gekozen bamboestokje voor moet zagen/gebruiken. Niet erg maar die kleine stokjes ben ik heel vaak kwijt 🙂
Wel handig ook, die tip van een bodempje maken van karton of eierdoosjes, dankjewel Con! Ik heb het hier vooralsnog niet nodig maar ik ga het zeker onthouden voor als ik nog eens in iets anders zaai of stek (misschien ook handig voor de mensen die bijvoorbeeld graag in toiletrolletjes zaaien).
Over de grootte van de vakjes: ook dat is heel persoonlijk. Ik vind ze juist wel fijn, voor bijvoorbeeld kool want die kiemen snel en makkelijk en wil ik altijd nog in 9-centimeterpotjes laten uitgroeien tot grote zaailingen en dan gebruiken de kleine vakjestray’s waar ze toch maar 2 of 3 weken in kiemen/groeien weinig potgrond. Het is inderdaad wel extra belangrijk om goed op het water geven te letten, ik geef de zaailingen die ik in kleine vakjes zaai vrijwel elke dag water, zaailingen die in tray’s met grotere vakjes staan om de dag of om de 3 dagen (uiteraard altijd afhankelijk van het weer/temperatuur.standplaats/regen).
Ik hoop dat je iets hebt aan alle tips die je hier van verschillende mensen kreeg!
groetjes,
Diana
Ik heb verschillende soorten tray’s, bakjes, potten, etc. en door experimenteren ondertussen voor elke soort een favoriete tray/bakje/pot 🙂
Bedankt allemaal voor de reacties, echt heel fijn! Ik gebruik zelf normaliter ook altijd een eigen mix van biologische compost met perliet en grof zand, speciaal voor deze trays – omdat het maar niet lukte – heb ik een zak zaai en stekgrond gekocht. Ik gebruik ook diverse trays, bakjes en potjes.
Aandrukken, grond natter maken, etc, het ligt vast aan mij maar ik heb helaas geen succes. Het gaat me niet om verlies van grond, ik heb een werkbank en verlies daardoor vrijwel geen grond en kan ook troep maken omdat het makkelijk opruimt. Wat wel vervelend was, was dat met de grond ook de zaden onderlangs uit de vakjes ‘getrokken’ werden. Of halverwege zakte de grond alsnog in waardoor het net ontkiemde zaadje in het donker stond en bovendien te weinig wortel groeiruimte over had. Met andere trays heb ik dit niet. Ik weet echt niet waarom.
Vanwege alle reacties hier ga ik het toch nog een keer proberen, een stukje karton onderin de cel had ik overigens nog niet geprobeerd, dat ga ik nog proberen. Al lijkt 77 stukjes karton knippen me wel wat omslachtig.
Vanwege het duurzame materiaal had ik gehoopt dat deze trays favoriet zouden worden, maar dat is tot nu toe helaas niet zo. Ik ga het opnieuw proberen. Nogmaals bedankt voor alle uitgebreide reacties!
Een beetje papier kan ook goed werken.
Mocht je alsnog niet tevreden zijn, we nemen ze gerust retour.
Hi Diana,
Dank voor al je info. Welk formaat gebruik jij voor tomaten? Ik sta op het punt te bestellen en volgens de site zouden de 15 cellen (6,9×6,9×9) het beste zijn voor tomaten. Wat is jouw ervaring?
Groetjes Greet
Hallo Greet,
Het is maar net wat je wilt: wil je snel na het kiemen verspenen, dan kun je een tray met kleine vakjes kiezen. Als je de zaailingen na het kiemen nog enkele weken laten groeien, dan is een tray met grote vakjes juist prettiger.
Ik zit op mijn leeftijd nogal vastgeroest in het stramien van tomaten zaaien in een tray met kleine vakjes en daarna verspenen naar P9-potjes – ik ben daar zo aan gewend dat ik het zo maar blijf doen 🙂
Ik vind daarom de tray met 77 cellen heel fijn, maar dat komt dus omdat ik toch naar potjes verspeen, en ook omdat in de tray met 77 kleine cellen net alle tomaten voor dit jaar passen (ik zou er van de tray met 15 grote cellen zeker 5 nodig hebben), maar ik zie zeker het voordeel van die tray in (want je hoeft niet te verspenen, en handig als je wat minder tomaten zaait dan ik).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Ik denk dat je het dilemma perfect hebt verwoord Diana! Ik heb ongeveer elke maat zaaitray van the Farm Dream en ook allemaal in redelijk forse hoeveelheden.
(Toen ik voor de zoveelste keer niks wist voor een verjaardag heb ik aan iedereen zaaitrays van The Farm Dream gevraagd en dat was superleuk uitpakken!!) tot mijn verbazing gebruik ik die grote veruit het minste. Want verspenen naar die grote betekent bijna altijd dat je ze dan net zo goed gelijk kunt uitplanten in de volle grond. In de praktijk gebruik ik die grote wel maar dan voor winterstekken van fruitstruiken en hortensia’s.
Maar als je toch aan het kiezen bent zou ik je absoluut aanraden om vooral uit de hoge soorten te kiezen. Eerst een pietsie potgrond en daarna aanvullen met zaai -en stekgrond. Kunnen ze na het kiemen even iets langer blijven staan want de worteltjes komen vanzelf in de meer voedzame potgrond. En dat bevalt mij heel erg goed. Groeten, Pien
Dankjewel Diana en ook Pien, voor jullie uitgebreide reactie en advies. Dat wordt dus verschillende maten bestellen en dan uitproberen. Ik vind verspenen best een lekker klusje, maar al die P9 potjes binnen vind ik dan weer onhandig en rommelig. In de kas oké, maar binnen gedoe. Die diepe/hoge leken mij ook handig, handiger dan kleine ondiepe. Dus de 77 hoog stond al op mijn lijstje. Maar ik ga toch ook een aantal 15 bestellen. Ik heb 1 kas, dus niet zoveel soorten tomaten als jij Diana. Ik ben heel benieuwd hoe ze me gaan bevallen.
Pien, jij gebruikt dus eerst wat potgrond en daarna zaai en stek grond. Ik las regelmatig dat het goed was om zelf je grond te mengen en dat een zeef daarbij handig zou zijn. Maar ik denk dat ik dit jaar eerst jouw advies op ga volgen: wel zo makkelijk. Kan ik zo’n zeef altijd nog voor mijn verjaardag vragen ;).
Ieder heeft zo zijn voorkeur, ik gebruik vooral de grote maat.
Vooral om niet te hoeven verspenen in potjes. Hiermee voorkom ik dat ik jonge plantjes zou kunnen beschadigen. Een plaat zet ik ook in ze geheel even buiten om af te harden, met potjes valt er altijd wel 1 om. (of ze raken door elkaar als de buurvrouw ze water geeft)
Mijn plantjes blijven in de (quickpot) plaat totdat ze uitgeplant worden. Een beetje goede aarde onderin en na ongeveer 6 weken een beetje vloeibare mest en ze kunnen in de plaat blijven tot er geen vorst meer is.
De kleine platen (77) gebruik ik alleen later voor bloemen, die snel naar buiten kunnen, maar ook alleen omdat ik die platen heb.
De kleine platen drogen snel uit. Ik zaai ook niet zoveel plantjes in 1 keer, waardoor een deel van de plaat leeg blijft, of ongelijk in de teelt zijn. Als je werkt met een kap is dat lastig.
Denk eraan dat de verschillende maten niet stapelbaar zijn, bestel gelijk de onderplaat en kap mee die passen perfect bij elkaar.
Om ze in de winter te gebruiken voor stekjes is een goede tip van Pien, daar was ik zelf nog niet opgekomen, maar ga ik deze winter ook doen.
Succes.
Dankjewel voor je antwoord.
ik heb in de kas gekeken wat ik tot nu toe gebruikt heb en waarvoor. En ik heb een zaai tafel binnen waar alles op moet passen. Ik kwam tot dezelfde conclusie als jij : die 77 hoog is voor mij niet echt handig. Ik wil iets grotere cellen met meer inhoud.
uiteindelijk heb ik gisteren onder platen en kappen besteld en een aantal 15 cellen en een aantal 40 cellen. Die laatste wil ik idd gebruiken voor bloemen die daarna direct naar buiten kunnen.
nu wachten tot ze bij Farmdream binnen zijn (want nu niet alles op voorraad, verwachting 16 feb.) en op weg naar mij gestuurd worden. Ik hoop tweede helft van februari te kunnen starten. Tot maart wachten gaat mij niet lukken😜.
Het is uit proberen wat het meest praktisch is. Ik zelf heb quickpots, omdat die voordeliger waren in de verzendkosten (ik woon in Oostenrijk). Vandaag heb ik ontdekt dat er voor de quickpots speciale stellages bestaan, die dan ook gelijk besteld heb.
https://www.naumann-technik.at/produkt/quickpot-regal-fuer-anzuchtplatten/