Yacón

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/knolletjes/tips/foto’s/filmpjes over/van yacón zoeken:

 • Synoniemen:     yakon, appelwortel, Boliviaanse zonnewortel
 • Latijnse naam:     Smallanthus sonchifolius, synoniem Polymnia sonchifolia (Polymnia edulis)
 • Engelse naam:     Yacón, Peruvian Ground Apple, Bolivian Sunroot
 • Duitse naam:     Yacón, Inkawurzel
 • Franse naam:     Yacón, Poire de Terre

 

Eerst even dit; ik heb rond 2010 drie jaar lang yacón geteeld. Dat deed ik in de volle grond, in onze vette klei zelfs, en eigenlijk ging dat heel goed. Ik vond de planten mooi, en de oogst was behoorlijk groot. Maar ik vond de smaak niet heel lekker (ook niet vies hoor): een beetje als een kruising tussen komkommer en appel (knapperig), en peer en meloen (sappig) in. Maar niet echt zoet, een beetje flauw. Dus uiteindelijk stopte ik na drie jaar met de teelt, simpelweg omdat er weer andere nieuwe groenten op mijn pad kwamen, van aardperen tot kangkung en van hon tsai tai tot zoete aardappelen. Er is altijd wel weer wat nieuws te ontdekken, maar daar moet ik naast onze favoriete groenten natuurlijk wel plaats voor vrij maken:-) .

In het najaar van 2019 las ik een artikel over de yacón en daar stond in dat de smaak veel lekkerder (zoeter) wordt als de knollen eerst een aantal weken worden bewaard (om te rijpen, om zetmelen om te zetten in suikers?). En dus werd ik opnieuw nieuwsgierig en besloot ik in de winter van 2020 dat ik weer eens yacón wilde gaan telen, met wat meer kennis (en hopelijk ook wat meer kunde). Hieronder vind je mijn ervaringen met de teelt van toen (en die is niet heel veel veranderd, de verandering gaat vooral om de behandeling na de oogst). Ik hoop die nieuwe ervaringen, uiteraard inclusief nieuwe foto’s, in 2020 hier regelmatig aan te vullen.

De yacón komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (uit het Andes-gebergte). Ze is een vaste plant (een knolgewas) maar in Nederland niet winterhard. Ze kan in het Nederlandse klimaat echter prima als eenjarige worden geteeld. Voorwaarde is dat je vrij vroeg in het jaar begint en pas in de herfst oogst.

Yacón wordt tot de ‘superfoods’ gerekend (hoewel ik persoonlijk tomaten, een verse krop sla of een extra sterke bol knoflook uit eigen tuin ook een superfood vind hoor 🙂 ). Maar het bijzondere aan een yacón is dat ze inuline bevat, en dat is een stof die zoet smaakt maar weinig of geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. En daarmee is ze geschikt voor diabetici en mensen die af willen vallen. Op internet kun je bijvoorbeeld recepten vinden van een siroop die je van de wortels kunt maken.

 

Ook de bladeren van de yacón zouden eetbaar zijn (met mate) maar dat is geen aanrader (ik heb het toen eens geproefd, de bladeren zijn stug en harig en naar mijn mening te bitter om lekker gevonden te worden). Bovendien vind ik toch ook wat tegenstellingen in de informatie op internet, sommige websites beweren dat jonge bladeren kunnen worden gestoofd als spinazie, andere websites geven aan dat de bladeren heel licht giftig zijn. Maar er wordt bijvoorbeeld wel thee van de (al dan niet gedroogde) bladeren gezet en dat zou heel gezond zijn voor onder andere maag en darmen en immuunsysteem (doordat ze antioxidanten bevatten). Onder andere de prebiotica in de eetbare zoete wortels van yacón zouden goed zijn voor de darmflora (zoals aardperen dat ook zijn), kunnen helpen bij cholesterol-, lever- en bloeddrukproblemen.

Maar daarnaast is ze dus ook gewoon erg leuk, omdat de planten heel groot worden en zo een bijna tropisch tintje aan je (moes)tuin geven, en soms in het najaar kunnen bloeien met gele bloemen die wel wat lijken op zonnebloemen. Ze is dan ook verwant aan aardperen (en dus ook zonnebloemen). En de opbrengst van zacht zoete knollen (die na bewaring zoeter worden) is behoorlijk groot, 5 tot wel 10 kilogram per plant.

Door de knapperige en sappige zoetige smaak wordt ze vooral rauw gegeten en gebruikt in salades, maar je kunt haar ook bakken, stoven of roosteren/grillen.

Oh ja, ook nog belangrijk om even te melden is dat de fructo-oligosaccharide in yacón (wat voor die prebiotische werking zorgt) ervoor zorgt dat je na het eten van yacóns wat last van je darmen kunt krijgen, zoals bijvoorbeeld winderigheid. Wij hadden daar trouwens weinig last van, maar mocht je er gevoelig voor zijn is het wellicht handig om er rekening mee te houden (want yacón doet dus heel goede dingen in je darmen, maar dat wil niet zeggen dat het niet tegelijkertijd ook wel eens lastig kan zijn, zeker als je daarna bijvoorbeeld nog sociale verplichtingen hebt 🙂 ). Zoals gezegd, wij hadden er weinig last van, wellicht omdat we via andere groenten uit de moestuin al een redelijk gezonde darmflora hebben, fructo-oligosaccharide zit bijvoorbeeld ook in aardperen, en in wat kleinere hoeveelheden in uien, knoflook, prei, cichorei en asperges.

Yacón-planten in juli

 

PLANT / TEELTWIJZEN

Het is belangrijk om te weten dat de ‘wortel’ van een yacón uit 2 delen bestaat. De grote, vaak onregelmatig gevormde maar meestal wel langwerpige knollen zijn eigenlijk geen knollen maar verdikte vlezige wortels. Ze zijn beige van kleur, na bewaring wordt de schil dikker en soms ook donkerder van kleur. Na het schillen zie je het eetbare crèmewitte vruchtvlees dat sappig en tegelijkertijd knapperig is.

Naast de eetbare wortels zitten er bovenin de kluit van de plant, aan de basis van het blad, ook kleine paarsbruine ´knolletjes’, dat zijn de broedknollen van waaruit je de yacón kunt vermeerderen. Mocht je twijfelen; in het Engels worden de eetbare wortels ‘roots’ genoemd en de broedknollen worden ‘rhizomes’ genoemd, als je op beide woorden + yacón googelt vind je heel veel duidelijke afbeeldingen. Dit is zo’n broedknolletje:

 

Je kunt op internet ook zaden van yacón vinden, maar die zaden zijn vaak niet levensvatbaar, en sowieso is de kans op succes door zaaien heel erg klein (doordat, als het al lukt om ze te laten kiemen, het Nederlandse klimaat te koel, en het tuinseizoen te kort is). De beste en eigenlijk enige succesvolle manier is door te starten met broedknollen of door de eerste keer een plant te kopen. Tien jaar geleden was het nog lastig om aan plantmateriaal te komen maar nu zijn (op internet) de broedknolletjes in het vroege voorjaar vrij algemeen verkrijgbaar, en later in de lente worden ook jonge planten te koop aangeboden.

 

RASSEN

Over het algemeen vind je broedknolletjes en jonge planten zonder rasnaam, gewoon onder de naam yacón. Ik heb wel gehoord dat het dan vaak om het ras Morado gaat maar dat weet ik uiteraard niet helemaal zeker. Er schijnen wel wat verschillende rassen te bestaan die wat vroeger of later zijn, wat meer of minder opbrengst geven en wat meer of minder zoet van smaak zijn.

Voorbeelden van rassen zijn:

 • Bekya (vroeg, middelgroot, hoge opbrengst, matige smaak)
 • Blanco (laat, middelgroot, matige opbrengst en niet heel zoet)
 • Bogachiel (vroeg, grote planten, hoge opbrengst, zeer goede smaak)
 • Dimi (middelvroeg, goede opbrengst, redelijke smaak)
 • Kalaloch (vroeg, middelgrote planten, redelijke smaak)
 • Morado (vroeg, middelgrote planten, goede smaak, prima opbrengst)
 • Sol Duc (middelvroeg, middelgrote planten, hoge opbrengst, zeer goede smaak)
 • White Russian (middelvroeg, middelgrote planten, hoge opbrengst, matige smaak)

Kijk vooral op deze 2 websites voor meer rassen en informatie over vroegheid, planten en smaak per ras:  Cultivariable en Ecohoeve

Yacón-planten in september

 

PLANT / BEMESTING

Yacóns houden van een luchtige goed los gemaakte grond, daar groeien de knollen/wortels niet alleen goed in maar het is later bij het oogsten ook prettiger, want de knapperig-sappig wortels breken makkelijk en dan zijn ze uiteraard niet lang houdbaar meer. Bovendien watert een luchtige grond beter af en dat kan barsten en vervolgens rotten van de knollen/wortels in een regenachtige herfst helpen voorkomen.

Wij hebben dus een paar jaar rond 2010 de yacóns in de volle grond geteeld en dat ging prima, al waren een paar wortels bij de oogst wel wat gehavend (een paar rot door scheuren en een paar tijdens het rooien geknakt in de vette klei). Nu ik in 2020 een nieuwe poging ga wagen wilt ik de yacón eens in een verhoogde bak zetten. Daarin is de grond losser, luchtiger, droogt eerder op in een regenachtige periode. Het is dan wel belangrijk om goed op de vochtigheid van de grond te letten want de planten mogen niet te droog staan. We gaan daarom wat rijpe compost door de grond mengen en ik wil ook wat vermiculiet (tweedehands, die ik over heb na het zaaien) door de grond werken (omdat dat vocht vasthoudt). Een weekje voor het planten werken we een gemiddelde hoeveelheid samengestelde organische meststof (in dit geval groene Culterra) door de grond. En ik ga in juli vervolgens nog een handje kali geven (voor de ontwikkeling van de knollen/wortels).

 

OPKWEEK

In maart kun je gekochte of overwinterde broedknolletjes oppotten. Neem daarvoor gelijk al een wat grotere pot (12 tot 15 centimeter doorsnede) want de knolletjes lopen vlot uit en groeien snel uit tot forse jonge planten. Meng potgrond met een handje grof zand en/of vermiculiet voor wat meer luchtigheid en een goede afwatering, vul daar het potje mee en plant het broedknolletje iets dieper dan ze dik is (ongeveer 4 centimeter onder de grond).

Geef voldoende maar zeker niet overmatig water (want dan kan het broedknolletje gaan schimmelen/rotten voor ze uit kan lopen). En zet het potje op een warme plaats (dat hoeft nu nog niet in het volle licht), het liefst rond de 20 graden. Zodra het plantje bovengronds komt is licht uiteraard wel erg belangrijk. Dan mag de plant ook koeler worden gezet, in een zonnig raamkozijn bij ongeveer 17 graden groeit het plantje daar langzaam maar gestaag verder tot ze half mei (IJsheiligen) uitgeplant mag worden.

Ik kreeg de tip dat de potjes met opgepotte broedknolletjes nog koeler gezet kunnen worden, dat kan natuurlijk ook maar dan duurt het langer voor de planten boven de grond komen en pas dan extra op met water geven want in die koelere omstandigheden is de kans op schimmel groter.

De jonge planten zijn gevoelig voor vorst (bij late nachtvorst zal het broedknolletje onder de grond niet zo snel meer worden aangetast maar het blad wel en dat kost de plant natuurlijk energie). Zelf brengen we de jonge planten soms half tot eind april al naar de kas, omdat het daar lichter en (op zonnige dagen) warmer is maar we letten dan wel goed op de weerberichten.

Yacón-plantje loopt uit (begin maart)

 

PLANTEN / VERZORGEN

Vanaf half mei mogen de planten dan buiten worden uitgeplant. Geef ze een warm en zonnig plekje in de tuin, als het kan een beetje beschut tegen de wind. Omdat de planten zo groot worden (ruim 2 meter hoog en behoorlijk breed) kunnen ze in een herfststorm schade oplopen, door een beschutte plaats en eventueel aanbinden aan een stok voorkom je afgebroken bladeren en stengels.

De plantafstand is bij deze forse planten ongeveer 70 x 70 centimeter. Op de foto hieronder zie je drie planten die in een rij voor de kas staan. Je kunt zien dat we in de nazomer met wat stokken nog een rek hebben gebouwd/gezet om te zorgen dat de planten niet over het pad heen zouden gaan hangen. Ik heb het idee dat ze hier groter (hoger) werden dan normaal, dat zou kunnen komen door de voedzame kleigrond en de beschutte standplaats.

Yacón-planten vlak voor de oogst, eind oktober

 

Plant de planten net zo diep als dat ze in de pot stond en geef gelijk ruim water zodat dat ervoor zorgt dat de grond rond de wortels spoelt. Geef volwassen planten alleen water in droge periodes, de grote planten kunnen in een normale zomer met af en toe regen in principe goed voor zichzelf zorgen. Ze zijn ook niet heel bevattelijk voor ziekten. Ik heb eens gelezen dat ze wel kunnen worden belaagd door woelratten maar dat heb ik zelf nog niet ervaren.

 

OOGST

Je oogst yacón voor de eerste vorst, zo rond oktober of november, afhankelijk van de weersomstandigheden (liever ook voor er een kletsnatte periode komt i.v.m. het mogelijk barsten van de wortels).

Omdat de wortels zo groot zijn (in vorm en formaat een beetje vergelijkbaar met de knollen van zoete aardappelen) oogst je voorzichtig. Wij steken met een spitvork ruim rond de plant tot we de plant op zijn zij kunnen duwen/leggen en zo de wortelkluit boven de grond komt.

 

Vervolgens wassen we de kluit in de regenton zodat we beter kunnen zien welke delen we waar kunnen oogsten/knippen/snijden.

 

Snijd met een scherp mesje de eetbare wortels van de plant, snijd vooral in het dunne gedeelte boven de wortel, en dat is best lastig want zoals je kunt zien zit alles dicht op elkaar gepakt. En beschadig de broedknolletjes vooral niet (die zitten bovenin tussen de stelen).

Na het wassen en drogen kun je yacóns bewaren. Sterker nog, de smaak (zoetheid) wordt beter na minimaal 4 weken bewaren. In 2020 wordt het de eerste keer dat ik dat ga doen en vooralsnog ben ik van plan om naar aanleiding van tips en ervaringen van andere mensen de wortels naast elkaar tussen 2 laagjes net niet droge potgrond te leggen. En dan zet ik de bak met wortels  eerst een week of 2 tot 3 op een lichte en vrij warme plaats en gaan ze daarna naar een koelere plaats (op zolder, bij zo’n 12 tot 15 graden). Of dit de beste manier is durf ik nu nog niet te zeggen, en hoe lang ik ze dan kan bewaren durf ik ook nog niet te zeggen. Uiteraard laat ik het hier in de loop van 2020 weten,  ondertussen zijn tips en ervaringen van andere mensen van harte welkom!

 

VERMEERDEREN

Na het wassen en de oogst van eetbare wortels zie je bovenin de kluit die je dan nog overhoudt de broedknolletjes. Waar de eetbare wortels beige of beigebruin zijn, is de kleur van die broedknolletjes wat roodbruin/-paarsachtig. Ze zijn zo´n 3 tot 4 centimeter groot en ze zitten in clusters tussen de wortels en de stengels.

 

Elke plant levert dus meerdere broedknollen, soms wel 5 tot 10 per plant. Die broedknolletjes zitten aan elkaar vast en ze zijn enorm hard, je moet ze met een klein maar heel scherp mesje van elkaar en van de rest van de plant afsnijden. Nogmaals de foto van het broedknolletje:

 

Je ziet links het snijvlak, waar ik haar van de andere broedknollen heb afgesneden.

Je kunt deze broedknolletjes op een koele en donkere plaats in wat droge potgrond of kranten bewaren tot volgend jaar (eind februari of begin maart), om ze dan weer op te potten. Je kunt de broedknolletjes ook direct na de oogst oppotten maar dan zul je de potten licht en vrij warm moeten zetten tot de knolletjes uitlopen en de planten boven de grond komen. Dat gebeurt dan nog voor de winter, en je kunt de jonge planten dan op een lichte en koele plaats overwinteren (niet teveel water geven!) tot je ze in maart warmer zet om weer aan de groei te brengen.

Voor de winterrust van broedknolletjes moet het snijvlak na het afsnijden een paar dagen op een koele kamer in huis drogen en dan zie je ook vaak dat eventuele groene uitlopers verdrogen. Mocht je liever de knolletjes gelijk na de oogst weer oppotten en de jonge planten overwinteren, dan hoeft het snijvlak niet te drogen maar pot je het knolletje zo snel mogelijk na het oogsten/afsnijden weer op. Dit laatste heb ik de vorige keren dat ik haar teelde gedaan, dit jaar ga ik beide manieren proberen zodat ik kan ervaren wat de beste resultaten geeft.

En dus wordt dit verhaal vervolgd en waar nodig aangepast in de loop van 2020.

 

11 reacties op Yacón

Ruud & Diana 24 februari 2020 om 11:06

Reactie van Anne:

Dag Diana en Ruud,

Wij eten al enkele jaren Yaconknollen die heerlijk zoet smaken. Je zou er ook suiker kunnen van maken.
Als je ze oogst, heb je twee soorten knollen. De rode, ronde met wortels die ik bewaar zoals dahlia’s om terug uit te planten in de lente. En de witte, paarse langwerpige knollen zijn er om heel de winter van te smullen. Wij oogsten juist voor de vries. Om de zoete smaak te verkrijgen, leggen we ze een week buiten op de vensterbank. Zo worden de zetmelen in de wortels omgezet tot suikers. Is het geen warm en zonnige weer dan doen we ze in een plastieken bak met deksel en zetten we ze naast de kachel gedurende een week. Dan gaan ze naar een koelere (12-15 graden) ruimte. Na een maand zijn ze dan heerlijk.
Door het natte weer dit najaar, hadden de knollen heel veel water opgezogen en begonnen er sommigen te rotten. Vermits wij regelmatig knollen halen om te eten, kan je dat goed bijhouden en ze wegdoen.
Als er nog vragen zijn dan lees ik het graag!

Een fijne zondag,

Anne

Ruud & Diana 24 februari 2020 om 11:07

Reactie van Pien:

Heerlijk….na alle jaren tips van jullie kan ik eens helpen…!
Ik bewaar de broedknollen (dat zijn er meerdere per plant, herkenbaar aan de ogen/knobbels) in een speciekuip en leg daar een natte theedoek op. Die poot ik rond deze tijd op door ze gewoon met wat aarde bij elkaar in zo’n zelfde kuip in het licht te zetten. Qua temperatuur maakt het allemaal weinig uit als ze maar NOOIT vorst krijgen. Ze lopen relatief makkelijk uit en kunnen na half mei verhuizen naar de tuin. Absoluut zonnige plek geven. Komt er toch nachtvorst dan zijn de bladeren echt onmiddellijk zwart maar de knollen lopen vanzelf weer uit. Verhalen over ruimte (ik las ooit iets over een kuub per broedknol) neem ik met een korrel zout, ze weten hun weg wel te vinden. Niet laten uitdrogen, wat kali eind zomer.

De eetknollen bewaar ik op eenzelfde manier. Gewoon in een emmer en vooral geduld. Mijn knollen zijn eind oktober vies/flauw maar worden door bewaren hoe langer hoe zoeter. Nu zelfs zoeter dan een maand geleden. Wij eten ze nooit voor eind januari (elk jaar ruzie met mijn man die vindt dat het nu echt wel kan). Droogte bij bewaren is niet goed denk ik, ze gaan dan verschrompelen. Dus ook hier af en toe een plantenspuit of een natte theedoek. Natte compost is denk ik prima maar zo luxe heb ik het nooit gedaan. Ze staan bij mij in een kast die in een ruimte staat die niet boven de 10 graden is gekomen deze winter.

Ik wil het restant half maart met een slowjuicer uitpersen en gaan inkoken. Dan schijnt er een soort siroop te ontstaan die naar caramel en peer smaakt. Pannenkoeken, desserts etc. Yacon is ook theoretisch leuk. De enige plant ter wereld die aan één plant zowel broed-als eetknollen heeft. Feestmaal in Peru met gebraden cavia. Wees gerust, nooit geprobeerd. En heel veel theorie over voordelen voor diabetici/darmflora etc. maar ik ben niet medisch onderlegd. Ziekten zijn mij niet bekend, van plaagdieren heb ik nooit iets gemerkt.

Bij het koken houdt het zijn structuur maar rauw eten (zoals een appel) of door een salade heeft onze voorkeur. Net gelezen dat ze gesneden met een mandoline en daarna gedroogd in de voedseldroger verslavend lekkere chips geven. Bloemen heb ik nooit gezien, omvang boven de grond ca. een halve meter, hoogte idem. Bij mij samen met de aardappelen. Geen idee welk ras ik heb maar mijn Yacon geeft gladde knollen en dat is bij het schillen handig. Voor wie begint met Yacon, begin lekker met twee of drie broedknolletjes. Na één oogst heb je een veelvoud.
Dus eigenlijk: gewoon eens doen!

Joris 29 februari 2020 om 15:56

Ik heb nog een kijktip, zoek op YouTube naar Gartengemüsekiosk en yacon, teil 1-4 gaat van opkweek tot oogst en bewaren. Zelf bewaar ik de broedknollen in een emmer met grond uit de tuin in mijn schuurtje. Het opkweken kan al vanaf februari, de plant heeft 8 maanden nodig om tot wasdom te komen dus tijdig starten loont. Het is ook mogelijk om na de eerste vorst te oogsten, de plant sterft dan bovengronds af maar de knollen in de grond zijn nog goed, zolang de vorst maar niet in de grond zit. De eetbare knollen spoel ik niet af maar bewaar ik net als ongewassen aardappelen in een krat in mijn schuurtje, ik denk dat dit indrogen tegen gaat. Ik heb nu nog steeds knollen van mijn oogst in oktober, ze worden met de tijd nog steeds zoeter. Het verschil met fruit is dat dit iets zoets heeft en ook iets zurigs, yacon heeft alleen het zoete en daarnaast een hele sappige chrunchie bite zoals alleen yacon dat heeft.

Ruud & Diana 1 maart 2020 om 09:27

Hallo Joris,
Dankjewel voor de tip voor de filmpjes van Gartenmüsekiosk! Ik heb nog geen tijd gehad om de filmpjes te bekijken maar ik heb het wel alvast even opgezocht. Voor wie er interesse in heeft, de directe link naar de filmpjes: https://www.youtube.com/watch?v=Wobgol__GEg
En dankjewel voor de tip van het oogsten en bewaren!
groetjes,
Diana

Joris 6 maart 2020 om 19:14

Graag gedaan.

Jouw website is bij mij (zoals bij zovelen van ons) veruit favoriet als het gaat om het lezen van moestuinberichten en de teelt van groenten, de passie spat er vanaf.

Onze oosterburen van Gartengemusekiosk hebben deze passie ook maar dan delen ze dit met filmpjes op youtube die ook echt leuk en leerzaam zijn (ook goed voor je Duits ;-). Rigotti is ook een leuke duitse Garten youtuber. Eigenlijk vind ik ze nog beter dan Gardeners World dat binnenkort weer start op de BBC.

Maar er gaat natuurlijk niets boven lekker zelf aan de hobby in mijn tuintje als het zonnetje schijnt en de vogeltjes fluiten.

Tuin ze met vreugd

Saskia B 29 februari 2020 om 17:48

Ik bewaar mijn knollen in het zand in een emmer in onze kelder, gaat prima. Ook in een piepschuim bak met deksel, waar wij vroeger de griepprikken in aangeleverd kregen, maar die mogen misschien niet meer gebruikt worden.
Ik maak geen broedknollen los van de plant. Bewaar gewoon een heel stuk knol in de kelder, met wat wortels eraan en diverse knollen, a la dahlia. Ik heb het idee, dat de plant dan makkelijker groot wordt. Van 1 plant maak ik er zo een stuk of vier. Eentje is meer dan genoeg voor ons zelf, de rest geef ik weg. Vorig jaar was de plant in november meer dan twee meter hoog en anderhalve meter breed, met zat oogst voor de hele winter.

Ruud & Diana 1 maart 2020 om 09:46

Hallo Saskia,
Dankjewel voor de tip! Ja, de planten werden hier 10 jaar geleden ook zo hoog als onze kas, maar blijkbaar verschilt dat ook nog per ras.
Ik ga zeker proberen om de broedknollen een beetje aan elkaar te alten zitten, ik kan me herinneren dat het een gedoe was om de broedknollen los te snijden, zo hard waren ze, en helemaal tussen wortels en stengels in ‘geperst’.
groetjes,
Diana

Ghislaine 9 oktober 2020 om 13:49

beste Diana of iemand anders , is er iemand in de buurt van Bunnik (Utrecht) die zo’n broedknol ( biologisch gekweekt) voor me heeft? Liefst van zo’n heel lekker smakende Yacon? Ik zou het graag volgend jaar een keer gaan proberen… ? In ruil heb ik een Topinamboer knol. Ik hoor graag, Ghislaine

Ruud & Diana 10 oktober 2020 om 09:00

Hallo Ghislaine,
Ik kan je zelf helaas niet helpen, woon 18 kilometer van de kust op Voorne-putten, heb maar 1 plant en ga voorlopig ook nog niet oogsten. Ik hoop dat iemand anders je kan helpen. En anders weet ik dat bijvoorbeeld Zaadhandel van der Wal broedknolletjes van de yacon verkoopt (want daar heb ik in februari zelf zo’n knolletje gekocht en was/ben er prima tevreden over).
groetjes,
Diana

Ghislaine 10 oktober 2020 om 19:52

Ha Diana,dank voor je reactie en voor tip van vd Wal. . Tuingroet, Ghislaine

Georg 25 oktober 2020 om 09:28

Dag Diana,

Hartelijk dank voor de uitgebreide informatie en tips over de Yacon. Heb dit jaar voor het eerst 4 planten. Doen het allemaal prima. Ben benieuwd wat we binnenkort uit de grond halen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!