Wortel

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van worteltjes:

  • Synoniemen:     peen (zomerpeen, winterpeen)
  • Latijnse naam:     Daucus carota
  • Engelse naam:     Carrot
  • Duitse naam:     Möhre
  • Franse naam:     Carotte

Worteltjes zijn tweejarig. In het eerste jaar maakt ze de eetbare zachtzoetige wortel. Als je haar niet zou oogsten en ze de winter in de grond zou overleven, dan schiet ze in het volgende voorjaar door, maakt een bloeistengel, bloemen, vervolgens zaden en daarna sterft ze af.

Worteltjes zijn rauw (in salades of als gezonde snack) lekker, maar ook gekookt, gestoofd, in roerbakgerechten, soepen, etc.. Ook het loof van worteltjes is eetbaar, je ziet in restaurants soms worteltjes met nog wat van dat loof eraan, en ik heb wel eens een soort ‘pesto’ van het blad gemaakt.

Worteltjes zijn (zoals de meeste groenten 🙂 gezond, ze bevatten caroteen, en daaruit wordt vitamine A gemaakt.

TEELTWIJZEN

Als je een kas of platte bak hebt kun je in principe het hele jaar worteltjes telen, mits je in de juiste periodes zaait. Worteltjes kunnen zeker wel wat kou verdragen, de natte grond zorgt er in de winter sneller voor dat de wortelen rotten dan de vorst zelf.

Naast de bekende zomerworteltjes behoren natuurlijk de minstens zo bekende winterpenen tot deze groep.

Zomerworteltjes

Dit is de vroegste teelt en kan dus onder glas. Je kunt in de herfst of winter zaaien en met wat geluk zijn de worteltjes dan oogstbaar in april/mei; precies op tijd want dan gaan de tomaten en pepers de kas in. Zelf hebben we voor dat doel wel eens de ronde Parijse worteltjes gezaaid; omdat Parijse worteltjes maar klein en rond blijven is de teeltduur net iets korter en konden we ze half tot eind april oogsten/eten. Om die reden vinden we Parijse worteltjes ook heel geschikt als voorteelt of nateelt in de tuin, voor de zomerteelt gebruiken we juist liever de ‘gewone’ langwerpige worteltjes.

Wij zaaien zomerworteltjes graag vroeg; je kunt ze begin maart al buiten zaaien. Worteltjes kunnen heel goed wat kou verdragen en in het koele voorjaar zijn nog niet veel ziekten en plagen die schade aan kunnen richten. Bovendien kun je de worteltjes dan ook vrij vroeg oogsten waardoor je na de oogst in juni/juli nog veel keuze hebt in wat je als nateelt zou willen zaaien (bijvoorbeeld stamsperzieboontjes, bietjes, sla, kool, etc.).

Zaailingen van worteltjes kort na het kiemen

Zelf zaaien we graag meerdere keren. Liever tussen maart en eind juli elke 6 weken een rijtje zaaien dan alles tegelijk Want zo kunnen we gespreid tussen juni en oktober telkens verse worteltjes worteltjes oogsten (van winterpenen oogsten we vervolgens in de herfst een kist vol, om te bewaren en in te vriezen.

Worteltjeszaailingen na enkele weken

Bij de laatste zaai is er wel meer kans op aantasting door de wortelvlieg: de wortelvlieg legt eitjes in de wortel en de larven die uitkomen vreten zich een weg naar buiten en zorgen daarbij voor donkere gangen/plekken in de wortel, rond die donkere gangen wordt de wortel snotterig zacht en eigenlijk wel oneetbaar (tenzij de plekjes zo klein zijn dat je het weg kunt snijden).

Volwassen wortelplanten in de zomer

Winterpeen

Winterwortelen worden veel groter en dikker dan zomerworteltjes. Je zaait ze wat later (rond de maand april), en de teeltduur is veel langer (omdat de grotere en dikkere wortelen meer tijd nodig hebben om te groeien).

We oogsten winterpeen zelf zo rond september/oktober. En wanneer kun je winterpeen oogsten? Winterpeen zit wat dieper in de grond waardoor je niet goed kunt inschatten wanneer ze groot genoeg zijn voor de oogst. Wij oogsten gewoon een winterpeen wanneer we willen, want groot of klein; allemaal lekker. En is de winterpeen nog klein, dan laten we de rest nog een paar weken zitten.

Hier komt aantasting door de wortelvlieg wel wat meer voor bij winterpeen dan bij zomerworteltjes (omdat ze langer en juist in de zomer en nazomer in de grond zitten, denk ik).

Winterwortelen geoogst

RASSEN

Zomerwortelen zijn snelgroeiend, er zijn tegenwoordig veel rassen in de handel die allemaal hun eigen positieve kenmerken hebben. Voorbeelden zijn Juwarot (met extra hoog gehalte caroteen), Flyaway F1 (die meer resistent is tegen de wortelvlieg), Amsterdamse Bak (snelgroeiend), Chantenay (kortstompig van vorm en daardoor geschikt voor kleigrond), de ronde en snelgroeiende Parijse worteltjes, etc.. En dan zijn er natuurlijk nog de vrolijke kleurtjes zoals de gele Yellowstone, de paarse Cosmic Purple, de rode Atomic Red, etc.. Lees in catalogi de beschrijving en kies de worteltjes die geschikt zijn voor jouw grond of de periode waarin je wilt zaaien, of je favoriete vorm of kleur, er is tegenwoordig veel keuze!

Parijse worteltjes en Cosmic Purple

Winterwortelen zijn juist trager en meer gestaag groeiende rassen van grote/dikke wortelen. In de winterwortelen is er wat minder keus dan bij de zomerworteltjes, Flakkeese maar ook Berlicumer zijn 2 heel bekende rassen. Daarnaast zijn er nog wat F1-hybriden die bijvoorbeeld een grotere opbrengst geven of beter bestand zijn tegen vorst.

Zelf kiezen we tegenwoordig vaak voor pillenzaad. Pillenzaad zie je zowel bij de zomerworteltjes als de winterwortelen en het betekent niets anders dan dat elk zaadje is ‘verpakt’ in een oplosbaar pilletje. Omdat elk zaadje dus behandeld wordt is pillenzaad altijd duurder dan ‘kale zaden’ van hetzelfde ras.

Voor zomerwortelen gebruiken eigenlijk zelden of nooit pillenzaad: zomerworteltjes zijn klein, we zaaien zo dun mogelijk en we oogsten de dikste worteltjes in de rij, de dunnere mogen dan nog blijven staan en verder groeien.

Op de foto kun je zien dat er in de rij dunnere en dikkere worteltjes groeien.

Van winterpeen gebruiken we juist wel graag pillenzaad: worteltjeszaad is heel klein, je zaait er snel te veel te dicht op elkaar van. Omdat je bij winterpeen, meer dan bij zomerworteltjes, wel een goede afstand moet houden (omdat elke winterpeen toch flink in omvang wordt). Zo kunnen we elk pilletje wat makkelijker en secuurder op elke 10 centimeter zaaien. Op deze manier zaai je zuinig en nooit te dicht op elkaar. Qua kwaliteit van de zaden is er geen verschil, we vinden het zelf gewoon prettig werken en hebben er die extra euro bij winterpeen graag voor over.

Een worteltjesmix in witte, gele, oranje, rode en paarse tinten is ook altijd erg leuk

BODEM

Alle wortelen hebben een losse structuur nodig; en daar schort het hier op de vette klei nogal aan. Onze oplossing; de worteltjes in een verhoogde bak telen, en sinds we dat doen hebben we ook eindelijk eens rechte worteltjes in plaats van dit soort vormen (die wel heel vrolijk zijn maar tegelijkertijd is het een crime om ze te schrappen 🙂

Het liefst groeien wortelen op zand- of leemgrond, onze klei is dus eigenlijk te zwaar, te vet en te nat voor zomerworteltjes. Winterpeen lijkt het trouwens best goed naar de zin te hebben in onze zwaardere (en voedzamere) grond.

Op zanderige gronden schijnt er meer kans te zijn op aantasting door de wortelvlieg (dat weet ik natuurlijk niet uit eigen ervaring).

Op onze zware klei proberen we de structuur jaar in jaar uit te verbeteren door in de winter oude stalmest met veel stro, en compost  door de grond te werken. En dat helpt elk jaar een beetje beter. En zoals gezegd hebben we sinds kort een paar verhoogde bakken en telen we de worteltjes en winterpeen daarin, en dat werkt prima.

BEMESTING

Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.

STANDPLAATS

Uien, sjalotten en knoflook zijn ook wortelgewassen en passen in de vruchtwisseling prima bij worteltjes. Daarnaast hebben ze dezelfde voedingsbehoeften (matige bemesting, geen verse mest, en wat extra kali). Maar daarnaast heeft de combinatie van worteltjes en ui/knoflook/sjalot nog 2 grote voordelen: uien, knofloken en sjalotten wortelen wat dieper, daardoor houdt het de grond voor de worteltjes iets luchtiger.

Worteltjes en uien naast elkaar

Maar het allerbelangrijkste: de wortelvlieg en de uienvlieg verdragen elkaar niet. Dus ui/sjalot/knoflook naast of bij worteltjes zorgt ervoor dat de kans op aantasting door de wortelvlieg bij de worteltjes kleiner is. En tegelijkertijd is dus ook de kans op  aantasting door de uienvlieg kleiner bij ui/knoflook/sjalot. Een win-win-combinatie dus 🙂 .

ZAAIEN

Worteltjes kun je niet voorzaaien, ze moet echt ter plaatse in rijtjes gezaaid worden. Het zaad kiemt langzaam (ongeveer 3 weken tot soms wel een maand). Je kunt wortelzaad wel een paar dagen voorweken in vochtig zand; ze kiemt dan iets eerder.

Je kunt wat makkelijker dun zaaien als je het worteltjeszaad vermengt met wat brekerzand. Het voordeel daarvan is dat je ook gelijk een markeringsstreep van je zaaisel hebt en dus weet waar de piepkleine zaailingen kiemen.

Zelf zaaien we eigenlijk gewoon in een rijtje, zonder voorweken (wel de zaden gemengd met wat zand want dat werkt wel handig en je zaait inderdaad ook dunner zo). We leggen de lange steel van de hark op de grond en drukken met onze voet de steel iets in de grond, je hebt dan een mooi lang recht 1 centimeter diepe geul. Daar zaaien we zo dun mogelijk in. We dekken het geultje dan af met wat zand.

Gekiemde worteltjes zijn heel kleine 2-bladerige sprietjes

Zo zie je altijd waar je rijtje is en kun je makkelijk daarnaast het onkruid weghalen. Zeer regelmatig met een gieter met broes de zaaisels water geven helpt ook om eerder en beter te kiemen, hebben wij het idee.

Als je toch iets te dicht op elkaar gezaaid hebt dun dan zo vroeg mogelijk uit, zodat de wortelvlieg niet op de “worteltjesgeur” af komt. Zeker bij winterpeen is uitdunnen heel belangrijk (tenzij je pillenzaad gebruikt), want je wilt graag grote dikke winterwortelen en dan is er natuurlijk voldoende ruimte tussen de wortelen nodig.

ZAAITABEL / OOGSTTIJD / PLANTAFSTAND:

Wortel tabel

TEELTZORGEN

Geef in droge perioden regelmatig water, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei. Voldoende vocht is heel belangrijk (en dan niet in kwantiteit maar in vaak genoeg water geven, eigenlijk wil je niet dat de zaaisels kletsnat zijn maar je wilt dat ze constant vochtig blijven).

Ook belangrijk; heel voorzichtig wieden zodat je geen jonge worteltjeszaailingen “nekt”.

Paarse worteltjes

OOGST

Duw een spitvork of riek naast de rij wortelen recht in de grond, schuin naar boven halen en met de hand trek je de wortelen dan aan het loof uit de grond. Wij slingeren ze vervolgens nog  even door het water in de regenton zodat ze de meeste klei eraf gespoeld is en de wortels wat schoner zijn. En draai vervolgens het loof van de wortelen af voor je de wortels mee naar huis neemt. In de winkel zie je bossen worteltjes bijna altijd met loof liggen; met zelfgeteelde worteltjes lukt dat eigenlijk zelden of nooit; het loof onttrekt vocht aan de worteltjes en al snel na de oogst worden ze dan wat zacht en dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit.

Wortelen geoogst, loof eraf gedraaid, gewassen en even drogen op de tegels voor ze mee naar huis mogen.

Als worteltjes nog klein zijn, en ze bijvoorbeeld in een verhoogde bak staan (in onze vette klei lukt het niet want dan zitten de worteltjes vaak te vast), dan oogsten we ook wel eens gewoon wat worteltjes die zichtbaar wat groter lijken. Zo kunnen we wat worteltjes oogsten voor in de sla of roerbak of wat dan ook, en het voordeel is dat de worteltjes ernaast gelijk wat meer ruimte krijgen om te groeien.

BEWAREN

Zomerworteltjes kun je (zonder loof dus) een paar dagen op een koele donkere plaats bewaren, maar eet ze liever natuurlijk zo vers mogelijk.

Winterpenen zijn ook vers het lekkerst, maar die kun je ook nog heel lang bewaren (een hele winter). Wij leggen ze zelf wel eens in een kistje, tussen lagen iets vochtig zand (niet te nat). En met een jute zak of deksel erop om te zorgen dat de wortelen donker liggen (want bij licht en de juiste temperatuur lopen de wortelen weer uit). In de schuur bewaren de wortelen zo best goed.

Maar makkelijker vind ik het ook om gewoon wortelen in te vriezen. Wij schrappen en wassen de wortelen en raspen of hakken de wortelen in de keukenmachine dan fijn tot grof (foto). We vriezen  deze gehakte/geraspte wortel rauw in zakjes in. Handig voor in soepen, bouillons, pastasauzen, maar ook voor in een stamppot peen en uien, curry, etc..

Wortelen voor de vriezer

Zomerworteltjes vries ik ook in: rauw, schoongemaakt en meestal gehalveerd (vriest makkelijker in), in porties in diepvrieszakjes. Als we ze willen eten kook ik water, doe dan de nog bevroren worteltjes erbij, breng weer aan de kook en kook zolang nodig is (en dat hangt af van de grootte/dikte van de wortelen/stukken). Gaat ook best goed.

ZAADTEELT

Wortelen zijn kruisbestuivers, raszuiver zaad krijg je alleen als de planten wel 500 meter van andere bloeiende wortelrassen vandaan staan. Wortelen schijnen zelfs over kilometers ver te kunnen kruisen met de wilde peen die als onkruid in bermen groeit (met die mooie witte grote schermbloemen). Dat maakt het zelf oogsten van zaden erg lastig. En worteltjeszaden zijn in de winkel relatief goedkoop. Vandaar dat ik het zelf nog nooit heb geprobeerd.

Bloeiende worteltjesplanten hebben mooie witte schermbloemen waar veel bestuivers op af komen

Als je het toch eens wilt proberen; kort na de oogst van wortels in het najaar het loof in op 3 centimeter, bewaar ze vorstvrij in een kist met vochtig zand. Begin maart plant je de wortels weer uit, goed water geven. De planten worden circa een meter hoog en hebben een stok nodig om niet om te vallen. De planten bloeien vervolgens in hun tweede jaar in de vroege zomer. En in september zijn de zaden aan de planten rijp, oogst ze met de hele wortel eraan en laat ze een week of 3 goed drogen.

Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met worteltjes (of andere groenten, fruit of kruiden) of op de pagina met Inmaakrecepten.

44 reacties op Wortel

Johan 20 mei 2019 om 13:44

Een heel duidelijk verslag en goed tenhanteren,dus leerzaam.

J.M. Kesteloo 8 september 2019 om 19:13

Hallo.
Sinds enkele jaren probeert m’n vrouw worteltjes te kweken. Maar, en dat geldt ook voor o.a. de bietjes.. alles is erg lekker, maar bijzonder klein.
We wonen op zware Zeeuwse kleigrond. M’n vrouw doet er wel wat mest bij, ondanks dat die klei al vruchtbaar zou moeten zijn
Ik lees dat “ophogen” een mogelijke oplossing is.
En misschien de klei dan mengen met zand?
Vorig jaar waren de worteltjes wat groter, maar in de meest bijzondere vormen (zoals ook in het artikel vermeld wordt).
Toen had ze de aarde te stevig aangedrukt, werd gezegd.
Nu is alles heel goed en diep omgespit, en zo luchtig mogelijk gehouden.
Resultaat: echt heel kleine, maar nu wel rechte worteltjes.
Zo klein dat je ze liefst nog een jaar zou willen laten staan. Maar ik begrijp dat dát geen zin heeft.
Tijdens de langdurige droge periode werden ze voldoende vochtig gehouden.

Heeft u nog tips/ideeën?
Vr. Groet,

Jeroen

Ruud & Diana 9 september 2019 om 08:43

Hallo Jeroen,
Je schrijft dat je vrouw wat mest geeft maar welke mest is dat? Wij tuinieren ondertussen ook op vette blauwe klei (die we in de afgelopen jaren elk jaar flink verbeteren door oude stalmest met veel stro en compost onder te werken). Vette klei is voedzaam maar vooral in stikstof en niet in kali. En uiteindelijk is voeding voeding, na enkele jaren is de voeding in klei op (of die nou wordt gebruikt door bietjes of onkruid, alles wat groeit eet uit die grond). En in zand zitten geen voedingsstoffen, je maakt er tijdelijk de grond luchtiger mee (uiteindelijk is zand zwaarder dan klei en zal door de jaren heen na elke regenbui verder de grond in zakken), maar je ‘verdunt’ er dus gelijkertijd ook de grond mee.
Bedenk dat worteltjes en bietjes van extra kali houden. Misschien is het handig om deze pagina eens te lezen: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/. Het maakt wellicht duidelijk wat er in de teelt van worteltjes en bietjes zou kunnen ontbreken. Voor nu denk ik dat het door het voedselarme zand komt en door een gebrek aan kali (of te weinig of verkeerde mest). Het zal dit jaar ook niet hebben geholpen dat het zo droog was, vette klei kan nog wel wat vocht vasthouden maar als er echt veel zand doorheen is gemengd zal de grond ook eerder opdrogen en moet er vaker water worden gegeven.
Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen en hoop dat jullie volgend jaar een betere oogst krijgen!
Diana

Carola 9 september 2019 om 20:41

Hallo Jeroen en Diana,
Ik heb nog nooit op kleigrond getuinierd en kan daarover geen ervaringen delen. Vanaf de Drentse zandgrond kan ik wel melden dat ik nog nooit zo veel gave, rechte en kolossale wortels heb geoogst als in 2018 en 2019: record-droge jaren. Als altijd een matige basisbemesting gegeven met wat extra kali. Grondwater zit hier echt diep en oppervlaktewater is er niet. Dus aangewezen op leidingwater, maar daar wil ik zuinig mee omgaan. In de droge periodes 1 x per week de sproeier aan tot er zo’n 15 mm was gevallen. Door de losse zandstructuur zijgt het water goed naar beneden. De bovengrond droogt daarna natuurlijk weer snel op, maar vanaf 10-15 cm diepte blijft de grond langer vochtig.
Ik denk dat juist de droogte de reden is waarom er in de afgelopen jaren hier zulke joekels van rechte wortels waren: ze moesten diep de grond in om te kunnen overleven. Als je vaak doch oppervlakkig water geeft, dan zoeken de planten de diepte niet op. In druilerige zomers oogst ik ook veel korte stompjes en gevorkte kronkels.
Aan Diana even dit: Jeroen noemt als mogelijke oplossing: de kleigrond mixen met zand, maar hij heeft dit nog niet gedaan, dus zandgrond in zijn klei is niet het probleem. En daarbij: ik heb toevallig vandaag een deel van mijn winterwortels van gortdroge en arme zandgrond geoogst om ze in kratjes met zand te laten overwinteren. Ze pasten er maar net in: 40 cm. De wortelpunten moest ik ombuigen.
En Jeroen: ik zou echt het advies van Diana volgen voor de kleigrond: verhoogde bak, waarin het waterpeil wat lager is en de wortels de diepte in moeten, en veel, goed verteerd organisch materiaal inwerken.
Succes en groet vanaf het droge arme zand 🙂
Carola

Ruud & Diana 10 september 2019 om 08:58

Hallo Carola,
Dankjewel voor je reactie en hulp!
Ik dacht te begrijpen dat er al zand door de grond gemengd was omdat Jeroen nu recht worteltjes had (wij hebben na 28 jaar tuinieren, elk jaar mest en compost en soms ook wel grof zand, en dus de grond verbeteren, 1 en in sommige jaren zelfs 2 spades diep spitten en later woelen met de grelinette, nog steeds gevorkte worteltjes 🙂 ). Echt vette klei blijft hoe dan ook klei, ook na 25 jaar zorgen, maar minder erg, luchtiger, maar nooit zo luchtig dat er nooit meer gevorkte worteltjes (of pastinaken) uit de grond komen. Zand ‘verdwijnt’ hier, ik heb wel eens gelezen dat zandkorrels groter en zwaarder zijn dan klei’korrels’, en dat ze uiteindelijk elk jaar wat dieper de bodem in zakken/spoelen. Om baat bij zand te hebben zal er, neem ik aan, elk jaar opnieuw zand moeten worden toegevoegd. Dat hebben we vroeger ook wel gedaan, tot ik het boek Ecologisch moestuinieren van Velt las en begreep dat elke grondsoort het best verbeterd en gevoed kan worden met compost, omdat dat vol levende organismen zit.
groetjes,
Diana

Maaike 30 oktober 2019 om 11:08

In plaats van een verhoogde bak is het ook een optie om de wortels op ruggetjes te zaaien. Dan heb je het voordeel van de lossere grond, en moeten de wortels ook dieper de grond in op zoek naar water. Mijns inziens is dat een stuk minder bewerkelijk dan een verhoogde bak in elkaar knutselen. Wij tuinieren op Zeeuwse klei en oogsten prima wortels.

Ruud & Diana 31 oktober 2019 om 13:16

Hallo Maaike,
Je hebt gelijk, op ruggen telen is inderdaad ook een optie, ik zal dat eens in de tekst aanpassen.
Wij zelf hebben niet alleen een verhoogde bak voor worteltjes (zelfs in een verhoogde bak worden ze trouwens niet allemaal helemaal recht).
Wij vonden het telen op ruggen niet handig (zwaar werk om de grond telkens weer wat aan te trekken, en dat lukte ook niet goed doordat de bonken klei geen ruggen werden en weer ‘naar beneden rolden’. We hebben het een paar jaar geprobeerd maar waren er hier in onze tuin gewoon niet zo tevreden over. Maar dat is uiteraard in verschillende omstandigheden anders.

Op ruggen kan een aantal weken worden geteeld, in een verhoogde bak jarenlang. Maar het kost tijd, werk en geld. Wij vinden het dat waard maar dat zal zeker niet voor iedereen zo zijn. Nog een voordeel vinden wij dat we iets minder diep hoeven te bukken. En we zijn vooral heel blij omdat na wateroverlast we hier geen last meer van hebben:

Na 2 jaar achter elkaar een tuin zoals op de foto te hebben gehad (en bij tuinburen met verhoogde bakken weinig problemen op onder water staande paden te hebben gezien) hebben we bedacht dat we dat ook wilden proberen. Maar ik geef eerlijk toe dat het betekent dat er in droge periodes meer water moet worden gegeven 🙂 . Desondanks zijn wij er erg tevreden over.
groetjes,
Diana

Nel Roelofs 23 juni 2019 om 18:09

Ik heb vorig jaar en dit jaar helemaal geen wortel gezaaid dus ik was verbaasd dat er wortelloof groeide.
Even een beetje aarde verschoven en ja het is echt een wortel.
Ik heb hem bewust laten doorschieten en heb nu een prachtige plant vol met bloemen.
Maar hoe nu verder?
Uit laten bloeien? Komt er dan vanzelf zaad?
Of knippen en drogen?
Ik ben wel benieuwd naar de wortel zelf.

Ruud & Diana 24 juni 2019 om 09:34

Hallo Nel,
Als je zelf geen worteltjes hebt gezaaid in de afgelopen 2 jaar dan is het toch vrij onwaarschijnlijk dat er uit de zaden die je uit deze worteltjes oogst volgend jaar lekkere worteltjes komen. Want de kans is vrij groot dat het dan wilde peen is (Daucus carota). Mocht je vorig jaar op deze plaats worteltjes hebben gezaaid, dan is het mogelijk dat je er één bent vergeten te oogsten die de afgelopen zachte winter heeft overleefd, en dan is er een kans dat je wel goede zaden kunt oogsten voor je eigen worteltjes volgend jaar. Bedenk dat gecultiveerde worteltjes heel makkelijk en over grote afstanden met wilde peen kan kruisen. Lees vooral even het stukje bij zaadteelt hierboven hoe en wanneer je de zaden kunt oogsten, als je denkt dat de zaden echte worteltjes van goede consumptiekwaliteit voort zullen brengen.
groetjes,
Diana

Conny 30 juni 2019 om 16:15

Hi Diana en andere lezers,

Ik heb een vraag. Ik heb wortels gezaaid van het ras Chantenay. Nu komen er bij verschillende wortels bloemen in en als we een wortel oogsten, dan zit daar een hele harde (niet eetbare) kern in. Het zijn wortels die dit jaar gezaaid zijn. Ze staan in nieuwe verhoogde bakken waar nog niets anders in of naast gestaan heeft.

Ik heb me rot gezocht op internet (zowel Nederlandstalig als Engels) maar kan niet vinden wat ik verkeerd gedaan heb. Te laat of te vroeg geoogst, verkeerd ras, te weinig of teveel water? Ik heb geen idee.

Heeft iemand een idee wat er mis gegaan is?

Groetjes,
Conny

Ruud & Diana 1 juli 2019 om 09:47

Hallo Conny,
Ook hier schoten dit jaar wat worteltjes door. Dat doen ze niet zo heel snel hoor, het kwam dit jaar doordat er al in de lente een zeer warme en vooral droge periode was. Eigenlijk geldt dat voor heel veel groenten; bietjes, snijbiet, kool, sla, rucola, andijvie, knolvenkel, etc. kunnen allemaal wat makkelijker/sneller doorschieten als het warm en droog is (al hangt het ook altijd voor een deel af van de soort en het ras). Je kunt het deels voorkomen door regelmatig water te geven, en te zorgen voor een niet te zonnige plek. Maar in een vochtig en koel voorjaar is een zonnige plek in niet te natte grond dan juist prettig voor worteltjes.
Ze zijn inderdaad niet lekker meer als ze eenmaal doorschieten, er komt een harde vezelige kern in het worteltje.
Je kunt trouwens in juni en zelfs ook in juli nog (zomer)worteltjes zaaien hoor, misschien is dat een optie.
groetjes,
Diana

Conny 1 juli 2019 om 19:48

Ah, dus toch omdat ze doorschoten. Ik was er al bang voor maar vond het wat vreemd omdat ik overal las dat ze dat pas vanaf het tweede jaar doen. Weer wat geleerd . Goede tip om nog worteltjes te zaaien, ga ik gelijk doen! En dank voor jouw hulp!

Bianca 30 maart 2020 om 17:30

Hoi Diana en andere lezers,
Ik probeer al 2 jaar zomerworteltjes te kweken, maar helaas komt het bij niet verder als de eerste sprietjes. Dan hebben de naaktslakken het ontdekt en weg is alles…de sla, de beginnende pompoen, zelfs de prei planten laten ze niet met rust, en ook de potten met stekjes en planten worden leeggegeten. We hebben van alles geprobeerd, elke dag wegvangen waar we ze zien, biologische slakkekorrels, biervallen, aaltjes besteld en in de grond. Helaas, vorig jaar werd een waardeloos tuinjaar, bijna alle oogst is mislukt door de slakkeplaag.
Heb jij of iemand anders nog andere ideeën om te proberen waardoor ik dit jaar mssn wat meer geluk heb ?

Wijnie 30 maart 2020 om 18:04

Hoi Bianca, wat ontzettend vervelend dat jullie zo’n last hebben van slakken! Ik weet dat Diana wel eens goedkope kattenbrokjes strooit (paneermeel werkt hetzelfde), de slakken komen er op af en dan kun je ze vangen. Maar zo te horen zijn het er daarvoor bij jou te veel.
Ik weet dan nog 2 opties:
– Indische loopeend. Dit kan alleen als je ook water in de buurt hebt, zodat hij kan zwemmen. Schijnt enorme hoeveelheden slakken te eten zonder aan je groente te komen.
– als je verhoogde bakken hebt (of kunt maken door bijv. planken rechtop om je bed heen te zetten): schrikdraad. https://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/schrikdraad-tegen-slakken
Op deze website kun je o.a. het draad kopen, maar je kunt het ook zelf maken zoals ze schrijven. De slakken die in je bak zitten zullen dan nog wel eten, maar de slakken van buiten je bak kunnen er niet meer in.
Succes, ik hoop dat je een oplossing kunt vinden en alsnog een mooi tuinjaar krijgt!
Groetjes Wijnie

Rubin 30 maart 2020 om 18:04

hallo Blanca,
Om de slakken weg te krijgen zou je kunnen kijken of de slakken niet van buiten de moestuin komen of je zou alle schuilgelegenheid voor de slakken weg kunnen halen. als de slakken ook de potjes met jonge planten leegeten kan je de potten goed omspoelen met kokend water zodat de slakkeneitjes dood gaan. misschien help dit een beetje!
groetjes,
Rubin

Axel 24 mei 2020 om 21:18

Met deze uitleg kan ik niet wor(s)telen. Super!

Evert 24 mei 2020 om 21:23

Goede woordgrap! Haha!

Mark Dijcks 20 juni 2020 om 06:50

Ik snap de zaaitabel niet helemaal. Eerst heb je “extra vroeg” en “vroeg” en dan krijg je de zomerzaai tot begin aug. Maar daarna is er nog een “laat” maar die zaai loopt tot begin jun, dus minder laat dan de zomerzaai lijkt me… Om mis ik iets?

Ruud & Diana 20 juni 2020 om 10:24

Hallo Mark,
De zaaitabellen op de website zijn al heel oud en ik wil ze uiteindelijk allemaal gaan vervangen maar er zijn nu eerst andere dingen op de website die aangepast moeten worden.
Met de late teelt worden de grotere stompe wortelen bedoeld, dat zijn herfstwortelen die relatief vroeg gezaaid moeten worden, omdat ze groter worden en meer tijd nodig hebben (vandaar ook de wat ruimere plantafstand). Maar ik geef toe dat het er raar uitziet, ik zou in een nieuwe tabel de late wortelen waarschijnlijk bij de zomerteelt indelen en dan de oogstperiode wat verlengen. Maar ik hoop dat het bij deze in ieder geval duidelijk is wat er wordt bedoeld.
groetjes,
Diana

Beau Foudraine 17 december 2020 om 14:09

Hoi Diana,

Wat is een goede resistente zomerwortel?

Groetjes Beau

Ruud & Diana 17 december 2020 om 15:09

Hallo Beau,
Resistent tegen wortelvlieg, neem ik aan?
Op deze pagina noem ik onder de kop ‘Rassen’ het ras Flyaway F1 als een ras dat redelijk resistent is tegen wortelvlieg. Je zou je ook op het biologische ras Resistafly kunnen googelen.
groetjes,
Diana

Leonie Haas 19 december 2020 om 15:32

Hoi Diana, ik kan mij herinneren dat ik ergens op jouw website heb gelezen over ‘extra vroeg wortels zaaien/groeien onder dubbel plastic’. Ik kan het alleen niet terug vinden, heb het wel in mijn moestuin-plan opgeschreven. Wat ik graag wil weten is onder wat voor soort tunnelfolie doe je dat het best? Ik zie met en zonder gaatjes online. Ik ben van plan begin januari te zaaien in de verhoogde bak en dan met plastic. Zou dit evt. ook al met bieten kunnen? Alvast bedankt voor je tip! Groetjes Leonie

Ruud & Diana 20 december 2020 om 10:01

Hallo Leonie,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, je moet die informatie ergens op een andere website hebben gelezen want ik heb nog nooit over het zaaien van worteltjes onder plastic geschreven.
Maar je kunt worteltjes in de herfst al in een koude kas zaaien (dus ook onder plastic). Pas wel op dat er wel lucht bij kan want afgesloten dicht plastic verstikt.
Als je worteltjes (en bietjes) in januari onder glas of plastic zaait kun je wat eerder oogsten (en dat zal dan, afhankelijk van temperatuur, vocht, voeding, etc.) al aan het einde van de lente of begin zomer zijn (enkele weken eerder dan wanneer je ze in maart buiten zaait). Als je ze al voor de winter = september zaait zul je onder glas of plastic nog wat eerder kunnen oogsten, rond april/mei.
Ik zou zelf goede kwaliteit plastic kopen, die langer dan 1 of 2 jaar meegaat, en dat is meestal folie zonder gaatjes, maar ik zou dan dus wel ergens een opening houden voor voldoende frisse lucht.
groetjes,
Dian

Leonie 20 december 2020 om 11:14

Dank je wel Diana! Ga ik mee aan de slag, leuk experiment 🙂

Kim 19 januari 2021 om 16:40

Hoi Diana,

Allereerst wat een mooie site heb je met ongelooflijk veel waardenvolle informatie! Ik kijk er bij het plannen van mijn nieuwe moestuinjaar (2e fanatieke jaar) regelmatig op. Vorig jaar heb ik naast compost niet veel bemest. Af en toe een beetje extra bemesting toegevoegd aan een gewas, eigenlijk niet echt wetende of het wel echt goed was.
Bij het inlezen over bemesting duizelt het me een beetje voor de ogen. Jouw informatie en de algemene pagina daarover heb ik al vele male gelezen. In combinatie met andere sites is het veel (soms verschillende) informatie om daar nu echt een concreet bemestingsplan uit te halen.
Ik begrijp dat de ui- en wortelgewassen naast compost meer kali nodig hebben. Je schrijft een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali. Bedoel je hiermee de vinassekali? Of geef je deze gewassen ook groene culterra (die je over de hele moestuin gebruikt in het begin van het seizoen) en voor de ui- en wortelgewassen nog extra vinassekali?
Die vraag heb ik ook voor knolselderij. Krijgt die compost, groene culterra (die is dan al aan het begin van het seizoen toegevoegd of sla je de plek waar knolselderij komt over) en koemestkorrels en kali?

Hopelijk kun je me een beetje helpen.

Groetjes,
Kim

Ruud & Diana 20 januari 2021 om 10:12

Hallo Kim,
Het is moeilijk om iemand te adviseren welke bemesting nodig is want het ligt ook aan je grondsoort, hoe intensief je tuiniert, de voedingstoestand zoals die voor het voeden is, of je organisch, biologisch, etc. wilt bemesten, etc. Daardoor is er geen algemeen bemestingsplan te maken en zul je altijd goed naar je tuin moeten kijken en inspelen op wat er wel of niet goed groeit (en vooral het jaar daarop weer bedenken of je meer of minder moet voeden en waarmee). Na 30 jaar tuinieren ben ik nog elk jaar aan het bedenken wat er wel of niet nodig zou kunnen zijn (omdat we meer kool en pompoenen hadden dan het jaar ervoor, omdat de pronkbonen niet goed groeiden, omdat de uien wat kleiner bleven, etc., etc.), elk jaar pas je weer een beetje aan naar eigen inzicht en ervaring. Dit jaar willen wij bijvoorbeeld eens niet algemeen voeden (omdat we dat een aantal jaren wel hebben gedaan) en alleen paardenmest en compost gebruiken, maar wel kali aan bol-, knol en vruchtgewassen geven.
Ik denk dat als je het systeem begrijpt, wat welke meststof in de NPK doet, je door goed naar je tuin te kijken (en ervaring opdoen) een beetje kunt leren inschatten wat welke groenten ongeveer nodig hebben.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana

Kim 20 januari 2021 om 18:22

Hoi Diana,
Dank voor je snelle antwoord. We zitten op een kleigrond (niet heel zwaar) en hebben daar nooit bijgemest. Maar we hebben ooit nooit heel fanatiek groentes verbouwd. Bijvoorbeeld boontjes lukken dan altijd wel :-). Vorig jaar was het eerste jaar dat ik een plan maakte en heel veel nieuwe groentes heb uitgeprobeerd. Snijbiet groeide zo goed als niet. Ook rode biet zo goed als niet, maar een plant die frisgroen was en een klein knolletje. Bleekselderij werd snel geelachtig. En veel groentes bleven klein, zoals spruiten en prei. Zonder bijmesten snap ik dat het niet zo lukt.
Voor een eerste keer bemesten, wil ik toch graag een houvast en een ‘plan’ daarvoor maken. Ik begin een klein beetje door te krijgen wat welke bemesting doet.
Dank in ieder geval voor je antwoord!
Groetjes,
Kim

vriend 7 maart 2021 om 13:28

Goeiemiddag, wat interessant om te lezen hier. Ben me wat aan het voorbereiden om een moestuintje aan te leggen. Ik zou heel graag worteltjes zaaien maar wij hebben ook zware kleigrond, net als jij Diana. Ik vroeg me af hoe hoog je verhoogde bakken zijn? Hoe diep moeten de wortels kunnen gaan? en maak je deze onderaan dicht met planken en anti-worteldoek of enkel anti- worteldoek?

Ruud & Diana 7 maart 2021 om 22:24

Hallo,
De bakken zijn 20 centimeter hoog. Wij gebruiken geen materiaal onderin de bak, ze staat dus in open verbinding met de volle grond eronder en juist daardoor kunnen we erin telen wat we willen (dus ook winterwortelen, pastinaken, schorseneren, etc. Het nadeel ervan is dat er wel meer wortelonkruiden kunnen groeien. Ik heb eens een blog geschreven over de verhoogde bakken en het hout dat we sindsdien gebruiken (eerst steigerhout maar dat gaat slechts 4 jaar mee, ondertussen gebruiken we douglashout). Lees vooral ook de reacties op dat blog want daar geven mensen veel tips m.b.t. materialen, etc.: Allegaartje.
Succes met je overwegingen m.b.t. materiaal, wel of geen antiworteldoek, etc.!
groetjes,
Diana

Angelique 10 april 2021 om 13:57

Hai Diana,

Ik wilde vandaag worten zaaien, maar ik las dat aankomende week wat nachtvorst komt.

Wat raad je me aan? Nog even wachten of doen? Het zijn nu eenmaal WINTER wortelen:D

Ruud & Diana 10 april 2021 om 22:48

Hallo Angelique,
Ik heb vorige week worteltjes en winterpeen gezaaid. De zaden zullen niet kiemen want de grondtemperatuur is te koud maar de zaden gaan ook zeker niet dood. Dus je kunt de zaden zeker zaaien, het kiemen zal wel ruim 3 weken kunnen duren.
groetjes,
Diana

Angelique 10 april 2021 om 23:15

Top. Dankjewel. Dan gaan we toch morgen zaaien, mits het niet stortregent 🙂

Jannie de Leeuw 9 mei 2021 om 17:25

Hallo Diana,

Vorige week hadden we redelijk wat zomerworteltjes boven staan waarbij het derde blad al zichtbaar was. Vandaag zagen we dat er nog maar eentje stond! Er zit een net overheen. Eten slakken deze misschien op? Het is ons een raadsel. Voorheen hadden we potten met groente maar dit jaar zetten we de goenten voor het eerst in de vollegrond. Dus dit kennen we niet. Weet je het misschien?

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 21:49

Hallo Jannie,
Ja, slakken kunnen worteltjeszaailingen tot op de grond opeten (tot er alleen nog 2 millimeter korte stokjes staan). Dat gebeurt zeker niet vaak, ik kan het me van de afgelopen 30 jaar 2 of 3 keer herinneren, en dat waren jaren waarin er een flinke slakkenplaag was. Nu is het voorjaar heel lang heel koud geweest, groeit er nog weinig maar zijn al heel veel slakken. Het is dus hier niet hun favoriete maal maar in sommige lentes worden worteltjeszaailingen hier inderdaad zeker wel flink door slakken belaagd.
groetjes,
Diana

Angelique 24 juli 2021 om 19:38

Hai Diana,

Mijn winterwortels blijken het goed te doen.
Ik zie nu alleen scheuren in de zandgrond komen. En de koppen komen er boven. Moet ik daar iets aan doen? Zoja wat.

Ruud & Diana 25 juli 2021 om 09:36

Hallo Angelique,
Scheuren wijzen eigenlijk altijd wel op droogte. Ik zou je kunnen adviseren om water te geven maar het gaat nu de hele week regelmatig regenen en dan is het dus waarschijnlijk niet nodig. Als je een kopje van de wortel boven de grond ziet is dat een teken dat ze zichzelf naar boven duwt, dat kan komen door bijvoorbeeld harde grond of droogte. Die kopjes worden groen (door het licht). Je kunt de worteltjes wat aanaarden als het erg is maar als het maar een klein stukje is kun je het groen er voor het eten ook gewoon afschrappen.
groetjes,
Diana

Angelique 25 juli 2021 om 13:07

Dankjewel! Geven elke dag water, maar misschien dan toch te weinig. 🙂

Sanne 28 juli 2021 om 11:45

Hallo Diana, ik ben echt ontzettend blij dat ik jouw website ontdekt heb, wat een schat aan informatie! Heel erg bedankt daarvoor . Ik ben vorig voorjaar gestart met moestuinieren en heb dus nog niet zo erg veel ervaring. Er is iets wat ik niet helemaal goed begrijp en misschien kun jij me daarbij helpen.
De plantafstand tussen de rijen is altijd veel groter dan in de rij. Dat is vrij algemeen bekend en bij iedere plant is dat immers zo, ik kan echter nergens vinden wat daar de reden voor is. Kun jij dat wellicht verklaren?
En de tweede vraag: in jouw zaaitabel staat bij de verschillende teeltperiodes (vroeg, laat, etc) een andere plantafstand. Bij de vroege teelt zie ik een kortere afstand dan bij de late teelt. Waarom is dat? Hebben planten in het najaar meer ruimte nodig?

Angelique 31 augustus 2021 om 10:42

Hallo Diana,

Wat waren we blij toen we de eerste wortelen konden oogsten. Zowel uit een bak als in de volle grond. Alleen de smaak is een beetje wrang vergeleken met wortelen uit de winkel, die smaken veel zachter. Waar kan dit aan liggen?

Ook ben ik benieuwd naar welke (kleur) wortelen je een aanrader vindt voor welk recept. Zo heb ik per ongeluk paarse worteltjes door de chili con carne gedaan, het kreeg een onsmakelijke kleur en daarmee ook smaak. Dat dus nooit weer ;).

Groetjes,
Angelique

Ruud & Diana 1 september 2021 om 09:26

Hallo Angelique,
Waarom je wortelen een wat vreemde smaak hebben durf ik niet te zeggen, dat kan te maken hebben met het ras, maar ook met factoren als voeding, vocht, temperatuur, etc. Hier zijn de tomaten dit jaar meer zuur dan zoet, ongetwijfeld door het vreemde jaar met ziekten, wateroverlast, mollen, etc. Soms is het wat het is, probeer je te bedenken wat je anders hebt gedaan dan anders en probeer je het volgende jaar wat anders; een ander ras, een andere voeding, meer water, etc. Wortelen op zandgrond groeien en smaken alleen al heel anders dan wortelen op kleigrond.
Ik gebruik anders gekleurde wortelen vaak in een salade, of in een zoetzuur/atjar, omdat de kleur zo vrolijk is 🙂
groetjes,
Diana

Angelique 31 augustus 2021 om 12:10

Ben benieuwd,

Hier waren ze goed.

Zal mijn naam aanpassen, weet niet hoeveel Angelique’s er zijn, maar lijkt me verwarrend:D

Angelique de zoveelste 31 augustus 2021 om 20:04

Hallo Angelique,

Er schijnen inderdaad meerdere te naamgenoten te zijn. Ik denk dat ook ik mijn naam zal moeten aanpassen, omdat we kennelijk niet de enige zijn.

Leonie Haas 28 november 2021 om 18:35

Hoi Diana, ik wil gaan experimenteren met inkuilen. Weet jij of inkuilen ook kan als het (streng) vriest? Ik wil het in kisten doen in de schuur maar daar vriest het denk ik gewoon als het buiten vriest. En als je het in de grond doet, komt de vorst dan niet zo diep? En zou je het ook met biologische groenten van de bio winkel kunnen doen? Alvast dank voor je tips! Groet Leonie

Ruud & Diana 30 november 2021 om 15:01

Hallo Leonie,
Voor worteltjes is een klein beetje vorst niet erg, en in de schuur gebeurt dat niet zo heel snel (want niet alleen het buitenlaagje van het grond-/zandmengsel moet dan bevriezen maar ook het binnenste gedeelte waar de wortelen liggen. Als het streng gaat vriezen kun je altijd overwegen om bijvoorbeeld een deken over de kratten met ingekuilde wortelen te draperen. Of door wat kaarsen (uiteraard strategisch en veilig geplaatst) in de nacht te laten branden.
Het inkuilen mislukte hier heel vaak, niet omdat het vroor maar juist omdat bij warm weer (als de zon hier op het platte dak van de schuur schijnt) de wortelen uit gaan lopen. Ik heb vroeger ook nog wel ingekuild in de tuin maar dat was ook geen succes (slakken, ooit een keer ratten/muizen die rode kolen hadden opgevreten, ook een keer alles rot door een hoge waterstand).
Ik heb er dus niet heel veel ervaring meer mee, ik bewaar wel kolen in de schuur, en natuurlijk uien, knoflook en aardappelen maar wat ik vroeger aan bietjes, worteltjes, etc. inkuilde vries ik nu liever in.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief