Allegaartje

Eindelijk weer eens naar de tuin. Wat is het koud!! (na 2 weken binnen bij de houtkachel te hebben gezeten 🙂 ).

Genoeg te doen, waar gaan we beginnen? Of eigenlijk, waar waren we gebleven?

Oh ja, dit was het aardbeienveld dat opgeruimd moest worden (en dat is nogal een understatement):

En dat ziet er nu zo uit:

Netjes hè? Let niet op de rotzooi ernaast en erachter, stapje voor stapje, we kunnen niet alles tegelijk (maar helaas verschijnt wel alles op de foto). Met dank aan de tip van Jan hebben we deze bak niet meer van onbehandeld steigerhout gemaakt (dat na een jaar of 4 wel ernstige sporen van ontbinding vertoont) maar van Douglas-hout, een houtsoort die veel harder is en volgens kenners onbehandeld wel 8 tot 10 jaar mee kan gaan.

Voor wie er interesse in heeft; Douglas-hout is wel een stukje duurder dan steigerhout:

Steigerhout; 2,5 meter lang, 20 cm hoog, 3,2 cm dik: ongeveer 9 euro per plank en vaste prijs, geen reclame.

Douglashout bij de Praxis: 3 meter lang, 20 cm hoog, 2,9 cm dik, 16 euro per plank, maar regelmatig met of zonder kortingsbon met 25% korting = euro 12,00.

En als het dan langer is en 2 keer zo lang mee zou gaan vinden we dat het geld meer dan waard. Andere bouwmarkten verkopen trouwens ook Douglas-hout maar vaak in andere formaten en vooral diktes. Mocht je er interesse in hebben, kijk even op de websites van verschillende bedrijven naar prijzen en afmetingen.

Afijn, wij zijn er erg blij mee! De stekken die uit dit verwaarloosde aardbeienveld kwamen (nog geen jaar oud) zijn nog prima bruikbaar en gaan nog 3 jaar mee. We hebben ze ontdaan van onkruid en in de andere verhoogde bak geplant:

Is dat nou nodig, zoveel stenen om het gronddoek op z’n plaats te houden? Volgens Ruud in ieder geval wel 🙂 . Ik had wat minder stenen geplaatst maar er durfde bij een windkracht 8 (wij zijn hier 18 kilometer van de kust wel wat gewend) een hoekje los te raken en te gaan wapperen. En daarop nam Ruud rigoureuze maatregelen; het raakt deze winter niet meer los, dat is duidelijk. En het belangrijkste: de stekken/jonge planten hebben het prima naar hun zin op hun nieuwe plaats.

Volgende week is de laatste grote verhoogde bak aan de beurt, Ruud gaat die maken en ik ga de bestaande verhoogde bakken leeg maken, onkruid eruit, aanvullen met compost of mest of grond. En bedekken voor de winter? Of toch niet, daar moet ik nog even over verzinnen. En waarmee dan (ik overweeg karton), dat wordt vraag 2.

Maar eerste thuis aan het werk, de achtertuin moet ook nodig worden opgeruimd en de kuipplanten mogen naar zolder. Het kan nog even wachten maar ik ga ze alvast terugsnoeien en droog zetten (dan zijn ze iets makkelijker naar zolder te sjouwen dan wanneer ze nog kletsnat zijn.

De Fuchsia’s snoei ik niet terug, dat doe ik pas na de winter. Trouwens, die bloeien nog volop:

Fuchsia Celia Smedley, nog steeds één van de mooiste, vind ik. Vroeger (als in 20 jaar geleden) ging mijn voorkeur uit naar Fuchsia’s met zo groot en zo gevuld mogelijke bloemen, nu ligt mijn voorkeur niet bij vorm en grootte maar bij kleurencombinatie en bloeirijkheid. Grappig dat smaak in de loop der jaren zo kan veranderen.

Nog zo’n verandering van smaak en mogelijkheden heb ik op de website van Pokon beschreven; onze oude en tevens huidige tuin in de winter, 20 jaar geleden en nu (inclusief een klein stichtelijk woord (zo noemt Ruud het, sorry, soms heb ik zo’n bui 🙂 ): Onze tuin in de winter

Ik zag trouwens nu pas dat er wat mensen een reactie hadden achtergelaten op mijn blog op de website van Pokon. Ik weet nu hoe het werkt en heb daar die vragen en opmerkingen alsnog beantwoord.

Tot slot, ons diner voor morgen:

En nog even voor de mensen die zaden hebben besteld: ik ga eind deze week de zadenlijst bijwerken en wat soorten die zijn uitverkocht weghalen, je kunt beschrijvingen van die tomaten en paprika-/peperrassen altijd terugvinden in de databases.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark

Beste Diana en medetuiniers

Voor bakken van hout kun je ipv bij een bouwmarkt ook bij een houthandel terecht. Die zijn vaak nog goedkoper dan een bouwmarkt met kortingsbon en (misschien nog belangrijker): het hout is veel rechter. Bij de bouwmarkten lijkt het wel altijd of er de afdankertjes van de houthandel liggen en dan nog duurder ook! Kijk bijv. eens bij bakkerdehouthandel.nl voor Noord Holland en bij nubuiten.nl voor het zuiden. Bij nubuiten kun je bijv. HARDHOUTEN planken 17 bij 200 al krijgen voor 4.40 per meter (tot 5 meter mogelijk in één stuk!). En dan ben je voor 25 jaar klaar! Misschien wat duur voor een moestuin, maar als je tóch bakken wil, is het niet veel duurder dan douglas en wel veel duurzamer! Je moet het wel voorboren als je het wel schroeven. Tip: boortje tijdens het boren regelmatig even terugtrekken om hout te “lozen” en boortje regelmatig in olie dopen (zonnebloem ofzo) anders wordt ie te heet en breekt eerder. Je kan natuurlijk ook in je eigen omgeving een houthandel zoeken. Maar de genoemde bedrijven zijn m.i. wel interessant om de prijzen te bekijken, omdat ze aan de onderkant van de markt liggen; dan weet je ongeveer hoe “goedkoop” het kan en kan je daarmee vergelijken.

NB. Om (veel) kosten van hout te besparen, kun je ipv een paar bakken naast elkaar natuurlijk ook één grote bak maken. Dan heb je alleen hout nodig voor de buitenrand. Binnen die grote bak kun je dan vakken maken met tegelpaadjes. Er moet dan wel iets meer grond in natuurlijk om de bak te vullen. Toch vraag ik me af (Diana?) waarom je dat niet zou doen, je moet wel iets dieper bukken dan lagere paadjes, en misschien dat ziektes en schimmels eerder door de hele bak verspreiden? … Ik heb nu zelf losse bakken, maar volgende keer maak ik zeker één grote en dan van hardhout en dan meteen klaar voor de rest van mijn leven.

En dan nog een tip voor de echte budgetters: ik zie bij grofvuil regelmatig van die plastic schrootjes liggen waar ze plafonds in badkamers etc. van maken. Die zijn soms lekker breed (25 cm ofzo). Je maakt een geultje langs de rand van je bak en zet de lamellen er in en drukt ze een stuk de grond in (evt. waterpas). Dan neem je een strookje lamel( evt. smallere) of hout, en dat steek je aan de buitekant in de grond zodat de lamellen niet naar buiten omklappen (aan de binnenkant worden ze door de grond op hun plaats gehouden. Ze wegen niks en je hebt geen gereedschap nodig (behalve ijzerzaagje om op maat te maken)! Ik deed dat tot nu toe altijd en wachtte dan tot iemand de schutting ging vernieuwen; dan vroeg ik de oude schutting en van de planken (die meestal nog goed zijn) maakte ik dan een houten bak! Ook de palen van een oude schutting zijn vaak bovengrond nog goed, dus van de goed delen maak je dan palen voor de hoekpunten van je bak. Schuttingplanken zijn vaak niet erg lang, maar je kunt er twee achter elkaar leggen en op de grens sla je een extra paal (of stuk plank) in de grond waar je ze op vastschroeft

Iris

Reuze tip Mark! Bedankt. Alleen snap ik niet goed waarom je de plastic schroten tegen de houten planken van de bak zet.. Zou je dat nog even willen belichten?

Anoniem

Hallo,

met die schroten maak ik een bak zolang ik nog geen hout heb. Dus niet tegen planken aan. Ik zet ze vast door af en toe stukjes schroten verticaal in de grond te steken aan de buitenkant; aan de binnenkant hout de grond de schroten op hun plek

Anoniem

O ja, zodra ik dan weer ergens hout kan krijgen (mensen die hun schutting vervangen ofzo), haal ik de schroten weg en maak een houten bak

Renëe

Dank je wel Mark !

Bert

Ik gebruik al een tijdje betonnen boordstenen van 20 of 30 hoog, kosten 2 of 3 euro per meter. Rot helemaal niet meer…
Is wel centimeter of 5 dik.
Je moet ze wel een beetje ingraven, na een maand zuigen ze zichzelf vast. Je kan ook nog paaltjes of restjes oud ijzer gebruiken om ze vast te zetten. Of in zandcement zetten, maar dat vind ik teveel werk

Bert

Oh ja, wij spreken in België van boordsteen, in Nederland is dit blijkbaar een opsluitband 🙂

Iris

Ha Bert,
Ze zijn alleen zo vreselijk zwaar! voor een oud mens niet meer te behappen.

Mop en Mir

Hi Diana, zag net je aardbeien project met de bakstenen erop. Heb je wel eens tentharingen geprobeerd om t worteldoek vast te zetten? Wij vinden het de uitvinding van de eeuw! Blijft goed zitten ook net veel wind en super makkelijk te verwijderen. Groetjes Mop & Mir

Tjitske Kramer

Ik zet het gronddoek ook met tentharingen vast, goedkoop gekocht op een snuffelmarkt. Maar ik graaf het doek ook een stukje in. Daarnaast moet ik met veel netten werken wegens de reëen, en dat op loopafstand van het strand.

Over oud mens gesproken…. ja dat ben ik, haha. Wegens mijn spierziekte sta ik ook niet zo vast op mijn benen dus heb ik tussen de plantenbedden leuningen gemaakt. Nu kan ik toch nog mijn moestuin houden. Ook heb ik een lieve buurman die me een beetje helpt als hij ziet dat ik wel heel erg lang tussen het onkruid lig.

Dit jaar voor het eerst wortelpeterselie gezaaid en geoogst. Wel iets minder krachtig van smaak, mi door de droogte in de vroege zomer. Ook een kleine oogst zoete aardappel in mijn kas. Ook heb ik het idee om blauwe bessen in ingegraven metselkuipen overgenomen. Groeit als een tierelier. Nu even rust en vast bedenken hoe ik het komend jaar alles ga indelen.

Tjitske Kramer

Ha Diana en andere tuinliefhebbers,

Ik wil vooral nog kwijt dat ik dit een hele leuke website vind.
Echt een steun in de rug als ik iets niet weet.
Mijn complimenten!
Groetjes Tjitske.

Carine

Dag Diana,

Ter info, ik bedek de grond zomer en winter met bruin karton, daarop gooi ik alle tuinafval. Hierdoor blijft de grond onkruidvrij, en ook droogt de grond minder uit in de zomer. Onder tuinafval bedoel ik al het snoeigerief, bladeren etc. geen onkruid, ik gooi daar eveneens het keukenafval van groenten en fruit, eierschelpen, assen van de kachel, koffie. Alles verteert rustig en geef nooit meststoffen aan mijn groenten, behalve aftreksels van o.a.netels. Voor mij werkt dit prima.
Karton gebruik ik ook vooral rond de aubergines en paprikas.
Veel succes
Carine

Marja

Beste Diana en mede-tuiniers, een vraag van een andere orde,ik heb deze week paksoi gegeten , echter beestjes in de tuin vonden het ook lekker en hebben gaatjes en randen weggegeten, ziet er dan niet zo mooi meer uit en zou in de winkel zeker onverkoopbaar zijn. Nu mijn vraag hoe kijken jullie daar tegenaan en eten jullie deze groenten dan alsnog. Ik wel en had was heerlijk. Tuingroeten

Gien

Die gaatjes zijn waarschijnlijk van kleine slakjes die aan de binnenkant van het blad zitten

Guus

Hallo Diana,

Vast heerlijk om in de tuin aan het werk te zijn i.p.v. zaden versturen. In mijn tuin heb ik ook verhoogde bedden gemaakt. Het Douglas hout haal ik bij de houthandel, omdat zij nogal behoorlijk goedkoper zijn dan bouwmarkten, zoals Gamma en Praxis. Jongeneel heeft behoorlijk wat vestigingen o.a. ook in Schiedam. De prijs is de rit waard denk ik. Zie >> DOUGLAS FIJNBEZAAGD PEFC 70%
32x200mm x 250cm Artikelnummer 2490822
€ 2,65 per m1<<

Maarten

Tip voor peperkwekers, Westlandse Lange is de beste voor de volle grond. Doe ik al meer dan 30 jaar. Wel binnen zaaien en pas eind mei buiten planten. Ze kunnen scherp worden maar groen geplukt smaken ze gewoon naar paprika. Heerlijk!

Wil

Hoi Diana ( en andere tuinkaseigenaren),
Wat doen jullie ‘s winters met de grond in de tuinkas? Moet daar af en toe wat water op tegen uitdroging of …..?
Graag jullie antwoord!!
Alvast mijn hartelijke dank,
Wil

Yvonne

Dag Wil,
In de winter geef ik de kas geen water, de hoeken blijven vochtig doordat de grond buiten de kas nat is van de regen. Het raampje laat ik op een flinke kier staan zodat het ook in de kas koud is. Of dit allemaal wetenschappelijk verantwoord is weet ik niet maar ik doe het zo al drie jaar.

Groet,
Yvonne

Anneke

Hallo Diana,
Wat een mooie Celia Smedley heb jij. Ik heb ook fuchsia’s en de Celia is bij mij ook een van de mooiste. Las dat jij de fuchsia’s na de winter pas snoeit. Ik doe het voor die tijd en ze staan nu bij mij in de blokhut. Straks een kacheltje er bij om de vorst een beetje uit de blokhut te houden en dan maar weer hopen dat ze in het voorjaar weer goed aanslaan. Ik heb plm. 40 stuks en dat betekend dat je er aardig wat werk aan moet besteden voor de overwintering. We hebben al weer fuchsia aarde bestelt om ze in het voorjaar schoon aarde te geven. En de vervelende beestjes te verwijderen.
Groetjes, Anneke

Ton Versteegen

Ik lees sinds kort de stukjes uit Diana’s mooie moestuin. Voor mij , als amateur moestuinier, staan daar vaak heel nuttige artikeltjes in.
De door mij in het vroege voorjaar aangeschafte winterpreiplanten zijn inmiddels flink gegroeid en worden ook al gebruikt bij het bereiden van een heerlijke erwtensoep.

Nu heb ik een vraag: ik wil straks een kweekkastje aanschaffen. Nu heb je daar verschillende groottes en kwaliteiten in. Het moet wel een kastje worden waarin ik rechtop kan staan. Mijn vraag is of jullie mij kunnen adviseren. Heeft iemand ervaring in de uitvoering van zo’n kastje met kunststof ramen? Ik zou het graag horen.

Nadi

Hoi Ton,
Leuk dat je een kas gaat kopen 🙂
Mijn ervaring (wat ik gezien heb op de volkstuin keer op keer) dat de kuntstof kassen heel snel uit elkaar waaien en dus ook vrij snel kapot gaat .
Wij hebben om die reden ook een tunnelkas gekocht die goed stevig is: https://www.partytentenshop.nl/tunnelkassen/3m-tunnelkas-met-echte-deur-gegalvaniseerd
Super stevige kas. Bezorgtijd is wel veel langer dan ze aangeven!

Een tunnelkas is een stuk minder mooi. Maar we hebben al zo vaak teleurgestelde medetuinders gezien die stiekem nog best veel hebben betaald voor een kuntstof kas om vervolgens die in stukken terug te vinden na de eerste storm. Dus mijn advies zou zijn een tunnelkas aan te schaffen. Of een glazen kas, maar die zijn behoorlijk duur.

Succes met je zoektocht.

Groetjes
Nadi

Maaike van Wijk

Voor Ton betreft Kas
Mijn vriendin heeft voor mij een kas gemaakt van plastic golfplaat, naar elkaar toegebogen., en een stuk ingegraven. En vast gezet met kleine boomstammetjes uit haar bos.
Een oude deur in gezet, die af en toe (5 jaar?) vervangen moet worden.
Heb dit jaar gemerkt dat ik de hele zomer en eind lente de deur open laat en voor het eerst geen aardappelziekte heb inde tomaten., die tot 1/2 nov. geoogst zijn.
Veel plezier met je kas. PS de gekochte was het eerste jaar al kapot door wind.
Maaike.

Saskia

Dag, ik zag bij dwdd een mooi boek: Mar plukt de dag. Wel aan de prijs maar heel lekker dik : )
Groetjes!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties