Keuzestress

In de afgelopen 3 weken heb ik alleen maar zaden verpakt en zaden verzonden. Maar nu de rust is wedergekeerd wordt het mijn tijd!

Ruud was er al een beetje bang voor; wekenlang opgekropte zadenkoopverlangens leiden vaak tot overmatige aankopen 🙂 .

“Heb je nou nog meer besteld?”, en “Waar ga je dat dan allemaal zetten?” waren de vragen vanmorgen. “Uhh, ja, maar die wilde ik al heel lang hebben”. En “Misschien moeten we iets minder uien zetten”.

Ik geef wel eerlijk toe dat ik al best veel zaden heb, door de jaren heen verzameld, gekocht, geruild, en daarna natuurlijk ook weer zelf geoogst. Ik moet goed in de gaten houden wanneer de kiemkracht van sommige soorten afloopt. En wil ik ze dan nog snel weer een keer zaaien of kies ik voor iets anders en neem ik afscheid van die soort of dat ras? Ja, soms moeten er moeilijke keuzes worden gemaakt!

Ik heb een jaar of 2 geleden al veel zaden opgeruimd en weggegeven, ik had toen nog ruim 750 tomatenrassen. Maar van een aantal daarvan wist ik al wel zeker dat ik ze waarschijnlijk nooit zou zaaien, simpelweg omdat ik op internet in meerdere reviews las dat er iets mankeerde aan opbrengst en/of smaak. Van veel tomaten zaaien, telen en proeven wordt een mens misschien wel veeleisend 🙂

Even een fotootje gemaakt van de tomatenzaden die ik heb.

 

Ja, dus al heel veel opgeruimd. Dit zijn de tomaten die ik nog heb met de letter B, dat zijn er al iets meer dan 50. Keuzestress!

2017 was mijn favorietenjaar, 2018 wordt een jaar van vooral veel nieuwe rassen. Daar kunnen dan wel eens tegenvallers tussen zitten, dat moet ingecalculeerd worden. Maar gedegen onderzoek (meerdere reviews lezen) verkleint dat. En er zijn toch ook nog weer wat terugkomers, al eerder geteelde en bewezen soorten en rassen.

Ik ben dus echt begonnen met de planning voor 2018.

Zeker zijn de al bewezen tomaten Gardener’s Delight en Black Seaman. Nieuwelingen worden de Barry’s Crazy Cherry en Woolly Blue Jay.

 

De Gardener’s World in 2013, lijkt mij duidelijk waarom ze in 2018 weer aan de beurt is, meer dan prima opbrengst in combinatie met gezonde planten en felrode kleur en ouderwetse tomatensmaak met extra zuurtje.

Letter voor letter de tomaten uitpluizen en evenwichtige keuzes maken (ik heb vroeger wel eens zoveel cherrytomaten gehad, omdat we ze zo lekker vinden, dat we er soep van maakten, en we te weinig roma- en vleestomaten hadden). En natuurlijk in zoveel mogelijk kleuren en vormen.

Bij de paprika’s wordt de Nocera Giallo de terugkomer, foto van 2016;

 

Zeer grote citroengele, heerlijk zoete en knapperige paprika’s met prima opbrengst. Nieuwkomers? Onder andere Iko Iko en Python. Bij de pepers?

En zo puzzelen we maar door: eenjarigen, groenten, kruiden, noem maar op. Oranje worteltjes of rode, of toch paarse? Rond of langwerpig? Natuurlijk de McGregor krootjes, met het extra donkere blad. En dat vraagt om een feloranje bloem ernaast. Calendula of Tagetes? En welk ras dan? Nu denk ik aan Calendula Neon maar dat kan nog veranderen.

 

Mijn eerste bestellingen zijn binnen. En ik ben er blij mee!! Wat te denken van Aubergine Pingtung Long, de peper Sweet Heat, Eschscholzia Cherry Swirl, Cosmos bipinnatus Double Rose Bonbon. En ik heb nog wat leuke paprika’s besteld, en een paar van die bijzondere nieuwe tomatenrassen met bijna psychedelische cq. caleidoscopische) kleuren (en hopelijk ook smaken) zoals dit jaar de Streak Lightning en Alice Dream al een beetje waren:

Streak Lightning, en hieronder de Alice Dream:

 

Met daarin vaak meerdere kleuren, zowel rood als geel als paars, tegenwoordig vaak ook met de ‘nieuwe’ blauwe kleur erin. Daar ben ik ook erg benieuwd naar!

En ik verwacht nog een paar zaadgidsen. Ruud probeert ze nog wel eens te verstoppen, onder een stapeltje kranten of zo. Maar ik heb er een zesde zintuig voor, ik hoor het al aan de ‘plof’ op de deurmat, voel gewoon dat het geen gewone post is, maar de zaadgids van van der Wal, of Seeds of Distinction, of Baumaux (dat is een heel zware plof), Chiltern Seeds of Thompson & Morgan.

Meestal bestel ik zaden via internet maar vaak krijg je daarna nog wel een jaar of 3 lang een ouderwetse papieren gids in de bus. Eigenlijk veel lekkerder en leuker dan internet; ouderwets papier, bladeren, glaasje port in de hand, blokjes extra oude schapenkaas op tafel, voeten op de bank, leeslampje aan, stapeltje zaadgidsen naast me, pen en papier in de buurt. Ieder het zijne, en voor mij is dit een ideale dag in de donkere decembermaand 🙂

Tot slot nog een foto van een klimplant die ik een jaar of 10 geleden eens teelde maar waarvan ik zelf toen geen zaden van kon oogsten. De Vigna caracalla. En nu dus weer gekocht. En met 10 jaar meer ervaring hoop ik haar beter te kunnen laten groeien en bloeien, en er wellicht ook zelf zaden van te kunnen oogsten.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Las je verhaal lachend hardop voor aan mijn man.
Er zijn dus nog ergere (dan jij bedoelt hij) was zijn commentaar.
Heerlijk he, wat een geluk geven die zakjes in deze donkere maanden en volgend jaar gaat er ook niets mislukken….
Emmie

Edda Keyzer

Wat een prachtige moestuin hebben jullie! Mijn complimenten.
Ik vraag mij af hoe ik bij jullie zaden kan bestellen? Zie nergens hoe ik in contact kan komen?

Nanda

Het is black friday sale bij mr fothergills. Tot vanavond 12.00 uur. Veel zaden voor 1 pond en je krijgt iedere 5e pakje gratis en bij elke order krijg je 2 zakjes gratis. Ik heb net bestelling geplaatst….ik had eigenlijk niets nodig. Het is zo verleidelijk. Pond staat ook zo laag.

van alphen ludo

Beste Diana ,

Kan ik in de toekomst Uw nieuwsbrieven ontvangen op mijn nieuw G mail adres zoals onder

weergegeven

Judith

de Ping tun long aubergine is een fantastische plant met prachtige vruchten, ik zaai hem elk jaar weer elk jaar weer, net als de kikkeraubergine Kermit

HannA Denkers

Goedemorgen Diana,
Als beginnend tuinierster heb ik sinds vorig jaar een kas. Kan ik nog zaden bij je bestellen?
Groet Hanna

Yvonne

Zowel Edda als HannA, kijk eerst eens in de index. Daar zie je bij zadenlijst of er nog zakjes met zaad beschikbaar zijn! Groet, Yvonne

Vera

Wat een leuke blog weer! Zo weet jij me weer te motiveren. Op de een of andere manier slaan de zaden amper aan in ons moestuintje. Maar dat was voor ik jouw site tegenkwam. Op hoop van zegen dus dit komende jaar een nieuwe poging wagen.

Diniedam

Hahaha Diana!
Zo herkenbaar van het kopen van zaden( en nog wat andere dingen hier.. ) ik hoor ook altijd.. Moet dat nu? Alweer? Hoeveel geld heb je nu weer uitgegeven? Hahaha.
En zo gaan we mooi door. Hihihi.
Ik ben ook al lekker aan het rond kijken voor volgend jaar. Dit is toch de mooiste tijd ervoor:-).
Volgend tuinjaar wordt zowiezo heel spannend voor mij, want m’n hele tuin gaat op de schop. Waar nu alles mooi in rijtjes staat, ga ik volgend jaar voor een pluk-eet tuin. Bloemen, kruiden en groenten.. Wordt nog een hele planning om toch qua wisselteelt alles goed uit te werken. Maar heb er veel zin in:-)
Jij ook alvast een goed tuinjaar toegewenst!
Groetjes,
Danielle

Yvonne

Dag Diana,
Wat een keus in bijzondere bloemzaden hebben die Engelsen toch! Gekeken op de site van Chiltern Seeds en ook besteld, niet goedkoop maar leuk!! Ik ben zo benieuwd en ik moet nog maanden wachten met zaaien. Ik kijk er naar uit!!

Groet,
Yvonne

Sarah

Hoi Diana,

ik heb ooit gelezen dat de Vigna caracalla bestoven wordt door mieren.
‘ Zonder mieren geen peulen of zaden’ .

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties