Drogen in de dehydrator

Een dehydrator wordt ook wel droogapparaat of droogmachine genoemd, ze worden ook vaak bij hun merknaam genoemd (Stockli, Excalibur, Sedona, etc.). Ik zal in dit verhaal de naam dehydrator gebruiken.

Wat doet het apparaat? Het droogt :-). Via een ventilator wordt lucht langs groenten, fruit, kruiden, bloemen, vis, vlees of wat ik vergeet te noemen geblazen. Die lucht kun je in warmte instellen, afhankelijk van het merk tussen de ongeveer 30 en 70 graden (afhankelijk van het merk).

Voedsel dat is gedroogd tot er nog minder dan een paar procent vocht in zit heeft geen voedingsbodem meer voor bacteriën, en is dus zeer lang houdbaar (mits afgesloten in een pot, trommel, etc.). Het neemt dan weinig plaats en in weegt heel weinig (vandaar dat de dehydrator ook geliefd is bij mensen die graag lange reizen maken). Bovendien blijven bij drogen onder de 70 graden alle vitaminen, mineralen, etc. behouden (vandaar dat de dehydrator ook vaak gebruikt wordt door mensen die een ‘raw food’ levensstijl hebben).

Aardbeiplakjes gedroogd, erg lekkere, extra zoete, geconcentreerde smaak, te taai om zo te eten maar heerlijk in de thee

Zelf? Ik heb een dehydrator om alle oogst uit de moestuin te bewaren, terwijl ik na 2 vriezers geen zin (en plaats) heb om er nog een derde aan te schaffen :-). Bovendien vind ik het leuk. Denk bijvoorbeeld eens aan het zelf maken van gedroogde soepgroenten uit eigen tuin, het drogen van allerlei kruiden en fruit voor thee, aan het maken van fruitleer (een pasta van moestuinfruit die je droogt tot het een soort tumtum-snoep wordt), het drogen van kruiden, pepers, knoflook, etc. om kruidenolie, peperolie, knoflookolie, etc. van te maken. En dan heb ik het nog niet over je eigen oogst tomaten die je met kruiden uit eigen tuin kunt drogen om de hele winter van te genieten. Of over gedroogde appeltjes en pruimen uit eigen tuin, etc..

Gedroogde paprikastukjes om paprikapoeder van te maken

Maar waarom zou je eigenlijk zo’n duur apparaat kopen?

Nou, omdat helaas in Nederland niet (of bijna niets) in de zon kan worden gedroogd (door een te hoge luchtvochtigheid, en Nederland is nu eenmaal niet warm genoeg). Er treedt al bederf op voor het voedsel droog genoeg is.

Van links naar rechts: gedroogde plakjes sinaasappel, blaadjes stevia en tomaatjes

Er zijn mensen die in een oven drogen, en dat kan prima! Als je niet veel droogt is dat zeker het overwegen waard. In een oven kun je drogen door de plakjes groenten of fruit op een rooster te leggen, de oven op 40 tot 65 graden zetten (afhankelijk van het soort groente, fruit, kruid), en dan de deur op een kier van zo’n 3 centimeter te zetten (door er bijvoorbeeld een houten spatel tussen te steken).

Tomaatjes in een stockli (verticale luchstroom):

Het verbruik

Bedenk dat het gebruik van een oven duurder is dan het gebruik van een dehydrator, ik meen dat een oven tussen de 1200 en 3000 watt verbruikt (afhankelijk van temperatuur, merk, etc.). Een dehydrator verbruikt 500 tot 600 watt. Het gebruik van een oven kost dus ongeveer het dubbele tot driedubbele van een dehydrator. Een kWh kost zo tussen de 22 en 26 eurocent (afhankelijk van het abonnement, weekendstroom), dus kost het drogen in een oven zo ongeveer 25 tot 35 eurocent per uur, en het drogen in een dehydrator kost zo ongeveer 10 tot 12 eurocent per uur. Dat is dan wel heel grof uitgerekend, maar een beetje voor het idee…..

Op de foto zie je de gedroogde cherrytomaatjes in pot. Van de opvallende kleuren zie je niet veel meer. Maar erg lekker. Op de bovenste foto zie je trouwens gedroogde pepertjes. Die kunnen na het drogen worden gemalen zodat je chilipoeder hebt, maar je kunt de gedroogde stukjes ook in een flesje olie doen (arachideolie, zonnebloemolie of een andere neutrale olie), en zo maak je dus je eigen chili-olie:

Nog even over het verbruik van een droogapparaat: het gebruik kost uiteindelijk dus niet heel veel. Als je een paar keer per jaar bijvoorbeeld wat kruiden en pepers wilt drogen, dan is het goedkoper om dit in de oven te doen. Als je veel wilt drogen, dan kan het dus een voordeel zijn om een droogapparaat te kopen.

Er zijn nog wat voordelen van een dehydrator ten opzichte van een oven: een dehydrator maakt minder geluid, je kunt de temperatuur nauwkeuriger (laag) instellen, etc. In een dehydrator droog je door blazende lucht, in een oven doet de warmte het meeste werk. En drogen duurt relatief lang (afhankelijk van wat je droogt, hoe je het droogt, en op welke temperatuur je het droogt), zo tussen de 4 en 12 uur is redelijk gemiddeld. Je kunt tijdens het drogen de oven niet gebruiken voor gerechten en dus kan dat ook een overweging zijn. Hier staat de dehydrator op zolder en dus hebben we geen last van vrijkomende geurtjes, en ze staat niet in de weg.

Boerenkoolchips (gemarineerde en daarna gedroogde stukjes boerenkool)

Over dehydrators:

In Nederland zijn eigenlijk 2 types dehydrators te koop: een dehydrator die van beneden naar boven lucht blaast (verticaal), zoals de Stockli en Rommelsbacher. En een dehydrator die van achter naar voren lucht blaast (horizontaal), zoals de veel duurdere Excalibur en Sedona.

Ik heb zelf al meer dan 15 jaar een Stockli en sinds een paar jaar ook nog een Sedona. Beiden prima apparaten, groot prijsverschil (de Stockli met 7 verdiepingen heb ik voor zo’n 150 euro gekocht, de Sedona met 9 verdiepingen heeft euro 399,= gekost). Veel geld, en dat geldt voor beiden.

Mocht je echt heel graag een goede dehydrator willen kopen maar er wat minder geld voor uit willen of kunnen geven; kijk vooral eens op marktplaats.nl of een andere veilingwebsite. Maar doordat het drogen van voedsel ondertussen ook wel populairder is geworden zijn er ook veel merken die goedkoper zijn. Voorbeelden daarvan zijn Gastro, Klarstein (heb ik van gehoord dat het een goedkoop en toch kwalitatief heel goed droogapparaat is) en Hendi. Ik heb zelfs een keer in de winkel van Lidl een droogapparaat zien staan. Zoek vooral op  droogapparaat of dehydrator en je vindt ondertussen flink wat verschillende soorten/merken. Let daarbij uiteraard wel op de kwaliteit en ervaringen van mensen want ik heb gehoord dat er ook droogapparaten zijn niet goed drogen door een verkeerde luchtstroom, etc..

Dehydrator Stockli en Sedona

Op de foto zie je onze Stockli en Sedona. De Stockli links, blaast lucht van onder naar boven. De Sedona rechts blaast lucht van achter naar voor. Ik heb voor de foto de klep even open gedaan zodat je kunt zien hoe de tray’s naar binnen geschoven worden). Bij de Stockli links kun je de verdiepingen gemakkelijk op elkaar stapelen.

Wat is dan het voordeel van een horizontaal ventilerende dehydrator ten opzicht van een verticaal ventilerende dehydrator? Het grootste voordeel is het feit dat je in een horizontaal ventilerende dehydrator smaken apart kunt houden. Ik kan in de Sedona 3 lagen met aardbeien, 2 met muntbladeren, 2 met gemberplakken en 2 met sinaasappelplakjes tegelijkertijd drogen, zonder dat de smaken zich mengen. In de verticaal ventilerende Stockli zullen de kruiden uit de onderste verdieping hun smaak afgeven aan de vruchten/kruiden die in de verdiepingen daarboven liggen. In een Stockli kun je dus beter 1 soort groente/fruit tegelijk drogen. Uiteraard kunnen bij zeer sterke smaken ook in een horizontaal ventilerende dehydrator die smaken mengen. Minder gemakkelijk dan in een Stockli maar ik zal in de Sedona toch ook geen trays afwisselend met knoflook en aardbeien drogen :-).

Gedroogde appeltjes, erg lekker om zo te eten, voor in de thee of water, tutti frutti, etc..

Daarnaast droogt een horizontaal ventilerende dehydrator wat gelijkmatiger dan een verticaal ventilerende dehydrator. Dat is best logisch, lucht die horizontaal over de gehele ruimte wordt geblazen droogt gelijkmatiger dan lucht die van onder naar boven blaast (dan is het onderste droog wanneer het bovenste nog vochtig is). Niet erg, als je het maar weet. Als je een Stockli gebruikt is het dus heel handig om te drogen wanneer je in de buurt bent, zodat je elk uur of 2 uur de verdiepingen even kunt omwisselen.

Sedona of Excalibur?

Als je overweegt een horizontaal ventilerende dehydrator aan te schaffen, dan zijn de Sedona en de Excalibur wel de 2 meest bekende en in Nederland ook de 2 meest verkrijgbare merken. Zelf heb ik wel enige weken internet afgestruind om te bepalen welk merk ik wilde kopen. Zo links en rechts wat informatie bij elkaar gesprokkeld, en aan de hand daarvan mijn keuze bepaald. Want er zijn wel wat verschillen, het is maar wat je wilt, want beide apparaten staan zeer goed bekend. Ik zal de verschillen zoals ik die heb gevonden op internet en ondertussen zelf ondervonden heb even op een rij zetten, wellicht helpt het iemand nog eens bij een eventuele keuze:

  • De Excalibur is een oud en gerenommeerd merk, al jaren bewezen prima product. De Sedona is relatief nieuw, moet zich nog bewijzen in kwaliteit op lange termijn.
  • De Excalibur is er in 3 varianten; met 4 verdiepingen, met 5 verdiepingen en met 9 verdiepingen. De Sedona is alleen verkrijgbaar in 9 verdiepingen. De prijs van een 9-trays Excalibur is trouwens op dit moment van schrijven (juli 2013) precies hetzelfde als die van de 9-trays Sedona (euro 399,=).
  • De Excalibur heeft vierkante trays die je dus een halve of kwart slag kunt draaien, als je bij controle vindt dat een kant nog niet goed genoeg is gedroogd. De Sedona heeft iets langwerpige tray’s, die je dus alleen een halve slag kunt draaien, niet een kwart slag.
  • De Sedona is wat nieuwer, heeft een digitale timer, temperatuur kun je per graad nauwkeurig instellen. Bij de Excalibur stel je de temperatuur en tijd in via een draaiknop.
  • De Sedona heeft een deur van glas (de klep gaat naar beneden open), is wat luxer en zo kun je ook tijdens het drogen zien wat er in de dehydrator gebeurt. De Excalibur heeft een losse, dichte klep die je gemakkelijk kunt verwijderen/plaatsen maar geeft dus geen zicht op het droogproces tot je de klep afneemt.
  • Wellicht (voor mij) het belangrijkste voordeel van de Sedona; ze blaast de lucht via 2 afzonderlijke ventilatoren. En deze 2 ventilatoren kun je samen gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen (als je wat minder geoogst hebt) om alleen de bovenste of alleen de onderste ventilator te gebruiken. Dat betekent dan ook dat wanneer je maar de helft van de Sedona gebruikt en 1 ventilator gebruikt, je ook maar de helft aan energie (250 tot 300 watt) verbruikt. In de Excalibur zit 1 ventilator en dus gebruik je altijd de gehele ruimte (en energie), ook wanneer je maar aardbeien voor 3 of 4 trays hebt.

Je ziet, de keuze is persoonlijk, beide merken hebben hun voordelen, het is maar wat je zelf belangrijk vindt. En bedenk dat een verticaal ventilerende Stockli of Rommelsbacher (of ander merk) ook een prima dehydrator is.

Gedroogde plakjes aardbei – close up

Tot zover het verhaal over de apparaten en wat ze kunnen……. Tijd om te vertellen wat je erin kunt drogen, op welke temperatuur en hoe lang ongeveer.

Bedenk dat de tijd om te drogen heel sterk afhangt van dat wat je droogt, hoe je het droogt en waar je het droogt. In een warme kamer met hoge luchtvochtigheid duurt drogen langer (omdat een dehydrator de lucht in de kamer gebruikt). Bedenk dat dunne plakjes sneller drogen dan dikke plakken. Bedenk dat relatief droge worteltjes sneller drogen dan zeer sappige aardbeien.

Helf gedroogde tomaatjes zijn zo ongeveer de lekkerste snack, en vervolgens ingevroren ook nog goed te bewaren (de tomaatjes zijn half gedroogd en dus niet droog genoeg om schimmels en bacteriën tegen te houden, daarvoor moet er langer worden gedroogd)

Nog iets dat ik heb ondervonden in het jaar dat ik de dehydrator intensief gebruikte; niet alles wordt er lekkerder van. Er zijn groenten/kruiden en fruit die een sterkere smaak krijgen, maar er zijn ook soorten die niet heel veel veranderen in smaak. Het grootste voorbeeld is banaan; erg lekker, maar het wordt niet zoeter, alleen maar hard, leerachtig en lekker om te eten, maar de smaak blijft hetzelfde als van een verse banaan. Een ananas daarnaast wordt enorm zoet, zeer uitgesproken, een sterke ananasgeur en ananassmaak en veel zoeter dan de verse ananas. Uiteraard worden   dat soort verschillen ook bepaald door de temperatuur waarbij je droogt (hoe temperaturen kunnen bijvoorbeeld bij kruiden een deel van de etherische oliën laten verdampen), maar ik heb toch ook gewoon op meerdere websites gelezen dat sommige soorten in smaak sterk geconcentreerd worden en sommige soorten niet.

Gedroogde paprikastukjes
Abonneer
Laat het weten als er
guest

61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Barry Emons

Geweldige website; enorm informatief en duidelijk! Bedankt voor de vele suggesties!

maaike van wijk

Dank je wel Diana voor de informatie, zeer bruikbaar.
Kun je de site noemen waarop “American Harvest staat”?
Krijg veel te veel hits maar niet het boek waarop je doelde.

Nogmaals dank voor al je moeite.
Vriendelijke groeten, ook aan je man.

Maaike van Wijk
Frankrijk

Palma

American Harvest is Nesco geworden en ik heb de bewuste link naar de recepten PDF weten te achterhalen (zie de HTML tekst >>> https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:3ajl3gBa1agJ:https://secure.img1-fg.wfcdn.com/docresources/0/170/1707658.pdf+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&client=firefox-b-d

Veel plezier ermee!!! 😉

En dit is de link naar de PDF >>> https://secure.img1-fg.wfcdn.com/docresources/0/170/1707658.pdf

Carine p

Dag Diana,
Betreffende het drogen heb ik vorig jaar voor het eerst 1 portie courgettenschijfjes gedroogd. Dit in diepvries gestoken. Onlangs gebruikt bij een lasagne en dit is echt super lekker. Ik ben niet voor courgetten in diepvries, vind dit nadien te waterachtig en weinig smaak. Vandaar dat ik eens geprobeerd heb om dit eerst te drogen. Wel, ik kan het iedereen aanraden en daarbovenop neemt het minder plaats in beslag. Groetjes carine

Pascale

Wat een leuke tip Carine!
Zijn de courgettes dan terug zacht na bereiding if nog wat rubberachtig zoals na het drogen?

Carine p

Dag Pascale, neen de courgetten zijn lekker zacht. Ik heb ze wel een aantal uren op voorhand voorbereid in mijn lasagne zodat ze rustig het Vocht van de tomaten kon opnemen. Gr5 carine

Ria

Carine, bedankt voor de tip. Ik vind courgette uit de vriezer ook nooit lekker, maar ik ga dit jaar jouw methode eens proberen.
Hoe dik had je de schijfjes en hoe lang moeten ze in het droogapparaat?
Groetjes,
Ria

Carine p

Dag Diana en Ria,
Ik had de courgetten dun gesneden, ong 0,5 cm. De duur vind ik moeilijk te zeggen, omdat hoe groter de droger hoe meer tijd er nodig is om te drogen. Mijn droger heeft 18 laden (Klarstein). Gezien ik heel veel droog, tracht ik dit op nachttarief te doen. Dus, ik zet dit om 22:00u aan tot s’morgens 7 u. Dit is 9 uur droog tijd. De courgetten waren zacht leer, ik vond voldoende om in vriezer te steken. Bij het maken van de lasagne heb ik dit eerst laten ontdooien. Mijn tomatensaus heb ik iets lopender gemaakt, zodat de courgetten het vocht van de saus goed konden opnemen. Ook heb ik voldoende tijd gegeven alvorens in de oven te steken. En als je het verhaal helemaal wilt horen, ik heb een hekel aan witte saus, dus ik maak dit met gestoofd snijbiet met look, ei eronder mengen en ricotta (hier in Frankrijk la brousse). Een laag tomatensaus, lasagne bladeren, laag snijbiet, de gedroogde courgetten, laag lasagne bladeren en eindigen met tomatensaus. Une délice. Groetjes carine

hannelore lindner

beste mensen, waarom gaat de courgette na het drogen in de vriezer?? Als hij gedroogt is is deze in een goed afsluitbare pot toch 1 jaar houdbaar? Ik heb ook de klarheit, master jerky 16. erg tevreden over. weet iemand of voor dit type droogvellen verkrijgbaar zijn.

Ria

Ook van mij een dankjewel voor het antwoord.

groetjes,
Ria

Wijnie

Dankjewel voor het delen van deze info Carine! Ik heb geen dehydrater, maar ik ga het met mijn oven proberen als ik weer veel courgetten heb.
Groetjes Wijnie

Silvia

Fijne website! Vraag die ik heb is hoe lang jij de gedroogde tomaten bewaard in de pot? Ik bewaar ze zelf liever niet in olie, maar zoals jij gewoon gedroogd in de pot. Maar hoe lang blijven ze dan ongeveer goed?

silvia

Dank je wel. Daar ga ik ook even naar zoeken!
Een jaar is prima te doen. Ik vond ook beschrijvingen van maximaal een week. Dan vind ik het de moeite van het drogen niet waard.

Francis Follebout

HalloDiana, zou ik tomaten heel droog kunnen laten worden in mijn Sedona, en dan in potten bewaren. Als ik dan gedroogde tomaten wil eten , kan ik er dan enkele uit de pot nemen , ze een tijd wellen in water, op keukenrolpapier laten uitlekken en dan in olie zetten? zo zou ik het hele jaar zongedroogde tomaten kunnen verwerken in hapjes of gewoon met olijven……..

Corrie

Hallo Diana.ik vraag me af waar het vocht blijft.bij het drogen?grt corrie

Carine p

Dag Corrie,
Een droogtoestel is niet hermetisch afgesloten, dus het vocht komt in de kamer terecht. Hetzelfde moest je met een oven drogen die je toch een beetje openzet, dit komt in de kamer terecht. Een reden temeer om goed te verluchten 🙂
Groetjes Carine

lily

Hoi vraagje prei in vriezen voor wokken gaat niet goed maar drogen is dat een optie

Ellemie

Hoi,
Ik overweeg om een droger aan te schaffen. Na wat zoeken en lezen ben ik eruit om een horizontale rvs te kiezen. Ik twijfel nog tussen de wartman en klarstein en vita5. Hebben jullie ervaring? Wat zijn de grote verschillen aub?

Rita

Hoi Ellemie,
Ik heb gisteren een vita 5 nobel pro met 10 laden besteld via bol.com, dit na het hele internet te hebben uitgeplozen. De plastic versies van de drogers was voor mij uitgesloten omdat ik niet wil dat mijn biologisch geteelde fruit en groenten op plastic wordt gedroogd.
De droger zou in de loop van volgende week worden geleverd. Ik wil u dan zeker laten weten of dit apparaat zijn geld waard is. (ik heb geen ervaring met andere drogers).
Groetjes, Rita

Joanna van Strijland

Hi Ruud en Diana,
Nog niet zo lang lees ik alle blog van Diana’s mooie moestuin.En geniet er van.
Ik heb mijn vraag al gesteld op een verkeerde plaats ,hoop dat hier beter is.
Ik heb een voedsel droger gekocht,en een boekje over hoe te drogen.Maar ben nu op zoek naar een met droog tijden van veel groenten uit m’n tuin. Is er een die nauwkeurig de tijd aan geeft?
De recepten zijn minder belangrijk voor mij.
Alvast hartelijk bedankt. Groet Joanna.

Maud

Hallo Diana,

Weet jij misschien het volgende : ik heb pas een dehydrator gekocht, nu wil ik jalapeno pepers drogen maar ik wil ze graag heel houden, kan ik ze zo met steel en al drogen of moet de steel eraf? moet ik de pepers inkerven? ivm het goed kunnen drogen?
Dezelfde vraag voor madam janet peper.
Ik hoop dat je mij met jouw veelzijdige kennis kan helpen.

Vr.Gr. Maud.

Maud

Hallo Diana,

Je hebt me enorm geholpen met je duidelijke antwoord, dank je wel, nu weet ik hoe ik aan de slag moet met de pepers!
Groetjes, Maud.

Jacqueline

Hoi, ik heb een dehydrolator gekregen. Maar hoe kan ik na het drogen van bijvoorbeeld mijn appels deze het beste bewaren? Is het voldoende deze in een zip zak te doen of moet je ze dan weer met een vacuüm apparaat verpakken. Hopelijk is dat niet nodig.

Carine pl

Dag Jacqueline,
Als het fruit half gedroogd is (dus het bevat nog zijn eigen vocht), kan je dit zonder probleem in een gesloten doos in de ijskast bewaren. Persoonlijk doe ik dit in de vriezer of verpak dit vacuum en leg deze pakjes in de ijskast. Vacuum gaat minstens 1 jaar mee, maar let wel op dat ze niet op kamertemperatuur liggen.
Succes met het drogen, grt carine

Monique de Vries

Hallo allen, ik lees de reacties allemaal en het idee kwam bij mij boven om:
– kant en klare (grove, want anders blijft er niks over) soepgroente (liefst wachten op aanbieding, want dat is veel leuker, en dan bulksgewijs drogen (of gewoon, wat minder makkelijk is, maar ook leuk)) groentes drogen en die te gebruiken in (pasta)saus of soep
Een megapot steeds vullen met gedroogde groentes en die desgewenst gebruiken in verschillende gerechten. Staat ook leuk in de keuken met al die kleuren groenten en kruiden.
– en wil je bouillonpoeder, dan maal je toch wat van je megapot-groenten superfijn?
– uien niet alleen drogen, maar ze eerst te bakken, schijnt dan bij het drogen nòg lekkerder te zijn (niet van mezelf, gelezen ergens anders)

Hoe later de avond, hoe meer ideeën

Groet, Monique

Jacqueline

Hoi allemaal, bedankt voor jullie reacties. Ik ga proberen de appels zo droog mogelijk te maken zodat ze buiten de koelkast bewaard kunnen worden. De koelkast en vriezer zitten namelijk al aardig vol met andere groenten uit de moestuin.
Overigens gaan we nu vijgen drogen. Nog niet eerder gedaan. Ik ben benieuwd hoe lang dat duurt en of het lukt.
Groetjes Jacqueline

Johannes

Hallo, ik overweeg al langere tijd om een Stockli te kopen. Deze wordt geleverd met drie verdiepingen. Het aantal verdiepingen kan men uitbreiden. Bespaar ik met meer verdiepingen energie, of alleen tijd?

Puype chris

Een droom en een schat aan info om jouw blogs te lezen.

En een vraagje. Heb jij al slaapmutsje gedroogd in de voedseldroger ?
Hoe ga je te werk, en droog je bloemen en blaadjes.

Dank op voorhand
Chris

Ineke

Ik las zojuist dat je liever de bouillonpasta gebruikt voor soepen en sauzen. Maak je dit dan ook in de voedseldroger en hoe dan. Ik heb namelijk ook een dehydrolator aangeschaft en het lijkt me leuk om dit ook te proberen.

Pien

Ik maak al jaren bouillonpoeder in de voedseldroger en ben daar heel enthousiast over. Alle groenten en kruiden die ik wil gebruiken maal ik eerst fijn in de keukenmachine. Meestal per soort apart want niet alles wordt op hetzelfde moment geoogst. Bovendien kan ik zo veel meer tegelijk drogen want losse kruiden hebben veel meer volume dan een gepureerde kruiden. Die kruidensmurrie (want door het pureren wordt het een wat nattig goedje) gaat de droger in. De droogtijd is wel wat langer dan wanneer je losse kruiden droogt maar omdat je door het pureren werkelijk veel meer tegelijk kunt drogen (misschien wel 10 keer zoveel!) heb ik dat er graag voor over. Als die prut gedroogd is maal ik het weer fijn. En het poeder dat ik dan krijg doe ik per soort in een pot maar ik gooi ook van alles bij elkaar. Die laatste pot wordt dan mijn bouillonpoeder. Lang houdbaar en makkelijk in gebruik want gewoon strooibaar. En het zout is naar smaak aan het gerecht zelf toe te voegen.

Pien

Leuk dat je het gaat proberen, ben benieuwd naar je ervaring en wat jou dan het beste bevalt. Bij 40 graden gaat het goed, afhankelijk van de laag, is een uur of 5 meestal helemaal prima. En anders nog even een uurtje terug. Ik heb zelf een droger met flink wat laden en als ik veel ruimte over heb doe vul ik een lege tray met de allergoedkoopste gewone rijst die ik kan vinden. Die rijst laat ik dan meedoen, de machine draait toch. En daarna doe ik de gedroogde rijst in lege theezakjes die elke supermarkt tegenwoordig verkoopt voor losse thee. Ligt bij de koffie en thee. Als de rijst is afgekoeld gooi ik in elk zakje een eetlepel rijst, vouw het zakje op en zet er een nietje op. Zo’n rijstzakje doe ik dan bij het potje met gedroogd en fijngemalen spul. Net zoals vroeger rijstkorrels in het zoutvaatje gestopt werden tegen het klonteren. Extra zekerheid zodat het mogelijk laatste vocht er ook uit is èn uit het potje blijft. Ik doe die zakjes ook bij zelfgeoogst zaad uit de tuin. “Koel en droog bewaren”. Volgend jaar ga ik het proberen met theekruiden. Verveine, munt en zo gebruik ik nu gedroogd (gaat prima, geur en smaak blijven goed bewaard) maar vanwege de ruimte ga ik die volgend jaar gelijk na het oogsten pureren, drogen en fijnmalen.

Sonja Van Hessen

Dit alles is mega interessant. Ik zoek al een tijdje naar tips & tricks om groenten, kruiden en fruit te drogen en te gebruiken. De super simpele dingen zoals gedroogde appeltjes, citroenen, tomaten, pepertjes heb ik gevonden en gedaan met heel goed resultaat. Maar hoe doe je de rest ? Op deze blog en de reacties vind ik een massa informatie. Dank hiervoor en dit jaar ga ik veel verder in de kunst van het drogen van eigen moestuin groenten, kruiden en fruit.

Cee

Hi,

Wanneer ik mijn eigen paprikapoeder maak gaat dit enorm klonteren, heb je hier tips voor? Bedankt!

Gabrielle

Ik zou graag maïskorrels willen drogen in de droogautomaat (Ik heb een WMF).
Ik zie echter nergens bij welke temperatuur en hoe lang dat moet. Enig idee?

Inge

dag Diana, ik ben benieuwd of je ook ervaring hebt met het drogen van (knol)venkel. Ik overweeg om de venkelknollen die nu nog in m’n tuin staan allemaal te oogsten en een deze dagen te verwerken. Ik wil een beetje ervan proberen te fermenteren en de rest misschien drogen, maar heb geen idee wat dat met de smaak doet en of het daarna nog goed te verwerken is. Weet jij iets daarover?

Pien W

Dag Inge en Diana! Ik droog knolvenkel in de voedseldroger. Dunne reepjes, incl.groen, paar uurtjes, 40/50 graden of zo. Na het drogen alles in de keukenmachine malen, poeder voor soep, saus, bouillon etc. Makkelijk een jaar houdbaar. Best een aanrader, de smaak blijft heel goed bewaard. Gr.Pien

Inge

Dank jullie allebei voor de snelle reactie en de lekkere opties om de venkel te verwerken! Denk dat ik beide ga proberen; een deel invriezen en een deel drogen. Goed te weten dat met drogen de smaak bewaard blijft!  

Meld je aan voor de nieuwsbrief