Meloen

De meloen komt oorspronkelijk uit landen als Afrika en Azië, daar kun je al uit afleiden dat ze een warmteminnende plant is. Iedereen weet dat een meloen erg lekker kan zijn; ze wordt rauw gegeten en smaakt fris, zachtzoet en is zeer aromatisch. Misschien vind ik haar nog wel lekkerder ruiken dan smaken 🙂 .

 

PLANT

De planten van meloenen hebben kleine hechtrankjes waarmee ze ook kunnen klimmen. Dat is erg handig voor de teelt want zo neemt ze bijvoorbeeld in een kas veel minder ruimte in dan wanneer je haar zou laten kruipen.

De mannelijke en vrouwelijke bloemen zijn goed van elkaar te onderscheiden: de vrouwelijke bloempjes hebben achter hun bloem al een klein vruchtje van ongeveer 1 centimeter groot:

 

Een mannelijke bloem heeft alleen een steeltje en dus geen vruchtbeginsel:

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld komkommers (waarbij moderne rassen geen bestuiving meer nodig hebben om komkommers te vormen) hebben meloenen juist een goede bestuiving nodig om meloenen te maken. Meloenen worden bestoven door insecten (en je kunt eventueel helpen door met de hand te bestuiven, zie hieronder bij de alinea ‘Verzorging’.

 

TEELTWIJZEN

Meloenen houden van warmte. Er zijn zeker ook wel vroege rassen verkrijgbaar die ook buiten lekkere meloentjes geven, maar de teelt in de kas is wel een stuk zekerder.

Ik vind de teelt van meloenen zelf zeker niet altijd even gemakkelijk, het ene jaar gaat het beter dan het andere, onder invloed van het ras, het weer, etc. Ze maakt heel veel blad en stengels, is gevoelig voor meeldauw, kan slecht tegen teveel vocht (en daar hebben we hier aan de kust op vette klei nog wel eens last van). En de opbrengst is niet altijd zo groot als we zouden hopen. Daarentegen is er niets zo lekker als een zelfgeteelde meloen, zowel qua geur, aroma, smaak en sappigheid.

 

ZAAIEN / PLANTEN

Zaai meloenen bij voorkeur tussen eind maart en eind april voor, bij kamertemperatuur. Ik zaai het liefst gelijk 1 zaadje in 1 potje van 9 centimeter zodat ik niet hoef te verspenen, en de zaailing kan in haar potje na het kiemen gelijk uitgroeien tot een mooie gezonde en forse zaailing. Ik gebruik er potgrond voor die ik wat luchtiger (en water doorlaatbaar) maak door en wat brekerzand en/of vermiculiet door te mengen. Geef de gezaaide meloenenzaadjes voorzichtig water, de grond moet uiteraard vochtig zijn, maar zeker niet kletsnat (de zaden rotten gemakkelijk in te natte grond). Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 7 tot 10 dagen.

Plant de zaailingen niet te vroeg uit; te kleine wortels, te koude grond of te nat en koel weer zorgen voor iele stilstaande planten die lastig weer verder groeien. Onze ervaring in de kas is ook dat pissebedden jonge meloenzaailingen wel erg lekker vinden. Ik laat ze dus in een zonnig raamkozijn groeien tot eind april, dan mogen de potjes met zaailingen mee naar de kas.

Als de zaailingen groot genoeg zijn (als er worteltjes onderuit de afwateringsgaten groeien en de zaailingen naast de eerste kiemblaadjes minimaal 3 nieuwe blaadjes heeft) planten we ze uit. In de kas of platte bak kan dat (goed naar de weerberichten kijkend) vanaf eind april/begin mei. Voor de buitenteelt wachten we tot 12 mei (ijsheiligen).

In een platte bak hou je een afstand van 1 plant per raam aan, in de kas is het handig om de meloen te laten klimmen zodat ze minder ruimte inneemt. Buiten zoek je het warmste en meest beschutte plekje dat je kunt vinden. Je kunt ook op ‘broeimest’ telen: graaf wat grond uit, vul dat met stalmest waar wat stro in zit tot je een heuveltje hebt en dek dat dan weer af met grond. Plant de zaailingen op het heuveltje in grond (niet in de mest). De mest geeft voeding af maar het belangrijkste: de stalmest gaat verteren/composteren en daarbij komt warmte vrij in de buurt van de wortels van de meloenplant.

Ik heb ook wel eens gezien dat mensen een week of 3 voor het planten van meloenen een stuk zwart plastic spannen over de grond; zo warmt de grond ook wat meer op voor je gaat planten. En uiteraard is de grond in een verhoogde bak ook altijd wat warmer (en ook handig: minder nat).

Meloen Far North, de rasnaam geeft al aan dat ze geschikt is voor koelere klimaten en dus de buitenteelt. Kleine meloentjes met vroege groei en rijping en een prima smaak.

 

ZAAITABEL EN PLANTAFSTAND:

Diana meloen

 

RASSEN

Er zijn meloenen in heel veel maten en kleuren. Soms is het  verwarrend want meloenen worden wel ingedeeld in soorten en kleuren (zowel de kleur van de schil als de kleur van het vruchtvlees). Denk daarbij aan termen als canteloup, ananasmeloen, suikermeloen, netmeloen, ogenmeloen, etc.. Sommige meloenen zijn gladschillig, soms iets geribd, soms met vlekken. Het vruchtvlees kan zachtoranje, oranje, witgroen of wat meer mintgroen zijn. Kijk vooral in catalogi/webwinkels wat wat is, soms wordt erbij vermeld hoe hoog het suikergehalte is.

Het gewicht is belangrijk: grote meloenen hebben bijna altijd meer warmte en tijd nodig om te rijpen dan kleine meloentjes. En let dus ook in de beschrijving op informatie over de opbrengst en oogsttijd (en dus geschiktheid voor kas of buiten). Er bestaan ook F1-hybriden; deze zijn vaak wat uniformer van vorm en kleur en grootte, ze kunnen wat beter van opbrengst zijn (maar zeker niet altijd). Ze zijn vooral gekweekt om minder vatbaar te zijn tegen bijvoorbeeld meeldauw.

Meloen Minnesota Midget

 

Mijn persoonlijke favorieten zijn Minnesota Midget (foto), een kleine groene meloen met zachtoranje vruchtvlees, zoet, lekker en een meer dan prima opbrengst.

Heel bijzonder zijn Golden Sweet, Golden Crispy en Silver Star: dit zijn meloenen die niet zo zoet zijn, en opvallend stevig, bijna knapperig vruchtvlees hebben. Ze lijken bijna op een kruising tussen een meloen en een komkommer; de smaak en knapperigheid van een komkommer maar dan iets zoeter en vooral veel sappiger zoals een meloen. Je kunt deze ‘meloenkomkommer’ zelfs met schil eten, ze behoort tot een groep meloenen die in Amerika ‘Asian Melons’ worden genoemd.

De doorsnede van een Golden Crispy meloen: sappig, knapperig, heel lichtgroen, fris en zachtzoet

 

BODEM / BEMESTING

Meloenen houden houden van een vochtvasthoudende grond die echter niet kletsnat blijft. Een goede hoeveelheid rijpe compost onderspitten helpt de grond te verluchtigen. Een bekend gezegde onder moestuinders is: “een komkommer giet je groot, een meloen giet je dood”. Oftewel: een komkommerplant wil graag heel veel water, en meloenen hebben ook water nodig om te groeien maar minder dan de komkommer en het overtollige water moet weg kunnen lopen.

Zelf geven we geen buitensporige bemesting; bij teveel stikstof maakt de plant veel blad en stengels maar dat gaat ten koste van de vruchtvorming (en het zorgt ook voor een grotere kans op meeldauw). Wij geven zelf een kleine hoeveelheid Culterra (maar elke samengestelde organische moestuinvoeding is prima). Wat extra kali zorgt voor een goede vruchtzetting, lekkere smaak en een goede houdbaarheid.

 

STANDPLAATS

Houd rekening met een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar, in het vak van de vruchtgewassen. Zo voorkom je aantasting door bodemschimmels. Vermijd een te vochtige plaats want meeldauw houdt van een hoge luchtvochtigheid. En dat is lastig in de kas maar plant haar dan in ieder geval in de buurt van een raam of vrij dichtbij de deur. In een platte bak kun je het raam op een kier zetten. Uiteraard staat ze buiten zo zonnig en beschut mogelijk, in niet te natte en vaste grond.

 

SNOEIEN

Ik geef eerlijk toe; ik ben er niet zo goed in. In het begin lukt het nog wel om er systeem in te houden, maar hoe meer de plant groeit, en hoe drukker het in de tuin in de zomer wordt, des te rommeliger wordt de plant. Er is dan gelukkig toch iets positiefs; ook als je dan niet goed of veel meer snoeit maakt de plant toch voldoende meloenen (uiteraard ook afhankelijk van het ras en mits er voldoende insecten bij de planten kunnen komen).

Het begin is het altijd nog overzichtelijk en handig (je hebt dan in ieder geval een beetje structuur):

In de platte bak plant je 1 zaailing onder 1 ruit, ongeveer in het midden. Top de plant na 4 of 5 bladeren. Dit bevordert de vorming van zijscheuten. Houd 4 zijscheuten aan en leid die naar de 4 hoeken in de bak (je krijgt dan de plant in het midden met een soort kruis naar de hoeken). De overige zijscheuten haal je weg zodat er echt maar 4 hoofdscheuten zijn. Aan die 4 hoofdranken (top ze als ze aan het eind van de bak zijn gekomen) komen dan ook weer zijscheuten. Vaak raak ik daar de draad kwijt door tijdgebrek en wellicht ook wel eens door slordigheid 🙂 .

Mocht je het goed willen doen dan top je die zijscheuten allemaal op 2 bladeren na een vrouwelijke bloem (te herkennen aan het minivruchtje achter de bloem). Wel belangrijk is dat als er een stuk of 5 tot 7 meloentjes per plant zich ontwikkelen je de overige zijscheuten weg gaat nemen.

Voor mensen met even weinig tijd en inzicht als ik: ik knip meestal gewoon weg waar geen meloenen aan zit en dat werkt best goed. Het gaat erom dat je de energie van de plant ten goede wilt laten komen aan de vorming, groei, rijping en smaak van de meloenen (en niet aan de groei van meer blad en stengels).

In de kas neemt een meloen behoorlijk veel ruimte in als ze ligt. Wij maken zelf van bamboestokken een hekwerk waardoor je de plant kunt laten klimmen (ze neemt dan minder ruimte in, en ze heeft dan wat minder last van de hoge luchtvochtigheid).

We planten 1 zaailing op ongeveer 50 centimeter uit. Meloenen klimmen uit zichzelf niet heel erg goed, het is handig haar af en toe te helpen door hoofdscheuten met een touwtje aan de stokken vast te binden, zeker ook in de buurt waar een meloen hangt. Het snoeien is nu nog lastiger omdat je geen kruis kunt maken. Probeer echter wel om ook hier 4 hoofdscheuten per plant aan te houden en die alle 4 recht omhoog te laten groeien (tot een hoogte van zo’n 150 centimeter. Dan top je haar en gaat ze zijscheuten met bloemen maken. Als ze vruchten gaat vormen kun je ook hier weer na de vorming van een vrucht de stengel op 2 bladeren toppen. Ook hier houd je maximaal zo’n 5 tot 7 meloenen per plant aan, verdere stengels haal je weg. Dat lukt hier nooit; ik doen mijn best in mei en juni en dan ‘laat ik haar gaan’. Als ik in de kas tomaten dief kijk ik gelijk naar de meloenen; ik knip te grote bladeren weg als die voor een meloentje hangt, ik verwijder stengels waar geen meloenen aan zitten of die te dicht op andere stengels groeien of over de grond kruipen.

 

VERZORGING

Een meloen heeft, zoals eerder aangegeven, niet veel water nodig, maar voor een goede groei is er wel voldoende vocht nodig: geef water bij droogte maar zorg dat de grond niet kletsnat blijft, en giet water op de grond bij de wortels, en niet op het blad. Als de grond nog koud is kan het handig zijn om het water eerst iets te op te laten warmen (uiteraard niet warm!). Wij hebben in het voorjaar en vroege zomer standaard volle gieters water in de kas staan zodat dat water op kan warmen door de zon, en dat water geven we als de planten nog jong zijn.

Meloenplanten, en zeker als ze jong zijn, kunnen slecht tegen de brandende zon; buiten is dat geen probleem maar in de kas of platte bak is het belangrijk om te luchten (mede om schimmelziekten te voorkomen). Daarnaast kun je, afhankelijk van de standplaats onder glas, de ruiten wit kalken (of met behulp van vitrage of iets dergelijks zorgen voor bescherming tegen al te felle zon. De ramen open zetten in kas en platte bak is noodzakelijk om bestuiving door insecten mogelijk te maken. Eventueel kun je proberen met de hand te bestuiven.

Zelf planten wij, om alle genoemde redenen, meloenplanten altijd in de buurt van de deur (minder hoge luchtvochtigheid, warm genoeg, meer kans op bijen en hommels). En ik bestuif de planten zelf ook. Ik doe dat met een kwastje; elke dag dat ik in de kas kom wrijf ik met het kwastje eerst over zoveel mogelijk mannelijke bloemen en vervolgens over de vrouwelijke stampers. Ik probeer dat 2 keer per dag te doen (als ik er ben). Het is niet ideaal, niets of niemand kan zo goed bestuiven als een insect (zoals gieters water ook nooit op wegen tegen een goede bui regen), maar alle beetjes helpen. En laat dus ook vooral zo vaak mogelijk overdag en in de avond de deur van de kas een stukje open staan zodat insecten naar binnen kunnen vliegen. Als je een platte bak gebruikt kun je het raam een stukje open laten staan door een stuk hout of steen tussen raam en de bak te zetten.

Meloen met de hand (kwastje) bestuiven

 

Het is handig om de meloenen die op de grond liggen en daar groeien en rijpen op een plankje of tegel te leggen: zo blijft ze droog en rotten ze niet (buiten kan dat in een natte zomer wel gebeuren, in de platte bak en kas heb je daar wat minder last van omdat je gericht water geeft bij alleen de stengel, en in de kas hangen de meloenen de meeste meloenen in principe boven de grond).

 

OOGST / BEWAREN

Op de foto hieronder zie je een rijpe, geel geworden meloen van het ras Golden Crispy. Ze heeft aan de linkerkant zelfs al een scheurtje. Als ze op dit moment niet zou worden geoogst zou de meloen verder scheuren en zou door de warmte en hoge luchtvochtigheid in de kas al snel gaan schimmelen of rotten.

 

Bijna alle meloenen verkleuren min of meer bij het rijpen (soms van grijs naar grijsgroen, soms echt opvallend – van een bonte kleur naar helderoranje). Daarnaast herken je een rijpe meloen aan de scheurtjes rond de vruchtsteel. En natuurlijk de geur van het meloenaroma, soms zo sterk dat het bij het openen van de kas de geur je al tegemoet komt. De meloenen die je als klimmer in de kas hebt staan kunnen bij volledige rijping soms spontaan van de plant vallen.

Oogst meloenen als ze rijp zijn, of halfrijp: dan kunnen de meloenen nog narijpen op de fruitschaal. Onrijpe meloenen plukken heeft weinig zin; die rijpen meestal niet meer, en als ze wel alsnog rijpen zijn ze niet erg lekker (minder zoet en sappig ). Snijd de meloen met een mesje met een stukje steel van de plant (heel rijpe meloenen laten vaak vanzelf van de plant los als je ze oppakt). Rijp geoogste meloenen blijven nog ongeveer 3 dagen eetbaar.

 

ZAADTEELT

Meloenen zijn kruisbestuivers en kruisen heel gemakkelijk met andere rassen (en ook over grotere afstanden). Gekruiste zaden leveren planten met meloenen die vaak wel heerlijk geuren maar meestal melig flauw van smaak zijn.

Als je het toch eens wilt proberen, is het raadzaam om in ieder geval met de hand te bestuiven. Laat de uitgekozen meloen helemaal aan de plant rijpen. Haal dan de zaden uit de meloen, was de zaden en laat ze een aantal dagen goed drogen. Meloenzaden blijven minimaal 4 jaar kiemkrachtig.


RECEPTEN MET MELOEN

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

83 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carine p

Dag Diana en tuinliefhebbers,
Dit jaar heb ik voor het eerst verschillende soorten meloenen geplant, galia, charentais en nog 2 andere variëteiten waarvan de naam mij even ontglipt. Alles ging goed, maar ik ben een beetje ontgoocheld over het zoete van de meloenen. Een aantal waren zelfs smaakloos en anderen waren licht zoet. Ik vraag me af hoe dit beïnvloed kan worden. Heb al opgezocht in boeken en op internet, maar vind hier helaas niets over. Tekort aan zon kan het hier zeker niet zijn. Iemand die hierover een hint kan geven?
Bedankt en groeten carine

Hans

Hoi Diana, ik heb meloenen gezaaid van diverse soorten een 4 tal zaden per pot (10 cm )
omdat ik van elke soort 2 planten wil zetten.
Nu zie ik dat ze nu al opkomen dus eerder dan verwacht.
Wanneer kan ik ze verspenen en kan ik ze weg zetten op een vensterbank op +/- 18 graden
zodat ik niet binnen een paar weken te grote planten heb.
Ik wil ze begin mei of zo in de koude kas zetten.
Wat is jou ervaring hierin?

Groetjes, Hans

Joost Suasso

Op een Engelse site kwam vond ik een tip om meloen zoet te maken. Ze adviseerden om voor de oogst een week geen water te geven. Valt te proberen lijkt mij.
Groet,
Joost

Carine p

Dag Diana,
Volgens mijn ervaring is een meloen plukklaar als deze een klein barstje aan het vruchtsteeltje vertoond. Groetjes Carine

Sien

Hallo,
Ik ben nog een groentje wat betreft het tuinieren. Maar ik vind het zo leuk, zo rustgevend en hou er ontzettend veel van.
Ik heb nu een meloenplantje gekregen, en probeer uw uitleg over het toppen te volgen…
Net boven de grond heb ik meteen al 3 stengels (?) die elk al goed gegroeid zijn en zijtakjes met blaadjes hebben. Moet ik nu van elke stengel toppen?

Anne

Hoi Diana,
Als je de meloenen hebt gezaaid in huis, zet je ze dan op de vensterbank achter een raam waar veel zon (kan) schijnen? Of dat juist liever niet, maar gewoon ‘ergens in de woonkamer’?
Ik heb namelijk gisteren gezaaid, maar twijfel waar ik mijn potjes moet zetten… Mijn verwarmde “vensterbank kas” zit namelijk nog vol met paprika’s.
Groetjes Anne

Anne

Dankjewel voor je berichtje! & dan laat ik ze mooi in mijn raamkozijn staan 🙂

Hans

Hallo Diana,
Ik lees dat je de meloenen bestuift met een kwastje.
Als je meerdere soorten hebt staan en je bestuift met de kwast heb je dan geen last van kruisbestuiving en dus mogelijk een iets andere smaak dan je verwachten zou.
Met de mannelijke bloemen loop je die kans bijna niet en die zitten er normaal voldoende aan.
En als je zaden wilt kweken dan lijkt mij dat het zeker handmatig moet.

Hans

Hoi Diana,
Bedankt voor de info. Ik heb 6 soorten staan dus bestuiven met een kwastje gaat wel net zo makkelijk en snel en ik ben toch niet van plan zaad te winnen.

Ik heb de planten nu een 20cm hoog staan en ik twijfel of ik ze in de kas zal planten. De temp. in de vroege ochtend zal een graad of 10-12 zijn in de kas. Zou dat te koud zijn? Het is al bijna 30 jaar geleden dat ik ze gekweekt heb ( heb nu weer een kas ) dus ik moet er weer helemaal inkomen. Groetjes Hans

Sophie Van Gils

Dag Diana,
Ik had 6 meloenzaadjes gezaaid en ze kwamen alle 6 op. Zeer goed dus. Na de ijsheiligen heb ik 5 plantjes in de kas uitgeplant, en 1 buiten om eens te proberen qua temperatuur. Nu na een 10-tal dagen zijn ze alle 6 kapot. Ik ook trouwens, van de spijt…. Bij allemaal is de stengel flinterdun en bruinachtig geworden op de plaats waar hij de grond ingaat. Zowel bij de planten in de kas als bij de plant buiten. Heb jij enig idee wat hier de oorzaak van is? Hartelijk dank voor uw antwoord.
Groetjes,
Sophie

Yvonne

Hoi diana, wat een fijne en leuke website heb je! Al heel veel tips vandaan gehaald, ik ben dit jaar voor het eerst begonnen met een moestuin aanleggen..
Nou heb ik suikermeloen en watermeloen gezaaid (in kas) en heb ik ondertussen Struve plantjes met elk een blad of 7/8…
De grote vraag… Hoe nu verder? Dat toppen snap ik echt helemaal niks van! Haal je bij de bladoksels het topje weg zodat daar geen nieuw blad komt?

Yvonne

Kleine aanvulling: Ik ben er ondertussen al achter dat je watermeloen niet hoeft te toppen… maar suikermeloen wel, alleen hoe je dit doet snap ik dus helemaal niks van!
Ik laat ze trouwens klimmen tegen een rek en heb 10 plantjes. Dus kan best wel wat experimenteren… Bij 2 plantjes heb ik afgelopen week het topje eruit gehaald, maar deze plantjes staan nu soort van stil terwijl de andere nu eens zo groot zijn…

Yvonne

Bedankt voor de reactie! Dan ga ik er nog een paar meer toppen zodat het half/half is… Inderdaad wel een goed idee om daar mee te experimenteren! Bedankt!

Yvonne

Zoals beloofd alvast een kleine update… De planten waar ik de top uitgehaald heb zijn nog steeds niet zo heel groot. Wel wat mannelijke bloemen erin en wat kleine zijscheuten, maar ze doen niet zo veel.
Bij 2 planten waar ik nog niks aan gedaan had heb ik afgelopen week alleen de zijscheuten getopt. En: hier zitten nu weer zijscheuten aan en de eerste vrouwelijke bloempjes komen eraan!

Yvonne

Nou mijn meloenen seizoen zit er bijna op… Er hangen er nog een paar te rijpen aan de planten, maar als die eraf kunnen gaan mijn meloen planten eruit. Denk dat er 1 of andere schimmel in is gekomen en nu krijgen de bladeren bruine vlekken die zich steeds verder uitbereiden…. Af knippen gaat niet, want dan zitten er gewoon geen bladeren meer aan.

Watermeloenen deden het wat minder goed… 2 daarvan hingen van de 1 op andere dag ineens helemaal slap (gok ook 1 of andere ziekte) en maar 1 meloentje per plant… Geen idee wat ik hier fout heb gedaan.. mss wat te weinig voeding gehad… En er zaten zwarte bladluizen in die ik maar niet weg kreeg (van alles en nog wat geprobeerd aan biologische middeltjes)

Denk dat ik in totaal dadelijk een stuk of 25 meloenen er af heb kunnen halen (van 8 planten) en 6 watermeloenen van 9 planten…

Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen ☺️

Gerrit

Diana ,bij het kweken van meloenen ben ik op het idee gekomen om meloen te kweken waarbij kiemen van de pit altijd op temperatuur is ook al plant je de pit vroeg in de grond ,bvb in februari, in een warme kamer is dus niet perse nodig met mijn beleving. Mijn tip voor meloen kwekers in de dop.
Plaats een wekfles in de teelaarde tot er een rand boven de grond uitsteekt
Vul deze met schoon water ( wel verversen af en toe ) zet in deze fles met water een aquarium verwarmer (kringloop?) Stel deze af op ongeveer 20 graden maak aarde vochtig ,niet te nat, plant de pit naast de fles en plaats een simpele temperatuur meter naast de pot ,je kunt de temperatuur regelen naar gelang je denkt dat goed is voor de groei en bloei . Het warme water geeft voldoende warmte aan de aarde . succes er mee.

Carolijn

Hoi Diana, graag zou ik je hulp inroepen voor mijn meloenplanten. Ik heb er 2 en ze staan in een bak van 100x60x40 cm in een kas. Ze doen/deden het heel goed en nu zie ik plotseling dat het blad lichter begint te kleuren. Een kleiner meloentje groeit niet verder en gaat gaat geel kleuren. Veel vrouwen bloempjes komen niet tot wasdom. Wat is er aan de hand? Ik dacht voedsel te kort dus toen Heb ik de bak wat bij gemest met compost vd MMM maar de planten knappen niet op. Weet jij wat er aan de hand is en hoe ik de boel weer op de rit kan krijgen? Hoor graag van je. Groet Carolijn

Balder

Is de meloenbloem net als xe courgettebloem eetbaar?

Balder

Hoi Diana,

Dankjewel voor je bericht. Ik heb elk jaar meloenen probersn te telen en dat was nog nooit gelukt.
Dit jaar 2 watermeloen, 2 galiameloen en 2 eight ball courgette gezet onder een tent. Allemaal uitgekomen en na nog een paar tomaten en die nieuwe bloemspruiten soort staat de tuin vol. Ik heb overal aan alle zijden uitlopers
Ik hoop dat er wat aan gaat groeien. De watermeloen zie ik wel al een paar keer eraan hangen super klein of zoals mijn vrouw ze noemt schattig.

Groeten Balder

Mees van der Meulen

Dag Diana, ik kweek mijn meloenen altijd buiten op kleigrond op een zonnige plaats. Het eerste jaar ging ook ik met een kwastje aan de slag, echter met weinig succes. De laatste jaren heb ik meloenen van winkel kwaliteit, zelfs watermeloenen. Mijn tip is om ze naast een lavendel plant te zetten. Volop bijen !! Ideaal

Svhvdc

Ah, een goede tip. Gaan we zeker ook eens proberen! Wij hebben lavendel naast onze druiven staan, want die zouden o.a. ook bladluizen weghouden. Mss houden ze ook wel ander venijn weg?

C de Bruijn

ik heb een watermeloen en heb er 8 meloenen aan maar hij blijft groeien mogen de rangen afgeknipt worden

Hans

Hallo Diana,
Ik ben alvast aan het kijken naar zaden voor het aankomende seizoen. Ik wil wel eens de ananas meloen proberen maar ik lees dat deze nogal slecht ( weinig ) vrouwelijke bloemen geeft dus moeilijk te kweken. Heb jij ervaring met deze soort?

Gr, Hans

Carine p

Dag Hans,
Ik had dit jaar ananas meloen gezaaid en uitgeplant. Ik had oa deze soort gekozen omdat ze heel zoet zou zijn. Wel ik heb geen probleem gehad qua bevruchting, ik plant er wel overal bloemen tussen die druk bezocht worden door de bijen en hommels. Maar de smaak vond ik maar niks. Helemaal niet zoet. Ook andere soorten blijken bij mij geen zoete smaken te geven. Ik ben nog steeds zoekende naar de reden van het ontbreken van de zoete smaak. Teveel water en te koud kan het niet zijn.
Om terug te komen op de ananas meloen had ik ong 3 meloenen per plant.
Grt Carine

Hans

Hoi Carine, eerst bedankt voor je info. Wel knap dat je 3 vruchten aan de plant hebt. Is mij tot heden niet gelukt. Ik had zaden via Fruilent en deze waren heel goed van smaak. Ik had aan 1 plant 4 vruchten als een appel zo groot maar toch bleef er maar 1 over. Het blijft een puzzel om meer dan 2 vruchten gelijktijdig aan de plant te krijgen. Op de site van Fruitlent staat per soort alle info en deze klopt met mijn ervaring. Ook staat daar dat de teelt van de Oranje Ananas moeilijk is met betrekking tot de vruchtzetting doordat er weinig vrouwelijke bloemen aankomen. Vandaar dat ik deze vraag uitgezet heb. Toch ga ik het proberen met deze soort, en in het ergste geval wil het niet en zijn we weer een ervaring rijker… Groet, Hans

Hans

Waarom bij jou de smaak achter bleef is mij ook onduidelijk. Als het te koud is staan de planten stil wat in het vroege voorjaar nog wel eens wil. Maar teveel water lijkt mij ook niet logisch want dan zou de plant ook gebreken moeten vertonen.lijkt mij. Misschien nog eens zoeken op het bij forums o.i.d.
Veel succes en misschien vind je de oorzaak…

Rinus

Hallo Diana,
Heb vorig jaar honingmeloenen en watermeloenen proberen te kweken. Dat was geen groot succes geweest. Na het ontkiemen(5 a 6 dagen) kregen deze in 4 dagen een dunne steel van rond 15 cm lang, (Tussen 14 en 17 cm) waarna ze door het gewicht omvallen. Mijn vraag is eigenlijk, hoe het komt dat ze zulke lange stelen krijgen, terwijl ik op jullie foto’s zulke mooie plantjes zie met een steel van plusminus 5 cm of kleiner.
Ik heb ze laten ontkiemen in een niet te lichte kamer met een temperatuur van 20 graden 24/7
Graag wil ik dit jaar opnieuw beginnen.
Gr. Rinus

Marinka

Als zaailingen lang en slungelig zijn, is dat vaak een gebrek aan licht. Bij het ontkiemen mogen ze in het donker, maar direct erna in zoveel mogelijk licht. Dat is ook de reden dat het meeste voorzaaien pas in maart/april gebeurd, dan is er toch een stuk meer licht. Het enige wat met enkele weken voorgezaaid kan worden is de paprika, als ik het goed heb (al kan mijn kennis beperkt zijn tot de groente en fruitsoorten die ik in bezit heb).

Marco

Beste Diana, ivm de vruchtwisseling kan ik in mijn kas geen meloenen planten in de volle grond. Is het mogelijk om meloenen in potten te telen? Heb je daar ervaring mee?

Mjm

Beste Diana,
Gisteren de plantjes van de galia meloen in de volle grond gezet nadat ze 1 week zijn afgehard. Hoe voorkom ik ongediertes en ziektes bij de meloenplanten? Ze staan vanaf een uur of 1300 in de volle zon. Hoelang moeten ze afgeschermd worden tegen de zon? Graad of 25?
Dank voor je reactie.

moyaert luc

Ik kweek al enkel jaren meloenen in mijn serre , ik laat ze groeien over de grond .
Aan de wortel plaats ik een stukje draineerpijp van 10 cm waar ik wat meststof en water geef
Nooit geef ik water rechtstreeks aan de wortel .
is al altijd een succes geweest .Dit jaar echter krijg ik amper vrouwelijke bloempjes mannelijke bloempjes is geen probleem
Wat moet ik doen om het aantal vrouwelijke bloempjes te stimuleren .

Rob

Wanneer moeten de planten bestoven worden?

Richard

Hallo Diana,

Ik heb dit jaar maar weinig vruchten aan de meloenen en pompoenen. Ik heb rassen speciaal voor ons klimaat zoals Minnesota Midget. Bijen zijn er genoeg want de augurken worden druk bezocht. Heb jij daar ook last van dit jaar? Zou het komen door het wisselend weer?

Groet, Richard

Nico

Hallo, ik wou even mijn ervaring delen. Ik zet altijd 1 meloenplant in 1 grote oude autoband. Deze tot 9/10e gevuld met grond, deze staan gewoon bovenop het gras en groeien als kool er komen minimaal 10 meloenen per jaar aan, wel regelmatig water geven, daar de autoband veel warmte opneemt! De autoband kun je ook perfect gebruiken voor aardappels en tomaten, vooral tomaten groeien zoals je ze nog nooit hebt gezien.

Sabrina

En u woont ook gewoon in Nederland?

Pim maas

Bij toeval kwam ik op deze goed verzorgde en prettig vertellende site en misschien hebben jullie een antwoord. Ik woon in het zuiden van Frankrijk waar ik al jaren diverse soorten meloenen, watermeloen, komkommer en tomaten in de buitenlucht, alles op een eigen bed, zonder noemenswaardige problemen gekweekt heb. Door ruimte gebrek ben ik over gegaan op staande teelt, alles in een grote bak.
15 meloenen kregen vruchten groot als golfballen werden geel en vielen af, de komkomers werden 3 cm en vielen af, de pastec hielden de vruchten vast na het ruimen van de komkommers in September. De tomaten en ook de paprika hebben het heel matig gedaan. Nu mijn vraag: verdragen deze planten, in deze combination elkaar niet? Op het net zijn er lijsten van wat wel en niet bij elkaar kan, maar voornamelijk over aardappel, wortel, etc.
Wie weet wat?
Groetjes

Pim maas

Beste Diana het zijn juist die andere omstandigheden waarom ik hier woon. meloenen, tomaten, komkommers zo in de volle grond, met natuurlijk dezelfde problemen van schimmels en beestjes zoals bij jullie. Dat is de natuur, maar dat wat ik nu heb is echt heel raar,15 meloenen in 5 verschillende soorten, 2 watermeloenen, 2 komkommers en 12 tomaten in een bak 7.5 vierkante meter, alles als staande teelt. De groei verliep goed, voldoende mannelijke en vrouwlijke bloemen, niet over dreven, maar genoeg, goed gesnoeit en bijen voldoende. Maar toch zijn alleen de onderste vruchten volgroeid, (heerlijk zoet en sappig), gemiddeld 1 per plant, de rest van de meloen vruchten (te weinig) zijn verworden tot gele pingpongballen en de ,komkommers tot coctail worstjes, de pastec heeft vrucht gezet na het rooien van de komkommers. Vandaar de vraag, verdragen ze elkaar niet. ( watermeloen is hier rijp na 35 dagen). Ik begrijp dat Jij er ook niks mee kan, maar het was leuk om er met jou even over te schrijven. Fijn tuinseizoen.
Pim

Rob

Hallo, ik heb meloen zaden gezaaid, alleen nu gaan ze schimmelen Wat moet ik nu doen?

Rob

Bedankt voor je reactie. Maar ik wilde vooral weten wat ik met de beschimmelde zaden moet doen. Kan ik de nieuwe zaden weer in hetzelfde potje zaaien?

Ik heb ze zondag gezaaid, dinsdag heb ik plastic er over gedaan en woensdag gingen ze al schimmelen. Het is binnen best warm met de kachel aan.

Aniek

Hoi Hoi,
Ik heb mijn meloen plant dit jaar voor de 2e keer gezaaid na een mislukte poging vorig jaar. Nu heb ik de hoofdtak getopt na 4 bladeren en heb ik goed groeiende zijtakken ontwikkeld. Nu begrijp ik dat je pas vrouwelijke bloemen krijgt wanneer aan die zijtakken weer zijtakken komen. Echter heb ik nu al aan de eerste zijtakken (die dus vanuit de hoofdtak komen) al vrouwelijke bloemen. Is het verstandig om deze vrouwelijke bloemen weg te halen om de groei van de zijtakken (aan de zijtakken) te bevorderen? Of lekker laten zitten? Ik merk namelijk dat ik nog geen zijtakken aan de zijtakken heb ontwikkeld.

Marie-Jose Van Schaik

Ik ben benieuwd naar je hekwerk voor de klimmende meloen. Heb je dat een foto van? Hoe hoog moet zo n klimrek liefst zijn?

Martha

Hoi Diana.
Ik wil watermeloenplanten tussen de rijen van de maisplanten planten. Hierdoor krijgt de meloen wat minder felle zon. P.s. woon in buitenland.
Hoor graag jouw advies.

Dank

Priska

Hallo,
Ik lees heel vaak op jouw site hoe we dingen best aanpakken in de moestuin. Dit jaar voor het eerst een meloenplant (galia) in onze veranda gezet (bij gebrek aan een serre :p ) . We hadden eerst alleen mannelijke bloemen. Natuurlijk had ik niet goed opgelet en de plant was al een heel stuk gegroeid alvorens ik de hoofdstengels knipte. Nu hebben we reeds een week veel vrouwelijke bloemen maar … Nu heb ik geen mannelijke bloemen meer om die mee te bestuiven :’)… Komen die nog terug? Of is onze meloendroom gedoemd?

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Priska
Peter Brabander

Help, mijn meloenplant geefthet op.

Peter Brabander

Ik zal mijnverhaal afmaken. Ik heb 1 meloenplant in de kas, type charentais. Er hangen 9 meloenen aan. Gisteren zag ik dat de plant slap hing terwijl hij genoeg water krijgt, er zit wel witte vlieg op. De meloenen zien er goed uit maar nog niet rijp. Wat kan de oorzaak zijn dat het niet goedhart. Ikheb zandgrond in Prinsenbeek en heb de grond in het voorjaar voorzien van een laag compost van 5 cm.
Vriendelijke groeten,
Peter

Peter Brabander

Dank je wel Diana, inmiddels hebben we al een paar meloenen geoogst en deze smaken heerlijk. Vanmiddag nog weer 2 eraf gehaald die er rijp uitzien en ruiken. De plaats t is inmiddels verdroogd; de meloenen die resten zien er noggoed uit.
Al met al een goed resultaat.
Vr. Groet,
Peter Brabander

Teun

Hoi Diana ik heb watermeloen planten in de achtertuin staan maar ik weet niet of het NOU echte watermeloen planten zijn of niet want ze haarig en er zitten bloemetjes aan en bolletjes en ik heb ze nu 4 maand

Aniek

hoi hoi,
Even een vraagje wat betreft de plaatsing van de meloen plant. Ik heb vorig jaar een iets grotere bak gebruikt voor de meloen plant maar wil deze dit jaar op een andere plek plaatsen. Dit zou in mijn moestuinbak worden met rek waarbij ik 6 vakken van 30×30 cm heb gemaakt. Zou 1 zo’n vak van 30×30 genoeg ruimte zijn voor 1 klimmende meloen plant? Of is meer ruimte echt noodzakelijk.

Groetjes, Aniek

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Aniek
Maartje

Beste Diana,

Vorig jaar heb ik met veel plezier een cantaloupe meloen gekweekt. Dit jaar, in een andere moestuin, heb ik veel verschillende meloenen gezaaid en tot het buiten uitplanten deden ze het erg goed. Sinds het uitplanten krijgen ze tot mijn verbazing alleen maar nieuwe krulbladeren. De steel en de bladeren krullen zo erg dat ze helemaal in elkaar zitten. Er zit verder geen ongedierte in en daarom denk ik dat het aan de voeding oid ligt. Weet jij wat dit is en of ik hier nog wat aan kan doen? Ik kan eventueel even een foto maken als dat ook helpt?

Met vriendelijke groet,
Maartje

Arnold

Hoi Diana en anderen, 

Hartelijk dank voor deze uitgebreide blog. Erg fijn om te lezen. 

Mijn meloenbladeren kleuren geel/bruin sindskort. Hoort dit als de plant wat ouder wordt of is er wellicht iets anders aan de hand? Ik zal een foto bijvoegen. 

Overigens wel 2 meloenen in opkomst en wellicht zelfs een derde! 

Ik ben erg benieuwd. 

Met vriendelijke groet,

Arnold van ‘t Veld

WhatsApp Image 2023-08-10 at 14.14.42.jpeg
Mieke

Dag Diana, de bladeren van de meloenplanten zijn sinds vorige week helemaal verdroogd, maar de meloenen zijn nog niet rijp. Komt dit nog goed?

Meld je aan voor de nieuwsbrief