Postelein

Postelein 2

 

Nou, dat wordt dan lastig schrijven. Want ik lust eigenlijk echt bijna alle groenten…….behalve groenlof en postelein. Groenlof voor de enorme bitterheid die daar in mijn herinnering in zit. En postelein voor de gronderige snotterigheid šŸ™‚

Het is vast een trauma uit mijn jeugd, mijn moeder kookte postelein en maakte het dan wat aan (met maĆÆzena of zoiets denk ik?). Geen idee maar het was snotterig, glibberig, beetje zurig en gronderig. Ik heb het sinds mijn 12e of zoiets nooit meer gegeten (en dat is al lang geleden šŸ™‚ . Zelfs de 2 foto’s op deze pagina heb ik van internet moeten plukken, vreemd eigenlijk dat niemand op het volkstuinencomplex nu nog postelein zaait, ik ga dat eens navragen!

Hoe dan ook; lust je het wel graag, of wil je het eens proberen, want je moet het op z’n minst een keer proberen voor je kunt zeggen of je het wel of niet lekker vindt: postelein is een eenjarige plant, je eet dus het een beetje dikke vlezige blad. De opbrengst is niet groot, maar binnen een week of 4 heb je haar van zaadje tot oogst, dus je kun heel gemakkelijk meerdere keren telen per zomer.

 

TEELTWIJZEN

Postelein houdt van warmte, ik heb het dan over de zomerpostelein: Portulaca oleracea. Want er bestaat ook nog een winterpostelein, een heel ander plantje met de naam Claytonia perfoliata, die zaai je juist in de nazomer en oogst je midden in de winter (en die lust ikĀ vreemd genoeg wel). Beiden eetbaar, maar hier gaat het dus om de zomerpostelein!

De zomerpostelein kiemt slecht bij kou en schiet dan ook snel door. Je kunt haar niet voorzaaien, de zeer kleine plantjes kunnen het beste in kleine rijtjes of breedwerpig op een stukje grond, of zelfs in potten gezaaid worden. Omdat ze zo snel al oogst geeft zie je wel vaak dat ze in het late voorjaar en/of vroege najaar nog onder glas wordt geteeld, als voorteelt of nateelt van kastomaten bijvoorbeeld.

 

RASSEN

Er zijn 2 bekende rassen; de “gewone groene” en de “gele breedbladige”. De gele breedbladige heeft malser blad (zoals bijvoorbeeldĀ gele snijbiet en gele sla vaak ook malser blad hebben). Maar ze is nog minder bestand tegen koude en gevoeliger voor ziekten dan de gewone groene. De gele breedbladige kan om die reden alleen van mei tot augustus gezaaid worden, maar is natuurlijk ook wel geschikt voor de teelt onder glas.

 

STANDPLAATS

Postelein is maar een klein plantje, met kleine worteltjes. De bovenlaag van de grond is voor haar dus het belangrijkste want heel diep in de grondĀ zullen de wortels niet komen. Die bovenlaag moet het liefst los en luchtig zijn, en goed vochtvasthoudend, terwijl ze natuurlijk niet in kletsnatte grond mag blijven staan. Daarom is zandgrond toch beter geschikt voor haar dan onze vette klei (al zou ze het hier in een verhoogde bak misschien nog wel het allerbest doen). Gezien haar voorliefde voor warmte is het logisch dat ze graag zonnig en beschut staat.

 

OPKWEEK EN TEELTMAATREGELEN

Het zaad is heel fijn en kan het best met wat zand gemengd worden, zo zaai je wat minder snel te dicht op elkaar. Hoe fijner zaden zijn, des te minder bedekking heeft ze nodig (algemene regel voor bloemen, planten, groenten, etc. is dat zaden altijd 2Ā  tot 2,5 keer zo diep worden gezaaid als die zaden dik zijn). Daarom hoef je gezaaide postelein nauwelijks te bedekken, een beetje aandrukken op de grond met het zand is voldoende. Houd de grond uiteraard wel heel goed lichtvochtig, doordat de zaden amper bedekt zijn kunnen de zaden tijdens het kiemen ook heel gemakkelijk uitdrogen en afsterven. Ze kiemt bij warm weer binnen een week en na 3 of 4 weken kun je dus oogsten.

 

ZAAITABEL

Postelein tabel

 

OOGST

Snijd de plantjes af bij de steeltjes. Als je niet te kort afsnijdt kun je nog een (kleine) tweede oogst verwachten. Postelein moet je dezelfde dag eten, oogst haar zo kort mogelijk voor de maaltijd. Volgens een oud-collega, die wel postelein lust, heb ik een verkeerd beeld van postelein; je moet ze niet te lang laten koken en al helemaal niet aanmaken, kort smoren zoals je met spinazie doet geeft volgens haar de lekkerste postelein. Misschien probeer ik het ooit nog eens (hoewel šŸ™‚ ).

 

ZAADTEELT

Voor zaadteelt dun je de in mei gezaaide planten uit op 25 x 25 centimeter. Vertakkingen kort je wat in. Na de bloei van gele bloempjes verschijnen de zaden, die zijn rond midden tot eind zomer rijp.

Postelein

 


Recepten met postelein:

  2 gedachten over “Postelein”

  1. Vandaag heerlijk porselein gegeten. Mijn moeder maakte er altijd stamppot van. Ik niet!
   De groente snel koken met het aanvangende water blad en steeltjes. Gaar is wat kleiner snijden of door groentemachine fijn malen. Kaas sausje van oude kaas of oude ggeitenkaas maken en de groente er doorheen scheppen. Aardappelen en gehaktbal of met slavink . Heerlijk.niks geen grond of zure smaak. Eet smakelijk,

  2. Postelein is ook rauw lekker in een salade, bv met een sinaasappel-honing dressing. En zo makkelijk, want groeit steeds weer aan, dus van 1 rijtje in je kas het gehele groeiseizoen verse postelein!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.