Asperge

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van asperges in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

 • Latijnse naam:     Asparagus officinalis
 • Engelse naam:     Asparagus, Sparrow grass
 • Duitse naam:       Gemüse-spargel
 • Franse naam:       Asperge

De asperge is al heel lang bekend, ze schijnt zelfs al door de Romeinen te zijn geteeld. De aspergeplant is een winterharde vaste plant. Witte Nederlandse asperges zijn de beste asperges (ze worden niet voor niets ‘het witte goud’ genoemd) en relatief duur, maar erg lekker. Ze zijn alleen in april, mei en juni vers te koop, simpelweg omdat dan de oogst valt. In andere maanden te koop aangeboden witte asperges zijn bijna altijd in het buitenland geteeld (tenzij ze uit de vriezer komen).

Eerst dit dan maar even: ik ben heel verdrietig dat de teelt van witte asperges hier op onze vette klei niet lukt (ik vind ze echt heel erg lekker 🙂 ). Ik heb me lang geleden aan de teelt van witte asperges gewaagd, maar ondanks het verluchtigen van onze vette kleigrond met behoorlijk wat zand deden de planten het hier niet goed; na een aantal jaren (want ik zaaide ze zelf) hadden we uiteindelijk een vakje vol aspergeplanten maar die groeiden slecht, kregen last van aspergevlieg, werden ziek en toen hebben we ze gerooid. Dat waren (tuintechnisch gezien) drie weggegooide jaren voor een tuinvak.

Het is sowieso niet erg gemakkelijk om asperges te kweken, maar de teelt van groene asperges is wel veel gemakkelijker dan de teelt van witte asperges (en in ieder geval minder arbeidsintensief omdat je groene asperges niet af hoeft te dekken.

En dan, na jaren asperges in de winkel te hebben gekocht ga ik ze in 2020 weer eens zelf telen! Kleinschalig hoor, voor het leuk, voor de ervaring, en natuurlijk omdat we ze lekker vinden. Met meer tuinervaring, kennis, nieuwe rassen, etc. hebben we in maart 2020 aspergeklauwen gekocht (wij kochten biologische ‘klauwen’ van het ras Vegalim bij Zaadhandel van der Wal maar er zijn meer rassen en aanbieders op internet, en soms worden klauwen of stekken in het voorjaar ook nog wel in tuincentra verkocht.

PLANT

De aspergeplant is dus winterhard en een vaste plant, maar niet wintergroen, elk jaar trekt ze zich in de herfst terug in de grond. In de lente (vanaf ongeveer half tot eind april) loopt ze weer uit (zoals elke vaste plant dat doet): en die jonge uitlopers zijn dus de eetbare asperges, het zijn jonge, net boven de grond uitkomende scheuten.

Eigenlijk is het heel gemakkelijk: zolang de stengels nog onder de grond zitten zijn ze wit (zoals witlof ook alleen wit is in het donker en groen wordt in het licht). En als de stengels boven de grond komen worden ze dus groen. Ondertussen zijn er rassen gekweekt die beter als witte asperge geteeld kunnen worden en rassen die juist beter als groene asperge geteelde kunnen worden. En daarnaast zijn er nog een aantal rassen die geschikt zijn voor de teelt van beide (dus onder de grond wit, boven de grond groen. Zie daarover meer bij ‘Rassen’.

Als je de jonge net uit de grond komende asperges niet zou oogsten, wordt ze een stengel waaraan vertakkingen komen en heel fijn helder- tot donkergroen blad (je kunt dat in boeketten gebruiken).

Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten: van allebei de planten kun je asperges oogsten, maar mannelijke planten zouden iets meer asperges geven, de vrouwelijke planten bewaren wat energie voor de vorming van bessen na de bloei (die overigens niet eetbaar zijn). Als je zaden of aspergeklauwen koopt zie je bij de omschrijving soms al de term ‘100% mannelijke hybride’ en die geven dus de grootste opbrengst.

TEELTWIJZEN

Van de witte asperge oogst je de jonge witte malse stengels nog voor ze boven de grond komen. Daarom moet je dus bij de teelt van witte asperges een bergje op de grond maken, van zeer zanderige grond, zodat de stengels gemakkelijk en ook recht door die zanderige berg naar het oppervlakte kunnen groeien. Je snijdt de asperges voor de oogst diep in het bergje zanderige grond af op het moment dat het kopje van de asperge uit de grond wil komen (je ziet dan wat barstjes in de grond komen). Vandaar dat de teelt van groene asperges gemakkelijker is: je hoeft geen verhoging van zanderige grond te maken, de asperges oogst je op een gewoon aspergebed, op het moment dat ze ver genoeg boven de grond is gekomen.

Witte asperges zaaien:

Je kunt niet in 1 jaar asperges oogsten, het vergt een vrij lange voorbereiding. Het jaar voor je echt met de teelt wilt starten moeten de zaden worden gezaaid (tenzij je dus aspergeklauwen koopt, erg handig omdat je daarmee 2 jaar voorsprong hebt. Als je liever zelf asperges zaait: zaai de zaden in maart/april, bij voorkeur ter plaatse, op een afstand van ongeveer 15 centimeter van elkaar. Zaai ze op een andere plaats dan waar je het uiteindelijk aspergebed wilt gaan maken. Het duurt ongeveer 3 tot 4 weken voor de zaden kiemen (afhankelijk van de grondtemperatuur).

Deze planten groeien in de zomer en sterven in de winter af. Laat deze planten 2 jaar staan, zo kunnen de wortels zich voldoende ontwikkelen. Aan het einde van dit tweede jaar ga je het bed in orde maken waar de asperges dan uiteindelijk mogen komen: de planten mogen daar straks jarenlang blijven staan. Spit de grond goed om, verluchtig met zand en compost, maar geef niet te veel mest (asperges hebben niet veel stikstof nodig). Maak in het midden van het plantbed een heuveltje van grond zodat je de klauwen er overheen uit kunt spreiden (dat doe je bij voorkeur in het vroege voorjaar bij niet vriezend weer) en dek met voldoende grond af. Vervolgens ga je dan van een zeer zanderig grondmengsel de berg maken op het bed, zo’n 30 tot 40 centimeter hoog.

Plat deze verhoging aan de bovenkant af. En dan zie je dus rond eind april aan het barsten van de grond dat de eerste stengels boven willen gaan komen. Je kunt nu (in het derde jaar dus) de eerste asperges oogsten. Doe dit niet langer dan een maand, daarna moet het zanderige bed weer worden weggehaald zodat de nog jonge planten tijd krijgen om van de oogst te herstellen en loof te maken (waarmee ze voeding op kan nemen voor herstel en het volgende jaar).

Het jaar daarna, het vierde jaar dus, komt de eerste echte oogst; in het vroege voorjaar maak je weer de 40 centimeter hoge zanderige verhogingen, en de oogst begint weer vanaf eind april. Maar nu mag je asperges steken tot 24 juni, reken op zo’n 50 dagen oogst.

Na 24 juni (geen idee waar die precieze datum zo vandaan komt maar elk boek houdt die datum aan, het is dan Sint Jan) steek je dus geen asperges meer, de zanderige verhoging haal je weer weg en de planten mogen weer doorgroeien om zo weer voldoende voedingsstoffen op te nemen.

Knip elk najaar blad en stengels af en gooi weg om overwintering en aantasting later van de aspergekever en aspergevlieg te voorkomen. Na ongeveer 10 tot 12 jaar zijn de planten ‘op’ en zul je ondertussen aan een nieuw aspergebed moeten zijn begonnen te werken (3 jaar daarvoor weer zaaien, 2 jaar planten laten ontwikkelen, etc.).

Dit hele verhaal, samen met het feit dat asperges oogsten = steken = handwerk is maakt begrijpelijk waarom asperges zo duur zijn.

Groene asperges

Het hele verhaal zoals beschreven bij witte asperges geldt ook voor groene asperges. Het enige verschil is dat je bij groene asperges dus geen verhoogde zanderige bedden hoeft te maken (en dus ook niet weer af hoeft te breken in het najaar). Dat maakt het uiteraard een stuk gemakkelijker en minder arbeidsintensief. Deze asperges plant je wel vrij diep; graaf een geul van ongeveer 20 tot 25 centimeter diep en maak ook nu weer een heuveltje in het midden, zoals op deze foto:

Je kunt de wortels vervolgens over het heuveltjes uitspreiden, ongeveer 35 centimeter uit elkaar, doe dat vooral met de ‘neuzen’ (de uitlopers = aanstaande stengels) dezelfde richting. Daarmee voorkom je later dat de asperges alle richtingen uit groeien en dezelfde kant op groeien. Voor witte asperges wordt er een rijafstand van 120 centimeter aangehouden (die is nodig om de heuvels te kunnen maken waaruit de witte asperges gestoken kunnen worden). Voor groene asperges hebben we zelf wat minder ruimte tussen 2 rijen aangehouden (omdat die zonder heuvels gewoon uit de grond groeien), de rijafstand is hier ongeveer 75 centimeter en ik hoop in de loop van 2020 aan te geven en te laten zien of dat voldoende is en hoe de asperges groeien.

RASSEN

In principe kunnen alle rassen voor zowel de teelt van groene als van witte asperges gebruikt worden. Maar zoals al eerder gezegd; kwekers hebben in de afgelopen decennia rassen gekweekt die beter geschikt zijn voor de teelt van groene of juist van witte asperges. Bekende rassen zijn:

Zaaien:

 • Rapsody F1 (wit)
 • Argenteuil (wit en groen)
 • Mary Washington (groen)
 • Crimson Pacific (paars!)
 • Millennium (groen)
 • Purple Passion (paars)

Planten/Klauwen:

 • Vegalim (groen)
 • Gynlim F1 (wit)
 • Grolim F1 (wit)
 • Vitalim (wit)
 • Cumulus F1 (wit en groen)

BODEM

Witte asperges:

Deze hebben een luchtige humusrijke zandgrond nodig; onze vette klei is te zwaar, te nat, te lang koud in het voorjaar en te “rijk” qua bemesting; allemaal eigenschappen waarop asperges niet willen groeien, en waardoor ziekten gemakkelijk kunnen toeslaan.

Groene asperges:

Groene asperges zijn dus iets gemakkelijker maar ook die hebben het hier niet gered. Het is eerlijk gezegd wel een jaar 10 geleden dat ik die poging waagde, ik zou het nu misschien anders aanpakken en in de afgelopen 10 jaren hebben we natuurlijk ook niet zitten niksen; de grond is verbeterd door het elk jaar onderspitten van stalmest, toevoegen van compost, af en toe eens groenbemester, etc.. En we hebben nu ook een aantal verhoogde bakken, die ik kan vullen met welk grondmengsel dan ook, etc..  Wellicht waag ik nog eens een keer een poging….. 🙂

Groene asperges zouden het dus wat beter op wat zwaardere gronden moeten kunnen doen, maar zorg wel voor een luchtig aspergebed, te nat in de winter zorgt voor wortelrot en gevoelige ziekelijk planten. Sommige rassen zijn beter geschikt voor zwaardere gronden (dat staat dan altijd in de beschrijving van een ras aangegeven).

Zelf hebben we onze groene asperges in een verhoogde bak geplant, in die bak is de grond luchtiger (door de compost die er in de afgelopen jaren telkens door is gemengd. Daarnaast warmt een verhoogde bak ook wat makkelijker en sneller op dan onze koude vette kleigrond. En tot slot is het in een verhoogde bak ook minder nat. Dat betekent tegelijkertijd wel dat een verhoogde bak in een droge zomer wel extra aandacht heeft m.b.t. water geven.

BEMESTING

Asperges hebben niet veel stikstof nodig, maar wel graag wat kali: een basisbemesting van een kleine gift samengestelde organische meststof is voldoende. Je kunt in plaats daarvan ook bijvoorbeeld koemestkorrels geven, vul dat in dat geval aan met een gift kali (in een samengestelde meststof zit in principe al voldoende kali, maar controleer dat vooral ook nog even op de verpakking). Ik lees in boeken en op internet dat het ook handig is om in de zomer nogmaals wat voeding te geven, om de planten te laten herstellen van het steken van asperges, en dat ik dit jaar zelf ook doen.

Asperges  houden niet van te zure grond, op zure gronden is kalk geven dus belangrijk. Onze vette klei is in principe niet zuur maar verzuurt wel heel langzaam (door het intensief moestuinieren waarbij we ook compost en paardenmest gebruiken). Om die reden geven wij eens per 3 jaar wat kalk (als een soort onderhouds-bekalking).

STANDPLAATS

Volgens de boeken mogen, zowel op het bed waar de zaailingen 2 jaar ter ontwikkeling komen als het definitieve bed waar de oogst gaat plaatsvinden, nooit eerder asperges hebben gestaan (in verband met een ziekte die waarschijnlijk door de schimmel Fusarium wordt veroorzaakt). En na het planten van de asperges kun je in in principe 8 tot 12 jaar oogsten, daarna raken de planten uitgeput en moesten worden vervangen, maar dus altijd op een nieuwe plek. Asperges staan graag op een zonnige of half beschaduwde plaats, in een luchtige en niet te natte grond.

ZAAITABEL EN PLANTAFSTAND

Asperge tabel

PLANTEN

Aspergewortels worden, zoals al eerder gezegd, ook wel aspergeklauwen genoemd (ik neem aan omdat de vorm een beetje lijkt op een gespreide hand). Bij het planten van de aspergewortels op hun definitieve plaats plant je ze dus zo’n 20 centimeter diep en 35 tot 40 centimeter van elkaar. Spreid de wortels bij het planten breed uit over een rijtje opgehoopte grond: de groeipunt moet ongeveer 5 tot 8 centimeter onder de grond komen.

Houd tussen 2 rijen witte asperges een rijafstand van 120 centimeter aan. Voor groene asperges moet een rijafstand van 75 centimeter voldoende zijn.

Je ziet op de foto hieronder een aspergeklauw met groeipunten (de witte ‘knopjes’ die al langzaam tot leven komen. Ik bestelde deze aspergeklauwen in de laatste week van februari en heb ze dezelfde week ook geplant (het vroor toen uiteraard niet).

VERZORGING

In de eerste twee jaar op het zaaibed is alleen de algemene verzorging van de grond nodig: wieden, water geven bij droogte, en uiteraard het afsnijden van het loof in de herfst, het liefst tot zelfs iets onder de grond (om de aspergevlieg en aspergekever op afstand te houden).

Na het planten van de aspergeklauwen is, naast die algemene verzorging, de belangrijkste zorg het maken en later weer afbreken van de zanderige verhogingen (bij de teelt van witte asperges).

Let bij het water geven van witte asperges in droge periodes goed op; de zanderige verhogingen lijken natuurlijk altijd heel droog, maar dat wil niet zeggen dat de grond waarin de wortels zitten (en daar het om) ook droog is. Asperges houden in ieder geval zeker niet van te natte grond.

OOGSTEN

Het oogsten van witte asperges is een specialistisch werkje, er bestaan zelfs speciale aspergestekers voor. Bij witte asperges herken je de komst van een oogstbare stengel aan de barstjes in de grond.

Maak dan een gaatje, steek de asperge diep af met een mes of de speciale aspergesteker en maak daarna het gat weer dicht en glad. Je moet in de oogsttijd elke dag het bed controleren en asperges steken.

Het oogsten van groene asperges is duidelijk gemakkelijker. Snijd de stengels, tegen de grond af als ze zo’n 25 centimeter lang zijn. Dunne stengels en stengels met losse koppen zien er minder mooi uit maar smaken er niet minder om.

BEWAREN

Zowel witte als groene asperges eet je natuurlijk het liefst dezelfde dag. Je kunt ze ook nog wel 1 of 2 dagen bewaren, in de groentelade in de koelkast; gewikkeld in een vochtige doek. Voor gebruik een uurtje in koud water leggen frist ze weer op. Je kunt ze eventueel ook invriezen (rauw), vroeger dacht ik dat dat niet lekker was. Maar sinds een paar jaar koop ik in de aspergetijd witte asperges die ik invries en die toch ook lekker zijn (niet zo lekker als vers natuurlijk, maar lekker genoeg om elk jaar een aantal porties in te vriezen). Voor het invriezen maak ik de witte asperges schoon zoals normaal; kontje eraf en goed schillen. Wassen en uitlekken. En dan gaan ze horizontaal een diepvrieszakje in, en dat diepvrieszakje sluit ik zo hermetisch mogelijk af, desnoods met plakband, zodat er zo min mogelijk lucht in de zakjes blijft. De laatste jaren gaan ze hier in een zakje dat ik in een vacumeerapparaat vacuüm trek, dat gaat nog beter. Als we dan asperges willen eten breng ik water aan de kook en daar gaan de nog bevroren asperges in, ik breng het water zo snel mogelijk weer aan de kook en kook de asperges dan nog 12 minuten, zet het vuur ui en laat ze vervolgens nog 12 minuten in het hete water na garen.

60 reacties op Asperge

Rebecca Vleeming 9 april 2020 om 10:32

Dank je wel voor de uitgebreide uitleg! Ik heb dus 2 jaar geleden klauwen geplaatst en vorig jaar. Die van 2 jaar geleden doen het goed maar die van vorige jaar komt amper tot niets op. Betekend dit dat de planten dood zijn of kunnen ze het volgend jaar alsnog gaan doen?

Ruud & Diana 10 april 2020 om 08:46

Hallo Rebecca,
Die van 2 jaar geleden zijn al groter en sterker en kunnen op een mooi plekje al wat eerder opkomen omdat ze meer energie hebben. De jongere en kleinere klauwen hebben nog wat meer moeite om hetzelfde te doen, ze hebben nog niet zoveel energie en lopen dus ook iets later en met minder asperges uit. En bij onze 15 aspergeplanten zie ik nu ook pas 2 asperges bovenkomen hoor, de rest van de planten zitten nog ondergronds. Dus het zegt nog niets, we zullen allebei gewoon geduldig moeten wachten, als de kwaliteit van de klauwen goed was en ze op een goede plek staan komt het vanzelf binnen een week of 2 goed.
groetjes,
Diana

Mieke 12 april 2020 om 17:11

Hoi Diana,
Ik heb vandaag mijn eerste asperges “gestoken”!! Ging niet bij iedere asperge goed .Is toch een handigheidje ;)). Een paar hele mooie, een paar gebroken maar ook een paar die een soort roest vlekken hadden… Ik kan er niets over vinden op internet, zou jij weten wat het zou kunnen zijn?
Groetjes en nog fijne Pasen! Mieke

Ruud & Diana 13 april 2020 om 08:35

Hallo Mieke,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, simpelweg omdat ik voor het eerst in meer dan 15 jaar weer eens asperges ga telen. Maar ik heb even voor je gegoogeld en vond deze pagina met de meest bekende ziekten en plagen bij asperges, met foto’s en beschrijvingen: Ziekten en plagen asperges
groetjes,
Diana

Edith van Beek 11 mei 2020 om 16:04

Hoi Mieke. Ik hen al negentien jaar witte asperges en sims hen Iker ook met roestvlekjes Dan krijgen ze flink water en zijn ze weer mooi wit. Hoop dat je hierarki wat aan hent gr Edith

annie 15 april 2020 om 21:06

hoe diep snij je witte asperges af
en van groene hoe hoog laat je die groeien voor aleer je ze afsnijd

Carine p 16 april 2020 om 14:49

Dag Annie,
Ik spreek hier alleen over groene asperges (witte lukt hier niet omwille van grond). Snij deze af als ze ong 30 cm zijn. Laatje ze hoger groeien, dan is het onderste taai en zal je moeten schillen. Groene asperges schil je niet, maar snijd tijdig. Snijd ook enkel de mannelijke versies. Grt Carine
Ps. Als je zelf gezaaid hebt, snijd dan pas vanaf het 3de, maar liefst van het 4 de jaar

sandra 29 april 2020 om 13:43

Hallo, Ik heb sinds een jaar of 6-8 een paar aspergeplanten in de tuin, we hebben hele zware vette kleigrond die heel kalkrijk is. Ik heb volwassen planten uit mogen graven bij iemand die verhuisde en de planten jaren ervoor in NL gekocht heeft (dat was een vreselijke rotklus, grote spinwortels). Ik wist nergens wat van en heb nooit bemest, wel de planten met veel turf ingepoot, vrij diep.
Ze geven veel lekkere asperges.
Ik woon in Hongarije waar veel zon is, misschien dat dat scheelt.
Ik heb bergjes gemaakt van geel metselzand en daarover zwarte folie. Het oogsten vind ik nog steeds spannend, ik heb geen asperge steekmes, maar gebruik een tuinschepje waarmee ik voorzichtig de asperge vrijmaak en dan snijd ik hem af, maar soms sneuvelt wel eens een kopje van een andere die opkomt.
Dit jaar begon de oogst 2 weken later, waarschijnlijk vanwege nog late nachtvorst? (mijn 3de portie ligt nu te wachten voor vanavond)
Ik ga naar een ander huis hier en wil weer nieuwe asperges in de tuin.
Zó lekker!

sandra 29 april 2020 om 13:44

Oh ja, vergeet ik helemaal, prachtige site, met veel info, super!!

Caroline 5 mei 2020 om 08:08

Hallo, begrijp ik het goed dat je na het planten van groene asperges er de eerste 2 jaar niks mee mag doen behalve in de herfst het loft snoeien tot op de grond? Ze staan pas 3 weken maar ik heb nu al enorme groene asperges! Het groeit echt als kool. Dank je wel alvast voor het advies!!

Ruud & Diana 5 mei 2020 om 09:43

Hallo Caroline,
Ja, ik vrees dat dat klopt. Ook hier groeien de asperges nu prima, zijn al rijm 60 centimeter hoog, maar het zijn planten waarvan ik de klauwen dit voorjaar kocht. Als ik nu asperges zou oogsten zouden die wortels uitgeput raken, daardoor meer kans op ziekten krijgen en zwak de winter in gaan. Door er het eerste jaar niet van te oogsten kunnen de wortels ‘aarden’, haarworteltjes maken, groeien, de bovengrondse stengels zorgen ervoor dat er voeding op kan worden genomen, etc. Alles om sterk te worden en ervoor te zorgen dat we over een paar jaar gezonde planten hebben die een grote opbrengst geven. Het ligt er een beetje aan wanneer je de aspergeplanten hebt gekocht en hoed groot ze zijn. Ik zou er volgend jaar een paar asperges van mogen oogsten, maar kort en niet teveel, en dan kan ik het jaar erop beginnen met de eerste echte oogst.
groetjes en veel plezier met je aspergeplanten!
Diana

José 5 mei 2020 om 12:48

Hallo Diana, ik heb altijd begrepen dat de stelregel voor groene asperges is. Na het tweede jaar na planten, alleen de eerste twee weken oogsten en de rest laten uitgroeien. Het jaar erop alleen de eerste 3 weken oogsten en vervolgens laten doorschieten. Enzovoorts. Ik heb zelf een bed met planten van 4 jaar oud en een van 5 jaar oud en heb dat altijd aangehouden. Ze geven overigens een goede en lekkere opbrengst! Maar klopt dat? Of is dat een fabeltje?

Carine p 5 mei 2020 om 15:29

Dag José, ik denk dat dit wel klopt als je asperges wortels plant. Ik heb de asperges altijd gezaaid en dan kan je best pas snijden vanaf het derde jaar, maar pas echt goede opbrengst oogsten vanaf het 4de jaar. Grt Carine

Melissa 3 juni 2020 om 18:05

Onze asperges he ben we net in de grond gezet. We hebben 1 jarige kluwen besteld via bovenstaande leverancier. Netjes ophoging gemaakt, zeil er over en nu 1.5 maand later steken de asperges omhoog uit het bed! Wel iets van 20 cm. Wat doen we verkeerd.

Agnès 4 juni 2020 om 07:25

Klinkt juist alsof het heel goed gaat melissa!
Je plant groeit goed. Niet steken nu, gewoon laten zitten. Zoals hierboven ook te lezen is.
Volgend jaar kun je er een paar oogsten. Groetjes!

Melissa 8 juni 2020 om 09:33

Moet ik het zeil dan strakker zetten? Ik dacht dat ze onder de grond moesten blijven. We houden ze daar en wachten af 🙂

Ruud & Diana 9 juni 2020 om 08:05

Hallo Melissa,
Je kunt op deze pagina lezen dat asperges na 21 juni moeten kunnen groeien, want alleen dan kunnen de planten via fotosynthese voedingsstoffen opnemen. En alleen op die manier kunnen de planten dus krachten opdoen om volgend jaar weer asperges (wat niets anders zijn dan de stelen die uit willen gaan lopen) te geven.
groetjes,
Diana

Marjan van den Hoek 13 september 2020 om 11:01

Dag Diana, ik ben van plan een stuk van mijn moestuin te reserveren voor asperges. Maar moet natuurlijk wel een paar jaar geduld hebben voor ik kan oogsten. Kan ik in de tussentijd nog iets doen met de grond om de planten? Sla? Oost Indische kers? Of iets anders wat maakt dat ik niet zo’n saai vak heb? Groeten Marjan

Ruud & Diana 14 september 2020 om 09:02

Hallo Marjan.
Ik heb zelf sinds afgelopen voorjaar ook een nieuw aspergebed. Ik heb er langs de rand eenjarige bloemen gezaaid, maar dan wel vooral soorten die klein blijven en die niet diep wortelen (zoals Linaria maroccana en Eschscholzia) Je zou hetzelfde kunnen doen met groenten met dezelfde eigenschappen (zoals misschien laagblijvende Chinese stamboontjes, snijsla of pluksla of veldsla, Parijse worteltjes, radijsjes, kervel, etc.
groetjes,
Diana

Albert Geven 12 oktober 2020 om 10:09

Dag Diana, ik wil graag aspergeplanten zetten volgend jaar. ( biologisch). Nu ben ik op zoek naar “Niet hybride “aspergeplanten. Heb jij daar ervaring mee? Ik kom er op het internet niets over tegen.

Ruud & Diana 12 oktober 2020 om 10:23

Hallo Albert,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen. Misschien kun je googelen op ‘asparagus non hybrid’, dat heb ik voor je gedaan en dan kom ik vooral bij het zelf zaaien van asperges terecht.
Ik neem dat je weet dat een hybride ook biologisch kan zijn omdat hybride iets over het kruisen van rassen met de meest gewenste eigenschappen zegt maar niets over de manier waarop die rassen zijn gekweekt en verzorgd. Ik zag dat zaadhandel van der Wal bijvoorbeeld biologische F1-hybride aspergestekken verkoopt. Ik heb nog even verder voor je gezocht maar als je niet hybride en wel biologisch wilt is zelf zaaien denk ik de beste oplossing (en voor zover ik zo snel even kon vinden de enige keuze). Ik hoop dat misschien iemand anders een adres voor je weet.
groetjes,
Diana

Bram Kotvis 4 november 2020 om 10:28

Hoi Diana. Wat leuk dit blog over asperges. Wij Bram en Connie hebben tuinen op het volkstuinen complex de Kooistee in Hellevoetsluis, hier hebben we super vette natte klei. Zijn nu voor het 4e jaar bezig met 100 Vegalim groene asperge planten, gekocht in Limburg. De oogst is echt super ondanks de grondsoort. Hebben afgelopen jaar zandheuvels aangelegd en afgedekt met 2 kleurenplastic over 15 planten. Het oogstresultaat was 18 porties Witte asperges van meer dan een pond. Ik wil hierbij aangeven dat met wat goochelen met de samenstelling van je grond en bemesting er altijd kansen zijn. Suuk6 iedereen

ilona 5 november 2020 om 10:19

goedemorgen Diana,
wat moet ik nu doen met de aspergeplanten? ze staan vanaf maart dit jaar in de grond en zijn heel goed gegroeid. moet ik Ze nu afknippen en met grond bedekken?

Ruud & Diana 13 november 2020 om 20:21

Hallo Ilona,
Als het blad geel/bruin/dor wordt kun je de stengels tot op de grond (of liever nog een centimeter eronder) afknippen. Zo voorkom je dat ziekten en plagen in het blad kunnen overwinteren en de jonge planten in het voorjaar aan kunnen tasten. Om diezelfde reden gooi ik die stengels niet op onze eigen composthoop maar in het groenafval dat door de gemeente wordt opgehaald.
groetjes,
Diana

Bruno 30 november 2020 om 18:27

Dag Diana,

kan je in één aspergebed van +/- 3 meter, verschillende soorten aspergeklauwen planten.

Ruud & Diana 1 december 2020 om 09:22

Hallo Bruno,
Ja hoor, dat kan, mits het uiteraard van 1 soort is (groene of witte) want de witte moeten worden bedekt en de groen niet, maar het is leuk om bijvoorbeeld 3 verschillende rassen groene asperges te zetten zodat je het verschil in gezondheid/groeikracht/opbrengst kunt zien.
groetjes,
Diana

Ingeborg 24 december 2020 om 09:26

Dag Diana,
Wij hebben groene asperges. Dit jaar gepoot. Ik lees verschillende berichten over wel of niet snoeien in november of het voorjaar. 10 cm boven de grond of 10 cm onder het maaiveld. Ik lees ook over ‘afdraaien’ en het loof verbranden. Wat doen jullie met het loof van de groene asperges??

Fijne feestdagen!
Groet, Ingeborg

Ruud & Diana 24 december 2020 om 10:31

Hallo Ingeborg,
Ik ben nog niet zo bekend met de teelt van asperges dus ik kan je niet vertellen wat de beste manier is. Ik heb 15 jaar geleden asperges gehad, zelf gezaaid, het jaar erop uitgeplant, weer gewacht en er slechts een paar asperges van kunnen oogsten voor de planten zo ernstig werden aangetast door onder andere de aspergekever en een soort schimmel dat de planten de winter niet overleefden. Ik waag sinds afgelopen winter een nieuwe poging, dit keer met klauwen in plaats van zelf zaaien, en met een F1-hybride. Maar met het debacle van 15 jaar geleden in mijn herinnering heb ik alles vorige maand (toen het blad geel/bruin werd) tot net onder de grond afgeknipt. Maar er zijn dus ook mensen die het blad natuurlijk laten afsterven en daar heel tevreden over zijn. Misschien probeer ik dat volgend jaar ook eens maar nu was ik nog zo blij met de eerste groene asperges dit jaar (die ik uiteraard niet heb geoogst) dat ik de aanwijzingen in het boek ecologisch moestuinieren heb gevolgd en het loof dus net iets onder de grond heb afgeknipt (waarmee de kans op ziekten en plagen kleiner wordt omdat die in het loof kunnen overwinteren).
groetjes,
Diana

Carine p 24 december 2020 om 16:33

Dag Ingeborg, ik wacht gewoon tot het loof afgestorven is en dan breken de takjes heel makkelijk af. Zolang er geen ziekten zijn, zou ik niet weten waarom je het loof niet kan gebruiken. Ik verstrooi dit gewoon in de groententuin. Bij mij heeft dit nog nooit problemen gegeven. Ooh, ik krijg al trek in die lekkere eerste asperges.
Groetjes carine

Ilse 31 december 2020 om 14:58

Dank voor dit zeer uitgebreide artikel. Ik denk erover dit jaar 2 jarige klauwen te bestellen. Ik vraag me alleen af hoeveel ik zal kopen/planten. Als het groeien een beetje lukt, hoeveel asperges kun je dan verwachten per plant?

Ruud & Diana 1 januari 2021 om 10:23

Hallo Ilse,
Dat is een vraag die heel moeilijk te beantwoorden is want de opbrengst hangt af van het ras, de grondsoort, de hoeveelheid vocht en voeding, het formaat (sommige asperges geven wat minder maar dikkere-grotere asperges en soms krijg je wat kleinere en dunnere maar meer asperges), het weer, ziekten/plagen, leeftijd van de planten, en ook de plantafstand is heel belangrijk. Maar je zou kunnen rekenen (maar dat is dus echt heel grof en heel gemiddeld geschat) op ongeveer 8 tot 14 asperges per plant.
groetjes,
Diana

Mau 20 maart 2021 om 09:16

Hoi Diana. Je zegt dat je geen idee hebt waar de datum van 24 juni vandaan komt. Het is vrij simpel: 21 juni is de dag waarop de zon het hoogste punt bereikt. Vanaf die datum worden de dagen weer korter. Vanaf dan veranderen de behoeften van de planten.
Vroeger leefde men niet met een agenda in de hand, maar de dagen van de heiligen had men wel in het hoofd.
En nog een aanvulling: op Sint Jan werden de midzomerfeesten gehouden

Ruud & Diana 20 maart 2021 om 10:05

Hallo Mau,
Dank voor je reactie!
Ik weet dat op 21 juni de zomer begint, en dat dat ongeveer ´de langste dag´ is, met de meeste lichturen.
Ik wist niet van Sint Jan. Ik heb gelijk even gegoogeld; er bestaan er meerdere ‘Sint-Jannen'(zoals Sint-Jan van Chinon, Sint-Jan de Evangelist, etc.) maar 24 juni is de herdenking van de geboorte van Sint-Jan Baptist, en dat blijkt dan Johannes de Doper te zijn. Ik kan nergens een relatie vinden met tuinieren, alleen dat zijn herdenkingsdag dichtbij de langste dag 21 juni valt.
Leuk om er zo een klein beetje meer van te weten te zijn gekomen!!
groetjes,
Diana

Marleen 22 maart 2021 om 22:23

Dag Diana,
ik heb een vraag over het bed. Blijft dat gewoon “bed” na het oogsten van de asperges, of haal je de grond na 21 juni weer weg en maak je ieder jaar opnieuw een bed?

Ruud & Diana 23 maart 2021 om 09:40

Hallo Marleen,
Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp. Wij hebben ooit op onze kleigrond eens witte asperges geteeld (dat was geen succes). Bij witte asperges moet je de zanderige grond rond de planten ophogen om ervoor te zorgen dat de asperges die je steekt wit zijn. Die zanderige grond moet na de oogst weer weg worden gehaald zodat de asperges als plant kunnen groeien. Bij groene asperges hoef je geen grond op te brengen en dus ook niet weg te halen: om die reden zijn ze ook groen, omdat ze gewoon in het licht groeien. Het zijn vaste planten, na de oogst groeien de ‘asperges’ uit tot ruim een meter hoge groene planten met heel fijn geveerd blad. Je haalt dus niets weg, want de planten hebben die maanden nodig om via de stelen en bladeren voeding op te nemen zodat ze sterk en gezond blijven en voldoende energie in de wortels opslaan zodat ze volgend jaar weer telkens uit kunnen lopen (en wij een paar weken lang die uitlopers = asperges kunnen oogsten).
Ik hoop dat het zo duidelijk is!
groetjes,
Diana

Marleen 23 maart 2021 om 09:52

Dank je wel Diana. Aan het begin lees ik het antwoord op mijn vraag; de zanderige grond waarmee je het bed in het voorjaar ophoogt (om de asperges wit te houden) haal je na de oogst weer weg (om het volgend jaar weer te gebruiken om weer op te hogen). Heb ik het zo goed begrepen?
We gaan dit jaar een poging wagen om weer een bed aan te leggen. Net als jij hadden wij in onze vorige tuin (HoekseWaard) net zulke zware kleigrond als jullie, maar nu wonen we in Frankrijk en daar is de grond een stuk lichter. Hopelijk gaat het lukken… ik ga de spade maar eens uit het schuurtje halen om aan de slag te gaan.

Ruud & Diana 24 maart 2021 om 08:44

Hallo Marleen,
Ja, voor witte asperges is dat inderdaad de bedoeling.
Heel veel succes met de aanleg van het aspergebed in het mooie Frankrijk!
groetjes,
Diana

Helène 5 april 2021 om 11:15

hoi Diana, waarom moeten zelf gezaaide aspergeplanten eerst in een zaaibed en later naar hun definitieve plaats?
groet, Helène

Ruud & Diana 5 april 2021 om 21:39

Hallo Helène,
Omdat je ze eerst planten wilt laten maken die voldoende wortels maken (aspergeklauwen) die je later uitplant. Je kunt dus eerst wat dichter op elkaar (15 centimeter) asperges zaaien voor de klauwen (die je later uit kunt planten op ongeveer 30 tot 40 centimeter voor de teelt van asperges). Daarnaast zitten gezaaide asperges vrij ondiep (want je zaait ze ondiep). Bij het uitplanten van de aspergeklauwen plant je ze dieper en de wortels ook nog uitgespreid op ruggen (zoals je op de foto in de alinea Teeltwijzen ziet).
groetjes,
Diana

laurens 8 april 2021 om 11:55

Hallo,
Iemand ervaring met asperges en postelein gecombineerd telen? of asperges combineren met andere (blad)groenten?
mvg
laurens

Ruud & Diana 9 april 2021 om 08:57

Hallo Laurens,
Ik kan je helaas niet helpen (simpelweg omdat ik geen postelein lust, de enige groente – nou ja, ook geen fan van okra – die ik niet lust).
Maar ik zaai/plant aan de flanken van de 2 aspergebedden vaak lage eenjarige bloemen, of snelgroeiende en snel te oogsten lage groenten (zoals raapsteeltjes, radijsjes, snijsla). Ik blijf wel bij het hart van de aspergeplanten vandaan, en de planten zijn hier ook pas een paar jaar oud, maar tot nu gaat dat heel goed. Uiteraard moet je er wel qua voeding en vocht een beetje rekening mee houden en van beide iets meer geven.
groetjes,
Diana

Jeroen 9 april 2021 om 14:17

Hallo Diana,
Aller eerst mijn complimenten voor de mooie uitgebreide informatie, heel je site leest op een fijne manier weg met heel veel tips, super!
Vandaag zijn mijn 2 jaar oude bestelde (witte) asperge klauwen binnengekomen en deze wil ik straks gaan planten. Ik heb gelezen dat ze 30 a 40cm uit elkaar moeten staan, echter is mij niet helemaal duidelijk geworden hoe diep ik ze moet planten? Bij de groene asperge staat wel een diepte van 20 a 25cm, is dit ook de diepte die ik voor de witte asperge moet aanhouden?

Andere vraag:
Daarnaast is mij duidelijk geworden dat je er het 1e jaar geen oogst van hebt, zodra de grond gaat barsten moet ik dan het zeil verwijderen en de planten door laten groeien of maak ik een scheurtje in het zeil zodat de plant kan groeien en de rest van het zeil blijft liggen over het bed.

Alvast bedankt voor je reactie!

Ruud & Diana 9 april 2021 om 22:41

Hallo Jeroen,
Dankjewel!!
Je kunt de witte asperges net zo diep planten als groene asperges. Het mag ook iets minder diep maar bedenk dan dat je de berg die je op de planten aan moet brengen voor het steken van witte asperges wat hoger moet worden.
Je verwijdert het gehele zeil want dan kunnen er links en rechts asperges bovengronds komen en een plant vormen. Ik zou het zeil niet laten liggen en gaatjes maken: zonde van het zeil en elke plant maakt flink wat stengels dus je zou flink wat gaten moeten maken. Bovendien is zeil plastic en dat verstikt. Het laat geen water door (en dat hebben de planten nodig om te groeien).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana

Erik 3 mei 2021 om 14:59

Goedemiddag Diana,

Complimenten voor de leuke site! Ik heb de greppel voorbereid zoals u aangeeft. Over het witte ras dient nog een berm aangebracht te worden van 25 cm, die eind juni moet worden afgebroken? En bij het groen-witte ras doet men dat ook?
Op aanraden van u, gaan wij dit jaar en volgend jaar niet steken maar breng je dan wel ieder jaar zo een berm (op de witte asperges) aan? En wanneer breek je zo een berm op de witte asperges, af?
Hoe doe je het met de bemesting? Strooi je dat over de geul heen of graaf je de planten ieder jaar vrij om ze zo te bemesten?

Vriendelijke groet Erik

Ruud & Diana 3 mei 2021 om 17:07

Hallo Erik,
Groene asperges zijn groen omdat ze bovengronds groeien, witte asperges zijn wit omdat ze ondergronds = in het donker groeien. Als je nu witte aspergeklauwen hebt geplant zou ik ze zelf niet afdekken maar de planten vrijelijk laten groeien zodat ze groot en sterk kunnen worden. Als je 2-jarige klauwen hebt gekocht (je kunt ook iets goedkopere = 1-jarige aspergeklauwen kopen) zou je volgend jaar al wat kunnen oogsten. En je brengt dus alleen een berg zanderige grond aan als je asperges wilt steken (om dus te zorgen dat ze wit blijven). Ik zou dan wel eerder 30 tot 40 centimeter zanderige grond opbrengen dan 25 centimeter (de gemiddelde asperge is tenslotte ook wel ruim 20 centimeter lang en moet dan nog ruim onder de zanderige grond zitten om wit te blijven).
Ik weet niet of je de alinea’s Teeltwijzen, Bodem, Bemesting en Verzorging hebt gelezen? Want daar staat, voor m’n gevoel vrij duidelijk, wat het verschil is tussen groene en witte asperges, hoe dik de laag zanderige grond moet zijn, en wat ze aan voeding willen. Verse mest geef je asperges nooit, ruim voor het uitplanten van de klauwen moet je dus al hebben gezorgd dat de grond is verbeterd. En je maakt dus nooit de geul bloot, je gooit ieder jaar zanderige grond op de vlakke grond, zodat de asperges daarin groeien en wit blijven. Als de oogst voorbij is kan de zanderige grond er grotendeels weer af, zie de tekst bij Verzorging, zodat de planten normaal kunnen groeien en zo weer reserves op kan slaan voor het volgende jaar.
Ik hoop dat het zo duidelijk is!
groetjes,
Diana

Erik 2 november 2021 om 22:58

Dag Diana, alle planten zijn mooi opgekomen (15 stuks) en staan ongeveer 1 m boven maaiveld. Wanneer knip ik deze af? Ik denk nu? En net boven maaiveld of iets eronder? Ik heb, groene, groen/witte en witte. Voor de witte maak in maart een bed van ca. 25 cm? Vr gr Erik

Ruud & Diana 3 november 2021 om 09:55

Hallo Erik,
De meningen zijn daar een beetje over verdeeld. Hier begint het blad nu pas geel te worden. Sommige mensen knippen het nu af, anderen wachten nog een paar weken en weer anderen laten het vanzelf afsterven. Zelf wacht ik nu nog 1 of 2 weken en dan knip ik het zelf af, net 1 of 2 centimeter onder de grond. En dat doe ik dan vooral om overwintering/aantasting door één van de vele plagen te voorkomen. Toch zijn er mensen die de asperges vanzelf af laten sterven en die geen last hebben van aspergekever, aspergevlieg, etc. Ik knip liever.
groetjes,
Diana

Degryse Freddy 5 mei 2021 om 11:56

Hallo Diana, mag je groene asperges voor 21 juni allemaal oogsten en daarna de nog groeiende asperges laten doorschieten of moet je er enkelen vroeger laten schieten?
Je bezit een prachtige site me enorm veel info.
Alvast bedankt daarvoor.
Freddy

Ruud & Diana 6 mei 2021 om 17:06

Hallo Freddy,
In principe mag je alles tot 21 juni oogsten maar zelf doe ik dat nooit. Er zitten altijd dunnere of scheve asperges tussen, of eens een asperge waarbij je eigenlijk net te laat bent met oogsten. En die laat ik dan alvast groeien, omdat ik dat een prettig/veilig idee vind en ik zet ook altijd een randje lage eenjarige bloemen ernaast en daar vind ik wat van het mooie groene aspergeblad ook mooi bij.
groetjes,
Diana

Ann de paep 15 mei 2021 om 15:45

dag Diana,
Is er een mogelijkheid om in een grote pot asperges te kweken ? Hoogte pot is 57 cm, diameter 50

Ruud & Diana 15 mei 2021 om 16:50

Hallo Ann,
Ja hoor, dat kan. Ik zou dan wel voor groene asperges kiezen want in een pot is het lastig om nog een berg zanderige grond op de planten te verdelen. Veel meer dan 2, of uiterlijk 3 aspergeklauwen zou ik niet in een pot van 50 centimeter durven planten, maar toch heel leuk. In de hele zomer en herfst kun je vervolgens van het frisse groene wiegende blad genieten.
Ik hoop dat je hier nog eens wilt laten weten of het een succes is!!
groetjes,
Diana

Ann de paep 15 mei 2021 om 17:52

Doe ik ! Hartelijk dank voor je snelle reactie
( nog een vraagje : waar haal ik best de klauwen ? )

Ruud & Diana 16 mei 2021 om 08:34

Hallo Ann,
Als je googelt op aspergeklauwen vind je vanzelf een aantal adressen. Ik kocht de mijne vorig jaar in Nederland bij Hermie en mijn buurvrouw bestelde ze dit jaar bij Aspergeplantjes. Wij zijn allebei heel tevreden over de kwaliteit van de aspergeklauwen, maar misschien zijn de verzendkosten goedkoper als je een bedrijf in België zoekt.
groetjes,
Diana

Robert 24 juni 2021 om 22:31

Beste Diana
Op 5 mei jl. heb ik aspergeklauwen van het ras Grolim (gekocht bij Vreeken) in de grond gezet.
Eind vorig jaar heb ik diep gespit en mest en compost ingegraven.
Begin mei heb ik de klauwen een 20-tal cm diep gezet maar eerst nog wat compost onder gemengd. Bij het planten bedekt met een beetje aarde en eens ze aan de groei waren terug een beetje aarde toegevoegd. Alle klauwen zijn mooi aan de groei gegaan, mooi gelijk opgaand. Intussen zijn ze zowat met de helft van de aarde bedekt.
Maar … het loof begint te verkleuren en af te sterven.
Is dit normaal ???
Groetjes
Robert

Ruud & Diana 25 juni 2021 om 08:15

Hallo Robert,
Oei, dat klinkt niet goed. Het loof hoort zeker niet te verkleuren en al helemaal niet af te sterven. Zou het te nat in je tuin kunnen zijn waardoor de klauwen rotten? Of zouden woelratten aan de wortels kunnen knagen waardoor ze afsterven? Ik denk dat je ergens in die hoek moet zoeken want een voedingsgebrek zorgt wel veel het verkleuren van het blad maar daar sterft het blad niet ook al vlot van af. Of anders wellicht één van de vele ziekten en plagen waar asperges helaas gevoelig voor zijn. Ik googelde even op ‘asperges ziekten en plagen’ en vond deze pagina met overzicht, misschien vind je daar nog iets: Groenkennisnet
En anders zou je nog in de Engelse taal kunnen zoeken op ‘asparagus pests and diseases’
Ik hoop dat je het hier nog wilt melden als je weet wat het is en of/wat je er hopelijk nog aan kunt doen!
groetjes,
Diana

Robert 25 juni 2021 om 22:14

Goede avond Diana
Ik heb nog eens goed naar de planten gekeken. De stengels zijn nog mooi groen en intact maar het meeste loof is dor. Zou het de rode aspergekever kunnen zijn ? Ik zie wel geen kevers. Kan ik je foto’s bezorgen ?
Ik kweek al meer dan 20 jaar asperges en het is nu de derde keer dat ik klauwen plant.
Op 24 juni ben ik gestopt met steken en verwacht nu dat de planten doorschieten. Benieuwd of ik op dat loof dezelfde verschijnselen krijg.
Ik hou je zeker op de hoogte.
Fijn WE en hartelijk dank voor je reactie.
Robert

Ruud & Diana 26 juni 2021 om 08:46

Hallo Robert,
Ik vrees dat mijn kennis hier ophoudt. Ik heb zelf nog nooit aspergekevers in mijn asperges gehad.
Je kunt en foto sturen naar [email protected], dan kan ik die onder je vraag plaatsen zodat wellicht iemand anders het herkent en je verder kan helpen.
Ik heb zelf even op aspergekever gezocht en dan vind ik de Latijnse naam: Crioceris duodecimpunctata
Als je vervolgens op die Latijnse naam googelt vind je dat de Engelse naam spotted asparagus beetle is. En als je vervolgens daarop zoekt vind je heel veel meer informatie (simpelweg omdat er veel meer Engelstalige dan Nederlandstalige informatie op internet te vinden is.
Ik hoop dat dit je weer een stapje verder brengt.
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 6 juli 2021 om 16:46

Ik kreeg deze tekst en foto’s via de mail van Robert:

Beste Diana

Nu weet ik het zeker wat er aan de hand is met mijn jonge aspergeplanten: de aspergekever!
Ik wist niet dat dit heel kleine diertje zo’n ravage kan aanrichten en verwijt mezelf dat ik dit niet vroeger opgemerkt heb.
Maar ja het is wel een héél kleine kever en de larven zijn bijna niet waarneembaar.
Navraag bij vrienden (een bio ingenieur, een lector aan de Tuinbouwschool, e.a.) hebben mij ook niet vooruit geholpen.
Correcte informatie vond ik op deze pagina van de website van Luc Dedeene en Guy De Kinder: Plantaardig
Ik gebruik al jaren hun Groente & Fruit encyclopedie. Tot grote voldoening. Maar op hun website vindt je meer up- to- date info.
groetjes, Robert

Aspergekever bij planten Robert 1

Aspergekever in aspergeplanten Robert 2

Angelique uit Zuid-Holland 20 oktober 2021 om 15:35

Hallo Diana,

Het is oktober en ik kom er steeds meer achter dat mijn aspergeplant(en) van twee jaar oud wel dichtbij in de buurt van mijn kleine pruim komen. Ik heb het loof er nu afgehaald. Kan ik de asperge nu uit de grond trekken of met een spitvork eruit halen en dan veilig verplaatsen? Ik weet niet wat de ervaringen zijn, maar ik ben bang dat de asperge de pruim in de weg gaat staan.

Groeten,
Angelique

Ruud & Diana 22 oktober 2021 om 10:09

Hallo Angelique,
Uiteindelijk levert elke fout die je moet herstellen een risico op, of het nu om een plant verplanten gaat, om bollen weer opgraven, een boom verzetten, etc..
Ik zou zelf nog een maandje wachten, tot de planten echt volledig in winterrust zijn (hier begint het loof nu pas te verdorren). En dan heel voorzichtig en ruim uitgraven zodat je geen wortels beschadigt. Uiteraard herplant je de aspergeklauwen zoals je dat eerder deed, voorzichtig over ruggen uitgespreid, en geef na het planten ruim water zodat de grond goed rond de wortels kan spoelen.
Ik heb zelf nog nooit volwassen aspergeklauwen verplant dus ik weet niet uit eigen ervaring of het goed kan of niet, maar ik zou het, wanneer ze in rust zijn, wel aandurven.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief