Paprika

 

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van paprika´s in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

 • Synoniemen:     zoete peper
 • Latijnse naam:     Capsicum annuum
 • Engelse naam:     Sweet Pepper, Bell Pepper
 • Duitse naam:     Paprika, Gemüsepaprika
 • Franse naam:     Poivron

 

De zoete paprika en de hete peper zijn plantkundig gezien hetzelfde, de Latijnse naam voor paprika en peper is Capsicum. In catalogi leiden verschillende namen nog wel eens tot verwarring: zoete peper, hete peper, bell pepper, chile, hungarian pepper (die staat voor een groep, eerder kruidige dan echt zoete, paprika’s), etc.. Lees vooral de beschrijving bij de aankoop van zaden.

Op de foto bovenaan deze pagina zie je de laatste oogst eind oktober; rijp en onrijp, groot en klein, punt en blokvorm, geel, oranje, paars, groen rood, etc., er zijn heel veel kleuren en vormen!

Paprika’s behoren in principe tot de Capsicum annuum, pepers kunnen ook tot de Capsicum annuum behoren, maar er zijn ook pepers die tot andere soort (species) kunnen behoren (bijvoorbeeld de Habanero’s = Capsicum chinense, en de meeste Aji’s = Capsicum baccatum, Rocoto’s = Capsicum pubescens). Ondanks dat deze pepers tot een andere soort/species behoren, kunnen ze kruisen met paprika’s (allemaal behalve de Capsicum pubescens). Mocht je zelf zaden willen oogsten van je zelf geteelde paprika’s zorg dan dat je een goede afstand aanhoudt tussen je paprikaplant en peperplant – in principe zullen gekruiste nakomelingen altijd pittig zijn (omdat heet ‘dominant’ is over niet heet). Kijk na het lezen van deze pagina vooral ook even op de pagina van de pepers voor wellicht nog wat handige informatie, want veel van de teeltzorgen en bijzonderheden m.b.t. pepers gelden ook voor paprika’s (en andersom): Peper.

Verschillende rassen paprika’s

 

PLANT

Een paprika is een kruidachtige, niet winterharde plant. Eigenlijk is ze een heester en de paprika zelf is een bes. Een paprika is onrijp ook eetbaar; ze is dan minder zoet en eerder kruidig met een klein bittertje. Groen is altijd onrijp (rijpe groene paprika’s bestaan niet), maar een onrijpe kleur kan ook paars, lila, chocoladebruin of crèmewit zijn.

Je kunt dus ook geen zaden van groene paprika’s kopen (hoewel ik ze op internet toch wel eens tegen kom 🙂 ). Niet-rijpe zaden zijn uiteraard niet kiemkrachtig (ze verschrompelen en verkleuren als je ze droogt na het oogsten en ze zijn ‘leeg’).

Elke paprika verkleurt bij rijping:

 • groene paprika’s kunnen rood, geel oranje of chocoladebruin worden.
 • crèmewitte tot lichtgroene paprika’s kunnen rood, geel of oranje worden.
 • lila en paarse paprika’s worden rozerood
 • chocoladebruine paprika’s worden vaak rood.

Welke kleur onrijpe paprika je dus ook hebt, ze zal altijd van kleur veranderen bij rijping, en zo weet je dus ook gelijk wanneer een paprika rijp is. Alle onrijpe paprika’s zijn dus prima te eten, want de groene paprika’s die in de winkel kunt kopen zijn onrijpe paprika’s. Onrijpe donkergroene paprika’s zijn het meest kruidig en hebben duidelijk een bittertje (dat mij persoonlijk niet zo kan bekoren), onrijpe chocoladebruine paprika’s zijn ook kruidig maar al iets minder bitter. Onrijpe crèmewitte zijn veel milder van smaak; zacht kruidig en bijna geen bitter. En onrijpe lilapaarse paprika’s zijn vaak dunwandig en heel knapperig en zonder bitter.

Eigenlijk heel simpel, toch? Er is slechts 1 lastige klant tussen deze kleuren en dat is de kleur chocoladebruin, want die bestaat er in een onrijpe kleur en in een rijpe kleur. Maar tegelijkertijd toch ook niet moeilijk, want ook hier geldt nog steeds dat bij rijping de kleur verandert.

Op de foto hieronder de Lilac, wat mij betreft wel één van de allermooiste paprika’s; onrijp lilapaars, verkleurt bij het rijpen naar een soort paarsachtig rood.

Paprika Lilac

 

Er is dus niet alleen veel variatie in kleur, er is ook veel variatie in grootte en vorm; geblokt, rond, punt, van klein tot heel groot, van dunwandig en knapperig tot bijna sappig zeer dikwandig. En ook de smaak (van de rijpe paprika) kan behoorlijk verschillen: van meer kruidig tot lichtzoet tot extra zoet.

 

TEELTWIJZEN / RASSEN

Op de foto hierboven zijn alleen maar paprika’s, in verschillende maten, vormen en kleuren. Met de pompoenvormige Coral, de grote gele Nocera Giallo, de kleine puntige Gypsy Baron, paarse Lilac, crème en rode Zorza en Yellow Cheese Pimento. Zie vooral de kleine database van zelf geteelde rassen voor meer foto’s (en beschrijvingen): Database Paprika

Paprika’s hebben veel behoefte aan warmte, de beste kans op een vroege en goede oogst is de teelt onder glas of plastic, al is dat uiteraard natuurlijk ook voor en deel afhankelijk van het ras.

Maar er zijn zeker ook rassen die in de buitenteelt een goede kans op een leuke opbrengst kunnen geven. Kies voor de buitenteelt rassen die zeer vroeg zijn (de vroegheid wordt vaak bij het paprikaras in catalogi vermeld). Vaak zijn de vroegste paprika’s de kleinere rassen (zowel in plant als in vrucht).

Kaboutermutsenpaprika, geweldig leuk paprikaatje dat rijpt van donkergroen naar felrood, klein, dunwandig, kleine planten (45 centimeter) en mits op tijd gezaaid en in pot op een warme plaats gehouden vroeg genoeg voor de buitenteelt

 

Als je paprika’s buiten wilt telen kun je wat ‘trucjes’ toepassen die je helpen om de teelt zo succesvol mogelijk te maken:

 • zaai zo vroeg mogelijk, liefst eind januari of begin februari, zo heb je in mei, wanneer de planten naar buiten kunnen al forse planten
 • kies het zonnigste, warmste en meest beschutte plekje in je tuin voor de paprikaplanten
 • warm de grond waar de planten komen op door er een week of 3 van tevoren zwart plastic over te spannen.
 • maar beter is het nog om de paprikaplanten in pot te houden. Een pot plus de grond en wortels erin warmen sneller op dan de koude volle grond, je kunt wat gerichter voeding en vocht geven, je kunt een pot bij eventueel slecht weer tijdelijk onder een afdak zetten. En je kunt pot/plant  naar binnen halen wanneer het echt te koud wordt in oktober-november voor de rijping van de laatste paprika’s.
Coral is ook zo’n vroeg paprikaras

 

Voor de kasteelt hoef je niet na te denken over de vroegheid (hoewel het natuurlijk wel handig is wat vroegere en wat latere rassen te kiezen zodat je de oogst kunt spreiden)

Onze favoriete rassen:

 • Coral (rijpt van groen naar rood, fris- en kruidig zoet, vroeg genoeg voor de buitenteelt)
 • Etkezesi Pelso (rijpt van crèmewit naar lichtrood, zachtzoet, kruidig, meer dan prima opbrengst, en een kans van slagen in de buitenteelt
 • Golden Treasure (grote oranje puntpaprika met prima opbrengst, voor de teelt onder glas)
 • Gypsy Baron (prachtige plant, alleen al voor de zeldzame lilapaarse bloei, daarna kleine puntige, kruidig zachtzoete paprika’s die rijpen van bijna lakzwart naar donkerrood, en ook nog vroeg genoeg voor de buitenteelt)
 • Lipstick (kleine rode puntpaprika, rijpt van groen naar rood, veel en ook vroeg genoeg voor de buitenteelt)
 • Marconi Purple (rijpt van glimmend bijna lakzwart naar donkerrood, voor onder glas)
 • Orange Bell (rijpt van donkergroen naar oranje, vroeg, ook een kans van slagen in de buitenteelt)
 • Elephant Ear (grote half platte paprika’s die rijpen van donkergroen naar donkerrood, voor de teelt onder glas)
 • Kaboutermutsenpaprika (kleine planten, kleine paprikaatjes, vroeg genoeg voor de buitenteelt, leuk in een pot op een zonnig terras)
 • Macho (vrij grote conisch gevormde paprika, rijpt van bijna zwart naar donkerrood, voor onder glas)
 • Kapia (lange slanke puntpaprika, rijpen van lichtgroen met wat crème naar lichtrood, grote opbrengst, voor onder glas)

Maar zo kan ik nog wel 20 rassen opnoemen hoor, er bestaan heel veel rassen in leuke vormen en kleuren. Nogmaals, kijk vooral in deze kleine database van rassen die ik zelf eens teelde: Database Paprika.

Paprika Gypsy Baron

 

Lees vooral de beschrijving bij het ras dat je koopt (vroeg of laat, klein of groot, kleur, etc.).

Een aparte groep zijn pepers die niet heet zijn (zoals de Numex Suave, Jalapeño Fooled You, Aji Dulce, Cajamarca, Trinidad Perfume) maar dat zijn dus geen paprika’s maar niet hete pepers. In deze groep vervaagt langzaam het verschil tussen een paprika en een peper 🙂 . Je kunt over die soorten pepers zonder heetheid maar dus ook zonder zoetheid wat meer lezen in het hoofdstuk van de Pepers.

Paprika Sweet Cayenne; een vroeg ras met dunwandige paprika’s die eruitzien als cayennepepers , maar dan niet pittig maar juist zoet van smaak.

 

BODEM / BEMESTING

Paprika’s hebben geen voorkeur voor een grondsoort, mits die maar een goede structuur en voldoende vocht en voeding bevat. Naast het algemene onderspitten van oude stalmest en/of compost in de wintermaanden, geven we zelf in de kas altijd rond begin april (een paar weken voor het uitplanten van de paprikaplanten) nog een handje algemene organische moestuinmeststof (zoals Culterra of iets vergelijkbaars).

Geef niet teveel voeding (en zeker niet teveel stikstofrijke voeding) want dat zorgt voor veel groei, grote planten, veel en groot blad maar weinig paprika’s. Wat kali vinden paprikaplanten dan juist wel weer fijn; het zorgt onder andere voor een goede vruchtzetting.

 

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND

Paprika tabel

 

OPKWEEK

We zaaien zelf dus altijd behoorlijk vroeg; zo rond begin tot half februari (hoewel eind februari en zelfs maart ook nog kunnen hoor. Over het voordeel van vroeg zaaien heb ik bij Teeltwijzen al wat geschreven. Ik zaai in principe in ieder geval na maart geen pepers en paprika’s meer; de kans op een goede oogst wordt dan wel echt een stuk kleiner, dan zou ik zelf liever een plantje in een tuincentrum kopen (dat ongetwijfeld in februari is gezaaid).

Zaai vooral zo warm mogelijk voor. Zelf hebben we een elektrische propagator en bij ongeveer 26 graden kiemen de zaden dan vaak binnen 10 dagen. Bij 20 graden duurt de kieming ongeveer 3 weken. Onder de 17 graden staan pepers en paprika’s stil en wachten ze op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien.

 

Op de foto zie je de zaailingen van paprika’s en pepers rond begin tot half maart. Al 4 tot 6 blaadjes, en nu zullen de zaailingen ook echt flink door gaan groeien (in de eerste 4 weken van hun leven maken paprikazaailingen met wat geluk 4 blaadjes, in de volgende 4 weken zal dat gemakkelijk verdriedubbelen (omdat de dagen langer, zonniger en warmer worden en omdat de zaailingen meer wortels en groeikracht krijgen).

En zo zien de paprika- en peperzaailingen er dan 4 weken later uit, al flinke zaailingen met meerdere blaadjes en een goed wortelgestel. Over een week of 2 (rond de 3e week van april) mogen de zaailingen mee naar de kas (mits de weersvoorspellingen duidelijk aangeven dat er geen nachtvorst meer komt).

Nog even terug over het zaaien: zaai in goede potgrond, vermengd met ongeveer 1/5 deel grof brekerzand en/of vermiculiet, dek de zaden af met wat vermiculiet of 0,5 centimeter brekerzand. Door een plastic zakje over de pot te doen kun je een wat hogere vochtigheidsgraad en wat meer warmte bereiken.

Onder de 17 graden gebeurt er dus niets met zaden of zaailingen, dan staan ze ‘stil’. En als zaden te lang te koel in vochtige grond liggen wordt de kans ook wel steeds groter dat de zaden gaan schimmelen of rotten. Zorg dus tijdens de kiemperiode voor een zo constant mogelijke en vrij hoge temperatuur. Je kunt dat bijvoorbeeld ook bereiken door de paprikazaaisels op een elektrisch apparaat te zetten dat altijd warm is (aquarium, mediabox, modem). Bedenk dat direct na de kieming de zaailingen in het volle licht moeten worden gezet, want anders worden ze lang en dun.

Heel handig vind ik zelf de denomethode, waarbij je in papier in zakjes voorzaait (neemt weinig plaats in waardoor het bakje met zakjes op een lekker warm modem past. Ik heb er hier wat over geschreven: denomethode.

Gekiemde paprikazaden via de denomethode

 

Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst de paprika’s en pepers in vermiculiet gezaaid en dat is me ook zeer goed bevallen; in de afgesloten ruimte blijft het warmer en vochtiger en kiemen de zaden prima, en na het kiemen zijn ze heel gemakkelijk te verspenen naar potjes met potgrond en brekerzand/vermiculiet. Ik heb over het zaaien in vermiculiet hier iets geschreven: Zaaien in vermiculiet

Paprika’s en pepers in vermiculiet gezaaid en gekiemd

 

Hoe je ook zaait, zodra de zaailingen zijn gekiemd zorg je voor een zo licht mogelijke plaats, in een raamkozijn op het zonnige zuiden, in een licht verwarmde kamer. Ook nu moet overdag het liefst de temperatuur wel boven de 20 graden blijven (en in een zonnig raamkozijn lukt dat vaak wel). Het is dan niet zo erg meer als de temperatuur in de nacht daalt. Sterker nog, als de zaailingen te lang te  warm staan wanneer de dagen nog zo donker en kort zijn kunnen de zaailingen heel makkelijk te lang en dun worden. Ik heb daar in een tuindagboek eens wat over geschreven: Zaailingen lang en dun

Paprika Lunchbox Red

 

Als je gewoon in een traytje of breedwerpig zaait zou je kunnen wachten tot het tweede bladpaar (dus de eerste echte blaadjes na de kiemblaadjes) om te gaan verspenen, met de denomethode of gezaaid in vermiculiet moet dat al bij de eerste 2 kiemblaadjes gebeuren, simpelweg omdat bij deze 2 methodes er natuurlijk geen voeding in papier/vermiculiet zit.

Wij planten graag (zowel bij het verspenen als later bij het uitplanten in de grond of pot) 3 zaailingen bij elkaar. De reden daarvoor is dat 3 planten bij elkaar eruit ziet als 1 grote, volle plant (en die dus op eenzelfde ruimte 3 keer zoveel opbrengst geeft). Ik heb er nog wel wat mee geëxperimenteerd en met 3 planten bij elkaar gaat het prima en hebben de 3 planten bij elkaar genoeg ruimte om wortels te maken. Ik heb het ook eens geprobeerd met 4 planten en dat mislukte; de wortels konden niet goed meer groeien en het werden minder gezonde en groeikrachtige planten met minder opbrengst. Maar 3 zaailingen bij elkaar geeft, vind ik, een mooiere plant en meer opbrengst, ik heb er in een tuindagboek ook iets over geschreven en met foto’s geïllustreerd: Pepers per 3 (en dat geldt dus ook voor paprika’s en trouwens ook voor aubergines).

Paprika Amanda, 3 planten die bij elkaar meer opbrengst geven binnen ongeveer dezelfde ruimte

 

Bedenk dat na ongeveer 6 tot 8 weken de voeding in de potgrond ‘op’ is, je zult dan moeten gaan bijvoeden tot de zaailingen de grond in mogen (zelf gebruiken we daar graag langwerkende Terras- en Balkon voedingskorrels voor, omdat je daar niet mee kunt overbemesten en de voeding langzaam vrij komt, je geeft het dus één keer en het geeft maandenlang voldoende voeding af. Dit is trouwens niet biologisch, er bestaan ondertussen wel biologische voedingskegels die via hetzelfde principe werken en 3 maanden lang gedoseerd voeding afgeven.

Paprika Giant Aconcagua (uiteraard ook met 3 bij elkaar)

 

PLANTEN

Plant de zaailingen/jonge planten in de buitenteelt uit na 12 mei (IJsheiligen). In de kas kun je wel een week of 3 eerder uitplanten maar let dan wel heel goed op de weersvoorspellingen; na al die weken verzorging is het het niet waard om de planten dan net een week te vroeg naar de kas te brengen en aan een laatste nachtvorst bloot te stellen.

Op deze foto zie je tomatenplanten en daartussen paprikaplanten in de kas. De kleinere planten staan tussen de grotere tomaten) in maar hebben wel ruimte genoeg om te groeien

 

TEELTZORGEN

Plant een stok bij de paprikaplant en bind haar losjes met een touw of binders vast. Paprikaplanten worden niet zo groot (hoog) als de meeste peperplanten (uitzonderingen daargelaten) maar de planten hebben maar een dunne hoofdstam die snel omvalt bij een relatieve zware oogst aan de takken.

 

Paprika’s zijn zelfbestuivers; ze zijn tweeslachtig (hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen in 1 bloem). Op de foto hierboven kun je dat zien: het groenige stokje in het midden is de stamper, de stokjes eromheen zijn de meeldraden met het stuifmeel. Om te zorgen dat de bevruchting plaatsvindt moet je in de kas zorgen dat het stuifmeel loslaat en op de stamper valt (en je ziet dat dat een reis van slechts een paar millimeter hoeft af te leggen); daarom tikken wel elke dag even tegen de stok die aan de plant vast zit; zo laat het stuifmeel los en wordt de bloem bevrucht.

Bij buitenteelt is dat uiteraard niet nodig; daar zorgt de wind voor het bewegen van de plant, en bovendien wordt ze dan ook bestoven door insecten (en dan kan er dus ook kruisbestuiving plaatsvinden, dat kan trouwens ook in een kas maar in een kas zijn er minder insecten).

Paprika Nocera Giant, de flinke planten met extra grote paprika’s hebben steun nodig van een stok en moeten opgebonden worden om te zorgen dat takken met paprika’s niet afbreken

 

SNOEI

Nou, snoeien is een groot woord hoor. We houden de hoofdstam kaal tot ongeveer 30 centimeter hoogte; je ziet dat ze daar zelf wilt gaan vertakken (ze maakt dan geen “dieven” meer maar vertakt zich, in meestal 3 of 4 takken. Wij houden 3 takken aan, voor buitenteelt is 2 takken per plant beter (want liever 5 volwassen en rijpe paprika’s dan 10 onrijpe kleine exemplaren). Ik heb eens een tuindagboek geschreven over het kaal houden van de hoofdstam tot aan de vertakking, dat kun je hier in woord en beeld vinden: Diefjes bij paprikaplanten. Je ziet ook op bijna alle foto’s op deze pagina dat er 3 planten bij elkaar staan, en dat bij al die planten de onderstam kaal is.

Naast het weghalen van die onderste dieven en blad langs de hoofdstam halen we bij volwassen planten zo af en toe ook de grootste bladeren weg zodat er licht en lucht in de plant kan komen voor de bestuiving en de groei en rijping van de vruchten.

In het najaar ‘strippen’ we soms paprikaplanten; als er in een plant nog veel blad zit, veel onrijpe paprika’s hangen en er ook nog veel bloempjes zijn, dan proberen we er voor te zorgen dat de plant al zijn energie in het rijpen van de laatste volwassen paprika’s kan steken. Dat doen we door de bladeren en bloempjes weg te knippen. Eigenlijk pest je daarmee de planten; door het wegknippen zal de plant meestal reageren met het sneller laten rijpen van de vruchten (want uiteindelijk is dat de functie van een plant aan het einde van zijn leven; het maken van nakomelingen = zaden van rijpe paprika’s) Ook daar heb ik eens een tuindagboek over geschreven: Het strippen van peperplanten

Op deze foto zie je duidelijk de eerste vertakking, en vanaf die eerste vertakking beginnen ook de bloempjes te verschijnen

 

OOGST / BEWAREN

Paprika’s kunnen dus zowel onrijp als rijp worden geoogst en gegeten, zelf vinden we de smaak van rijpe paprika’s lekkerder, zoeter en warmer dan die van de kruidige en iets bittere onrijpe paprika’s. Maar het is maar net wat je lekker vindt. En belangrijker nog; in welk recept gebruik je haar; in bijvoorbeeld veel Mexicaanse recepten worden onrijpe paprika’s en pepers gebruikt.

Oogst de vruchten door ze met een knipschaar met een stukje steel van de plant te knippen. Koel en donker bewaard (de koelkast is eigenlijk net iets te koud) kun je de vruchten nog wel een dag of 2 laten liggen maar verse vruchten zijn uiteraard het lekkerst.

Zelf vriezen we paprika’s ook in; schoongemaakt en in blokjes van ongeveer 1 x 1 centimeter gesneden, alle kleurtjes door elkaar (maar ook zakjes met alleen geel en oranje bijvoorbeeld, voor als we eens een oranje pastasaus willen maken).

Na het invriezen zijn de paprikastukjes zacht en niet meer geschikt voor recepten met rauwe paprika, maar prima voor soepen, sauzen, gerechten als stoofgerechten, etc.. Vooral niet laten ontdooien maar bevroren in de hete pan gooien.

Paprika Belinda is een blokpaprika die rijpt van crèmewit via lichtgeel naar citroengeel

 

ZAADTEELT

Paprika’s zijn zelfbestuivend hoewel kruisbestuiving mogelijk blijft en redelijk vaak voorkomt (vaker dan bijvoorbeeld bij tomaten, paprikabloemen zijn duidelijk meer geliefd bij bijen). Bedenk dat een paprika ook kan kruisen met een hete peper, waarbij de hete peper bijna altijd dominant is (dus wat het uiterlijk van de kruising ook wordt, ze zal dan altijd min of meer heet van smaak zijn). Houd paprikarassen onderling of paprika’s en pepers voor zaadteelt daarom altijd ruim gescheiden van elkaar.

Laat een mooie vrucht aan een gezonde plant volledig rijp worden. Neem de zaden eruit en laat deze binnenshuis op een warme droge plaats een weekje drogen op een schoteltje. Oogst liever geen zaden van F1-hybriderassen omdat de kans op een kleinere opbrengst, mindere smaak, etc. groot is.

Kijk vooral ook even naar het hoofdstuk over de pepers voor misschien nog handige informatie: Peper

Paprika Blue Jay

 


RECEPTEN MET PAPRIKA’S:

Gele paprikasoep met gerookte zalm

 

INMAAKRECEPTEN MET PAPRIKA´S:

Massa de pimentao

13 gedachten over “Paprika”

 1. Beste Diane,

  Las bij jou op de website dat je ook de “Healthy” de Russische paprika wel eens zelf hebt gekweekt en met succes begreep ik. Wil je vertellen waar je het zaad hebt gehaald. Hoor namelijk goede berichten over dit ras, soort en wilde ze zelf wel eens proberen, maar kan het zaad nog niet echt niet vinden op het internet

  Hoop van je te horen

   1. Beste Diana,

    Dank voor je snelle en duidelijke antwoord. Heb al op de site gekeken en ga daar dan “Healthy” bestellen volgend jaar. Zag ook veel leuke andere “vergeten” of bijzondere groentes om te zaaien op de website dus deze site toegevoegd aan mijn favorieten en ga daar vast nog wel wat meer bestellen

    Groetjes

    Wim, een Drentierder

 2. goede middag,
  ik ben een vlaming en woon al enkele jaren in zuid Kreta . sedert verleden jaar ben ik pepers gaan kweken . nu hang ik ze ook aan een draad , maar na enkele dagen snij ik ze in met een breekmes . het is een hele klus maar ze drogen enorm snel in de zon . ik bemest de planten met tomaten meststof . ik heb zowel planten in een kuip als in de volle grond staan . hier groeit letterlijk alles .
  groetjes Freddy.

 3. Hallo Diana,

  Met veel plezier lees ik je verhalen over hoe en wat met de groenten.
  Nu heb ik wel een vraag, ik heb begin dit jaar een zakje met paprika zaadjes gekregen. Opkweken ging prima, planten zijn mooi en zien er gezond uit.
  Wanneer beginnen ze te verkleuren. Heb nu heel veel groene paprika’s en een aantal paarse. Uiteindelijk zouden ze paars, oranje, geel, groen en wit moeten worden.
  Hoop dat u mij iets wijzer kunt maken

  1. Hoi Elvira,
   Mijn planten buiten hebben in mei gebloeid en daarvan beginnen de vruchten nu te kleuren, dus dat duurt wel even. Ik durf niet goed te zeggen of het per soort verschil is in tijd tussen bloei en rijping en of dat in de kas korter is. Leuk al die verschillende kleuren!
   Groetjes Wijnie

   1. Hallo Elvira en Wijnie,
    helemaal mee eens, het rijpen hangt (in volgorde van belangrijkheid) af van: ras, moment van zaaien, voeding, vocht, voeding, warmte.
    Ik kan alleen maar zeggen dat wij nu de eerste rijpe paprika’s in de kas oogsten en dat zijn vroege rassen (dus voor de oogst van rijpe paprika’s is het nog best vroeg: augustus, september en oktober zijn eigenlijk de beste maanden voor het oogsten van rijpe paprika’s). Groen = altijd onrijp maar wel eetbaar (zoals zo’n groene paprika in een plasticje van drie – rood, geel en groen, die je in supermarkten kunt kopen).
    Ik vrees dat je niets anders kunt doen dan goed verzorgen en geduld hebben, maar dan komt het zeker goed en zullen de paprika’s uiteindelijk gaan rijpen.
    groetjes,
    Diana

    1. Hallo Diana,

     Mijn Paprika’s die in de kas staan zijn erg groot en weinig paprika’s,nu begreep ik wel dat dit kon komen door te veel stikstof.
     Kan ik deze nu toppen zodat er wel nog vruchten komen of heeft dit geen zin meer er zitten nog wel bloemetjes aan
     groetjes
     Roos

     1. Hallo Roos,
      Het is pas half augustus, dus er is nog wel wat tijd om vruchten te maken.
      Mits er genoeg bloempjes zijn kun je nu het grootste blad wegknippen en eventueel ook alle takken, toppen, etc. wegknippen waar geen bloemen aan bloeien.
      groetjes,
      Diana

 4. Leuk geschreven en erg leerzaam. Wij hebben twee paprika planten gekregen voor de kinderen en die hebben inmiddels beide 1 paprika gehad. Kan ik verachten dat ze nog een nieuwe paprika gaan geven of kan ik deze planten in de groenbak doen?

  1. Hallo Manfred,
   Vaak zie je dat na de oogst van paprika’s de planten weer opnieuw gaan bloeien (ze hebben nu hun energie besteed aan het rijpen van de paprika’s met daarin de nakomelingen/zaden). Als ze nog genoeg energie over hebben bloeien ze die tweede keer vaak zelfs nog wat rijker en geven ze dus ook meer opbrengst dan die eerste oogst. Om die 2e oogst paprika’s nog te kunnen oogsten hebben de planten wel wat voeding en vocht nodig, plus een najaar dat mooi genoeg is om de paprika’s ook nog te laten rijpen. Eventueel kun je de planten in de herfst naar binnen halen om de paprika’s daar nog te laten rijpen (of je oogst en eet ze onrijp groen natuurlijk).
   groetjes, ik hoop dat een tweede oogst nog gaat lukken!
   Diana

 5. Hallo, ik ben helemaal nieuw in het moestuingebeuren en heb de zaadjes van de rode puntpaprika’s in gezaaid. De planten doen het goed, hebben ondertussen al een aantal gezondheid vruchten.

  Ik vind het echte raar dat dit ‘gewone’ paprika’s worden, of toch niet? Vandaag de zaadjes van de puntpaprikas?
  Ik heb het al in een tuincentrum gevraagd, maar geen bevredigend antwoord gekregen. Ze zouden ge-ent zijn, maar het waren de zaadjes van puntpaprikas.

  Wij eten ze zelf niet, maar onze cavia’s zijn er dol op, vandaar dat ik ze kweek.

  Ik ben benieuwd naar het waarom die zaadjes niet naar hun ‘patroon’ groeien. Of moet dat nog komen, ze zijn nu zo groot als een kindervuist.

  Bij voorbaat hartelijk dank,
  Groetjes, Ronni

  1. Hallo Ronni,

   Ik denk dat je de zaden zelf hebt geoogst uit een puntpaprika die je in de winkel kocht? De kans dat je dan zaden uit een nakomeling van een F1-hybride hebt geoogst is heel groot. En uit F1-hybridezaden gezaaide planten (en dus ook vruchten) zijn zodanig ontwikkeld dat de nakomelingen (in dit geval jouw planten) niet meer hetzelfde zullen zijn als de ouderplanten (de paprika die je kocht). Kijk even op deze pagina voor meer informatie over F-hybriden: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/f1-hybride-zaden/

   Mocht ik je verkeerd hebben begrepen heb je de zaden uit een gekocht zakje zaden hebben gezaaid, dan zou het nog zo kunnen zijn dat je een ras hebt dat niet heel duidelijk is in haar vorm en soms wat meer puntige en soms wat meer blokvormige paprika’s kan geven. Kijk bijvoorbeeld even hieronder, het ras Oda heeft wisselende/onregelmatige vormen, soms wat meer punt, soms wat meer blok:

   Paprika Oda

   Maar een echte lange uitgesproken puntige puntpaprika heeft in principe geen blokvormige paprika’s in de plant en andersom. Vandaar mijn idee dat je de zaden van een F1-hybride hebt gezaaid. Er is ook nog een kans dat je paprika waar je zaden uit haalde gekruist is (lees daarover even op deze pagina bij zadenoogst), maar dat zou dan eerder een soort mengelmoes van punt en blok moeten opleveren.
   Voor alle duidelijkheid: paprikaplanten worden nooit geënt. En de vorm van een paprika zal tijdens het groeien en rijpen niet meer veranderen, je jonge blokpaprika gaat dus zeker niet alsnog een puntpaprika worden.

   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.