Paprika

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van paprika´s in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

 • Synoniemen:     zoete peper
 • Latijnse naam:     Capsicum annuum
 • Engelse naam:     Sweet Pepper, Bell Pepper
 • Duitse naam:     Paprika, Gemüsepaprika
 • Franse naam:     Poivron

De zoete paprika en de hete peper zijn plantkundig gezien hetzelfde, de Latijnse naam voor paprika en peper is Capsicum. In catalogi leiden verschillende namen nog wel eens tot verwarring: zoete peper, hete peper, bell pepper, chile, hungarian pepper (die staat voor een groep, eerder kruidige dan echt zoete, paprika’s), etc.. Lees vooral de beschrijving bij de aankoop van zaden.

Op de foto bovenaan deze pagina zie je de laatste oogst eind oktober; rijp en onrijp, groot en klein, punt en blokvorm, geel, oranje, paars, groen rood, etc., er zijn heel veel kleuren en vormen!

Paprika’s behoren in principe tot de Capsicum annuum, pepers kunnen ook tot de Capsicum annuum behoren, maar er zijn ook pepers die tot andere soort (species) kunnen behoren (bijvoorbeeld de Habanero’s = Capsicum chinense, en de meeste Aji’s = Capsicum baccatum, Rocoto’s = Capsicum pubescens). Ondanks dat deze pepers tot een andere soort/species behoren, kunnen ze kruisen met paprika’s (allemaal behalve de Capsicum pubescens). Mocht je zelf zaden willen oogsten van je zelf geteelde paprika’s zorg dan dat je een goede afstand aanhoudt tussen je paprikaplant en peperplant – in principe zullen gekruiste nakomelingen altijd pittig zijn (omdat heet ‘dominant’ is over niet heet). Kijk na het lezen van deze pagina vooral ook even op de pagina van de pepers voor wellicht nog wat handige informatie, want veel van de teeltzorgen en bijzonderheden m.b.t. pepers gelden ook voor paprika’s (en andersom): Peper.

Verschillende rassen paprika’s

PLANT

Een paprika is een kruidachtige, niet winterharde plant. Eigenlijk is ze een heester en de paprika zelf is een bes. Een paprika is onrijp ook eetbaar; ze is dan minder zoet en eerder kruidig met een klein bittertje. Groen is altijd onrijp (rijpe groene paprika’s bestaan niet), maar een onrijpe kleur kan ook paars, lila, chocoladebruin of crèmewit zijn.

Je kunt dus ook geen zaden van groene paprika’s kopen (hoewel ik ze op internet toch wel eens tegen kom 🙂 ). Niet-rijpe zaden zijn uiteraard niet kiemkrachtig (ze verschrompelen en verkleuren als je ze droogt na het oogsten en ze zijn ‘leeg’).

Elke paprika verkleurt bij rijping:

 • groene paprika’s kunnen rood, geel oranje of chocoladebruin worden.
 • crèmewitte tot lichtgroene paprika’s kunnen rood, geel of oranje worden.
 • lila en paarse paprika’s worden rozerood
 • chocoladebruine paprika’s worden vaak rood.

Welke kleur onrijpe paprika je dus ook hebt, ze zal altijd van kleur veranderen bij rijping, en zo weet je dus ook gelijk wanneer een paprika rijp is. Alle onrijpe paprika’s zijn dus prima te eten, want de groene paprika’s die in de winkel kunt kopen zijn onrijpe paprika’s. Onrijpe donkergroene paprika’s zijn het meest kruidig en hebben duidelijk een bittertje (dat mij persoonlijk niet zo kan bekoren), onrijpe chocoladebruine paprika’s zijn ook kruidig maar al iets minder bitter. Onrijpe crèmewitte zijn veel milder van smaak; zacht kruidig en bijna geen bitter. En onrijpe lilapaarse paprika’s zijn vaak dunwandig en heel knapperig en zonder bitter.

Eigenlijk heel simpel, toch? Er is slechts 1 lastige klant tussen deze kleuren en dat is de kleur chocoladebruin, want die bestaat er in een onrijpe kleur en in een rijpe kleur. Maar tegelijkertijd toch ook niet moeilijk, want ook hier geldt nog steeds dat bij rijping de kleur verandert.

Op de foto hieronder de Lilac, wat mij betreft wel één van de allermooiste paprika’s; onrijp lilapaars, verkleurt bij het rijpen naar een soort paarsachtig rood.

Paprika Lilac

Er is dus niet alleen veel variatie in kleur, er is ook veel variatie in grootte en vorm; geblokt, rond, punt, van klein tot heel groot, van dunwandig en knapperig tot bijna sappig zeer dikwandig. En ook de smaak (van de rijpe paprika) kan behoorlijk verschillen: van meer kruidig tot lichtzoet tot extra zoet.

TEELTWIJZEN / RASSEN

Op de foto hierboven zijn alleen maar paprika’s, in verschillende maten, vormen en kleuren. Met de pompoenvormige Coral, de grote gele Nocera Giallo, de kleine puntige Gypsy Baron, paarse Lilac, crème en rode Zorza en Yellow Cheese Pimento. Zie vooral de kleine database van zelf geteelde rassen voor meer foto’s (en beschrijvingen): Database Paprika

Paprika’s hebben veel behoefte aan warmte, de beste kans op een vroege en goede oogst is de teelt onder glas of plastic, al is dat uiteraard natuurlijk ook voor en deel afhankelijk van het ras.

Maar er zijn zeker ook rassen die in de buitenteelt een goede kans op een leuke opbrengst kunnen geven. Kies voor de buitenteelt rassen die zeer vroeg zijn (de vroegheid wordt vaak bij het paprikaras in catalogi vermeld). Vaak zijn de vroegste paprika’s de kleinere rassen (zowel in plant als in vrucht).

Kaboutermutsenpaprika, geweldig leuk paprikaatje dat rijpt van donkergroen naar felrood, klein, dunwandig, kleine planten (45 centimeter) en mits op tijd gezaaid en in pot op een warme plaats gehouden vroeg genoeg voor de buitenteelt

Als je paprika’s buiten wilt telen kun je wat ‘trucjes’ toepassen die je helpen om de teelt zo succesvol mogelijk te maken:

 • zaai zo vroeg mogelijk, liefst eind januari of begin februari, zo heb je in mei, wanneer de planten naar buiten kunnen al forse planten
 • kies het zonnigste, warmste en meest beschutte plekje in je tuin voor de paprikaplanten
 • warm de grond waar de planten komen op door er een week of 3 van tevoren zwart plastic over te spannen.
 • maar beter is het nog om de paprikaplanten in pot te houden. Een pot plus de grond en wortels erin warmen sneller op dan de koude volle grond, je kunt wat gerichter voeding en vocht geven, je kunt een pot bij eventueel slecht weer tijdelijk onder een afdak zetten. En je kunt pot/plant  naar binnen halen wanneer het echt te koud wordt in oktober-november voor de rijping van de laatste paprika’s.
Coral is ook zo’n vroeg paprikaras

Voor de kasteelt hoef je niet na te denken over de vroegheid (hoewel het natuurlijk wel handig is wat vroegere en wat latere rassen te kiezen zodat je de oogst kunt spreiden)

Onze favoriete rassen:

 • Coral (rijpt van groen naar rood, fris- en kruidig zoet, vroeg genoeg voor de buitenteelt)
 • Etkezesi Pelso (rijpt van crèmewit naar lichtrood, zachtzoet, kruidig, meer dan prima opbrengst, en een kans van slagen in de buitenteelt
 • Golden Treasure (grote oranje puntpaprika met prima opbrengst, voor de teelt onder glas)
 • Gypsy Baron (prachtige plant, alleen al voor de zeldzame lilapaarse bloei, daarna kleine puntige, kruidig zachtzoete paprika’s die rijpen van bijna lakzwart naar donkerrood, en ook nog vroeg genoeg voor de buitenteelt)
 • Lipstick (kleine rode puntpaprika, rijpt van groen naar rood, veel en ook vroeg genoeg voor de buitenteelt)
 • Marconi Purple (rijpt van glimmend bijna lakzwart naar donkerrood, voor onder glas)
 • Orange Bell (rijpt van donkergroen naar oranje, vroeg, ook een kans van slagen in de buitenteelt)
 • Elephant Ear (grote half platte paprika’s die rijpen van donkergroen naar donkerrood, voor de teelt onder glas)
 • Kaboutermutsenpaprika (kleine planten, kleine paprikaatjes, vroeg genoeg voor de buitenteelt, leuk in een pot op een zonnig terras)
 • Macho (vrij grote conisch gevormde paprika, rijpt van bijna zwart naar donkerrood, voor onder glas)
 • Kapia (lange slanke puntpaprika, rijpen van lichtgroen met wat crème naar lichtrood, grote opbrengst, voor onder glas)

Maar zo kan ik nog wel 20 rassen opnoemen hoor, er bestaan heel veel rassen in leuke vormen en kleuren. Nogmaals, kijk vooral in deze kleine database van rassen die ik zelf eens teelde: Database Paprika.

Paprika Gypsy Baron

Lees vooral de beschrijving bij het ras dat je koopt (vroeg of laat, klein of groot, kleur, etc.).

Een aparte groep zijn pepers die niet heet zijn (zoals de Numex Suave, Jalapeño Fooled You, Aji Dulce, Cajamarca, Trinidad Perfume) maar dat zijn dus geen paprika’s maar niet hete pepers. In deze groep vervaagt langzaam het verschil tussen een paprika en een peper 🙂 . Je kunt over die soorten pepers zonder heetheid maar dus ook zonder zoetheid wat meer lezen in het hoofdstuk van de Pepers.

Paprika Sweet Cayenne; een vroeg ras met dunwandige paprika’s die eruitzien als cayennepepers , maar dan niet pittig maar juist zoet van smaak.

BODEM / BEMESTING

Paprika’s hebben geen voorkeur voor een grondsoort, mits die maar een goede structuur en voldoende vocht en voeding bevat. Naast het algemene onderspitten van oude stalmest en/of compost in de wintermaanden, geven we zelf in de kas altijd rond begin april (een paar weken voor het uitplanten van de paprikaplanten) nog een handje algemene organische moestuinmeststof (zoals Culterra of iets vergelijkbaars).

Geef niet teveel voeding (en zeker niet teveel stikstofrijke voeding) want dat zorgt voor veel groei, grote planten, veel en groot blad maar weinig paprika’s. Wat kali vinden paprikaplanten dan juist wel weer fijn; het zorgt onder andere voor een goede vruchtzetting.

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND

Paprika tabel

OPKWEEK

We zaaien zelf dus altijd behoorlijk vroeg; zo rond begin tot half februari (hoewel eind februari en zelfs maart ook nog kunnen hoor. Over het voordeel van vroeg zaaien heb ik bij Teeltwijzen al wat geschreven. Ik zaai in principe in ieder geval na maart geen pepers en paprika’s meer; de kans op een goede oogst wordt dan wel echt een stuk kleiner, dan zou ik zelf liever een plantje in een tuincentrum kopen (dat ongetwijfeld in februari is gezaaid).

Zaai vooral zo warm mogelijk voor. Zelf hebben we een elektrische propagator en bij ongeveer 26 graden kiemen de zaden dan vaak binnen 10 dagen. Bij 20 graden duurt de kieming ongeveer 3 weken. Onder de 17 graden staan pepers en paprika’s stil en wachten ze op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien.

Op de foto zie je de zaailingen van paprika’s en pepers rond begin tot half maart. Al 4 tot 6 blaadjes, en nu zullen de zaailingen ook echt flink door gaan groeien (in de eerste 4 weken van hun leven maken paprikazaailingen met wat geluk 4 blaadjes, in de volgende 4 weken zal dat gemakkelijk verdriedubbelen (omdat de dagen langer, zonniger en warmer worden en omdat de zaailingen meer wortels en groeikracht krijgen).

En zo zien de paprika- en peperzaailingen er dan 4 weken later uit, al flinke zaailingen met meerdere blaadjes en een goed wortelgestel. Over een week of 2 (rond de 3e week van april) mogen de zaailingen mee naar de kas (mits de weersvoorspellingen duidelijk aangeven dat er geen nachtvorst meer komt).

Nog even terug over het zaaien: zaai in goede potgrond, vermengd met ongeveer 1/5 deel grof brekerzand en/of vermiculiet, dek de zaden af met wat vermiculiet of 0,5 centimeter brekerzand. Door een plastic zakje over de pot te doen kun je een wat hogere vochtigheidsgraad en wat meer warmte bereiken.

Onder de 17 graden gebeurt er dus niets met zaden of zaailingen, dan staan ze ‘stil’. En als zaden te lang te koel in vochtige grond liggen wordt de kans ook wel steeds groter dat de zaden gaan schimmelen of rotten. Zorg dus tijdens de kiemperiode voor een zo constant mogelijke en vrij hoge temperatuur. Je kunt dat bijvoorbeeld ook bereiken door de paprikazaaisels op een elektrisch apparaat te zetten dat altijd warm is (aquarium, mediabox, modem). Bedenk dat direct na de kieming de zaailingen in het volle licht moeten worden gezet, want anders worden ze lang en dun.

Heel handig vind ik zelf de denomethode, waarbij je in papier in zakjes voorzaait (neemt weinig plaats in waardoor het bakje met zakjes op een lekker warm modem past. Ik heb er hier wat over geschreven: denomethode.

Gekiemde paprikazaden via de denomethode

Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst de paprika’s en pepers in vermiculiet gezaaid en dat is me ook zeer goed bevallen; in de afgesloten ruimte blijft het warmer en vochtiger en kiemen de zaden prima, en na het kiemen zijn ze heel gemakkelijk te verspenen naar potjes met potgrond en brekerzand/vermiculiet. Ik heb over het zaaien in vermiculiet hier iets geschreven: Zaaien in vermiculiet

Paprika’s en pepers in vermiculiet gezaaid en gekiemd

Hoe je ook zaait, zodra de zaailingen zijn gekiemd zorg je voor een zo licht mogelijke plaats, in een raamkozijn op het zonnige zuiden, in een licht verwarmde kamer. Ook nu moet overdag het liefst de temperatuur wel boven de 20 graden blijven (en in een zonnig raamkozijn lukt dat vaak wel). Het is dan niet zo erg meer als de temperatuur in de nacht daalt. Sterker nog, als de zaailingen te lang te  warm staan wanneer de dagen nog zo donker en kort zijn kunnen de zaailingen heel makkelijk te lang en dun worden. Ik heb daar in een tuindagboek eens wat over geschreven: Zaailingen lang en dun

Paprika Lunchbox Red

Als je gewoon in een traytje of breedwerpig zaait zou je kunnen wachten tot het tweede bladpaar (dus de eerste echte blaadjes na de kiemblaadjes) om te gaan verspenen, met de denomethode of gezaaid in vermiculiet moet dat al bij de eerste 2 kiemblaadjes gebeuren, simpelweg omdat bij deze 2 methodes er natuurlijk geen voeding in papier/vermiculiet zit.

Wij planten (zowel bij het verspenen als later bij het uitplanten in de grond of pot) 3 zaailingen bij elkaar. De reden daarvoor is dat 3 planten bij elkaar eruit ziet als 1 grote, volle plant (en die dus op eenzelfde ruimte 3 keer zoveel opbrengst geeft). Ik heb er nog wel wat mee geëxperimenteerd en met 3 planten bij elkaar gaat het prima en hebben de 3 planten bij elkaar genoeg ruimte om wortels te maken. Ik heb het ook eens geprobeerd met 4 planten en dat mislukte; de wortels konden niet goed meer groeien en het werden minder gezonde en groeikrachtige planten met minder opbrengst. Maar 3 zaailingen bij elkaar geeft, vind ik, een mooiere plant en meer opbrengst, ik heb er ondertussen een pagina over geschreven en met foto’s geïllustreerd (en dat geldt dus ook voor pepers en aubergines): Paprika’s, pepers en aubergines per 3.

Paprika Amanda, 3 planten die bij elkaar meer opbrengst geven binnen ongeveer dezelfde ruimte

Bedenk dat na ongeveer 6 tot 8 weken de voeding in de potgrond ‘op’ is, je zult dan moeten gaan bijvoeden tot de zaailingen de grond in mogen (zelf gebruiken we daar graag langwerkende Terras- en Balkon voedingskorrels voor, omdat je daar niet mee kunt overbemesten en de voeding langzaam vrij komt, je geeft het dus één keer en het geeft maandenlang voldoende voeding af. Dit is trouwens niet biologisch, er bestaan ondertussen wel biologische voedingskegels die via hetzelfde principe werken en 3 maanden lang gedoseerd voeding afgeven.

Paprika Giant Aconcagua (uiteraard ook met 3 bij elkaar)

PLANTEN

Plant de zaailingen/jonge planten in de buitenteelt uit na 12 mei (IJsheiligen). In de kas kun je wel een week of 3 eerder uitplanten maar let dan wel heel goed op de weersvoorspellingen; na al die weken verzorging is het het niet waard om de planten dan net een week te vroeg naar de kas te brengen en aan een laatste nachtvorst bloot te stellen.

Op deze foto zie je tomatenplanten en daartussen paprikaplanten in de kas. De kleinere planten staan tussen de grotere tomaten) in maar hebben wel ruimte genoeg om te groeien

TEELTZORGEN

Plant een stok bij de paprikaplant en bind haar losjes met een touw of binders vast. Paprikaplanten worden niet zo groot (hoog) als de meeste peperplanten (uitzonderingen daargelaten) maar de planten hebben maar een dunne hoofdstam die snel omvalt bij een relatieve zware oogst aan de takken.

Paprika’s en pepers zijn zelfbestuivers; ze zijn tweeslachtig (hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen in 1 bloem). Op de foto hierboven kun je dat zien: het groenige stokje in het midden is de stamper, de stokjes eromheen zijn de meeldraden met het stuifmeel. Om te zorgen dat de bevruchting plaatsvindt moet je in de kas zorgen dat het stuifmeel loslaat en op de stamper valt (en je ziet dat dat een reis van slechts een paar millimeter hoeft af te leggen); daarom tikken wel elke dag even tegen de stok die aan de plant vast zit; zo laat het stuifmeel los en wordt de bloem bevrucht.

Bij buitenteelt is dat uiteraard niet nodig; daar zorgt de wind voor het bewegen van de plant, en bovendien wordt ze dan ook bestoven door insecten (en dan kan er dus ook kruisbestuiving plaatsvinden, dat kan trouwens ook in een kas maar in een kas zijn er veel minder insecten).

Paprika Nocera Giant, de flinke planten met extra grote paprika’s hebben steun nodig van een stok en moeten opgebonden worden om te zorgen dat takken met paprika’s niet afbreken

SNOEI

Nou, snoeien is een groot woord hoor. We houden de hoofdstam kaal tot ongeveer 30 centimeter hoogte; je ziet dat ze daar zelf wilt gaan vertakken (ze maakt dan geen “dieven” meer maar vertakt zich, in meestal 3 of 4 takken. Wij houden 3 takken aan, voor buitenteelt is 2 takken per plant beter (want liever 5 volwassen en rijpe paprika’s dan 10 onrijpe kleine exemplaren). Ik heb eens een tuindagboek geschreven over het kaal houden van de hoofdstam tot aan de vertakking, dat kun je hier in woord en beeld vinden: Diefjes bij paprikaplanten. Je ziet ook op bijna alle foto’s op deze pagina dat er 3 planten bij elkaar staan, en dat bij al die planten de onderstam kaal is.

Naast het weghalen van die onderste dieven en blad langs de hoofdstam halen we bij volwassen planten zo af en toe ook de grootste bladeren weg zodat er licht en lucht in de plant kan komen voor de bestuiving en de groei en rijping van de vruchten.

In het najaar ‘strippen’ we soms paprikaplanten; als er in een plant nog veel blad zit, veel onrijpe paprika’s hangen en er ook nog veel bloempjes zijn, dan proberen we er voor te zorgen dat de plant al zijn energie in het rijpen van de laatste volwassen paprika’s kan steken. Dat doen we door de bladeren en bloempjes weg te knippen. Eigenlijk pest je daarmee de planten; door het wegknippen zal de plant meestal reageren met het sneller laten rijpen van de vruchten (want uiteindelijk is dat de functie van een plant aan het einde van zijn leven; het maken van nakomelingen = zaden van rijpe paprika’s) Ook daar heb ik eens een tuindagboek over geschreven: Het strippen van peperplanten

Op deze foto zie je duidelijk de eerste vertakking, en vanaf die eerste vertakking beginnen ook de bloempjes te verschijnen (die verwijder ik niet want het zijn er heel veel, maar bij jonge plantjes tik ik nog niet tegen de stam zodat bloempjes ook niet worden bevrucht en geel worden en afvallen, dan kunnen de jonge planten eerst nog wat groeien voor ze paprika’s maken)

OOGST / BEWAREN

Paprika’s kunnen dus zowel onrijp als rijp worden geoogst en gegeten, zelf vinden we de smaak van rijpe paprika’s lekkerder, zoeter en warmer dan die van de kruidige en iets bittere onrijpe paprika’s. Maar het is maar net wat je lekker vindt. En belangrijker nog; in welk recept gebruik je haar; in bijvoorbeeld veel Mexicaanse recepten worden onrijpe paprika’s en pepers gebruikt.

Oogst de vruchten door ze met een knipschaar met een stukje steel van de plant te knippen. Koel en donker bewaard (de koelkast is eigenlijk net iets te koud) kun je de vruchten nog wel een dag of 2 laten liggen maar verse vruchten zijn uiteraard het lekkerst.

Zelf vriezen we paprika’s ook in; schoongemaakt en in blokjes van ongeveer 1 x 1 centimeter gesneden, alle kleurtjes door elkaar (maar ook zakjes met alleen geel en oranje bijvoorbeeld, voor als we eens een oranje pastasaus willen maken).

Na het invriezen zijn de paprikastukjes zacht en niet meer geschikt voor recepten met rauwe paprika, maar prima voor soepen, sauzen, gerechten als stoofgerechten, etc.. Vooral niet laten ontdooien maar bevroren in de hete pan gooien.

Paprika Belinda is een blokpaprika die rijpt van crèmewit via lichtgeel naar citroengeel

ZAADTEELT

Paprika’s zijn zelfbestuivend hoewel kruisbestuiving mogelijk blijft en redelijk vaak voorkomt (vaker dan bijvoorbeeld bij tomaten, paprikabloemen zijn duidelijk meer geliefd bij bijen). Bedenk dat een paprika ook kan kruisen met een hete peper, waarbij de hete peper bijna altijd dominant is (dus wat het uiterlijk van de kruising ook wordt, ze zal dan altijd min of meer heet van smaak zijn). Houd paprikarassen onderling of paprika’s en pepers voor zaadteelt daarom altijd ruim gescheiden van elkaar.

Laat een mooie vrucht aan een gezonde plant volledig rijp worden. Neem de zaden eruit en laat deze binnenshuis op een warme droge plaats een weekje drogen op een schoteltje. Oogst liever geen zaden van F1-hybriderassen omdat de kans op een kleinere opbrengst, mindere smaak, etc. groot is.

Kijk vooral ook even naar het hoofdstuk over de pepers voor misschien nog handige informatie: Peper

Paprika Blue Jay

Tot slot: kijk vooral ook eens op de pagina’s van recepten en inmaakrecepten, voor bijvoorbeeld recepten van gazpacho, paprikasoep, ketchup van geroosterde paprika, Spaanse salsa, piccalilly, etc.

71 reacties op Paprika

Wim Leppers 18 juli 2019 om 19:01

Beste Diane,

Las bij jou op de website dat je ook de “Healthy” de Russische paprika wel eens zelf hebt gekweekt en met succes begreep ik. Wil je vertellen waar je het zaad hebt gehaald. Hoor namelijk goede berichten over dit ras, soort en wilde ze zelf wel eens proberen, maar kan het zaad nog niet echt niet vinden op het internet

Hoop van je te horen

Ruud & Diana 19 juli 2019 om 09:04

Hallo Wim,
Ik kocht de zaden in België bij De Nieuwe Tuin: https://denieuwetuin.be/home/462-healthy-.html
Goede paprika, vroeg en veel, in de nazomer kregen sommige paprika’s hier een vleugje pittigheid rond de zaadlijsten.
groetjes,
Diana

Wim Leppers 19 juli 2019 om 20:19

Beste Diana,

Dank voor je snelle en duidelijke antwoord. Heb al op de site gekeken en ga daar dan “Healthy” bestellen volgend jaar. Zag ook veel leuke andere “vergeten” of bijzondere groentes om te zaaien op de website dus deze site toegevoegd aan mijn favorieten en ga daar vast nog wel wat meer bestellen

Groetjes

Wim, een Drentierder

Nandi 2 mei 2021 om 16:36

Hallo Diana,

Ik ben bezig om mijn (nieuwe) kas in te richten.
Ik lees dat jij tussen de tomaten ook paprika’s plaatst. Ik heb gelezen dat jij de tomaten 35-40 cm uit elkaar zet. Bedoel je dan dat je daar tussen dan paprika’s zet?

Ik heb ook je zaaikalender….helemaal te gek! Leer iedere dag weer van je….dank je wel…..mijn heldin!

Ruud & Diana 2 mei 2021 om 16:58

Hallo Nandi,
Dankjewel voor je aardige woorden! Een heldin op sokken dan :-).
En leuk dat je de zaaiagenda hebt!! Ik hoop dat je er veel plezier (en nut) van hebt!!
Ik wissel tomaten en paprika’s ook af omdat ze dan afwisselend hoog en laag zijn, en omdat ik er zelf zaden van wil oogsten en dus niet teveel soorten en rassen te dicht bij elkaar wil zetten.
Ik heb eens een uitgebreid blog over mijn planning in de kas geschreven: Vruchtwisseling, planning en verzorging in de kas
Het komt erop neer dat de planten van tomaten, paprika’s, pepers en aubergines in de rij op ongeveer 35 centimeter staan, en de rijafstand is dan 60 centimeter (soms sjoemel ik en maak er 50 tot 55 centimeter van maar dat is eigen iets te krap (voor de wortels maar ook om ertussen te staan voor het opbinden, etc.).
groetjes,
Diana

cattoor freddy 22 juli 2019 om 10:00

goede middag,
ik ben een vlaming en woon al enkele jaren in zuid Kreta . sedert verleden jaar ben ik pepers gaan kweken . nu hang ik ze ook aan een draad , maar na enkele dagen snij ik ze in met een breekmes . het is een hele klus maar ze drogen enorm snel in de zon . ik bemest de planten met tomaten meststof . ik heb zowel planten in een kuip als in de volle grond staan . hier groeit letterlijk alles .
groetjes Freddy.

Elvira 27 juli 2019 om 11:43

Hallo Diana,

Met veel plezier lees ik je verhalen over hoe en wat met de groenten.
Nu heb ik wel een vraag, ik heb begin dit jaar een zakje met paprika zaadjes gekregen. Opkweken ging prima, planten zijn mooi en zien er gezond uit.
Wanneer beginnen ze te verkleuren. Heb nu heel veel groene paprika’s en een aantal paarse. Uiteindelijk zouden ze paars, oranje, geel, groen en wit moeten worden.
Hoop dat u mij iets wijzer kunt maken

Wijnie 27 juli 2019 om 13:29

Hoi Elvira,
Mijn planten buiten hebben in mei gebloeid en daarvan beginnen de vruchten nu te kleuren, dus dat duurt wel even. Ik durf niet goed te zeggen of het per soort verschil is in tijd tussen bloei en rijping en of dat in de kas korter is. Leuk al die verschillende kleuren!
Groetjes Wijnie

Ruud & Diana 27 juli 2019 om 17:09

Hallo Elvira en Wijnie,
helemaal mee eens, het rijpen hangt (in volgorde van belangrijkheid) af van: ras, moment van zaaien, voeding, vocht, voeding, warmte.
Ik kan alleen maar zeggen dat wij nu de eerste rijpe paprika’s in de kas oogsten en dat zijn vroege rassen (dus voor de oogst van rijpe paprika’s is het nog best vroeg: augustus, september en oktober zijn eigenlijk de beste maanden voor het oogsten van rijpe paprika’s). Groen = altijd onrijp maar wel eetbaar (zoals zo’n groene paprika in een plasticje van drie – rood, geel en groen, die je in supermarkten kunt kopen).
Ik vrees dat je niets anders kunt doen dan goed verzorgen en geduld hebben, maar dan komt het zeker goed en zullen de paprika’s uiteindelijk gaan rijpen.
groetjes,
Diana

roos 18 augustus 2019 om 20:01

Hallo Diana,

Mijn Paprika’s die in de kas staan zijn erg groot en weinig paprika’s,nu begreep ik wel dat dit kon komen door te veel stikstof.
Kan ik deze nu toppen zodat er wel nog vruchten komen of heeft dit geen zin meer er zitten nog wel bloemetjes aan
groetjes
Roos

Ruud & Diana 19 augustus 2019 om 09:33

Hallo Roos,
Het is pas half augustus, dus er is nog wel wat tijd om vruchten te maken.
Mits er genoeg bloempjes zijn kun je nu het grootste blad wegknippen en eventueel ook alle takken, toppen, etc. wegknippen waar geen bloemen aan bloeien.
groetjes,
Diana

Manfred 25 augustus 2019 om 21:16

Leuk geschreven en erg leerzaam. Wij hebben twee paprika planten gekregen voor de kinderen en die hebben inmiddels beide 1 paprika gehad. Kan ik verachten dat ze nog een nieuwe paprika gaan geven of kan ik deze planten in de groenbak doen?

Ruud & Diana 26 augustus 2019 om 12:29

Hallo Manfred,
Vaak zie je dat na de oogst van paprika’s de planten weer opnieuw gaan bloeien (ze hebben nu hun energie besteed aan het rijpen van de paprika’s met daarin de nakomelingen/zaden). Als ze nog genoeg energie over hebben bloeien ze die tweede keer vaak zelfs nog wat rijker en geven ze dus ook meer opbrengst dan die eerste oogst. Om die 2e oogst paprika’s nog te kunnen oogsten hebben de planten wel wat voeding en vocht nodig, plus een najaar dat mooi genoeg is om de paprika’s ook nog te laten rijpen. Eventueel kun je de planten in de herfst naar binnen halen om de paprika’s daar nog te laten rijpen (of je oogst en eet ze onrijp groen natuurlijk).
groetjes, ik hoop dat een tweede oogst nog gaat lukken!
Diana

Ronni van der Eem 5 september 2019 om 09:21

Hallo, ik ben helemaal nieuw in het moestuingebeuren en heb de zaadjes van de rode puntpaprika’s in gezaaid. De planten doen het goed, hebben ondertussen al een aantal gezondheid vruchten.

Ik vind het echte raar dat dit ‘gewone’ paprika’s worden, of toch niet? Vandaag de zaadjes van de puntpaprikas?
Ik heb het al in een tuincentrum gevraagd, maar geen bevredigend antwoord gekregen. Ze zouden ge-ent zijn, maar het waren de zaadjes van puntpaprikas.

Wij eten ze zelf niet, maar onze cavia’s zijn er dol op, vandaar dat ik ze kweek.

Ik ben benieuwd naar het waarom die zaadjes niet naar hun ‘patroon’ groeien. Of moet dat nog komen, ze zijn nu zo groot als een kindervuist.

Bij voorbaat hartelijk dank,
Groetjes, Ronni

Ruud & Diana 5 september 2019 om 09:50

Hallo Ronni,

Ik denk dat je de zaden zelf hebt geoogst uit een puntpaprika die je in de winkel kocht? De kans dat je dan zaden uit een nakomeling van een F1-hybride hebt geoogst is heel groot. En uit F1-hybridezaden gezaaide planten (en dus ook vruchten) zijn zodanig ontwikkeld dat de nakomelingen (in dit geval jouw planten) niet meer hetzelfde zullen zijn als de ouderplanten (de paprika die je kocht). Kijk even op deze pagina voor meer informatie over F-hybriden: http://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/f1-hybride-zaden/

Mocht ik je verkeerd hebben begrepen heb je de zaden uit een gekocht zakje zaden hebben gezaaid, dan zou het nog zo kunnen zijn dat je een ras hebt dat niet heel duidelijk is in haar vorm en soms wat meer puntige en soms wat meer blokvormige paprika’s kan geven. Kijk bijvoorbeeld even hieronder, het ras Oda heeft wisselende/onregelmatige vormen, soms wat meer punt, soms wat meer blok:

Paprika Oda

Maar een echte lange uitgesproken puntige puntpaprika heeft in principe geen blokvormige paprika’s in de plant en andersom. Vandaar mijn idee dat je de zaden van een F1-hybride hebt gezaaid. Er is ook nog een kans dat je paprika waar je zaden uit haalde gekruist is (lees daarover even op deze pagina bij zadenoogst), maar dat zou dan eerder een soort mengelmoes van punt en blok moeten opleveren.
Voor alle duidelijkheid: paprikaplanten worden nooit geënt. En de vorm van een paprika zal tijdens het groeien en rijpen niet meer veranderen, je jonge blokpaprika gaat dus zeker niet alsnog een puntpaprika worden.

groetjes,
Diana

Remco 10 april 2020 om 08:34

Beste Diana

Ik heb in Februari mijn Paprika zaadjes gezaaid, het is zaad van de Boerenbond dus niet uit een oude vrucht, ze staan in het raamkozijn op het zuiden onder een verwarming waardoor de temperatuur die ik meet altijd 19-25 graden is. Ze staan in de kweekbak in 7×7 potjes en ik zorg dat de grond altijd vochtig is door in de kweekbak 2cm water te zetten. Maar sinds ze verspeend zijn groeien ze amper (als ik aanhoud wat jij opschrijft hier hadden ze minimaal al een bladerdakje moeten hebben maar het 3e en 4e blad komt nu pas tevoorschijn, ik heb ze verspeend in moestuinaarde van de Boerenbond.

Ik heb zelf 2 vermoedens, en ben benieuwd naar jouw mening. Kunnen ze te nat staan? Ik heb koemestkorrels gekocht, zal ik ze daar mee bijvoeren?

Voor wat het waard is; alles wat ik opkweek gaat voor mijn gevoel traag (komkommer, tomaat, kropsla) (de stokbonen en courgette gaan wel redelijk goed) alles staat nog in bakjes in het raamkozijn op het zuiden en krijg water in die bakjes. De helft van de tijd staan ze dus in ca. 1cm water.

Ik hoop dat je hier iets over kunt zeggen en ik zie uit naar je reactie. Complimenten op de website en deskundigheid en alvast bedankt voor de moeite!

Ruud & Diana 10 april 2020 om 09:21

Hallo Remco,
Wat jammer dat je zaailingen niet goed groeien! Het is voor mij altijd lastig om te bedenken wat er mis kan gaan als iets het niet goed doet, als ik het zelf niet kan zien.
Maar het zou zeker te nat kunnen zijn, de wortels mogen niet kletsnat blijven staan en door een onderbakje waar altijd een paar centimeter water in staat blijven ze kletsnat. Haal vooral het water uit het onderbakje en gebruik het als lekbakje. Geef 2 keer per week water (of vaker als het zo warm en zonnig is als nu) maar giet het water dat in het lekbakje doorsijpelt vervolgens weg.
Het andere wat me opvalt is de grond die je gebruikt. Ik heb even gegoogeld op moestuinaarde boerenbond maar kan niet precies vinden wat het is. Maar het is in ieder geval geen potgrond, begrijp ik, en dat betekent dat het een andere samenstelling heeft en ook een andere voedingswaarde. Ik denk dat ik je het beste kan adviseren om een zak potgrond te kopen en een zakje grof zand. Meng dan 1 deel grof zand op 5 delen potgrond en probeer de jonge zaailingen over te zetten in de goede grond: maak de grond nu wel even kletsnat en stort het potje, met de zaailing tussen wijs- en middelvinger leeg. Verwijder dan zoveel mogelijk van de grond zonder worteltjes te beschadigen en zet ze in het nieuwe potje met pot. Duw voorzichtig aan en geef water rond de steel zodat de grond rond de wortels kan spoelen. En zet de zaailingen dan even een dag of 2 iets minder zonnig en warm.
Ik zou kunnen denken dat je dan binnen een week verschil moet zien. Maar zoals gezegd is het lastig om iemand te helpen als ik niet kan zien wat je doet, hoe de planten eruit zien, etc.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt! En kijk ook nog even op deze pagina met algemene informatie over het zaaien: http://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/algemene-zaai-informatie/
groetjes,
Diana

Remco 10 april 2020 om 22:18

Beste Ruud en Diana,

Bedankt voor het supersnelle antwoord!

In deze link zie je de grond die ik gebruikt heb https://www.pokon.nl/producten/item/moestuin-grond-40l/

Ik had je graag een foto gestuurd van de situatie.

Ik heb gelijk al het water verwijderd en zal wat minder vaak bewateren. Toen ik alles net beet had viel het me op dat de meeste plantjes wortels buiten het potje hebben gegroeid, is dat erg denk je? Die zullen nu misschien uitdrogen.

Ik kijk dit even aan en anders ga ik ze verpoten met zo schoon mogelijke wortels. Ik zal het artikel zaaien dit weekend doorlezen.

Bedankt en fijn paasweekend.

Ruud & Diana 11 april 2020 om 10:13

Hallo Remco,
Dan ligt, naast overmatig vocht, het probleem vooral bij de grond. Ik heb even gekeken en in de moestuingrond zit een concentraties van voedingsstoffen in NPK 10-4-4 (N = stikstof, P = fosfor en K = kali, dus 10% stikstof, 4% fosfor en 4% kali)
In potgrond is die concentratie van voedingsstoffen: NPK 14-16-18. Er zitten dus veel meer voedingsstoffen in potgrond dan in moestuingrond (in potgrond kunnen jonge zaailingen en planten snel groeien, moestuingrond is bedoeld voor grotere planten die op die manier in de tuin of in verhoogde bakken langzaam verder kunnen groeien doordat ze dan al meer wortels en blad hebben en vooral oogst kunnen gaan geven zonder heel veel blad te maken, etc. Moestuingrond is dus tuingrond en geen ‘opkweekgrond’.

Wortels die buiten het potje groeien zijn in principe een goed teken; het betekent dat de zaailing is gegroeid en toe is aan verpotten of uitplanten. Maar in dit geval denk ik dat de kleine zaailingen door te weinig voeding op zoek zijn gegaan naar voeding en daardoor meer worteltjes maken dan dat er blad en stengels zijn gevormd, het zijn in dit geval dus een soort van ‘noodworteltjes’.

Ik hoop dat het zo duidelijk is, en dat je er verder mee kunt!
Succes met verpotten!
Diana

Remco 18 april 2020 om 16:58

Besta Diana,

Nu een ruime week verder sinds het verpotten en ik zie dat de planten weer doorgroeien. De grond was dus het probleem en ik heb 2x water gegeven en gezorgd dat er geen water achterblijft.

Hartelijk dank voor het meedenken!

Gr Remco

Ed 14 april 2020 om 21:03

Hallo Diana,

Eerst complimenten voor je website, ik vind hem geweldig en haal er veel informatie van af. Wat ik graag zou willen weten is welke potmaat gebruikt je om pepers en paprika’s in de kas op te kweken.

Groetje Ed

Wijnie 15 april 2020 om 10:20

Hoi Ed,
Ik zet 3 planten in een pot van 15-18 liter, ik teel buiten. Na 8 weken moet ik dan wel bij gaan voeden omdat de voeding in potgrond dan op is.
Groetjes Wijnie

Ruud & Diana 16 april 2020 om 21:42

Hallo Ed,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik zet 3 paprika-/peperplanten bij elkaar in een 15 liter pot.
groetjes,
Diana

Marlies Deckers 11 mei 2020 om 19:30

Allereerst veel dank voor jullie geweldige site. Ik kweek voor het eerst paprika’s, heb nu een kas en ze staan binnen, opgekweekt volgens jouw deno methode, ging prima. Leuk om te doen ook.
Ze staan nu met drie bij elkaar, zoals jij het doet, ook omdat mijn kas niet zo groot is. Groeien goed. Alleen zie ik nu op een paar plantjes de nieuwe blaadjes vervormd raken door bobbeltjes. Vreemd. Vraag me af wat ik verkeerd doe. Biologische plantenvoeding gegeven en water. Ben bezorgd dat het zich uitbreidt. Zou je een foto willen sturen maar zie geen adres. Veel dank voor je reactie vast.

Ruud & Diana 11 mei 2020 om 21:11

Hallo Marlies,
Leuk om te horen!
Als het licht bobbels zijn is het iets waar de planten in het voorjaar wel vaker last van hebben en in principe altijd doorheen groeien. Voorbeeld:

Paprikazaailingen

Ik heb met een zwarte pen het gebobbelde blad aangegeven. Helemaal rechts op de foto kun je ook nog zo’n blad zien.
Als het anders is dan dat je op deze foto ziet, en het veel ernstiger is, al dan niet met blad dat geel wordt en omkrult, zou je kunnen gaan denken aan plaagdieren als luis, thrips, etc., maar daar heb ik verder niet genoeg verstand van.
Ik hoop dat je hier mee bent geholpen!
Diana

Marlies Deckers 13 mei 2020 om 21:35

Diana, dank voor je reactie, die veel sneller was dan ik gedacht had. Ja, er is sprake van behoorlijke vervorming van de nieuwe blaadjes. Ik heb de aangedane plantjes 1 keer bespoten met een ecologisch pyrethrum middel en kijk nu hoe het zich ontwikkelt. Volgens de site moestuinweetjes, die Ik na lang zoeken gevonden heb, met heel duidelijke foto’s van het probleem, kan het veroorzaakt worden door een luis die de tere nieuwe blaadjes lekker vindt. En het zijn inderdaad de nieuwe bladjes die opkrullen en krimpen. Er kunnen nog 2 andere oorzaken zijn volgens hem maar die ben Ik vergeten. Gelukkig heb ik vandaag nog een boel nleuwe plantjes gekregen van mijn Bosnische tuinbuurman, van zaad dat hij van daar meegenomen heeft. Ik heb ze buiten gezet. Ben benieuwd.

Ruud & Diana 13 mei 2020 om 22:09

Hallo Marlies,
Luizen moet je vrij makkelijk kunnen zien hoor, het zijn lichtgroene 1 mm grote beestjes.
Op deze pagina vind je een huismiddel/receptje dat hier heel goed helpt tegen luizen en wat ik prettiger vind dan Pyrethrum want dat is biologisch maar heeft wel een flink aantal bijwerkingen, lees vooral de beschrijving op de verpakking: Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het recept kopieer en plak ik even:

ZEEP + OLIE
Tegen: luizen, spinselmot
Recept: meng 1 liter warm water met 2 eetlepels plantaardige olie (zoals zonnebloemolie) en 2 eetlepels zachte groene zeep. Los de zeep op in het warme water en laat daarna afkoelen. Doe het mengsel in een vernevelaar (plantenspuit) en spuit dit op de planten (ook de onderkant van de bladeren!). Doe dit op een bewolkte dag want de olie kan op zonnige dagen voor het verbranden van het blad zorgen.

groetjes,
Diana

Marlies Deckers 16 mei 2020 om 11:00

Veel dank Diana. nee, ik zie ook geen luizen op de paprika’s, alleen zwarte op de tuinbonen, maar dat is normaal.
Afwachten dus.
Marlies

Peter en Vicky 2 juni 2020 om 18:51

Beste Diana, We zoeken in functie van een meer zelfvoorzienend leven specifiek naar paprika (en milde peper) rassen die veel opbrengst geven per m² in de serre. Veel soorten blijven eerder laag/klein als plant of geven maar enkele vruchten. Kan u ons tips geven om onze oogst/m² te vergroten? Hartelijk dank alvast !!!

Ruud & Diana 3 juni 2020 om 09:20

Hallo Peter en Vicky,
Kijk vooral in de database van rassen die ik zelf teelde, je vindt er per ras informatie over smaak, grootte en opbrengst (link zie je in alinea Teeltwijzen/Rassen staan en je ziet daar ook gelijk een paar van mijn favoriete rassen). En in de alinea over de Opkweek zie je een link naar een blog waarin ik beschrijf hoe en waarom ik 3 zaailingen/planten bij elkaar zaai en plant (voor meer opbrengst dus:-) ).
Ik hoop dat je op die 2 pagina’s de informatie kunt vinden die je zoekt!
Diana

Chris 7 juni 2020 om 15:58

Beste Diana, wij hebben nu drie jaar een moestuin en dus ook een paar paprikaplanten.
de eerste paar vruchten doen het goed ’n 2 of 3 maar het restant van de vruchten vallen iedere keer af. hoe komt dit, teveel water?
Gr. Chris

Ruud & Diana 7 juni 2020 om 17:12

Hallo Chris,
Ik neem aan dat de vruchten wel zijn bestoven en dus al iets groter zijn dan een vruchtbeginsel. Het zou kunnen zijn dat de planten nog jong zijn en te weinig energie hebben om de eerste vruchten te laten groeien en rijpen en tegelijkertijd nieuwe vruchten te maken en te laten groeien. Wij zien hier vaak dat de eerste bloemen ook vruchten opleveren maar de planten daarna even pauzeren en pas weer nieuwe vruchten maken wanneer de eerste vruchten zijn geoogst. Paprikaplanten houden zeker niet van teveel water, wij geven in de kas 2 keer per week een goede plens water maar tussendoor mag die grond zeker ook grotendeels opdrogen, graag vochtig maar nooit lang kletsnat blijven want dan kunnen wortels gaan rotten (maar meestal zie je dat ook aan blad dat geel verkleurt).
groetjes,
Diana

Eduard 24 augustus 2020 om 23:44

Hallo Chris, bij ons vielen er ook telkens paprika’s af, na lang kijken kwam ik erachter dat echt minikleine huisjesslak-baby’s, net iets groter dan een speldenknop, de paprika’s aanvraten precies bij de verbinding met de steel! Daardoor werd de aanhechting dus steeds minder waarna ze uiteindelijk af vielen. Nu controleer ik, vooral bij vochtig weer, alle potten en verwijder die mini’s, veel werk maar het werkt wel alles blijft mooi hangen.
Groeten, Ellen

Els Vandemoortele 8 juni 2020 om 22:55

Beste Diana,
Ik ben een beginnende moestuinierder en heb paprikaplantjes gekregen ‘‘Earl perfect italia’ en ‘lunchbox red’. Moeten die ook gesnoeid worden ?
Heel veel dank voor uw antwoord.
Met vriendelijke groeten,
Els

Ruud & Diana 9 juni 2020 om 08:47

Hallo Els,
Alle paprikaplanten groeien ongeveer op dezelfde manier, de één wat groter en de ander wat kleiner maar allemaal krijgen ze na verloop van tijd een wat houtige onderkant en groene stengels bovenin.
Op deze pagina kun je bij de alinea Snoei lezen wat ik bij een paprika wegknip, en klik daar ook nog even op de link voor de pagina over het verwijderen van diefjes bij de planten. De link naar een pagina over het strippen van paprika’s is vooral voor het einde van het seizoen, om te zorgen dat de planten de laatste paprika’s kunnen laten groeien en rijpen. En dit geldt dus allemaal voor alle paprikarassen.
groetjes,
Diana

Veerle 10 juni 2020 om 09:18

Beste,
Ik heb zaadjes uit paprika laten drogen. Kan ik deze nu in deze periode nog zaaien of ben ik hiervoor al veel te laat?
Met vriendelijke groeten,
Veerle

Ruud & Diana 10 juni 2020 om 09:39

Hallo Veerle,
Nee, ik vrees dat, zoals ook staat aangegeven bij opkweek en in de zaaitabel, het nu te laat is om nog paprika’s te zaaien (tenzij je de plant in huis wilt houden en overwinteren).
groetjes,
Diana

baukje 25 juni 2020 om 16:22

hoi Diana, ik maak op uit je informatie dat paprikaplanten niet winterhard zijn. Maar als je ze niet blootstelt aan de winter, kunnen ze volgend jaar dan weer vruchten geven? groet Baukje

Wijnie 25 juni 2020 om 21:34

Hoi Baukje,
Dat kan zeker! Ik heb een keer een aantal paprika planten overwintert boven onder het dakraam van de logeerkamer (waar het dus niet vriest). Als je ze maar heel af en toe water geeft en geen voeding gaan ze in de winter in rust. In het voorjaar kun je ze dan weer warmer zetten en water en mest geven. Dan zullen ze weer uitlopen en mijn ervaring was dat ze het 2e jaar eerder vruchten gaven. Volgens mij heeft Diana op de pagina over peper er ook wat over geschreven.
Groetjes Wijnie

baukje 27 juni 2020 om 12:24

Hoi Wijnie, ik ga het proberen. Ik woon niet in Nederland, en geen vorst. Ben benieuwd want het klimaat laat me steeds verassen, dus wie weet ook de paprika’s. Dankje wel! groet Baukje

Marlies Deckers 15 juli 2020 om 10:10

Hallo Diana,
In de kas groeien de paprika’s flink hoog, met veel bloemen en sommige al grote paprika’s. Helaas vindt er, vooral in de toppen veel vraat plaats. Grote stukken uit de bladeren, bloemen die worden afgevreten. Mijn eerste gedachte was slakken, maar zo hoog klimmen die toch niet? Ze zijn meer dan een meter hoog.
Welk ander insect doet dit? Ik bedacht me gisteren dat het een vliegend beest moet zijn. Zou het helpen er ’s avonds een vliesdoek over te hangen?
Dank vast.

Ruud & Diana 15 juli 2020 om 10:29

Hallo Marlies,
Het kunnen wel degelijk slakken zijn hoor. Als het goed is kun je dan wel glimmende spoortjes op wat bladeren vinden.
Ik heb even een foto opgezocht van een paprika die ik had met gaatjes van slakken. Dat ziet er zo uit:

Paprika Big Daddy slakken

Slakken kunnen hier soms zelfs aan pepers vreten, ook aan heel hete.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana

Marlies Deckers 16 juli 2020 om 14:54

Ja, dank Diana, gisteren heb ik ook de conclusie getrokken van slakken, toch. Helaas helpen de biologische korrels niet. Ik zag hele kleine slijmsporen op de bladeren.
Marlies

segers sonja 25 juli 2020 om 14:22

hallo Diana,
ik vind het vervelend dat ik alweer een vraag heb, daarom heb ik eerst uren het internet afgeschuimd maar vond geen antwoord, dus vraag ik het toch nog maar een keertje aan jou. deze keer gaat het over de paprika: ik heb gisteren een groene (onrijpe dus maar het mag) paprika genomen van een van de planten in de serre: ik vond het raar dat deze geen zaadlijst had! was nochtans al een hele dikke paprika en mooi glimmend en mooi van vorm. daarom liet ik vanochtend mijn echtgenoot een groene paprika meebrengen toen hij boodschappen ging doen: om eventueel verschil te zien en ja, hierin zat wel een zaadlijst. nu is mijn vraag: wat is dit? hoe kan dit? of zijn de mijne nog niet klaar om geplukt te worden en wanneer dan wel? of is dit afhankelijk van de soort? kan je me hierbij helpen?
fijn weekend en groetjes, Sonja ps: het boek is gisteren nog niet toegekomen, dus ik hoop op vandaag! leuke avondlectuur!

Ruud & Diana 26 juli 2020 om 08:42

Hallo Sonja,
Ik weet ook niet precies wat het is, ik denk dat het iets te maken heeft met een minimal bevruchting of iets dergelijks. Ik zie het hier heel vaak hoor, sommige rassen lijken er ook wat meer ‘last’ van te hebben en het is geen ziekte, geen defect en geen plaagdier; sommige paprika’s hebben nog wel wat wit van de zaadlijst van binnen (richting het steeltje) maar zitten er gewoon weinig of geen zaden in, of hooguit wat kleine grijzige stipjes. Het heeft zeker niets met ‘rijpheid’ om te plukken te maken, alle groene paprika’s zijn onrijp en of je die piepjong oogst of wacht tot ze groot en oud genoeg zijn om te verkleuren maakt voor die zaden niets uit (wel voor de smaak want die wordt dan al iets milder). Misschien heeft iemand anders die je vraag leest een uitleg voor je maar het is in ieder geval niet vreemd en je kunt de paprika gewoon eten (en de kans is groot dat de volgende groene paprika die je oogst van die plant wel gewoon een zaadlijst en witte onrijpe zaden heeft).
Ik hoop dat je de agenda ondertussen in huis hebt en er blij mee bent!
Diana

segers sonja 26 juli 2020 om 13:04

Hallo Diana,
dank je wel voor je reactie, nu ben ik wel gerust hoor! en we zien wel bij de volgende pluk of er dan iets in zit?!
neen, nog steeds geen boek, elke morgen krijg ik bericht van bezorging in de loop van de dag en telkens in de namiddag wordt het een dag opgeschoven, nu is het voor maandag,, morgen dus, duimen maar! wellicht door de drukte bij post NL. ben wel razend benieuwd hoor, elke dag nog een beetje meer natuurlijk, wachten om zoiets is toch echt wel lastig hoor, voor mij dan toch! groetjes, dank je wel en fijne zondag! Sonja

segers sonja 27 juli 2020 om 15:31

Hallo Diana,
gewoon even zeggen dat het boek is toegekomen, het ziet er fantastisch uit en stevig en overzichtelijk, ik ga ervan genieten en van opsteken, zeker weten! groetjes,Sonja
oh ja, dank je wel voor het persoonlijk briefje, is altijd net dat ietsje meer als je iets bestelt.

Ruud & Diana 28 juli 2020 om 07:59

Hallo Sonja,
Goed om te horen dat je de agenda ondertussen hebt ontvangen!
Ik hoop dat je er veel plezier van krijgt! Ik heb er zelf deze week ook nog even in opgezocht wat ik nu kan zaaien voor de plaats waar de bietjes en stengeluitjes hebben gestaan :-).
groetjes,
Diana

Carine p 23 augustus 2020 om 23:09

Dag Diana en andere keukenprinsen en princessen 🙂
Ik wilde nog even een ideetje meegeven dat ik vorig jaar met 1 portie geprobeerd heb en ik vond heel succesvol. De paprika’s in de oven laten garen, laten afkoelen en pellen. Ik heb zo’n portie ingevroren om te zien of de structuur nog goed bleef en idd het blijft heel goed. Ik gebruik dit graag als hapje zoals op een stukje brood met ansjovis of op de pizza. Groetjes carine

Ruud & Diana 24 augustus 2020 om 09:01

Hallo Carine,
Dank voor de tip!
Ik heb toevallig gisteren paprika’s geroosterd, samen met uien en tomaten, voor ketchup en voor een nieuwe poging van de ‘Hollandse sambalsaus’ (en ik wil ook ‘adobo-sambal’ gaan maken).
Ik vind paprika heel lekker en geroosterd nog veel lekker dus ga het zeker proberen!
groetjes,
Diana

Marcella Boer 30 september 2020 om 16:41

Beste Diana,

Jouw artikelen bevatten echt de beste informatie die ik tot nu toe kan vinden voor het kweken in mijn moestuintje, geweldig!

Ik heb een vraag waar ik het antwoord zelf niet 100% op weet. In het artikel over de peperplanten vertel je over het overwinteren van de peperplanten, wat ik dit seizoen voor het eerst wil gaan proberen. Nu is mijn vraag of dit ook mogelijk is met mijn paprikaplanten? (3 bij elkaar in 1 pot buiten, zoals jij tipte in een artikel – werkt fantastisch)
Het lijkt mij dat dit kan, aangezien de peper- en paprikaplanten in feite dezelfde familie zijn, maar heb jij hier ervaring mee?

Groetjes Marcella

Ruud & Diana 1 oktober 2020 om 13:49

Hallo Marcella,
Dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen!
Ja, paprikaplanten behoren tot de groep Capsicum annuum en zijn dus vast, al zegt de naam wat anders.
Ik heb wel peperplanten geprobeerd te overwinteren maar nog nooit paprikaplanten. Maar het is dus zeker de moeite van het proberen waard, al zullen ook paprikaplanten ook gevoelig zijn voor ziekten en schimmels als ze in huis overwinteren (hier moet dat op een te donkere en vochtige zolder en dat zorgt grotendeels voor het mislukken). Zoek vooral een plaats in het volle licht waar het niet te koud wordt, een lichte en zonnige slaapkamer lijkt vooralsnog de beste plek.
groetjes,
Diana

Henrieke 7 oktober 2020 om 22:10

Beste Diana,
Wat een interessant artikel!
Ik ben een beginnende moestuinierder en heb een moestuin in de kas.
Dit jaar en vorig jaar heb ik een poging gedaan tot paprika’s kweken maar ze kleuren niet mooi aan de plant en worden dan bruin en lijken te verschrompelen. (ik had dit probleem overigens bij mijn aubergines ook)
Heb jij een idee wat er aan de hand kan zijn?
Zelf denk ik dat het mogelijk iets met de bemesting zou kunnen zijn.
Dus mijn tweede vraag is: hoeveel/waarmee bemest je de paprika’s en hoe vaak?

Groetjes, Henrieke

Ruud & Diana 8 oktober 2020 om 16:12

Hallo Henrieke,
Dat paprika’s niet rijp worden kan ook gewoon komen doordat je laat hebt gezaaid of een lat ras ras hebt gezaaid waarvan de paprika’s pas ver in de herfst rijpen. Maar dat de paprika’s bruin worden is wel vreemd, of dat iets met bemesting te maken heeft durf ik niet te zeggen. Als er iets mis is met de bemesting zou je dat ook aan de planten moeten zien (planten die klein blijven en geel blad krijgen). Het klinkt bijna ook een beetje als neusrot (waarbij door vochtgebrek er bruine ingezonken plekken op de paprika’s ontstaan). Of het zou een ziekte of plaag kunnen zijn. Ik heb even voor je gezocht, gegoogeld op ‘sweet pepper diseases fruit turning brown’, en dan vind ik wel een aantal afbeeldingen en websites waar verschillende oorzaken worden genoemd. Wellicht kun je zelf even op de genoemde term googelen want de verschillende ziekten en plagen geven verschillende soorten bruine plekken in verschillende tinten bruin.
Ik hoop dat je hiermee in ieder geval een beetje op de goede weg bent geholpen!
Diana

Leonie Haas 13 januari 2021 om 21:20

Hoi Diana, ik ga komende week ook mijn paprika’s zaaien in een propagator, spannend! Voor het eerst 🙂 propagator is net binnen, de groeilamp ook. Ik wil graag nog wat weten over paprika’s toppen, daar lees ik eigenlijk niks over bij jou? Wel dat je de stam leeg houdt tot 30cm hoogte, maar ik dacht dat toppen ook moet? En zo ja, wanneer doe je dat en hoe doe je dat het beste? Groetjes Leonie

Ruud & Diana 14 januari 2021 om 10:10

Hallo Leonie,
Ik houd er zelf van om de stam tot een hoogte van ongeveer 30 centimeter (waar de plant zich vertakt) vrij te houden. Naar mijn mening levert het het snelst bloemen en vruchten op. Je kunt een paprika (en peper) ook toppen. Door de top te verwijderen stimuleer je de groei van zijscheuten (dat wat ik dus consequent weg blijf halen). Die zijscheuten gaan vervolgens na een centimeter of 30 vertakken en daar hun eerste bloemknoppen maken. Dat duurt dus in principe iets langer dan wanneer je de top niet had weggehaald want daar zouden dan bij de eerste vertakking al bloempjes kunnen verschijnen. Je kunt dus voor het één of voor het ander kiezen maar nooit voor allebei want dan is er niets meer over. Je maakt de keuze: toppen en de plant op zijscheuten opkweken. Of de plant zich zelf op ongeveer 35-30 centimeter te laten vertakken en de zijscheuten daaronder juist wegnemen. Er zijn trouwens ook mensen die geen van beide doen, ook dan komt er zeker oogst hoor, maar die zijscheuten produceren pas later in het seizoen en ze groeien vaak laag bij de grond en zijn vaak wat langer en slungeliger (omdat ze onderin de plant minder licht krijgen).
Misschien is het leuk om eens bij 2 zaailingen van hetzelfde ras en op dezelfde tijd en manier gezaaid en verzorgd de 2 verschillende ‘technieken’ toe te passen en dan te kijken welke van de 2 als eerste bloeit, rijpe vruchten geeft en welke de beste opbrengst geeft. Als iemand al eens zo’n testje heeft gedaan hoor ik heel graag de uitkomst!
groetjes,
Diana

Leonie Haas 14 januari 2021 om 19:32

Dank je wel Diana, ik ga het proberen en zal de test toepassen! Goede tip. Ik probeer eraan te denken na het seizoen de uitkomst te delen 🙂 groetjes Leonie

Fien De Smet 7 maart 2021 om 19:38

Hallo Diana,

Bedankt voor alle info in jouw artikel. Ik zaaide voor het eerst paprikaplantjes. Die staan nu per 3 in P9 potjes en groeien mooi. Ik wil ze uiteindelijk in een pot buiten kweken. Mijn vraag is wanneer ik ze in een grote pot steek dan? Is dat ook pas op het moment dat ze naar buiten gaan? Zo ja, hebben die drie planten dan nog genoeg plaats, zo samen in dat P9 potje?

Alvast bedankt!

Ruud & Diana 7 maart 2021 om 22:31

Hallo Fien,
Je mag zelf weten wanneer je ze over gaat planten want dat hangt af van de ruimte die je voor de planten hebt. Als je veel ruimte hebt kun je ze verpotten wanneer er al flink wat worteltjes onderuit de afwateringsgaten groeien. Je zult de planten nog een paar weken binnen moeten houden (en zelf heb ik dus geen plaats voor zoveel grote potten, het staat hier met 9-centimeterpotjes allemaal al heel krap in de vensterbanken). Je verpot inderdaad het hele potje met 3 zaailingen in de grotere pot.
Hier gaan de zaailingen in de potjes waar ze nu in staan uiteindelijk rond half april naar de kas waar ik ze dan binnen enkele weken in de grond uitplant. Voor buiten zul je moeten wachten tot je begin mei kunt zien dat er tot half mei (IJsheiligen) geen nachtvorst meer komt (tenzij je de mogelijkheid hebt om de potten bij verwachte koude nachten weer binnen te zetten, dan kun je ook zo rond half april de potten al eens voorzichtig buiten zetten (en goed op de weerberichten letten).
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana

Fien 8 maart 2021 om 09:05

Hallo Diana,

Zeker en vast! Hartelijk dank voor jouw hulp. Ik was een beetje bang dat de wortels niet sterk genoeg zouden worden in de kleine potjes, maar ik heb ook niet zoveel plaats helaas. Tenzij ik ze nog eens extra zou verpotten naar een iets groter potje, maar dat is misschien ook geen goed idee.

Fien De Smet 18 april 2021 om 20:06

Hallo Diana,

Intussen gaat het best goed met mijn paprikaplanten. Ik volg jouw tips goed op :-). De eerste bloemen zijn tevoorschijn gekomen en ik lees hier en daar dat je deze best kan verwijderen. Doe jij dat ook? Alvast bedankt!

Ruud & Diana 19 april 2021 om 09:13

Hallo Fien,
Leuk om te horen! Ook hier zie ik de eerste bloemknopjes verschijnen. Mijn ervaring is dat als je bloempjes verwijdert, ze vooral nieuwe bloempjes maakt. Ik laat ze dus maar zitten. Als ik er in de kas niet tegen tik worden ze niet bevrucht en vallen ze uiteindelijk vanzelf af. Mocht een bloempje wel worden bevruchten en krijgt zo’n jonge plant wel een vruchtje, dan knip ik dat er wel in een zo vroeg mogelijk stadium vanaf, want daar is ze wel echt nog te jong/klein voor.
Heel veel plezier en succes met de paprika’s!!
Diana

Fien De Smet 8 mei 2021 om 13:50

Dag Diana,

Vanaf wanneer mag je de bloemetjes tot paprika’s laten uitgroeien? Ik heb heel veel bloemetjes en hier en daar wordt er al eentje een klein paprikaatje. Tot wanneer neem ik deze best weg? De planten staan nog steeds binnen. Moeten deze ook worden afgehard voor ze naar buiten mogen?

Bedankt alweer!

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 09:21

Hallo Fien,
Dat hang af van het ras, hoe groot de zaailing is, of ze in de grond of pot staat, en het moment in het jaar. Ik heb wel eens een Monkey Face peperplant gehad die bij het uitplanten begin begin mei al wat vruchtjes van ruim 5 centimeter had hangen (de zaailingen zelf waren amper 20 centimeter hoog). Ik besloot het zo te laten en dat resulteerde in 3 rijpe maar kleine pepers in juli en een plant die nog steeds heel klein was. Sindsdien laat ik planten altijd bloeien (want al die bloempjes verwijderen heeft weinig zin, ze maakt daarna alleen maar nieuwe bloempjes). Maar ik tik niet tegen de zaailingen en dus worden de bloempjes niet bevrucht en vallen af (en als er wel één wordt bevrucht knip ik het pepertje of paprikaatje af). Op het moment dat ik ze uitplant laat ik ze los, dan mogen ze zelf bedenken wanneer ze bloeien en vruchten willen maken.
groetjes,
Diana

Tom 22 mei 2021 om 15:01

Hoi, wij hebben een grote half ronde plastic koepel kas. 1.70 hoog. De courgettes gaan hier heel goed in. Alleen de gekochte paprika’s (25 cm hoog) lijken het veel te warm te vinden. We wonen in het westen van Frankrijk en op een zonnige dag is het in de kas nu al bijna niet vol te houden zo warm. De blaadjes gingen slap hangen, na een nacht buiten was het weer in orde. Ik heb ze in grote bakken staan, zodat ze in de winter naar binnen kunnen. Ik wil ze graag in de kas, zodat er minder kans is op ongedierte of vogels/konijnen die het blad eraf trekken. Kunnen d plantjes tegen zeer hete temperaturen?

Ruud & Diana 23 mei 2021 om 09:29

Hallo Tom,
Paprika’s kunnen heel goed tegen warmte, ze staan hier elk jaar in de kas en daarin kan het op een zonnige warme dag in de zomer wel boven de 50 graden worden. Ze moeten natuurlijk wel eerst wennen aan die warmte, zet ze vooral in de kas in een bewolkte en dus relatief koele week. En zorg voor voldoende vocht. En zorg ervoor dat als het echt zo warm wordt, je ramen en deuren openzet. En je kunt eventueel ook nog kalken (de kas wit maken met bijvoorbeeld temperzon) zodat de zon niet kan branden. Op de allerwarmste dagen hangen de blaadjes hier ook wel eens wat slap, het is een reactie waarbij de planten zichzelf beschermen, in de avond gaat dat weer over. Maar het is wel een teken dat de planten het zo warm hebben gehad dat luchten, voldoende vocht, kalken en/of open ramen en deuren nodig is.
groetjes,
Diana

Fien De Smet 14 juni 2021 om 10:11

Dag Diana,

Mijn paprikaplanten doen het nog steeds goed. Ik heb wel héél veel kleine paprikaatjes hangen nu. Laat ik dit gewoon gebeuren of moet ik dit minderen zodat deze wel allemaal groot en rijp kunnen worden? En moet ik de groei van de plant zelf stoppen? Deze is nu echt al bijna 1,5 meter. Bedankt!

Ruud & Diana 15 juni 2021 om 09:22

Hallo Fien,
Ook hier hebben de pas 30 centimeter hoge plantjes al veel bloempjes en ook mini/paprikaatjes. Ik ga er altijd maar vanuit dat de plant zelf weet wanneer ze toe is aan het maken van vruchten en de hoeveelheid bepaalt. Maar je schrijft dat je plant 1,5 meter hoog is. Een volwassen paprikaplant in augustus is hier slechts 60 tot 70 centimeter hoog. Als je plant 1,5 meter hoog is zul je waarschijnlijk extra stikstofrijke voeding hebben gegeven. Ik zou dan zelf nu voorlopig wel stoppen met het geven van voeding. Misschien zou ik, als alle paprika´s groot en rijp zijn en de plant weer begint te bloeien, weer een klein beetje voeding geven. Maar een plant van 1,5 meter klinkt als teveel of te vaak voeding, en uiteindelijk gaat dat bijna altijd ten koste van de gezondheid van de plant en de smaak van de vruchten.
groetjes,
Diana

Wieske Overbeek 29 juni 2021 om 00:10

Beste Diana,
Ik heb dit jaar voor het eerst een kasje en heb daar ook paprika’s in staan. Gezaaid in februari en vanaf april in een grote pot in de kas. Ze groeiden zeer voorspoedig en zijn inmiddels ca. 70cm hoog, maar nu pas vertakking en bloemen. De laatste dagen wordt van sommige planten het blad nu slap en geel. We bewateren dagelijks automatisch, maar ik heb niet het idee dat het teveel is, de grond is echter zeker niet droog. Ik heb bijgemest met een vloeibare moestuinmest N4K6 en in de 30 literpot (4 planten) zit een mengsel van kokospotgrond en biologische moestuingrond. De kas staat de hele dag open en ligt vanaf een uur of 4 in de schaduw.
Heb je een idee wat er mis is en wat ik eraan zou kunnen doen?

Ruud & Diana 29 juni 2021 om 09:13

Hallo Wieske,
Paprika’s houden niet van constant natte voeten, elke dag water geven lijkt mij niet goed, laat de grond vooral ook eens een paar dagen opdrogen.
Daarnaast kunnen paprika- en peperplanten wel tijdelijk het blad wat laten hangen als het erg warm in de kas wordt, goed luchten is dan extra belangrijk.
En tot slot zijn je planten wel erg groot, hier begint de eerste vertakking en bloei al wanneer ze ongeveer 30 cm hoog zijn. Je extra hoge planten hebben waarschijnlijk stikstofrijke voeding gekregen (want stikstof zorgt voor de groei van blad en stengels). Dat betekent dat de planten waarschijnlijk niet heel stevig zijn en veel en grote mooie donkergroene bladeren hadden. Maar het maakt de planten ook zwak, het kost de plant veel energie om voor niet teveel verdamping te zorgen.
Het klinkt niet alsof je slecht voor je planten zorgt, het klinkt eerder alsof je te goed voor ze zorgt :-). Geef vooral minder vaak water en stop ook even met het geven van voeding zodat de planten wat kunnen herstellen van hun te snelle en forse groei. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, en dat het gaat helpen!!
groetjes,
Diana

Wieske Overbeek 29 juni 2021 om 10:47

Hallo Diana, bedankt voor je snelle reactie en je complimenten over mijn goede zorg. Het zou best eens kunnen dat ik ze te veel verwend heb, want ik had met pasen ook zaailingen aan mijn dochter gegeven. Die staan bij haar nog steeds op de vensterbank in hun P12 potje, maar daar zitten er wel al paprika’s aan! Ik ga ze op rantsoen zetten.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief