Ananaskers

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van    :

  • Synoniemen:     Goudbes, Kaapse kruisbes
  • Latijnse naam:   Physalis peruviana (en Physali pubescens voor de kleine vorm)
  • Engelse naam:     Cape gooseberry, Inca berry, Ground cherry
  • Duitse naam:     Kapstachelbeere
  • Franse naam:     Groseille du cap, Coqueret de Pérou

De ananaskers is familie van de Physalis alkekengi (die lage vaste planten met oranje lampionnetjes die vroeger zo bekend waren maar je tegenwoordig niet vaak meer zo vaak in tuinen vindt – waarschijnlijk mede omdat ze nogal kunnen woekeren). En ze is ook familie van de Physalis ixocarpa, de Tomatillo.

De lampionnetjes zijn dan ook de gemene deler bij deze planten. Je ziet ananaskers wel eens in de wat meer gespecialiseerde groentewinkels liggen, zeker rond de feestdagen, en in restaurants wordt ze ook regelmatig als eetbare garnering gebruikt (met het gedroogde lampionnetje naar boven omgevouwen, soms gedoopt in chocolade).

Ananaskers is dus een bes, geeloranje van kleur, zo’n 2 centimeter groot en de smaak is licht zoet met een fris zuurtje erin. Je kunt er nog wel jam, etc. van maken maar ik geef eerlijk toe dat er hier maar zelden ananaskersen thuis komen, hier peuzelen we de besjes gewoon bij de planten op, lekker als ze nog een beetje warm zijn van de zon. De opbrengst per plant is ook niet zo groot dat je er liters jam van kunt maken, al kan 1 plant zeker wel tientallen tot meer dan 100 besjes geven.

PLANT

Van nature komen deze planten voor in Zuid-Amerika, je kunt dan al bedenken dat ze van veel warmte houdt. In Nederland kan de oogst daarom nog wel eens wisselend zijn, veel hangt af van een mooie zomer, maar zeker ook van haar standplaats. In de slechtste tuinzomer ooit van 2011 heb ik de planten voor de oogst verwijderd omdat ze toen helemaal platgeregend en omgewaaid waren. Maar in een andere slechte zomer van 2012 had ik 3 planten Physalis pubescens in een pot gezet – wel regen maar de planten lagen dus niet in de kletsnatte modder en gaven toen ondanks de koele, natte zomer toch een prima opbrengst. In 2016 (toch zeker ook geen geweldige zomer) had ik een geweldig goede opbrengst in een verhoogde bak.

Zorg dus voor een warm en zonnig en beschut plekje. Je behandelt de planten als éénjarigen. En mocht je de mogelijkheid hebben om haar in een verhoogde bak of in een pot te kweken, dan zou dat dus de voorkeur hebben: de grond in pot en verhoogde bak warmt sneller op in de zon, en kan niet kletsnat worden. Je kunt voor beiden zorgen dat er een ideale grondmix in pot of bak zit (luchtig, humusrijk). Ze houdt in ieder geval duidelijk niet van onze vette, koude, plakkerige klei.

TEELTWIJZEN EN RASSEN

Ananaskers is eigenlijk een vaste plant, maar niet winterhard. Je kunt haar gelukkig in Nederland als eenjarige telen. Er zijn van de Physalis peruviana wel wat verschillende rassen, die eigenlijk allemaal wel erg op elkaar lijken hoor. Verschillende rassen geven wat grotere of kleinere planten, en wat grotere of kleinere bessen, wat meer of minder opbrengst, maar er bestaan dus geen rassen in andere kleuren of smaken. Ik heb zelf de Sud-Tirol eens geteeld, de Pineapple en de Aunt Molly.

Wel duidelijk anders is de eerder genoemde Physalis pubescens – enige jaren geleden eens gekocht bij De Nieuwe Tuin omdat daar werd gezegd dat ze vroeger is dan de grote ananaskers, en dat klopt ook. Zelfs in een matige zomer geeft de pubescens nog een vroege en goede oogst. En dat voor zo’n klein plantje. Want waar de Physalis peruviana wel een hoogte en breedte van wel zo’n 80-90 centimeter kan halen, wordt de pubescens niet veel groter dan een centimeter of 40 tot 50. Vooral erg leuk voor de teelt in potten en bakken want de planten hangen dan wat over de rand (en het voordeel is dat de besjes schoner blijven omdat ze niet op natte grond liggen, de planten het dus wat beter doen omdat ze lekker warm in pot of bak staan zonder overvloedige regen, etc.).

En de Physalis pubescens geeft voor zo’n klein plantje zeker ook een prima oogst, de besjes zijn wel duidelijk een maatje kleiner (ongeveer 1 centimeter groot, ten opzichte van gemiddeld 2 centimeter groot voor een ras van een Physalis peruviana). Maar even lekker van smaak. En in aantal geeft ze gewoon een prima opbrengst.

Ik heb enige jaren geleden een keer een Physalis peruviana in de kas geteeld, in de hoop op extra veel oogst. Leer van mijn fouten en doe het niet 🙂 !! Wat ik kreeg waren enorme planten van meer dan 150 cm hoog met lange slappe stelen en amper vruchtjes. Of de luchtvochtigheid te hoog is in de kas, of dat er gewoon te weinig bestuivers komen (wellicht een combinatie van die twee), het was in ieder geval niet voor herhaling vatbaar. Vooral buiten telen dus!

OPKWEEK

Zaai ananaskers (zowel de Physalis peruviana als de Physalis pubescens) niet te vroeg. Net als de Tomatillo kiemen ze snel en groeien ze nog sneller, en je kunt ze toch niet voor mei buiten uitplanten, simpelweg omdat ze geen vorst kunnen verdragen.

Zaai de zaden dus ergens tussen half maart en half april, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 7 tot 10 dagen. De zaailingen mogen na 12 mei (IJsheiligen) buiten uitgeplant worden. Houd je wel zo ongeveer aan deze regels; ik heb ook wel eens van mensen gehoord dat ze haar pas in mei zaaiden en geen oogst hadden omdat die te laat viel; zaai niet te vroeg maar dus ook zeker niet te laat!

STANDPLAATS / BEMESTING

Geef de planten een warm, zonnig en beschut plekje. Spit in de winter wat compost onder voor een goede luchtige grond (die wel vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft). Je kunt de grond van te voren wat opwarmen door er een week of 2 voor het planten zwart plastic over te spannen (zo komen de in de huiskamer gegroeide wortels niet ineens in nog wel behoorlijk koude volle grond terecht).

Zoals eerder gezegd; beter is het nog om ananaskers in een verhoogde bak of in pot te telen.

Geef ananaskers zeker niet teveel voeding, veel stikstof zorgt voor veel blad en stengels en groei maar dat gaat ten koste van de opbrengst aan vruchtjes, een handje algemene moestuinvoeding is prima. Voor de volle grond en verhoogde bak geef je een dosis zoals op de verpakking staat aangegeven een week of 2 voor het planten en nogmaals rond juli. In pot gebruik je potgrond, en daarin zit voor 8 weken voldoende voeding, na die eerste 2 maanden zul je moeten gaan bijvoeden, ook dat doe je uiteraard volgens de aanwijzingen op de verpakking.

TEELTZORGEN

Je hoeft de planten niet te dieven, etc. Laat haar vooral groeien zoals ze zelf wil. Het kan handig zijn er een stok bij te zetten om haar te kunnen aanbinden wanneer nodig: de stengels zijn niet heel sterk, bij flinke regenbuien of een zomerstorm kunnen de planten gemakkelijk omwaaien. Dit geldt natuurlijk vooral voor de Physalis peruviana, maar ook de Physalis pubescens kan omwaaien of afbreken. Een Physalis pubescens in pot kun je wel wat gemakkelijker verzetten (tegen het huis aan of onder een afdak, etc.)als het gaat stortregenen of stormen.

Voor beiden geldt dat een laag stro of een andere mulchlaag onder de planten, in volle grond, pot of bak, altijd handig is. Net als bij bijvoorbeeld aardbeien zorgt zo’n mulchlaag ervoor dat er geen/minder onkruid dichtbij de kwetsbare planten groeit, en het zorgt ervoor dat de gevallen rijpe vruchtjes een beetje droog en schoon liggen.

OOGST / BEWAREN

De oogst van ananaskers begint ergens rond eind juli tot eind augustus (afhankelijk van standplaats, de teelt in verhoogde bak of pot of volle grond, een goede of slechte zomer en natuurlijk soort en ras). De oogst van de kleinere besjes van de Physalis pubescens begint altijd het vroegst; soms al rond begin tot half juli. De oogst gaat door tot het weer in de herfst slechter wordt, de besjes niet goed meer rijpen, en de planten het begeven, meestal zo rond eind september.

Je kunt de besjes oogsten en eten wanneer ze rijp zijn. Je kunt dat gemakkelijk herkennen aan de lampionnetjes; die zijn in het vroege stadium groen en gesloten maar wanneer de bessen rijpen, worden ze dor en droog en goudbruin van kleur. Als de lampionnetjes knisperen en breken/scheuren wanneer je er in knijpt kun je het besje zien. Bijna altijd is het besje dan geeloranje van kleur en een beetje zacht bij het duwen op het velletje, en dus rijp genoeg om te oogsten. Heel soms niet, laat het besje dan gewoon nog hangen, ook zonder hoesje zal ze nog narijpen. Bij de Physalis pubescens vallen de besjes vanzelf op de grond wanneer ze rijp zijn (of ze laten dus los wanneer je ze aanraakt).

Zelfs wanneer de besjes al een week op de grond liggen kun je ze nog eten (het papierachtige hoesje beschermt de besjes maar het helpt dus ook om een mulchlaag van stro of wat dan ook aan te brengen). De bessen van ananaskers zijn dan ook best goed bewaarbaar; je kunt ze zeker een week bewaren in een doosje, niet in de koelkast.

ZAADTEELT

Dat is niet heel moeilijk. Oogst 1 of 2 goed rijpe besjes en halveer ze. Druk er met je duimen het sap en de heel kleine lichtbruine zaadjes uit en vang dat op in een bakje. Doe er wat water bij en laat een kwartiertje staan. Na een kwartier schep je eventuele velletjes eraf en de drijvende zaden. De gezonken zaden spoel je schoon in een fijne zeef en doe ze daarna op een schoteltje; daar kunnen ze op een warme, luchtige plaats uit de zon in een paar dagen drogen.

Rassen kunnen natuurlijk heel gemakkelijk kruisen maar ik heb ondertussen ervaren dat ook een kruising tussen Physalis pubescens en Physalis peruviana heel makkelijk en over wat grotere afstanden mogelijk is; in 2017 teelde ik de Physalis Aunt Molly vanuit zelf geoogste zaden; het leverde wat kleinere planten op met ook wat kleinere besjes, in een een enorme opbrengst. Kruisen hoeft dus zeker niet slecht te zijn; als je zo per toeval wat minder grote planten krijgt, met de hoge opbrengst die ook nog vroeger valt, dan heb je alle beste eigenschappen van de 2 soorten verenigd 🙂 . De smaak van de besjes was trouwens nog net zo lekker.

50 reacties op Ananaskers

elly van den bos 25 mei 2019 om 09:56

Wat een uitgebreide uitleg die ik als leek heel goed kon gebruiken.

Ruud & Diana 25 mei 2019 om 20:30

Dankjewel, fijn om te horen!
Diana

Angelique 15 april 2021 om 08:34

Hoi ruuden diana,

Ik probeer al een paar jaar de kleine ananaskers prunosa te laten ontkiemen, maar er is nooit een zaadje ontkiemd .
Ik heb het in zaai en stek grond en in potgrond geprobeert, maar helaas.

Is het een donker of een licht kiemer.
Hoop dat jullie mij meer kunnen vertellen.

Groetjes,

Angelique

Britt 15 april 2021 om 13:57

Hier het zelfde probleem, en ik heb deze zelfs met groeilampen er op staan dus al het advies is welkom!

Ruud & Diana 16 april 2021 om 09:18

Hallo Britt,
Ik hoop dat je iets aan de tips hebt die ik in reactie op Angelique gaf.
Vooralsnog kan ik alleen bedenken dat het fout gaat met de hoeveelheid en soort bedekking van de zaden. Het kan uiteraard wel ook altijd nog te maken hebben met de kwaliteit en leeftijd van de zaden, en met teveel (rotten) of te weinig (verdrogen van het kiempje) water geven.
groetjes,
Diana

Britt 16 april 2021 om 11:58

Dank Ruud en Diana voor jullie reactie. Ik gebruik tot nu toe alleen zaai grond. Ik zal volgend jaar zeker de combinatie met brekerzand proberen! Voor nu koop ik denk ik maar een plantje in de winkel.

Ruud & Diana 16 april 2021 om 09:14

Hallo Angelique,
Allereerst; de zaden van ananaskers blijven ongeveer 3 tot 4 jaar kiemkrachtig, ik weet niet of je meerdere jaren zaden uit hetzelfde zakjes zaait maar dan is er ondertussen een kans dat de zaden niet kiemkrachtig meer zijn.
Alle ananaskers- en tomatillozaden zaai ik in een mengsel van 5 delen potgrond en 1 deel brekerzand, maar zaaigrond is ook prima (alleen moeten de zaailingen na het kiemen dan vlot worden verspeend omdat er minder voeding in zaaigrond zit). Ze is geen uitgesproken lichtkiemer, maar de algemene stelregel dat je zaden 2 tot 2,5 keer zo diep zaait als dat het zaadje dik is geldt ook hier: en aangezien een zaadje van ananaskers heel klein is kun je haar het beste met een dun laagje vermiculiet, of met een laagje brekerzand (van dus maximaal 3 millimeter) bedekken. Hier kiemen de zaden bij kamertemperatuur binnen 10 tot 20 dagen.
Ik hoop dat dit je wellicht een beetje op de goede weg helpt!
groetjes,
Diana

Angelique 18 april 2021 om 09:43

Hoi Ruud & Diana,

Ga jullie advies opvolgen.

Ik laat weten dat het gaat.

Gr,

Angelique

Hennie ter Huurne 26 mei 2021 om 20:07

Ik heb nog wel enkele plantjes.
Waar woon je?

Angelique 26 mei 2021 om 20:29

Hoi hennie,

Ik woon in hilversum

Angelique 23 april 2021 om 07:47

Hoi ruud & Diana,

Kan je de zaden van de ananaskers gelijk na het oogsten gebruiken of moeten ze lang gedroogd worden .

Ruud & Diana 23 april 2021 om 08:34

Hallo Angelique,
Ja hoor, je kunt zeker verse zaden gelijk zaaien, maar ze ook laten drogen zodat je ze nog ongeveer 3 tot 4 jaar kunt bewaren (want dat is het enige nut van het drogen van zaden; dat ze daardoor 1 of meerdere jaren bewaarbaar zijn tot ze weer licht, vocht en een bodem om in te kiemen en te groeien krijgen).
groetjes,
Diana

Nel Persoon 18 juni 2019 om 14:17

Hoi Diana, ik dacht Physalis peruviana gezaaid te hebben. Nu is het bloemetje zacht lila buitenkant met heel zacht geel hartje. Weet jij of dat ook een Physlis is? Kan de foto er niet bij zetten helaas.

Ruud & Diana 19 juni 2019 om 08:56

Hallo Nel,
Ik heb nog nooit lila Physalis peruviana bloempjes gezien.
Ik mail je even, dan kun je me een foto sturen.
groetjes,
Diana

Anoniem 2 juli 2019 om 14:36

Hallo Diana, ik heb geen mailtje ontvangen. Wil je het nog eens proberen? Groetjes, Nel

S.Peters 6 juli 2019 om 22:12

Beste Diana, verkoop jij in het voorjaar ook weer zaden? Kan me dit herinneren van twee jaar geleden kan dat? vr gr S Peters

Ruud & Diana 7 juli 2019 om 09:06

Goedemorgen,
Ik verkoop wellicht komende herfst weer wat zaden die ik in mijn eigen tuin heb kunnen oogsten. Maar dat zijn dan kleine hoeveelheden en daar zit dit jaar geen ananaskers bij (want die staat dit jaar niet in mijn tuin).
http://www.denieuwetuin.be verkoopt er zaden van, en bijvoorbeeld ook http://www.bolster.nl en http://www.123zaden.nl
groetjes,
Diana

Carine p 3 augustus 2019 om 15:58

Dag Diana,
Joepi, de eerste ananaskersen gegeten, super lekker. Best grappig, Ik had de pubenscens en ixocarpa voorgezaaid, maar eerlijk gezegd zijn ze verdord in de kas blijven staan…. gebrek aan water en tijd. Gezien ik alles opnieuw versnipper in de tuin, kwam ik tussen de tomatenrijen de ananaskers tegen (gedeelte weggedaan en gedeelte laten groeien) en de tomatillo’s laat ik groeien tussen mijn boontjes. Zo heb ik nog beide soorten. Tussen haakjes, gedroogd vond ik dit ook heel lekker. Groetjes carine

Joke 11 augustus 2019 om 18:55

Hoi wij dachten ananas kers geplant te hebben, de lampionnetjes barsten nu open en worden papierachtig. Omdat de bessen zijn ruim 5 cm, lijken het wel tomaten. Binnenin barstensvol kleine pitjes en inderdaad zoet en fris. Is het normaal dat ze zo groot worden? Rijpen ze gewoon door.?

Joke 11 augustus 2019 om 19:05

Ik heb even verder gelezen en kwam tot de coclusie dat ik blijkbaar tomatillo’s als plant heb. Vreemd want op het zakje stond toch echt ananaskers. De oogst zal groot zijn, we zien wel wat we er mee doen. Leuke info op deze site trouwens!

Ruud & Diana 11 augustus 2019 om 21:17

Hallo Joke,
Wat bijzonder! Tomatillo en ananaskers zijn nauw verwant. Ik heb zelf nog nooit zulke grote ananaskersvruchten gezien, het klinkt inderdaad meer als tomatillo. Maar het verschil is makkelijk proeven want ananaskers is altijd min of meer geel en zoet, en tomatillo is groen of paarsachtig of groen/paars gevlekt en is nooit zoet maar smaak fris, kruidig en tomaatachtig. Als het lampionnetje papierachtig is en de vrucht een beetje glad en vettig/plakkerig aanvoelt is ze rijp genoeg om te proeven.
groetjes,
Diana

Lydia 24 september 2019 om 22:06

Hoi Diana,

Dank je voor je uitgebreide verhaal. Ik heb ananaskers wel in potten gehad, was prima, aardige opbrengst. Dit jaar heb ik 3 planten in onze nieuwe kas uitgeplant. En daarom wil ik reageren, want een opbrengst, je wil het niet geloven. Ik kan bijna dagelijks wel 2 bakjes rapen (van die champignonsbakjes). Maak verschillende sauzen, doe ze door de salade en eet ze natuurlijk ook gewoon tussendoor. De planten zijn inderdaad enorm, maar hangen nog steeds vol vruchten. Daar wordt een mens erg blij van!
Groet, Lydia

Ruud & Diana 25 september 2019 om 08:43

Hallo Lydia,
Dankjewel voor het delen van je ervaring, leuk om te horen dat de opbrengst in de kas zo groot was!
Misschien ga ik het ook eens proberen, hier was mijn ervaring met een tomatillo in de kas heel teleurstellend, en ik zou denken dat ze, omdat ze zo nauw verwant zijn, dat ook zou gelden voor ananaskers. Goed om te horen dat dat dus niet zo is!
groetjes,
Diana

Frederik 4 oktober 2019 om 17:22

Diana, je teleurstellende ervaring in de kas kan te maken hebben met bemesting:
“Very good crops are obtained on rather poor sandy ground. If the soil is too rich it encourages leaf production at the expense of fruiting. Even moderate fertiliser tends to encourage excessive vegetative growth and to depress flowering. ” (Seedaholic)

Ruud & Diana 4 oktober 2019 om 20:43

Hallo Frederik,
Onze vette klei is altijd al vrij voedzaam. Maar het viel me toen ook op dat er wel bloei was maar weinig of geen vruchtzetting. Wellicht een te rijke grond maar daarnaast ook een te hoge luchtvochtigheid (gok ik), of te weinig insecten. Misschien waag ik nog eens een nieuwe poging, dichter bij de deur, voor meer lucht en kans op bestuiving, maar ik zal dan zeker ook rekening houden met de bemesting, dank voor de tip!
groetjes,
Diana

wietske 15 augustus 2021 om 09:43

hoi Lydia,

ik heb dit jaar voor het eerst de ananas kers gezaaid en heb een grote opbrengst.
Nu vinden ze het hier niet echt geweldig lekker. Ik zag dat jij verschillende sauzen maakt kun je mij een paar recepten linken sturen . via internet kom ik zelf er nl niet zo goed uit.

Katja 25 september 2019 om 08:37

Beste Diana,
Ik heb dit jaar voor het eerst ananaskers gezaaid. Daarna uitgeplant in een grote mortelkuip. Het werden mooie grote stevige planten. Vele weken geleden verschenen de eerste bloempjes en daarna steeds meer lampionnekes. Zij zijn echter nog steeds groen en gesloten. Denk je dat ze nog zullen rijpen nu?
Groeten,
Katja

Ruud & Diana 25 september 2019 om 08:47

Hallo Katja,
Dat hangt uiteraard ook af van het weer, zodra de nachten te koud worden zal het niet meer lukken, maar als oktober nog een mooie maand wordt met wat zon en niet te lage temperaturen zouden ze dus zeker nog kunnen rijpen.
Mocht het niet meer lukken, zaai dan vooral volgend jaar eerder en kies een soort/ras dat vroeg genoeg is voor de teelt in ons koele klimaat. Ik heb zelf wat planten van de kleine Physalis pubescens staan en daar kan ik al vanaf half juli van oogsten.
Ik hoop dat het nog gaat lukken om de bessen te laten rijpen!
Diana

Willy Wit 4 oktober 2019 om 14:26

in de kas en in de groentetuin naast de bonen gezet. Zowel in de kas als buiten doen ze t fantastisch. In de kas zijn ze wel anderhalve maand eerder rijp. In de kas geen extra maatregelen genomen. Er wordt wel veel gelucht en deuren staan de hele zomer open.

Judith 25 oktober 2019 om 22:00

In het voorjaar een paar plantjes gekregen en zomaar in de bak gezet. Door de droogte is veel groente niets geworden, maar de physalis planten groeiden tegen de klippen op. En nu rijpen er nog steeds lampionnetjes en lekker besje erin. Volgende week zal het wel afgelopen zijn met de nachtvorst die eraan komt. Dus het kan nog best op een beschutte zonnige plek zoals in mijn tuin. Volgend jaar probeer ik het weer.

Tiny van Laarhoven 8 januari 2020 om 15:38

Hallo Diana en Ruud! Ik ben vandaag even naar mijn moestuintje geweest omdat het weer begint te kriebelen! Tot mijn verbazing zag ik dat de physalis peruviana die ik vorig jaar mei als plantje van ongeveer 20 cm kado kreeg nog tientallen vruchten draagt. de lampionnetjes zijn helemaal verdroogd maar de vruchten nog mooi donkergeel en stevig. Ik heb ze niet geproefd omdat ik het een beetje eng vond maar nu ik weer thuis ben heb ik daar spijt van dus als ik het weekend terugga wil ik zeker even proeven. Mijn vraag is nu, zou ik de plant snoeien of zeggen jullie dat hij dan toch niet meer zal dragen dit jaar en ik beter een nieuwe kan opkweken?

Ruud & Diana 9 januari 2020 om 11:37

Hallo Tiny,
Het weer is heel vreemd, het heeft amper gevroren, ook hier staan er nog heel veel soorten in tuin en kas die normaal gesproken al lang ‘dood’ zouden zijn.
Dat de ananaskers in de volle grond nog leeft is wel heel bijzonder en nieuw voor mij. Daarom durf ik ook niet met zekerheid antwoord te geven op je vraag en kan ik alleen vertellen wat ik zou doen.
Ik weet bijna zeker dat je de vruchten, als ze nog stevig zijn, gewoon kunt eten hoor. En ze is in Zuid-Amerika een overblijvende plant en dus niet eenjarig. Dat betekent dat ze wellicht de winter kan overleven (als het niet alsnog gaat vriezen, het is uiteindelijk pas januari). Ik zou er nu dan ook niets aan doen, als je snoeit en het wordt daarna alsnog heel koud en/of nat gaat de plant alsnog verloren. Ik zou de plant gewoon laten staan, wellicht met vliesdoek afdekken als er nog een koudeperiode komt. En als de plant rond eind maart nog steeds leeft zou ze voorzichtig uit kunnen willen gaan lopen. En dat is dan het moment om haar wat terug te snoeien (dode takken en bladeren en iets terugsnoeien op een naar buiten gerichte knop).
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt, en ik ben heel benieuwd of ze blijft leven en hoe het dan verder gaat, ik hoop dat je dat hier later nog eens wilt melden!
groetjes, Diana

celise spelt 16 januari 2020 om 14:35

Ik liep vandaag door mijn tuin en zag dat de ananaskers zichzelf heeft uitgezaaid. De zaailingen zien er mooi stevig uit en hebben al een viertal bladparen. Ik ga ze in potten zetten en bij eventuele vorst afdekken en hopen dat ze de eerste maanden goed doorkomen.
groetjes,
celise

Jan 4 maart 2020 om 21:27

Mooie uitleg weer, ik ga het ook dit jaar kweken! Ik heb nog wel een vraagje, vanaf wanneer kun je ananaskers in de kas voorzaaien?
Groeten, Jan.

Ruud & Diana 5 maart 2020 om 21:06

Hallo Jan,
Dankjewel! Ik zaai ze zelf in maart in huis.
Als je ze in de onverwarmde kas wilt zaaien zou ik wachten tot begin-half april.
Veel plezier en succes met het zaaien!!
groetjes,
Diana

Koen 1 mei 2020 om 21:28

Hallo Diana

Van de winter zag ik nog een paar besjes van de ananaskers, die er nog goed uitzagen en niet waren gerot of uitgedroogd. Proeven durfde ik niet, maar ik vond het wel bijzonder dat ze zolang goed kunnen blijven. Verder heb ik eind maart ananaskers voorgezaaid voor dit jaar, die nu al vruchtjes geven, ze zijn welliswaar nog groen.
Ik vroeg me nog wel af wat de plantafstand is, als ik haar in de vollegrond in de kas zet. Ik heb begrepen dat het forse planten kunnen worden, maar u schrijft bij de tomatillo’s dat dit 40×30 is.

Groetjes,
Koen

Ruud & Diana 2 mei 2020 om 09:16

Hallo Koen,
Ja, in de afgelopen zachte winter zijn er hier ook wel soorten geweest die niet dood gingen, of later. En ik vind de laatste jaren ook in het voorjaar wel eens wat zaailingen van ananaskers, ook weer afhankelijk van de winter.
Ik houd voor de gewone (grote) ananaskers 40 x 50 centimeter aan (een tomatillo groeit hier flink hoger maar slanker en een ananaskers lager en breder). De kleinere ananaskers (Physalis pubescens) zet is wel wat krapper. Het zou kunnen dat ze in de kas nog wat forser wordt (zoals bijvoorbeeld een courgetteplant nog wat groter wordt in die beschermde en extra warme omstandigheden). Uiteraard hangt het ook nog af van het ras en wat je haar als voeding geeft (niet teveel stikstofrijke mest want dat geeft grotere planten maar minder vruchten).
groetjes,
Diana

Jaak Van Der Eeken 28 mei 2020 om 14:35

mijn plant is momenteel ca. 3 meter hoog (als kleine plant gekocht vorig jaar, dus niet zelf gezaaid) met tientallen vruchten en ook nog heel veel bloemen…geef regelmatig water maar sinds deze morgen laten bladereen zich hangen… !! ??
kan hij te nat staan want staat in grote hoge bloempot en deze staan dan nog in een kuip met water…te nat ?? kan dat ?
wie weet er raad please… want wil de plant niet verliezen !

Ruud & Diana 28 mei 2020 om 20:55

Hallo Jaak,
Ik heb je mailadres in je bericht even weggehaald want dat wil je eigenlijk niet op internet delen, je mailadres kan ik nu alleen in de administratie zien, als iemand je een persoonlijk mailtje wil sturen kan ik je mailadres op verzoek en met toestemming doorgeven.
Er zijn maar heel weinig planten die van constant natte voeten houden (en je kunt dan denken aan waterplanten, waterkers, etc.). Het gevolg van constant in kletsnat water staan kan het rotten van de wortels zijn. Ananaskers houdt van een vochtige grond maar na het water geven moet de grond weer enigszins op kunnen drogen voor je weer water geeft. Ik zou dus zeker de onderbak waar altijd water in blijft staan weghalen, en water geven en vervolgens wachten tot het water grotendeels is opgenomen en/of verdampt en dan pas weer water geven.
Ik hoop dat je nog op tijd bent om je plant te redden!
Diana

Joan 11 juli 2020 om 22:45

Hi Diana,

Door een miscommunicatie zijn de tomatillo en ananaskers door elkaar in hetzelfde vak terecht gekomen. Omdat ik niet kan wachten op de opbrengst en alle plantjes/lampionnetjes er tot nu toe hetzelfde uitzien, vroeg ik me af of er een bepaald onderscheid waarneembaar is in deze fase? De planten zijn enorm groen en groeien als kool!

Ruud & Diana 12 juli 2020 om 09:08

Hallo Joan,
Er zijn wel kleine verschillen. Meestal zijn tomatilloplanten groter dan Ananaskersplanten (en ook wat slungeliger). Ananaskers heeft wat grijzer groen blad, tomatillo meer heldergroen, en dat geldt ook voor de bloempjes. De lampionnetjes van tomatillo zijn ook flink groter en lichter groen en papierachtig dan die van Ananaskers.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana

Magret 22 augustus 2020 om 22:30

Hallo,
Wij hebben een mooie Ananaskers en helaas is een hoofdstam afgebroken door harde wind.
Ik heb de nog groene lampionnen erafgehaald.
Kunnen deze nog narijpen? Of moet ik deze tak als verloren bechouwen?
Weten jullie dit misschien.
Groeten Magret

Ruud & Diana 23 augustus 2020 om 08:45

Hallo Magret,
De paar keer dat ik per ongeluk een ananaskersvruchtje te vroeg plukte rijpte die niet na maar verdroogde het vruchtje in half groen stadium. Maar aangezien de tak is afgebroken en anders verloren is, is het altijd leuk om het toch te proberen, je weet maar nooit.
groetjes,
Diana

Richard 27 maart 2021 om 20:52

Hallo Diana,

Ik heb wat verschillende rassen van Physalis pubescens gezaaid. Worden alle vruchtjes ook rijp in ons klimaat of zit ik in de herfst met nog 50% onrijpe bessen zoals bij Phsyalis peruviana? Ik vindt het altijd zonde als meer dan de helft niet rijp word.

Groet, Richard

Ruud & Diana 28 maart 2021 om 10:43

Hallo Richard,
Verschillende rassen worden wat hoger of lager, geven wat grotere of juist kleinere vruchtjes, en zijn wat vroeger of later (zoals er ook vroege en late tomatenrassen bestaan). Als ze een mooi zonnig plekje krijgen kunnen de eerste vruchtjes soms al wel in juli worden geoogst. Maar ik heb ook wel eens een ras met extra grote vruchtjes gehad (de naam weet ik niet meer) waarbij het al eind augustus was voor ik de eerste vruchtjes kon oogsten. Alles hangt dus af van het ras, de standplaats, voeding, vocht, het weer, maar in principe moet je van elke plant in (gemiddeld) wel enkel tientallen vruchtjes kunnen oogsten.
groetjes,
Diana

Machtelt 11 mei 2021 om 21:32

Haha inderdaad, ik heb ze ooit es in de groentunnel gezet… Monsters waren het! Wel veeeeel vruchten, maar ik heb nog jarenlang physalis bij bosjes moeten uittrekken omdat ze overal opkwamen 😉

wietske 30 juli 2021 om 17:43

hoe en wat kan ik met de annanas kers behalve om op eten

Ruud & Diana 1 augustus 2021 om 08:51

Hallo Wietske,
Wij eten ze altijd gewoon op, bij de plant of in een fruitsalade met andere vruchten. De Engelse naam is golden berry. Als je googelt op ‘golden berry recipe’ vind je heel veel recepten. Je kunt er zelfs ook jam van maken maar dat heb ik nog nooit gedaan.
groetjes,
Diana

Tineke Overbosch 18 november 2021 om 16:05

Dag Diana,
ik heb in mei nog veel gezaaid, maar van een paar potjes is het stokje weggewaaid. Nu in november zijn de planten zo’n 39 cm hoog en ik weet niet wat het is en of ik ze moet uitgraven en in de kas zetten. Het lijkt op annanaskers of tomatillo. Mag ik je een foto sturen zodat je kunt meekijken en -denken?
Groeten, Tineke

Ruud & Diana 18 november 2021 om 17:08

Hallo Tineke,
Je mag een foto sturen hoor, maar ik durf niet te zeggen of ik je kan helpen want tomatillo en ananaskers zijn nauw verwant en lijken veel op elkaar. Ik zou kunnen denken dat het blad van ananaskers iets breder en is ‘wolliger’ is dan dat van tomatillo maar ik ken ook niet alle rassen met eventuele kleine afwijkingen in die eigenschappen.
Ik heb vorig jaar gezien dat een ananaskersplant bij een tuinbuurvrouw de winter in de koude kas overleefde, dat zou ik zelf al niet hebben gedacht maar ze liep in het voorjaar na een toch koude februarimaand eigenlijk weer best goed uit.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief