Vijg

 

Eerst even dit, mocht je internationale informatie over vijgen zoeken:

 • Latijnse naam:     Ficus carica
 • Engelse naam:     Fig
 • Duitse naam:     Feige
 • Franse naam:     Figuier

 

De vijg is een boom; in ideale omstandigheden (ze komt oorspronkelijk uit landen rond de Middellandse zee en nog wel zuidelijker) kan ze wel ruim 8 meter hoog worden. Haar afkomst verraadt gelijk ook dat ze niet de meest winterharde boom is, ze kan temperaturen rond de -15 graden Celsius verdragen maar dat hangt uiteraard ook af van de omstandigheden (gezondheid, leeftijd, het ras, de grondsoort, etc.).

Hier doen vijgen het prima; we hebben zelf al 6 jaar een Vijg in de kas (dat is uiteraard ook wel makkelijker dan de buitenteelt), en sinds 2 jaar een stek buiten. Onze Italiaanse tuinbuurman heeft echter al meer dan 7 jaar een Vijg buiten staan, en ook dat gaat goed (en ook hij kan eigenlijk bijna elk jaar wel vijgen oogsten). Misschien heeft het met het feit te maken dat we in het Zuidwesten van Nederland tuinieren, het wordt hier vaak in de winter niet zo koud als in Oost- en Noord-Nederland, maar aan de andere kant wordt het hier in de zomer dan weer niet zo warm en staan de ‘bomen’ hier op vette klei, voedzaam maar altijd nat in de winter.

Ik schrijf het woord ‘bomen’ tussen aanhalingstekens omdat je de Vijg hier voor de opbrengst geen boom laat worden. De Vijg is zeer groeikrachtig maar je wilt haar juist een beetje in formaat houden en vijgen kunnen oogsten. Daar is een simpele truc voor, lees daarover verder hieronder bij bodem en bemesten.

Vijg

Een Vijg kan heel goed alleen zijn en heeft geen bestuiving van een andere Vijg nodig (er schijnen een paar uitzonderingen te zijn maar ik weet niet welke dit zijn, zeker niet de bekendste rassen). De vruchten kunnen per ras in kleur verschillen; de schil is groenig, geelachtig, lichtbruin of donkerbruin, het vruchtvlees kan wittig maar ook framboosroze zijn of alles daartussenin of juist nog een tint donkerder tot bijna paarsachtig bruin. Vijgen zijn niet sappig; het vruchtvlees is heerlijk zoet en vlezig en ze bevat heel veel heel kleine eetbare pitjes (een beetje te vergelijken met de Kiwi waarvan de pitjes ook eetbaar zijn en een beetje tussen je tanden knisperen).

BODEM EN BEMESTING

Zoals gezegd hebben Vijgen een enorme groeikracht. Om die in te perken en te zorgen dat je ook echt rijpe vruchten krijgt zul je haar een beetje moeten gaan ‘plagen’ bij het planten. Het belangrijkste is dat je een mooie plaats voor haar kiest; zo zonnig en beschut mogelijk, het liefst met bijvoorbeeld een zuidmuur in haar rug. Je kunt Vijgen ook in struikvorm of lage boom houden maar om optimaal gebruik te maken van de standplaats en zon kun je haar ook in een waaiervorm maken; op die manier zorg je dat de takken gelijkmatig en breeduit groeien maar op 1 lijn zijn en daardoor krijgen alle takken en vruchten evenveel zon, drogen ze sneller op na regen, etc. Vijgen houden van een neutrale of iets kalkrijke grond (ideale Ph is 6,0), op zure grond zou je dus elke 2 of 3 jaar wat kalk kunnen strooien.

Bij het planten zelf graaf je eerst een flink gat in de grond. Maak in dat gat een soort van bekisting (zelf hebben we dat met 60×40 tegels gedaan). Je maakt dus in de grond een soort begrenzer; zo’n 70 x 70 x 70 centimeter hoog, breed en diep. De bodem laat je uiteraard open maar die stort je wel voor 1/3e deel vol met gebroken stenen/puin. Je hebt nu dus een soort van ondergrondse plantenbak gemaakt met onderin veel steen.

Deze bak (waarvan de zijkanten bij voorkeur iets boven de grond uitsteken zodat de wortels er niet gemakkelijk overheen kunnen groeien) vul je nu met een mengsel van potgrond, compost en wat grof zand; dit luchtige mengsel zorgt ervoor dat de wortels goed kunnen groeien. Elk jaar kun je bemesten met bijvoorbeeld koemestkorrels (want de voeding in de bak raakt na een maand of 2 op en dus zul je elk voorjaar wat lang werkende voeding moeten geven want de boom zelf kan door haar beperkte wortels niet zelf op zoek gaan naar voedsel). Je zult dus ook regelmatig water moeten geven want ook dat kan de boom zelf niet voldoende ophalen. Bij watergebrek kunnen de jonge vruchtjes afvallen.

Vijg plant

Op deze manier zorg je dat de boom niet groot kan worden en ze zal in plaats daarvan vruchten gaan maken. Zelf hebben we in de kas een soort van waaiervorm gemaakt en elk jaar kunnen we daar minimaal 1 leuke oogst van halen, maar vaak ook wel 2 keer. In Tropische landen kan de Vijg zelfs wel 3 keer oogst geven per jaar, in Subtropische landen en dus soms ook in de kas wel 2 keer, maar buiten toch altijd nog 1 oogst. Ze heeft daar dan wel een leuke zomer voor nodig, met voldoende zon en warmte.

PLANTEN EN RASSEN

Van 1 plant haal je zeker al een leuke opbrengst maar mocht je meerdere struiken willen zetten zorg dan (als je een waaier maakt) voor aan onderlinge afstand van in ieder geval 4 of 5 meter. Hier neemt onze Vijg in de kas ruim 5 meter langs 1 kant van het raam in beslag (en als we haar haar gang lieten gaan kwam daar nog wel wat bij ook 🙂 Onze tuinbuurman heeft de Vijg buiten staan, achter de kas waardoor ze lekker beschut staat en hij snoeit haar niet en houdt haar als een soort grote struik; de omvang is dan uiteindelijk zo’n 175 centimeter hoog en breed. Zoals gezegd kan ook hij 1 keer per jaar oogsten.

Er zijn meerdere rassen, let bij je keuze altijd allereerst op de winterhardheid! Zelf hebben we de Vijg in de kas een jaar of 6 of 7 geleden gekocht en toen waren er nog geen aparte rassen; geen idee dus welke dat is maar ze is groen, verkleurd met rijpen slechts iets naar een beetje amberkleur, wordt niet zo groot, wel heerlijk zoet van smaak en rozig rood vruchtvlees.

We hebben een paar jaar later buiten een Brown Turkey geplant en die heeft duidelijk grotere vruchten, ze verkleurt bij rijpen naar donkerbruin en is wat zoeter dan onze eerst Vijg. Zo zie je dat je kunt kiezen uit grootte van vrucht, smaak, kleur van schil en kleur van vruchtvlees. Volgens mij is de Brown Turkey wel 1 van de beste Vijgen: bewezen winterhard, goede opbrengst en gezonde bomen. Maar wat let je, als je een kweker kunt vinden die ook echt meerdere rassen aanbiedt, eens een ander soort te kiezen (maar blijf als eerste letten op winterhardheid).

De bekendere rassen zijn:

 • Brown Turkey
 • Brunswick (extra grote vruchten maar matig in aantal)
 • White Marseilles (lichtgroen van kleur, goede oogst)
 • Hardy Chicago
 • Violette d’Argenteuil

Je kunt dus Vijgen in de volle grond als kleine boom of als waaier telen, maar ook in Pot is een Vijg erg leuk. Op een zonnig terras geeft ze een Mediterraan tintje en ook dan kun je vijgen oogsten. Bedenk alleen wel dat in de winter bij echte vorst, je de pot tijdelijk naar binnen moet halen.

Koop een Vijg in pot (ze zijn wortelecht, niet geënt) en plant ze uit bij niet vriezend weer, het liefst in maart-april, op de manier zoals je hebt kunnen lezen in bovenstaande alinea.

Plant de planten net zo diep als ze in de pot stonden; te diep geplantte planten kunnen opslag geven. Onze buurman die dus niet leidt of snoeit heeft de Brown Turkey. Meer struik dan kleine boom heeft deze Vijg wel meerdere takken op de grond hangen en die zijn allemaal weer gaan wortelen. Van hem hebben we dus de Brown Turkey stek gekregen. Het toont ook aan dat Vijgen niet zo moeilijk te stekken zijn (maar doe dat niet in het voorjaar want Vijgen kunnen flink ‘bloeden’; ze bloeden bij snoeien een wit kleverig sap). Stek vooral wanneer de plant in rust is en overwinter die stekken dan uiteraard binnenshuis.

BESCHERMING

De eerste oogst Vijgen komt van de minivruchtjes (zo groot als een erwt) die in het najaar van het vorige jaar zijn gevormd. Deze minivruchtjes moeten dus de winter door zien te komen en gaan dan vanaf ongeveer maart weer verder groeien. Die minivruchtjes kunnen niet veel meer dan -5 graden verdragen. De meest optimale oogst verkrijg je dus door deze vruchtjes in de winter te beschermen. Doe dat door plukken stro rond de vruchtjes te wikkelen en dat te bevestigen (met bijvoorbeeld wat gaas of vliesdoek, anders waait en regent het stro er in de loop van de winter af. Half tot eind maart (kijk naar de weerberichten en let op nog een flinke vorstperiode) verwijder je dan de bescherming en de vruchtjes kunnen verder groeien.

De tweede oogst verschijnt aan de nieuw gevormde scheuten van het nieuwe jaar. Mocht je dus zijn vergeten de minivruchtjes te beschermen is er nog niets aan de hand want dan kan ze alsnog wel een goede oogst geven (zo hebben we tenminste al meerdere jaren bij onze buurman gezien). Ze heeft dan echter wel voldoende warmte en zon nodig; een goede zomer dus.

Ik heb nog nooit vogels van de rijpe vijgen zien eten, maar dat komt misschien ook omdat er op ons volkstuincomplex voldoende andere voedsel voor vogels te vinden is. Ik heb echter van meerdere mensen ondertussen gehoord dat vogels wel degelijk graag vijgen eten (vooral merels). En dat zou betekenen dat je dus zo rond juni een net over je struiken zult moeten draperen en vastmaken om je vruchten te beschermen (zoals gezegd, dat is hier op ons volkstuinencomplex echt niet nodig, dus je zou ook eerst eens een jaar kunnen afwachten en kijken of je wel of geen last van vogelvraat hebt – bij de eerste tekenen van vraat kun je alsnog een net over de struiken doen).

 

SNOEIEN

Bedenk wat je wilt met je vijg; lage boom of waaier. Het is heel lastig om uit te leggen hoe je zou kunnen snoeien; het wordt een lang verhaal en zonder plaatjes is het misschien toch nog niet duidelijk. Probeer zelf daarom in te schatten wat je wilt bereiken en hoe je dat dan zou kunnen bereiken….. Allereerst; snoei in november; de boom is dan in rust, maar de vorst is meestal nog niet streng. Als je te laat snoeit (in het voorjaar) is de kans dat de boom gaat bloeden heel groot.

Als je een lage boom wilt snoei je de onderste takken weg, maar zorg wel dat er voldoende takken overblijven om op te groeien (zonder groen geen fotosynthese en geen groei). Uiteindelijk wil je een goed vertakkende boom maken. Top de onderstam op bijvoorbeeld 75 centimeter (of wat hoger of lager, naar gelang je eigen wens). Houd daarbij net onder de top 3 of 4 mooi recht groeiende maar ruim van elkaar staande takken aan. Deze takken snoei je in november van het jaar erop tot de helft terug, op een naar buiten gerichte knop. En dit herhaal je het jaar erop zodat je een mooi egaal gevormde boom krijgt, met niet te lange takken maar veel vertakkingen waar dan later de vijgen aan gaan groeien.

Waaier: dat gaat in beginsel hetzelfde als bij de lage boom, maar je topt de stam op zo’n 50 centimeter en houdt dan 2 recht tegenover elkaar staande takken aan die iets schuin naar boven staan. Langs die 2 takken maak je dan een hekwerk, of je spant draden aan 2 palen (op een afstand van zon’n 30 centimeter van elkaar). Later kun je de takken aan de draden of hekwerk aan gaan binden.

En dan snoei je daarna eigenlijk een beetje op gevoel; je wilt takken die niet te dicht op elkaar zitten, geen kruisende takken, geen dode takken, en geen takken die uit de richting groeien (dus niet langs de draden maar echt naar buiten of binnen groeien). Dat zijn de takken die je weghaalt. En de eerste jaren snoei je elke tak tot de helft terug, dat bevordert de vorming van een nieuwe scheut.

 

OVERIGE TEELTTIPS

Vergeet niet om regelmatig water te geven in het groeiseizoen want een vijg in een beperkte ruimte zoals in bovenstaande alinea’s beschreven kan zelf niet goed op zoek gaan naar voldoende vocht. Bedenk aan de andere kant dat de bomen van nature groeien op arme droge grond in landen als Italië, etc. Dus wel voeding en vocht geven maar niet overdrijven 🙂 .

En ze is zo sterk, we hebben zelf nu 3 vijgen en bij alle drie moeten we elke jaar een keer de speciekuip waar de planten in staan even van hun plaats halen: dat is handig om gelijk even eronder schoon te maken en aan te vegen, maar vooral ook om te kijken of de vijg niet vast groeit in de grond. Want daar is ze heel goed en (en dus sterk genoeg voor). We hebben al vrij vaak gezien dat de wortels door de afwateringsgaten van de speciekuip groeiden, en zich langs tegels en richeltjes toch nog in de grond wisten te boren. Onderschat de kracht van de wortels van een vijgenboom dus niet!

Verwijder de takken die zich onderaan de stam ontwikkelen; te laag om veel vruchten te dragen, lastig om langs te lopen, en de kans wordt groot dat ze gaan wortelen als ze de grond raken. Nogmaals: vergis je niet in een vijg; onze oudste vijg heeft al een stam van zo’n 10 centimeter doorsnede. Als je een tak die je eigenlijk niet wilt houden een jaar te lang laat zitten is ze al zo dik dat ze niet meer met snoeischaar gesnoeid kan worden maar je een snoeizaagje nodig hebt. En dat is niet erg maar de snoeiwond wordt dus ook steeds groter en dat wil je liever niet.

BESCHERMEN:

Hier gebeurt het zeker niet elk jaar maar er zijn jaren dat er van onze vijgen wordt gesnoept:

Geen idee wie het doet, het zouden in principe ratten kunnen zijn, maar ik hoor ook dat er wel vogels zijn die vijgen lusten. Of ze ze echt heel lekker vinden durf ik niet te zeggen: ze worden maar zelden helemaal opgegeten, er wordt vooral van ‘gehapt’, en ook zeker niet elke vijg wordt gegeten. Mocht je last hebben van vijgen die worden opgevreten of aangevreten, drapeer dan bijvoorbeeld een vliesdoek over de plant en zorg dat dat aan de onderkant bij elkaar gebonden wordt zodat vogels of ratten en niet onderdoor kunnen.

Hier is dit nog nooit nodig geweest, er wordt hier wel eens van een paar vijgen gegeten maar niet elk jaar en niet genoeg om daar veel aan te doen. Ik wil best wat vijgen afstaan, mits ik er genoeg heb. De aangevreten vijgen plukken we en leggen ze in de tuin, voor welk dier het mee wil nemen.

 

OOGST EN BEWAREN

Vijgen in de winkel zijn duur; dat heeft vast te maken met het feit dat het delicate zachte vruchten zijn, ze moeten voorzichtig vervoerd worden en ook dan zijn ze niet lang houdbaar. Oogst vijgen vooral wanneer ze goed rijp zijn en eet ze dezelfde dag nog op (of bewaar ze hooguit 1 of 2 dagen, naast elkaar op een donker en koele maar niet koude plaats.

Je herkent een vijg die gaat rijpen aan het feit dat ze zachter wordt, een beetje gaat hangen en opzwelt (hier wordt het ras in de kas wel anderhalf keer zo groot als de onrijpe vijg. Dan is ze nog niet voldoende rijp hoor; een vijg is goed rijp wanneer de onderkant niet helemaal gesloten meer is (op de foto hierboven zie je dat goed; de vijg gaat al iets open en je ziet het rozerode vruchtvlees al voorzichtig tevoorschijn komen. Daarnaast zie je wat druppels op de vijg; dat is geen water maar zoete nectar dat uit de vijg komt. Als je nu nog 2 dagen langer wacht zul je zien dat de vijg gebarsten en gescheurd is en ben je te laat met oogsten. Als je nog niet ziet dat de onderkant een beetje open is, is ze niet vies maar lang niet zo zoet en aromatisch als wanneer ze precies goed rijp is (zoals op de foto dus, en laat daarbij niet op de kleur van de schil want die kan per ras verschillend zijn!).

 

Je zult dus ook elke dag of om de andere dag een kleine oogst hebben, en niet in 1 keer heel veel. Wij eten ze vaak gelijk van de boom; warm van de zon; de vijgen zijn heel zacht en je scheurt ze heel gemakkelijk met je vingers voorzichtig open; dan kun je het vruchtvlees eruit happen.

Erg lekker, maar neem ze ook eens mee en maar er een lekkere salade van (ze gaat bijvoorbeeld goed samen met veel kaassoorten). Voorzichtig in kwarten half opensnijden, er een klein stukje blauwaderkaas in doen en bedruppelen met wat honing, en dan even onder de grill laten smelten is ook een bekend en lekker ‘recept’. Vorig jaar hebben we ook vijgenjam gemaakt, erg lekker (met vlak voor het in potten doen een scheutje rum erdoor). Mogelijkheden genoeg dus!


RECEPTEN MET VIJGEN:

 

Tomatentaart met vijgenjam en blauwaderkaas

 

INMAAKRECEPTEN MET VIJGEN:

 

22 gedachten over “Vijg”

  1. Bij ons eet een wants van de vijg.
   Je ziet dan een soort afdruk in de vorm van de wants.
   Een soort driehoekje.Jammer vqn de vijg.Wel grappig dat t diertje zichzelf verraad door de afdruk.

 1. Andere schuldigen zijn ook de hoornaarns. Zij kunnen veel schade aan vijgen brengen en ander zoet fruit. De Europese hoornaarn is een heel nuttig beest, maar de aziatische hoornaarn is andere koek. Deze zijn agressief en vallen ook bijen en bijenkorven aan. Vijgen die overrijp of half opgegeten zijn, kan je gebruiken om vallen te maken om deze lieve beestjes te vangen. Mijn ervaring in het vangen van hoornaarns lukt het beste met vijgen en zoete peren. Wees voorzichtig bij het plukken van vijgen, soms zitten ze aan de andere kant zonder dat je dit gezien hebt.
  Groetjes
  Carine

 2. Herten vinden ze ook lekker, dan is in een keer de hele boom leeg! Maar gelukkig maakt onze vijg nu weer een tweede oogst, heerlijk!

 3. Ik heb er ook 1 in de tuin staan die zit helemaal vol met vijgen en ook al helemaal vol met nieuwe “erwten” knopjes..ik moet goed kijken omdat ze nu al vanlieverlee rijp worden, wat mij wel opvalt is dat ik er 1 gemist hebt die dus al rijp was maar onder de mieren zat en de eerstvolgende die rijp was zat ook onder de mieren..hebben jullie daar ook last van?

  1. Hallo Manon,
   Ik kan me van jaren geleden eens herinneren dat we mieren in de vijg hadden maar dat was echt ruim 15 jaar geleden of zo, het is in ieder geval zeker niet gebruikelijk, maar misschien heb je een mierennest in de buurt of zoiets? Uiteindelijk gaat bij een vijg die goed rijp is de achterkant wat wijken (foto 5 op deze pagina) en dan kun je de zoete binnenkant van de vrucht al een beetje zien. En mieren houden van zoet.
   groetjes,
   Diana

   1. In Griekenland maken ze de onderste 50 a 100cm van de stam van sommige bomen wit om kruipers tegen te gaan en eventueel schade aan de stam bij eventuele vorst te voorkomen . Ik weet niet met wat voor spul ze dat doen. Misschien helpt het .

 4. Hallo wij hebben ieder jaar hetzelfde probleem. Een prachtige boom, Brown turky, met veel vijgen. Maar als we willen oogsten dan zijn de vijgen aan één kant aangevreten. Maar willen we ze eerder plukken om dit te voorkomen zijn ze nog wat hard en niet rijp genoeg. Heb er ooit 1 jaar jam van kunnen maken en vandaag maar weer enkele geplukt om vraat te voorkomen, maar afrijden doen ze niet meer
  Iemand dezelfde problemen of een oplossing voor het afrijpen ?

  1. Hallo Anja,
   Ook hier helaas veel last van wespen in de vijgen. Wij plukken ze net niet rijp en leggen ze dan samen met 2 of 3 rijpe appels (rijpe bananen mag ook) in een papieren zak. De rijpe appels of bananen scheiden etheen uit, een natuurlijk gas dat ander fruit helpt rijpen. Één tot twee dagen later zijn de vijgen hier alsnog mooi rijp. Waarschijnlijk net niet zo lekker als wanneer je ze volledig laat rijpen aan de plant maar wij vinden ze lekker genoeg en zijn blij met wat we dan toch nog kunnen oogsten. Ik zal het vanavond ook even in mijn blog melden, wellicht hebben andere mensen ook iets aan dit antwoord.
   groetjes,
   Diana

 5. Hoi Diana,
  Een jaar of vier geleden heb ik een vijg (ras onbekend) gekocht, voornamelijk omwille van de mooie bladvorm en niet zozeer om de vruchten. Deze staat dan ook midden in een bloemenborder.
  Jaarlijks komen er enkele vruchten aan en ieder jaar ‘zit’ ik te wachten tot deze verkleuren en ik ze kan oogsten. In het najaar vallen de meeste, nog steeds niet verkleurde vijgen op de grond 🙁
  Dankzij jou uitgebreide informatie over de vijg, weet ik nu pas dat niet alle vijgen van kleur veranderen, wanneer ze rijp worden.
  Waarschijnlijk heb ik de White Marseilles en de pluktijd is okt/nov. En dit jaar hangen er wel heel veel vijgen in onze struik. Nog ff wachten dus, maar voor alle zekerheid voel ik iedere 2-3 dagen of er al vijgen zacht worden…
  Groeten,
  Petra

  1. Hallo Petra,
   Er zijn inderdaad vijgen die niet verkleuren of wel verkleuren maar dan niet naar de bekende donkerpaarse kleur maar bijvoorbeeld naar lichtbruin of geel.
   Ik benieuwd of je verwachting van het ras klopt en je dus hopelijk volgende maand rijpe groene vijgen kunt oogsten. Ik zou het leuk vinden als je het op deze plaats nog eens wilt laten weten! En zo ja, of de vijgen van dit ras lekker zijn.
   groetjes,
   Diana

 6. Hallo ik heb een vraagje, onze vijg geeft prima vrucht, kan meestal eind juli beginnen met oogsten en eten mmmmm. Als er veel is maakmik chutney of jam is heerlijk. Nu de vraag, er blijven kleine vijgen over die rijpen niet meer, zal met weer en warmte te maken hebben maar kan je daarvoor iets mee? Ze vallen vanzelf uit de boom hoor en het zijn niet de kleine nieuwe vruchten. Deze zijn denk ik 3 cm doorsnee. Ben benieuwd of je het herkend. Groetjes Tonny

  1. Hallo Tonny,
   Er zijn wel vijgen die twee maal bloeien en dus twee maal oogst geven, maar het begint nu al wel serieus koeler te worden met temperaturen onder de 10 graden. Ik weet het niet zeker maar wellicht is dat de reden dat de vruchten vallen. In mijn Perettta Twotimer hangen ook nog vruchten maar die vallen niet (misschien omdat ze net iets warmer achter de kas staan. Het zou eventueel ook nog met droogte of voeding te maken kunnen hebben.

   Ik heb even voor je gegoogeld (op ‘What to do with unripe figs’) en vind op meerdere websites de informatie dat onrijpe vijgen een wit melkachtig sap loslaten (hetzelfde sap als wanneer je de boom buiten de rusttijd snoeit). Dat sap is bitter en ietwat bijtend. En ik las ergens dat je er keelklachten en maagklachten van krijgt. Ik denk dat het onverstandig is om ze te eten (of op z’n minst niet lekker). Ik las trouwens ook ergens dat het melkachtige sap zou moeten helpen tegen wratten.

   Als ze niet rotten of vallen laat ik de vruchten aan mijn Peretta Twotimer gewoon hangen, wie weet komt er nog een prachtige nazomer/herfst en rijpen er nog wat vruchten. En zo niet, dan heb ik in ieder geval in de zomer al een mooie oogst gehad.

   groetjes,
   Diana

 7. Heb al een jaar of 3 een vijg staan op t zuiden bij de muur van t huis ,elk jaar komen er groene vingen aan maar ze rijpen niet ,worden wel groter maar blijven groen en hard en vallen dan uiteindelijk eraf als t te koud wordt. Iemand een idee , wat ik kan doen. Zag op vakantie in Slovenië soort gelijke kleinere groene vijgen maar weet niet hoe die worden gegeten. Iemand tips?

  1. Hallo Monika,
   Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen. Het zou wellicht aan het ras kunnen liggen (er zijn vroege en late rassen, rassen die geschikt voor Nederland en rassen die meer geschikt zijn voor warmere landen, rassen die meer geschikt zijn voor de sier en rassen die meer geschikt zijn voor de oogst van vijgen). Je schijnt groene onrijpe vijgen te kunnen eten door ze in een siroop te koken. Maar ik las ook ergens dat onrijpe vijgen een bitter en licht giftig sap bevatten. Googel vooral op ‘Unripe Figs recipe’ en ‘Can I eat unripe Figs’ en dan vind je veel informatie.
   groetjes,
   Diana

 8. Dag Diana,
  Onlangs heeft iemand in een blog van jou iets geschreven over confituur met vijgen en tomaten. Ik vond dit een rare combinatie, maar heb het toch eens geprobeerd met een paar potjes. Wel, het is een heerlijke combinatie. Ik kan het iedereen aanraden. Bedankt mevrouw, maar ik weet niet meer van wie het kwam.
  Groetjes Carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.