Inmaakwoede

Niet heel vaak, maar soms is er een week dat we de tuin amper zien. Zo ook deze week, dankzij verplichtingen en afspraken zijn we alleen een paar keer even snel naar de tuin geweest om water te geven en iets te oogsten. Trouwens, wij slaan het tuinieren ook over als het 30 graden is. Met dat soort temperaturen blijven we liever thuis, zetten we de oven op 200 graden, een pan op het vuur, de, waterkoker aan en laten we de voedseldroger lekker draaien 🙂 .

Ik kan het plaatsen van recepten even niet bijbenen, ik heb de laatste 2 weken flink wat ingemaakt maar geen tijd gehad om de recepten op de website te zetten. En dus liggen hier vlekkerige papiertjes met krabbels op een stapeltje te wachten tot ik tijd heb.

Die inmaakwoede gaat niet lang meer duren. Niet omdat ik niets meer kan oogsten, en ook niet omdat ik geen inspiratie of leuke recepten meer heb…….. maar de voorraad lege potjes zijn simpelweg bijna op.

Er komen ook geen potjes leeg want we kunnen nog volop uit de tuin oogsten, en dus blijven de voorraadpotten in de voorraadkast staan.

Ik wil wel graag even laten zien wat ik heb ingemaakt en welke recepten ik dus hopelijk binnenkort  op de website kan zetten.

Van deze heb ik al wel het recept geplaatst (Hollandse sambalsaus). En die is echt heel erg lekker. Het is een sambal zonder toegevoegde smaken; geen koriander, geen komijn, geen gember, geen ketjap; gewoon goede pepers, wat ui en tomaat, olie en honing, zout en peper. Dat is zeker niet allemaal oerhollands, maar wel als zodanig te gebruiken. Want ik heb het zelf al gebruikt in de jus bij een stamppotje andijvie, en dat was erg lekker. Het heeft de bijna rokerige smaak van geroosterde pepers, tomaten en uien en is lekker pittig.

 

Ik heb voor de laatste keer vijgen kunnen oogsten, het recept voor vijgenconfituur met sinaasappel en pijnboompitjes heb ik al geplaatst. Maar voor deze heb ik nog geen tijd gehad:

 

En voor deze ook nog niet:

 

We vinden het leuk om op zondagochtend laat te ontbijten cq lunchen met wat croissants, en dan de drie verschillende jam-soorten proeven. Het oordeel? Die met citroen, rum en rozijnen is het meest fris van smaak, een lekkere zomerjam. Die met sinaasappel, chocolade en hazelnoten is warm en zoet en geurig, een echte winterjam (ik kreeg bij het eten ervan direct visioenen van sinterklaas en kerst – ik heb die ideeën uiteraard direct weer uit mijn hoofd gezet). En de jam met vijgen, sinaasappel en pijnboompitten is zo zoet en geurig dat die onze favoriet is bij een stukje pittige kaas.

Ondertussen heb ik nog pruimenjam gemaakt, en natuurlijk nog wat tomatensap van geroosterde tomaten. En ik heb vandaag ketchup gemaakt, ook erg lekker!

En ik ging vanmiddag ‘even’ naar de tuin om boontjes te plukken, en terwijl ik daar mee bezig was bedacht ik dat ik misschien nog wel ‘een komkommertje’ kon oogsten voor erbij………

 

In totaal 12 stuks (ik ben blij dat ik er nog een paar aan een tuinbuurman kon slijten want anders waren het er dus nog wat meer geweest). We hebben al heel veel komkommers gegeten, en ook al flink wat ingevroren, dit keer heb ik er maar een zoet-hartige komkommer-uien ‘pickle’ van gemaakt. Één voor onszelf en één om morgen mee te nemen naar de jaarlijkse tuinbarbecue. Geen inmaak trouwens, vers, kan volgens het recept 2 weken in de koelkast worden bewaard. Ook dat recept hoop ik komende week te plaatsen.

Edit 01-09-19, recept geplaatst: Vers – Zoet/Hartige Komkommer en Ui

 

Ik heb ook nog tomaten gedroogd. Zo gingen ze het droogapparaat in (7 verdiepingen zoals deze tray vol met tomatenstukken):

 

En zo zagen ze 8 uur later eruit:

 

En dit is dan het eindresultaat, na het (half) drogen van ruim 2,5 kilo tomaten blijft er één bord over:

 

Ik heb het op aanraden dit keer ingevroren, een paar in zakjes en de rest in een bakje, ik ben benieuwd hoe het over enkele weken en komende winter smaakt.

Oh ja, ik heb ook nog pepers gedroogd, dit keer niet half maar volledig droog tot ze hard en bijna plasticachtig aanvoelden:

 

En hier heb ik vervolgens peperolie van gemaakt (nou ja, het moet  even een paar weken staan/trekken voor de smaak kruidig en vooral heel erg heet is (want ik heb er alleen maar heel hete pepers voor gebruikt)

 

En zo wordt de voorraadkast steeds voller. Volgende week kunnen we weer wat vaker naar de tuin, en dat is maar goed ook want er is genoeg te doen. Ook al moeten we eigenlijk wieden, ik wil de kas in. Om daar een begin te maken met opruimen, leeg maken en het zaaien van groenten voor de winter. In mijn volgende blog hoop ik daar meer van te kunnen laten zien.

Tot slot nog één foto. Bij deze roep ik de Amaranthus Dreadlocks uit tot mijn meest favoriete Amaranthus. Want wat is het toch een geweldige plant, ik heb haar ondertussen al 5 of 6 keer gezaaid, elke keer bloeit ze betrouwbaar en lang en mooi. Ik heb haar in een natte zomer in de volle grond gehad en toen bloeide ze prima. En nu staat ze in de hitte en droogte (ook nog eens in een verhoogde bak) en doet ze het ook geweldig.

 

Ze is niet alleen mooi en bloeit lang maar krijgt later dit jaar ook nog een mooie herfstkleur. En in een jong stadium zijn de bladeren eetbaar. En ze is een goede snijbloem. Ze heeft maar één nadeel, en dat is dat hommels en bijen er geen fan van zijn. Maar dat is niet erg, want die hommels en bijen komen wél op de Tagetes Burning Embers af die ervoor staat. En op de Malva sylvestris waarvan je links nog net een roze bloem ziet.

Ook al is het dit weekend alweer september, de tuin ziet er nog steeds vol en zomers uit!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lous

Top dat je ondanks de drukte er iedere keer weer in slaagt zo’n leuk en leerzaam bericht te schrijven.

Petra

Daar kan ik me helemaal bij aansluiten.
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, TOP !!!
Ieder weekend verheug ik me weer op een nieuw blog en wat heb ik al veel geleerd !
En nu vlug mijn tuin in, want vanmiddag is het te warm…

Camelot

Hey Diana,
Bij mij is het dit jaar niet zo’n succes geweest in mijn tuin…. de boontjes zijn na de eerste zaai bijna allemaal weg gegeten door de duiven, na een 2de poging zijn er maar enkele struikjes opgekomen….. en mijn tomaten in de tuinkas hebben het ook niet zo goed gedaan, ondanks de vele zorgen. Enkel de courgettes en nu wat pompoenen doen het goed. Komt misschien door dat uitzonderlijke warme weer..?

Wendy Frehé

Ha Diana, iedere keer weer leuk om je verhaal te lezen. Vaak leerzaam ook!
Als je vijgen roept denk ik aan vijgen met schimmelkaas in de oven, maar ook aan heerlijke vijgen tomaten jam. Tomaten ontvellen nattigheid eruit en dan half half met vijgen, gelei suiker en kneep citroen.

Ik heb nog een vraag.. Ik zie geen dwarf soorten bij je, voor mij ideale rassen omdat ze beter onder een afdakje passen. Ga je deze nog eens beschrijven?
Hartelijk groet.
Wendy

Frank en Lianne

Hallo Diana,

Wij hebben dit jaar voor het eerst een moestuin. Het bevalt ons heel goed en we hebben echt al geluk gehad met de oogst. We lezen met veel plezier je blogs sinds we de tuin hebben!
Zou je in een volgende blog (kort) willen opsommen wat er nu nog gezaaid kan worden? We hebben geen kas maar denken erover om een koude bak te bouwen. Is het in deze tijd van het jaar nog mogelijk om iets buiten (dus niet in kas of koude bak) te zaaien of zijn we al te laat? Je zult het druk hebben met de tuin momenteel dus een uitgebreide beschrijving zal niet uitkomen met je tijd, maar een korte opsomming helpt ons al ontzettend op weg!

Groetjes Frank en Lianne

Ria

Hallo Frank en Lianne,
Veel antwoorden kun je zelf vinden op Diana’s website. als je naar de index gaat. Daar zie je als een van de vele onderwerpen de groentezaaikalender staan. Dit is hem:

https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/

Veel succes ermee.
Ria

Margriet Stuivenberg

Hallo Diana en Ruud,
Nog bedankt dat je vorige week mijn vraag over mais beantwoorde, ik heb de maïskolven mooi ingevroren.
Ik wacht met smart pp de sambal saus die je net beschreef. Ken jij misschien ook wat recepten ivm scharleisalie? Anders dan de thee ?

Margriet

Hallo Diana & Ruud
Dank je voor het meedenken over de scharlei salie, de thee gaat gebruikt worden als haarwater tegen de extreme roos en verder de thee tegen spierkrampen en mijn hoge bloeddruk.
Ik heb inmiddels de sambal gemaakt en vond hem heerlijk. Ik volg je blog met heel veel plezier Groetjes

Hester

Hoi Diana,

Misschien heb ik een tip voor je potten-probleem (mits je ook potten gebruikt die je uit de supermarkt koopt en schoonmaakt als ze leeg zijn). Ik zet een krat bij de glasbak met een briefje er aan, met het vriendelijke verzoek ongeschonden glazen potten met schroefdeksel in het krat te plaatsen ipv weg te gooien. Als je een leuk briefje maakt is je krat binnen een paar uur vol (op zaterdag).
Succes!
Hester

Ria

Direct tegenover mijn vorige huis stond de glasbak. Als ik iemand zag (of eerder hoorde) die een heleboel potjes aan het weggooien was, ging ik er naar toe. Op die manier heb ik een hele grote voorraad opgebouwd. Jammer dat je niet in de buurt woont Diana, want ik heb er meer dan voldoende om met je te delen..

Groetjes,
Ria

Carine p

Dag Diana,
Tof jouw blog te lezen, ongelofelijk hoe je nog tijd kunt maken voor het schrijven van een tekst. Ik ben dezer dagen uitgeteld van het inmaken, drogen, confituur etc. Mijn rug doet pijn, mijn vingers staan krom van het snijden, maar deze winter zal ik destemeer genieten van al het lekkere fruit. Deze morgen ongeveer 20 kilo perzikken gedroogd, oh jeetje en dit is nog niet de helft…. dit jaar kan weer niet op. Op zo’n momenten ben ik het meer dan beu:-)
Nu effen platte rust en dan is het Diana’s tijd 🙂
Ik zag de mooie foto’s van amarantus dreadlocks. Vorig jaar voor het eerst met jouw zaden gezaaid. Dit jaar geen tijd gehad en ik zie haar overal opduiken, Ik heb ze bewust laten staan toen ze klein waren en prachtig, ze staan her en der verspreid. Zo’n mooie amarantus.
Nog veel inmaakplezier.
Grt Carine

Edith

Ik ben j jaloers op je komkommers!! bij ons maar 1 klein komkommertjkomkommertjegeen idee waar het aan ligt, denk dat er iets mist in de grond ondanks bijmesten… vlgd jaar nieuwe poging…
Verder smul ik van je verhalen en die vijgenjam ziet er heerlijk uit!!

Lida

Ik ben benieuwd naar je voedseldroger. Zie dat je er een hebt van kunststof. Ik denk er over om die aan te schaffen. Heb jij tips waar ik op moet letten. En is een duurdere altijd beter?
Gr. Lida

Ria

Lida, zie de onderstaande link.
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/drogen-in-een-droogapparaat/

Ik heb eenzelfde exemplaar zoals links op de foto staat. Het bevalt me prima, hij heeft ongeveer € 150 gekost inclusief 7 roosters.

Ria

Anoniem

Ik vergat nog te melden dat er ook veel goedkopere droogapparaten zijn, maar over het algemeen hebben die een wattage van 250 à 300 watt. De duurdere Stockli is 600 W, ik denk dat het bij al die goedkope apparaten veel zal langer duren voordat b.v. appelschijfjes gedroogd zijn. Bij mij duurt het al 6 – 7 uur voordat ik gedroogde appelschijfjes heb,

Ria

Patricoa

Er staat een droogapparaat bij lidl online €40,-
Denk dat ik doe ga bestellen. Mooie prijs om het te proberen.

Margriet Stuivenberg

Bedankt Patricia, de Aldi had een droogapparaat in de winkel maar toen we er om kwamen waren ze allemaal al weg, ze waren weggevlogen. Ik ga hem zeker bestellen bij de Lidl.

Margriet

Hallo Diana , ik laat weten hoe drooapparaat van Lidl bevalt ik heb hem gisteren gelijk besteld.

Margriet Stuivenberg

Hallo Diana,
terugkomend op de werking van het droogapparaat van de Lidl, Het “SILVERCREST-DROOGAPPARAAT” ik heb hem gisteren ontvangen en gelijk begonnen met het drogen van kruiden.
De handleiding is duidelijk; apparaat is eenvoudig in te stellen , hij werkt geruisloos. Het was alleen niet binnen gestelde tijd goed droog,( mogelijk mijn fout, te veel erin en mogelijk niet goed genoeg gedroogd).
Zo dadelijk ga ik het proberen met twee tray’s gele mini tomaatjes.

Maar zo als met alle elektrische apparatuur, je moet er even mee oefenen wat het beste werkt. Maar tot dusver erg tevreden.

katrien

Onlangs was die droogautomaat hier in de winkel … maar helaas, boekje mooi gelezen, uitgeprobeerd zoals het hoorde en “Error” kwam er op. Dus terug ermee naar de winkel en ingeruild voor een andere. Maar helaas, terug hetzelfde probleem. De winkelverantwoordelijke heeft hem dan ook uitgetest en we hadden gelijk, dus geld teruggekregen en voor mij geen goedkope meer !!!

Carine p

Dag Ria,
Volgens mij wordt de droogtijd bepaald of je een horizontale of vertikale droger hebt, de wattage, het aantal laden in het toestel en de ingestelde temperatuur. Dit is allemaal zo verschillend van toestel. Je hebt ook half gedroogd of volledig gedroogd fruit. Half gedroogd fruit en tomaatjes bevatten nog vocht en moeten dus ofwel luchtdicht, ofwel in vriezer bewaard worden. Kwestie van smaak en keuze. Persoonlijk droog ik het meeste fruit en ook de tomaten 9 uur op 62 graden in een droogtoestel van 1000 watt en 18 laden. Dit bevat bij mij nog lichtjes vocht en dus veel smaak.
Grt
Carine

Carine p

Dag Ria,
Mijn berichtje even te snel gestuurd….. ik wilde ook nog bij vermelden dat bij de goedkopere (vertikale drogers) het voedsel sneller gedroogd is, maar minder egaal en dus de laden best te wisselen zijn. Bij de duurdere toestellen (horizontale drogers) zal het drogen langer duren, meer egaal gedroogd en de laden dienen niet versteld te worden. Grt carine

Carine p

Dag Diana en eventueel andere geinteresseerden in voedseldrogers.
Gewoon ter info, het merk van voedseldroger die ik gebruik is klarstein (duits merk), werkt fantastisch goed. Ik hoef nooit trays te verplaatsen en ik zet het ‘s avonds op om ‘s morgens alles netjes te kunnen verpakken. Ik heb onder het toestel een houten plankje met wieletjes zodat ik dit makkelijk kan verplaatsen. Grt Carine

Anoniem

Hoe ga ik weer best te werk voor het drogen van tomaatjes in de gewone oven?
Bedankt,

Marian van Ek

Hi Diana, hartelijk dank voor je vele, vele tips !! En nu weer die gedroogde tomaatjes invriezen…. Geweldig ! Alles wat ik doe in de moestuin, heb ik van jou geleerd. We hebben hem nu 2 jaar en ik krijg steeds meer plek…. Alleen niet meer tijd, helaas… Dus ik moet kleuzes maken ( erg lastig)
Wil nog even zeggen dat die droger van de Aldi prima werkt ! Weckonline heeft ook veel tips voor droogoventjes.
Nogmaals hartelijk dank, vriendelijke groet, Marian

Hortilux

Hi, wat een goeie, uitgebreide blog! Wat voor een pepers heb je precies uitgedroogd? En welke olie heb je gebruikt? Hoor het graag! Groetjes Carla

Ria

Hortilux, je kunt het uitgebreide recept hier vinden:
https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/olie-peperolie/

Succes ermee.
Ria

segers sonja

Hallo Diana,
ik las dat je al veel komkommers hebt ingevroren, wel wij hebben er hier momenteel ook erg veel, we kunnen ze niet allemaal vers opeten, teveel is teveel hé. dus vroeg ik mij af hoe jij de komkommers invriest en hoe ze eruit komen nadien, waar kan je ze nadien nog voor gebruiken? worden ze niet plat als je ze ontdooit? groetjes, Sonja

Carine p

Dag Sonja,
Een ideetje als je teveel komkommer hebt, vooral in de zomer is koude komkommersoep met schijfjes hardgekookt ei en dille. En waar ik ook veel komkommers voor gebruik is tzaziki.
Kijk ook even naar de inmaakpagina, daar staan een aantal recepten om komkommers in azijn op te leggen.
Grt carine

segers sonja

Hallo Carine,
dikke merci voor je reactie, daar kan ik wat mee! groetjes, Sonja

segers sonja

Hallo Diana en Ruud,
Dikke merci voor jullie antwoord, ik ga die suggesties toepassen, ook die van Carine en op die manier gaat er geen komkommer verloren want ik heb het daar zeer moeilijk mee om eigen oogst te moeten weggooien, ik gooi veel liever iets weg dat ik in de winkel kocht.
By the way, ik heb je zaaiboek besteld, die zou vandaag gaan toekomen, ben erg benieuwd en heb veel zin in het lezen van dat boek en het gebruik ervan.
nogmaals heel erg bedankt, sinds ik je site heb ontdekt, heb ik al heel wat gelezen en heel wat opgestoken! groetjes en fijne dag, Sonja

segers sonja

hello again, nog even iets vergeten vragen: blancheer je de blokjes of doe je ze zo in de vriezer, bij het raspen is het wellicht zo en niet geblancheerd. wil je me dit nog even toelichten , dan kan ik aan de slag, dikke merci alvast! groetjes, Sonja

segers sonja

ok, dikke merci!!!
groetjes,
Sonja

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties
48
0
Reacties / reagerenx