Stekken

Met iets minder tuin wil ik graag iets meer effect. En me dunkt, met onderstaande planten bereik je snel en veel effect. Ik was altijd al fan van opvallende planten: ik hou van groot blad, een exotische uitstraling, grote bloemen, felle kleuren, lange bloei. En sinds we weten dat er een stuk tuin weggaat is die liefde voor dit soort planten nog verder opgebloeid. En dus ben ik aan het stekken. Grappig, de tuin wordt kleiner en ik ga verzamelen en vermeerderen 🙄

Dit is trouwens niet het meest ideale moment. Het meest ideale is dat je stekt wanneer de planten gelijk en onder ideale omstandigheden aan de groei mogen komen, in het voorjaar dus. Maar lievere koekjes worden niet altijd gebakken. Ik heb voor de verhuizing naar de oude tuin onze Canna’s verpot en gelijk gestekt. En nu mogen de “moedercanna’s” voor de winter de kas in, of buiten in pot worden afgedekt, en gaan de “babycanna’s” mee naar huis om vorstvrij te overwinteren.

Voor het geval je nog niet weet hoe mooi Canna’s tegenwoordig kunnen zijn: ‘vroeger’ waren er gele, rode en oranje Canna’s, met groen, blauwgroen of donkerbruin blad. Nu zijn er ondertussen rassen als deze:

 

En naast deze zalmoranje (met lichtgroen blad) heb ik ook nog een roze, en een felrode (met donkergroen met paarsbruin blad). En de liefde is al zo gegroeid dat ik baby’s heb gekocht van een Stuttgart (met witbont blad) en van Wyoming (met chocoladebruin blad en fel oranje bloemen). En het is nog lang geen voorjaar, wie weet wat ik nog tegen kom……..

Afijn, terug naar het stekken zelf. Dit was de roze bloeiende plant vorige week, bij het verpotten. Ook mooi, hè:

 

De plant is van een vrij krappe pot naar een kleine speciekuip verpot, meer ruimte om te groeien en te bloeien. De plant is op deze foto al uit haar pot gehaald, je ziet een flink wortelgestel.

En als je dan wat grond wegveegt, en inzoomt, dan ziet dat er van dichtbij zo uit:

 

Je ziet een kluwen wortels en stelen, maar aan de linkerkant zie je dat de wortelstok een beetje van de kluwen wortels is weggegroeid. En dat is dan een mooie stek. Alles wat je nodig hebt is een scherp mes. En dan snij je het er zo vanaf:

 

Mooie stek, voldoende wortel, een uitloper naar boven, en ook zijwortels. Deze stek heb ik opgepot in verse potgrond die ik met wat grof zand heb gemengd.

Nog een voorbeeld, een geweldige plant, de Colocasia esulenta, Nederlandse naam Olifantsoor (leuke naam hè?):

 

Zie je de de baby’s al? In dit geval zitten ze aan ondergrondse uitlopers rondom moeder.

 

Deze Colocasia is nog minder winterhard dan de Canna van hierboven, en dus nog belangrijker om wat stekken te hebben voor volgende zomer, voor het geval moeder de winter niet overleeft. Ik heb met hetzelfde scherpe mes halverwege moeder en baby ‘de navelstreng’ (zo voelde het in ieder geval 🙂 )doorgesneden.

En dat leverde deze stekken op:

 

Ook opgepot. Moeder en baby’s:

 

Mamma blijft op de tuin, we sjouwen (ssstt, Ruud weet dat nog niet) haar volgende maand de kas in en daar kan ze dan onder een bedje van stro en jute droog de winter in gaan). De baby’s gaan mee naar huis voor een vorstvrije overwintering bij zo’n 12 tot 15 graden. Bij de Cannastekken. En dan moeten ook de 4 Brugmansia’s er nog bij komen te staan. En de Cassia, Het wordt best vol op de plantenoverwinteringszolder 🙂 .

Voor wie niet van zulke exotische planten houdt, bedenk dat je dit soort stekken van heel veel planten kunt nemen. Bijvoorbeeld ook Dahlia’s. Zoals deze, die ik afgelopen voorjaar voor 2 euro op de kop heb getikt en die al voor een veelvoudige daarvan heeft gebloeid. En te mooi om niet proberen te overwinteren:

 

Of deze, die heb ik al drie jaar, met zachtgele bloemen, en die bloemen zijn zo groot als kinderhoofdjes, bloeit wel wat minder rijk als de lilaroze hierboven maar één bloem is minimaal 25 centimeter groot:

 

De Dahliaknollen ga ik in november uit de grond halen en op zolder in wat zand/turf overwinteren, om ze eind maart weer uit te planten. Ik vond nog een foto van een paar jaar geleden:

 

Want ook hier kun je dus gemakkelijk stekken van nemen, door een ‘knolletje’ met wat worteltjes van de moeder af te snijden en op te potten.

De moraal van het verhaal? Bekijk planten die je nu uit de grond haalt goed, en dan kun je zien of en hoe je ze haar kunt vermeerderen. Voor meer planten volgend jaar. Handig, zeker als je wat kleiner gaat wonen tuinieren 🙂 .

Tot slot nog een mededeling:

Voor wie het nog niet had gezien, ik heb in mijn vorige blog een wedstrijdje georganiseerd, het raden van 15 foto’s van eetbare planten uit mijn moestuin plus het raden van een aantal pronkbonen. De sluitingsdatum is zaterdagavond 21-10-17 om 23.59 uur. Wie er nog mee wil doen…… kijk even hier: Wedstrijd  

En dan ga ik nu snel weer aan het werk, zaden schonen, verpakken en beschrijven. De laatste loodjes voor de zadenlijst, nog anderhalf tot 2 weekjes nodig, denk ik………

 

12 reacties op Stekken

Saskia 21 oktober 2017 om 22:23

Dag Diana,
Heerlijk verhaal weer. Verandering geeft nieuwe energie zo te zien.
Meestal is er meteen een reactie op je blog…dit keer denk ik dat iedereen zit te zweten boven je wedstrijd ; )
Groetjes,
Saskia

Jeanne 22 oktober 2017 om 12:10

Hoi Diana, ik las net je bericht over stekken en overwinteren. Hebben stekken licht nodig tijdens het overwinteren? Mijn enige koele ruimte is de kelder. En daar is geen raam.
Daarnaast heb ik een tuinhuis, maar daar wordt het veel kouder in de winter. Wel wat meer licht.
Dank voor je leuke informatie tuintips en verhalen. Jeanne

Diana 23 oktober 2017 om 08:12

Hallo Jeanne,
Stekken zijn nog jong en hebben vaak een wond (daar waar je ze hebt afgesneden), ze mogen dan niet helemaal donker staan want je wilt ze heel lichtjes aan de groei houden.
Ik zou kiezen voor het tuinhuis, lekker licht. En afhankelijk van de soort planten die je hebt gestekt kun je ze dan bij vorst naar binnen halen, of misschien wel tijdelijk iets van warmte bieden in je tuinhuis (bijvoorbeeld door er emmers met heet water naast te zetten voor de nacht begint).
groetjes,
Diana

Els Peeters 22 oktober 2017 om 13:08

Dag Diana,
Al zeker 1 jaar lees ik je zéér interessante verhalen, waar ik veel van opsteek. Nu heb ik eens iets zéér interessants voor jou !
Ik ga regelmatig wandelen en fotograferen, naar het “Vrijbroekpark” in Mechelen (België) omdat het voor mij een van de mooiste en meest verzorgde parken is in mijn omgeving. De bezoekers konden tot 1 jaar geleden de meest unieke dahliacollectie in de wereld, gratis gaan bewonderen. Ongeveer 350 verschillende soorten dahlia’s, allen met naam en herkomst benoemd, in een aparte tuin. Prachtig was het. Ik kan er heel veel over vertellen , maar dit zou een bladzijden lange mail worden dan. Ik heb verschillende jaren foto’s genomen van ongelooflijk veel dahlia’s en ik kan er wel wat van doorsturen indien je wil. Twee jaar geleden is er een virusinfectie vastgesteld, bij zeer veel dahlia’s, en de directie heeft dan besloten om zo goed als “alle” dahlia’s te vernietigen….Mijn hart bloeide …
Maar er zijn goede vooruitzichten, dat ze opnieuw, op een andere plaats in hun tuin, met de dahlia’s zullen starten. Ik kijk er al naar uit. Ze hebben sedert jaren ook een zeer mooie canna collectie, waarover ze af en toe een plant-en verzorgingsles geven, ook heel nuttig, voor de dummies onder ons. Dit jaar had men een volledige grote tuin ingericht met canna’s, in alle mogelijke bladkleuren, bloemkleuren en hoogte’s. Dit zal zich volgend jaar zeker herhalen, omdat ze er een vrij groot tuingebied speciaal voor benutten. Je kan er gratis naar gaan kijken, de namen staan er ook bij. Misschien, als je ooit eens een uitstap doet, ga er dan eens naar toe, het is écht de moeite. Ook het park is zeer mooi, met speciaal wild gelaten stukken, voor de insecten, 2 rozentuinen, één botanische en één gecultiveerde rozentuin, vijvers, kikker en salamanderpoelen enz. enz.
Ik ben ook in het bezit van verschillende soorten canna’s, die ik gekregen heb, van iemand die ze niet meer wilde. Mijn probleem is al jaaaren…waar moet ik alles zetten … Ik heb mijn hele leven plaats te kort, in mijn tuin. Het moet toch nog mooi blijven nietwaar !
Ik heb ook enkele prachtige dahlia’s, pompon en zeer grootbloemige. Eentje met de naam “Café au lait” Ik zou de bloemen zo willen opdrinken…zo mooi ! Mijn tuin is “maar ” 7 x 35 m diep, maar ik kom van een tuin van 6000 vierkante meter, die ik jaren met mijn vader heel goed onderhield. Tuinieren is dan ook een levensvreugde en de laatste jaren zaai en kweek ik ook mijn eigen tomaten in alle kleuren en groottes. Bananenplanten heb ik ook al enkele jaren, die groeien gelijk kool. Ik verwacht volgend jaar de eerste bloemen er in, ze hebben er de leeftijd er voor.
Ik kan nog heel veel vertellen over mijn tuin, ik wordt er steeds vrolijk van, en bemerk bij jou dezelfde passie, maar je werkt “nog” een stuk harder, wegens al die groeten die de nodige verzorging nodig hebben. Ik ben meer een bloemen fanaat, en wil de groenten niet te veel uitbreiden, anders kan ik beter in mijn tuin blijven overnachten …
Vriendelijke groetjes
Els

Anna 22 oktober 2017 om 13:22

Ik denk dat je hart bloedde……

Anoniem 23 oktober 2017 om 17:22

Ja Anna, dat foutje is me ontglipt ….
Bedankt dat je me er op wijst .

Els

Diana 23 oktober 2017 om 08:15

Hallo Els,
Dankjewel voor je bericht en uitleg over de tuin en Canna’s en Dahlia’s!
Ik ga het zeker onthouden voor volgend jaar, ik zag ook al een prachtige Cannakwekerij op internet, met heel veel zeer bijzondere soorten (wit en crème, en botanische soorten, etc.).
groetjes,
Diana

MARGA 23 oktober 2017 om 20:50

Moeten Pioenen ook de grond uit en of wat voor behandeling? Voor de Winter

Diana 24 oktober 2017 om 08:14

Hallo Marga,
Pioenrozen zijn in principe winterhard en kunnen dus gewoon in de grond blijven en de winter overleven.
groetjes,
Diana

Carine parmentier 24 oktober 2017 om 21:21

Weeral een leuk artikel om te lezen. In mijn tuin staan enkel de gewone rode canas die ik verder zaai met de zaden, hebben de andere kleuren ook zaden ? In volle spanning aan het wachten op de zaailijst, maar ik lees net dat het de laatste keer zal zijn…. dit maakt me een beetje droevig …
Als ik speciale rasseninformatie zoek ga ik onmiddellijk naar uw website. Als ik de zaden dan ontvang is het net alsof sinterklaas langskomt. Bedankt voor alle inspanningen
Groetjes carine vanuit frankrijk

sini dietvorst 28 oktober 2017 om 13:48

Graag advies!!
Ik wil frambozenstruikjes en Japanse wijnbes gaan verplanten. Is dat nu een goede tijd ?
Groet
Sini

Diana 29 oktober 2017 om 07:40

Hallo Sini,
Dit is een prima tijd, als het blad van de plant is en de planten dus in rust zijn en de sapstroom nagenoeg stil staat.
Ik heb over beiden (framboos en wijnbes) ook gewoon een pagina geschreven waarin je die informatie kunt vinden, alsmede tip hoe te verplanten, wanneer te voeden, te snoeien, etc..
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!