Tegenvallers

Tegenvaller 1 op zaterdag: het weer. Het zou mooi worden, koud maar een vrolijk zonnetje. Dat viel al tegen, niet veel anders gezien dan een grijze lucht.

Tegenvaller 2: het is nu begin februari en we hebben de eerste slakkenschade al te pakken, in de piepjonge tuinbonen:

Tuinbonen aangevreten

Het kan niets anders zijn geweest dan slakken, de tuinbonenzaailingen staan nog in de kas. Sterker nog, in de kas in een bak die ik af heb gedekt met een perspex plaatje om de muizen tegen te houden. En nu zijn het niet de muizen die de zaden opvreten, nu zijn het de naaktslakken die de blaadjes tot op de nerf kaalvreten.

Tegen dit soort grof geweld past maar 1 maatregel; grof geschut, in de vorm van Ecostyle slakkenkorrels. Niet eens zozeer tegen deze slakjes, maar over pakweg een maand gaan deze slakken zich vermenigvuldigen. En als deze paar slakjes dit al kunnen aanrichten, dan kun je ook begrijpen wat hun aankomende 200 kinderen aan kunnen richten bij de zaailingen van volgende maand en vervolgens de paprikaplanten, etc..

Want in een kas is er één ding duidelijk; het is een bijna gesloten systeem. Buiten kun je hopen dat de slakken de zaailingen van de buurman lekkerder vinden en gaan verhuizen, in een kas zitten de slakken opgesloten. En ze zitten ook nog eens lekker beschut, en beschermd tegen dieren die graag slakken eten – de volmaakte omstandigheden voor een echte plaag. En die willen we graag voor zijn, voor er kinderen worden geboren. Want slakken dood maken is zeker niet mijn hobby, maar voor nu is het even niet anders.

Tegenvaller 3 van zaterdag:

Hieronder nog even een foto van de Rosmarinus prostratus een paar maanden geleden:

Rosmarinus prostratus

Prachtige planten, net zo lekker als de ‘gewone’ rozemarijn, maar wel iets minder winterhard. Maar erg mooi in potten, omdat ze zo sierlijk over de rand valt.

Maar helaas, 2 jaar goed gegaan en gisteren plotseling dit:

Rosmarinus prostratus dood

In een paar dagen tijd, duidelijk ten dode opgeschreven, niet meer te redden. Vermoedelijk nog meer door alle overvloedige regen want zo vaak en zoveel heeft het hier nog niet gevroren (maar vorst direct na zoveel regen is wel funest). Binnen zetten heeft echt geen nut meer, onder de grond is ze vast al dood, alleen boven de grond lijkt ze nog haar best te doen.

En dus snel de laatste takjes afgeknipt die nog groen lijken:

Rosmarinus prostratus takje

Ik heb er niet veel vertrouwen in want ook deze takjes zijn al slap en bleek. Bovendien is het begin februari, ik heb nog helemaal niets op de tuin wat me een beetje zou kunnen helpen; nog geen zand om de potgrond te verluchtigen, geen stekpoeder, en het is nog koud. Maar goed, we proberen maar wat.

Rosmarinus prostratus stekje

Direct een klein plasje water op de tafel gemaakt om de stekjes met ‘hun voeten’ in te leggen. Ik heb al eens eerder geschreven; elk takje, bloem, blaadje of wat dan ook dat je van een plant haalt is direct aan het dood gaan, ‘alsof het geen adem meer kan halen’. Dus direct na het knippen, plukken, snijden in het water, altijd, bij iedere plant en bij elk stek die je neemt.

En dan maar zoveel takjes ‘stekken’ als er zijn. Kopje eraf en stekken met een hieltje. Sommige planten worden graag gestekt door ze onder een knop af te snijden, maar bijvoorbeeld lavendel en rozemarijn worden graag met een hieltje gestekt.

Rosmarinus prostratus hieltje

En dit is dan een hieltje; in plaats van snijden trek je voorzichtig het hele takje naar beneden van de hoofdtak af, en daarbij trek je dan vanzelf een stukje van de buitenkant van die hoofdtak mee. Dat is een hieltje. En uiteraard haal ik gelijk de onderste rozemarijnnaaldjes weg want die zouden onder de grond komen.

Als de plant in betere conditie was, ik een goed potgrond-zandmengsel had, het 12 graden warmer was, en ik stekpoeder had…… dan had ik er vertrouwen in :-).

Rosmarinus stekjes opgepot

Maar nu staan de stekjes er zo bij, eigenlijk te klein, te slap, niet goed verzorgd. Maar dit was een noodsituatie :-). En ik heb er maar 1 nodig die overleeft, wie weet. Het is maar 10 minuten werk en heel misschien houd ik er toch 1 plant aan over. We gaan duimen :-).

Tot slot dan nog wel een vrolijke foto, van een paar dagen geleden (toen de zon zomaar eens scheen):

Appel leiboom gesnoeid

De laatste bomen en fruitstruiken gesnoeid, aalbes, zwarte bes, appelboom, jostabes. Deze Gloster appelboom hebben we als gewoon boompje gekocht en heb ik zelf geleid en gesnoeid tot ze eruit ziet als een soort van leiboom. Elk jaar betrouwbaar in de oogst, nooit een beurtjaar, lekkere appels.

Oh ja, links hangt de ‘kling-kleng-klang die ik afgelopen week zomaar op de grond vond. Ze hangt er even uit te druipen en op te drogen, en dan krijgt ze weer een mooi plekje waar ze de hele dag in de wind mag kling-kleng-klangen Tot grote ergernis van Ruud, die het vrolijk tokkelende geluid maar niet kan leren waarderen 🙂

Morgen staat er ook weer een stukje op de website van Pokon, zodra het er morgenochtend op staat zal ik hier nog even de directe link plaatsen: Ik ga er iets schrijven over de zaden die ik voorweek (in water) voor ik ze zaai. Link: Voorweken

En dus zijn hier ondertussen de doperwtjes en peultjes gezaaid. Komen deze week de kapucijners ook aan de beurt. Is de Ipomoea transvaalensis gekiemd, zijn er 2 rijtjes rucola in de kas gezaaid. Zijn er wat knolletjes van Canna en Dierama die ik in de achtertuin vond opgepot. En zorgen we nog steeds goed voor alle pepers en paprika’s en aubergines die zijn gekiemd, ik verwacht eind van de komende week de eerste echte blaadjes te kunnen zien. Nog een week of 3 en dan kunnen we echt al heel veel gaan voorzaaien.

 

44 gedachten over “Tegenvallers”

 1. Zonde zeg van die rozemarijn. Maar vaak zijn ze al bij de Aldi te koop voor nog geen 2 euro. Dus als ze het niet overleven heb je zo weer goedkoop een nieuwe plant toch? Wij zijn hier in Tilburg ook al weer voorbereidingen aan het treffen, deze week de eerste planten voorzaaien: paprika’s, prei en Spaanse pepers. Ook ons tuinpad moet opnieuw gelegd worden, maar het is hier een vieze drek door al die regen die maar blijft vallen! Hopelijk breekt er gauw een lange droge periode aan.

  1. Hallo Mark en Marion,
   Ik heb nog een gewone ‘staande’ rozemarijn, maar ik vind de hangende/kruipende vorm altijd zo mooi. Maar zei is wel wat minder sterk dan gewone rozemarijn, dus ik weet elk jaar dat het voorbij kan zijn, de pot is te zwaar om elke jaar te versjouwen (nou, is gewoon niet te versjouwen :-)). Als de stekken niet lukken, dan ga ik gewoon een nieuwe kopen, maar ik vrees dat ik deze hangende vorm nog nooit bij de Aldi heb gezien, maar ik ga het zeker in de gaten houden.
   groetjes en succes met het opkweken van alle zaaisels!
   Diana

   1. Dank je! Inmiddels de paprika’s, pepers, prei, en tuinkruiden voor gezaaid. We wilden ook onze nieuwe aanwinst, een blauwe bes, planten. Maar omdat het nu ineens zo koud is geworden gaan we dat nu maar uitstellen tot na het weekend. Weer online geeft zelfs temperaturen van rond de 14 (!) graden voor het zuiden van het land dit komende weekend. Overigens…ben jij bekend met de soort Sunshine blue? Schijnbaar is deze minder winter hard en is hij ook niet bladverliezend. Wij gaan hem in ieder geval proberen te houden in een grote speciekuip.

    1. Hallo Mark en Marion,
     Ja, het is nu wel handig om het uitplanten even uit te stellen (ik denk zelfs dat je geen plantgat kunt graven omdat de grond bevroren is – afhankelijk van waar jullie wonen).
     Nee, wij hebben Sunshine Blue, elk jaar worden er wel weer wat nieuwe rassen ontwikkeld. Wij hebben een Bluecrop, een Duke, en een Earliblue (en onze eerste blauwe bes hebben we zonder rasnaam gekocht maar doet het prima). Wij hebben geprobeerd om een vroeg een middelvroeg en een laat ras te kopen zodat de oogst zo mogelijk gespreid was. En daarnaast natuurlijk gelet op zaken als ziekteresisitentie, smaak, opbrengst en tot slot ook nog de grootte van de bessen.
     Vanaf het weekend lijkt het de komende 2 weken vorstvrij te blijven, misschien volgende week een mooie week om te planten.
     groetjes,
     Diana

 2. Arme Rozemarijn :(. Hoop dat de stekjes nog wat gaan doen.
  Mijne was ook ineens weg, denk ook meer door de regen, en misschien toch een iets te kleine pot.
  Al mijn andere mediterraanse kruiden staan in een hele grote en diepe houten kist bij elkaar, ongeveer op zelfde plek qua regentoevoer en temperatuur/wind enzo, maar die zijn nog allemaal prachtig. Het nieuwe Rozemarijntje (zal ook eens kijken of er nog wat te stekken valt) gaat daar gewoon weer lekker tussen staan, kunnen ze elkaar warm houden :).

  Verder komen hier de bolletjes van vorig jaar op; van die bolletjes die ik dan voor binnen krijg voor m’n verjaardag in januari. Super gezellig altijd maar van korte duur. Vorig jaar heb ik er eindelijk eens aan gedacht om al die gespaarde bolletjes in m’n potten ertussen te planten (balkon). Verrassing!! Blauwe druifjes staan al fier te stralen, hiacynthjes steken hun kopje op, narcisjes zie ik nog niet echt, of alleen lange sprieten.
  Ze begonnen allemaal net voor de vorst van onlangs, waarbij de grond van mijn potten echt echt echt bevroren was uiteindelijk, dus ik was wat huiverig of ze het wel zouden gaan redden. Maar ze staan nog :D.

  Sterkte met de tegenvallers, hopelijk wordt het snel alsnog een hele fijne tuinstart!!

  1. Hallo Marjolein,
   Ik ga nu wat kruiden in de achtertuin zetten, want het is leuk op de volkstuin maar heel vaak sta ik in de keuken en vind ik het jammer om gedroogde peterselie, etc. te moeten gebruiken als ik hele bossen verse kruiden op de volkstuin heb maar ben vergeten die te oogsten voor ik naar huis ging. Ik wil ook gewoon uit mijn keuken vandaan even snel wat kunnen plukken. De kruiden komen hier thuis in een verhoogde bak te staan.
   Geeft gelijk wat lente, hè, van die bloeiende bollen! Hier bloeien de narcissen al, zo vroeg dit jaar.
   groetjes,
   Diana

 3. Aah er is altijd iets goeds en leuks te doen. De ramen van de kas van binnen en buiten schoongemaakt. Paprika en aubergines gezaaid. De tomaten en pepers zijn al plantjes met vier blaadjes.

  1. Hallo Wim,
   Ja, wij zijn nog nooit naar de tuin gegaan met de gedachte ´wat zouden we eens kunnen doen vandaag´ :-).
   Ik vind het zelf voor tomaten nog echt veel te vroeg, er staan ondertussen al meer dan 50 paprika’s en pepers en aubergines, voor al die tomatenzaailingen heb ik echt geen plek in huis tot in april, tomaten ga ik pas begin maart zaaien…… heb ik mezelf heilig voorgenomen :-).
   groetjes en succes met alle zaailingen!
   Diana

 4. Hoi Diana,

  Wat sneu van je tuinbonen? Zijn ze nu ook gelijk klaar of kunnen ze de slakken aanval wel overleven?

  Ik heb ook eigenlijk een vraag over tuinbonen, peultjes etc. Ik heb nu dit weekend peultjes, sugarsnaps, kapucijners en tuinbonen gezaaid. In zaaibakjes en in een bak met een doorschijnend deksel (soort kweekkasjes). Ze staan buiten op balkon (4 hoog) en het lijkt hier iets warmer te zijn dan op de tuin. Hier staat nog een Oost Indische kers half te overleven dus vandaar mijn vermoedde. Maar ik zag ook dat het deze week wel -5 graden word savonds en ik vroeg me nou af of de zaden het zal overleven? Of moet ik ze even een nachtje binnenhalen? Het probleem is dat we binnen niet echt een koele plaats hebben en het wel zeker 18 graden is. Ik maak me toch druk om me zaaisels. Zou jammer zijn als ik nou 3 weken ga wachten en dat er niets opkomt doordat het vriest. Kunnen ze die -5 graden wel aan of moet ik ingrijpen?

  Groetjes Nadine

  1. Hallo Nadi,

   Nee hoor, dit gaan de tuinbonen wel overleven, maar niet als er nog verder van gevreten wordt, dus ingrijpen was helaas wel noodzakelijk. En het wordt aardig weer deze week, en dan verwacht ik dat de zaailingen er wel doorheen gaan groeien.
   Over je vraag: zaden van tuinbonen, peulen, doperwten, kapucijners kunnen allemaal prima wat vorst verdragen. Mits de zaaisels niet te nat staan (want dan rotten de zaden makkelijker direct na de vorst). Er zijn mensen die ze nu in de vollegrond zaaien en dat kan ook prima, dus kan -5 geen probleem zijn. Als er meer vorst dan dat wordt verwacht kun je altijd overwegen om in de avond een jute zak over de bak met zaaisels te draperen en die er in de ochtend weer af te halen, dat kan ook nog wel een paar graden schelen.
   groetjes,
   Diana

 5. Hallo Diana, wat jammer van je Rosemarijn. Hoop voor je dat de stekken het zullen doen. Wat vraat in je tuinbonen betreft, pissebedden kunnen er ook aardig wat van. Zeker nu het zo vochtig is, is dat een prima omgeving voor ze.
  Heb ondertussen mijn pepers en paprika´s ook verspeend. In december had ik nog wat zaailingen van mizuma en rucola, ze waren spontaan opgekomen in de moestuin, uitgepoot in kas. Ze doen het nog steeds voortreffelijk.

  1. Hallo Aria,
   Dit is wel echt vraat van slakken. Maar pissebedden kunnen er inderdaad ook wat van. Mijn ervaring is dat die eerder vreten rond de grond, dus niet zo zeer aan het blad maar meer aan stelen en stengels en wortels. Ik hoop dat de slakkenkorrels hier hebben geholpen en de zaailingen nu verder kunnen gaan groeien.
   Heel veel plezier en succes met alle zaaisels en de start met een nieuw tuinjaar!
   Diana

 6. Hallo Diana,

  Ik wil je iets vragen, eigenlijk naar aanleiding van je blog op de website van Pokon.
  Met de deno methode heb ik aubergine en paprika (red fakir van jou) gezaaid. Ze zijn allemaal mooi opgekomen. Gisteren heb ik ze verplant naar een mengsel van potgrond en brekerzand. In je Pokonblog las ik dat je veel zaailingen in een onverwarmde kamer hebt gezet, Is dat voor paprika en aubergine ook de beste plaats nu?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Hartelijke groet,
  Matthijs

  1. Hallo Matthijs,
   Goed om te horen dat de zaden via de denomethode goed zijn gekiemd!
   Normaal gesproken is een onverwarmde slaapkamer prima (mits in het raamkozijn op een zonnige plek). Maar het is nu wel heel erg koud, en er komen nog 2 dagen/nachten met echt matige vorst aan. Hier laten we ze gewoon staan maar houden de 2 kamers dicht. Overdag kan het op de kamers al flink warm worden achter het zonnige raam. En we houden de ventilatieroosters van de ramen dicht. Zodra het donker wordt, rond 18 uur, doen we de gordijnen dicht (houdt ook de kou van het glas tegen). En zo gaat het hier echt prima. Maar je moet even naar je eigen omstandigheden kijken. Hier is de temperatuur in de nacht niet veel hoger dan zo’n 14 tot 15 graden, overdag met de deur dicht en zo dicht bij het raam in de zon kan het zeker wel 20 graden worden.
   En die temperaturen zijn inderdaad voor zowel paprika als peper als aubergine prima.
   groetjes en succes met de opkweek!
   Diana

   1. Ha Diana,

    Ook ik heb vandaag de eerste zaailingen overgebracht van hun zakjes naar potjes. Het is even gepriegel, maar wel een leuk gepriegel en ik ben hoopvol gestemd dat ze verder voorspoedig op zullen groeien.

    Maar wat ik me nog afvroeg: de pepers en de paprika’s heb ik net als jij per drie in P9 potjes gezet, en automatisch heb ik dat toen ook met de aubergines gedaan. Maar is dat niet te dicht op elkaar, voor aubergines?

    Fijn hè, dat zonnetje vandaag…

    Groetjes,
    Marjolein.

    1. Hallo Marjolein,
     Ja, lekker koud (goed voor alle luizen en vliegjes en noem maar op die we hier nog steeds zien vliegen – 2 weken geleden notabene een mug op de slaapkamer!), en lekker zonnig. Mooi weer voor priegelwerkjes als de denomethode 🙂
     Ik zet zowel pepers, paprika’s als aubergines per 3 in een P9-potje, en hier zijn de aubergines prima tevreden met 3 in een potje (uiteraard zet je elke zaailing in het potje niet dicht bij elkaar maar juist zo ver mogelijk uit elkaar in het potje, zodat ze zoveel mogelijk ruimte krijgen om worteltjes te maken.
     groetjes,
     Diana

 7. Hallo Diana,

  ik ben verbaasd te lezen dat die slakken nu al zo’n schade kunnen aanrichten. We hebben er hier altijd heel erg veel, vooral met nat weer, maar in de winter zie ik ze nooit. Morgen meteen maar korrels strooien, achter mijn moestuinbak (die is een meter hoog), want daar verstoppen ze zich graag weet ik uit ervaring.

  Ook ik had gisteren mijn eerste tegenvaller te pakken. Mijn Cayenne peper zaadjes waren vrij vlot gekiemd. Ik blij. Gisteren hingen ze er ineens slap bij, waarschijnlijk té weinig water gegeven. Snel wat water bij gegeven, maar vanmorgen zag het er nog hopelozer uit. Niet meer te redden…

  Groetjes, Danielle

  1. Hallo Danielle,
   Ja, de slakkenkinderen van vorig jaar moeten nu flink groeien maar er is nog niet zoveel te eten voor ze. Overdag zitten ze vaak onder potten, stenen, etc. tot ze ’s avonds tevoorschijn komen om te eten. Je kunt, als het niet anders kan, er beter nu 100 bestrijden, dan komende zomer 1000 slakken, want dat vind ik zelf nog zieliger.
   Ik ken de omstandigheden niet waarin je hebt gezaaid en weet ook niet wat je medium is. Maar het klinkt ook een beetje als verwelkingsziekte, zaailingen die zomaar omvallen. En dan zou het eerder te maken kunnen hebben met een potgrond die je niet genoeg hebt verluchtigd en verarmd met brekerzand. Van wat droogte gaan de meeste zaailingen niet dood (tenzij echt kurkdroog).
   Ik hoop dat je kunt bedenken wat er mis gaat en verder omvallen van peperzaailingen kunt voorkomen!
   Diana

 8. wij hebben hier voor twee jaar terug ook zo’n last van slakken gehad, onze oplossing: op slakkenjacht, elke avond de tuin in met zaklantaarn, ook als is het niet heel erg donker! benodigdheden verder een emmer en latexhandschoentjes (kleverige rotdingen) Dat jaar, elke avond een 10 liter emmer voor de helft gevuld met de kleine plakkerige vreters….. naar de overkant van de straat en uitgezet in de sloot.. En nee, ze kruipen niet terug, trouwens ook veel succes met een straat waar je 100 mag rijden! Wat opviel, ze vermaken zich best in de sloot. Dus voor de mensen die net zo als wij géén gif willen gebruiken, elke avond op slakkenjacht (o;
  Nu hebben wij een ander probleem, de muizen zijn uit de kas, maar de ratten hebben hun intrek genomen, iemand nog goede adviezen?

  1. Hallo Wolfje,
   Helaas is slakken vangen voor ons geen optie (wij hebben geen verlichting op onze volkstuin dus zouden we al 3 zaklantaarns nodig hebben om zelf niet al te vallen :-).
   En ik vind Ecostyle Escar-go slakkenkorrels een biologisch en goed alternatief, al gebruiken we het alleen als het niet anders kan (en dit kan dus niet anders).

   Een bio-oplossing tegen ratten ken ik niet, hier wordt altijd gif gebruikt als we ratten hebben (onze volkstuinvereniging ligt midden in de stad, als de gemeente Spijkenisse het woord ‘rat’ hoort wordt er gelijk een bedrijf gestuurd dat echt gif in blokken in dozen komt zetten, of wij dat willen of niet). Maar je kunt denken aan rattenvallen. Ik hoop dat iemand anders nog een tip voor je heeft.

   groetjes,
   Diana

   1. Hallo wolfje,
    Ik gebruik nu de korrels uit de kattenbak, en ook de katteharen langs de rand in de kas,
    Ik hoop zo, de muizen en ratten een beetje te weren.
    Maar dan moet je wel een kat hebben natuurlijk , ik geloof dat het helpt!
    Succes, Inge

  2. Hoi Wolfje,
   Wij gebruiken vangkooitjes om de ratten en muizen weg te vangen.
   Dat werkt bij ons althans best goed.
   Wij vinden het vreselijk om met gif o.i.d. te werken, alleen omdat we toevallig willen tuinieren..
   Het zijn hele leuke en vooral intelligente beestjes.
   Het duurt meestal wel even voor ze er in (durven te) gaan maar gewoon volhouden hoor.
   En dan kun je ze tenminste weer levend uitzetten, minimaal een km verderop, want zij zijn dus zo intelligent om weer terug te komen.
   Succes!

  3. Soms helpt het om af en toe een kat te laten rondlopen waar je geen muizen of ratten wil. Knaagdieren hebben een goede neus en ruiken de kat.

 9. Hallo Diana,

  Het heeft niks met dit tuindagboek te maken, maar ik heb enkele vragen. Hoe lang zijn de stokken die je gebruikt om je stamtomaten te ondersteunen? En hoe ver duw je die de grond in? En dan een vraag over de Minnesota Midget, ik wil haar verticaal gaan telen. Ik las op de meloen-pagina dat je haar via een klimrek omhoog laat klimmen, maar ik vroeg me af of een stok misschien ook voldoende steun biedt? Of is een klimrek echt noodzakelijk?

  Groetjes,
  Ray

  1. Hallo Ray,
   Ik gebruik voor in onze kas stokken van 240 en van 270 centimeter. En die gaan zo ver de grond in als ze hier op vette klei kunnen en willen, en dat is meestal zo’n 25 tot 30 centimeter, dus ik houd ongeveer 220 tot 250 centimeter over om aan te telen. Maar er hangt natuurlijk veel af van je kas; je kunt het best in je kas gaan staan en op de plaats waar de tomaten gaan komen even meten hoe hoog het daar is. Tel daar dan nog een centimeter of 10 tot 15 bij op (voor het gedeelte dat onder de grond komt) en zo lang zouden je stokken kunnen zijn.
   Langer dan 270 centimeter heeft niet zo veel nut, zelfs als je kas ruim 3 meter hoog is, tenzij je zelf heel erg lang bent, uiteindelijk kun je maar plukken en dieven en toppen tot je er met je armen omhoog bij kunt :-).
   Wij gebruiken voor meloenen, komkommers, etc. wat kortere stokken, van 180 of 220 centimeter, en daar maken we zelf een klimrek van (door om de ongeveer 25-30 centimeter stokken in de grond te duwen en er even lange stokken horizontaal op elke 25-30 centimeter aan vast te binden met tie-wraps. En dat is dan ook een soort klimrek. Langs alleen verticale stokken kunnen meloenen en komkommers zich niet vast houden, dat is prima voor bijvoorbeeld bonen maar meloenenstengels zakken langs de stokken naar beneden. Maar door horizontale ‘leggers’ te maken met de stokken kunnen ze zich wel vast gaan houden, en kun je ze ook nog een beetje de goede kant op leiden.
   groetjes,
   Diana

 10. Beste Diana,

  Wat een mooi en informatief blog voor elke (moes)tuinier!
  Je krijgt waarschijnlijk geregeld verzoeken van bedrijven of je iets voor ze wil doen.

  Directplant.nl is een van de grootste plantenwebshop in Nederland. Alle planten, heesters en bomen worden bij gespecialiseerde kwekers gehaald en persoonlijk met eigen vervoer, dus niet met pakketpost, bij mensen thuis bezorgd. De chauffeurs hebben groenkennis dus ze kunnen meteen vragen beantwoorden bij aflevering.

  Onze vraag is of je kans zou zien ergens een relevante link naar ons te plaatsen? We hebben overigens ook fruitplanten en -bomen. En we hebben ook de Rosmarinus prostratus: http://www.directplant.nl/rozemarijn-rosmarinus-officinalis-prostratus.html.

  Met vriendelijke groet,

  Marco
  Directplant.nl | Werkhovenseweg 18A | Werkhoven | [email protected]t.nl | https://www.directplant.nl

  1. Hallo Marco,
   Dankjewel voor je aardige woorden.
   Ik heb er geen enkel bezwaar tegen als een bedrijf dat echt iets met tuinieren te maken heeft hier reclame maakt voor dat bedrijf, daar kunnen zowel verkopers als mogelijke kopers en mensen die het bedrijf nog niet kennen alleen maar profijt van hebben.
   Je hebt een mooie website, en een leuk assortiment!
   Heel veel succes met je bedrijf!
   Diana

 11. Hai Diana,
  zouden de ettertjes die tuinbonen aanvreten ook kevertjes kunnen zijn? Het lijkt erg op wat ik vorig jaar had, dankzij de bladrandkever. Maar goed, die zag ik nog triomfantelijk rondlopen op de plantjes dus ik had de daders vrij snel te pakken.
  Wij hadden gisteravond opeens een naaktslak IN HUIS! Boehaaaaaa! Ik vond al dat de katten zo raar deden in een hoekje, zaten ze aan dat beest te likken ofzo. Echt té vies.

  1. Hallo Chantal,

   Geen idee, ik dacht echt dat het slakken waren, maar niets gevonden op of onder de plantjes. Is het nog niet te koud voor de bladrandkever? weet ik niet hoor, maar als zij het waren hoop ik dat ze deze week zijn doodgevroren.
   We weten het vanmiddag, wanneer we naar de tuin gaan. Een week niet geweest, door alle kou en regen, maar vanmiddag gaan we spinazie zaaien, en eens voorzichtig kijken of de tuinbonen er nu iets beter bij staan dan vorige week, en of er van de slakkenkorrels is gegeten.

   Ik heb eens in maart (als het hier vol staat met zaailingen op elk licht plekje in het huis, dus ook in onze slaapkamer) toen ik naar bed ging een naaktslak gevonden op mijn bed. Per direct onpasselijk :-).

   groetjes,
   Diana
   (p.s.: heb je nog alle steunbetuigingen onder je verhaal over je medetuinders gelezen? Er wordt met je meegeleefd!)

   1. ieeeuwwwwww een naaktslak op bed! GAT-VER.
    Ik heb de steunbetuigingen gelezen ja! Grappig zeg, dat had ik nou eigenlijk niet verwacht. Wel heel lief van die lezers.
    Misschien toch een plek voor het blog vinden waar mensen makkelijker kunnen reageren want blogspot is van Google en dan moet je persé een Google-account (een wat?) hebben. Jouw site is wat dat betreft een stuk toegankelijker!
    Groe(n)tjes!
    Chantal

    1. Hallo Chantal,
     Ja, ik heb ook wel eens een reactie op je weblog geplaatst, en dat lukte wel maar was niet makkelijk :-).
     Naaktslak op bed is echt niet grappig meer, heb slecht geslapen die nacht. Sindsdien komt er hier niets meer op de slaapkamer dat niet eerst een uurtje in een badje met kokend water heeft gelegen.
     groetjes,
     Diana

 12. Hey Diana,

  Ik volg je website/blog nu toch al een tijdje en ben zelf een beginnend tuinierder. Heb zelf een vrij groot tuintje en begin nu aan men tweede jaar. (eerste volledige seizoen).
  Ik lees overal zo wat ik zou moeten doen maar zoals je misschien zelf weet is het overal nogal tegenstrijdig soms en jouw website vind ik persoonlijk het leukste om te volgen omdat het zo menselijk en leuk overkomt.
  spijtig genoeg zijn er nergens contactgegevens te vinden op jouw website om misschien sommige dingen te vragen wat ik als beginner best wel of niet kan doen… ik heb niet echt iemand met ervaring die mij kan bijstaan en dat is soms moeilijk.
  Dus mijn vraag naar jou toe, is het ergens mogelijk om uw mailadres te kunnen krijgen om mijn vragen naar jou te stellen of heb je hier geen tijd voor?

  Groetjes en alvast bedankt voor uw tijd.
  Joris

  1. Hallo Joris,
   Mijn mailadres is alleen nog te vinden op de pagina van de zadenlijst en de pagina over de volkstuin. Het mailadres stond vroeger gewoon op de website maar ik kreeg toen letterlijk tientallen vragen per week, vragen waarvan het antwoord gewoon op mijn website staat, vragen of ik 25 kilo pootuien verkoop (nee), of ik een teeltplan wil maken (ook niet), of je doperwten uit een pot kunt zaaien (al helemaal niet), relevante vragen en minder relevante vragen. Maar ik doe dit voor mijn plezier, als ik elke week 8 uur bezig ben met het beantwoorden van vragen gaat dat ten koste van mijn eigen tijd voor mijn tuin en dus ook voor de website :-).
   Maar als je iets wilt vragen dat je niet op mijn website kunt vinden, stel dan vooral je vraag in reactie op mijn laatste tuindagboek, zoals je nu hebt gedaan!. Ik kan zelf bepalen wanneer ik tijd heb om te antwoorden, als ik iets niet weet kunnen andere lezers meedenken, en andere lezers kunnen ook weer iets hebben aan het antwoord dat wordt gegeven, door mij of iemand anders.
   Heel veel plezier en succes in je eerste volle moestuinjaar!!
   Ik hoop dat je de informatie die je zoekt kunt vinden op mijn website, en zo niet, stel dan vooral je vraag in reactie mijn tuindagboek,
   Diana

 13. Hallo Diana,
  De koude is weer een beetje voorbij. Gisteren heeft mijn man een kwart van de moestuin alvast omgespit. Volgens mijn schoonvader veel te vroeg, maar wij denken: klaar is klaar… en de komende dagen weer regen, dus dan wordt het even niks…
  Leuk dat het seizoen weer begint. Ik heb even gespiekt bij mijn erwtjes die ik niet voorgeweekt had. Dat komt volgens mij wel goed, 1 erwtje eruit gehaald en daar zaten al kleine kiempjes/worteltjes aan.
  Ik heb een vraagje. We hebben 2 soorten bietjes, egypt. platronde en kogel. Ik hoorde dat bij ons op het complex veel konijnen zijn. Moet ik daar tzt de bietjes tegen beschermen? En ik twijfel of ik spruitkool ga proberen. Verse spruitjes lijken me, in tegenstelling tot die uit pot, heerlijk. Kun je de spruitjes ook na de oogst invriezen?
  Met smart wacht ik op de bestelling bij Van der wal. Aardbeienstekjes, aardappelpoters, knoflook (dat wordt wat krap met de tijd), en nog wat zaden. Daaronder ook aubergine, dus die moet ook niet te lang meer op zich laten wachten.
  Zo, en nu aan de slag. Zomer/herfst prei voorzaaien in de kas, en hopen dat me dit jaar de prei wel lukt.
  Fijn weekend!
  Groetjes Margriet

  1. Hallo Margriet,

   Wij hebben zelf geen last van konijnen (niet jaloers zijn hoor, wij hebben duiven, heel veel duiven, elke regio heeft wel zijn eigen lastige belagers :-)). Ik durf dus niet zo goed te zeggen hoeveel last je kunt hebben van konijnen in je bietenplanten. Maar misschien kan iemand die ook veel konijnen rond heeft lopen hier antwoord op geven.

   Ik heb nog nooit van mijn leven spruiten uit een pot gegeten, wist niet eens dat die bestonden. Klinkt niet lekker :-). Spruiten kun je prima invriezen, hetzij geblancheerd of anders rauw, allebei goed. Maar dat doen wij niet zo vaak, want spruiten zijn goed bestand tegen vorst, dus we plukken in de wintermaanden gewoon een maaltje wanneer we dat willen en laten de rest staan. Alleen als de spruiten te groot worden, of ‘los’ worden, dan oogsten we alles en vriezen we ze in.

   groetjes en veel plezier met zaaien!!
   Diana

 14. Diana,

  Ik begrijp volledig uw standpunt, er moet idd tijd overblijven voor uw hoofdzaken en daar heb ik ook begrip voor. Ik zal dan hier al enkele vragen stellen, ik heb al zeer veel van uw teksten gelezen maar 9/10 ben ik misschien ook al wel weer wat vergeten doordat het als beginneling niet evident is om meteen alles te weten/onthouden. Hier mijn eerste vraagjes:

  – ik heb mijn stukje moestuingrond nog niet kunnen omspitten/frezen omwille van de slechte natte weekends. Is het niet te laat nu om dit nog te gaan doen een van de komende weken of kan dit perfect net voor het beginnen buiten planten. Er ligt momenteel nog een hoop verse mest op van een paard hier in de buurt dat ik moet onderwerken ineens tijdens het frezen.

  – Ik ben binnen begonnen met zaaien van allerlei groenten (paprikas, pepers, tomaten, aubergines, …) beetje volgens uw zaailijst. Tot hiertoe nog maar 2 tomatenplantjes uitgekomen 🙁 In de koude serre heb ik spitskool en bloemkool gezaaid, hier is nog niks te zien. Ondertussen staan de potjes P9 al zo’n 14 dagen op hun plaats. Moet ik nog geduld hebben? Het heeft ondertussen wel wat koud geweest snachts zeker in de kas.

  – Met zaaien onder glas, bedoel je daar mee “koud” glas of moet daar in verwarmd worden?

  Dit is het voorlopig, als er mij nog zaken te binnen schieten dan post ik ze hier zeker. ook alvast bedankt voor uw tijd dat je aan uw lezers bied en veel succes ook het komende seizoen 🙂

  1. Hallo Joris,

   vraag 1: het ligt eraan welke grondsoort je hebt. Vette klei spitten wij nooit als er geen vorst meer komt, zonder vorst blijven dat harde bonken. Op zandgronden heb je daar geen last van. Maar als je ook nog mest onder wilt gaan werken zul je, denk ik wel moeten spitten (en dan onder elke spade mest leggen). Want alleen een frees die heel groot is en diep kan inwerken kan mest onderwerken.

   vraag 2: kool kiemt in de zomer wel binnen een week, maar in de winter kan het zomaar 2 of 3 weken duren (afhankelijk van de temperatuur). Als je goede potgrond gebruikt, die hebt verluchtigd met grof zand, het niet al te nat laat worden maar wel vochtig genoeg, dan zal het (nog) niet kiemen vast door de koude temperatuur komen en is geduld inderdaad het enige wat je nu kunt hebben :-).
   Tomaten zaai ik zelf nooit voor maart, paprika’s, pepers, aubergines wel, en ook die kiemen afhankelijk van de zaaitemperatuur (bij 30 graden kiemen paprika’s soms al binnen 5 dagen, bij 20 graden doen ze er wel 3 weken over). Dus ook daarvoor geldt dat je vooral moet zoeken naar de beste omgeving (temperatuur) voor de zaaisels. En dat geldt dus ook voor tomaten; tomatenzaden kiemen bij een gaard of 17 tot 18 binnen 2 weken, warmer = sneller kiemen, kouder = langzamer kiemen. En nooit te snel opgeven, er zijn hier tomatenzaden die wel binnen 2 weken kiemen maar ook zaden van dezelfde soort en hetzelfde ras die wel 3 of soms zelfs 4 weken over de kieming doen, elk zaadje kan dieper of niet ‘slapen’ en meer tijd nodig hebben.
   Ik zaai altijd meer zaden dan ik planten wil zetten want er is altijd wel een zaadje dat niet kiemt. Ik zaai nooit alle zaden want dat is ook niet goed, als er iets mis gaat kiemt er niets en kun je geen tweede poging wagen. Maar als ik 3 planten wil hebben zaai ik bijvoorbeeld 6 zaden.

   vraag 3: ik bedoel inderdaad met onder glas het telen in een onverwarmde kas of platte bak.

   Ik hoop dat je met deze antwoorden vooruit kunt!!
   groetjes,
   Diana

 15. Hiermee ben ik al een grote stap vooruit. Ik ga nog een beetje geduld uitoefenen en misschien nog wat bijzaaien voor de zekerheid 🙂

  Voor het inwerken van de mest, ik ga dit eens proberen met de Frees die ik kan gebruiken van vrienden, geeft dit een slecht resultaat dan zal het volgend seizoen anders gebeuren. De mest ligt er al op en het stuk is 60m² dus te groot om ff snel om te spitten 🙂 Ze geven dit weekend droger dus ik ga de frees eens uit zen stal halen en zien wat dat geeft.

  Gisteren iets gezien wat mij verdrietig maakt, bij het controleren van mijn zaailingen zag ik gisteren een tomatenzaailing afgeknakt in zijn potje liggen. De vraag is nu hoe komt dit?
  – door water langs boven te geven met gieter en afgebroken?
  – door te vochtig te staan en doorgerot?
  – door een “windstoot”, wij hangen onze kleren en lakens op binnen net naast de zaailingen

  1. Hallo Joris,

   Het is goed dat de mest er al een tijd ligt, dan is waarschijnlijk het scherpe eraf/uitgespoeld (de ammoniak uit de urine).
   Alle drie de mogelijkheden die je noemt voor het knakken van je tomatenzaailing zijn mogelijk. Maar de kans op ‘omwaaien’ is heel klein, tomatenzaailingen waaien echt niet zomaar om en staan sterk in de grond (tenzij ze te hoog en dun en lang zijn). Afbreken door een gieter kan, daarom geef ik nooit wat op zaailingen, maar met een klein flesje water of kamerplantengietertje altijd ernaast. Rotten na te nat staan kan ook maar dan knakt een zaailing niet maar het steeltje wordt heel slap en vervolgens gaat het zaailingetje liggen. Een eventuele oorzaak kan ook een slak zijn, die kunnen de hele bovenkant van een tomatenzaailing eraf vreten (onthoofde als het ware), maar dan zou je het kopje niet meer kunnen vinden. Is het kopje weg, dan gok ik op slak. Ligt het kopje ernaast of hangt het nog half vast, dan gok ik op te sterke waterstraal.
   Ik hoop dat je nog genoeg zaden over hebt om nog een keer te zaaien, er is echt nog heel veel tijd genoeg om tomaten te zaaien (ik zaai ze zelf pas over anderhalve week, en dan ben ik ook nog vroeg).
   groetjes,
   Diana

 16. Heb ondertussen al meerdere zaailingen zien uitkomen dus het komt wel goed denk ik. Er is de laatste dagen ook wat meer zon 🙂 Daar zal het wel aan gelegen hebben.
  Slakken zijn zeker niet de oorzaak van het afknakken zaailing. Ik vermoed dat het door water komt. Ik let er nu op hoe ik water geef en ga vanavond nog een deel bijzaaien om idd zeker genoeg te hebben.

  Ik zie dat jij erwten en bonen ook voorzaait, wat heeft dit eigenlijk als voordeel? Je kan deze toch ook perfect binnenkort rechtstreeks buiten zaaien?

  1. Hallo Joris,
   Ja hoor, je kunt alle peulvruchten ook prima in de volle grond zaaien. De 3 belangrijkste redenen waarom wij ze voorzaaien:
   – ze kiemen wat sneller in een koele omgeving dan in een koude omgeving
   – ik hoef minder na te denken over hoeveel duiven en muizen hoeveel erwten en bonen opeten 🙂
   – en ik heb op deze manier ook geen last van eventuele hevige regenbuien, op onze vette klei kan het weken lang modderig blijven (met het rotten van erwtenzaden als gevolg)
   groetjes,
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.