Lekker puh

Zo. De langste dag is alweer voorbij, wat gaat het toch snel. De door de preimineervlieg aangetaste knofloken zijn gerooid en verwerkt. De laatste doperwten en kapucijners zijn geoogst, de planten en het klimrek zijn weg. Er komen dus lege plekjes in de tuin. Maar dat voorzagen we een paar weken geleden natuurlijk al, dus kiemen er hier ondertussen zaailingen van soorten die ik 2 weken geleden zaaide (palmkool, snij- en spekbonen, koolrabi, nieuwe bietjes, en zo nog wat soorten).

Ik zaaide afgelopen lente ook een aantal soorten in de volle grond, en dat zijn dan vooral de groenten die je officieel niet voor kunt zaaien (omdat ze slecht te verplanten zijn, en dat is dan meestal omdat ze een penwortel maken). Die zaden kiemden niet. Tenminste; soms. Ongetwijfeld zijn zaden weggerot door de modder in het kletsnatte voorjaar (en toen schreef ik het al, “er komt ongetwijfeld ook weer een dag dat we snakken naar water” 😀 ). Maar als ik goed keek zag ik soms ook minuscuul kleine ‘stokjes’; de kiemblaadjes waren vakkundig tot op het steeltje opgevreten. En soms waren de zaailingen gewoon ineens weg. Te nat, te koud (in maart/april zeker nog wel), slakken, woelratten, misschien nog wat anders? Geen idee, er staat nooit een dader of oorzaak bij.

Na 2 keer voorzaaien vond ik het wel genoeg geweest, ik besloot er mee te stoppen, dan maar andere soorten telen en eten. Maar ergens kan ik het dan ook weer niet uitstaan dat ik word verslagen. Na ruim 30 jaar moestuinieren geen enkele winterpeen of pastinaak kunnen oogsten? Dat zal toch zeker niet!

En dus besloot ik om dat te doen wat altijd wordt ontraden: worteltjes en pastinaken voorzaaien. Ik had vorig jaar een mooie zaaitray gekocht, met vakjes die 3 keer zo diep als normaal zijn (het worden ook wel deeproottrainers genoemd en ze zijn er in verschillende formaten, kwaliteiten, prijzen en aanbieders).

Voor het voorzaaien van soorten die een penwortel maken worden er meerdere redenen gegeven waarom je het vooral niet zou moeten doen. Eén daarvan is dat de kans groot is dat de zaailingen na het planten alsnog afsterven (doordat die penwortel wordt beschadigd). Of dat er meer kans op ziekten en plagen is (denk aan de overduidelijke geur van worteltjes die je ruikt als je de zaailingen uitplant en die de wortelvlieg ook op grote afstand kan ruiken). Of omdat er groeistoornissen kunnen optreden. En tot slot omdat er een grote kans is op misvormde/gevorkte wortelen.

De worteltjes zaailingen in de extra lange plugjes, klaar om uitgeplant te worden

Wij hebben een moestuin in de vette Zuid-Hollandse klei, ook al is die grond door verhoogde bakken en jarenlang mest, compost, bladaarde, mulchlagen, etc. flink verbeterd; klei blijft klei. En dus zijn we wel wat gewend, als het om gevorkte, gesplitste en misvormde winterpeen, pastinaken, schorseneren, etc. gaat:

Zo erg als op deze foto is het de laatste jaren niet meer maar we schrikken er niet van (en ze smaken even lekker)

Natuurlijk kan ik hier nog niet vertellen hoe het afloopt, met gezondheid, vlieg of andere plaag, oogst of misoogst. Maar voorlopig gaat het best goed met de uitgeplante zaailingen (al geef ik ze natuurlijk wel misschien nog wat vaker en nauwkeuriger water dan andere zaailingen en jonge planten in deze tot nu toe warme en gortdroge maand.

Dit is een foto van alweer even geleden, de voorgezaaide pastinaken zijn hier net uitgeplant. Ondertussen zijn ze 3 keer zo groot en groeien prima

De tray heb ik nu gevuld met zaaisels van witlof en dille. Maar ik heb ze in het vroege voorjaar ook al prima kunnen gebruiken voor de doperwten, peulen en kapucijners, die wortelen ook behoorlijk diep. En ik had het plan om er, als de witlof en dille is gekiemd en uitgeplant, er kleine soorten in te gaan stekken (veel te klein voor rozen, etc. maar groot genoeg voor stekjes van bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel en dragon).

Ik kan dus nog geen ‘lekker puh’ zeggen als het gaat om de oogst maar ik heb in zoverre wel gewonnen dat ik gezonde zaailingen heb opgekweekt en uitgeplant 🙂

En zoals ik al schreef zijn alle knofloken geoogst en verwerkt. Het plekje doet in niets meer denken aan de preimineervlieg want er staan nu stokken met stoksnijbonen en stokspekbonen. Lekker puh.

Je ziet trouwens links nog wel alliumbladeren: die zijn van Welsh onion en oerprei (die er vooralsnog preimineervlieg-vrij eruit zien en ik dus lekker laat staan/groeien).

Tot slot is er ook nog een welgemeende lekker puh aan de ellende die we vorig jaar hadden (ik weet het, mijn schuld, mea culpa), met de diepvries die ik ‘even’ uitzette en vergat weer aan te zetten. Daardoor moesten uiteindelijk alle bevroren en dus weer ontdooide bonen (en bieten en nog veel meer) worden weggegooid. En daardoor aten we sinds september geen enkele boon meer (nou ja, één keer kochten we dit voorjaar sperziebonen, echt niet lekker uit de supermarkt). Om die reden zaaide ik eind april al Melissa stoksperziebonen (en Pastoral):

Stoksperzieboon Melissa, wat is ze toch een geweldig mooie, goede en lekkere sperzieboon; met donkerpaarse stelen, donkergroen blad, felroze bloemen, donkerpaarse peulen en een meer dan prima opbrengst. Waarom zijn de zaden ervan nog steeds alleen in Frankrijk verkrijgbaar (voor zover ik weet)?

Genoeg lofzang over Melissa (waar we trouwens juist vandaag ook een klein pondje allereerste boontjes van oogstten en aten – wat een feest). Ik zaaide ook nog 2 soorten stamboontjes, die staan in grote kuipen. En nu zaaide ik dus nog spekbonen (Terli) en snijbonen (Mantra). Oh ja, en stamdroogboontjes (Turtle Bean). We zullen bonen eten. En bonen invriezen :-).

Voor wie nog bonen wil zaaien: je kunt nog tot het einde van deze maand stokbonen (die klimmen) zaaien. En tot en met de hele maand juli kun je nog stambonen (die dus laag blijven) zaaien.

En als ik het dan toch over zaaien heb: ik kreeg van tuinvriendin Laura een tip die ze (ik meen) op youtube zag, van een Engelse kweker die dit al jaren doet: rond de langste dag (nu dus) zaait hij nog eenjarige bloemen. En dan niet de lastige soorten hoor, geen Asarina, Cobaea, Datura, etc. maar gangbare bekende eenjarige bloemen als Tagetes, Cosmos, Zinnia, Amaranthus, Helichrysum, Malva, Lavatera, Centaurea, etc.. Als je die nu nog zaait geniet je in de herfst van jonge gezonde planten die juist dan volop gaan bloeien. Ik heb voor de gelegenheid dus ook nog wat bloemen gezaaid.

Tot slot van dit blog nog een foto. Nou ja, een paar dan. Want de Dahlia’s gaan bloeien (ik heb er helaas geen namen bij, er staan wel labels bij de planten maar die zitten verborgen onder een dikke laag oude mest met stro). Wat een feest!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Dag Diana, wat een feest alweer je blog te lezen en weer ideeën op te doen !
Heel veel dank!
Ik heb natuurlijk nog een vraagje als ik mag : wat bedoel je met stambonen ? Is er een Vlaamse naam voor ?

Pearlsofpassion

Struikboontjes. Die je dus niet op een stok teelt.

Elisabeth

Dank je ! Nu weet ik het wat er bedoeld wordt . Of misschien ook ‘prinsessen boontjes’ …

Pearlsofpassion

Nee, niet helemaal. Prinsessenbonen zijn hetzelfde als slabonen. Dat zijn de dunne. Vroeger waren struikbonen typisch prinsessenbonen en stokbonen waren snijbonen of spekbonen. Maar tegenwoordig heb je ook prinsessenbonen op stok en ik vermoed ook lage snijbonen.

Dirk Trachet

In Vlaanderen spreken we over staakbonen. Maar dat heeft ook een dubbele betekenis 😀
Princessen zijn fijne boontjes, maar niet de houterige naaldbomen, onafhankelijk of ze van staakbonen of struikbonen komen. Pronkbonen worden zo genoemd omdat ze een opvallende rode en overdadige bloei kennen. Snijbonen hadden vroeger veel draad en moesten daarom gesneden worden. Nu zijn ze draadloos en kan je kiezen

Pien W

Dag Elisabeth! Diana heeft een fantastische pagina geschreven over werkelijk alles dat met “boontjes” te maken heeft. Daar wordt uitgelegd wat de verschillen zijn, foto’s etc.
ga via menu naar groente/peulgewassen/boontjes. Gr.Pien

Ellen

Mooi, die diepe trays. Ze deden me denken aan lege wcrollen. Mijn stoksperciebonen worden altijd door iets opgevreten. Mijn stoksnijboon Painted Lady doet het altijd veel beter. Of noem je dat een pronkboon.

Pearlsofpassion

Ja, ik heb dat ook! De snijbonen zijn veel sterkere groeiers op dan de sperziebonen op stok.
Hier zijn het slakken..

katrien

Dat zal prima lukken met die wortelen en pastinaken. Ik doe dat al jaren zo en altijd prima oogst zonder plagen of heel speciale misvormingen. Wel de grond diep losmaken voor het uitplanten. Succes !!!

Pearlsofpassion

Ik ga het ook eens proberen. Want hier ook kleigrond en ik maak die goed diep los maar typisch slaat die alweer dicht tegen dat de wortelzaailingen deftig beginnen groeien. Dit jaar heb ik geen worteltjes (ben ziek geweest in het voorjaar dus maar een klein deel moestuin dit jaar), want anders zou dat dit jaar misschien anders geweest zijn maar normaal valt er zoveel regen dat alles weer dicht slaat. En meteen opgegeten wordt!
Dit lijkt me leuker.

Je kan trouwens jonge zaailingen met penwortel perfect verplaatsen. Dat doe ik zelfs met de zaailingen die ik uitdun. Omdat ik het zo’n zonde vind ze zomaar weg te gooien, duw ik die elders nog in de grond. Die overleven dat bijna altijd (liggen wel een paar dagen slap).

En pastinaken zaai ik altijd voor. En laat ze ook voorkiemen. Anders komt er doorgaans gewoon niets uit.

Mieke

Hier ook bijna geen wortels en weinig pastinaken… vorig jaar gingen de wortels heel goed. Ik denk ook eerst te veel regen en daarna te droog. Hier ook kleigrond, dus een harde laag met de droogte

Hendrica Kalkman

Wat een prachtige Dahlia’s Diana!!!

Marja van Kaam

Hoi Diana, bij mij worden de worteltjes vernietigd door de veenmollen.Heb ze vorig jaar en
dit jaar weer ( wegens succes) gezaaid in een speciekuip. 👍

Marion Elichalt-Roesink

Oef, hartelijks, Marion

Frank

Beste Diana,
Ik zie op de foto dat jij je groente tussen stroken worteldoek plant. Ik neem aan dat jij dit doet tegen de onkruid. Waaien die stroken in de praktijk niet weg. En wordt het geen rommeltje met allemaal van die stroken waar soms ook weer stukjes van loslaten zodat je jaren later nog stukken worteldoek in je tuin terug vindt ?
Gr, Frank

Pearlsofpassion

Oh ja, dat vraag ik me ook af!
Bij mij rafelen worteldoeken altijd uit waardoor ik overal zwarte plastieken lintjes terugvind. Vreselijk! Ik probeer die doeken dus zo min mogelijk te gebruiken… Heb jij daar geen last van, Diana ?

Groeten
Valerie

Con

Er bestaat vlies dat gebruikt wordt onder grint ed. Het is wel duurder maar raffelt niet en kan hergebruikt worden.
https://www.obi.at/folien-vliese/unkrautvlies-premium-1-m-x-15-m/p/1373026

Marieke

Mijn Dahlia’s hebben nog geen bloemen. Komt dit omdat ik ze getopt heb? Het blad groeit wel lekker.

Tessa

Klopt, daardoor moet je wat langer wachten. Maar krijg je er waarschijnlijk wel meer omdat de plant ‘bossiger’ wordt.

Hilda

Hoi Diana, al jarenlang volg ik je website maar verder dan een tuintje van 5m2 kwam ik niet. Nu heb ik een bescheiden 30m2 en is er al meer mogelijk.

Ik heb 5m2 stokslabonen staan. Ze staan nu prachtig roze in bloei en zijn tot ruim 2 meter hoog geklommen.

Mijn vraag heeft te maken met planning: wanneer ruim ik deze stokslabonen op, en wat kan ik er dan nog voor deze winter in zetten?

Zou ik winter bloemkool voor kunnen zaaien en die er in zetten?
Voor winter wortel ben ik te laat en dat voorzaaien is niet ideaal, al heb ik wel van die diepe zaaitrays.
Of winter prei? Maar daar heb ik geen 5m2 voor nodig.
Iets anders? Tips?

Bedankt!

Niels

Hoi Hilde,

Wij combineren de bonen vaak met pompoenen. Wat ook zou kunnen is er sla telen. Als de stokbonen geen bonen meer geven knippen we ze vlak boven de grond af en komt er (mits er ruimte voor is) sla. Sla is gek op de stikstofbollen die bonenwortels aanmaken. Echter zijn de pompoenen vaak zo groot dat er bijna geen ruimte meer voor is.

In iedergeval zou ik kijken voor bladgroenten misschien wat paksoy of snijtbiet… er zijn heel veel opties maar moeten natuurlijk ook passen in je teeltschema.

Groeten,
Niels

Laatst bewerkt op 10 maanden geleden door Niels
Hilda

Hoi, dankjewel Niels. Ik bedoel meer voor wat er in de winter zou kunnen staan.

Bijvoorbeeld ui (mits die er op tijd uit kan), winterbloemkool, koolrabi etc.

Bladgroenten eten we helaas niet behalve sla.

Hilda

Hoi Diana, bedankt voor jouw berichtje. In de afgelopen 20 dagen is er heel veel wind geweest. De stokbonen hebben flink op hun donder gehad en de meeste toppen zijn afgebroken. Wel zijn er nog wat bloemetjes en de boontjes die er al (klein) aanhingen tijdens de storm zijn blijven hangen en groter gegroeid. Vrijwel alle bladeren zijn beschadigd, maar het hangt nog. We hebben al bijna 3kg bonen kunnen oogsten.

Eigenlijk dacht ik dat het gebeurt was met die storm en heb ik ze opnieuw gezaaid, op het pakje stond dat het mogelijk was tot half juli.
Die staan nu net een paar dagen boven.

Eigenlijk wil ik ze op dezelfde plek zetten zodra ze kunnen worden uitgeplant. Want ik zie het niet zitten om het hele gevaarte met die stokken opnieuw te gaan opbouwen 🙂
Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Moet ik tussendoor bemesten? Of liever niet omdat bonen niet van bemesting houden? Maar hebben deze huidige bonen de bodem niet helemaal arm gemaakt?
Moet ik de oude bonenplanten eruit halen? of bij de grond afknippen en wortels laten zitten?

Mieke De Schutter

Diana, van harte bedankt voor al jouw tips! Ik heb weer heel wat bijgeleerd! Geniet nog van de zomer met al jouw lekkere groenten, net zoals ik. Bedankt! Mieke

Wim

Bij ons thuis werd er in tijden van droogte een oude methode gebruikt om zaad te laten ontkiemen. Zaad in de volle grond zaaien en afdekken met een jute zak. Deze nat houden. Regelmatig kijken of er wat boven de grond komt. Let op dat opgroeiende plantjes zich niet aan de jutezak hechten. Als je dan de zak omhoog haalt trek je de plantjes mee.
Misschien het proberen waard ook met wortelen.

Will Missor

Hoi Diana,
Boon Melissa, is die soms hetzelfde als Blauhilde?

Cilia

Dat ziet er interessant uit die plantjes uit de deeproottrainers. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke oogst, of dit inderdaad een goed alternatief is ipv direct in de volle grond zaaien. Ik heb namelijk ook kleigrond op de moestuin.
Heb ik nog wel een vraagje, weet jij nog waar je die deeproottrainers gekocht heb? Die van jou lijken erg stevig, online zie ik veel deeproottrainers die je open moet klappen, maar materiaal lijkt minder stevig.

Cilia

Dank je voor de link. Ik ga me er ook in verdiepen.

Tuinvrouw

Ik wil ook worteltjes en pastinaken gaan voorzaaien in trays. Welke diepte zou jij adviseren: 8,7 of 12 cm diep?

Robert

Hi Diana, zijn de wortels echt goed gegroeid na uitplanten?
Dit ga ik dan ook proberen want onkruid en dichtslaan gaat sneller dan ontkiemen van wortels.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties