Lekker puh
Zo. De langste dag is alweer voorbij, wat gaat het toch snel. De door de preimineervlieg aangetaste knofloken zijn gerooid en verwerkt. De laatste doperwten en kapucijners zijn geoogst, de planten en het klimrek zijn weg. Er komen dus lege plekjes in de tuin. Maar dat voorzagen we een paar weken geleden natuurlijk al, dus kiemen er hier ondertussen zaailingen van soorten die ik 2 weken geleden zaaide (palmkool, snij- en spekbonen, koolrabi, nieuwe bietjes, en zo nog wat soorten).
Ik zaaide afgelopen lente ook een aantal soorten in de volle grond, en dat zijn dan vooral de groenten die je officieel niet voor kunt zaaien (omdat ze slecht te verplanten zijn, en dat is dan meestal omdat ze een penwortel maken). Die zaden kiemden niet. Tenminste; soms. Ongetwijfeld zijn zaden weggerot door de modder in het kletsnatte voorjaar (en toen schreef ik het al, “er komt ongetwijfeld ook weer een dag dat we snakken naar water” 😀 ). Maar als ik goed keek zag ik soms ook minuscuul kleine ‘stokjes’; de kiemblaadjes waren vakkundig tot op het steeltje opgevreten. En soms waren de zaailingen gewoon ineens weg. Te nat, te koud (in maart/april zeker nog wel), slakken, woelratten, misschien nog wat anders? Geen idee, er staat nooit een dader of oorzaak bij.
Na 2 keer voorzaaien vond ik het wel genoeg geweest, ik besloot er mee te stoppen, dan maar andere soorten telen en eten. Maar ergens kan ik het dan ook weer niet uitstaan dat ik word verslagen. Na ruim 30 jaar moestuinieren geen enkele winterpeen of pastinaak kunnen oogsten? Dat zal toch zeker niet!
En dus besloot ik om dat te doen wat altijd wordt ontraden: worteltjes en pastinaken voorzaaien. Ik had vorig jaar een mooie zaaitray gekocht, met vakjes die 3 keer zo diep als normaal zijn (het worden ook wel deeproottrainers genoemd en ze zijn er in verschillende formaten, kwaliteiten, prijzen en aanbieders).
Voor het voorzaaien van soorten die een penwortel maken worden er meerdere redenen gegeven waarom je het vooral niet zou moeten doen. Eén daarvan is dat de kans groot is dat de zaailingen na het planten alsnog afsterven (doordat die penwortel wordt beschadigd). Of dat er meer kans op ziekten en plagen is (denk aan de overduidelijke geur van worteltjes die je ruikt als je de zaailingen uitplant en die de wortelvlieg ook op grote afstand kan ruiken). Of omdat er groeistoornissen kunnen optreden. En tot slot omdat er een grote kans is op misvormde/gevorkte wortelen.
Wij hebben een moestuin in de vette Zuid-Hollandse klei, ook al is die grond door verhoogde bakken en jarenlang mest, compost, bladaarde, mulchlagen, etc. flink verbeterd; klei blijft klei. En dus zijn we wel wat gewend, als het om gevorkte, gesplitste en misvormde winterpeen, pastinaken, schorseneren, etc. gaat:
Natuurlijk kan ik hier nog niet vertellen hoe het afloopt, met gezondheid, vlieg of andere plaag, oogst of misoogst. Maar voorlopig gaat het best goed met de uitgeplante zaailingen (al geef ik ze natuurlijk wel misschien nog wat vaker en nauwkeuriger water dan andere zaailingen en jonge planten in deze tot nu toe warme en gortdroge maand.
De tray heb ik nu gevuld met zaaisels van witlof en dille. Maar ik heb ze in het vroege voorjaar ook al prima kunnen gebruiken voor de doperwten, peulen en kapucijners, die wortelen ook behoorlijk diep. En ik had het plan om er, als de witlof en dille is gekiemd en uitgeplant, er kleine soorten in te gaan stekken (veel te klein voor rozen, etc. maar groot genoeg voor stekjes van bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel en dragon).
Ik kan dus nog geen ‘lekker puh’ zeggen als het gaat om de oogst maar ik heb in zoverre wel gewonnen dat ik gezonde zaailingen heb opgekweekt en uitgeplant 🙂
En zoals ik al schreef zijn alle knofloken geoogst en verwerkt. Het plekje doet in niets meer denken aan de preimineervlieg want er staan nu stokken met stoksnijbonen en stokspekbonen. Lekker puh.
Je ziet trouwens links nog wel alliumbladeren: die zijn van Welsh onion en oerprei (die er vooralsnog preimineervlieg-vrij eruit zien en ik dus lekker laat staan/groeien).
Tot slot is er ook nog een welgemeende lekker puh aan de ellende die we vorig jaar hadden (ik weet het, mijn schuld, mea culpa), met de diepvries die ik ‘even’ uitzette en vergat weer aan te zetten. Daardoor moesten uiteindelijk alle bevroren en dus weer ontdooide bonen (en bieten en nog veel meer) worden weggegooid. En daardoor aten we sinds september geen enkele boon meer (nou ja, één keer kochten we dit voorjaar sperziebonen, echt niet lekker uit de supermarkt). Om die reden zaaide ik eind april al Melissa stoksperziebonen (en Pastoral):
Genoeg lofzang over Melissa (waar we trouwens juist vandaag ook een klein pondje allereerste boontjes van oogstten en aten – wat een feest). Ik zaaide ook nog 2 soorten stamboontjes, die staan in grote kuipen. En nu zaaide ik dus nog spekbonen (Terli) en snijbonen (Mantra). Oh ja, en stamdroogboontjes (Turtle Bean). We zullen bonen eten. En bonen invriezen :-).
Voor wie nog bonen wil zaaien: je kunt nog tot het einde van deze maand stokbonen (die klimmen) zaaien. En tot en met de hele maand juli kun je nog stambonen (die dus laag blijven) zaaien.
En als ik het dan toch over zaaien heb: ik kreeg van tuinvriendin Laura een tip die ze (ik meen) op youtube zag, van een Engelse kweker die dit al jaren doet: rond de langste dag (nu dus) zaait hij nog eenjarige bloemen. En dan niet de lastige soorten hoor, geen Asarina, Cobaea, Datura, etc. maar gangbare bekende eenjarige bloemen als Tagetes, Cosmos, Zinnia, Amaranthus, Helichrysum, Malva, Lavatera, Centaurea, etc.. Als je die nu nog zaait geniet je in de herfst van jonge gezonde planten die juist dan volop gaan bloeien. Ik heb voor de gelegenheid dus ook nog wat bloemen gezaaid.
Tot slot van dit blog nog een foto. Nou ja, een paar dan. Want de Dahlia’s gaan bloeien (ik heb er helaas geen namen bij, er staan wel labels bij de planten maar die zitten verborgen onder een dikke laag oude mest met stro). Wat een feest!!
Dag Diana, wat een feest alweer je blog te lezen en weer ideeën op te doen !
Heel veel dank!
Ik heb natuurlijk nog een vraagje als ik mag : wat bedoel je met stambonen ? Is er een Vlaamse naam voor ?
Struikboontjes. Die je dus niet op een stok teelt.
Dank je ! Nu weet ik het wat er bedoeld wordt . Of misschien ook ‘prinsessen boontjes’ …
Nee, niet helemaal. Prinsessenbonen zijn hetzelfde als slabonen. Dat zijn de dunne. Vroeger waren struikbonen typisch prinsessenbonen en stokbonen waren snijbonen of spekbonen. Maar tegenwoordig heb je ook prinsessenbonen op stok en ik vermoed ook lage snijbonen.
In Vlaanderen spreken we over staakbonen. Maar dat heeft ook een dubbele betekenis 😀
Princessen zijn fijne boontjes, maar niet de houterige naaldbomen, onafhankelijk of ze van staakbonen of struikbonen komen. Pronkbonen worden zo genoemd omdat ze een opvallende rode en overdadige bloei kennen. Snijbonen hadden vroeger veel draad en moesten daarom gesneden worden. Nu zijn ze draadloos en kan je kiezen
Hallo Elisabeth,
De soort boon heeft niets te maken met de groeivorm. Er zijn dus stambonen (ook wel struikbonen genoemd) en stokbonen (ook wel klimbonen of staakbonen genoemd).
En dan zijn er sperziebonen, ook wel prinsessenbonen of slabonen genoemd. En die zijn er dus in stok/staak/klim rassen en in lage stam/struik rassen. Hetzelfde geldt voor pronkbonen en al die andere bonen (zoals spekbonen, droogbonen, snijbonen), er zijn dus pronkstambonen (lage pronkbonen) en stokpronkbonen (klimmers). Ho dan ook wel belangrijk om te weten voor je ze gaat planten; ik heb zelf ooit eens stambonen bij stokken gezet en dan valt het toch tegen als ze zoveel ruimte innemen, de planten niet klimmen en de stokken leeg blijven 😀
groetjes,
Diana
Dag Elisabeth! Diana heeft een fantastische pagina geschreven over werkelijk alles dat met “boontjes” te maken heeft. Daar wordt uitgelegd wat de verschillen zijn, foto’s etc.
ga via menu naar groente/peulgewassen/boontjes. Gr.Pien
Mooi, die diepe trays. Ze deden me denken aan lege wcrollen. Mijn stoksperciebonen worden altijd door iets opgevreten. Mijn stoksnijboon Painted Lady doet het altijd veel beter. Of noem je dat een pronkboon.
Ja, ik heb dat ook! De snijbonen zijn veel sterkere groeiers op dan de sperziebonen op stok.
Hier zijn het slakken..
Hallo Ellen,
Ja, wc-rolletjes gaan ook prima, zeker voor wat groter zaden. Of gehalveerde keukenrollenkokers.
Over je vraag: Painted Lady is een pronkboon. En daarmee is een andere boon dan sperzie-, snij- en spekbonen (ze kan bijvoorbeeld dus ook niet makkelijk kruisen met de ander bonen.
Pronkbonen zijn altijd wat steviger, groter en grover (zowel in blad, groei, bloei, peul en boon). wellicht is dat de reden dat die wat minder snel belaagd worden ten opzichte van de malse en sappige sperziebonenplanten.
groetjes,
Diana
Dat zal prima lukken met die wortelen en pastinaken. Ik doe dat al jaren zo en altijd prima oogst zonder plagen of heel speciale misvormingen. Wel de grond diep losmaken voor het uitplanten. Succes !!!
Ik ga het ook eens proberen. Want hier ook kleigrond en ik maak die goed diep los maar typisch slaat die alweer dicht tegen dat de wortelzaailingen deftig beginnen groeien. Dit jaar heb ik geen worteltjes (ben ziek geweest in het voorjaar dus maar een klein deel moestuin dit jaar), want anders zou dat dit jaar misschien anders geweest zijn maar normaal valt er zoveel regen dat alles weer dicht slaat. En meteen opgegeten wordt!
Dit lijkt me leuker.
Je kan trouwens jonge zaailingen met penwortel perfect verplaatsen. Dat doe ik zelfs met de zaailingen die ik uitdun. Omdat ik het zo’n zonde vind ze zomaar weg te gooien, duw ik die elders nog in de grond. Die overleven dat bijna altijd (liggen wel een paar dagen slap).
En pastinaken zaai ik altijd voor. En laat ze ook voorkiemen. Anders komt er doorgaans gewoon niets uit.
Hier ook bijna geen wortels en weinig pastinaken… vorig jaar gingen de wortels heel goed. Ik denk ook eerst te veel regen en daarna te droog. Hier ook kleigrond, dus een harde laag met de droogte
Wat een prachtige Dahlia’s Diana!!!
Hoi Diana, bij mij worden de worteltjes vernietigd door de veenmollen.Heb ze vorig jaar en
dit jaar weer ( wegens succes) gezaaid in een speciekuip. 👍
Oef, hartelijks, Marion
Beste Diana,
Ik zie op de foto dat jij je groente tussen stroken worteldoek plant. Ik neem aan dat jij dit doet tegen de onkruid. Waaien die stroken in de praktijk niet weg. En wordt het geen rommeltje met allemaal van die stroken waar soms ook weer stukjes van loslaten zodat je jaren later nog stukken worteldoek in je tuin terug vindt ?
Gr, Frank
Oh ja, dat vraag ik me ook af!
Bij mij rafelen worteldoeken altijd uit waardoor ik overal zwarte plastieken lintjes terugvind. Vreselijk! Ik probeer die doeken dus zo min mogelijk te gebruiken… Heb jij daar geen last van, Diana ?
Groeten
Valerie
Er bestaat vlies dat gebruikt wordt onder grint ed. Het is wel duurder maar raffelt niet en kan hergebruikt worden.
https://www.obi.at/folien-vliese/unkrautvlies-premium-1-m-x-15-m/p/1373026
Hallo Valerie,
Ik heb eens de tip gehad om het doek met een zwakstroom soldeerboutje te smelten. Dat gaat heel makkelijk en snel, alsof je en zoompje naait 🙂
De repen die ik 5 jaar geleden zo behandelde rafelen nog steeds niet en gebruik ik meerdere keren per jaar, ik rol ze op na gebruik, nemen weinig ruimte in en zijn makkelijk als ik even geen bladeren heb om te mulchen, of als ik iets langs een strakke lijn wil zaaien/planten.
Kijk even bij het antwoord op Frank voor de link waar ik het wat meer uitgebreid uitleg.
groetjes,
Diana
Hallo Frank,
Ja, ik doe dat inderdaad vaak in het jonge stadium van zaaisels, zaailingen en jonge plantjes (later vervang ik het door mulchlagen maar daar heb ik in het voorjaar vaak nog niet genoeg blad, etc. voor).
Inderdaad om onkruid tegen te houden, vocht in de bodem te houden, warmte op te slaan.
Ik leg de stroken in het begin vast met bakstenen zodat ze niet wegwaaien, dus niet mooi maar het werkt voor mij wel.
Ik kreeg voor het loslaten van die randjes eens de tip om die met een zwak soldeerboutje dicht te smelten (daarvoor gebruikte ik plakband en dat werkt inderdaad maar heel kort, en loslatende slierten zijn erg gevaarlijk in de tuin want je ziet ze nauwelijks maar kunt er lelijk over vallen). Ik schreef en liet het eens zien in een blog: Soldeerbout
Gaat heel makkelijk, rafelt niet meer, ik gebruik ze ondertussen al jaren.
groetjes,
Diana
Mijn Dahlia’s hebben nog geen bloemen. Komt dit omdat ik ze getopt heb? Het blad groeit wel lekker.
Klopt, daardoor moet je wat langer wachten. Maar krijg je er waarschijnlijk wel meer omdat de plant ‘bossiger’ wordt.
Hallo Marieke,
Ja, dat kan inderdaad de reden zijn, ik heb sommige Dahlia’s getopt maar zeker niet allemaal (omdat ze bij verschillende verkopers zijn gekocht, op andere dagen zijn bezorgd, of zelf overwinterd, etc., soms vergeten of geen tijd 🙂 ).
Het kan ook komen doordat de grondtemperatuur hier net iets hoger is (wij wonen 18 km van zee in Zuid-Holland en dat is net wat warmer dan wanneer je bijvoorbeeld in Twente woont). Een andere reden kan nog de grootte en kwaliteit van de knollen zijn. Of vocht en voeding. Of het moment van uitplanten, al dan niet voortrekken, etc. Maar hier bloeit ook 755% van de Dahlia’s nog niet hoor, op de foto’s zie je de eerste bloemen van de eerste Dahlia’s.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, al jarenlang volg ik je website maar verder dan een tuintje van 5m2 kwam ik niet. Nu heb ik een bescheiden 30m2 en is er al meer mogelijk.
Ik heb 5m2 stokslabonen staan. Ze staan nu prachtig roze in bloei en zijn tot ruim 2 meter hoog geklommen.
Mijn vraag heeft te maken met planning: wanneer ruim ik deze stokslabonen op, en wat kan ik er dan nog voor deze winter in zetten?
Zou ik winter bloemkool voor kunnen zaaien en die er in zetten?
Voor winter wortel ben ik te laat en dat voorzaaien is niet ideaal, al heb ik wel van die diepe zaaitrays.
Of winter prei? Maar daar heb ik geen 5m2 voor nodig.
Iets anders? Tips?
Bedankt!
Hoi Hilde,
Wij combineren de bonen vaak met pompoenen. Wat ook zou kunnen is er sla telen. Als de stokbonen geen bonen meer geven knippen we ze vlak boven de grond af en komt er (mits er ruimte voor is) sla. Sla is gek op de stikstofbollen die bonenwortels aanmaken. Echter zijn de pompoenen vaak zo groot dat er bijna geen ruimte meer voor is.
In iedergeval zou ik kijken voor bladgroenten misschien wat paksoy of snijtbiet… er zijn heel veel opties maar moeten natuurlijk ook passen in je teeltschema.
Groeten,
Niels
Hoi, dankjewel Niels. Ik bedoel meer voor wat er in de winter zou kunnen staan.
Bijvoorbeeld ui (mits die er op tijd uit kan), winterbloemkool, koolrabi etc.
Bladgroenten eten we helaas niet behalve sla.
Hallo Hilda,
Wanneer je de stokbonen op kunt ruimen hangt van veel factoren af zoals de standplaats, het ras, het weer, etc. Grofweg kun je er van uitgaan dat de oogst wel een week of 4 duurt. En ik begrijp dat je planten nu bloeien en wellicht ondertussen boontjes maken. Dat betekent dat je over ongeveer een maand nieuwe soorten kunt planten, maar dat kan dus zomaar ook wat eerder of juist 2 weken later zijn. En je kunt dan nog heel veel zaaien en planten, kijk bijvoorbeeld eens naar deze groentezaaikalender voor een lijst met wat je wanneer nog kunt zaaien.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, bedankt voor jouw berichtje. In de afgelopen 20 dagen is er heel veel wind geweest. De stokbonen hebben flink op hun donder gehad en de meeste toppen zijn afgebroken. Wel zijn er nog wat bloemetjes en de boontjes die er al (klein) aanhingen tijdens de storm zijn blijven hangen en groter gegroeid. Vrijwel alle bladeren zijn beschadigd, maar het hangt nog. We hebben al bijna 3kg bonen kunnen oogsten.
Eigenlijk dacht ik dat het gebeurt was met die storm en heb ik ze opnieuw gezaaid, op het pakje stond dat het mogelijk was tot half juli.
Die staan nu net een paar dagen boven.
Eigenlijk wil ik ze op dezelfde plek zetten zodra ze kunnen worden uitgeplant. Want ik zie het niet zitten om het hele gevaarte met die stokken opnieuw te gaan opbouwen 🙂
Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Moet ik tussendoor bemesten? Of liever niet omdat bonen niet van bemesting houden? Maar hebben deze huidige bonen de bodem niet helemaal arm gemaakt?
Moet ik de oude bonenplanten eruit halen? of bij de grond afknippen en wortels laten zitten?
Hallo Hilda,
Ik vrees dat ik geen goed advies voor je heb, want alles hangt af van hoe je moestuiniert, wat je eigen inzichten en ideeën zijn, welke groenten je veel vaker dan andere zet, etc.
Er wordt gesteld dat je niet twee keer dezelfde groenten achter elkaar zet. Er zijn groenten waar ik dat zeker ook niet mee doe (bijvoorbeeld kool en uien). Met bonen heb ik daar minder moeite mee, maar er zullen ook mensen zijn die het je om prima redenen afraden. En het is een ingewikkelde vraag, die gaat over de teelt van bonen, over het nut van vruchtwisseling, over het voeden van je tuin, ik zou voor een goed antwoord meer woorden nodig hebben dan voor een uitgebreid blog. Lees daarom vooral deze blogs/pagina’s eens, zo hoop ik dat je je eigen afwegingen kunt maken. Het allerbelangrijkst daarbij is dat de bonen die je nu hebt staan geen ziekten of plagen bevatten.
Bonenteelt
Vruchtwisseling
Vruchtwisseling of Polycultuur
groetjes,
Diana
Diana, van harte bedankt voor al jouw tips! Ik heb weer heel wat bijgeleerd! Geniet nog van de zomer met al jouw lekkere groenten, net zoals ik. Bedankt! Mieke
Bij ons thuis werd er in tijden van droogte een oude methode gebruikt om zaad te laten ontkiemen. Zaad in de volle grond zaaien en afdekken met een jute zak. Deze nat houden. Regelmatig kijken of er wat boven de grond komt. Let op dat opgroeiende plantjes zich niet aan de jutezak hechten. Als je dan de zak omhoog haalt trek je de plantjes mee.
Misschien het proberen waard ook met wortelen.
Hoi Diana,
Boon Melissa, is die soms hetzelfde als Blauhilde?
Hallo Will,
Nee hoor, Blauhilde is een spekboon (ook lekker hoor!) en dat is Melissa zeker niet; Melissa is een sperzieboon die een heel goede opbrengst geeft van lekkere en mooie slanke en extra lange donkerpaarse peulen, zonder draad.
Ik kocht ze eens in Frankrijk en oogst er zelf elke keer zaden van (want zowel zaden als verzendkosten zijn heel duur). Je vindt ze hier: Graines-Baumaux
groetjes,
Diana
Dat ziet er interessant uit die plantjes uit de deeproottrainers. Ik ben benieuwd naar de uiteindelijke oogst, of dit inderdaad een goed alternatief is ipv direct in de volle grond zaaien. Ik heb namelijk ook kleigrond op de moestuin.
Heb ik nog wel een vraagje, weet jij nog waar je die deeproottrainers gekocht heb? Die van jou lijken erg stevig, online zie ik veel deeproottrainers die je open moet klappen, maar materiaal lijkt minder stevig.
Hallo Cilia,
Ik heb deze: The Farm Dream – deeproottrainers
Ze zijn van gerecycled materiaal gemaakt, heel sterk en stevig en er wordt beloofd dat ze wel 15 jaar mee gaan.
Er zijn verschillende formaten, ik heb voor de worteltjes, pastinaken, dille, etc. voor de tray met 77 cellen gekozen
Ik ben zelf ook benieuwd hoe het afloopt, voorlopig zien de uitgeplante p0lantjes er gezond uit en groeien goed. Wat er onder de grond gebeurt kan ik helaas pas over een paar maanden vertellen maar ik heb goede hoop.
groetjes,
Diana
Dank je voor de link. Ik ga me er ook in verdiepen.
Ik wil ook worteltjes en pastinaken gaan voorzaaien in trays. Welke diepte zou jij adviseren: 8,7 of 12 cm diep?
Hallo,
Ik heb de tray met vakjes van 3 x 3 centimeter en 8,7 centimeter diep en die werken wat mij betreft prima, in ieder geval voor worteltjes, pastinaken en dille.
groetjes,
Diana
Hi Diana, zijn de wortels echt goed gegroeid na uitplanten?
Dit ga ik dan ook proberen want onkruid en dichtslaan gaat sneller dan ontkiemen van wortels.
Hallo Robert,
Ik was vrij laat met voorzaaien (omdat het dus in de volle grond al meerdere keren mislukte). Dus ik heb nog niets geoogst (het is ook nog eens winterpeen). Maar de planten zien er groen en gezond uit, nog niet heel veel blad maar dat komt misschien ook door het late zaaien en de droogte (die hier nu voorbij is). En ik zie ook al mooie ronde oranje kopjes van zo’n 2,5 centimeter breed als ik grond weg schraap. Dus ik heb er in ieder geval zeker goede hoop op, maar ik kan het pas in de herfst met zekerheid vertellen en zal het dan zeker met foto in en blog melden.
groetjes,
Diana