Van alles en nog wat

De vorst is voorbij (en ook bijna uit de grond). Was er schade? Niet veel. Er zijn wat matig winterharde planten in pot die in de kas overwinterden en nu wel al hun blad hebben laten vallen. We kunnen later pas zien welke soorten het wel en niet hebben overleefd.

Oh ja, en dit:

 

De spinaziezaailingen in de kas. Die worden ernstig opgevreten. We dachten eerst dat het slakken waren maar bij nader inzien moeten het muizen zijn. En dan kan ik wel boos worden, maar als het hard vriest en wij lekker binnen bij de kachel zitten, is het toch eigenlijk ook wel goed dat de muizen dan in ieder geval nog wat te eten hebben? Maar nu de kou voorbij is moeten ze wel wieberen natuurlijk 🙂 . Of het bij één rijtje houden. Want ik wil best delen. Maar Ruud wijst me er maar weer eens op dat ze nu misschien met z’n tienen zijn, maar over een paar maanden met honderd. Jajaja, ik weet het.

En om kracht bij zijn betoog te zetten wijst Ruud me ook nog even op een zaaitray met soorten die ik in januari zaaide:

 

De muizen hebben hier vakkundig wat grond weg geschraapt en de zaden ongetwijfeld opgevreten. Ik weet dat ze dat doen bij doperwten en kapucijners, etc., dus die dekken we altijd goed af met een perspex-of glasplaat. Maar dit waren Consolida-zaadjes, niet bijzonder voedzaam lijkt mij. Komend weekend maar opnieuw zaaien (en afdekken). Ik hoop stiekem dat de muizen een ander hotel met volpension zoeken. En wellicht gaat het helpen dat er sinds een paar weken 2 katten (ongetwijfeld uit de naastgelegen woonwijk) op het volkstuinencomplex rond lopen.

Afijn, in ieder geval kunnen we nu eindelijk in de tuin gaan beginnen. En dat hebben we dan ook gedaan. Me dunkt zeg, ik heb zeker 3 grote zaaitrays vol met soorten gezaaid; van groenten en kruiden tot eenjarigen, sommige soorten in huis maar de meeste zaaisels gaan dit weekend mee naar de kas, nu het daar al op begint te warmen.

Er is slechts 1 nadeel van zoveel tegelijkertijd zaaien, en dat is dat het gros ook ongeveer gelijktijdig kiemt, en dus in ongeveer dezelfde week verspeend moet worden. We sjouwen alvast maar heen en weer van en naar de volkstuin, met onderbakken, zaaitray’s, P9-potjes, potgrond, brekerzand en vermiculiet. Zodat alles alvast klaar staat. Ik beloof een volgend blog volledig te wijden aan wat ik waar heb gezaaid en wat de resultaten zijn.

Maar nu eerst een belangrijke mededeling. Want de website is sinds deze week niet meer helemaal alleen van mij.

Nee, niet schrikken 🙂 . Ik heb in de afgelopen paar jaar al vaker gemeld dat er steeds meer problemen met de website zijn, en daarbij al dan niet voorzichtig of wat harder om hulp geroepen. Ik wil bij deze iedereen die in het verleden heeft geholpen met de website nogmaals heel hartelijk bedanken!

Ik durf het nu best toe te geven; ik ben eigenlijk digibeet; ik kan typen en foto’s uploaden en daar houdt het dan ook zo ongeveer mee op. En dus ben ik heel erg blij met Augus van Autive. Augus is al begonnen met het oplossen van problemen (en dat zijn er nogal wat, ik heb dat wel gemerkt maar nooit begrepen).

Dit heeft ook een aantal gevolgen. Het betekent bijvoorbeeld dat er naast de 2 banners van Pokon wellicht nog 1 of 2 google-advertenties op de website worden geplaatst. Misschien niet leuk maar wel noodzakelijk. Want ik heb geen kleine en beperkte hobby-website meer, ik heb gewoon te veel pagina’s, te veel foto’s, teveel programma’s, een te grote database (en trouwens ook nog veel te veel plannen voor nieuwe hoofdstukken).

De website draait nu op de server van Augus, en is nu sneller, om te bekijken maar vooral ook voor mij om in te werken. En Augus heeft al een aantal veiligheidsproblemen opgelost, hij noemde me “een open boek voor hackers”. De website wordt in de komende maanden ook veranderd, mooier, gebruiksvriendelijker, groter, een snellere verzending van de melding dat ik een blog heb geschreven, etc..

Om een voorbeeld te geven: dit was het formaat foto’s dat ik tot nu toe plaatste (om niet teveel ruimte meer van mijn beperkte pakket te gebruiken):

 

Als je op de foto klikt zie je de foto in het nieuwe scherm ongeveer even groot. Maar vanaf nu kan en ga ik dit formaat foto’s gebruiken:

 

Lijkt ongeveer even groot, maar als je nu op deze foto klikt zie je de foto in een nieuw scherm in een veel groter formaat. Erg fijn, voor als iemand eens wat dichterbij naar een detail wil kijken )of als je net zo kippig bent als ik 🙂 ). In de oudere blogs laat ik het oude formaat foto staan, maar ik hoop in de komende maanden de foto’s op de informatiepagina’s regelmatig te gaan vervangen door het grotere  formaat.

En voor mij is het allergrootste voordeel: ik ben ontzorgd. Ik hoef me niet meer druk te maken over het technische gedeelte van de website, Augus neemt die taak en zorgen op zich. En ik? Ik ga gewoon lekker tuinieren en daarover schrijven. Ik vind het een erg fijne verdeling.

Oh ja, dit wilde ik nog even laten zien:

 

Een soort raadplaatje 🙂 . Om het uit te leggen moet iknog even laten zien hoe we vorig jaar antiworteldoek als bodembedekking hebben gebruikt:

 

Wij vonden dit zeker voor herhaling vatbaar (warmte onder het doek, houdt toch zeker een flink deel van het onkruid tegen, en houdt vocht vast). Dan moet wel het strookje grond tussen 2 repen  antiworteldoek smaller worden dan op de foto. En de geknipte stroken waren afgelopen jaar rafelig, soms hebben we met stukjes plakband geprobeerd om dat effect tegen te gaan maar plakband verweert en laat los. En rafelende antiworteldoekrepen zijn niet veilig, ik ben een keer gevallen omdat ik met een voet in een bijna onzichtbare maar oersterke 2 meter lange ‘rafel’ bleef hangen.

In een reactie op een blog vorig jaar opperde iemand solderen. En met die tip zijn we erg blij! Want we hebben zo’n goedkoop soldeerboutje van een tientje gekocht (want ik hoef niet te solderen, ik wil alleen maar smelten). De soldeerbout hebben we ondersteboven vast gezet in een werkbank. En nu zit ik dus deze week elke dag een paar antiworteldoekrepen te solderen. Alsof ik een zoompje aan het naaien ben 🙂 . Door ze langs het soldeerboutje te halen smelten/branden we het doek dicht, het krijgt een hard plastic randje en rafelt niet meer.

En zo zijn we ons al aan het voorbereiden voor het tuinseizoen. Want volgende week gaan er toch echt eindelijk eens sjalotten worden geplant, pootuitjes worden gepoot, worteltjes worden gezaaid.

Ik wil tot slot nog melden dat ik deze week ook een blog op de website van Pokon heb geschreven: Een beetje lente, met onder andere foto’s van zaaisels, een nestkastje dat nog moet worden geleegd, de peperzaailingen, en een uitlopende blauwe bes.

p.s.: voor de mensen die mijn blog altijd volgen via de mails met een melding dat een blog op de website is geplaatst: dat is dit keer niet gelukt. Ik weet ook niet of dit programma nog gerepareerd kan worden, Augus gaat er mee aan de slag maar ik hoop dat je voor de komende week of weken gewoon zelf maar ouderwets af en toe op mijn website wilt kijken of ik iets heb geschreven! Uiteraard meld ik de plaatsing van een blog altijd ook op facebook.

39 reacties op Van alles en nog wat

Anoniem 9 maart 2018 om 11:22

……schitterend die grote foto! En die soldeertip kan ik ook goed gebruiken.

Groet,
Janneke

Ruud & Diana 9 maart 2018 om 11:40

Hallo Janneke,
Ja, leuk dat de foto’s voortaan zo groot kunnen zijn, hè.
Veel plezier met het solderen van je eigen gronddoek 🙂
Diana

Aafke 8 juni 2021 om 10:19

Hi Diana, er bestaat ook nonwoven worteldoek, dat hoef je niet te solderen maar kan je gewoon knippen zonder dat het rafelt :). Lijkt een beetje op vilt.

Ruud & Diana 9 juni 2021 om 10:07

Hallo Aafke,
Ik ga zeker eens kijken naar kwaliteit en prijzen en of het ook net zo lang meegaat, etc.
Dankjewel voor de tip!
groetjes,
Diana

Kim 9 maart 2018 om 11:23

Hoi Diana,

Dank voor je fantastische site, ben er erg blij mee. Ziet er niet alleen fantastisch uit, maar staat ook bomvol informatie.
Helaas kon ik het antwoord op mijn vraag niet vinden, hopelijk kun je die hier geven (als je het weet natuurlijk). Ik heb de aubergine, peper en paprika die ik van je heb toegestuurd gekregen, gezaaid in van die afbreekbare potjes (die je ook krijgt bij de AH moestuintjes). Als experiment 4 soorten grond gebruikt: grond uit de tuin, pure potgrond, potgrond gemengd met brekerzand en kokosgrond. Nu vraag ik me af, kan ik de plantjes zo in grotere potjes (met 100% potgrond) zetten, of toch maar beter verspenen?

Ruud & Diana 9 maart 2018 om 11:35

Hallo Kim,
Ik heb blijkbaar in alle drukte en grote hoeveelheid reacties je vraag gemist, sorry!
In principe zijn turfpotjes gemaakt van samengeperste turf (en turf is een bestanddeel van potgrond), het materiaal gaat dus oplossen als je de potjes met zaailing in hun geheel in een groter potje overplant. Mijn ervaring is dat dat wel lang duurt (voor de turf helemaal is opgelost en de wortels er doorheen kunnen groeien). Om die reden is het niet mijn favoriete manier. Maar nu je ze in de turfpotjes hebt staan is het zeker ook niet verstandig om ze daar uit te peuteren want de kans is groot dat je daarbij worteltjes beschadigt. Ik zou ze zelf nu dan maar met turfpotje en al in een nieuw en groter potje planten. En vooral de eerste keer goed water geven (want dat helpt mee met het oplossen van de turf, maar de worteltjes mogen niet te lang te nat blijven).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!!
Diana

Kim 9 maart 2018 om 11:47

Zeker! Bedankt voor je snelle reactie en ik hoop nog lang van je mooie site te mogen genieten.

Suzanne 9 maart 2018 om 11:48

Hoi! Wij telen tegenwoordig ook op doek ( knoflook, uien, prei , bieten, de pompoenen etc) en we leggen het worteldoek op de akker keer en gebruiken een onkruidbrander om een leeg blikje op een steel mee te verhitten en zo branden we keurige niet rafelende gaten in het doek waar precies een ui of biet in kan.

Misschien heb jij of hebben anderen ook wat aan deze tip. Het werkt fantastisch , weinig onkruid wieden en doordat het doek de grond wat opwarmt hadden we schitterende grote knoflook en een enorme pompoen oogst.

Feitelijk kun bijna alles op doek telen ( met uitzondering van aardappelen en andere ondergrondse knollen) , wij vinden het een groot voordeel.

Michiel 11 maart 2018 om 16:19

Al gelezen op moestuinforum ook aardappelen op worteldoek kan telen. Dit ga ik dit jaar proberen.

Ruud & Diana 11 maart 2018 om 17:47

Hallo Suzanne en Michiel,
Ja, dat dacht ik ook gelijk!
Het lijkt mij wat ingewikkeld om voor bijvoorbeeld uien of bietjes zoveel van die gaten op de goede afstand van elkaar te maken (dat komt dan ook omdat geen enkele bak hier dezelfde afmeting heeft, en de meeste groenten hebben natuurlijk ook een verschillende plantenafstand). Maar aardappelen poten wij altijd op ongeveer 45 x 45 centimeter en zo zou ik 1 doek kunnen maken met de juist afstand, dat ik in andere jaren min of meer in een ander vak zou kunnen leggen. Ik ga in ieder geval eens puzzelen wat de mogelijkheden zijn.
groetjes,
Diana

Carine 9 maart 2018 om 15:19

Dag Diana,
Tof de nieuwe website, ik zag het reeds aan de google reclame (de zoveelste bezoeker en kans op een volvo of zo iets in dien aard). Ik maak er mij niet druk over, zolang je maar meer tijd in het groen kan besteden.
Jouw muizenverhaal herken ik hier. Voor de allereerste keer in jaren zijn al mijn erwten, sluimererwten en de laatst gezaaide tuinbonen weg; overal zie ik gaatjes. Zoveel moeite voor niks. Ik tracht nu nog opnieuw te zaaien. Ik zou die muizen .
Goed dat je een oplossing gevonden hebt voor de antiworteldoek. Ik vind dit persoonlijk allemaal veel te veel balast. Ik leg tussen de rijen allerhande bladeren, snoeisel uit de tuin, assen (van zuiver hour) etc en dit houdt het onkruid eveneens weg. Het jaar nadien is dit allemaal vergaan en is dit een natuurlijk meststof (permaculture). Mijn kostprijs is 0,0 euro. Goed dat iedereen zijn eigen werkmethode heeft.
Tussen haakjes, jouw tomatenzaden komen elke dag piep zeggen. Hier is het een volksverhuis naar de lichte plaatsen in huis. Nu zaai ik ook nog mijn eigen zaden, wat ik dan in mei ga uit uitplanten is een volgende zorg.
Nog veel zaaiplezier en groetjes,
Carine

Ruud & Diana 9 maart 2018 om 15:42

Hoi Carine,
Wij hebben elk jaar wel last van muizen, het ene jaar dan wel wat meer dan het andere jaar, het feit dat ze nu zelfs aan gewone zaden knabbelen is wellicht een slecht voorteken maar we zullen het zien. De tuinbonen, peulen, etc. beschermen we hier zo goed dat ze er niet bij kunnen, en soorten als zonnebloemen en maïs en zo zaaien voor alle zekerheid maar thuis.

Ik heb ook 3 jaar lang de grond tussen de planten in bedekt met een natuurlijk materiaal (meestal stro). En dat ging best aardig en het composteerde zeker heel goed, maar daardoor gebruikte het wel ook voeding uit de grond (want er is stikstof nodig om te composteren). Allemaal niet erg want daar kunnen we op inspelen, maar Ruud vond het stro afschuwelijk. Hij vond het echt heel lelijk en omdat we hier dicht aan de kust wonen waaide het ook altijd weg, lagen de paden vol met stro (ook de vogels hielpen want die konden mooi insecten onder het stro vinden). Dus deze repen gronddoek is het compromis tussen Ruud en mij: wel bodembedekking maar dan in een voor Ruud acceptabele vorm 🙂 .

Goed om te horen dat de tomatenzaden goed kiemen!
Hier zijn ze wel gezaaid maar nog geen zaailingen boven de grond, ik gok in of na het weekend (8 dagen geleden gezaaid op een onverwarmde slaapkamer).
groetjes,
Diana

Carine 9 maart 2018 om 22:40

Dag Diana en Ruud,
Het leven bestaat uit compromissen; blijkbaar voor velen onder ons . Bij mij is dit op reis gaan t.o.v. hier thuis wat tuinieren… tja, een mens moet wat water in zijn wijn doen of wijn in zijn water .

Spijtig dat Ruud stro of ander snoeisel lelijk vindt, het is een natuurlijk ding. Zo ga je ten minste niet vallen zoals ik las. Ik maak niet echt gebruik van stro, maar veel snoeisel en assen, misschien waait dit minder snel weg, maar allicht hebben jullie aan zee meer wind dan wij.
Mijn manier van tuinieren is volledig natuurlijk. Ik zaai en plant niet enkel voor mijzelf, maar ook voor allerhande insecten en vogels (behalve dan de muizen ). Telkens heb ik teveel groenten die ik laat bloeien en dit is zoooo mooi. Heb net jouw pagina gelezen om een ‘kroot’ opnieuw in de grond te steken voor het zaad, ga dit morgen proberen met burpees golden. Met de kersenbomen heb ik een akkoord gemaakt met de vogels. Het bovenste is voor hun en het onderste is voor ons, zij zijn ermee akkoord gegaan . Vandaag stond de amandelboom in bloei, zo mooi. Nu maar te hopen dat het niet meer vriest. Binnenkort zal ik opnieuw jouw “boomspinazie” proberen, maar ik ga het deze keer voorzaaien. Enfin, ik kan nog zoveel meer vertellen, maar ik vind het lezen van jouw pagina’s een zalige avondlectuur .
Vele groetjes
Carine

Carine 9 maart 2018 om 22:44

De emoticons zijn weer weg, telkens met een spatie nadien.

Ruud & Diana 10 maart 2018 om 08:52

Halo Carine,
Mag ik je vragen hoe je de emoticons gebruikt dan? Gebruik je kant-en-klare tekentjes op je computer die je probeert in te voegen, of gebruik je net als ik gewoon de codes?
Want ik kan ze wel gewoon plaatsen zoals : plus – plus ) en dan een spatie = 🙂
Maar als je een programmaatje gebruikt waaruit je een smiley gebruikt kan het zijn dat wordpress het ziet als een afbeelding en die kunnen hier inderdaad niet geplaatst worden.
Wil je het nog even laten weten want dan kan ik het aan Augus vragen als ik hem spreek of mail?
Diana

Carine 11 maart 2018 om 22:42

Dag Diana, de emoticons heb ik gebruikt via smileys op de iPad. Dus niet via het typen van karakters, wat ik nu eens ga proberen 🙂
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 11 maart 2018 om 23:10

Hoi Carine,
En met een gewone ouderwetse code doet ‘ie het gelijk, zie ik 🙂
Misschien is mijn website niet compatible met een ipad, maar ik ben hartstikke digibeet, dus dat zou ik verder echt niet weten.
Ik ben blij dat het in ieder geval gewoon met een code wel lukt
Diana

Carine 9 maart 2018 om 15:22

Ter informatie, de imoticons of hoe heten die smileys, werden weggelaten. Ik geef het maar door.
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 9 maart 2018 om 15:44

Hoi Carine,
Bij mij doen de emoticons het wel, maar na de code voor een emoticon moet een spatie worden gegeven, als na de code direct een komma of punt komt, doet ‘ie het niet. Misschien dat op de nieuwe website dat gemakkelijker wordt gemaakt, ik zal het in ieder geval tegen Augus zeggen.
groetjes,
Diana

Janneke Pietersma 9 maart 2018 om 19:39

Voor wie het leuk vindt, vanavond begint Gardeners World weer.
Half 10 op BBC two.

Goed weekend,
Janneke

Ruud & Diana 9 maart 2018 om 21:06

Hoi Janneke,
Dankjewel voor de tip!!
Goed om te horen dat Gardener’s World weer gaat beginnen, dan wordt het echt lente :-)!
groetjes,
Diana

Saskia 9 maart 2018 om 20:39

Hartstikke goed Diana, dat je hulp hebt gezocht en gekregen voor je website. Je hebt inderdaad helemaal geen hobby website-je, volgens mij heb jij voor duizenden mensen en gedegen naslagwerk op poten gezet! Dan wordt je site ook steeds groter en moetie steeds beter in elkaar zitten om het goed te blijven doen.
Elke keer als ik in de tuin ben, kijk ik wel even op jouw site voor het een of het ander. Daar zie ik graag af en toe een volvo voor voorbijrijden hoor !

Ruud & Diana 9 maart 2018 om 21:14

Hallo Saskia,
Dankjewel voor je lieve reactie!
Ik heb, toen ik nadacht over dit aanbod en contact had met Augus, eens geteld hoeveel pagina´s ik eigenlijk heb geschreven, en dat was wel schrikken. Inclusief alle blogs, informatiepagina´s, recepten, inmaakrecepten en soorten in de database zijn het bij elkaar 1613 pagina´s, bij databases niet veel tekst maar sommige pagina´s zijn juist heel groot en uitgebreid.
Ik ben gewoon blij dat ik me geen zorgen meer hoef te maken of het allemaal wel goed gaat, wat er mis gaat, wat ik niet op kan lossen maar wel heel vervelend vind, etc.. Zoals gezegd in het blog; ik ga nu weer gewoon lekker schrijven, en het technische gedeelte, het uiterlijk, de advertenties, beveiliging, etc. is voor Augus.
groetjes, Diana

Karin 9 maart 2018 om 23:53

Hoi Diana en Ruud,

Helemaal eens met Saskia. Er is maar 1 echte moestuin website en dat is die van jullie.
Fijn dat je nu niet meer hoeft te stressen over je website.
En wij kunnen nu nog meer genieten van je foto’s ( en jaloers zijn over hoe mooi jullie tuin eruit ziet).
Maar wij volgen jou en hopen dat ooit onze tuin net zo mooi is als die van jullie.

Veel liefs Karin

Ruud & Diana 10 maart 2018 om 08:46

Hallo Karin,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Of onze tuin nou zo mooi is 🙂 ? Het kan hier ook af en toe flink mislukken hoor, of we lopen achter met wieden, of ik had een leuke combinatie in gedachten en dat pakte toch anders uit. Ik heb wel geleerd in de afgelopen jaren dat je zelf soms kritisch naar je eigen tuin kunt kijken, maar dat andere mensen dat vaak heel anders kunnen zien.
Dit weekend in ieder geval maar eens veel plannen maken en zaaien en combinaties bedenken, ik hoop op een mooie tuin en veel foto’s dit jaar!
groetjes,
Diana

Simone Hermanni 11 maart 2018 om 12:22

Hallo Ruid en Diana,

Reclame naast jouw verhalen , spijtig voor de reclame makers maar ik merk ze meestal helemaal niet op !!!! Ik lees en zie wat ik wil zien en dat zijn jouw interessante moestuinbelevenissen en adviezen .

Vriendelijke groet Simone

Ruud & Diana 11 maart 2018 om 18:08

Hallo Simone,

Ik denk dat adverteerders echt heel veel ervaring en kennis hebben van dit soort zaken 🙂 . Voor google adds wordt ‘per klik’ betaald, toen Augus het voorstelde heb ik informatie gezocht en las ik dat 1 tot 3 % van alle bezoekers op een advertentie klikt. Jij bent als niet-klikker ook belangrijk (voor mij ben jij net als elke bezoeker belangrijk, want ik ben blij met iedereen die mijn schrijfsels leest), maar ook voor adverteerders, want elke min of meer regelmatige bezoeker zorgt ervoor dat mijn website hoog in de ranking in zoekmachines staat.

Daardoor komen mensen die nooit mijn website bezoeken hier ook terecht. En daar zitten dan soms mensen tussen die wel klikken op zo’n advertentie. En dat levert de adverteerder dan een bezoek op, en elke klik levert mijn website een paar eurocent op.

Dus hoe dan ook zijn we allemaal (misschien helaas) belangrijk in dit systeem. Ik ben blij met jou omdat je hier komt (sowieso), en daarmee, hoe dan ook, andere mensen ook naar mijn website ‘lokt’ (een nieuwe tuinliefhebber erbij hoop ik). En omdat er van een grote hoeveelheid mensen toch een klein percentage op een advertentie klikt wordt de website toch geheel of gedeeltelijk betaald. En dat betekent dat ik gewoon kan schrijven zonder me zorgen over de financiën te hoeven maken.

Lang verhaal maar het zit wel slim in elkaar 🙂 . Ik ben blij dat je de advertenties in ieder geval niet storend vindt! En ik hoop dat de advertenties in een nieuwe website op mooie geïntegreerde plaatsen komen waardoor ze niet meer in zo’n opzichtige, afschuwelijke jaren-2000-achtige zwarte balk op de website komen te staan, en ze opvallend genoeg zijn voor de ene bezoeker, en toch niet irritant voor een andere bezoeker.

groetjes,
Diana

Michiel 11 maart 2018 om 16:17

Diana,

Het lijkt mij een heel werk om de rand van worteldoek met een soldeerbout af te branden. Ik doe het nu anders. Ik leg mijn worteldoek op het gras en wandel er snel langs met een roofingbrander. Er bestaan veel filmpjes ivm worteldoek op internet.
https://www.youtube.com/watch?v=QFytZs38BqM

Ruud & Diana 11 maart 2018 om 17:50

Hoi Michiel,
Misschien heb je gelijk. Maar het is wel een prettig therapeutisch werkje, niet onaardig voor een regenachtige avond als er niets op tv is 🙂 .
En ze zijn nu klaar, ik hoop en denk dat ze zo wel een paar jaar mee kunnen. Maar dank voor de tip!
groetjes,
Diana

Matthijs 11 maart 2018 om 20:41

Vandaag de afgelopen 3 stukjes gelezen en alweer vanalles gebeurt. De lente is weer begonnen.

Ik zat vandaag de kolen en prei te zaaien en tomaten, pepers en paprikas te verspenen.
Opeens sloeg bij mij al de ‘ruimtegebrekstress’ toe. Elk jaar koop ik extra kweekbakken en elk jaar heb ik teweinig kweekbakken.

Groetjes Matthijs

Ruud & Diana 11 maart 2018 om 20:57

Hallo Matthijs,
Ik herken het helemaal 🙂
Het komt, denk ik, ook een beetje door de vorst, ik heb het idee dat we een beetje laat zijn, gewoon omdat we door de kou 2 weken pas op de plaats hebben moeten maken.
En omdat we, nu het eindelijk kan, dan misschien ook wel iets te enthousiast van start gaan. Ik heb ook iets te veel gezaaid (en dan is ‘iets’ wellicht een understatement).
Ik wens je straks heel veel succes met het toch alles wat je hebt gezaaid in je kweekbakken te ‘proppen’ 🙂 !!
Diana

Joris Sterckx 13 maart 2018 om 12:35

Ik heb net vorige zondag mijn erwten buitengezet en nu geven ze vriezen vanaf het weekend… (niet leuk). (waren al 20cm hoog en er kwamen hier en daar al bloemknopjes op. Het was dus volgens mij hoogdringend ook al was het slecht weer.
Ik heb ook mijn sjalotten en uien(pootmateriaal) al aangekocht, kan ik deze best nog voor het weekend planten of ben ik beter nog afwachten tot na de komende winterprik?
Tomaten heb ik zondag ook gezaaid, alsook wat rode kool om dan binnenkort buiten te zetten

Ann 13 maart 2018 om 15:43

Hier hetzelfde. Was zo’n heerlijk weer dat ik dacht dat de lente er echt was. En nu komt er wéér nachtvorst. De uien ga ik niet meer opgraven. Maar ik ga wel nog even wachten met de sjalotten. En hopen dat alles wat ik gezaaid heb nog effe wacht met kiemen tot na de vorst. En dan lente.

Ruud & Diana 13 maart 2018 om 20:58

Hoi Ann,
Ik had hetzelfde, had ook al allerlei plannen (bijvoorbeeld om de matig winterharde planten buiten te gaan zetten, worteltjes te gaan zaaien, etc.). De lente laat zich nog even op zich wachten. Maar als ze dan komt….. zal het vast losbarsten want de bladknoppen in de blauwe bes staan op springen, net als de bloemknoppen in de pruimenboom, de sprieten van bieslook komen al boven, en een koolmeesje heeft intrek genomen in het nestkastje bij ons huis. Nog even de tanden op elkaar voor 1 koude week.
Sterkte ermee 🙂 !
Diana

Ruud & Diana 13 maart 2018 om 20:54

Hallo Joris,
Voor nu worden er 5 nachten matige vorst opgegeven en ik ga wachten met zaaien en poten en planten. Sjalotten en uien kunnen prima tegen wat vorst maar zullen met die kou gewoon niet uit gaan lopen, dus is wachten met poten een net zo goede optie als wel poten. Hier zijn de erwtenzaden pas zo’n 5 centimeter hoog en staan in de koude kas. Als je ze al heb uitgeplant kun je ze wellicht beschermen door er voor die 5 koude nachten wat vliesdoek overheen te draperen. Na de vorst zien ze er altijd wat zielig uit maar meestal komen ze weer goed bij (mits ze goed zijn afgehard).
groetjes en succes met de planten in de komende koude week!
Diana

Roos 13 maart 2018 om 15:44

Hallo Diana,
Ik kijk altijd erg uit naar je nieuwsbrief.
De laatste nieuwsbrief van alles en nog wat heb ik nog niet ontvangen .
Ik weet niet of dit komt omdat er het een en ander verandert is.

verder bedankt voor al je informatie.

mvg Roos

Ruud & Diana 13 maart 2018 om 21:04

Hallo Roos,
Het klopt hoor, ik heb ook onderaan dit blog geschreven, de melding van de nieuwsbrief is definitief ter ziele 🙂 .
Ik ga het in elk komend blog nog even vermelden, zodat mensen weten dat ze de komende weken vooral zelf af en toe even naar de website moeten komen om te kijken of ik al iets heb geschreven. Er wordt binnenkort aan het probleem gewerkt maar dat gaat even duren (zoals ik Augus nu begrijp gaat hij er geen energie meer in steken om het proberen te repareren maar gaat hij een nieuw programma zoeken en installeren). Ik wacht het even af, het gaat even duren want deze week heeft Augus geen tijd. En ik vrees dat ik er niets van begrijp en niets mee kan. Maar uiteindelijk komt het goed, en wordt het zelfs beter, is me beloofd.
groetjes,
Diana

Carine 14 maart 2018 om 13:07

Dag Diana,
Geen probleem qua melding van de nieuwsbrief, ik had de nieuwe tekst reeds gelezen alvorens de mail aankomt 🙂 (en dit met de ouderwetse manier van emoticons).
Toch nog even een vraagje moest je even tijd hebben. Hoe bescherm je de erwten tegen de muizen? Ik ga deze opnieuw zaaien maar die akelige beestjes wil ik een aardige loer draaien 🙂
Groetjes carine

Ruud & Diana 14 maart 2018 om 14:16

Hoi Carine,
Als we erwten (en kapucijners, peulen, maïs, bonen, komkommers, courgettes, etc.) in de kas voorzaaien, dan dekken we de zaaisels in de onderbak altijd af met een glasplaat of perspex plaat. Als de zaailingen eenmaal een centimeter of 6 hoog zijn zijn ze (hier althans) voor muizen niet interessant meer. Voor buiten zaaien en het beschermen van zaailingen tegen vogels gebruiken we een dubbele laag vliesdoek of een fijnmazig gaas. Het gaas werkt het best, aan het vliesdoek wordt nog wel eens geknaagd 🙂
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties