Van alles en nog wat

De vorst is voorbij (en ook bijna uit de grond). Was er schade? Niet veel. Er zijn wat matig winterharde planten in pot die in de kas overwinterden en nu wel al hun blad hebben laten vallen. We kunnen later pas zien welke soorten het wel en niet hebben overleefd.

Oh ja, en dit:

 

De spinaziezaailingen in de kas. Die worden ernstig opgevreten. We dachten eerst dat het slakken waren maar bij nader inzien moeten het muizen zijn. En dan kan ik wel boos worden, maar als het hard vriest en wij lekker binnen bij de kachel zitten, is het toch eigenlijk ook wel goed dat de muizen dan in ieder geval nog wat te eten hebben? Maar nu de kou voorbij is moeten ze wel wieberen natuurlijk 🙂 . Of het bij één rijtje houden. Want ik wil best delen. Maar Ruud wijst me er maar weer eens op dat ze nu misschien met z’n tienen zijn, maar over een paar maanden met honderd. Jajaja, ik weet het.

En om kracht bij zijn betoog te zetten wijst Ruud me ook nog even op een zaaitray met soorten die ik in januari zaaide:

 

De muizen hebben hier vakkundig wat grond weg geschraapt en de zaden ongetwijfeld opgevreten. Ik weet dat ze dat doen bij doperwten en kapucijners, etc., dus die dekken we altijd goed af met een perspex-of glasplaat. Maar dit waren Consolida-zaadjes, niet bijzonder voedzaam lijkt mij. Komend weekend maar opnieuw zaaien (en afdekken). Ik hoop stiekem dat de muizen een ander hotel met volpension zoeken. En wellicht gaat het helpen dat er sinds een paar weken 2 katten (ongetwijfeld uit de naastgelegen woonwijk) op het volkstuinencomplex rond lopen.

Afijn, in ieder geval kunnen we nu eindelijk in de tuin gaan beginnen. En dat hebben we dan ook gedaan. Me dunkt zeg, ik heb zeker 3 grote zaaitrays vol met soorten gezaaid; van groenten en kruiden tot eenjarigen, sommige soorten in huis maar de meeste zaaisels gaan dit weekend mee naar de kas, nu het daar al op begint te warmen.

Er is slechts 1 nadeel van zoveel tegelijkertijd zaaien, en dat is dat het gros ook ongeveer gelijktijdig kiemt, en dus in ongeveer dezelfde week verspeend moet worden. We sjouwen alvast maar heen en weer van en naar de volkstuin, met onderbakken, zaaitray’s, P9-potjes, potgrond, brekerzand en vermiculiet. Zodat alles alvast klaar staat. Ik beloof een volgend blog volledig te wijden aan wat ik waar heb gezaaid en wat de resultaten zijn.

Maar nu eerst een belangrijke mededeling. Want de website is sinds deze week niet meer helemaal alleen van mij.

Nee, niet schrikken 🙂 . Ik heb in de afgelopen paar jaar al vaker gemeld dat er steeds meer problemen met de website zijn, en daarbij al dan niet voorzichtig of wat harder om hulp geroepen. Ik wil bij deze iedereen die in het verleden heeft geholpen met de website nogmaals heel hartelijk bedanken!

Ik durf het nu best toe te geven; ik ben eigenlijk digibeet; ik kan typen en foto’s uploaden en daar houdt het dan ook zo ongeveer mee op. En dus ben ik heel erg blij met Augus van Autive. Augus is al begonnen met het oplossen van problemen (en dat zijn er nogal wat, ik heb dat wel gemerkt maar nooit begrepen).

Dit heeft ook een aantal gevolgen. Het betekent bijvoorbeeld dat er naast de 2 banners van Pokon wellicht nog 1 of 2 google-advertenties op de website worden geplaatst. Misschien niet leuk maar wel noodzakelijk. Want ik heb geen kleine en beperkte hobby-website meer, ik heb gewoon te veel pagina’s, te veel foto’s, teveel programma’s, een te grote database (en trouwens ook nog veel te veel plannen voor nieuwe hoofdstukken).

De website draait nu op de server van Augus, en is nu sneller, om te bekijken maar vooral ook voor mij om in te werken. En Augus heeft al een aantal veiligheidsproblemen opgelost, hij noemde me “een open boek voor hackers”. De website wordt in de komende maanden ook veranderd, mooier, gebruiksvriendelijker, groter, een snellere verzending van de melding dat ik een blog heb geschreven, etc..

Om een voorbeeld te geven: dit was het formaat foto’s dat ik tot nu toe plaatste (om niet teveel ruimte meer van mijn beperkte pakket te gebruiken):

 

Als je op de foto klikt zie je de foto in het nieuwe scherm ongeveer even groot. Maar vanaf nu kan en ga ik dit formaat foto’s gebruiken:

 

Lijkt ongeveer even groot, maar als je nu op deze foto klikt zie je de foto in een nieuw scherm in een veel groter formaat. Erg fijn, voor als iemand eens wat dichterbij naar een detail wil kijken )of als je net zo kippig bent als ik 🙂 ). In de oudere blogs laat ik het oude formaat foto staan, maar ik hoop in de komende maanden de foto’s op de informatiepagina’s regelmatig te gaan vervangen door het grotere  formaat.

En voor mij is het allergrootste voordeel: ik ben ontzorgd. Ik hoef me niet meer druk te maken over het technische gedeelte van de website, Augus neemt die taak en zorgen op zich. En ik? Ik ga gewoon lekker tuinieren en daarover schrijven. Ik vind het een erg fijne verdeling.

Oh ja, dit wilde ik nog even laten zien:

 

Een soort raadplaatje 🙂 . Om het uit te leggen moet iknog even laten zien hoe we vorig jaar antiworteldoek als bodembedekking hebben gebruikt:

 

Wij vonden dit zeker voor herhaling vatbaar (warmte onder het doek, houdt toch zeker een flink deel van het onkruid tegen, en houdt vocht vast). Dan moet wel het strookje grond tussen 2 repen  antiworteldoek smaller worden dan op de foto. En de geknipte stroken waren afgelopen jaar rafelig, soms hebben we met stukjes plakband geprobeerd om dat effect tegen te gaan maar plakband verweert en laat los. En rafelende antiworteldoekrepen zijn niet veilig, ik ben een keer gevallen omdat ik met een voet in een bijna onzichtbare maar oersterke 2 meter lange ‘rafel’ bleef hangen.

In een reactie op een blog vorig jaar opperde iemand solderen. En met die tip zijn we erg blij! Want we hebben zo’n goedkoop soldeerboutje van een tientje gekocht (want ik hoef niet te solderen, ik wil alleen maar smelten). De soldeerbout hebben we ondersteboven vast gezet in een werkbank. En nu zit ik dus deze week elke dag een paar antiworteldoekrepen te solderen. Alsof ik een zoompje aan het naaien ben 🙂 . Door ze langs het soldeerboutje te halen smelten/branden we het doek dicht, het krijgt een hard plastic randje en rafelt niet meer.

En zo zijn we ons al aan het voorbereiden voor het tuinseizoen. Want volgende week gaan er toch echt eindelijk eens sjalotten worden geplant, pootuitjes worden gepoot, worteltjes worden gezaaid.

Ik wil tot slot nog melden dat ik deze week ook een blog op de website van Pokon heb geschreven: Een beetje lente, met onder andere foto’s van zaaisels, een nestkastje dat nog moet worden geleegd, de peperzaailingen, en een uitlopende blauwe bes.

p.s.: voor de mensen die mijn blog altijd volgen via de mails met een melding dat een blog op de website is geplaatst: dat is dit keer niet gelukt. Ik weet ook niet of dit programma nog gerepareerd kan worden, Augus gaat er mee aan de slag maar ik hoop dat je voor de komende week of weken gewoon zelf maar ouderwets af en toe op mijn website wilt kijken of ik iets heb geschreven! Uiteraard meld ik de plaatsing van een blog altijd ook op facebook.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

……schitterend die grote foto! En die soldeertip kan ik ook goed gebruiken.

Groet,
Janneke

Aafke

Hi Diana, er bestaat ook nonwoven worteldoek, dat hoef je niet te solderen maar kan je gewoon knippen zonder dat het rafelt :). Lijkt een beetje op vilt.

Kim

Hoi Diana,

Dank voor je fantastische site, ben er erg blij mee. Ziet er niet alleen fantastisch uit, maar staat ook bomvol informatie.
Helaas kon ik het antwoord op mijn vraag niet vinden, hopelijk kun je die hier geven (als je het weet natuurlijk). Ik heb de aubergine, peper en paprika die ik van je heb toegestuurd gekregen, gezaaid in van die afbreekbare potjes (die je ook krijgt bij de AH moestuintjes). Als experiment 4 soorten grond gebruikt: grond uit de tuin, pure potgrond, potgrond gemengd met brekerzand en kokosgrond. Nu vraag ik me af, kan ik de plantjes zo in grotere potjes (met 100% potgrond) zetten, of toch maar beter verspenen?

Kim

Zeker! Bedankt voor je snelle reactie en ik hoop nog lang van je mooie site te mogen genieten.

Suzanne

Hoi! Wij telen tegenwoordig ook op doek ( knoflook, uien, prei , bieten, de pompoenen etc) en we leggen het worteldoek op de akker keer en gebruiken een onkruidbrander om een leeg blikje op een steel mee te verhitten en zo branden we keurige niet rafelende gaten in het doek waar precies een ui of biet in kan.

Misschien heb jij of hebben anderen ook wat aan deze tip. Het werkt fantastisch , weinig onkruid wieden en doordat het doek de grond wat opwarmt hadden we schitterende grote knoflook en een enorme pompoen oogst.

Feitelijk kun bijna alles op doek telen ( met uitzondering van aardappelen en andere ondergrondse knollen) , wij vinden het een groot voordeel.

Michiel

Al gelezen op moestuinforum ook aardappelen op worteldoek kan telen. Dit ga ik dit jaar proberen.

Carine

Dag Diana,
Tof de nieuwe website, ik zag het reeds aan de google reclame (de zoveelste bezoeker en kans op een volvo of zo iets in dien aard). Ik maak er mij niet druk over, zolang je maar meer tijd in het groen kan besteden.
Jouw muizenverhaal herken ik hier. Voor de allereerste keer in jaren zijn al mijn erwten, sluimererwten en de laatst gezaaide tuinbonen weg; overal zie ik gaatjes. Zoveel moeite voor niks. Ik tracht nu nog opnieuw te zaaien. Ik zou die muizen .
Goed dat je een oplossing gevonden hebt voor de antiworteldoek. Ik vind dit persoonlijk allemaal veel te veel balast. Ik leg tussen de rijen allerhande bladeren, snoeisel uit de tuin, assen (van zuiver hour) etc en dit houdt het onkruid eveneens weg. Het jaar nadien is dit allemaal vergaan en is dit een natuurlijk meststof (permaculture). Mijn kostprijs is 0,0 euro. Goed dat iedereen zijn eigen werkmethode heeft.
Tussen haakjes, jouw tomatenzaden komen elke dag piep zeggen. Hier is het een volksverhuis naar de lichte plaatsen in huis. Nu zaai ik ook nog mijn eigen zaden, wat ik dan in mei ga uit uitplanten is een volgende zorg.
Nog veel zaaiplezier en groetjes,
Carine

Carine

Dag Diana en Ruud,
Het leven bestaat uit compromissen; blijkbaar voor velen onder ons . Bij mij is dit op reis gaan t.o.v. hier thuis wat tuinieren… tja, een mens moet wat water in zijn wijn doen of wijn in zijn water .

Spijtig dat Ruud stro of ander snoeisel lelijk vindt, het is een natuurlijk ding. Zo ga je ten minste niet vallen zoals ik las. Ik maak niet echt gebruik van stro, maar veel snoeisel en assen, misschien waait dit minder snel weg, maar allicht hebben jullie aan zee meer wind dan wij.
Mijn manier van tuinieren is volledig natuurlijk. Ik zaai en plant niet enkel voor mijzelf, maar ook voor allerhande insecten en vogels (behalve dan de muizen ). Telkens heb ik teveel groenten die ik laat bloeien en dit is zoooo mooi. Heb net jouw pagina gelezen om een ‘kroot’ opnieuw in de grond te steken voor het zaad, ga dit morgen proberen met burpees golden. Met de kersenbomen heb ik een akkoord gemaakt met de vogels. Het bovenste is voor hun en het onderste is voor ons, zij zijn ermee akkoord gegaan . Vandaag stond de amandelboom in bloei, zo mooi. Nu maar te hopen dat het niet meer vriest. Binnenkort zal ik opnieuw jouw “boomspinazie” proberen, maar ik ga het deze keer voorzaaien. Enfin, ik kan nog zoveel meer vertellen, maar ik vind het lezen van jouw pagina’s een zalige avondlectuur .
Vele groetjes
Carine

Carine

De emoticons zijn weer weg, telkens met een spatie nadien.

Carine

Dag Diana, de emoticons heb ik gebruikt via smileys op de iPad. Dus niet via het typen van karakters, wat ik nu eens ga proberen 🙂
Groetjes
Carine

Carine

Ter informatie, de imoticons of hoe heten die smileys, werden weggelaten. Ik geef het maar door.
Groetjes
Carine

Janneke Pietersma

Voor wie het leuk vindt, vanavond begint Gardeners World weer.
Half 10 op BBC two.

Goed weekend,
Janneke

Saskia

Hartstikke goed Diana, dat je hulp hebt gezocht en gekregen voor je website. Je hebt inderdaad helemaal geen hobby website-je, volgens mij heb jij voor duizenden mensen en gedegen naslagwerk op poten gezet! Dan wordt je site ook steeds groter en moetie steeds beter in elkaar zitten om het goed te blijven doen.
Elke keer als ik in de tuin ben, kijk ik wel even op jouw site voor het een of het ander. Daar zie ik graag af en toe een volvo voor voorbijrijden hoor !

Karin

Hoi Diana en Ruud,

Helemaal eens met Saskia. Er is maar 1 echte moestuin website en dat is die van jullie.
Fijn dat je nu niet meer hoeft te stressen over je website.
En wij kunnen nu nog meer genieten van je foto’s ( en jaloers zijn over hoe mooi jullie tuin eruit ziet).
Maar wij volgen jou en hopen dat ooit onze tuin net zo mooi is als die van jullie.

Veel liefs Karin

Simone Hermanni

Hallo Ruid en Diana,

Reclame naast jouw verhalen , spijtig voor de reclame makers maar ik merk ze meestal helemaal niet op !!!! Ik lees en zie wat ik wil zien en dat zijn jouw interessante moestuinbelevenissen en adviezen .

Vriendelijke groet Simone

Michiel

Diana,

Het lijkt mij een heel werk om de rand van worteldoek met een soldeerbout af te branden. Ik doe het nu anders. Ik leg mijn worteldoek op het gras en wandel er snel langs met een roofingbrander. Er bestaan veel filmpjes ivm worteldoek op internet.
https://www.youtube.com/watch?v=QFytZs38BqM

Matthijs

Vandaag de afgelopen 3 stukjes gelezen en alweer vanalles gebeurt. De lente is weer begonnen.

Ik zat vandaag de kolen en prei te zaaien en tomaten, pepers en paprikas te verspenen.
Opeens sloeg bij mij al de ‘ruimtegebrekstress’ toe. Elk jaar koop ik extra kweekbakken en elk jaar heb ik teweinig kweekbakken.

Groetjes Matthijs

Joris Sterckx

Ik heb net vorige zondag mijn erwten buitengezet en nu geven ze vriezen vanaf het weekend… (niet leuk). (waren al 20cm hoog en er kwamen hier en daar al bloemknopjes op. Het was dus volgens mij hoogdringend ook al was het slecht weer.
Ik heb ook mijn sjalotten en uien(pootmateriaal) al aangekocht, kan ik deze best nog voor het weekend planten of ben ik beter nog afwachten tot na de komende winterprik?
Tomaten heb ik zondag ook gezaaid, alsook wat rode kool om dan binnenkort buiten te zetten

Ann

Hier hetzelfde. Was zo’n heerlijk weer dat ik dacht dat de lente er echt was. En nu komt er wéér nachtvorst. De uien ga ik niet meer opgraven. Maar ik ga wel nog even wachten met de sjalotten. En hopen dat alles wat ik gezaaid heb nog effe wacht met kiemen tot na de vorst. En dan lente.

Roos

Hallo Diana,
Ik kijk altijd erg uit naar je nieuwsbrief.
De laatste nieuwsbrief van alles en nog wat heb ik nog niet ontvangen .
Ik weet niet of dit komt omdat er het een en ander verandert is.

verder bedankt voor al je informatie.

mvg Roos

Carine

Dag Diana,
Geen probleem qua melding van de nieuwsbrief, ik had de nieuwe tekst reeds gelezen alvorens de mail aankomt 🙂 (en dit met de ouderwetse manier van emoticons).
Toch nog even een vraagje moest je even tijd hebben. Hoe bescherm je de erwten tegen de muizen? Ik ga deze opnieuw zaaien maar die akelige beestjes wil ik een aardige loer draaien 🙂
Groetjes carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties