Een sprookje
Er was eens, lang, lang geleden, een tv-programma, waarin ik zag dat iemand uit opgestapelde autobanden een hele wintervoorraad aardappelen oogstte. Hij pootte slechts 1 aardappel in …
Lees verderEr was eens, lang, lang geleden, een tv-programma, waarin ik zag dat iemand uit opgestapelde autobanden een hele wintervoorraad aardappelen oogstte. Hij pootte slechts 1 aardappel in …
Lees verderOh ja, ik beloofde een blog over wat ik allemaal heb gestekt. Natuurlijk, daar is niets van terecht gekomen. Ik had het te druk met oogsten, water …
Lees verderIk ga jullie niet meer vervelen met mijn geklaag over het feit dat ik dit jaar niet kan moestuinieren zoals ik wil. Het heeft een poos geduurd …
Lees verderEn daar gaan we dan, kopje onder. Ik heb al eerder verteld dat dit een bijzonder tuinjaar wordt. Er zijn sowieso niet veel jaren dat we onze …
Lees verderIk leerde altijd dat soorten met een penwortel ter plaatse moeten worden gezaaid. Waarom? Ik dacht altijd omdat ze anders dood gingen, ik las in allerlei boeken …
Lees verderIk schreef in juni van dit jaar een blog over de ‘winterteelt van aardappelen’. Daar zijn er 2 van: een vroege en een late. Je kunt in …
Lees verderHet was deze week duidelijk geen tuinweer; een regenachtige herfst zorgt hier altijd voor lange periodes (weken, zo niet maanden) waarin er plassen in de tuin staan. …
Lees verderIk heb sinds september 1991 een moestuin en soms denken mensen dat ik ondertussen alles wel weet, heb gezien en geprobeerd. Ik antwoord dan dat ik nog …
Lees verderHoe vaak kun je in één jaar aardappelen telen? Naast de bekende vroege, middelvroege en late aardappelen zijn er nog meer mogelijkheden, leerde ik nog niet zo …
Lees verderDeze zomers warme dagen kiezen we onze momenten voor de tuin. Bij voorkeur vroeg in de ochtend naar de tuin, om tomaten en paprika’s/pepers in de kas …
Lees verderIk ben heel goed in ‘delen’. Slakken mogen best wat slaplantjes oppeuzelen, ik zaai en plant er gewoon wat meer (het moet natuurlijk niet te gek worden). …
Lees verderIk kreeg afgelopen week via instagram (dankjewel Fleur!) een tip; voor wolmestkorrels. Huh? Onder het originele bericht stonden heel veel reacties, vooral met lachjes en ‘goeie 1-april …
Lees verderJanuari is al bijna voorbij en ik heb nog niks gezaaid. Natuurlijk komt dat voor een deel doordat ik gewoon nog geen tijd en/of zin heb gehad. …
Lees verderWat een fijne week – maar niet heus. Drie keer in één week zo nat regenen dat ik mezelf kan uitwringen is niet bevorderend voor een goed …
Lees verderHet mooie van moestuinieren is dat je nooit uitgeleerd bent. Elk jaar zijn er weer nieuwe dingen te ontdekken; van nieuwe soorten en andere rassen tot bijzondere …
Lees verderIk schreef afgelopen voorjaar een blog over mijn voornemen om een aantal tomaten op 2 stammen te telen. Bij deze de uitslag van die test, en het …
Lees verderDoor de hitte konden en wilden we deze week niet te hard in de tuin werken. Natuurlijk: we geven water, zo vaak en zo veel als we …
Lees verderAllereerst iedereen heel hartelijk dank voor alle lieve en bemoedigende berichten (en persoonlijke horrorverhalen) na onze kleine vriezerramp! Het is met deze hittegolf allesbehalve tuinweer (in de …
Lees verderIk schreef enkele maanden geleden al een blog over het zelf maken van plantenvoeding (Fermented Plant Juice). Ondertussen ben ik mijn 4e portie aan het maken (dit …
Lees verderHet is lastig om te schrijven over iets waar ik zelf nog geen ervaring mee heb. Maar tegelijkertijd wil ik er graag over schrijven, voor het geval …
Lees verderElk voorjaar krijg ik vragen over het voeden van planten. Soms zitten daar vragen bij van mensen die zaailingen hebben die niet groeien en geel worden. Gelukkig …
Lees verderEen moestuinder is nooit uitgeleerd, elk jaar leer je weer een andere methode, een nieuw inzicht, een bijzonder ras, soms zelfs een nieuw soort, ander materiaal, etc.. …
Lees verderAllereerst: ik hou van zuur. Ik hou van de vele verschillende soorten lekkere azijn, ik hou van zilveruitjes en augurkjes in zoetzuur, en ik hou van citroenen …
Lees verderIn deze donkere, koude en kletsnatte dagen had ik eindelijk eens tijd om me te verdiepen in de theorie rond de vermeende voordelen van smeerwortel (Symphytum officinale). …
Lees verderIk schreef vorig jaar december een blog over het zelf maken van bladaarde. En ik beloofde later te laten weten hoe dat experiment was afgelopen. Het is …
Lees verderIk heb al een paar blogs geschreven over hoe Phytophthora hier eerst zorgde voor problemen bij de aardappelen. Gelukkig hebben we toch nog een aardige oogst. Ruud …
Lees verderDit keer geen uiteenzetting over wat er allemaal mis gaat in de groentetuin maar eens een blog met een positief tintje. Al begint dit verhaal ook wat …
Lees verderIk schrijf dit blog om 2 receptjes te delen die ook op de pagina met Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen heb geplaatst die wellicht zouden kunnen helpen om aantasting van …
Lees verderOnze tuinbouwvereniging krijgt elke winter paardenmest van een nabijgelegen manege. Daar zijn we erg blij mee. Wij dekken er kale stukken grond mee af, er zijn mensen …
Lees verderDit blog gaat niet over moestuinieren (het volgende uiteraard weer wel) maar over een nieuwe liefde. Ik heb er al heel veel gehad (en nog): tomaten (uiteraard), …
Lees verder