Zweverig

Januari is al bijna voorbij en ik heb nog niks gezaaid. Natuurlijk komt dat voor een deel doordat ik gewoon nog geen tijd en/of zin heb gehad. Maar het komt ook omdat ik de laatste jaren toch (eindelijk) iets meer zelfbeheersing heb. En tot slot hielp het weer natuurlijk ook niet mee; er kiemen simpelweg maar weinig zaden bij 2 graden overdag en ‘s nachts lichte vorst.

Maar nu beginnen de dagen duidelijk iets langer licht te worden. En daarmee maakt mijn biologische tuinklok een klein sprongetje. Je ziet het ook aan de rucola in de kas die al door gaat schieten, zie foto bovenaan dit blog. Het is tenslotte eind januari: tijd voor het zaaien van de paprika’s, pepers en aubergines! Nee, niet de tomaten, die moeten nog een ruim een maand wachten want die kiemen en groeien sneller. Ondertussen krijg ik af en toe weer horrorberichtjes van mensen die al bonen hebben gezaaid, of courgettes. Het blijft lastig om het zaaien uit te stellen tot het juiste moment, geloof me – ik spreek uit ervaring 🙂 . Maar wachten tot het juiste moment voorkomt een hoop gedoe met het (al dan niet tevergeefs) in leven proberen te houden van zwakke zaailingen in een te donkere tijd.

Anderhalve week geleden werden er op deze website reacties geplaatst over het tuinieren met de maanstanden (vroeger noemde ik het tuinieren met de kosmos want zeker niet alleen de maanstanden zijn daarbij belangrijk). Ik heb 7 jaar lang gedaan, tussen 2008 en 2015; ik probeerde alles te zaaien, planten, verzorgen en soms zelfs ook oogsten volgens de agenda van Maria Thun of Guurtje Kieft. Het was heel leuk en leerzaam, soms ook wel een puzzel, en vooral soms ook een aanslag op mijn zelfbeheersing (en alleen daarom al nuttig). En ik zag zeker ook wel resultaten, maar na 7 jaar heb ik het losgelaten, en dat was ook heel fijn.

Ik heb zelfs een aantal jaar gezaaid en geplant zonder er vaak aan te denken. Tot er wat mislukte; als iets niet wilde kiemen dacht ik soms “Zouden het slechte constellaties zijn geweest?”. En hetzelfde dacht ik toen de uitgeplante aubergines 3 jaar geleden wegkwijnden, en toen de tomaten 2 jaar geleden zo massaal phytophthora kregen. Ik weet ook heel goed dat er veel meer redenen kunnen zijn waarom zaden niet kiemen of planten ziek kunnen worden (droogte, warmte, teveel regen, hoge luchtvochtigheid, gebrek aan voeding, etc., etc.). Maar het moestuinieren met de kosmos kruipt toch blijkbaar ook een klein beetje in het bloed 🙂

Door de discussie (dat is trouwens een groot woord, het was vooral nieuwsgierigheid en het uitwisselen van ervaringen) van afgelopen week ben ik eens op gaan zoeken wat ik er op de oude website ook al weer over schreef. En daarmee kwamen herinneringen aan vroegere jaren terug; de oude kleine website, altijd een geplastificeerde kosmoskalender in mijn oude tuintas bij me, elke week even een planning maken wat ik die week kon zaaien, en niet te vergeten om 23.00 uur in de avond nog snel even pepers zaaien omdat de dag erna de vruchtperiode over zou gaan in een wortelperiode.

Ondertussen zijn we jaren verder, en begint het weer een beetje te kriebelen als het om de kosmoskalender gaat. Misschien ook door alle termen die je tegenwoordig zo vaak tegenkomst als het om moestuinieren gaat: biologische en dynamisch tuinieren, voedselbos, permacultuur, etc.. Waar vroeger de ‘opbrengst’ bovenaan in de meeste prioriteitenlijstjes stond is dat nu eerder ‘aandacht en respect voor planten, dieren en de tuin’. Hoewel ik geen enkel bezwaar heb tegen een wintervoorraad aardappelen en een vriezerlade vol met bietjes hoor.

En dus schreef ik deze week een pagina over het moestuinieren met de kosmos/maanstanden, met uitleg over wat het is, hoe het werkt en hoe je het bij het tuinieren kunt gebruiken: Moestuinieren met de maanstanden. Er blijken ondertussen ondertussen op internet veel informatie en/of kalenders te vinden, en zelfs apps. Maar die (b)lijken niet altijd even nauwkeurig te zijn. En dus kocht ik deze week toch ook maar weer eens de werkagenda biodynamisch moestuinieren met de aanduidingen voor de juiste constellaties voor het zaaien van bloemen, bladgroenten, vruchtgewassen, etc.. Ik ga het waarschijnlijk iets minder strikt volgen als vroeger maar er zeker rekening mee houden bij het zaaien van pepers, tomaten en soorten die gevoelig zijn voor verwelkingsziekten, doorschieten, etc. En natuurlijk bij het poten van aardappelen, het oogsten van uien, etc..

Morgen (zaterdag) wordt de agenda bezorgd maar ik kreeg al de tip dat er – hoe toevallig kan het zijn – dit weekend op zaterdagochtend en zondag de hele dag goede constellaties zijn voor het zaaien van paprika’s, pepers en aubergines.

Dus ga ik deze zondag zaaien! Vandaag kan ik alvast de propagator neerzetten en met nat zand vullen, en zondagochtend aanzetten op 27 graden zodat de zaaisels (ik ga weer in vermiculiet zaaien) gelijk in een warm bedje terechtkomen. Voor wie er interesse in heeft: ik schreef al eerder een soort feuilleton in 3 delen over het zaaien en verspenen van paprika’s en pepers: Stapje voor stapje, Het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines en Deel 3, verspenen. En daarmee begint dan ook echt het nieuwe tuinjaar want ik wil binnenkort ook wat vaste planten zaaien, en als het niet meer gaat vriezen kan ik op de tuin in de kas tuinbonen, doperwten en kapucijners gaan voorzaaien. En het wordt hoog tijd voor een rijtje radijs, wat spinazie, pluksla, en wat nieuwe veldsla in de kas. Ik moet ook nodig potjes verzamelen en schoonmaken, en potgrond kopen. Poeh, het wordt weer lekker druk 🙂

Tot slot van dit blog heb ik nog 2 dingen te melden:

Allereerst: ik ben door het tijdschrift Tuinseizoen gevraagd om dit jaar vanaf maart elke maand 4 pagina’s te vullen met tuintips, met ook foto’s uit onze tuin (het eerste nummer zelfs 6 pagina’s). Wat leuk en bijzonder om te doen, en trots om het terug te zien!

En het andere is een tekst die ik in een reactie van Carine kreeg. Het is een tekst van Kalle Heesen (in het ledenblad van de vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding: Dynamisch Perspectief). Het sluit misschien mooi aan bij dit blog. Want misschien ziet iemand het hele tuinieren met de kosmos als iets wazigs (en dat is ook prima natuurlijk, tuinier vooral op de manier die je zelf het fijnst vindt) maar zoals ik wel vaker zeg: als de aantrekkingskracht van de maan en de zon op de aarde voor eb en vloed kunnen zorgen, dan is het toch niet vreemd om te denken dat dat ook kan zorgen voor bijvoorbeeld een verandering in de sapstroom van (fruit)bomen en planten, voor een rustiger of juist actiever bodemleven in bepaalde periodes, etc.. Voor (moes)tuinieren is vooral veel aandacht en liefde nodig, en dat geldt ook voor biodynamisch tuineren. En daar past dit verhaaltje wel bij 🙂

“Hé, daar was die weer! Die rare aardappel die ik aan het einde van de zomer uit de grond had gehaald. Maar ondanks zijn rare vorm was het een aardappel, dus ik had hem in de kist gedaan. En nu met het koken had ik hem opeens weer in mijn handen.

‘Ik ben een gelukkige pieper,’ verzuchte de aardappel opeens.
‘Houdt dat gevoel maar vast,’ mompelde ik, ‘want zo meteen lig je in het kokende water.’ ‘

Nou en?’, reageerde de aardappel, ‘Geluk is het gevoel wat je krijgt als je op de goede weg bent in je leven. Ik laat mijn geluk niet verpesten omdat er even een hobbel in de weg zit. Dat zou jij trouwens ook niet moeten doen!’ adviseerde hij mij ongevraagd.

‘Wat is dan jouw richting in je leven?’ vroeg ik verbaasd. Volgens mij was er niet heel veel leven meer over voor deze aardappel. De aardappel was even stil en sprak toen theatraal: ‘Ik ga een mens worden!’
‘Jij wordt geen mens, jij wordt stamppot!’ reageerde ik iets te vlug.

‘Ja, en daarná word ik mens. Wat denk je dat ik in jou doe? Waarom zou je me überhaupt eten als je mijn energie niet zou willen gebruiken? Daar zei die aardappel iets. Feitelijk had hij daar wel een punt. Ik was even stil.

‘Als je toch even stil bent,’ voegde de aardappel snel toe, ‘ga ik nog even verder. Wist je dat ik je niet alleen fysiek voed, maar dat ik veel meer doe dan dat? Fijn hè? Nu weet je ook gelijk waarom het écht verschil maakt of je een gangbare aardappel uit een anoniem veld eet, of eentje die met liefde en aandacht is grootgebracht. Ook dat neem je namelijk tot je als je mij eet!’

Tjee, zou dat echt waar zijn? Zou er dan ook een verband zijn tussen de toename van kistkalveren en ander dierenleed en de toename van het gebruik van antidepressiva? Ik begon er opeens over te twijfelen….

‘Red de wereld, poot een aardappel!’ riep hij strijdlustig. ‘Ja, goed idee.. die paar aardappels die ik ga poten, zullen de wereld echt redden’, schamperde ik. ‘Man dat is een druppel, wat zeg ik: een spettertje op een gloeiend hete plaat!’ ‘

Wat een onzin!’ riep de aardappel, ‘heb je wel eens gezien hoeveel licht één kaarsje geeft in een verder volstrekt donkere ruimte? Laat de hele wereld fastfood eten, maar geef ze één keer per week een met liefde geteelde groente. Je moet eens weten wat er dan allemaal zou veranderen!’

Jemig, als die aardappel eens gelijk zou hebben…. Het was waar, hij voedde me nu al met veel meer dan alleen koolhydraten. Wat een vergezicht! Dat ik met mijn kleine groentetuintje écht wat kan veranderen in de wereld….! Terwijl ik me tegoed deed aan de stamppot, schoot het opeens door me heen: is die aardappel nu bezig mens te worden, of ben ik bezig aardappel te worden?“

Een bloeiende aardappelplant in 2022
Abonneer
Laat het weten als er
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carla

Ha,ha, net terug van vakantie kriebelde het enorm: hoog tijd om paprika’s te gaan zaaien! Maar… eerst eens kijken wat Diana daarvan vindt. Tot mijn verbazing vond je er nog helemaal niets van. Het laatste blog was van 12/1.
Op mezelf aangewezen besloot ik vast mijn zaadjes klaar te leggen en wat potgrond op temperatuur te laten komen, zodat ik ze morgen gezellig onder kan stoppen.
Nadat alles klaar stond, toch nog eens kijken op jouw site. En ja hoor, daar was de welkome bevestiging: Alles precies goed gedaan!😅
Diana, wat zouden we toch zonder jou moeten???

Riekie de Sain

Ik doe ook al jaren met Maria thun zaaikalender want is niet alleen Maan maar ook de Zon de Planeten en soms ga ik op mijn eigen gevoel af, maar ik geloof er wel in

Elisbeth

Wat een zaligheid alweer Diana!
je schrijven en je bezig zijn 👍
en dat aardappelverhaal : zo mooi !
alleen dat kosmisch tuinieren bekoort me helemaal niet . Het is zo al moeilijk genoeg in de moestuin om ook daar nog eens te moeten aan denken !
Als ik in met mijn moestuin bezig ben is het vooral om zo weinig mogelijk te moeten denken : dat maakt mijn hoofd leeg en mijn geest vrij.
Ik blijf nog heerlijk in wintermodus : er kriebelt echt nog niets bij mij 😉
Ben ik abnormaal?
Niet erg als dat zo is, troost ik mezelf dan maar.Ik wens jou, Diana en Ruud en iedereen alvast een heerlijk gekriebel 👍

Carine p

Dag Elisabeth,
Moestuinieren doet iedereen zoals het hun uitkomt, met hun ideeën en volgens de beschikbare tijd. De ene zaait liever zelf met niet gemanipuleerde rassen, de andere is niet geinteresseerd in soorten (als het maar een goede opbrengst heeft) en nog anderen zullen gewoonweg planten kopen omwille van tijd, gemak en niet de beschikbare plaats te hebben. Het één is niet direct beter dan het andere, zolang je er zelf maar gelukkig mee bent. Dit is eveneens zo met de zaaitijden. De zaaiagenda volgens Maria Thun geeft me gewoon veel structuur. Ik schrijf er netjes op voorhand in wat ik op welke dag ga zaaien en dit geeft rust. Ben ik buiten in de grond bezig zet ik mijn gedachten op oneindig en geniet ik van de grond, dit is voor mij het hoofd leegmaken.
Doe vooral hoe je het zelf graag ziet.
groetjes,
carine

Estella

Hoi Diana…bedoel je Maria Thun zaaikalender (via Bruna) of bedoel je de rhythmofnature (maan) kalender voor landbouwer en tuinman? Heel interessant, ik nam ook in die periode mijn geplastificeerde kalender mee, in kleur, zo leuk…en vaak had het ook wel gelijk was mijn ervaring weet ik nog…. Maar die kalender is er niet meer toch?

Sonja

Beste Diana,
Wat een interessante blog weer deze week. Maar vooral het stukje over de aardappel onderaan. Geweldig!! We hebben erg gelachen, maar het klopt wel. Heel filosofisch. Bedankt en veel plezier bij het zaaien zondag. Geniet ervan. Sonja

Pearlsofpassion

Wat een leuk tekstje!
Die ga ik bijhouden. Om me goed te voelen. 😊

Zaaien met de kosmos, dat snap ik wel, maar daar heb ik echt geen tijd voor. Ik ben allang blij als ik het zaad in de grond krijg. Wanneer dan ook. 😉

Groeten
Valerie

Barbara

Dag Diana, wat doe je met de vermiculiet wat overblijft na het zaaien? Hergebruik je dat in de moestuin?

Groeten, Barbara

Els Verberne

Hallo Barbara, dit heb ik toevallig net gelezen op deze blog van Diana: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/zaaien-in-vermiculiet/

Het gebruikte vermiculiet kan ik (als ik zeker weet dat alle zaden zijn gekiemd en er later dus geen ‘opslag’ van oude zaailingen tussen de nieuwe komt) laten drogen en vervolgens nog een keer gebruiken. Maar ik gebruik het bijvoorbeeld ook vaak om potgrond (voor potten met kuipplanten en eenjarige planten) luchtiger en tegelijk vochtvasthoudend te maken.

Ik ga zondag ook zaaien!
Diana bedankt voor alle mooie informatie.
Groeten, Els

Pien

Beste Diana,

dank je wel voor je inspirende verhaal. Ik kijk er altijd weer naar uit om het lezen.
Vraagje: is een propagator duur wat betreft energieverbruik. Ik zou er wel een willen aanschaffen, maar de kosten wat betreft energie houden mij tegen.

Marja van K.

Ik zaai al 8 jaar volgens de zaaikalender van Maria Thun (bol.com) naar volle tevredenheid. Ik plan het al in met de kalender van vorig jaar en weet dan precies wanneer ik ga zaaien. Ideaal. 7 februari (6/7/8 – 3 vruchtdagen) begin ik met tuinbonen en paprika’s.
vroeg zat. Ik had prachtige dikke paprika’s vorig jaar. Het geeft mij rust met deze planning. Ik maak de aantekeningen rechts van het blad .2/3/4 febr. Bloemdagen, tijd voor de lathyrus. Iedereen doet het op zijn eigen manier, wat bij je past, maar het is het proberen waard, zeker als je wat chaotisch van aard bent. Veel succes allemaal.

Pien W

Dag Diana, Agnita en naamgenoot! Wie had een jaar geleden kunnen bedenken dat wij nu zouden aanhikken tegen stroomkosten? Maar zelfs na de berekening van Diana (waarvoor dank, wat een werk!!) kon niks mijn plezier vandaag verpesten! Diana’s day, geweldig! Het tuinseizoen is begonnen! Groeten, Pien W

Corien

Hoi Diana, leuk dat je het dynamisch tuinieren serieus neemt. Ikzelf doe er niet aan, maar ik ben altijd bereid om dingen bij te leren. Ik vraag me dus af hoe die zaadjes weten dat ik ze op een wortel- of bladdag zaai. Wat ik wel door observatie heb ontdekt, is dat er zeer zeker verschil te zien is in plantontwikkeling gedurende de beweging van de maan. Richting de Volle Maan geeft ineens een explosie aan bladgroei en andere weken lijkt de groei stil te staan. Ik maak me dan geen zorgen, omdat ik ervan uitga dat de plant op zo’n moment aan het investeren is in wortelgroei.
Ik zal eens meelezen over jouw ervaringen met dynamisch tuinieren en er mogelijk wat dingen uitpikken die aanstaan.
B.t.w. Ik heb zojuist jouw zaaiagenda aangeschaft en ik ben er erg blij mee. Het geeft me wat rust in m’n hoofd om zelf niet alle zaaimomenten bij te houden. Ik sla gewoon de agenda open om te zien wat ik kan doen of nog net niet.

Jennifer

Hoi Diana,
Heb je wel eens gedacht aan electrocultuur? Simpel gezegd: een koperen draad kloksgewijs draaien om een bamboestokje bijv. en dan met koper in de grond zetten en koper naar boven laten uitsteken. Ik ga er eens mee experimenteren in ieder geval.
Info: electrocultuurvandoorne.com met beschrijving van de oorsprong en de eenvoudigste qua toepassing is cultivateelevate.com, ook op YT trouwens.
Ik zal aankomend seizoen wel zien of het werkelijk iets doet…
Groeten, Jennifer

Carine p

Dag Diana,
ik heb de tekst teruggevonden. Het is vermeld in het ledenblad van de vereniging voor biodynamische landbouw en voeding van 2019.
Ziehier de link https://edepot.wur.nl/513353
groetjes
Carine

Sabine

Gisteren een mooie zonnige dag dus het begon ook bij mij te kriebelen… wat opgeruimd in de moestuin en de serre. Nu nog wat aan mijn planning aan het sleutelen en ik bedacht me opeens dat ik al in geen maanden meer een nieuwsbericht van jouw blog kreeg. Dus net even bij gelezen en me opnieuw ingeschreven. Klaar voor een nieuw moestuinjaar 🙂

Agnita

Volgens mij gaat Nederland massaal zondag aan het zaaien! Ik stel voor, dat we de dag dat Diana Stek paprika’s gaat zaaien, Diana Day noemen!! Ik ben van de partij.

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Opnieuw een inspirerend stuk. We raken zo nooit uitgeleerd en dat is alleen maar goed. Ik heb een (betaalde) app die ook gebaseerd is op de zaaikalender van Maria Thun. Om het allemaal nog specifieker te maken: het zaaien van vruchtgewassen was afgelopen zondag van 8-15 uur. Na dat tijdstip was het volgens deze app gunstig om met wortelgewassen bezig te zijn. Natuurlijk moet niemand zich gek laten maken, maar het is wel een beetje jammer als mensen hun paprika’s na 15 uur hebben gezaaid in de veronderstelling dat ze nog op tijd waren. Groetjes, Angelique

Carine p

Dag Angelique,
je moet het maar begrijpen hoor, ik word er gek van… ik heb naast mij de aangekochte kalender volgens Maria Thun. Daar staat wel degelijk in dat de vruchtdagen (tussen haakjes in opkomende maan, goed voor het zaaien van bv. Aubergines, pepers, peulen, erwten en tuinbonen; paprika vind ik persoonlijk te vroeg) beginnen vanaf zaterdag 28 januari vanaf 01:00 tot 13:00 en vanaf 20:00 tot 24:00, zondag vanaf 01:00 tot 02:00 en vanaf 07:00 tot 23:00. Tussen 22:00 en 23:00 is de overgangsfase naar wortel gewassen.
m.a.w niet helemaal volgens de app.
Ik blijf gewoon bij mijn agenda, want dan kan ik er ook in kribbelen 😉
groetjes
carine

Carine p

Dag Diana,
ter vergelijking, ik heb in mijn agenda vruchtdagen vanaf 01:00 op 6 februari doorlopend tot 8 februari tot 23:00 (overgangsfase vanaf 21:00). Alhoewel men nu al spreekt over Diana dagen 😉, heb ik nog geen paprika’s gezaaid. Voor mij eerst aubergines en pepers en nadien paprika’s. Dus verspenen, zal idd wat vroeg zijn (mijn eerste aubergines beginnen te kiemen).
ik zit wel met een dilemma. 6-7-8 februari (vruchtdagen) zitten we in dalende maan, terwijl ik altijd paprika’s in stijgende maan zaai. De volgende vruchtdagen in stijgende maan zijn een beperkt aantal uren op 24 en 25 februari. Dus ja, ik ga ook afwijken. Ik zaai de paprika’s die in de koude kast geplant worden op 6-7-8 februari en diegenen die ik buiten uitplant op 24 en 25 februari.
Tussen haakjes, de tomaten zal ik op 5 maart (vanaf 07:00u) 6-7 maart zaaien in stijgende maan.
nu snel verder bloemen zaaien 😏.
groetjes
carine
ps. Heb je al eens pompoen sweet dumpling gezaaid? Heb er deze middag nog gegeten en vorig jaar was dit de eerste keer dat ik dit zaad gekocht had. Dit jaar ga ik dit zeker opnieuw zaaien, eveneens de sucrine du berry. Zalig! Zeg maar als je dit wilt….

Christien

Dag Diana en Carine,
De zaaikalender van Maria Thun is helaas overal uitverkocht. Ik vind het heel prettig om via jullie te lezen wanneer geschikte momenten zijn om te zaaien. Ik blijf het volgen!
Groetjes, Christien

Rolande

Ik weet het niet helemaal zekert en vind het ook moeilijk om het te zeggen.
De erfgenamen van Maria Thun maken de kalender en gaan uit van de maan.

Guurtje Kieft gaat uit van de zon en daarom zijn er verschillen in de agenda’s en de blad, vrucht, wortel en bloem dagen.

Ik lees graag de boeken van Guurtje, maar omdat ik nog niet zelf de constellaties kan duiden en al jaren werk met Maria Thun blijf ik deze gebruiken.

Je kunt je trouwens bij Christofoor abonneren op de kalender en zo krijg je deze ergens eind november en kun je al leuk starten met je eigen planning voor het komende jaar

Pien W

Heerlijke hobby….! Gisteren belde vrienden of de koffie klaar stond bij ons. Nou, dacht ik, eigenlijk niet want ik moet van de maan pepers zaaien vandaag. Ok, niet zeuren, ze gaan vast snel weer weg. Tuurlijk, koffie, welkom! Blijven jullie gezellig lunchen? vroeg mijn man. Ik eigenlijk toen al van de rel want….pepers. Nou, dat deden ze en ja, het was superleuk en toen ze weggingen had ook ik een goed gevoel. En nu gelijk die pepers.
Toen dat klaar was vond ik het echt een topdag. Heerlijk geslapen, vanochtend gelijk gekeken, nee er was nog niets gekiemd. Tuurlijk, het kan ook te gek.
Maar nu….helemaal in mineur. Zie je, ik was dus te laat. Pepers gezaaid terwijl het al worteltijd werd. En dan lezen dat zo’n maankalender rust geeft! Haha! Groeten, Pien W

Carine p

Heb je na 23:00 nog gezaaid? 😂.
carine

Pien W

Nee joh…gelukkig om een uur of vier. Maar de pepertijd hield om 15.00 op en toen begon gelijk de worteltijd, het beste daarvoor zou na 21.00 zijn. Althans volgens de online geraadpleegde kalender. Ik snap daar niets van. Hoe kan in zo’n korte tijd de boel nou “omkeren”? Want vrucht=naar boven en wortel=naar beneden. Maar toch ga ik dit helemaal ooit in de greep krijgen want los van de maan “voel ik aan MIJN water” dat er een absolute logica/waarheid achter zit. Heerlijk, ik zag ook dat er dagen zijn waarop je beter geen administratie kunt doen en vooral ook geen huishoudelijk werk. Ik kijk nu al naar die dagen uit!!😇

Wietske

Ha ha welke dagen zijn dat van het huish werk .

Wietske

nee nee je hebt het goed gedaan het moest na 15 uur of beter nog na 21uur. dus geen stress . Of zat ik nu bij de verkeerde data. Wat een rust die maanzaaitijd. niest voor een gespannen persoon zoals ik.

Pien W

Dag Wietske, lief dat je mij wilt geruststellen. Maar…ik heb pepers gezaaid en dat zijn vruchtgewassen. De tijden die jij aanhaalt slaan volgens mij op wortelgewassen. Niettemin dank! Groeten, Pien W

Carine p

Dag Pien,
zie mijn antwoord hierboven naar Angelique. Volgens mij heb je dit prima gedaan. Stressloze groetjes 😉
carine

Wietske

Och jee nu ik zie wel wat er op komt

Con

Vandaag een leuk artikel in de online krant van nu.nl

https://www.nu.nl/uit-andere-media/6248877/met-deze-uitvinding-blijft-zelfs-het-zachtste-fruit-langer-goed.html?kl=7896&ku=127654&utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=20230130NUNL-NUNL_DAILY&utm_content=&utm_term=a_977&utm_source=nunl&utm_medium=email&utm_campaign=20230130%7Cdagelijkse&utm_content=Trouw+%7C+Met+deze+uitvinding+blijft+zelfs+het+zachtste+fruit+langer+goed&utm_term=519185&ctm_ctid=b86b2d05a215ee4fdf4328a1719d8a86

De boekjes van Maria Thun zijn in het begin best een puzzel als je het helemaal correct wil doen. Ik haal het boekje uit elkaar en plak het in mijn tuindagboek en kan zo alles er bij schrijven, want die boekjes zijn best wel klein om extra aantekeningen te maken.
Ik heb de data die voor mij belangrijk zijn gemerkt en zo is het overzichtelijk, maar als een data niet past dan neem ik de volgende of ik zaai toch hoe het me uitkomt, het is voor mij geen wet van Meden en Perzen.

MAAR, in december heb ik in de boekhandel alle boekjes die er zijn (en dat zijn verrassend best veel) naast elkaar gelegd en geen enkele was gelijk!
Dan vraag ik me toch af wie is het meest secure?
Of zit het tussen de oren, als je erin geloofd dan werkt het.

Joost Suasso

Ook ik moestuinier al een paar jaar met Maria Thun. Vooral in het voorjaar als er vanalles tegelijk te doen is geeft het me houvast. Als ik een dagje tijd heb voor tuinieren kijk ik wat ik het beste kan doen : de knoflook wieden of tomaten verpotten of broccoli zaaien of spitskool uitplanten. Als Maria vindt dat ik die andere dingen beter op een andere dag kan doen geeft dat rust en voldoening.
Groet,
Joost
PS Diana Day heb ik zaterdagochtend gedaan. Mijn vermaculiet gebruik ik voor het derde jaar, hoop dat het goed gaat. De propagator staat hier op 25 graden. We hebben een keer ervaren dat niet alle pepers goed opkomen met 27 graden.

Elly

Hallo Con en Diana,

Ik heb net een reactie geplaatst op de pagina  Moestuinieren met de maanstanden waarin ik beschrijf wat mijn bevindingen zijn na het vergelijken van een paar maan-agenda’s. Misschien helpt dat iets.

groeten,
Elly

Kevin Broekhuizen

Harstikke bedankt Diana voor de blogs en de gekochten zaden als de tomaten bet zo gaan kiemen als de pepers dan ben ik extreem blij want van de gezaaide peper zaden is 100% gekiemd zelfs al binnen 4 dagen 🙂

Pien W

Dag Diana en allen! Ik heb een vraag die misschien beter thuishoort bij een algemene zaaipagina maar omdat wij nu allemaal gezaaid hebben en fanatiek kijken post ik hem toch maar hier. Mij valt al jaren op dat zaden vooral ‘s nachts lijken te kiemen. In huis, maar ook in de tuin zie ik dat. Ik kijk elke ochtend of er iets boven is gekomen. Als ik dan niets zie is de kans heel klein dat ik aan het eind van de dag wel iets zie. Maar omgekeerd overkomt het mij wel dat als er eind van de dag nog niets te zien is er ‘s ochtends van alles te zien is. Dat zie ik binnen gebeuren maar later in het seizoen bijvoorbeeld ook buiten: tegen zonsondergang is alles nog zwart maar de volgende ochtend opeens een groene waas van sla of raapsteeltjes. Verbeeld ik mij dat of klopt dat en zo ja, hoe en waarom zou dat dan zijn?
Ben benieuwd naar jullie ervaringen!! Groeten, Pien

Kevin Broekhuizen

Ik had de temperatuur ook op 27 graden gezet, maar bij het dagelijks controleren was het tussen 27 en 28,2 uw zaden kiemde echter het beste van alle gekochten zaden, zowel het vroegst als 100% kiem. Ik had F1 zaden van de chocolate beauty gehaald en nog een oranje puntpaprika beiden maar 1 van de 10 zaden gekiemd wat mij extreem verbaasde vooral omdat in dezelfde omstandigheden de meeste zaden tussen 75-100% gekiemd waren na 4-14 dagen. Aankomend jaar ook maar zelf zaden gaan winnen 😉

Kevin Broekhuizen

Danku voor de zekerheid heb ik nog wat extra zaden van de minder kiemende zaden even geweekt in kamille thee en opnieuw gezaaid dit zou moeten helpen met het ontkiemingsprocess. Helaas waren de chocolate beauty f1 zaden op dus dat zal maar 1 enkele plant worden i.p.v. de 3 plantjes als 1 plant. Wat is die purple fish toch een leuke plant om te bewonderen van de 12 zaden zijn 11 groene bladeren met sommige een hintje paars in het blad of de steel maar eentje is dus echt bijna helemaal paars zo leuk om te zien maar deze ga ik echter niet opkweken door u blog waarin staat dat het later problemen zal geven met photosyntese.

Kevin Broekhuizen

Harstikke bedankt dan ga ik hiet extra opletten 🙂

Petra

Hoi iedereen,
Ik zie ook veel verschillen in allerlei kalenders, maar gebruik de biodynamische zaaikalender van harmonycenter.nl
Deze geeft ook aan dat 6,7 en 8 febr. vruchtdagen zijn en ik ga dan paprika en peper zaaien. Ook wordt op deze kalender de gunstigste tijd aangegeven om te verplanten en verspenen (2 t/m 16 febr. 14.00 uur) Dus je hebt nog even Diana. 😉

Maar doe vooral, zoals Carine het ook zegt, datgene waar je jezelf het beste bij voelt.

Diana, het aardappelverhaal, gewoon geweldig !
Groeten,
Petra

Barry Taylor

Hoi Diana. Na aanleiding van jouw website heb ik een lijst met zaden dat ik wil bestellen voor de moestuin. Maar ik heb heel veel moeite met het vinden hiervan om te bestellen. Bijv. voor andijvie -president, sacha . Sla – forellenschluss, mottistone. en zo zijn er meer. Lijkt dat de meeste sites alleen de standaard soorten hebben. Kan jij een website aanbevelen? Bedankt alvast voor de moeite.

Tryntsje

Hallo Diana,
Ik lees over je propagator en ik dacht, toch even een vraag stellen: ik zit te denken om een propagator of warmtematje te kopen. Maar ik maak me toch een beetje zorgen om ‘m aan te laten wanneer ik naar mijn werk ben. Is dit veilig? Kan er iets doorbranden of zit er (meestal) een beveiliging op?
Bedankt voor je antwoord alvast!

Groeten,
Tryntsje

Tryntsje

Bedankt voor je antwoord!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties