Het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines

Ik kreeg van een aantal mensen vragen over dit onderwerp, de propagator, over het zaaien in vermiculiet en het zaaien via de denomethode. Vandaar een blog over hoe ik deze 3 soorten zaai.

En……. Augus heeft een plugin geïnstalleerd waardoor je je vanaf nu kunt ‘abonneren’ op reacties (zodat je een mailtje krijgt wanneer iemand op je vraag of reactie heeft gereageerd). Het wijst zich vanzelf; als je een reactie wilt plaatsen zie je dat je nu uit een paar opties kunt kiezen (je kunt je bijvoorbeeld ook op reacties op dat blog of die pagina abonneren als je zelf geen reactie plaatst maar misschien wel nieuwsgierig bent naar vragen, tips of antwoorden van andere mensen). En je kunt je in de mail via een link ook weer ‘uitschrijven’ voor mails op een reactie.

Er moet alleen nog worden getest of het helemaal goed werkt en de beste manier om dat te doen is door het gewoon te gebruiken. En dus hoop ik dat je het wilt proberen en wilt melden als het wel of niet goed werkt!

Terug naar het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines: ik zaai ze in een propagator, op een temperatuur van ongeveer 27 graden. Toen ik nog geen propagator had zaaide ik ze via de denomethode op het computermodem (het is een manier waarbij je heel gecontroleerd in papier in plastic zakjes zaait en die (rechtop bij elkaar in een bakje) weinig ruimte innemen en op een constant warme plaats kunnen worden gezet, je vindt er hier meer informatie over: Deno-methode.

Ongeveer 15 jaar geleden kochten we een propagator, we kozen toen voor de propagator 64/50 en zijn daar nog steeds heel tevreden over. We kochten er gelijk een thermotimer bij maar daar hadden we helaas wat minder geluk mee want die ging al na enkele jaren kapot. We hebben toen bedacht om geen nieuwe thermotimer te kopen maar zelf te gaan fröbelen: Ruud had op zolder nog een dimmer liggen en ik bestelde op internet een aquarium-thermometertje.

De start afgelopen zaterdag:

Ik begon met het klaarzetten van de propagator: bak vullen met een laagje van ongeveer 2 tot 3 centimeter fijn zand en dat kletsnat maken (dat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en een goede geleiding van de warmte). Ik vulde een potje met potgrond en maakte ook dat kletsnat; zo kan de voeler van het thermometertje in de natte potgrond de temperatuur goed meten.

Potje in de propagator en thermometer via het gootje aan de achterkant buiten de propagator bovenop met zuignapje bevestigen:

Stekker in de dimmer en die vervolgens in het stopcontact. We hebben er een heel gewone dimmer van een bouwmarkt. Het is minder nauwkeurig dan een thermotimer (want die kun je op het gewenste aantal graden instellen) maar het gaat prima; ik kijk elke ochtend en avond even en stel de dimmer een millimeter bij wanneer de temperatuur onder de 26 graden of boven de 28 graden komt.

Zo kan de propagator alvast opwarmen. Want die is op dat moment nog behoorlijk koud. Dit is het thermometertje dat ik heb (gekocht in een webwinkel die aquariumspullen verkoopt):

En dan snel naar beneden, om te gaan zaaien!

Ik zaai nu al weer een paar jaar in vermiculiet; het is voor een propagator erg geschikt (maar ook als je die niet hebt want dan kun je het vermiculiet in een doorzichtige doos doen, zaaien, doorzichtig deksel erop en dan op een plaats zetten die altijd warm is (zoals een mediabox, modem maar ik kreeg ook een tip over een vloerverwarming in de douche). Mocht je twijfelen meet dan altijd de temperatuur zodat je weet dat de temperatuur boven de 22 graden, maar wel onder de 30 graden blijft want dat is de meest ideale temperatuur voor deze 3 soorten.

Het zaaien in vermiculiet: ik vul een bakje met vermiculiet, giet er lauw water op, laat 2 minuten staan en giet het dan in een vergiet. En dan vul ik de tray met het vermiculiet, zonder aan te duwen (ik tik een paar keer met de tray zodat het vermiculiet naar beneden kan zakken). Aan het eind duw ik er met mijn wijsvinger zachtjes op, zodat er een oppervlakkig kuiltje ontstaat waar ik in kan zaaien.

En dan kan ik gaan zaaien: labels zijn geschreven, zaden liggen apart, bakje met droog vermiculiet om de zaaisels af te dekken en een plantenvernevelaar om aan het eind van het zaaien de zaden met het droge vermiculiet bovenop nog een keer nat te sproeien.

Ik moet zelfs nog een beetje rustig aan doen want anders is het zaaien binnen een uurtje gebeurd.

En terwijl ik zaai zorgt Ruud voor de voorzieningen; kopje thee, glaasje water, glaasje wijn, kopje tomatensoep, kachel aan, Freek eten geven, aardappelen schillen voor het avondeten, etc.. Het was een heerlijke zaterdagmiddag!

En terwijl ik zaai tel ik alvast heel voorzichtig een paar dagen vooruit. Wanneer zouden de eerste zaden kunnen kiemen? In het gunstigste geval (de juiste temperatuur en juiste vochtigheid) kan dat al binnen 4 dagen. Maar soms duurt het ook wel 3 weken. Verse zaden kiemen sneller dan oudere zaden (want hoe ouder de zaden, des te dieper ‘slapen’ ze). En aubergines kiemen vaak iets sneller dan paprika’s en pepers. Paprika’s kiemen vervolgens vaak weer ietsje sneller dan pepers (afhankelijk van de soort). Uitzonderingen daargelaten.

Na het zaaien heb ik de tray’s naar boven gebracht en in de propagator gezet (die was ondertussen opgewarmd en gaf 26,9 graden aan):

En daar staat ze dan! Lekker warm. De ventilatiegaten houd ik dicht want ik wil de warmte in de propagator houden, en dat geldt ook voor de hoge luchtvochtigheid. Alleen als het eens te nat is (als er echt plasjes water op het zand liggen) of het er te warm in is geworden (als de zon flink schijnt kan dat wel eens gebeuren) zet ik de ventilatieschuifjes een paar uur of een dagje open.

Vanaf dit moment: ga ik natuurlijk elke dag even kijken; temperatuur controleren en eventueel met de dimmer bijstellen, af en toe voorzichtig voelen of het vermiculiet nog goed vochtig is en eventueel wat water erover venevelen (met de plantenspuit, niet met de gieter op de foto, die was voor het nat maken van het zand op dag 1 en heb ik later nodig als ik ga verspenen).

En dan: zaterdag gezaaid, zondag = dag 1, maandag = dag 2, dinsdag = dag 3 en nu is het woensdag. Vier dagen. Voorzichtig haal ik de kap eraf. En jawel, 1 piepkleine zaailing wordt juist op dat moment geboren! De aubergine Sirenevy die ik bij Deaflora in Duitsland kocht:

Het zaadhoesje zit nog op haar kopje en ze moet nog overeind komen. Maar het begin is er!

En dat is gelijk het eind van dit blog want we gaan nog even naar de tuin voor P9-potjes zodat ik die schoon kan maken. En daarna de bestelde potgrond ophalen. Aan het einde van de week ga ik verspenen want na het kiemen in vermiculiet in de relatief donkere en warme propagator wordt het snel na het kiemen tijd dat de zaailingen wat koeler en wat lichter komen te staan, en dat ze voeding krijgen en dus in potgrond (met wat brekerzand erdoor voor de luchtigheid) kunnen gaan groeien.

En ondertussen hopen we op eindelijke eens wat droger weer en iets minder wind want op de volkstuin is ook nog heel veel te doen!

40 reacties op Het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines

jessie joris 20 januari 2021 om 18:17

Ha leuk, ik heb net een propegator gekocht! (geopod) Ik ben heel benieuwd. Merci voor de tips.

Justin van Beek 20 januari 2021 om 19:34

Hi Diana,
Bedankt voor weer een overduidelijk verhaal, daar kunnen we zeker wat mee, kijk elke dag of er al wat gebeurd!

Morgen is dag 4, in mijn geval gaat het om pepers, denk dat ik nog een paar dagen meer geduld moet hebben voor de geboorte van de eerste peper.

Groet, justin

Marthe 20 januari 2021 om 20:06

Grappig, ik had het net andersom: eerst kiemden de pepers, toen de paprika’s, toen de aubergines. Maar ik gebruik een groeilamp bij de verwarming, dus de temperatuur is vooral s nachts minder constant. Wellicht is dat voor aubergines bezwaarlijker dan voor de paprika’s en pepers. Toch zijn ze allemaal gekiemd binnen tien dagen.

Bianca 20 januari 2021 om 22:40

Ik hoop juist op nog veel meer regen! Hier in het oosten van het land is het nog steeds kurkdroog. Dat wat voor 2018 beken of grachten waren, staat nog steeds droog. Soms met een plas water er in, maar niet wat het hoort te zijn. Er zijn zo veel bomen dood gegaan de afgelopen 3 jaar (als er geen blad meer aan komt neem ik aan dat de boom dood is) en zo veel heesters
en vaste planten in mijn tuin zien er armoedig uit , dat ik voor dit jaar hoop op veel regen. Dus als je daar in het westen te veel regen hebt, stuur maar door naar het oosten

Ruud & Diana 21 januari 2021 om 09:31

Hallo Bianca,
Wat kunnen er in 1 klein land toch grote verschillen zijn, hè. Ik kan me niet herinneren dat we hier de afgelopen 2 maanden een week zonder regen hebben gehad. Eergisteren viel hier ruim 20 mm, gisteren ook weer bijna 10 mm en voor de komende 14 dagen wordt er op morgen na elke dag regen voorspeld. Al 2 maanden lang banjeren we hier op de tuin door de modder want de vette klei is volledig verzadigd.
Ik wilde dat ik wat regen naar het oosten van het land kon sturen!
groetjes,
Diana

Bianca 21 januari 2021 om 20:10

Ja Diana, kon dat maar hè? Hier is in de afgelopen 3 weken 36 mm gevallen, dat is de hoeveel die jij in 3 dagen krijgt. Het is niet eerlijk verdeeld, zelfs niet op zo’n postzegel als Nederland.
Groetjes, Bianca

Ria 21 januari 2021 om 08:40

Hoi Diana,

Ik heb me tot nu toe kunnen beheersen maar nu ik al die foto’s zie gaat dat echt niet langer. Het is zo een vertrouwd gezicht, dezelfde propagator, zelfs hetzelfde gietertje ernaast.
Ik heb de 64/50 ook al ongeveer15 jaar en ik denk dat jullie gewoon pech hebben gehad met de thermotimer, want bij mij werkt hij nog steeds perfect.
Dus vandaag alles tevoorschijn halen en op temperatuur laten komen en dan morgen ZAAIEN!

Ruud & Diana 21 januari 2021 om 09:43

Hallo Ria,
Ach, wat maakt een week meer of minder ook uit :-).
Ja, ik weet dat de thermotimer bij jou prima werkt, hier ging ze na 2 jaar al kapot. Dat is gewoon pech, ik weet het, maar een nieuwe TFA-thermotimer kost ruim € 50,00 en die gok wilden we niet meer nemen. En ook al is de thermotimer nauwkeuriger, met een dimmer en een aquariumthermometer gaat het voor bij elkaar € 15,00 ook prima, en misschien is dat iets waar iemand met een wat kleiner budget iets aan heeft.
Ik googelde trouwens zojuist even op thermotimer en zag dat er ondertussen ook andere merken te koop zijn en er wat meer verschillen in prijs zijn (ik zie ze van € 20,00 tot € 80,00 – wellicht voor mensen die een thermotimer willen een optie om prijzen en kwaliteiten te vergelijken).
groetjes en heel veel plezier met zaaien!!
Diana

Sven 22 januari 2021 om 11:28

Hallo Diana, Ik heb dan uiteindelijk niet moeten overgaan tot het zelf knutselen van een propagator omdat ik er een tweedehands op de kop heb kunnen tikken. Desondanks de omvang ervan was ik verrast dat deze ook alweer snel volstaat :-). Zoals je aangaf is men zelf gewonnen zaad van de cayennpeper vorig jaar de eerste die kwam piepen na 4 dagen. De aubergines laten nog op zich wachten. Ik ga elke dag vol spanning kijken omdat dit de eerste keer is dat ik men aan de zaai waag van deze gewassen. Ik merk wel veel tegenstrijdigheden op als je eenmaal gaat zoeken wat de beste zaaidatum is voor paprika en peper. Sommige spreken over februari/maart. Met de zaai die nu opkomt, mik je dan op eerste oogst al voor medio juli? Overigens moet ik bijtreden in je tips van de dimmer en thermometer, via de gekende webwinkels kan je relatief goedkoop een propagator uitrusten. Hartelijk dank voor je blog en uiteraard vele tips!

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 09:29

Hallo Sven,
Ja, of je nou een propagator van 10 x 20 cm of van 50 x 60 cm hebt, er is altijd ruimtegebrek. Hetzelfde geldt voor de tuin: we hebben nu 310 vierkante meter en altijd ruimtegebrek. Maar toen we nog 550 vierkante meter hadden, was er ook altijd ruimtegebrek 🙂
Er is geen zaaidatum voor pepers, paprika’s en aubergines, er is een periode waarbinnen je kunt zaaien en die op tijd is om voor een goede oogst te zorgen. En uiteindelijk zijn alle andere factoren ook heel belangrijk, zoals standplaats, hoeveelheid licht, temperatuur, voeding, het ras, etc.: het zijn allemaal radartjes die aan elkaar verbonden zijn. En er zijn dus mensen die meer succes hebben met het zaaien in maart dan andere mensen die nu zaaien. In de loop van de tijd zorgt de lente ervoor dat de verschillen tussen vroeg en laat zaaien kleiner worden: als je 8 weken eerder zaait betekent dat dus niet dat je ook 8 weken eerder kunt oogsten (maar misschien wel 2 of 3 weken).
Ik zou extra vroeg zaaien (zoals nu):
– als je ongeduldig bent, zoals ik, en het gewoon leuk vind om alvast wat te doen
– als je geen kas hebt en de planten komende zomer buiten staan (want dan is elke week dat je vroeger bent meegenomen)
– als je oudere zaden zaait (dat is de 2e reden waarom ik vroeg zaai, ik zaai ook altijd wat oudere zaden en als de zaden niet meer willen kiemen heb ik nog genoeg tijd voor een tweede poging of om wat anders te verzinnen).
groetjes,
Diana

Leonie Haas 22 januari 2021 om 19:46

Leuk! Handige info, Diana. ik heb maandagavond blok paprika’s en puntpaprika’s gezaaid en van die laatste kwamen vandaag (dag 4) al 3 zaailingen heel voorzichtig boven de vermiculiet uit piepen! Nu merk ik wel dat omdat de zaailingen verschillend opkomen ik mij afvraag vanaf wanneer je ze verspeend en koeler zet? Kan ik wachten tot de laatste zaailingen groot genoeg zijn om alles dan tegelijk te verspenen en dan in een 20 graden propagator te zetten? Of beter om zaailingen die al groot genoeg zijn eruit te halen? De groeilamp staat er al wel boven. De ruimte buiten de propagator is overdag 18 graden en snachts 15.

Ook had ik basilicum in de propagator gezet, die kwam al na 2 dagen op en zijn nu al snel lange dunne sprieten geworden. Moeten zij er dan al uit, is 27 graden te warm? Ik dacht dat basilicum warm moest staan maar weet eigenlijk niet hoe warm, dit is de eerste keer dat ik het binnen zaai…

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 09:44

Hallo Leonie,
Ik vrees dat die vraag heel moeilijk te beantwoorden is want alles hangt af van de plaats die je kunt bieden. De zaailingen van paprika’s, pepers en aubergines staan graag zo licht mogelijk, in een zonnig raamkozijn. Maar in huis is het nooit zo licht als buiten, zelfs niet in een zonnig raamkozijn. En in een propagator zit er nog eens een laag van een kunststof kap tussen = nog minder licht. En dus mag het ook nooit te lang te warm in de kamer blijven, als er geen goede balans is tussen hoeveelheid licht en de temperatuur kunnen zaailingen lang en dun worden (te warm voor de hoeveelheid licht) of niet groeien (te koel).
Met een groeilamp heb je wat minder ‘zorgen’ om het licht en kun je dus voor iets warmere temperaturen kiezen. Maar uiteindelijk is het zo persoonlijk dat iedereen zelf moet kijken naar de zaailingen en eventueel schuiven naar een andere kamer die lichter is of warmer of juist koeler.
Ik zal in mijn volgende blog laten zien hoe en wanneer ik verspeen en waar de zaaisels en zaailingen staan, ik zou denken dat je zaailingen na het verspenen prima zouden staan in een kamer van 18 graden (die hopelijk wat warmer wordt als de zon schijnt) en 15 graden in de nacht is geen probleem (er is dan geen groei maar de zaailingen wachten tot het in de ochtend weer warmer wordt).

Over basilicum: die zaai ik nooit in januari, die zaai ik altijd pas in april, omdat ze snel en makkelijk kiemt en groeit maar geen vorst kan verdragen. Of je de basilicum nog kunt redden durf ik niet te zeggen; je zult ze dan wat koeler maar vooral heel licht moeten zetten (misschien ook onder de groeilamp), ik hoop dat het lukt om ze tot mei in huis te houden maar de planten zullen dan al wel heel groot zijn.
groetjes,
Diana

Leonie 23 januari 2021 om 12:19

Dank je wel Diana! Ik ga experimenteren wat werkt qua temperatuur en ook met de basilicum 🙂 vorig jaar vond ik dat ze zo klein bleven dus eens kijken wat ik nu kan bereiken, ik eet het veel dus al die supermarkt plantjes wil ik verminderen…. fijn weekend! Oja en fijn die plug-in, werkt super goed krijg gewoon een melding in de mail heel handig

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 14:39

Hallo Leonie,
Goed om te horen dat het abonneren op reacties goed werkt!!
Dankjewel dat je dat nog even meldt!
Ik dacht dat je basilicum nu had gezaaid om later buiten uit te planten, ik begrijp nu dat je ze als ‘kamerplantjes’ wilt houden voor gebruik in de keuken in de komende maanden, dat moet op een lichte en niet te warme standplaats zeker lukken.
groetjes,
Diana

Nel v Rens 23 januari 2021 om 06:45

Hallo Diana. Ik ben zelf ook gaan knutselen en heb op een warmtemat zaaibakken met deksel gezet en daar tl lampen gehangen die daglicht verspreiden (als het goed is). Dit allemaal in een opbergrek op een slaapkamer waar lichtjes de verwarming aan staat. Tot nu toe gaat dat goed. Wanneer haal ik de deksel (of folie) van de bakken af en verspenen ik alles? Ik lees de ene keer dat je pas gaat verspenen bij de eerste echte blaadjes dan weer niet. En moeten ze dan nog op de warmtemat?
(P.s. ik heb de peperzaadjes nog gevonden) gevonden)

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 09:50

Hallo Nel,
Goed om te horen dat je de zaden toch nog hebt gevonden!!
Wanneer je verspeent hangt vooral af van het medium waarin de zaailingen staan. Ik zaaide altijd via de denomethode (in papier) en de laatste jaren in vermiculiet en beide bevatten geen voeding en moeten dus vlot na het kiemen worden verspeend. Maar als je in potgrond hebt gezaaid zou je ook kunnen wachten tot de eerste echte blaadjes verschijnen. Je zult de zaailingen na het kiemen zoveel mogelijk licht moeten bieden en dat is lastig in huis, in de winter (met weinig lichturen per dag) en ook nog onder een kap. Of de tl-lampen voldoende licht bieden durf ik niet te zeggen, het is iets wat iedereen zelf uit moet vinden: in welke kamer staan de zaailing het best, groeien ze goed zonder lang te worden, etc. Waar nu mijn zaailingen staan is het eigenlijk iets te koud (15 tot 18 graden) maar binnen een maand kan het er op een zonnige dag wel 23 graden worden. En dan worden de dagen ook al weer lichter.
Ik hoop dat je hier toch iets aan hebt!
Diana

Simone 23 januari 2021 om 07:31

Wat een mooi stukje heb je weer geschreven Diana.
Alle methodes die je beschrijft heb ik gedaan en ze lukten altijd toch ben ik wegens tijd gebrek over gegaan op voor mij de makkelijkste en minst intensieve manier.
Ik zaai meteen in P9 potjes met goede bio potgrond en wat toevoegingen in een Aquarium met warmte mat en led daglicht lampen. Zo kunnen de plantjes nog even blijven staan. Na de eerste echte blaadjes gaan de plantjes uit de zelf gemaakte propagator en laat ik ze verder groeien tot de pepers de tuin op gaan.
Zo heeft iedereen een eigen manier met jou bijdrage kunnen mensen experimenteren wat het best bij hun past. Bedankt daarvoor.

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 10:05

Hallo Simone,
Dankjewel! Ja, het is best lastig, ik krijg veel vragen over wanneer verspenen, op welke kamer, wel of geen groeilamp, in de propagator of eruit, etc.: er is geen 1 ideale manier van zaaien, verspenen en laten groeien. Elk huis is anders qua lichtinval, temperatuur, voldoende plaats, etc. En meerdere manieren en plaatsen hebben meer of minder succes, het is altijd een beetje uitvinden en ervaren wat per persoon en huis de beste manier is om te zaaien.
Ik heb mijn meest ideale manier voor mijn situatie gevonden, en jij ook, en het is wel eens jammer dat ik de mensen die daarin nog zoekende zijn niet beter kan helpen maar het is iets wat zo per persoon en per huis verschilt dat er bijna geen richtlijn voor is. Misschien ga ik het toch maar eens in een volgend blog proberen te beschrijven :-).
groetjes en veel plezier met zaaien, zaaisels en zaailingen!
Diana

Justin 23 januari 2021 om 10:29

Hoi Diana,

Ook ik heb een vraagje over de zaailingen.
Zo langzaam aan zie je dat er wat zaden gaan kiemen, sommige gaatjes zijn nog leeg, sommige zie je de geboorte van een zaailing en ik heb een enkele die recht op staan maar daarvan zijn de kiem kiemblaadjes nog gesloten maar wel al een cm of 4.

Wat moet ik doen nog wachten, want het liefst verspeen ik ze per 3, maar dan moet je wel 3 van hetzelfde hebben.

Help ? 🙂

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 14:50

Hallo Justin,
Ik verspeen ook graag gelijk 3 zaailingen tegelijk. Maar als 1 zaailing al 4 centimeter hoog is en slechts 2 kleine kiemblaadjes heeft die nog gesloten zijn ga ik die niet heel lang meer in de warme en relatief donkere propagator laten staan. Ik vul wel potjes met potgrond, maak er alvast 3 gaatjes in maar verspeen er slechts 2 en het laatste gaatje laat ik open zodat ik daar over een paar dagen alsnog zaailing nummer 3 in kan zetten. Dat kost me altijd 1 extra labeltje, zodat het potje een label krijgt maar de zaaisels ook een label houden zodat ik me niet kan vergissen. Iets beters kan ik niet bedenken, zonder verlies van zaden of zaailingen.
groetjes,
Diana

Pieter Priems 23 januari 2021 om 12:58

Ik ga binnenkort ook in zaaien. Ik zoek nog kleine paprika’s die vroeg rijp zijn. Bij Vreeken zijn de Mini Red Bell en Tinkerbell Red nog niet leverbaar. Wie heeft voor mij een paar zaadjes van kleine paprika’s.
Als ruilmiddel heb ik groene gekrulde paprika’s uit Turkije, Kleine oranje vroege paprika’s en late rode puntparika’s ook uit Turkije. Ook heb ik een aantal pepers als je wilt.

Oja Diana, bedankt voor de tip met de dimmer! Die kan ik goed gebruiken. Vorig jaar werd mijn kweekbak te heet. Ik gebruik een terrarium mat als verwarming.

Ruud & Diana 23 januari 2021 om 14:37

Hallo Pieter,
Ik hoop dat iemand wat zaden voor je heeft of wilt ruilen!
En kijk anders een op De Nieuwe Tuin, daar vind je (onder Belgische naam voor paprika = peper) ook de Mini Bell en ook nog andere paprikaatjes voor buiten en voor onder glas.
groetjes,
Diana

theo 23 januari 2021 om 15:26

Heb nog wel wat mini red bell zaden voor Peter.
Via Diana kun je mijn mailadres krijgen denk ik.

Ruud & Diana 24 januari 2021 om 09:47

Hallo Theo en Pieter,
Leuk! Ik ga jullie even mailen….
Diana

Iet 23 januari 2021 om 15:18

Mijn vraag gaat over de fase van het uitplanten van de paprika’s en pepers: is dat een goede combinatie met tomaten? Allemaal veel zon nodig, dus handig om bij elkaar te zetten.
De meeste tuinplanningen gaan over wisselteelt en zaai/oogstschema’s maar er bestaan ook goede en slechte combinaties (buren) volgens mij. Heb jij daar een mening over of ervaring mee?

Ruud & Diana 24 januari 2021 om 09:46

Hallo Iet,
Ik plant al 30 jaar tomaten, paprika´s en pepers naast elkaar in de kas. Pas een paar maanden geleden las ik ergens dat ze ook nog eens goede buren zijn (maar waarom weet ik eigenlijk nog niet, ze hebben in ieder geval niet echt dezelfde ziekten en plagen, ook al zijn ze wel familie van elkaar (maar niet nauw verwant).
Lees vooral even dit blog over de Vruchtwisseling in de kas
Er zijn inderdaad ook goede en slechte buren, dat is in de kas soms iets lastiger omdat niet alle soorten daar even goede groeien of juist heel hoog worden, maar goede buren zijn bijvoorbeeld uien, basilicum, oregano, afrikaantjes, salie, dille en munt.
groetjes,
Diana

Iet 24 januari 2021 om 12:17

Hartelijk dank voor jullie reactie, en zo snel! Het zal dus wel goed gaan, paprika’s,pepers en tomaten bij elkaar. In de biologische tuinbouw bestaat een hele lijst van groenten en kruiden die wel of niet gedijen in elkaars buurt. Je krijgt dan meer of minder opbrengst, smaak of weerbaarheid van het gewas. Bijvoorbeeld aardbeien en koolsoorten beïnvloeden elkaar negatief. Terwijl aardbeien en peulvruchten het dan juist goed doen. En tomaten en peulvruchten vinden elkaar weer niet sympathiek….

Kim 23 januari 2021 om 21:53

Hoi Diana/Ria/anderen met deze propagator,

Ik ben niet perse van het voor zaaien in vermiculiet, eerder direct in potgrond met wat zand gemengd. Wat zou dan de handigste afmeting voor een tray of losse potjes in deze propagator zijn? Wil de propagator gaan aanschaffen en bedacht dat het handig is gelijk een tray of potjes bij te kopen. En dan, herbruikbaar of verteerbaar materiaal?

Groetjes Kim

Ruud & Diana 24 januari 2021 om 10:01

Hallo Kim,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, het is wellicht een leuke puzzel om een tray te zoeken die in een propagator die je op het oog hebt past. Ik gebruik in mijn propagator tray’s van piepschuim, die heb ik ooit gekregen bij de aankoop van preiplanten en hergebruik ik al zeker 20 jaar. Het handige van dat materiaal is dat het op maat gesneden kan worden. Maar ik zie ze nooit meer aangeboden worden en zie er ook geen planten meer in tuincentra in.
De afmeting van potjes en tray’s hangt af van hoe lang je ze in die potgrond wilt laten staan; hoe langer je ze daarin wilt laten – des te groter zullen ze moeten zijn zodat de zaailingen voldoende voeding en krijgen en voldoende wortels kunnen maken.
Misschien zijn er nog wel webwinkels die bij een propagator als tip aangeven welke tray’s er bij passen (zoals er bij de aankoop van bijvoorbeeld een smartphone altijd gelijk hoesjes, stekkertjes, etc. worden aangeboden).
groetjes,
Diana

Theo van Gemert 24 januari 2021 om 15:44

Hallo Kim en Diana,
Mijn werkwijze is anders. Of het beter of slechter is weet ik niet, maar ben er al jaren succesvol mee.
Zaaien doe ik in herbruikbare doorzichtige plastic bakjes met deksel in vochtige fijne vermiculiet, geplaatst op (meerdere) grote propagatorbakken met ingebouwde thermostaat. De bakjes dek ik af (donker) tot de zaden net zijn opgekomen, dan gaat de deksel er af. Direct als de zaadlobben van de speenplantjes open en groen zijn, verspeen ik ze in sixtrays van 4x4x5 in potgrond vermengd met de vermiculiet. Later verpot ik ze in 9×9 potjes voor verdere opkweek en afharding in de kas. Kost wel veel plaats binnen, maar hobby’s moet je ook de ruimte geven! Het gaat bij mij daarbij wel om erg grote aantallen!
Gr., Theo

Marjan 24 januari 2021 om 14:39

Ha Diana, het begint weer aardig te kriebelen, laat de lente maar komen :-)! Ik heb een vraag waar ik niet zoveel over op internet kan vinden. Graag zou ik in mijn moestuinbakken wat vaste planten zetten, zodat er altijd wel iets groens in staat en het er minder treurig uitziet als alles is geoogst. Wat zouden hier geschikte planten voor zijn? Ze moeten niet te groot uitdijen, een enorm wortelgestel maken of heel kwetsbaar zijn, want het idee is juist dat er van alles tussengepoot kan worden (bietjes, sla, ets). Heb jij hier misschien leuke ideeën voor?

Petra 24 januari 2021 om 15:23

Hoi Marjan,
Ik heb zelf al enkele jaren een Salie (Salvia officinalis) in mijn verhoogde bak staan. Deze verliest zijn grijsgroene bladeren in de winter niet en bloeit in de zomer ook nog mooi.
Groeten,
Petra

Ruud & Diana 24 januari 2021 om 18:15

Hallo Marjan en Petra,
Ja, misschien iets van kruiden? Ik ben zelf een groot fan van Rosmarinus Prostratus (een hangende rozemarijn, kan heel mooi over de rand van een verhoogde bak hangen, helaas niet heel winterhard maar in een bak meer kans dan in de volle grond). En anders: wat zoek je, wil je dat het ook in de winter groen blijft, wil je dat het eetbaar is, laag, hoog, klimmer, bodembedekkend? Ik ben zelf heel blij met mijn rozen (die soms zelfs in de winter nog een bloemknop of botteltje dragen). En met de soorten die in de tegenwoordige winters groen blijven (peterselie, Barbarea praecox, boerenkoolspruitjes, paarse boerenkool, kailaan, cichorei, etc.).
groetjes,
Diana

baukje 25 januari 2021 om 16:33

Hoi Diana, ik heb paprika zaden maar weet niet of die wel kiemkracht hebben. Klopt het dat je ze in water kunt doen en als ze zinken dat ze ok zijn en blijven drijven niet kiemkrachtig zijn? Dankje wel en groet Baukje

Ruud & Diana 25 januari 2021 om 18:11

Hallo Baukje,
Nee, dat kun je niet zo makkelijk zien, de zaden zijn (tenzij ze vers geoogst zijn) zo droog dat het lang duurt voor ze water op kunnen nemen en dus heel lang blijven drijven. De beste manier om kiemkracht te controleren vind ik: zaden tussen 3 of 4 laagjes keukenpapier leggen, goed nat maken en in een plastic zakje op een modem leggen (of iets anders dat 24 uur per dag warm blijft). En dan kun je na een weekje al wel zien of zaden grijs worden en gaan schimmelen of dik worden en uit willen gaan lopen.
groetjes,
Diana

baukje 27 januari 2021 om 13:57

Dankje wel Diana! wederom voor je hulp!
Groet Baukje

Koen 29 januari 2021 om 08:54

Beste Diana

Waar kan ik zo’n handige propagator vinden die je op temperatuur in kan stellen?

Groetjes,
Koen

Ruud & Diana 29 januari 2021 om 09:53

Hallo Koen,
Als je googelt op propagator 64/50 vind je heel veel aanbieders, maar er zijn ook andere merken hoor;
en welke je wilt en waar je die koopt hangt af van je budget.
groetjes,
Diana

wietske 2 februari 2021 om 15:03

Hoi Diana ,help help.
ik zou graag me willen abonneren plug in maar kan het vinden waa dat moet

Ruud & Diana 2 februari 2021 om 16:01

Hallo Wietske,
Onderaan elke pagina en elk recept en blog zie je deze zonnebloem in een grijs vlak:

Schermopname aanmelden nieuwsbrief

Zo makkelijk is het, je kunt daar je mailadres invullen, dan krijg je vervolgens automatisch een mailtje waarin je nog op een bevestigingslink moet klikken (pas op, soms kan die mail in een spambox terechtkomen omdat de mails automatisch worden verstuurd). En als dat is gelukt krijg je voortaan op vrijdagavond een mailtje met de link naar het blog of blogs die ik die week heb geschreven. Mocht je liever weten welke pagina’s ik nieuw heb gemaakt of heb bijgewerkt, kijk dan vooral op de homepagina, daar zie je een blokje met de drie laatst bijgewerkte pagina’s (en ik meld het ook vaak nog even in een blog).
Ik hoop dat het zo lukt, als dat niet zo is laat het me dan even weten.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties