Het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines

Ik kreeg van een aantal mensen vragen over dit onderwerp, de propagator, over het zaaien in vermiculiet en het zaaien via de denomethode. Vandaar een blog over hoe ik deze 3 soorten zaai.

En……. Augus heeft een plugin geïnstalleerd waardoor je je vanaf nu kunt ‘abonneren’ op reacties (zodat je een mailtje krijgt wanneer iemand op je vraag of reactie heeft gereageerd). Het wijst zich vanzelf; als je een reactie wilt plaatsen zie je dat je nu uit een paar opties kunt kiezen (je kunt je bijvoorbeeld ook op reacties op dat blog of die pagina abonneren als je zelf geen reactie plaatst maar misschien wel nieuwsgierig bent naar vragen, tips of antwoorden van andere mensen). En je kunt je in de mail via een link ook weer ‘uitschrijven’ voor mails op een reactie.

Er moet alleen nog worden getest of het helemaal goed werkt en de beste manier om dat te doen is door het gewoon te gebruiken. En dus hoop ik dat je het wilt proberen en wilt melden als het wel of niet goed werkt!

Terug naar het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines: ik zaai ze in een propagator, op een temperatuur van ongeveer 27 graden. Toen ik nog geen propagator had zaaide ik ze via de denomethode op het computermodem (het is een manier waarbij je heel gecontroleerd in papier in plastic zakjes zaait en die (rechtop bij elkaar in een bakje) weinig ruimte innemen en op een constant warme plaats kunnen worden gezet, je vindt er hier meer informatie over: Deno-methode.

Ongeveer 15 jaar geleden kochten we een propagator, we kozen toen voor de propagator 64/50 en zijn daar nog steeds heel tevreden over. We kochten er gelijk een thermotimer bij maar daar hadden we helaas wat minder geluk mee want die ging al na enkele jaren kapot. We hebben toen bedacht om geen nieuwe thermotimer te kopen maar zelf te gaan fröbelen: Ruud had op zolder nog een dimmer liggen en ik bestelde op internet een aquarium-thermometertje.

De start afgelopen zaterdag:

Ik begon met het klaarzetten van de propagator: bak vullen met een laagje van ongeveer 2 tot 3 centimeter fijn zand en dat kletsnat maken (dat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en een goede geleiding van de warmte). Ik vulde een potje met potgrond en maakte ook dat kletsnat; zo kan de voeler van het thermometertje in de natte potgrond de temperatuur goed meten.

Potje in de propagator en thermometer via het gootje aan de achterkant buiten de propagator bovenop met zuignapje bevestigen:

Stekker in de dimmer en die vervolgens in het stopcontact. We hebben er een heel gewone dimmer van een bouwmarkt. Het is minder nauwkeurig dan een thermotimer (want die kun je op het gewenste aantal graden instellen) maar het gaat prima; ik kijk elke ochtend en avond even en stel de dimmer een millimeter bij wanneer de temperatuur onder de 26 graden of boven de 28 graden komt.

Zo kan de propagator alvast opwarmen. Want die is op dat moment nog behoorlijk koud. Dit is het thermometertje dat ik heb (gekocht in een webwinkel die aquariumspullen verkoopt):

En dan snel naar beneden, om te gaan zaaien!

Ik zaai nu al weer een paar jaar in vermiculiet; het is voor een propagator erg geschikt (maar ook als je die niet hebt want dan kun je het vermiculiet in een doorzichtige doos doen, zaaien, doorzichtig deksel erop en dan op een plaats zetten die altijd warm is (zoals een mediabox, modem maar ik kreeg ook een tip over een vloerverwarming in de douche). Mocht je twijfelen meet dan altijd de temperatuur zodat je weet dat de temperatuur boven de 22 graden, maar wel onder de 30 graden blijft want dat is de meest ideale temperatuur voor deze 3 soorten.

Het zaaien in vermiculiet: ik vul een bakje met vermiculiet, giet er lauw water op, laat 2 minuten staan en giet het dan in een vergiet. En dan vul ik de tray met het vermiculiet, zonder aan te duwen (ik tik een paar keer met de tray zodat het vermiculiet naar beneden kan zakken). Aan het eind duw ik er met mijn wijsvinger zachtjes op, zodat er een oppervlakkig kuiltje ontstaat waar ik in kan zaaien.

En dan kan ik gaan zaaien: labels zijn geschreven, zaden liggen apart, bakje met droog vermiculiet om de zaaisels af te dekken en een plantenvernevelaar om aan het eind van het zaaien de zaden met het droge vermiculiet bovenop nog een keer nat te sproeien.

Ik moet zelfs nog een beetje rustig aan doen want anders is het zaaien binnen een uurtje gebeurd.

En terwijl ik zaai zorgt Ruud voor de voorzieningen; kopje thee, glaasje water, glaasje wijn, kopje tomatensoep, kachel aan, Freek eten geven, aardappelen schillen voor het avondeten, etc.. Het was een heerlijke zaterdagmiddag!

En terwijl ik zaai tel ik alvast heel voorzichtig een paar dagen vooruit. Wanneer zouden de eerste zaden kunnen kiemen? In het gunstigste geval (de juiste temperatuur en juiste vochtigheid) kan dat al binnen 4 dagen. Maar soms duurt het ook wel 3 weken. Verse zaden kiemen sneller dan oudere zaden (want hoe ouder de zaden, des te dieper ‘slapen’ ze). En aubergines kiemen vaak iets sneller dan paprika’s en pepers. Paprika’s kiemen vervolgens vaak weer ietsje sneller dan pepers (afhankelijk van de soort). Uitzonderingen daargelaten.

Na het zaaien heb ik de tray’s naar boven gebracht en in de propagator gezet (die was ondertussen opgewarmd en gaf 26,9 graden aan):

En daar staat ze dan! Lekker warm. De ventilatiegaten houd ik dicht want ik wil de warmte in de propagator houden, en dat geldt ook voor de hoge luchtvochtigheid. Alleen als het eens te nat is (als er echt plasjes water op het zand liggen) of het er te warm in is geworden (als de zon flink schijnt kan dat wel eens gebeuren) zet ik de ventilatieschuifjes een paar uur of een dagje open.

Vanaf dit moment: ga ik natuurlijk elke dag even kijken; temperatuur controleren en eventueel met de dimmer bijstellen, af en toe voorzichtig voelen of het vermiculiet nog goed vochtig is en eventueel wat water erover venevelen (met de plantenspuit, niet met de gieter op de foto, die was voor het nat maken van het zand op dag 1 en heb ik later nodig als ik ga verspenen).

En dan: zaterdag gezaaid, zondag = dag 1, maandag = dag 2, dinsdag = dag 3 en nu is het woensdag. Vier dagen. Voorzichtig haal ik de kap eraf. En jawel, 1 piepkleine zaailing wordt juist op dat moment geboren! De aubergine Sirenevy die ik bij Deaflora in Duitsland kocht:

Het zaadhoesje zit nog op haar kopje en ze moet nog overeind komen. Maar het begin is er!

En dat is gelijk het eind van dit blog want we gaan nog even naar de tuin voor P9-potjes zodat ik die schoon kan maken. En daarna de bestelde potgrond ophalen. Aan het einde van de week ga ik verspenen want na het kiemen in vermiculiet in de relatief donkere en warme propagator wordt het snel na het kiemen tijd dat de zaailingen wat koeler en wat lichter komen te staan, en dat ze voeding krijgen en dus in potgrond (met wat brekerzand erdoor voor de luchtigheid) kunnen gaan groeien.

En ondertussen hopen we op eindelijke eens wat droger weer en iets minder wind want op de volkstuin is ook nog heel veel te doen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jessie joris

Ha leuk, ik heb net een propegator gekocht! (geopod) Ik ben heel benieuwd. Merci voor de tips.

Justin van Beek

Hi Diana,
Bedankt voor weer een overduidelijk verhaal, daar kunnen we zeker wat mee, kijk elke dag of er al wat gebeurd!

Morgen is dag 4, in mijn geval gaat het om pepers, denk dat ik nog een paar dagen meer geduld moet hebben voor de geboorte van de eerste peper.

Groet, justin

Marthe

Grappig, ik had het net andersom: eerst kiemden de pepers, toen de paprika’s, toen de aubergines. Maar ik gebruik een groeilamp bij de verwarming, dus de temperatuur is vooral s nachts minder constant. Wellicht is dat voor aubergines bezwaarlijker dan voor de paprika’s en pepers. Toch zijn ze allemaal gekiemd binnen tien dagen.

Bianca

Ik hoop juist op nog veel meer regen! Hier in het oosten van het land is het nog steeds kurkdroog. Dat wat voor 2018 beken of grachten waren, staat nog steeds droog. Soms met een plas water er in, maar niet wat het hoort te zijn. Er zijn zo veel bomen dood gegaan de afgelopen 3 jaar (als er geen blad meer aan komt neem ik aan dat de boom dood is) en zo veel heesters
en vaste planten in mijn tuin zien er armoedig uit , dat ik voor dit jaar hoop op veel regen. Dus als je daar in het westen te veel regen hebt, stuur maar door naar het oosten

Bianca

Ja Diana, kon dat maar hè? Hier is in de afgelopen 3 weken 36 mm gevallen, dat is de hoeveel die jij in 3 dagen krijgt. Het is niet eerlijk verdeeld, zelfs niet op zo’n postzegel als Nederland.
Groetjes, Bianca

Ria

Hoi Diana,

Ik heb me tot nu toe kunnen beheersen maar nu ik al die foto’s zie gaat dat echt niet langer. Het is zo een vertrouwd gezicht, dezelfde propagator, zelfs hetzelfde gietertje ernaast.
Ik heb de 64/50 ook al ongeveer15 jaar en ik denk dat jullie gewoon pech hebben gehad met de thermotimer, want bij mij werkt hij nog steeds perfect.
Dus vandaag alles tevoorschijn halen en op temperatuur laten komen en dan morgen ZAAIEN!

Sven

Hallo Diana, Ik heb dan uiteindelijk niet moeten overgaan tot het zelf knutselen van een propagator omdat ik er een tweedehands op de kop heb kunnen tikken. Desondanks de omvang ervan was ik verrast dat deze ook alweer snel volstaat :-). Zoals je aangaf is men zelf gewonnen zaad van de cayennpeper vorig jaar de eerste die kwam piepen na 4 dagen. De aubergines laten nog op zich wachten. Ik ga elke dag vol spanning kijken omdat dit de eerste keer is dat ik men aan de zaai waag van deze gewassen. Ik merk wel veel tegenstrijdigheden op als je eenmaal gaat zoeken wat de beste zaaidatum is voor paprika en peper. Sommige spreken over februari/maart. Met de zaai die nu opkomt, mik je dan op eerste oogst al voor medio juli? Overigens moet ik bijtreden in je tips van de dimmer en thermometer, via de gekende webwinkels kan je relatief goedkoop een propagator uitrusten. Hartelijk dank voor je blog en uiteraard vele tips!

Leonie Haas

Leuk! Handige info, Diana. ik heb maandagavond blok paprika’s en puntpaprika’s gezaaid en van die laatste kwamen vandaag (dag 4) al 3 zaailingen heel voorzichtig boven de vermiculiet uit piepen! Nu merk ik wel dat omdat de zaailingen verschillend opkomen ik mij afvraag vanaf wanneer je ze verspeend en koeler zet? Kan ik wachten tot de laatste zaailingen groot genoeg zijn om alles dan tegelijk te verspenen en dan in een 20 graden propagator te zetten? Of beter om zaailingen die al groot genoeg zijn eruit te halen? De groeilamp staat er al wel boven. De ruimte buiten de propagator is overdag 18 graden en snachts 15.

Ook had ik basilicum in de propagator gezet, die kwam al na 2 dagen op en zijn nu al snel lange dunne sprieten geworden. Moeten zij er dan al uit, is 27 graden te warm? Ik dacht dat basilicum warm moest staan maar weet eigenlijk niet hoe warm, dit is de eerste keer dat ik het binnen zaai…

Leonie

Dank je wel Diana! Ik ga experimenteren wat werkt qua temperatuur en ook met de basilicum 🙂 vorig jaar vond ik dat ze zo klein bleven dus eens kijken wat ik nu kan bereiken, ik eet het veel dus al die supermarkt plantjes wil ik verminderen…. fijn weekend! Oja en fijn die plug-in, werkt super goed krijg gewoon een melding in de mail heel handig

Nel v Rens

Hallo Diana. Ik ben zelf ook gaan knutselen en heb op een warmtemat zaaibakken met deksel gezet en daar tl lampen gehangen die daglicht verspreiden (als het goed is). Dit allemaal in een opbergrek op een slaapkamer waar lichtjes de verwarming aan staat. Tot nu toe gaat dat goed. Wanneer haal ik de deksel (of folie) van de bakken af en verspenen ik alles? Ik lees de ene keer dat je pas gaat verspenen bij de eerste echte blaadjes dan weer niet. En moeten ze dan nog op de warmtemat?
(P.s. ik heb de peperzaadjes nog gevonden) gevonden)

Simone

Wat een mooi stukje heb je weer geschreven Diana.
Alle methodes die je beschrijft heb ik gedaan en ze lukten altijd toch ben ik wegens tijd gebrek over gegaan op voor mij de makkelijkste en minst intensieve manier.
Ik zaai meteen in P9 potjes met goede bio potgrond en wat toevoegingen in een Aquarium met warmte mat en led daglicht lampen. Zo kunnen de plantjes nog even blijven staan. Na de eerste echte blaadjes gaan de plantjes uit de zelf gemaakte propagator en laat ik ze verder groeien tot de pepers de tuin op gaan.
Zo heeft iedereen een eigen manier met jou bijdrage kunnen mensen experimenteren wat het best bij hun past. Bedankt daarvoor.

Justin

Hoi Diana,

Ook ik heb een vraagje over de zaailingen.
Zo langzaam aan zie je dat er wat zaden gaan kiemen, sommige gaatjes zijn nog leeg, sommige zie je de geboorte van een zaailing en ik heb een enkele die recht op staan maar daarvan zijn de kiem kiemblaadjes nog gesloten maar wel al een cm of 4.

Wat moet ik doen nog wachten, want het liefst verspeen ik ze per 3, maar dan moet je wel 3 van hetzelfde hebben.

Help ? 🙂

Pieter Priems

Ik ga binnenkort ook in zaaien. Ik zoek nog kleine paprika’s die vroeg rijp zijn. Bij Vreeken zijn de Mini Red Bell en Tinkerbell Red nog niet leverbaar. Wie heeft voor mij een paar zaadjes van kleine paprika’s.
Als ruilmiddel heb ik groene gekrulde paprika’s uit Turkije, Kleine oranje vroege paprika’s en late rode puntparika’s ook uit Turkije. Ook heb ik een aantal pepers als je wilt.

Oja Diana, bedankt voor de tip met de dimmer! Die kan ik goed gebruiken. Vorig jaar werd mijn kweekbak te heet. Ik gebruik een terrarium mat als verwarming.

theo

Heb nog wel wat mini red bell zaden voor Peter.
Via Diana kun je mijn mailadres krijgen denk ik.

Iet

Mijn vraag gaat over de fase van het uitplanten van de paprika’s en pepers: is dat een goede combinatie met tomaten? Allemaal veel zon nodig, dus handig om bij elkaar te zetten.
De meeste tuinplanningen gaan over wisselteelt en zaai/oogstschema’s maar er bestaan ook goede en slechte combinaties (buren) volgens mij. Heb jij daar een mening over of ervaring mee?

Iet

Hartelijk dank voor jullie reactie, en zo snel! Het zal dus wel goed gaan, paprika’s,pepers en tomaten bij elkaar. In de biologische tuinbouw bestaat een hele lijst van groenten en kruiden die wel of niet gedijen in elkaars buurt. Je krijgt dan meer of minder opbrengst, smaak of weerbaarheid van het gewas. Bijvoorbeeld aardbeien en koolsoorten beïnvloeden elkaar negatief. Terwijl aardbeien en peulvruchten het dan juist goed doen. En tomaten en peulvruchten vinden elkaar weer niet sympathiek….

Kim

Hoi Diana/Ria/anderen met deze propagator,

Ik ben niet perse van het voor zaaien in vermiculiet, eerder direct in potgrond met wat zand gemengd. Wat zou dan de handigste afmeting voor een tray of losse potjes in deze propagator zijn? Wil de propagator gaan aanschaffen en bedacht dat het handig is gelijk een tray of potjes bij te kopen. En dan, herbruikbaar of verteerbaar materiaal?

Groetjes Kim

Theo van Gemert

Hallo Kim en Diana,
Mijn werkwijze is anders. Of het beter of slechter is weet ik niet, maar ben er al jaren succesvol mee.
Zaaien doe ik in herbruikbare doorzichtige plastic bakjes met deksel in vochtige fijne vermiculiet, geplaatst op (meerdere) grote propagatorbakken met ingebouwde thermostaat. De bakjes dek ik af (donker) tot de zaden net zijn opgekomen, dan gaat de deksel er af. Direct als de zaadlobben van de speenplantjes open en groen zijn, verspeen ik ze in sixtrays van 4x4x5 in potgrond vermengd met de vermiculiet. Later verpot ik ze in 9×9 potjes voor verdere opkweek en afharding in de kas. Kost wel veel plaats binnen, maar hobby’s moet je ook de ruimte geven! Het gaat bij mij daarbij wel om erg grote aantallen!
Gr., Theo

Marjan

Ha Diana, het begint weer aardig te kriebelen, laat de lente maar komen :-)! Ik heb een vraag waar ik niet zoveel over op internet kan vinden. Graag zou ik in mijn moestuinbakken wat vaste planten zetten, zodat er altijd wel iets groens in staat en het er minder treurig uitziet als alles is geoogst. Wat zouden hier geschikte planten voor zijn? Ze moeten niet te groot uitdijen, een enorm wortelgestel maken of heel kwetsbaar zijn, want het idee is juist dat er van alles tussengepoot kan worden (bietjes, sla, ets). Heb jij hier misschien leuke ideeën voor?

Petra

Hoi Marjan,
Ik heb zelf al enkele jaren een Salie (Salvia officinalis) in mijn verhoogde bak staan. Deze verliest zijn grijsgroene bladeren in de winter niet en bloeit in de zomer ook nog mooi.
Groeten,
Petra

baukje

Hoi Diana, ik heb paprika zaden maar weet niet of die wel kiemkracht hebben. Klopt het dat je ze in water kunt doen en als ze zinken dat ze ok zijn en blijven drijven niet kiemkrachtig zijn? Dankje wel en groet Baukje

baukje

Dankje wel Diana! wederom voor je hulp!
Groet Baukje

Koen

Beste Diana

Waar kan ik zo’n handige propagator vinden die je op temperatuur in kan stellen?

Groetjes,
Koen

wietske

Hoi Diana ,help help.
ik zou graag me willen abonneren plug in maar kan het vinden waa dat moet

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Dank voor je inspiratie. Inmiddels zijn de pepers en paprika’s mooi ontkiemd. Alleen: twee zaailingen van de peper Ethiopian Brown zijn geel. Ook hebben ze lichtpaarse steeltjes, zie foto (ik heb de andere zaailingen even ‘gebogen’ voor de foto, die staan nu alweer rechtop). Heb jij ooit zulke zaailingen gehad?

Groeten,

15CB580A-7B48-4C2C-BC6A-67268680BE12.jpeg
Frank van den Bergh

Hoi Diana,
Heb gezaaid in de bakjes van de Chinees en deze op de schouw gezet van den houtkachel. Alles als een bezetene ontkiemd.
Maarre nu verspenen en dan heel veel potjes om af te harden. Kunnen ze direct in de onderwarmte kas dankje? WORDTANDERS WEL EEN HEEL GESLEEP IEDERE DAG ;-)FRANK

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties