Stapje voor stapje

Het begon natuurlijk vorige week al met het oppotten van de citroengrasstengels. Er was potgrond. Er was zand. En er waren 6 potjes. Maar daar hield het wel mee op. Nou ja, de groeilamp is ook al op de juiste kamer gelegd. Maar daar heb ik niks aan als er nog geen planten groeien. Er moeten dus planten komen. Maar dan moet ik zaaien. En ik wilde me beheersen, ik wilde echt wachten.

Ik kan tijdens dat wachten wel alvast wat voorbereiden. Op maandag schreef ik alvast labels:

En dinsdag is de propagator alvast op de goede plek gezet. Nee, natuurlijk staat ze nog niet aan. Want ik ga nog niet zaaien.

Toen Ruud woensdag naar de schuur ging vroeg ik hem om een klein emmertje zand mee te nemen. “Dat is voor in de propagator hè? Ga je zaaien?”. Nee, natuurlijk niet, maar het kan maar alvast in orde zijn:

De dag erop heb ik alvast het benodigde verlengsnoer opgezocht. En de batterij van de thermometer gecontroleerd. Check!

En gisteren heb ik een gietertje en plantenspuit opgezocht. En gekeken of ik nog genoeg vermiculiet heb. Check!

Eigenlijk is het zelfkwelling. Of ongeduld. Een gebrek aan zelfbeheersing misschien. Of zelfkennis (wetende dat ik ook dit jaar weer vroeger dan gepland ga zaaien). “Maar ik heb nog niet gezaaid, het is toch best knap van mezelf”, zeg ik tegen Ruud. Hij antwoordt dat hij het zo knap vindt dat hij een lintje gaat aanvragen, maar dat meent hij vast niet :-).

Ik zie in reacties op een blog dat ik niet alleen ben; iemand heeft pepers gezaaid, iemand anders heeft een vraag over de aubergines die ze gaat zaaien, etc.. Ik heb ze gelezen en me toch nog steeds weten te beheersen. Tot ik gisteren deze reactie van Casper las:

Het ging niet meer. Het moest. Vandaag de pepers en aubergines gezaaid. Zucht. Jippie.”

Ik moest er om grinniken. Maar het was ook de spreekwoordelijke druppel. Zo werkt het blijkbaar; ik kan beredeneren dat ik nog wil wachten, wel 5 goede redenen opnoemen. Eén van de beste redenen is dat je in mei het verschil niet meer ziet tussen in januari, en in februari gezaaide planten. Maar natuurlijk ook het feit dat de zaailingen nog tot mei in huis moeten blijven. En dat het buiten de propagator straks nog best koud is voor de zaailingen. Natuurlijk weet ik dat allemaal. Maar toen ik de zin las maakte dat niets meer uit. Het is niet uit te leggen aan mensen die zich wel kunnen beheersen. Het is een niet te stuiten fel knipperende knalgroene biologische klok.

En dus zocht ik vrijdagmiddag de laatste benodigdheden op, ik heb het zand in de propagator verdeeld en kletsnat gemaakt (als geleider voor de warmte en om de luchtvochtigheid hoog te houden), een dimmer opgezocht en aangesloten. Labels, vermiculiet, een potje gevuld met nat potgrond voor de voeler van de thermometer.

En de zaden natuurlijk:

Ruud zegt: “wat staat daar nou op die envelop?”. Bijdehand.

Ik was bijna zover, er was nog maar 1 ding nodig voor ik heerlijk kon gaan zaaien: een zaaitray. Plop. En toen was ik weer terug op aarde. Want die was er niet; de zaaitray van piepschuim die in de propagator past ligt op de volkstuin in de kas. Ik heb nog getwijfeld of ik nog naar de tuin zou fietsen, maar het was erg koud en het werd al donker. Zucht.

Maar zaterdag, dat wordt de dag! Een mooie dag ook, want dan is het buiten koud en gaat er wel 5 centimeter sneeuw vallen (zegt Gerrit Hiemstra in het journaal). Ik kan ‘s ochtends dan nog even snel naar de tuin fietsen om de zaaitray te halen. En dan ‘s middags de kachel aan, kopje thee, later een glaasje wijn, Ruud maakt erwtensoep, en ik ga de pepers, paprika’s en aubergines zaaien. Heerlijk, ik verheug me er nu al op!

Tot slot van dit blog nog even de meldingen:

Ik heb een makkelijk recept van zalm met zuurkool en kaas op de website gezet (klinkt niet lekker maar was het zeker wel!).

En ik ben begonnen met het nakijken en waar nodig herschrijven en aanpassen van de pagina met algemene informatie over inmaken. Dat is heel veel werk. En het stuk werd ook al snel meer dan 7000 woorden groot (en is nog lang niet klaar); veel te groot om er nog een begrijpelijk verhaal van te maken. Daarom heb ik besloten om het in meerdere pagina’s op te delen. Het rijtje van de pagina’s die tot nu toe min of meer klaar zijn vind je hieronder:

Er komt nog een pagina 4 waarin ik wil beschrijven wat er verkeerd kan gaan en waarom. Daar ga ik hopelijk volgende week aan beginnen. En misschien leuk om te vermelden: op die pagina’s komt ook de mogelijkheid om reacties te plaatsen; voor vragen, tips, opmerkingen en aanvullingen over het inmaken van eigen oogst.

Tot slot nog 1 foto, die maakte ik ‘s ochtends, van een bevroren oregano:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Gewoon doen, en dan die zucht van verlichting… Oehhh… 😉
Lie(f)s.

Bregje

Ik spiek voorzichtig op je foto wat je zoal wilt gaan zaaien. Wil je dat delen ter inspiratie? De Madre Vieja buiten in een pot ziet er alvast heel interessant uit!

En ik wacht nog even met zaaien, maar wel wil ik al een flinke laag (10cm) compost op de tuin gaan leggen. Als het een beetje lekker weer wordt…

Bregje

Wat een super fijn lijstje Diana. Daar ga ik lekker veel spieken 🙂

Violette

Ik denk dat ik wat verkeerd doe… heb pepers en paprika in zaai grond gezaaid niet in zand.

Jolanda

Hallo Diana,

Het zat er natuurlijk aan te komen… 😉
Elk jaar die verwoede poging tot zelfbeheersing… elk jaar de “strijd” met Ruud… elk jaar uiterst beeldend beschreven!
Ook dit jaar weer van genoten! 🙂

Succes met zaaien & groeten,
Jolanda

John

Wat een beheersing Diana, bij mij zijn de pepers en de paprikaplantjes al 2cm hoog. Ik heb voorgezaaaid op een warmtemat in plastic bakjes. Na opkomst onder de led verlichting. Volgende week verspenen. Het is dom ik weet het. De planten moeten nog heel lang op de verwarmde zolder staan voor ze naar buiten kunnen. Gelukkig heb ik de ruimte. Maar het gevoel al een beetje met het voorjaar bezig te zijn, terwijl er morgen een pak sneeuw wordt verwacht, is zo geweldig

Georg

Dank je Diana. Ik heb mijn vrouw het stukje laten lezen. Ze begrijpt nu mijn onrust

Carine p

Leuk stukje Diana, maar ik beheers me hoor. Nadien ga je opnieuw “klagen” over te grote planten met de groeilamp en dat ze absoluut naar buiten moeten. De datum op de enveloppe is wel juist hé. Zeg maar tegen Ruud dat ik hem gelijk geef 🙂
Ik zaai wel dingen die tegen de koude kunnen. Zo heb ik het gevoel toch ook al bezig te zijn.
Groetjes Carine

Simone

Ik beheers mij nooit, hahaha. Begin in december met de moeilijke pepers en schuif dit iedere twee weken op zodat ik in de propagator iedere keer ruimte heb voor de volgende pepers. De Rocoto’s nu 10 cm en uit de propagator die zet ik dan een lagere temperatuur voor de volgende pepers en zo. En ja je hebt gelijk eigenlijk maakt het niets uit als we later beginnen.

Lea

Wat een opluchting, we mogen! Morgen gaan we hier, in Amsterdam, voorzaaien. Pepers, paprika, en door al die berichten hierboven nu ook aubergine.
Toch ook maar vast knolselderij en prei.
Zo worden de tuinders van onze buurttuinen Het Eetbare Plantsoen weer heel gelukkig. De winterstop zonder activiteit vinden ze maar niets. Het gevoel dat het nieuwe seizoen al is begonnen, geeft veel buurtbewoners weer goede moed. Waar leven is, is hoop.

Petra

Hoi Diana,
Je hebt het weer zo goed omschreven, alsof je jezelf moet verantwoorden voor je ongeduld. Mooi !
Ik ga me, net als Carine beheersen en me beperken tot het zaaien van enkele koudekiemers en heb gelukkig nog genoeg andere hobby’s (o.a. handwerken) die me afleiden en bezig houden tot eind deze maand.
Groeten,
Petra

Roger

Petra,
Voor welke koudekiemers kiest U dan ? en op welke manier zaait U dan?

Petra

Hoi Roger,
Misschien had ik er gelijk bij moeten schrijven dat het bij mij vnl om bloemen gaat wat betreft de koudekiemers. Want de groentes, die ik binnenkort ga zaaien zijn geen koudekiemers, maar kunnen goed tegen kou, zoals winterpostelein, wintererwt en veldsla.
In vergelijking met Diana heb ik een kleine moestuin met een verhoogde bak, een Tuinkas met o.a. twee kleine verhoogde bakken, waar ik bovenstaande groentes in zaai en waar straks vooral tomaten en paprika’s in staan. Maar vooral een grote siertuin met veel vaste planten en éénjarigen. En die ga ik wss komende week zaaien in zaaitrays met een dun laagje vermiculiet bovenop en die zet ik in de (koude) kas. Maar je kan ze ook al in de herfst in potjes zaaien en gewoon buiten laten staan.
En dan gaat het om o.a. Delphinium, Echinacea, Lupine, Polygonum oriëntale en Lathyrus. Deze laatste is niet echt een koudekiemer, maar kan goed tegen kou en deze zaden laat ik eerst een of twee dagen voorwerken alvorens ik ze zaai in (extra hoge) zaaitrays.
Diana heeft hier een interessant blog over geschreven: Bijzondere Kiemers (kijk onder het kopje van stratificatie)
Ik hoop dat je hier iets aan hebt, succes !
Groeten,
Petra

Roger

dankjewel voor alle info.

Margriet M

Hallo Petra, ik heb vorig jaar in een verhoogde bak met kap in januari mijn tuinbonen voorgezaaid buiten, plantte ze in maart uit, dit werkte prima, dit ga ik nu ook doen met mijn spitskool, die kan ook in januari geaaid zag ik. Tomaten doe ik dit jaar in februari, hoop me te beheersen

katrien

Ik kan me ook nog beheersen, als ik er aan denk dat die plantjes hier dan nog zo lang binnen moeten staan en er uiteindelijk toch geen winst inzit, maar ik begrijp het zeker want kriebelen doet het wel !

a.h.

diana. wil stengelui voorzaaien binnen kan dat nu,en welke soort kan ik dan het beste nemen met metgroetjes ook aan ruud; guus

Thérèse Zwaard

Nou, mijn biologische klok staat op SNEEUW dus ik wacht nog even, en kijk de sneeuwjacht is begonnen. De koukiemers staan buiten, dus kom maar op met die sneeuw. Groet, Thérèse

Gerard Nuyttens

Ach Diana, ik heb ook die afwijking…. steeds de natuur willen voorzijn, met als gevolg vele teleurstellingen……. Soms jammer van de energie die er ingestoken is. Kwam zelfs zover dat ik tevreden was met plantjes van buurman die 2 maand later gestart was! Haha, maar toch heerlijk tuinieren en experimenteren!
Groetjes Diana en Ruud!

Verhaeghe Steven

Dag Diana,

ik ben al eventjes opzoek naar een gepaste propagator. Nu vroeg ik mij af welke jij juist gebruikt. Het is de eerste maal dat ik een foto hiervan zie op je webpagina.
Zou het soms mogelijk zijn om mij eens het model te laten weten?

alvast bedankt!

Camelot

Hey Diana,
Dat reeds vroeg zaaien van pepers, paprika’s en aubergines kan eigenlijk alleen maar als je een propagator en/of een groeilamp hebt; ik heb geen van beiden dus voor mij zal het wachten zijn. Wat ik anders ook nog zou kunnen proberen is die bijzondere methode die je ergens hebt beschreven ( zaden in een vochtige koffiefilter leggen, dit in een afsluitbaar plastic zakje en dat alles op een warme plaats laten kiemen. De Denon methode als ik me niet vergis? )

Carla

Hi Camelot.
Wat bij mij prima werkt is de zaden op vochtig extra sterk keukenrolpapier (Plenty) leggen in zo’n plastic bakje met deksel waar AH de appelflappen/cakejes in verkoopt. Deze bakjes zet ik op de vloer met vloerverwarming in onze douche (staat continue aan en is qua temperatuur wat hoger ingesteld dan in de woonkamer). Met 2 dagen zag ik al hoe de zaden glanzen en opzwellen. Vandaag, dag 5, zie ik al bij een aantal zaden het eerste begin van het ontkiemen. Heb ik vorig jaar ook zo gedaan en werkte prima.

Margriet M

Hallo Camelot,
Ik heb ook geen verwarmde propagator, maar wel een keukenkraam op het zuiden, daar kweek ik al jaren mijn pepers, paprika’s en tomaten in simpele kweekbakjes, of anders plastic snoeptomaten potje met dekseltje wil ook.
Groetjes Margriet

Petra

Hoi Camelot, Carla, Margriet en alle andere geïnteresseerden,
Ook ik heb geen propagator, maar zaai mijn tomaten en pepers in vermiculiet wat ik in plastic bakjes (van de Chinees of boterpotjes) doe en, zoals Carla op de (verwarmde) badkamervloer zet. En dit pas vanaf eind maart.
Paprika’s zaai ik op dezelfde manier, maar eerder, eind januari. Sommigen ontkiemen vaak al na een week. Ik verspeen ze dan ook vrij vlot, als ze zo’n 2 cm. zijn naar potjes met potgrond en zet deze op een onverwarmde slaapkamer tot ergens in april. Dan gaan ze naar de koude kas.
Groeten,
Petra

Carla

In 2017 begonnen met een lange smalle strook moestuin, eens uitproberen of dit iets voor mij zou zijn. In 2018 verbreed, want ja, het was leuk. In 20019 een verhoogde moestuinbak van gemaakt, want ik was overtuigd van de door jou beschreven voordelen. In 2020 uitgebreid met nog 3 verhoogde bakken. En tussentijds kwamen er nog fruitbomen en -struiken. En nu in 2021 heb ik deze week de zaden van paprika en pepers te kiemen gelegd (deno methode) – meer stuks en meer soorten, dankzij de goede ervaring van vorig jaar.
Een lang verhaal om eigenlijk alleen maar te zeggen: dankjewel Diana, voor het delen van je kennis en je mooie website. Je enthousiasme is op mij overgeslagen. En inmiddels dus ook het “ik kan niet langer wachten met zaaien-virus”.

Esther Hanko

Hoi Diana en Ruud,
Hopelijk heb je genoten van het zaaien! Ik dacht donderdag nog bij mezelf dat ik heel slim bezig was met net zoals jij, alleen maar af en toe een dingetje afwassen of anderszins voorbereiden maar toen zaten er opeens zaadjes in de grond! 😮 Iedere dag even checken, heerlijk! We hebben het ook extra hard nodig in deze tijd, iets om naar uit te kijken. Ben benieuwd welke soort er het eerst opkomt!
Groetjes,
Esther

Justin van Beek

Goedemorgen Diana,

Wat een geweldig verhaal weer, na het lezen kan ook ik me niet meer beheersen en ga ik straks nog me pepers zaaien.

Voor het eerst in de propagator, nou ben ik alleen benieuwd of ik de luchtgaten van de propagator open of dicht moet doen?

Groetjes Justin

Marie

Ik heb vermiculiet gekocht. Kennen jullie dat?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties