Zalm met zuurkool uit de oven

Ingredienten

  • 500 gram zalmfilet zonder vel
  • 600 gram zuurkool
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote sjalot, fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel roomkaas (naturel of light)
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 3 laurierblaadjes
  • zout en peper naar smaak

Details

(10 beoordelingen)

Bron: Delicious
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Ik zag dit leuke recept in het tijdschrift Delicious. Ik vond het zelf alleen wat weinig zuurkool (voor 4 personen 500 gram zalm en 200 gram zuurkool). Dat heb ik in het recept veranderd naar 300 gram zuurkool voor 2 personen. Dat zal vast één van de redenen zijn dat het er heel anders uitzag dan in het tijdschrift, en het maakt het recept in smaak natuurlijk ook wel echt anders, maar zeker niet minder lekker. Wij hebben de zuurkool trouwens ook niet rauw over de vis verdeeld maar eerst even 5 minuutjes gekookt. En de verse laurierblaadjes uit de tuin meegekookt en vervolgens verwijderd (in het originele recept wordt 0,5 theelepel verkruimelde gedroogde laurier gebruikt). Ik heb het in het recept al aangepast zoals wij het maakten. Het is een heel makkelijk recept waar je weinig werk aan hebt en wat toch heel bijzonder is.

Wij vonden het heerlijk! Verrassend, want de combinatie van zuurkool met zalm en kaas klinkt in onze oren niet heel logisch :-). De roomkaas maakt het gerecht en vooral de zuurkool echt romig. Ik gebruikte in plaats van gewone roomkaas de light versie en dat ging prima. Wij vonden het zo lekker dat we het zeker vaker gaan maken! Wij aten er trouwens wat gekookte aardappeltjes bij.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Haal de zalm een half uur van tevoren uit de koelkast. Kook de zuurkool ongeveer 5 minuten in een bodempje water met de laurier. Laat afkoelen en vervolgens uitlekken. Druk tot slot zoveel mogelijk vocht uit de zuurkool en verwijder de laurierblaadjes. Meng de roomkaas met de fijn gesnipperde sjalot en de oude kaas tot een kruimelig mengsel. Verwarm de oven voor op 200 graden

Stap 2: Bakken

Smeer de zalmfilets in met wat olijfolie en bestrooi naar smaak met zout en peper. Leg de zalmfilets naast elkaar in een ovenschaal. Verdeel de zuurkool over de zalm. Verdeel het roomkaas/kaas/sjalot-mengsel over de zuurkool. Bestrooi tot slot met het paneermeel. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 25 tot 30 minuten (tot de zalm nog iets glazig maar wel gaar is, dat kan in tijd iets variëren, afhankelijk van de dikte van de zalm).

Stap 3: Serveren

Verwarm de borden vooral even voor want de zalm met zuurkool koelt snel af op je bord (merkten wij). Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappeltjes. In het originele recept werd er een olijfolie-kappertjessaus bij geserveerd, het recept daarvan vind je via de link bij herkomst recept. Wij vonden het zonder dat sausje ook gewoon heerlijk en voor herhaling vatbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief